Sobota 27. duben 2024 12:42
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
Dukascopy new

Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2023

31.12.2023 10:12  Autor: Tým FXstreet.cz  Sekce: Tradingové analýzy a zprávy   Tisk


Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2023 v ČR:


LEDEN

2. - Index PX pražské burzy byl letos na své nejnižší úrovni - 1207,70 bodu.

3. - Ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku se našla ptačí chřipka i v druhé polovině zasažené haly. Zlikvidovat tak bylo nutné všech téměř 750.000 nosnic chovaných ve třech samostatných halách. Jde o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v zemi. Ptačí chřipka se objevila i ve velkochovu kuřat a krůt v Sedlčanech, kde veterináři nařídili utracení 12.000 kuřat a 1000 krůt.

- Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že hospodaření státu loni skončilo se schodkem 360,4 miliardy korun. Novela rozpočtu schválená v říjnu počítala s deficitem 375 miliard korun. Výsledek hospodaření byl loni třetí nejhorší v historii. Předloni byl deficit 419,7 miliardy korun, v roce 2020 367,4 miliardy korun.

4. - Vláda schválila systém kompenzací pro obchodníky s energiemi za uplatňování cenových stropů na elektřinu a plyn.

- Koruna vůči euru posílila pod 24 Kč/EUR, podle serveru Patria.cz byla na maximech od února 2011.

8. - Odborový předák Josef Středula oznámil, že se vzdává kandidatury na prezidenta.

11. - Senát schválil novelu, podle které bude jednodušší povolování staveb malých obnovitelných zdrojů energie, hlavně fotovoltaických elektráren.

- Vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny vláda jmenovala bývalého náměstka na ministerstvu obrany Tomáše Kopečného.

19. - Kvůli havárii horkovodu byla ráno přerušená dodávka tepla z Elektráren Opatovice (EOP) do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Bez tepla bylo 63.000 domácností.

20. - Česká měna zpevnila k euru na 23,90 Kč/EUR, což je nejlepší úroveň od 29. října 2008.

26. - Ministerstvo financí (MF) zhoršilo výhled ekonomiky, očekává letos pokles HDP o 0,5 procenta.

- Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka oznámila, že koupila stoprocentní podíl v britské části energetické skupiny InterGen. Tu dosud vlastnila spolu s čínskými partnery společnost Sev.en Global Investments. Creditas tím získala čtyři paroplynové elektrárny ve Velké Británii.

27. - Společnost ČEZ oznámila, že v Jaderné elektrárně Dukovany letos vydá za obnovu zařízení přes 2,3 miliardy korun, skoro o půl miliardy víc než v uplynulém roce. Investicemi chce zajistit, aby bylo možné provozovat dukovanské bloky nejméně 60 let, tedy do roku 2047.

28. - Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel.

31. - Zaměstnanci jihokorejské továrny Nexen Tire u Žatce na Lounsku zahájili neomezenou stávku. Cílem stávky bylo uzavření kolektivní smlouvy, v níž odbory žádají pro zaměstnance například zvýšení mezd. Stávka trvala sedm dní. Zaměstnanci dostali k výplatě kompenzační balíček a vyšší mzdy.

- Automobilka Škoda Auto omezila kvůli nedostatku čipů výrobu. Odstávky se dotkly závodů v Mladé Boleslavi a Vrchlabí, později i závodu v Kvasinách.


ÚNOR

1. - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Dosavadní šéf pošty Roman Knap z funkce na konci února odejde. Nového šéfa státního podniku stát hledal ve výběrovém řízení, ve kterém však žádný z deseti uchazečů neuspěl.

- Rakušan oznámil, že stát zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb.

- Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic kvůli nedostatku komponentů zastavila výrobu. Linky se znovu rozběhly 27. února.

2. - Polostátní energetická skupina ČEZ oznámila, že odvede letos státu více než 100 miliard korun. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku.

- Česká národní banka (ČNB) zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. Očekává pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 0,3 procenta.

3. - ČNB zhoršila odhad letošního schodku veřejných financí na 4,5 procenta HDP.

6. - Český statistický úřad (ČSÚ) oznámil, že česká průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Dostala se tak na předcovidovou úroveň z roku 2019, pomohla tomu hlavně výroba aut. Stavební výroba v Česku se meziročně zvýšila o 1,9 procenta.

8. - MF oznámilo, že ČR loni získala z rozpočtu EU o 61,2 miliardy korun více, než do něj odvedla.

- Evropská komise (EK) schválila České republice dotace v objemu 928 milionů eur (asi 22 miliard Kč) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Česko podle komise splnilo všechny podmínky, aby mohlo získat první řádnou platbu z balíku zhruba 800 miliard eur (19 bilionů Kč), v jehož rámci má celkem nárok na sedm miliard.

- Vláda zrušila územní rezervy pro vodní koridor Dunaj-Odra-Labe, což fakticky znamená konec tohoto projektu.

- Skupina Prima spustila vlastní internetovou streamovací službu Prima+.

9. - Společnost ČEZ oznámila, že formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun.

- Česká bankovní asociace (ČBA) oznámila, že letos očekává hospodářskou stagnaci, hrubý domácí produkt vzroste o 0,1 procenta. Česko by se podle ČBA mělo k hospodářskému růstu vrátit příští rok, kdy ekonomika poroste o 2,7 procenta.

13. - Podle prognózy EK česká ekonomika bude v prvním čtvrtletí letošního roku stagnovat a za celý rok vykáže růst o 0,1 procenta. To bude výrazně pod očekávaným průměrem celé EU.

- Novými členy bankovní rady České národní banky (ČNB) se stali dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stal viceguvernérem. Všechny již loni v prosinci jmenoval prezident Miloš Zeman.

15. - ČEZ oznámila, že malé modulární reaktory by mohly být v Temelíně, Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny. První takový reaktor bude stát v roce 2032 v Temelíně.

- Vláda se dohodla, že starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od června kvůli inflaci znovu zvýší. Starobní penze vzroste v průměru o 750 korun.

16. - Věřitelé rozhodli o prohlášení konkurzu na ústeckou stavební společnost RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s.r.o.). Přihlásili 416 pohledávek v celkové hodnotě 791 milionů korun.

18. - Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela oznámil, že dovoz plynu z Ruska do ČR klesl během ledna na nulu. Ruský plyn stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě.

21. - Skupina PPF oznámila, že získala 9,1 procenta na kapitálu společnosti ProSiebenSat.1 Media SE (ProSieben), což je největší soukromá televizní skupina v Německu. PPF se stala druhým největším akcionářem ProSieben.

- Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského oznámil, že postaví v Británii paroplynovou elektrárnu a bateriové úložiště za více než miliardu liber (v přepočtu asi 26,7 miliardy korun). Projekty ještě musí schválit příslušné britské úřady.

23. - MF oznámilo, že novou generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství se od 1. března stane někdejší náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Bývalá generální ředitelka Tatjana Richterová skončila na vlastní žádost loni v březnu, od jejího odchodu řídil Finanční správu její zástupce Jan Ronovský.

26. - Garanční systém finančního trhu oznámil, že vyplatil prostřednictvím poboček Komerční banky náhradu vkladů více než 87.000 klientů zkrachovalé Sberbank CZ. Získali 25,362 miliardy korun, to je 98 procent celkových nároků.

28. - Podle ČSÚ ceny výrobců v Česku v lednu dále meziročně rostly o desítky procent. V zemědělství stouply o 25,5 procenta, v průmyslu o 19 procent a ve stavebnictví o 11,4 procenta. Také ceny tržních služeb pro podniky meziročně vzrostly, a to o 6,3 procenta.

- Polsko povolilo prodloužení těžby v dole Turów do roku 2044, potvrdilo to české ministerstvo životního prostředí. Ekologové rozhodnutí kritizovali. Polské rozhodnutí o další těžbě v dolu, který leží v blízkosti českých a německých hranic, podle nich vychází z nesprávného posouzení dopadů těžby na životní prostředí v Česku, Polsku i Německu.


BŘEZEN

1. - Vláda schválila aktualizaci svého programového prohlášení. Nutnost změnit programové prohlášení zdůvodnila především válkou na Ukrajině a jejími ekonomickými dopady. Nejvíc změnila například závazky týkající se financí, energetiky či školství.

- Index PX pražské burzy byl letos na své nejvyšší úrovni - 1421,38 bodu.

3. - Státní veterinární správa (SVS) zrušila zákaz venkovního chovu drůbeže. Vyhlásila ho v polovině prosince kvůli šíření ptačí chřipky. Od počátku roku se potvrdilo 17 ohnisek nákazy, naposledy v Krušovicích na Rakovnicku.

- Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že ČR nepodpoří v EU zákaz prodeje nových osobních vozů se spalovacími motory, pokud nebude možné v autech využívat syntetická paliva.

- Jihlava rozhodla, že Horáckou multifunkční arénu postaví olomoucká firma GEMO, která podala ve výběrovém řízení nejnižší nabídku v hodnotě 1,909 miliardy korun.

4. - Sněmovna schválila po opozičních obstrukcích omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Průměrný měsíční důchod vzroste podle vládní novely o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun.

7. - Končící prezident Miloš Zeman omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře. Firmě Energie - stavební a báňská (ESB) soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách.

8. - Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalším významným informačním systémům. Úřad sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu.

12. - Guvernér ČNB Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení Přísně tajné. Michlův předchůdce Jiří Rusnok v minulosti uvedl, že by chybějící nejvyšší stupeň prověrky mohl současnému guvernérovi bránit plnohodnotně vykonávat jeho funkci.

13. - Evropská komise (EK) schválila skupině Agrofert ze svěřenských fondů českého expremiéra Andreje Babiše záměr převzít divizi rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv.

15. - Česká pošta oznámila, že letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu podniku, Pověřený ředitel pošty Štěpán potvrdil již dříve zveřejněný záměr uzavřít 300 poboček pošty.

16. - Škoda Auto oznámila, že v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Podobnou roli v rámci koncernu již automobilka má v Indii.

21. - Rada ČTK zvolila novým generálním ředitelem agentury Jaroslava Kábeleho.

22. - Premiér Petr Fiala oznámil, že stát zintenzivní kontroly ve všech částech dodavatelského řetězce při výrobě a prodeji potravin. Cílem je, aby žádný subjekt dodavatelského řetězce nemohl situaci zneužívat a aby se ceny potravin začaly vracet na normální úroveň, řekl.

- Francouzský úřad pro regulaci finančního trhu AMF oznámil, že Daniel Křetínský se stal největším akcionářem francouzské společnosti Fnac Darty, drží v ní teď více než 25procentní podíl. Fnac Darty je maloobchodní řetězec, který prodává knihy, hudbu a elektroniku.

23. - Správa železnic vyhlásila tendr na instalaci zabezpečovacího systému ETCS na více než stokilometrovém úseku od státní hranice s Německem do Kralup nad Vltavou. Zakázka vyjde na 11,8 miliardy korun.

24. - Sněmovna schválila novelu stavebního zákona, která ruší plánovaný vznik Nejvyššího stavebního úřadu i jemu podřízené soustavy krajských úřadů. Stavební úřady tak zůstanou dál při obcích.

- Investiční skupina Plan B Investments (PBI) oznámila nákup 60 supermarketů a deseti maloobchodních parků značky Vendo v Česku a na Slovensku od německé Trei Real Estate za v přepočtu přibližně šest miliard korun. Portfolio maloobchodních nemovitostí má celkovou plochu kolem 122.000 metrů čtverečních a většinu supermarketů si pronajímají potravinové řetězce Penny a Billa.

29. - Společnost ČEZ oznámila, že jaderné palivo do Dukovan bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse. Dosud se v dukovanské elektrárně používalo palivo od firmy TVEL z ruského státního holdingu Rosatom.

30. - Podle zprávy OECD Česko letos čeká mírná recese, HDP klesne o 0,1 procenta.

31. - Česká pošta zveřejnila seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. Nejvíce pošt se zruší v Moravskoslezském kraji, celkem 48, dále v hlavním městě 35 a 27 v Ústeckém kraji.

- Pardubický pivovar ukončil výrobu.


DUBEN

1. - Novým generálním ředitelem (CEO) Mattoni 1873 se stal Ondřej Postránský. Majitel a dosavadní generální ředitel Alessandro Pasquale se posunul do pozice výkonného prezidenta skupiny.

3. - Podle výroční zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je stabilizace veřejných financí bez reforem důchodového, zdravotního i sociálního systému nemožná. Hlavním makroekonomickým problémem Česka je prohlubující se strukturální deficit státního rozpočtu daný růstem povinných výdajů a také nárůst zadlužování. Valorizace důchodů je podle NKÚ v době dvouciferné inflace časovanou rozpočtovou bombou.

- Hello bank!, jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance, oznámila, že přestala poskytovat klientům veškeré nové produkty a postupně v ČR skončí.

4. - Časopis Forbes zveřejnil svůj žebříček miliardářů, podle kterého je nejbohatší v Česku nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem v hodnotě 16,5 miliardy dolarů (355,9 mld. Kč). Na druhé místo se posunul většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem za 9,2 miliardy dolarů (198,5 mld. Kč). Třetí je majitel KKCG Karel Komárek se jměním za 8,1 miliardy dolarů (174,7 mld. Kč). Do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo 11 Čechů.

- Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Třineckých železáren (TŽ) se stal Roman Heide. Jan Czudek, který byl ve funkci 11 let, odešel na vlastní žádost.

- Odboráři Škody Auto oznámili, že dojednali zvýšení mzdových tarifů od dubna o 10,1 procenta.

5. - Česká spořitelna oznámila, že dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy Kč.

- Zlínská obuvnická firma Vasky oznámila, že koupila značku Botas. Cenu společnost nezveřejnila.

6. - Ministr dopravy Kupka a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl oznámili, že stát plánuje v letošním roce zahájit stavbu 105 kilometrů dálnic a 18 kilometrů silnic I. třídy. Letos se otevře 15,4 kilometru, příští rok až 118 kilometrů.

11. - Ministerstvo financí (MF) oznámilo, že od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho 56 budou pracoviště, která už fungovala v omezeném režimu.

12. - Vláda schválila nařízení, jímž se snižuje minimální počet poboček, které musí provozovat Česká pošta, z 3200 na 2900.

- Zemědělský svaz ČR informoval, že přemnožení hraboši od začátku roku způsobili zemědělcům škody za miliardu korun a poškodili přes 76.000 hektarů porostů.

17. - Česká měna byla letos podle ČNB nejsilnější k euru (23,355 Kč/EUR)

20. - Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) oznámil, že kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek.

21. - Sněmovna schválila každoroční vynakládání aspoň dvou procent HDP na obranu.

- Sněmovna schválila ochranu oznamovatelů protiprávního jednání.

- Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula oznámil, že odbory požadují zvýšení minimální mzdy od července o 1000 korun na 18.300 korun. Přidání o dalších 1200 korun pak žádají od ledna 2024.

24. - Společnost Czech Media Invest (CMI) miliardáře Daniela Křetínského oznámila, že kupuje od mediální společnosti Vivendi francouzské vydavatelství Editis. Editis je druhé největší knižní vydavatelství ve Francii.

- Investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka oficiálně zahájila provoz své továrny na výrobu metanolu v americkém Charlestonu (Západní Virginie). Provoz bude ročně produkovat 200.000 tun suroviny. Celková investice přesáhla 250 milionů dolarů (přes 5,31 miliardy Kč), podle firmy je jednou z nejvýznamnějších českých investic v USA.

26. - Předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek řekl, že náklady na modernizaci tuzemských tepláren, jejichž provozovatelé budou muset do roku 2030 nahradit staré technologie spalující uhlí novými zdroji tepla i jeho rozvody, se budou pohybovat kolem 180 miliard korun. Projekty jsou financovány pomocí dotací z modernizačního fondu, teplárny v něm mají k dispozici 87,5 miliardy korun.


KVĚTEN

2. - Státní veterinární správa (SVS) oznámila již 21. ohnisko ptačí chřipky od počátku roku. V komerčním chovu v Rychvaldu na Karvinsku nechala utratit zhruba 15.000 krůt.

3. - ČNB zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. Očekává zvýšení HDP o 0,5 procenta, ale zároveň zvýšila odhad celoroční inflace na 11,2 procenta.

- Guvernér ČNB Aleš Michl řekl, že největším současným proinflačním faktorem je expanzivní rozpočtová politika. Pokud nevznikne důvěryhodný konsolidační balíček a nebude patrná snaha o zodpovědné rozpočty, bude podle něj ČNB nucena zvýšit úrokové sazby.

- Vicepremiér Jurečka oznámil, že české předsednictví v Radě EU v druhé polovině roku 2022 stálo 2,03 miliardy korun. Původně se počítalo s 2,4 miliardy korun.

5. - Vedení Energetického Holdingu Malina, který se zaměřuje na fotovoltaiku, podalo insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace společnosti. Uvedlo závazky za zhruba 1,4 miliardy korun. V říjnu věřitele povolili reorganizaci podniku.

9. - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) oznámil, že podle výsledků jeho kontroly rekonstrukce dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou za víc než 28 miliard korun není dokončena, na opravených částech jsou mosty a nadjezdy ve stavu, který ohrožuje bezpečnost dopravy.

10. - Vláda zrušila pozice pěti vládních zmocněnců. Konkrétně jde o zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, pro evropský výzkum, pro jadernou energetiku, pro sport a pro strukturálně postižené regiony. Kabinet naopak ustanovil nové vládní zmocněnce, a to pro zastupování ČR při mezinárodních vyjednáváních v oblasti změny klimatu, kterým se stal Jan Dusík, a pro mezinárodní vyjednávání v oblasti ochrany biodiverzity, kterým se stal Ladislav Miko.

11. - Zástupci vládních stran oznámili, jak chtějí snížit prohlubující se zadlužení státu a reformovat důchodový systém. Vládní konsolidační balíček počítá se snížením deficitu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 54,4 miliardy korun.

- Premiér Fiala oznámil, že stát nezavede spotřební daň na takzvaná tichá vína. Podle premiéra při rozhodování o zdanění převážil argument, že v okolních zemích se taková daň neuplatňuje. Na ostatní alkoholické nápoje je spotřební daň uvalena.

12. - Ministerstvo dopravy oznámilo, že od března příštího roku zavede jednodenní dálniční známku. Bude stát 200 korun. Zatímco roční známka má zdražit z 1500 na 2300 Kč, desetidenní kupón zlevní o 40 korun na 270 Kč a měsíční bude stát 430 Kč místo 440 korun.

15. - Odborové svazy vyhlásily s okamžitou platností kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku stávkovou pohotovost.

- Evropská komise (EK) zvýšila odhad letošního růstu české ekonomiky, který však i přes zlepšené vyhlídky výrazně zaostane za průměrem celé EU. HDP by měl vzrůst o 0,2 procenta, uvedla komise v jarní makroekonomické prognóze.

16. - Valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR zvolila novým prezidentem na období 2023 až 2027 dosavadního viceprezidenta Jana Rafaje. Ve funkci vystřídá Jaroslava Hanáka, který v čele svazu skončí po 12 letech.

- Sněmovna odvolala Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli střetu zájmů. Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.

17. - Nápojářské společnosti Kofola a Mattoni 1873 oznámily, že vstoupily do slovenské firmy General Plastic, která produkuje preformy pro výrobu PET lahví; podepsaly dodatek ke smlouvě se společností GP Alliance o koupi třetinových podílů.

- Premiér Fiala oznámil, že opatření regulující prodej produktů s CBD z konopí nyní v platnost nevstoupí. Pracovní skupina má najít způsob jak kanabidiol (CBD) vyjmout ze zákazu týkajícího se takzvaných nových potravin.

- Sněmovna schválila mimořádné odpuštění úroků při úhradě daňových nedoplatků.

22. - Česká armáda oznámila, že nekoupí tři střední bojové drony, místo nich pořídí přes 200 menších dronů. Zakázka, během které ministerstvo obrany vyjednávalo o pořízení bojových dronů Heron 1 z Izraele za asi 2,7 miliardy korun, byla zrušena.

23. - Premiér Fiala oznámil, že státní společnost Mero uzavřela dohodu s konsorciem firmy TAL na rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Skončí tím závislost země na ruské ropě.

- Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že získal plynovou elektrárnu MaasStroom v Rotterdamu. Koupil také poloviční podíl ve společnosti Enecogen, která provozuje další plynovou elektrárnu rovněž v Rotterdamu.

24. - Vláda schválila nákup 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. ČR je pořídí formou mezivládní dohody ze Švédska.

- Vláda rozhodla, že Česko začne jednat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8. ČR bude jednat o nákupu asi sedmi desítek tanků, hodnota tendru bude řádově desítky miliard korun.

25. - Společnost ČEZ vypsala miliardový tendr na nové generátory pro jadernou elektrárnu Temelín. Generátory chce ČEZ v Temelíně měnit mezi roky 2028 až 2030, současné generátory jsou v provozu od spuštění elektrárny v roce 2000.

- Prezident Agrární komory (AK) Jan Doležal na volebním sněmu v Olomouci obhájil svou funkci v čele této zemědělské organizace.

26. - Premiér Fiala řekl, že vzhledem k aktuální ekonomické situaci není zavedení eura v Česku tématem, které by se mohlo řešit v tomto volebním období. Nejprve je nutné dát do pořádku český státní rozpočet a zkrotit inflaci, zdůraznil.

27. - V Praze bylo otevřeno prodloužení tramvajové trati z Modřan do Libuše.

30. - Odboráři z ČMKOS oznámili, že zřídili celostátní stávkový výbor. Jsou připraveni případně k celorepublikovému protestu proti vládnímu konsolidačnímu balíčku.

31. - Podnikatelé na celostátním sněmu zvolili za prezidenta Hospodářské komory ČR na další tři roky dosavadního viceprezidenta komory a místopředsedu ODS Zdeňka Zajíčka. Vystřídal Vladimíra Dlouhého, který ve funkci po devíti letech skončil. Zajíček poté rezignoval na post místopředsedy ODS.

- Nadnárodní investiční fond Carlyle Group potvrdil nákup majoritního podílu ve společnosti Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití. Rodina Rausnitzů, která Meoptu dosud vlastnila, si v podniku ponechala menšinový podíl.


ČERVEN

1. - Česká pošta ve své pobočkové síti zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

- Bankovní rada ČNB rozhodla o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy o čtvrt procentního bodu na 2,25 procenta. Opatření má chránit úvěrový trh. Nová sazba začala platit od července.

- ČNB rozhodla o zmírnění pravidel pro poskytování hypoték. Od července tak není nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI).

- ČNB informovala, že finanční sektor v ČR zůstává vysoce odolný i vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Bankovní sektor je dostatečně kapitálově i likviditně vybaven, aby odolal šokům i v případě déletrvajících ekonomických potíží. Nebankovní finanční sektor, tedy pojišťovny či penzijní fondy, zůstává rovněž odolný.

6. - Téměř celý Karlovarský kraj postihl výpadek dodávky elektřiny. Příčinou byla porucha na vysokonapěťovém rozvodu na rozvodně Vítkov u Sokolova.

- Společnost Synot Invest podnikatele Iva Valenty prodala celý svůj podíl 70 procent v české společnosti Our Media vydávající web Parlamentní listy. Novými vlastníky Parlamentních listů se zhruba 300.000 čtenáři denně se stali herní vydavatelé a mediální podnikatelé Marek Španěl a Slavomír Pavlíček.

7. - Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S 11 získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Souček se funkce ujal 1. října.

9. - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal České poště koupit největšího distributora tisku a zároveň největšího alternativního poštovního operátora, První novinovou společnost (PNS). Spojení by podle ÚOHS podstatně narušilo hospodářskou soutěž.

- Ministerstvo zemědělství oznámilo, že Evropská komise nesouhlasí s financováním 15 protipovodňových projektů z Národního plánu obnovy v gesci ministerstva zemědělství (MZe). Týká se to mimo jiné projektů na přehradách Orlík, Harcov nebo Jezeří. Ministr Nekula řekl, že projekty budou dokončeny bez ohledu na to, zda na ně půjdou peníze z EU.

12. - Hospodářské noviny (HN) uvedly, že společnost GasNet, která je největším distributorem plynu v Česku, je na prodej. Proces prodeje spustil jediný vlastník - konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management (MAM). Polostátní energetická společnost ČEZ v srpnu oznámila, že se o GasNet bude ucházet.

14. - Vláda schválila aktualizaci Národního plánu obnovy včetně půjčky od Evropské komise, která má činit zhruba 137 miliard korun. Objem financí se oproti původní sumě zhruba zdvojnásobí. Původně plán počítal se 179 miliardami korun pouze ve formě dotací.

- Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal ke konci června rezignaci. Nahradil ho šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný, kterého prezident Pavel jmenoval do funkce 29. června.

16. - Sněmovna schválila úpravy tzv. "lex Babiš" pozměňovacím návrhem skupiny koaličních poslanců. Návrh činí zákaz vlastnictví médií a přijímání dotací a investičních v zákoně o střetu zájmů přísnější.

19. - Čeští ovocnáři oznámili, že za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11.214 hektarů.

21. - Vláda schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024, počítá se schodkem 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,899 bilionu korun a výdaje 2,134 bilionu korun.

26. - EK navrhla, že země EU by si mezi sebe měly rozdělit dalších 330 milionů eur (7,8 miliardy korun) ze zemědělské rezervy na zmírňování dopadů levného dovozu ukrajinských obilovin, rostoucích nákladů či klimatických změn. Česko by z nově uvolněných peněz mělo získat téměř 6,9 milionu eur (přes 160 milionů korun).

- Škoda Group oznámila, že podepsala svůj dosud největší kontrakt, jehož hodnota přesáhne jednu miliardu eur, což je v přepočtu přes 24 miliard korun. Jde o modernizaci a údržbu nejméně 280 lokomotiv pro Egyptské státní dráhy ENR.

- Valná hromada společnosti ČEZ rozhodla, že firma vyplatí svým akcionářům rekordní dividendu 145 korun za akcii, tedy téměř z celého zisku 78 miliard korun. Jde o nejvyšší dividendu v historii společnosti. Návrh podalo ministerstvo financí. Stát dostane 54 miliard Kč.

- Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu přehrady v Nových Heřminovech. Zahájení stavebních prací se předpokládá v roce 2027.

27. - Ministr dopravy Kupka řekl, že stát bude na investice do rozvoje dopravní infrastruktury, na opravy i údržbu potřebovat v letech 2024 až 2050 celkem 5,1 bilionu Kč. Z toho v příštích deseti letech půjde o 2,8 bilionu Kč v cenách roku 2022. V průměru bude potřeba zajistit pro rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury 182 miliard korun ročně.

- Dozorčí rada České pošty schválila transformační plán, který počítá do dvou let s rozdělením podniku. O den později vláda schválila plán transformace České pošty. Logistické a balíkové služby by měla převzít nová komerční státem vlastněná akciová společnost Balíkovna, která se vyčlení z České pošty k 1. lednu 2025.

30. - ÚOHS povolil firmě Seznam média ze skupiny Seznam.cz koupit firmu Silky Zdeňka Porybného. Jejím prostřednictvím Seznam.cz získal i společnost Borgis, která vydává deník Právo a dodává obsah pro server Novinky.cz.


ČERVENEC

3. - Společnost S&P Global uvedla, že podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v červnu výrazně zhoršily. Zhoršení bylo největší od května 2020. Výroba a nové zakázky klesaly nejprudším tempem za šest měsíců. Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 40,8 bodu, v květnu to bylo 42,8 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.

4. - Potravinářská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko uvedla, že její závody v Bzenci na Hodonínsku a v Panenských Břežanech v okrese Praha-východ budou utlumovat výrobu a na konci roku jejich provoz skončí. O práci přijde kolem 250 zaměstnanců. Jejich výrobky nahradí externí dodavatelé ze střední či západní Evropy.

5. - Holding Agrofert oznámil, že dokončil převzetí divize na zpracování dusíku rakouské chemičky Borealis, která zahrnuje výrobu hnojiv, melaminu a technických dusíkatých produktů. Díky transakci za 810 milionů eur (přes 19,2 miliardy Kč) holding rozšíří své aktivity v Rakousku, Německu a Francii a bude moci využívat distribuční sít Borealisu podél toku Dunaje.

11. - Čeští celníci oznámili, že v květnu zadrželi 13 osob kvůli nelegální výrobě cigaret. Zadržení způsobili daňový únik na spotřební dani přes 111 milionů korun. Zásah byl součástí společného postupu českých, polských a slovenských celníků.

12. - Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně u nafty o 1,50 Kč/l.

- Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Podle vlády je to nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí.

14. - Škoda Group oznámila, že získala zakázku na dodávku osmi souprav metra do Sofie za více než 1,6 miliardy korun. Pro místního dopravce Metropoliten EAD je bude vyrábět v Ostravě a v Plzni.

17. - Sdružení automobilového průmyslu (SAP) oznámilo, že výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí roku meziročně stoupla o 21,7 procenta na 738.454 vozidel. Blíží se tak už předkrizovým hodnotám.

- Česká měna byla letos podle ČNB nejsilnější k dolaru (21,154 Kč/USD).

18. - Český výrobce a prodejce kuchyňských potřeb Tescoma dostal od ÚOHS pokutu 63,95 milionu korun za to, že déle než pět let určoval svým odběratelům minimální maloobchodní ceny. Rozhodnutí je pravomocné.

21. - MF oznámilo, že český státní dluh se v pololetí zvýšil na 3,044 bilionu korun a poprvé tak překročil hranici tří bilionů. Míra zadlužení byla v pololetí 42,8 procenta HDP, o 0,1 procentního bodu vyšší než na konci loňského roku. Na každého Čecha hypoteticky připadá dluh 280.574 korun.

25. - Věřitelé Arca Investments neschválili přepracovaný plán na reorganizaci zkrachovalé společnosti.

26. - Středočeský krajský soud definitivně odmítl žalobu společnosti Safe Diesel o odškodnění kvůli takzvané aféře dieselgate. Soudy se tak nároky českých majitelů vozů Volkswagen vybavených naftovými motory se softwarem, jenž manipuloval s emisemi, zabývat nebudou. Soud potvrdil rozhodnutí soudu v Mladé Boleslavi, podle kterého české právo společnou žalobu prostřednictvím společnosti Safe Diesel nedovoluje.

- Sněmovna schválila zpřísnění pro předčasné důchody a zpomalení valorizací.

- Automobilka BMW zahájila provoz zkušebního centra nedaleko Sokolova. Areál, který vznikl na bývalé výsypce Sokolovské uhelné, bude sloužit pro testování nových technologií aut. Vývojové centrum Future Mobility Development Center (FMDC) zaměstnává více než 100 lidí.

28. - Stát uspěl v mezinárodní arbitráži s kyperskými firmami z české skupiny Synot o 3,6 miliardy korun kvůli omezení hazardních her. Firmám WCV Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited vadilo zrušení povolení pro provozování videoloterijních terminálů. Se státem kvůli tomu vedly arbitráž od roku 2015.

31. - Česká spořitelna oznámila, že se dohodla s BNP Paribas Personal Finance na prodeji spotřebitelského úvěrového portfolia Hello bank!. Jeho hodnota činila koncem května 8,8 miliardy Kč.

- Podle MF zahraniční investoři drželi ke konci pololetí rekordní objem českých státních dluhopisů, dosahoval 798,5 miliardy korun. Jejich podíl na všech vydaných státních dluhopisech činil 27,84 procenta.

- MF informovalo, že Česko získalo v prvním pololetí z rozpočtu EU o 45,6 miliardy korun více, než do něj odvedlo. Z celkové sumy takzvané čisté pozice tvoří 24,8 miliardy korun příjmy z Evropského plánu na podporu oživení NextGeneration EU (NGEU).


SRPEN

1. - Index nákupních manažerů (PMI) vykázal hodnotu 41,4 bodu.

- Společnost PPF oznámila, že společnost Emirates Telecommunication Group Company, působící pod značkou e&, koupí od PPF Telecom Group podíl 50 procent plus jednu akcii v jejích aktivech v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku. V okamžiku vypořádání transakce zaplatí e& za svůj podíl 2,15 miliardy eur, tedy zhruba 52 miliard korun. Součástí transakce nejsou společnosti O2 Czech Republic a CETIN.

2. - Společnost Automotodrom Brno potvrdila, že firmu a s ní i areál brněnského Masarykova okruhu včetně závodní dráhy, polygonu a hotelu koupil od Karla Abrahama staršího podnikatel Karel Hubáček prostřednictvím své společnosti Shakai.

- Vláda bude moci navyšovat základní jmění státních podniků. Senát schválil novelu zákona o státním podniku, která souvisí i se situací ve ztrátové České poště.

- Letiště České Budějovice zahájilo mezinárodní provoz.

3. - ČNB v nové prognóze zhoršila výhled vývoje české ekonomiky. HDP podle ní letos vzroste o 0,1 procenta. Centrální banka zároveň zlepšila odhad celoroční inflace, která by podle ní měla dosáhnout 11 procent.

10. - Nová prognóza České bankovní asociace pro letošní rok předpokládá jen velmi mírný růst tuzemské ekonomiky o 0,1 procenta. Proti květnové prognóze se odhad nepatrně zhoršil a vrátil se zpět na odhad z kraje letošního roku.

14. - Požár zničil halu na výrobu plastových dílů pro automobily v Žebráku na Berounsku. Škoda je podle policie 1,8 miliardy korun, čtvrtá nejvyšší od roku 1990.

16. - Vláda podpořila modernizaci železniční trati z Prahy na Letiště Václava Havla a na Kladno a úseku Nemanice-Ševětín na trati z Prahy do Českých Budějovic formou PPP projektů, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru.

17. - Na Baťově kanálu na Hodonínsku byla zahájena stavba plavební komory Sudoměřice - Rohatec, která umožní prodloužení splavnosti do Hodonína.

18. - MF v prognóze zhoršilo výhled ekonomického vývoje pro letošní rok. Očekává pokles HDP o 0,2 procenta, zatímco v dubnu počítalo s růstem 0,1 procenta. Důvodem zhoršení je větší než očekávaný pokles spotřeby domácností.

22. - Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně letos podruhé zastavila výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak, jejíž výrobní a skladovací prostory zničil požár. Výrobu zcela obnovila po téměř po čtyřech týdnech 18. září.

23. - EK oznámila, že souhlasí, aby Česko poskytlo zhruba 800 milionů eur (19,3 miliardy Kč) na podporu podnikům, které se potýkají se zvýšenými náklady na energie kvůli ruské válce na Ukrajině.

- Vláda schválila žádost o redukovanou půjčku od EK ve výši 19,4 miliardy korun. Peníze by měly podle nového návrhu obdržet ministerstva pro místní rozvoj, vnitra a průmyslu a obchodu. Původní návrh počítal s 137,4 miliardy korun. Žádost české vlády posoudí EK.

- Vláda rozhodla, že státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. ČEPS koupí celou společnost RWE Gas Storage CZ, která zásobníky vlastní. O den později ČEPS a RWE uzvařely smlouvu o koupi zásobníků plynu za 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Zásobníky mají dohromady kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby.

25. - Letošní sklizeň podle dat Agrární komory ČR dosáhla 7,47 miliony tun základních obilovin, tedy pšenice, žita, ječmene, ovsa a triticale. Oproti loňsku je to o 1,3 procenta méně. Průměrný výnos dosáhl šesti tun na hektar, loni to bylo 5,83 tuny.

28. - Dozorčí rada Pražské plynárenské odvolala předsedu představenstva Martina Pacovského. Novým předsedou představenstva byl zvolen Ludvík Baleka.

31. - Energetická společnost E.ON oznámila, že od září zlevní plyn všem svým stávajícím zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu.


ZÁŘÍ

1. - Energetická společnost ČEZ oznámila, že od poloviny září zlevní ceníky energií s fixací.

- Premiér Fiala vyzval k dostavbě české dopravní infrastruktury a zásadnímu posílení české energetiky. Na konferenci Česko na křižovatce řekl, že doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v informačních technologiích je šest konkrétních oblastí, které mají obrovský potenciál změnit zemi. Proto tam podle něj musí směřovat velká část strategických investic.

- PPF oznámila, že Renáta Kellnerová s rodinou nově vlastní celou investiční skupinu PPF. Odkoupili zhruba půlprocentní podíly Ladislava Bartoníčka a Jeana-Pascala Duvieusarta.

- Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) oznámil, že prodal chemičku Synthesia, mediální společnost Mafra a firmu Londa skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka. Transakci ještě budou posuzovat antimonopolní úřady. Cenu neuvedl.

- Pražská plynárenská zlevnila většině klientů zemní plyn.

5. - Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory, uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH.

- Vláda se shodla, že televizní poplatek se od začátku roku 2025 zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc.

- Vrchní soud v Praze zrušil konkurz na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Krajský soud v Českých Budějovicích se musí vypořádat s návrhem reorganizace firmy.

6. - Vláda rozhodla, že měsíční platba za státní pojištěnce příští rok stoupne z 1900 na 2085 korun.

- Slovenská společnost Gevorkyan, která vyrábí kovové součástky procesem práškové metalurgie, oznámila, že chce do konce letošního roku přejít z trhu Start pražské burzy na její hlavní trh Prime. Gevorkyan se stala největší emisí na trhu Start pražské burzy. Zároveň jde o první zahraniční firmu na tomto trhu. Opatření trvalo do 17. září.

11. - Škoda Auto pozastavila výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně omezila i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem byl výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy.

14. - Bankovní rada ČNB rozhodla, že sazba proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu se od října sníží na dvě procenta ze současných 2,25 procenta.

15. - Státní exportní pojišťovna EGAP oznámila, že zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank.

19. - ČNB informovala, že bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí stoupl meziročně souhrnný čistý zisk o 1,1 miliardy Kč na 55,7 miliardy korun. Aktiva bank činila ke konci června 9,982 bilionu korun, což je o 1,076 bilionu více než na konci roku 2022.

20. - Vláda v Ústeckém kraji probírala těžbu lithia. Premiér Fiala řekl, že vláda dělá vše pro to, aby se těžba lithia v Krušných horách mohla spustit. Za zásadní považuje spolupráci mezi investorem a samosprávou.

21. - Česká pošta prodala v elektronické aukci tři nemovitosti v pražské Krči. Dohromady za ně získá téměř 400 milionů korun.

22. - České dráhy prodaly zbývající část pozemků na smíchovském nádraží v Praze za necelé dvě miliardy korun. Přes 126.000 metrů čtverečních pozemků odkoupí společnost Sekyra Group.

23. - Agentura Reuters uvedla, že podíl Daniela Křetínského v deníku Le Monde získala společnost NJJ Presse telekomunikačního magnáta Xaviera Niela. List Financial Times (FT) cenu transakce odhadl na 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč).

24. - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se jedná o obnovení výroby penicilinu v ČR.

25. - Česká pošta nabídla k prodeji historickou budovu Hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze. Minimální cena je ve výši odhadu 1,325 miliardy Kč.

26. - Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová řekla v Praze, že EK schválila revidovaný český Národní plán obnovy. Přináší dodatečných 2,2 miliardy eur (zhruba 53,6 miliardy korun) pro financování čisté energetiky a transformace průmyslu.

- Společnost ČEZ oznámila, že zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO) u Mělníka postaví konsorcium firem Metrostav DIZ a Subterra. Hodnota tendru přesáhla dvanáct miliard korun.

27. - Vláda schválila státní rozpočet na příští rok s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,192 bilionu korun. Schodek bude 252 miliard korun. Příjmy i výdaje se proti návrhu ministerstva financí z konce srpna zvýšily o 19 miliard korun.

- Vláda pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. V prosinci obchod potvrdily tuzemské i evropské regulační úřady a obě strany podepsaly převodní listiny. Za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů. Akvizice má zvýšit energetickou bezpečnost Česka.

- Vláda rozhodla, že domácnosti a firmy budou od příštího roku opět platit poplatky za obnovitelné zdroje jako před loňským říjnem. Za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny tak budou odběratelé opět hradit poplatek 599 korun.

- Vláda schválila nákup 24 amerických letounů F-35 za až 150 miliard korun.

- Vláda schválila mimořádnou podporu 243 milionů korun pěstitelům ovoce, zeleniny a chmele a producentům mléka.

- Kopřivnická automobilka Tatra Trucks oznámila, že ve spolupráci s výrobci speciálních nástaveb THT Polička a Kobit-THZ ze Slatiňan dodá v následujících letech hasičským jednotkám v Česku až 232 automobilových stříkaček. Celková cena by bez DPH měla přesáhnout 2,17 miliardy korun.

29. - ČEPS oznámila, že koupila firmu NET4GAS Holdings. Za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů. Firmu NET4GAS Holdings napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. V listopadu nákup povolil ÚOHS.


ŘÍJEN

4. - Podle časopisu Forbes nejbohatší zůstává v Česku i nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem 378 miliard korun. Na druhém místě je podle žebříčku Forbes většinový vlastník energetického Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem 210,9 miliardy korun, třetí je majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 185,6 miliardy korun.

- Automobilka Škoda Auto představila novou generaci modelu SUV Kodiaq.

5. - Francouzský maloobchodní řetězec Casino oznámil uzavření konečné dohody o restrukturalizaci dluhu s hlavními věřiteli vedenými českým investorem Danielem Křetínským. Firma formálně změní majitele na konci března příštího roku.

10. - ČSÚ oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v září zpomalil na 6,9 procenta ze srpnových 8,5 procenta. Inflace zpomaluje osmý měsíc v řadě a její zářijová hodnota je nejnižší od prosince 2021.

11. - Vláda rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 miliard korun. Peníze měly teplárenské společnosti následně promítnout do snížení cen tepelné energie pro zákazníky.

- Škoda Group podepsala kontrakt na dodávku 30 elektrických vlaků za 320 milionů eur (téměř za 7,9 miliardy Kč) do Uzbekistánu.

- Novým ředitelem Škody Group se stal Petr Novotný, dosavadní prezident divize Components & Bus Mobility. Ve funkci nahradil Francouze Didiera Pflegera.

12. - Poloviční podíl ve společnosti Empresa Media, která vlastní Barrandov Televizní Studio nebo vydává časopisy Týden a Instinkt, získal od Jaromíra Soukupa majitel firmy Servis-24 Jan Čermák. Zároveň se stal druhým jednatelem Empresy vedle Soukupa.

13. - Vládní koalice přes odpor opozice prosadila konsolidační balíček, který jí má pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má zlepšit celkem zhruba o 150 miliard korun. Balíček zavádí pouze dvě sazby DPH, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Daň z nemovitostí se zvýší v průměru o 1,8 násobek.V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček neobsahuje zdanění tichého vína.

- V Praze začal zkušební provoz na nové tramvajové trati Holyně - Slivenec.

16. - Česká měna byla letos podle ČNB nejslabší k euru (24,66 Kč/EUR) i k dolaru (23,414 Kč/USD).

- Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) oznámil, že kupuje od americké firmy Vista Outdoor její muniční divizi Sporting Products, jejíž součástí je řada značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů v USA. Cena obchodu je 1,91 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun). Podmínkou jeho dokončení je souhlas akcionářů Vista Outdoor a národních regulačních úřadů.

18. - Vláda přijala klimaticko-energetický plán. Podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě by měl do roku 2030 stoupnout ze současných asi 18 procent na 30 procent. Růst by měla táhnout zejména solární a větrná energetika. V delším časovém horizontu by měla posílit i jaderná energetika.

- Teplárna České Budějovice zahájila zkušební provoz 26 kilometrů dlouhého horkovodu z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Temelínský přivaděč pokryje 30 procent potřeby tepla v Budějovicích. Horkovod stavěl ČEZ, investice byla 1,69 miliardy Kč.

19. - Odvolací pražský městský soud potvrdil, že téměř 75 milionů litrů motorové nafty dříve uložené ve skladu společnosti Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu patří České republice. Nemusí ji vracet insolvenčnímu správci zkrachované firmy.

22. - V Praze byla otevřena nová tramvajová trať Divoká Šárka - Dědina.

23. - Společnost ČEZ oznámila, že od začátku příštího roku zlevní téměř dvěma milionům zákazníků elektřinu a plyn.

24. - Věřitele zadluženého Energetického Holdingu Malina, který je kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku v úpadku, povolili reorganizaci podniku.

25. - Sněmovna v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády klesnout proti letošnímu plánu o 43 miliard korun na 252 miliard korun. Plánované příjmy se zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun.

- Vláda rozhodla, že předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) zůstane Dana Drábová.

26. - Podle letošního posledního ČSÚ sklizeň obilovin letos klesla proti loňskému nadprůměrnému roku o 3,4 procenta na 7,93 milionu tun. Přesto bude druhá nejvyšší za posledních pět let. Řepky podle něj zemědělci sklidili 1,29 milionu tun, což je meziroční nárůst o 10,9 procenta.

27. - Sněmovna schválila nový zákon o dorovnávací dani, podle kterého Česko získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v tuzemsku. Zákon zavádí evropskou směrnici.

30. - Investiční skupina Penta kupuje prostřednictvím Penta Real Estate firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. Obchod v listopadu povolil ÚOHS.

- Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vydalo územní rozhodnutí pro nové jaderné bloky v Dukovanech. Rozhodnutí by mělo umožnit výstavbu až dvou nových reaktorů.

31. - Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejnil návrh, podle kterého regulovaná složka elektřiny pro domácnosti vzroste oproti letošnímu roku o 71 procent, což by znamenalo zdražení asi o 1408 Kč za megawatthodinu (MWh) s DPH. Ještě výrazněji by měla stoupnout regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele. ERÚ později návrh mírně upravil. Regulovaná složka ceny energií pro domácnosti se u elektřiny meziročně zvýší 65,7 procenta, což by mělo znamenat asi 1077 Kč za megawatthodinu (MWh) víc. U plynu bude regulovaná složka vyšší o 38,8 procenta, což je nárůst asi o 125 Kč za MWh.

- Finální nabídku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení zájemci, tedy severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory.

- Odbory vyhlásily na 27. listopadu den protestů, nesouhlasí s kroky vlády.


LISTOPAD

1. - Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, oznámila, že odstaví v zimě na dva až tři měsíce všechny své výrobní závody. Příčinou je nižší poptávka.

- Koncern Volkswagen oznámil, že nebude v současnosti rozhodovat o dalších lokalitách pro výstavbu gigafactory na baterie do elektromobilů v Evropě. Kvůli pomalejšímu rozvoji elektromobility v Evropě pro to nyní není důvod. Jedním z kandidátů přitom byla i ČR se svou zónou v Líních u Plzně.

- Výstavba gigafactory na baterie pro elektromobily patří podle premiéra Fialy dál mezi priority vlády. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl, že ČR jedná s pěti potenciálními investory na výstavbu továrny. Jde o investice v řádu miliard eur.

2. - ČNB zhoršila výhled české ekonomiky. V letošním roce podle ní HDP klesne o 0,4 procenta, příští rok vzroste o 1,2 procenta.

- Krajský soud v Ostravě vyhlásil moratorium na majetek ostravské společnosti Vítkovické slévárny. Návrh na vyhlášení moratoria před zahájením insolvenčního řízení podala sama firma, která je jednou z největších sléváren v Česku. Později společnost na sebe podala insolvenční návrh. Soud pak poslal Vítkovické slévárny do úpadku a povolil jejich reorganizaci.

3. - Rafinérie v Litvínově oznámila, že dokáže technologicky zvládnout přechod výhradně na jinou ropu než ruskou. Potvrdil jí to říjnový třítýdenní test, při němž poprvé ve své historii zpracovávala výhradně neruskou ropu.

6. - Plzeňská teplárenská oznámila, že připravuje projekt odklonu od uhlí k plynu a vodíku. Jde o dosud největší investici v její historii asi za sedm miliard korun. Největšího dodavatele tepla na západě Čech vlastní většinově Plzeň a z 35 procent skupina EPH Daniela Křetínského.

8. - ČSÚ oznámil, že výsledky hlavní turistické sezony poprvé překonaly předcovidový rok 2019. V hotelech, penzionech a kempech v Česku se ve třetím čtvrtletí ubytovalo 7,9 milionu lidí, o 7,9 procenta víc než před rokem. Přibylo zahraničních i domácích hostů. Noclehů bylo 21,4 milionu, meziročně o pět procent víc.

- Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz oznámila, že změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma.

9. - Skupina ČEZ oznámila, že by mohla do konce letošního roku dokončit prodej svých distribučních a prodejních aktiv v Turecku, která drží v rámci společnosti Akcez Enerji. ČEZ se zároveň chce zbavit i svého podílu v další turecké firmě Akenerji, která v zemi provozuje několik elektráren, a rovněž svých černouhelných elektráren v Polsku.

- Pražský dopravní podnik (DPP) oznámil, že nakoupí až 200 jednosměrných článkových tramvají Škoda ForCity Plus za 16,6 miliardy Kč. Dodavatelem nízkopodlažních vozů bude firma Škoda Transportation. DPP nejprve objedná závazně 40 tramvají, kdy prvních 20 jich do metropole dorazí v roce 2025.

10. - MF zhoršilo letošní výhled ekonomiky, HDP podle něj klesne o 0,5 procenta. Důvodem zhoršení je slabší spotřeba domácností v důsledku vysoké inflace.

13. - Rodina zesnulého Petra Kellnera oznámila, že zakládá společnost Amalar Holding, do kterého se postupně včlení všechna rodinná aktiva. Cílem je zjednodušení vlastnické struktury, která bude plně pod kontrolou rodiny Kellnerových. Amalar bude koncentrovat aktiva a akciové podíly všech společností, které Kellnerovi vlastní, a to včetně skupiny PPF.

- Městský soud v Praze povolil schválení výplaty 57 miliard korun zhruba 16.000 věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ formou částečného rozvrhu. Všechny skupiny věřitelů by tak mohly dostat do dvou měsíců 95 procent pohledávek.

15. - Sněmovna schválila zákon, jehož cílem je stanovit pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Možnost, aby obce měly právo vetovat výstavbu úložiště na jejich území, zákon nezavádí.

- Poloviční podíl v mediální agentuře Médea koupil od Jaromíra Soukupa investor Jan Čermák, který již vlastní 50 procent Soukupovy firmy Empresa Media.

21. - Státní společnost Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, kupuje konkurenční síť Robin Oil. Spojení firem v prosinci povolil ÚOHS.

22. - Společnost Kofola ČeskoSlovensko oznámila, že kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která produkuje piva značek Holba, Zubr a Litovel. Dokončení transakce podléhá schválení antimonopolních úřadů.

- Investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka kupuje firmu Trelleborg Bohemia se sídlem v Hradci Králové, tedy bývalou hradeckou Rubenu. Podnik vyrábí hlavně komponenty do aut. Transakci posuzuje ÚOHS.

23. - Premiér Fiala oznámil, že ČR ve spolupráci se skupinou ČEZ získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu. V terminálu Stade nedaleko Hamburku bude mít od roku 2027 k dispozici dvě miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je více než čtvrtina současné tuzemské spotřeby. Firma podepsala s provozovatelem smlouvu na 15 let s možností prodloužení.

24. - Americká ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila výhled ratingu ČR z negativního na stabilní. To znamená, že se zhoršením ratingu v dohledné době nepočítá. Zdůvodnila to zejména výrazným snížením rizika v souvislosti s dodávkami plynu z Ruska. Hlavní rating agentura ponechala na stupni Aa3.

27. - Proti krokům vlády a dopadům schváleného úsporného balíčku stávkovaly školy, podniky, úřady a další instituce po celé zemi. Někde se výuka či práce zastavila na hodinu či dvě, někde na celý den, řada institucí či zaměstnanců stávkujícím vyjádřila podporu, ale fungovala v běžném režimu. Část odborářů z regionů vyrazila na demonstraci do Prahy. Odbory jsou připraveny v protestních akcích pokračovat.

- ŘSD oznámilo, že část hotové jihočeské dálnice D3 Ševětín - Borek čekají stavební úpravy, provoz tam bude možná i několik let omezený. Příčinou je plánovaná stavba Chotýčanského tunelu, jenž bude součástí IV. železničního koridoru a který bude D3 křižovat. Podle Správy železnic (SŽ) bude nutné část hotové dálnice zbourat.

29. - Sněmovna hlasy poslanců vládní koalice a přes kritiku opozice schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Plánovaný schodek má proti tomu letošnímu klesnout o 43 miliard korun.

- Premiér Fiala oznámil, že se Česká exportní banka (ČEB) stane dceřinou společností Národní rozvojové banky (NRB). Zahájení integrace obou bank podpořila vláda. NRB bude podle Fialy hrát významnější roli v podpoře malých a středních podniků, výstavbě infrastruktury, zelené tranzici či digitalizaci.

- Vláda schválila navýšení úhrad těžařů vydobytých nerostů včetně uhlí. Odvody těžebních firem v příštích letech vzrostou o jednotky procent. Do veřejných rozpočtů by tak od roku 2025 podle odhadů mělo přibýt kolem 579 milionů korun ročně.

- Bankovní rada ČNB zmírnila pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI).

- ČNB uvedla, že finanční sektor v ČR zůstává podle zátěžových testů odolný i vůči zhoršenému ekonomickému vývoji.

- Huť Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Uvedl to server HN.cz. Ke konci října podle něj firma dlužila přes tři miliardy korun. V prosinci Krajský soud v Ostravě vyhlásil v případě Liberty Ostrava individuální moratorium.


PROSINEC

1. - Krajský soud v Ostravě vyhlásil v případě hutní společnosti Liberty Ostrava individuální moratorium. O ochranu před jedním z věřitelů firma sama před časem požádala. Individuální moratorium zajistí ochranu před firmou Tameh, která je dodavatelem energie do Liberty.

5. - Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) řekl, že armáda si chce ponechat celé letiště Líně u Plzně, kde nakonec koncern Volkswagen nebude stavět továrnu na baterie do elektroaut. Vojáci tam nechtějí žádný průmysl.

11. - Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku oznámila, že v lednu ukončí téměř po 230 letech výrobu ručního skla. Propustí 81 z 87 současných zaměstnanců.

12. - Společnost ČEZ oznámila, že použije na přechod uhelné elektrárny v Mělníku na nový plynový zdroj dotaci 308 milionů eur (zhruba 7,53 miliardy Kč). Peníze firma získala z modernizačního fondu. Současné uhelné bloky elektrárny má nahradit nový paroplynový zdroj s horkovodní akumulací tepla.

13. - Vláda rozhodla, že stát uvolní na pomoc energeticky náročným firmám s cenami energií 3,5 miliardy korun. Peníze použije na snížení plateb firem na hladině vysokého a velmi vysokého napětí za obnovitelné zdroje energie. Pomoc je určena pro téměř 25.000 odběrných míst.

- Vláda schválila růst minimální mzdy o 1600 Kč na 18.900 Kč od ledna.

- Ministerstvo obrany oznámilo, že nakoupí od zbrojařské firmy STV Group munici pro protitankovou zbraň RPG-7 až za 2,5 miliardy korun bez DPH.

15. - Společnost Tameh Czech na sebe podala insolvenční návrh. Uvedla, že se dostala do sekundární platební neschopnosti, poté co jí Liberty Ostrava (LO) téměř před půl rokem svévolně přestala platit za dodávané produkty. Mluvčí Tamehu uvedl, že LO dluží Tamehu skoro dvě miliardy korun, z toho 1,2 miliardy korun je po splatnosti. Tři dny poté Tameh Czech oznámila, že řízeně ukončí provoz a přestane dodávat energie do Liberty Ostrava. Dodávky energií do LO vypnula 21. prosince.

18. - Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) oznámila, že kupuje českého výrobce munice Sellier & Bellot. Uzavřela dohodu se společností CBC Europe S.à r.l. (CBC) o koupi stoprocentního podílu ve firmě. CBC získá podíl na základním kapitálu Colt CZ.

- Evropská unie prodloužila výjimku na dovoz produktů z ruské ropy do České republiky do 5. prosince 2024, ale jen v objemech srovnatelných s posledními pěti lety.

- Prezident Pavel podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Proti letošnímu schválenému schodku je to o 43 miliard korun méně.

19. - Liberty Ostrava sdělila, že svým hlavním partnerům představila podrobnosti optimalizačního plánu, který zlepší provozní, obchodní a finanční výsledky společnosti. Tento plán by měl vést k úplnému splacení pohledávek věřitelů společnosti.

21. - Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.

- Průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun, levnější byl naposledy v lednu 2022.

- Firma Vodafone se dohodla s loterijní společností Sazka na koupi jejího virtuálního mobilního operátora SAZKAmobil. Ten využívá síť Vodafonu a má aktuálně přes 200.000 zákazníků.

- Polská potravinářská skupina Maspex oznámila, že kupuje od francouzské společnosti Pernod Ricard českou likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Výši transakce firmy neuvedly.

22. - Společnost Emma Capital oznámila, že novými majiteli české firmy Packeta, která vlastní Zásilkovnu, je konsorcium globálního fondu CVC Capital Partners a skupiny Emma Capital, jejímž majitelem je dosavadní ředitel skupiny PPF Jiří Šmejc. CVC bude mít 65 procent, Emma Capital zbylých 35 procent.

Zdroj: Reuters, ČTK

Klíčová slova: Finance | Peníze | Moody's | Inflace | OECD | USA | Koruna | Evropská unie | HDP | Česká měna | Polsko | Dividendy | Poptávka | Recese | Daně | Rizika | Politika | Sazby | Aktiva | Akvizice | Arbitráž | Asset management | Transakce | Bankovní rada | Valná hromada | CEO | Centrální banka | Channel | Ekonomika | Evropská komise (EK) | Index PX | Investice | Investiční fond | Investor | Kupón | Měna | Nástroj | Poplatek | Portfolio | Pozice | Rating | Ratingová agentura | Výnos | ČNB | Česká národní banka | Úrokové sazby | Banky | EUR | USD | ČEZ | Patria | Investoři | Fond | EU | Finanční sektor | BNP Paribas | Zisk | Sázka | Výsledky | Index nákupních manažerů | Partners | Financování | Český statistický úřad | Stavební výroba | Burzy | Penzijní fondy | Financial Times | Index | Odpor | Banka | Bankovní rada ČNB | Cena | Česká ekonomika | Česká spořitelna | Eura | Fondy | Guvernér ČNB | Hospodářské noviny | Hrubý domácí produkt | Investiční | Jiří Rusnok | Management | Nemovitosti | Patria.cz | Portfolia | Prognóza | Pšenice | Reuters | Ropy | Státní dluh | Státní rozpočet | Trh | Volkswagen | Zavedení eura | Země EU | Zemní plyn | Zprávy | Zisky | CEPS | Ministerstvo financí | Redukce | ROCE | Akciová společnost | Hlavní trh | Výsledek hospodaření | Úvěr | Casino | Komise | Kontrakt | Moody's Investors Service | Bankovní sektor | Česká bankovní asociace | Macquarie | Průmyslová produkce | Podnikatel | BMW | Ministr financí | Creditas | Energie | Rada ČNB | Podnikatelé | Kč/EUR | Kč/USD | Agentura Reuters | Forbes | Americké firmy | Firmy | Kapitálové rezervy | České firmy | S&P Global | Miliardy dolarů | S&P | Guvernér | Agentura Moody's | Akcionáři | Výhled | Poplatky | Mzdy | Krize | Příjmy | ČTK | Belgie | Výhled ekonomiky | Skupina PPF | Úřad pro regulaci finančního trhu | Aleš Michl | Lithium | Investiční skupiny | Podniky | Index nákupních manažerů (PMI) | Zvýšení mezd | EK | Evropská komise | Česká firma | Financial Times (FT) | Majetek | Statistický úřad | Zahraniční investoři | Vyšší mzdy | Gazprom | Capital Partners | PPF | Majitel firmy | Hospodářské krize | TikTok | Rozpočtová politika | Čistý zisk | Rozpočet | Deficit | Největší kontrakt | Mediální společnosti | Investiční skupina | LNG | Objem | Obchod | Skupina ČEZ | Růst spotřebitelských cen | ČSÚ | Firma | Důchodový systém | Jiří Šmejc | Generální ředitel | Nejbohatší | Miliardy | Vyhlídky | Sdružení automobilového průmyslu | Vicepremiér | Macquarie Asset Management | FT | Hospodaření státu | Ceny výrobců | Průmysl | Společnost ČEZ | Ceny potravin | Rozvoj | Stavebnictví | Pojišťovny | Prognózy | Plyn | Kofola | Prohlášení | Časopis Forbes | Dieselgate | Události roku | Czech Media Invest | Seznam.cz | Státní veterinární správa | KKCG | Škoda Auto | Penta Real Estate | ÚOHS | Míra | RWE | Vivendi | Energetický a průmyslový holding | Ministerstvo životního prostředí | Nexen Tire | Empresa Media | Médea | Jaderné elektrárny | Tendr | Daniel Křetínský | Temelín | Důchod | Předseda | Metalurgie | Ředitelka | Nová sazba | Miliardy korun | Singapur | Schodek státního rozpočtu | Hospodaření | List Financial Times | Výroba aut | O2 | O2 Czech Republic | Miliardy eur | Von der Leyenová | Výplaty dividendy | Zemědělství | Automobilka BMW | Podnik | Bloky | Míra zadlužení | SAP | Meziroční růst spotřebitelských cen | Ceny energií | Ptačí chřipka | HN | Prezident | Hospodářské noviny (HN) | Ursula von der Leyenová | Pražské burzy | Většinový podíl | Pokles | Důchody | Odhad letošního růstu | Meziroční růst | Výdaje | Americká společnost | Rozhodování | Ministerstvo dopravy | Průměrná cena | Noviny | Automobilka Toyota | Toyota | Deficit státního rozpočtu | Pokles HDP | Kabinet | Kolínská automobilka | Automobilka | Zásobníky | Souhrnný čistý zisk | MPO | MF | Seat | Škoda | Manufacturing | Komerční banky | Domácnosti | Asociace | KDU-ČSL | Pojišťovací společnosti | Růst | Ministr vnitra | Potenciál | Bankovní asociace | ČBA | Česká bankovní asociace (ČBA) | Platební neschopnosti | České vlády | Allianz | Křetínský | Ceny elektřiny | Inflace zpomaluje | Sberbank | Hello Bank | Ekonomiky | Slovensko | EGAP | Jan Procházka | Schodek | Organizace | Poskytování hypoték | Závislost | Práce | Výhled ratingu | DPH | Pojišťovna | Karel Komárek | Chřipka | Cena benzínu | NÚKIB | Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost | Majitel | Úspory | Průměrný výnos | Zbyněk Stanjura | ODS | Posílení | Nové zakázky | Automobilka Škoda Auto | Automobilka Škoda | Liberty Ostrava | Huť Liberty | Energetická společnost | Zaměstnanci | Český státní rozpočet | Soud | Koncern Volkswagen | Dovoz | Zadlužení | Bezpečnost | Toyota Motor | Wienerberger | PPF Telecom Group | Konsorcium | JDE | Unie | ČR | Nová prognóza | CVC Capital | Rozhodnutí soudu | ProSiebenSat.1 Media | EPH | Energetický a průmyslový holding (EPH) | Agrofert | Proticyklické kapitálové rezervy | Představenstvo | Instinkt | DSTI | MAM | E.ON | Emirates | Společnost Emirates | Ceny | Praha | Spotřební daně | Nižší poptávka | Plynárenské společnosti | Odhad vývoje ekonomiky | Czechoslovak Group | Vládní koalice | Zdanění | Jan Čermák | Elektromobily | Koncern | Nařízení | Ministr zdravotnictví | Mattoni | Životní prostředí | Zadlužování | PX Pražské burzy | CMI | Kofola ČeskoSlovensko | ProSiebenSat.1 | CBC | Konopí | Finanční výsledky | Marek Španěl | Colt | CETIN | PPF Telecom | Toyota Motor Manufacturing Czech Republic | Toyota Motor Manufacturing | EDF | Správa železnic | Arca Investments | Arca | Plán obnovy | Turów | Renáta Kellnerová | Spotřeba domácností | Loterijní společnosti | Penta | Gigafactory | Prodej | Regulační úřad | České dráhy | Obrovský potenciál | Energetická společnost ČEZ | | Úvěrový trh | Technologie | Sklizeň obilovin | Výroční zprávy | Pivovar | Vasky | Divize | Energetická skupina | Energetická skupina ČEZ | Letiště Václava Havla | Aplikace TikTok | CVC Capital Partners | CVC | RWE Gas | Mediální společnost | Společnosti | Opatření | Hnutí ANO | ANO | Uhlí | Energetika | Vodafone | Konfederace | Televizní studio | Editis | Vydavatelství Editis | Česká pošta | BNP | Čepro | Telecom | Zemní plyn (LNG) | Kellnerová | Hospodářské soutěže | ASEAN | Zdravotnictví | Obilí | Česká národní banka (ČNB) | Zvýšení minimální mzdy | Společnost | Výsledky společnosti | Regulační úřady | TIM | Pozemky | Změny klimatu | | Výhled české ekonomiky | Rozšíření | Zemědělci | Sekyra Group | Skupina Creditas | Ruský plyn | Automobilka Toyota Motor | Uhelné elektrárny | Real Estate | Instituce | Sev.en | Škoda Transportation | Sberbank CZ | Pojišťovna EGAP | Garanční systém | Garanční systém finančního trhu | Ministr dopravy | MWh | Zkapalněný zemní plyn | Prima | Dana Drábová | Řetězec | Řetězce | Zemědělský svaz | Sellier & Bellot | Výrobce munice | Ministerstvo průmyslu a obchodu | Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) | Potravinářská společnost | Skupiny PPF | Společnost E.ON | Petr Fiala | Colt CZ Group SE | Colt CZ Group | Colt CZ | Správa | Vlastnictví | NET4GAS | Šmejc | Petr Novotný | GEVORKYAN | Borealis | Jan Frait | Finanční sektor v ČR | Škoda Group | PPF Jiří Šmejc | EdF | Turistické sezóny | Centrum | Akcez | Prime | České předsednictví | Premiér Petr Fiala | Premiér Fiala | Společnost GEVORKYAN | Pražský městský soud | Nejvyšší kontrolní úřad | NKÚ | Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) | Společnost S&P Global | Holding Agrofert | Rezervy na ochranu úvěrového trhu | Ruské ropy | Paroplynové elektrárny | Meopta | Český statistický úřad (ČSÚ) | Výstavba gigafactory | Baterie do elektroaut | Těžba lithia | Mero | Jozef Síkela | Ministr průmyslu a obchodu | Síkela | F-35 | Novinky | Novinky.cz | Vysoké inflace | CZ | Rafinerie | ERÚ | Line | Server HN.cz | Varování | Jan Kubíček | General Plastic | GP Alliance | Carlyle | Borgis | Právo | Silky | Silky Zdeňka Porybného | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) | CV90 | Zkapalněný zemní plyn (LNG) | Skupina Colt CZ | Skupina Colt | Skupina Colt CZ Group SE | Skupina Colt CZ Group | Energetický regulační úřad | Petr Pavel | Ekologové | Prezident Pavel | Invest | Tatra Trucks | Nexen | Nexen Tire u Žatce | Finanční výsledky společnosti | Dodávky energií | Obnovitelné zdroje | ProSiebenSat.1 Media SE | ProSieben | Fnac Darty | Menšinový podíl | Pivovary | Média | Pivovary CZ Group | Sport | Greensill | Skupina EPH | ČNB Aleš Michl | Spojení | Asie | Renáta Kellnerová s rodinou | CSG | Platba | Celková investice | Baterie | Zdeněk Nekula | Ministr zemědělství | Piráti | Výrobní závody | Společnost Czech Media Invest | Společnost Czech Media Invest (CMI) | Místní rozvoj | Podíl obnovitelných zdrojů | DIESEL | Vládní konsolidační balíček | Konsolidační balíček | Development | Vice | Ředitel skupiny PPF | Firma Wienerberger | Výrobce pálených cihel | Synot Invest | Společnost Synot Invest | Slavomír Pavlíček | Synot | Czech Media Invest (CMI) | Parlamentní listy | Our Media | Kodiaq | GasNet | Společnost GasNet | Macquarie Asset Management (MAM) | Dokončení transakce | Odvody | Insolvenční návrh | Packeta | Zdroje energie | Komárek | Věřitelé Arca Investments | Řetězec Casino | BNP Paribas Personal Finance | Hello bank | Hello bank! | Větrná energetika | Sazba proticyklické kapitálové rezervy | Obnovitelné zdroje energie | NJJ Presse | NJJ | Společnost NJJ | Podíl Daniela Křetínského | PPF Renáta Kellnerová | Vista Outdoor | Czechoslovak Group (CSG) | Průmyslově-technologický holding | Technologický holding | Sporting Products | Společnost Kofola ČeskoSlovensko | Společnost Kofola | STV Group | STV | Malina | Baterie do elektromobilů | Investor Jan Čermák | TOP 09 | Sev.en Global | SEV.EN GLOBAL INVESTMENTS | METROSTAV | PRAŽSKÁ PLYNÁRENSKÁ | SYNTHESIA | Pivovary CZ | Michelin | Snížení cen | Peníze z EU | Holding Czechoslovak Group | ProCent | Emma Capital | Rok 2024 | Maspex | SAZKAmobil | Rudolf Špoták | Ladoga | Investiční skupina Penta | Zemědělský svaz ČR | Zlínská obuvnická firma Vasky | Rada ČTK | Lex Babiš | InterGen | Pardubický pivovar | Investiční skupina KKCG | Skupina KKCG | Jan Souček | ČT Jan Souček | Ministr dopravy Kupka | Věřitelé Arca | Zkrachovalé společnosti | e& | Automotodrom Brno | Automotodrom | Společnost Automotodrom | Společnost Automotodrom Brno | Trh Prime | Rafinérie v Litvínově | Rafinérie | Huť Liberty Ostrava | Krajský soud v Ostravě | Krajský soud | Tameh Czech | Společnost Tameh Czech | Liberty Ostrava (LO) |
Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • V USA zaniklo 701.000 míst, nezaměstnanost je na 4,4 procenta
    V americké ekonomice zaniklo v březnu zhruba 701.000 pracovních míst, což je výrazně více, než se čekalo. Kvůli dopadům koronaviru tak skončilo období rekordního růstu ekonomiky i trhu práce, které trvalo 113 měsíců. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo práce.
  • V USA zpomalila tvorba pracovních míst
    Američtí zaměstnavatelé v září druhý měsíc po sobě výrazně zpomalili tvorbu pracovních míst a výkon trhu...
  • V USA zvolnila tvorba pracovních míst
    Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červenci 185.000 nových pracovních míst. Bylo to...
  • VW částečně obnoví výrobu v Německu od 20. dubna
    Německá automobilka Volkswagen obnoví výrobu v továrně v německém Zwickau (Cvikov) přerušenou kvůli koronaviru už 20. dubna. Firma, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, to uvedla ve svém včerejším sdělení. Další německé továrny a továrny v Portugalsku, Španělsku, Rusku a ve Spojených státech se společnost chystá znovu otevřít od 27. dubna.
  • VW může být větší hrozbou pro ekonomiku Německa než řecká krize
    Skandál s manipulací s emisemi u naftových vozů Volkswagenu šokoval podnikatelské a politické...
  • Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku
    Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku (největší evropské logistické firmy DHL a Kühne+Nagel pozastavily kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu expedici zásilek do Ruska; řazeno abecedně podle odvětví):
  • Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku
    Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku (americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb v Rusku; řazeno abecedně podle odvětví):
  • Výběr hlavních bodů Bidenova sociálního a klimatického balíku
    Americký Senát v neděli schválil návrh zákona, který podle členů Demokratické strany prezidenta Joea Bidena přinese zásadní pokles emisí skleníkových plynů, sníží ceny léků pro seniory a přiměje korporace a bohaté jedince platit více na daních. Zákon, který nese název "zákon o snížení inflace", by měl v případě schválení zajistit vládě v příštích deseti letech více než 700 miliard dolarů (16,9 bilionu Kč) v příjmech. Nyní soubor opatření míří do Sněmovny reprezentantů, kde má Bidenova strana většinu.
  • Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2021
    1. - Automobilku Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně plánovaně převzala Toyota. Kolínský závod byl přejmenován na Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Jde o osmý závod Toyoty v Evropské unii.
  • Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2022
    3. - Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Za Nekulu dosud resort dočasně vedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nekula nemohl být v prosinci spolu s celou novou vládou jmenován kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.
  • Výběr hlavních událostí v USA v letošním roce
    Výběr hlavních politických a ekonomických událostí ve Spojených státech v letošním roce:
  • Výběr informací o zásahu ČNB proti koruně
    Výběr informací o zásahu České národní banky (ČNB) proti silné koruně a následných reakcích na oslabení...
  • Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2020 v ČR
    Oznámeno, že novým majitelem hnědouhelné elektrárny Počerady bude od roku 2024 skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Společnost ČEZ, majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. V říjnu společnosti uvedly, že Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy převezme Počerady už 31. prosince 2020. Původní dohodnutá cena ve výši dvě miliardy korun za převod v roce 2024 byla navýšena na 2,5 miliardy korun.
  • Výběr případných nových sankcí, které mohou zasáhnout ruskou ekonomiku
    Výběr případných nových sankcí, které by mohly zasáhnout ruskou ekonomiku (Rusko jednostranně uznalo dva separatistické regiony na východě Ukrajiny):
  • Výběr výroků evropských politiků a dalších činitelů k brexitu
    Výběr citací evropských politiků a zástupců hospodářské sféry k brexitu poté, co britská vláda ve středu podpořila připravený text dohody o odchodu Británie z evropského bloku.
  • Výbor EP podpořil zapojení klientů do záchrany bank
    Hospodářský výbor Evropského parlamentu (EP) včera večer schválil návrh zákona, podle kterého by se na...
  • Výbor podpořil širší podmínky obchodování ČNB na trzích
    Česká národní banka by mohla získat širší možnosti obchodování na volném trhu. Mohla by nově obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích. Mohla by se rozšířit její možnost nakupovat státní dluhopisy. Počítá s tím vládní novela zákona o ČNB, kterou včera poslancům doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Sněmovna by ji měla schvalovat ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi, která začne v úterý.
  • Výbor těžařů ropy je v případě potřeby pro delší redukci dodávek
    Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých dalších těžařských států doporučuje, aby v případě nutnosti byla prodloužena platnost dohody o snížení dodávek suroviny na trh. Po zasedání výboru v Petrohradě to dnes řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak.
  • Vybrané ekonomické údaje Ruska a Ukrajiny
    Ruská ekonomika závisí zejména na využívání bohatých přírodních zdrojů a rozsáhlém zbrojním průmyslu. Země má největší rezervy zemního plynu na světě, druhé největší zásoby uhlí a osmé největší zásoby ropy. Rusko je předním světovým vývozcem zemního plynu, druhým největším vývozcem ropy a druhým největším exportérem zbraní. Hodnota přírodních zdrojů tvoří podle odhadu z roku 2019 zhruba 60 procent ruského HDP. Příjmy z prodeje ropy a zemního plynu podle ruského ministerstva financí tvořily v loňském roce 36 procent příjmů státního rozpočtu.
  • Vyčkávání trhu na důležité zprávy
    Dnešní obchodování bude silně ovlivněno třemi velmi důležitými zprávami.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani