Úterý 19. březen 2024 07:03
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2022

30.12.2022 06:51  Autor: Tým FXstreet.cz  Sekce: Tradingové analýzy a zprávy   Tisk


Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2022 v ČR:


LEDEN

3. - Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Za Nekulu dosud resort dočasně vedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nekula nemohl být v prosinci spolu s celou novou vládou jmenován kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

4. - Byla ohlášena první dvě letošní ohniska ptačí chřipky, a to v malochovech na Znojemsku a na Lounsku. V ČR bylo postupně vyhlášeno deset ohnisek, naposledy 14. dubna v Plánici na Klatovsku. Ke konci roku se objevilo další ohnisko 1. prosince ve velkochovu kachen ve Frahelži na Jindřichohradecku a poté i v několika malochovech.

6. - Automobilka Škoda Auto a tuzemská IT skupina Etnetera založily společný podnik Green:Code. Ten bude vyvíjet software a aplikace nové generace pro všechny modely Škody včetně elektrických.

- Ministerstvo financí pozastavilo vydávání státních dluhopisů pro občany, tzv. dluhopisy republiky. Projekt chce úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu, který loni stoupl na rekordních zhruba 2,466 bilionu korun z 2,05 bilionu korun v roce 2020.

7. - Česká měna byla k euru nejsilnější za víc než deset let, zpevnila na 24,44 Kč/EUR.

11. - Společnost Lumius ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku oznámila, že ukončí dodávky elektřiny a plynu zákazníkům. Firma uvedla, že v poslední době měla zhruba 5500 odběrných míst, kterým poskytovala dodávky elektřiny a plynu. Znamená to přibližně 1500 zákazníků.

17. - Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá český miliardář Radovan Vítek, vydala dluhopisy za 700 milionů eur (přibližně 17,1 miliardy Kč). Cenné papíry jsou vázány na cíl firmy snížit emise skleníkových plynů o 30 procent do roku 2030.

19. - Vláda rozhodla, že slevy ve veřejné dopravě se sníží ze 75 procent na 50 procent z jízdného. Změna začala platit od 1. dubna. Slevy mohou dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let.

20. - Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta z listopadových 4,1 procenta. Zároveň úřad čeká proti odhadům z listopadu vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 8,5 procenta. V listopadu MF počítalo pro letošní rok s inflací 6,1 procenta.

21. - Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn Entertainment (dříve Sazka Entertainment), který patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, oznámil, že vstoupí na akciovou burzu v New Yorku prostřednictvím spojení s firmou specializovanou na akvizice Cohn Robbins Holdings Corp. (CHRC). Hodnota sloučené společnosti má činit zhruba 9,3 miliardy USD (téměř 200 miliard Kč).

- Česká pošta oznámila, že zruší od května 669 pracovních míst, zejména manažerských a úřednických. Státní podnik si od toho slibuje úsporu 500 milionů korun ročně.

23. - V chovu kachen v Lipolticích na Pardubicku se objevila ptačí chřipka. Chovatel musel nechat utratit přes 3000 kachen.

26. - Sokolovská uhelná oznámila, že investuje příští rok 300 milionů korun do modernizace paroplynové elektrárny ve Vřesové.

- Společnost Blueberg Media českého podnikatele Michala Voráčka informovala, že koupila slovenskou zpravodajskou televizi TA3.

27. - Skupina O2 oznámila, že akcionáři rozhodli, že skupina PPF Telco vykoupí zbývající podíly minoritních akcionářů O2. PPF v únoru akcie O2 stáhla z pražské burzy.

31. - Škoda Auto představila nový elektrický vůz Enyaq Coupé, jehož výrobu v únoru zahájila v hlavním závodě v Mladé Boleslavi.


ÚNOR

3. - Bankovní rada České národní banky (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Důvodem růstu sazeb je rostoucí inflace. Základní úroková sazba se dostala na nejvyšší úroveň od počátku roku 2002.

- ČNB v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta.

- Zveřejněno, že firma Belviport Trading Limited miliardáře Pavla Tykače koupila jedno procento akcií energetické skupiny ČEZ. Jde o balík více než 5,38 milionu kusů akcií, podle tehdy aktuální ceny akcií zhruba za 4,38 miliardy korun. Cena transakce uvedena nebyla.

4. - Stavební spořitelna Modrá pyramida dostala od ČNB pokutu pět milionů korun za to, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů u 740 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení úvěru.

- Společnost Pražská energetika (PRE) oznámila, že zdraží od 1. dubna elektřinu v průměru o 25 procent a v květnu plyn v průměru o 30 procent. Zdražování poté oznámila ještě několikrát, zdražovaly i další firmy.

7. - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odvolal osm členů dozorčí rady České pošty. Devátý člen již před tím rezignoval sám. V radě zůstali jen zástupci zaměstnanců.

- Česká měna byla letos podle ČNB nejsilnější k euru (24,24 Kč/EUR) i k dolaru (21,18 Kč/USD).

9. - Index PX pražské burzy byl letos na své nejvyšší úrovni - 1481,68 bodu.

10. - Novými členy dozorčí rady Českých drah (ČD) se stali vrchní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník, který byl později zvolen předsedou rady, ředitel Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr a manažer Jiří Minka.

- Podle makroekonomické prognózy Evropské komise (EK) růst české ekonomiky letos proti loňsku na rozdíl od většiny ostatních zemí Evropské unie zrychlí, předpokládá růst HDP 4,4 procenta.

14. - Skupina PPF oznámila, že prostřednictvím své dceřiné firmy CME uzavřela dohodu o převzetí 100 procent soukromé chorvatské televizní společnosti RTL Hrvatska. Hodnota získaných aktiv je 50 milionů eur, tedy přes 1,2 miliardy Kč.

- Podle ČSÚ inflace v Česku v lednu meziročně zrychlila na 9,9 procenta z prosincových 6,6 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen byl nejvyšší od července 1998.

- Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem skupiny Škoda Transportation se stal Didier Pfleger. Dosud pracoval v konkurenční firmě Alstom. Na obou postech vystřídal Petra Brzezinu, který plzeňské strojírenské seskupení vedl od převzetí skupinou PPF v roce 2018.

15. - Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah (ČD) Ivan Bednárik rezignoval. Vedení firmy převzal náměstek Michal Kraus.

16. - Podle údajů Fincentra Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték v lednu stoupla na 3,43 procenta z prosincových 2,99 procenta. Jde o nejvyšší nárůst od roku 2003, tedy od doby fungování ukazatele.

- Veterináři naočkovali čtyři hejna hus z Rybářství Nové Hrady proti ptačí chřipce. Jde o první očkování proti nákaze v komerčním chovu v ČR. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí.

- Vláda schválila kompenzace pro podnikatele postižené pandemií. Ministři odsouhlasili programy COVID adventní trhy, COVID nepokryté náklady - sektorová podpora, COVID 2022 - sektorová podpora a COVID bus.

- V Praze začala položením základního kamene stavba nové rezidenční čtvrti na místě brownfieldu Nákladového nádraží Žižkov.

21. - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) oznámil, že Evropská komise odmítla návrh na regulaci velkoobchodního trhu s mobilními daty v ČR. ČTÚ podle EK svou analýzou neprokázal, že tři síťoví mobilní operátoři jednají ve shodě, a omezují tak konkurenci.

24. - Po ruském útoku na Ukrajinu česká měna spadla k euru i dolaru na nejslabší úrovně za dva měsíce. Pohonné hmoty v Česku opět zdražily a cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se dostala nejvýše za více než devět let. Dění na Ukrajině se projevilo i na pražské burze, klesla nejvíc za skoro dva roky.

- Vrchní soud v Praze potvrdil, že konkurz na vydavatelství Mladá fronta je platný. Potvrdil tak dřívější rozhodnutí krajského soudu.

25. - Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, uzavřela své pobočky v Česku. V dubnu ČNB rozhodla o odebrání licence Sberbank CZ a banka tak zamířila k likvidaci.


BŘEZEN

2. - Vláda odsouhlasila, aby ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Polostátní energetická společnost ČEZ zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku 17. března.

3. - Automobilka Škoda Auto oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Ruský trh opustila většina českých firem, řada z nich prodala či uzavřela své pobočky či výrobní závody v Rusku. Ztráty českých firem vyvolané ruskou agresí se počítají v miliardách korun.

- Průměrné ceny pohonných hmot v Česku poprvé přesáhly 40 korun za litr. Později dál rostly. Nejdražší nafta byla 13. března (49,57 Kč/l), benzín narural 95 21. června (47,95 Kč/l).

4. - ČNB začala intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Uvedla, že další podrobnosti k operacím na podporu koruny nebude sdělovat.

7. - Česká měna byla letos podle ČNB nejslabší k euru (25,585 Kč/EUR).

9. - Pražský dopravní podnik (DPP) získal pravomocné stavební povolení na stavbu nové trasy metra D. V dubnu začala stavba prvního úseku.

- Vláda schválila zrušení Elektronické evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku. V listopadu ukončení EET schválila Sněmovna.

- Vláda v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně.

- Dodavatel plynu a elektřiny První Moravská Plynární oznámil ukončení činnosti. Firma měla v lednu 267 klientů.

10. - ČSÚ oznámil, že inflace v Česku v únoru zrychlila meziroční růst na 11,1 procenta z lednových 9,9 procenta. Byla tak nejvyšší od června 1998.

- Expobank CZ, jejímž hlavním akcionářem byl od roku 2014 ruský finančník Igor Kim, oznámila, že novým majitelem se stane konsorcium složené z lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů. V červenci bylo oznámeno, že konsorcium se rozhodlo od koupě ustoupit a novým vlastníkem bude Banka Creditas. Ta v září oznámila převzetí Expobank CZ.

- S dodávkami elektřiny skončila společnost Energo LaR. Firma dodávala elektřinu na 549 odběrných míst.

- Ministerstvo financí oznámilo, že bude plošně kontrolovat čerpací stanice kvůli maržím za paliva. Prodejci budou každý den posílat přehledy průměrné prodejní ceny, a to zpětně od 21. února.

- ČNB informovala, že zvýšila od dubna 2023 takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 2,5 procenta. Banky tak budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Již dříve bankovní rada rozhodla, že od 1. července 2022 bude sazba zvýšena z 0,5 procenta na jedno procento, od 1. října 2022 pak bude 1,5 procenta a od 1. ledna 2023 dvě procenta. Sazbu ČNB stanovuje čtvrtletně obvykle s ročním předstihem.

11. - Česká antivirová firma Avast oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu přestala prodávat své produkty v Rusku a Bělorusku.

15. - Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn Entertainment ze skupiny KKCG si zajistil desetiletou licenci na provoz britské Národní loterie. Britská Komise pro hazardní hry oznámila, že Allwyn je preferovaným uchazečem.

16. - Evropská komise (EK) České republice schválila režim částečného odškodnění energeticky náročných podniků za vyšší ceny elektřiny v objemu 1,4 miliardy eur (34,6 miliardy Kč).

21. - Ministerstvo průmyslu a obchodu oznámilo, že odebere firmě Penam ze skupiny Agrofert stamilionovou dotaci, kterou získala na linku na výrobu toustového chleba. Resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise (EK) získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu. Holding Agrofert trvá na tom, že podpora byla vyplacena v souladu s dotačními pravidly.

- Radní Prahy schválili dvě velké směny nemovitostí se státem za 2,2 miliardy Kč.

22. - Ministr vnitra Rakušan jmenoval šest nových členů dozorčí rady České pošty.

24. - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) rozhodl o faktickém odložení plateb daně z přidané hodnoty pro podnikatele v autodopravě do konce letošního října a zároveň prominul pro celý rok 2022 placení čtvrtletní zálohy u silniční daně.

- Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah se stal Michal Krapinec, dosavadní šéf dceřiné firmy drah ČD-Telematika.

28. - Ve funkci skončila na vlastní žádost generální ředitelka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová. Vedení úřadu převzal její zástupce Jan Ronovský.

- Věřitelé zadlužených Českých aerolinií (ČSA) přijali reorganizační plán společnosti. Investorem v ČSA se stane nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. V dubnu plán schválil soud.

29. - Novým předsedou dozorčí rady České pošty se stal bývalý předseda představenstva innogy ČR Martin Friedrich Herrmann. Nahradil v únoru odvolaného Petra Zatloukala.

31. - Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na pět procent.

- Společnost ČEZ oznámila, že vyčlenila v jaderné elektrárně Temelín prostor, kde by mohl v budoucnu vzniknout první malý modulární reaktor v Česku. ČEZ o tom informoval americké společnosti NuScale, GE Hitachi i Holtec International, s nimiž má podepsanou smlouvu o spolupráci.

- Ředitel Finančního analytického úřadu (FAÚ) Libor Kazda skončil na vlastní žádost ve funkci. Vedením úřadu byl pověřen ředitel odboru analýz Jiří Hylmar, který později vyhrál výběrové řízení a od července je řádným ředitelem.


DUBEN

4. - Automobilka Škoda Auto oficiálně potvrdila, že předsedou představenstva značky se k 1. červenci 2022 stane Klaus Zellmer. Nahradil dosavadního šéfa Thomase Schäfera, který převzal funkci předsedy představenstva značky Volkswagen.

5. - V žebříčku nejbohatších lidí světa časopisu Forbes z Čechů letos skončila nejvýše, na 104. místě, Renáta Kellnerová s rodinou s odhadovaným majetkem 16,6 miliardy dolarů.

6. - Členové vedení Plzeňského kraje řekli, že záložní armádní letiště v Líních u Plzně je jednou ze tří evropských lokalit, které koncern Volkswagen zvažuje pro stavbu továrny na výrobu baterií. Podle náměstka hejtmana a poslance Josefa Bernarda (STAN) by šlo o továrnu za čtyři až pět miliard eur, tedy v přepočtu 98 až 122 miliard korun, zaměstnala by až 4000 lidí.

8. - ČTÚ ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila EK i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

11. - Představenstvo OKD rozhodlo, že těžba černého uhlí na Karvinsku bude pokračovat do druhého kvartálu roku 2023. Podle původních plánů měla těžba skončit letos.

12. - Skupina ČEZ oznámila, že jaderné palivové soubory do Jaderné elektrárny Temelín budou od roku 2024 dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome. Nyní se používá ruské palivo od společnosti TVEL, která spadá do státního holdingu Rosatom.

19. - Pražští radní schválily možnost půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Důvodem podpory jsou rostoucí ceny plynu.

20. - Ministerstvo zemědělství oznámilo, že začalo spolu s ÚOHS sledovat prodejní ceny vybraných potravin. Kontroly mají trvat nejméně tři měsíce.

27. - Skupina Omnipol oznámila, že kupuje od ruského majitele kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries. Cenu firmy neuvedly.

- Sněmovna ve zrychleném režimu již v prvním čtení schválila soubor vládních návrhů, který směřuje k omezení růstu cen pohonných hmot. Změna zákonů počítá hlavně se zrušením povinnosti přimíchávat biosložku do pohonných hmot, výrazně omezuje okruh vozidel, která podléhají silniční dani, a také snižuje daně zaměstnancům, kteří k soukromým účelům využívají služební nízkoemisní vozidlo.

- Hrad oznámil, že Česko za půl roku opustí postsovětské mezinárodní banky, jimiž jsou Mezinárodní investiční banka (MIB) a Mezinárodní banka hospodářské spolupráce (MBHS). Prezident Miloš Zeman podepsal výpovědi dohod o vzniku těchto institucí, které navrhla vláda.

28. - Ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN) oznámil, že rozhodl o tom, že zásobníky plynu v Česku budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. Stát podle něj připraví kompenzace pro obchodníky, které budou krýt rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

29. - Sjezd Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zvolil předsedou znovu Josefa Středulu.


KVĚTEN

3. - Finanční analytický úřad (FAÚ) zablokoval majetek ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel v souvislosti se sankcemi proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. Firma může dále fungovat, nesmí ale být prodána nebo její podíly převedeny na jiného vlastníka. Vedení firmy uvedlo, že společnost nemá ruské vlastníky ze sankčních seznamů.

4. - PPF oznámila, že novým generálním ředitelem investiční skupiny PPF se od 15. června stane podnikatel Jiří Šmejc. Zároveň získává opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině. V čele PPF vystřídal Ladislava Bartoníčka, který bude v novém poradním výboru rodiny.

5. - Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta.

- ČNB v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, pro příští rok jej mírně zlepšila. Letos čeká růst HDP o 0,8 procenta a příští rok o 3,6 procenta.

10. - ČSÚ oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta.

11. - Prezident Zeman jmenoval člena bankovní rady Aleše Michla guvernérem České národní banky (ČNB). Ve funkci od července nahradil Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát.

- Státní distributor paliv Čepro oznámil, že je v případě potřeby připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Hněvicích na Litoměřicku. LNG by se sem mohl dopravovat z Pobaltí vlakem, do budoucna případně také lodí, pokud se vyřeší splavnost dolního Labe.

12. - Bankovní rada ČNB na mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu. Banka zároveň po dobu intervencí pozastavila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

13. - Sněmovna schválila roční odklad účinnosti části nového stavebního zákona.

16. - EK snížila výhled letošního růstu české ekonomiky na 1,9 ze 4,4 procenta.

- Ministr Síkela oznámil, že MPO připravuje vytvoření státního obchodníka s energiemi. Má sloužit především pro nákup plynu, do budoucna možná i dalších energií. Cílem státního obchodníka je mimo jiné zvýšení energetické bezpečnosti, ale i zvýšení vlivu státu na zásobách plynu v ČR.

- V Praze začala rozsáhlá oprava Barrandovského mostu, který je nejvytíženější komunikaci ve městě. Letošní práce měly skončit 2. září, ale kvůli úpravám projektu byl termín několikrát posunut. První etapa rekonstrukce tak skončila až 17. října.

17. - Skupiny PPF a Home Credit podepsaly dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Znamená to odchod skupiny Home Credit z ruského trhu.

- Liberální institut oznámil, že den daňové svobody připadá letos podle jeho výpočtů na 17. června, loni to bylo 25. června.

- Škoda Auto zahájila ve svém hlavním výrobním závodě výrobu bateriových systémů pro plně elektrické vozy. Mladoboleslavský závod je tak jediným výrobním místem bateriových systémů pro platformu elektrických vozů MEB koncernu VW v Evropě kromě Německa. Škoda do výrobní linky investovala 130 milionů eur (asi 3,2 miliardy Kč).

- Německá energetická společnost RWE oznámila, že zahájila proces prodeje svých zásobníků plynu v Česku. Šest zásobníků patří dceřiné firmě RWE Gas Storage CZ, která je největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. Později bylo oznámeno, že RWE prodej zásobníků pozastavila, neboť se přihlásil jen jeden zájemce - Energetický a průmyslový holding (EPH).

24. - Ministr Stanjura oznámil, že táty Evropské unie České republice schválily zvýšení limitu pro povinné placení DPH z jednoho na dva miliony korun. Vláda je podle něj připravena zavést změnu od začátku příštího roku. Podle odhadů ministerstva by zvýšením limitu mělo ubýt plátců DPH zhruba o 105.000.

25. - Vládní koalice se shodla na podobě strategického plánu zemědělských dotací. Výše redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy, zůstane na úrovni 23 procent z celkové částky na přímé platby.

26. - Podnikatel a dřívější vlastník společnosti Kara Trutnov Zdeněk Rinth oznámil, že se opět stal hlavním majitelem této kožešnické a oděvní společnosti. Pětinový podíl má skupina Natland Group.

30. - Skupina PPF a Moneta Money Bank uzavřely na návrh PPF dohodu, která ukončí proces spojení Moneta Money Bank a skupiny Air Bank. Důvodem je negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo nedávné změny požadavků ČNB na kapitálovou vybavenost bank.

31. - Premiér Fiala oznámil, že lídři sedmadvacítky zemí EU se v první den summitu v principu dohodli na částečném zákazu dovozu ruské ropy. Embargo bude podle něj zahrnovat výjimku bez "časového limitu" pro ropu dováženou ropovody. Ze zákazu obchodování s produkty vyrobenými z ruské ropy dostane ČR 18měsíční výjimku, řekl.


ČERVEN

1. - Sněmovna schválila opakování takzvaného milostivého léta v exekucích. Někteří dlužníci v exekuci tak znovu dostanou šanci splatit vymáhané peněžité závazky bez úroků nebo penále.

- Společnost České Radiokomunikace (ČRa) oznámila, že jejím novým generálním ředitelem bude od 1. července dosavadní obchodní ředitel Miloš Mastník. Dosavadní šéf Vít Vážan po osmiletém působení v roli finančního a generálního ředitele na vlastní žádost odejde.

2. - Sněmovna zpřísnila podmínky pro udržení kapacit v plynových zásobnících. Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít.

- Prahu postihl masivní výpadek elektrického proudu, kvůli kterému se například zastavilo metro na lince C a nejely tramvaje na části pravého břehu i na východě města. Příčinou byla technická závada v rozvodně na Chodově.

- Skupina Agrofert závazně nabídla za dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis 810 milionů eur (bezmála 20 miliard Kč). Informovala o tom rakouská společnost, která spadá pod skupinu OMV.

3. - MF oznámilo, že novým šéfem Generálního ředitelství cel se od 8. července stane Marek Šimandl, který dosud řídí rozvědku. Šimandl odešel z funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace na vlastní žádost k 7. červenci.

- EK oznámila, že zahájila hloubkové šetření státní podpory, kterou ČR hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání (DTT).

- Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH) oficiálně označila Česko zemí bez výskytu ptačí chřipky.

8. - Prezident Zeman jmenoval viceguvernérkou ČNB předsedkyni Národní rozpočtové rady Evu Zamrazilovou a novými členy bankovní rady hlavní analytičku Hospodářské komory a poradkyni premiéra Karinu Kubelkovou a ředitele sekce finanční stability ČNB Jana Fraita. V radě nahradili od července guvernéra banky Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu.

10. - Finanční skupina Ges Group miliardáře Ivana Zacha oznámila, že kupuje většinový podíl ve firmě Agpi Písek, které patřil vepřín v Letech u Písku. Skupina se angažuje v zemědělství přes dceřinou společnost Agrogreen. Výši transakce firmy nezveřejnily.

- EK obvinila České dráhy (ČD) a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. ČD odmítly, že uzavřely kartelovou dohodu.

15. - ČR částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda rozhodla, že se Česko proti verdiktu odvolá. Společnost Diag Human požadovala od státu 52 miliard korun.

- Na pražském letišti Václava Havla vypadl systém pro řízení provozu. Letiště proto dočasně zastavilo všechny plánované odlety, povoleny byly pouze přílety spojů, které už do Prahy mířily.

- Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo, že úsek Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 má platné územní rozhodnutí. Pravomocně ho potvrdil jihočeský krajský úřad, který případ řešil kvůli námitkám na možnou podjatost pražského magistrátu. Stavba by měla být zahájena v roce 2024.

- Premiér Fiala oznámil, že polská petrochemická společnost PKN Orlen přislíbila investice do české energetiky přes deset miliard korun. Investice mají souviset mimo jiné s navýšením kapacity výroby. PKN Orlen vlastní český Orlen Unipetrol.

16. - ČNB informovala, že finanční sektor v Česku zůstává podle zátěžových testů vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Banky jsou dostatečně kapitálově vybavené pro absorpci šoků i v případě déletrvajících ekonomických potíží.

17. - Komerční banka dostala od ČNB pokutu za to, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o úrokové náklady u 1116 spotřebitelů, kteří požádali o předčasné splacení hypoték.

- Společnost Rohlik Group zaměřená na on-line prodej potravin oznámila, že získala od investorů zhruba 5,4 miliardy korun v rámci posledního kola financování. Hlavním investorem se stala belgická rodinná investiční firma Sofina. Největším akcionářem zůstává zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr, který se účastnil financování, stejně jako stávající investor Index Ventures. Peníze firma využije na zlepšování služeb a expanzi.

- Podle dat ČNB bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí 2022 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 12,7 miliardy Kč na 23,5 miliardy korun.

- Skupina ČEZ oznámila, že se stane stoprocentním vlastníkem české firmy působící v jaderné energetice Škoda JS. Získá tím také další podíl ve vědecko-výzkumném pracovišti ÚJV Řež. Škoda JS byla součástí ruské strojírenské skupiny OMZ ovládané Gazprombankou. Dokončení transakce, jejíž výši odmítl zveřejnit, ČEZ oznámila v listopadu.

- Ministr Síkela informoval, že ČR ve spolupráci se skupinou ČEZ získala část kapacity v připravovaném terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Zvýší to podle něj energetickou bezpečnost. Nizozemský velvyslanec v ČR Daan Huisinga později uvedl, že pronajatá kapacita v terminálech by měla pokrýt až třetinu roční spotřeby plynu v Česku.

20. - Generální ředitel České pošty Roman Knap oznámil, že koncem září odejde z čela státního podniku. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předtím uvedl, že záměr odvolat Knapa urychlila jeho schůzka s lobbistou Michalem Redlem, obviněným v kauze Dozimetr.

21. - Největší česká stavební firma Metrostav a její dceřiná společnost Metrostav Infrastructure se nebudou moci po tři roky účastnit veřejných soutěží a plnit veřejné zakázky. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud. Společnosti uznal vinnými v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

22. - Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Důvodem je vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní.

- Ministr Síkela oznámil, že na pomoc firmám a domácnostem s energiemi pro nadcházející topnou sezonu vyhradí vláda 66 miliard korun.

- Premiér Fiala v projevu k občanům mimo jiné řekl, že vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Do pěti let chce země dosáhnout energetické suverenity. Prioritou bude jádro, podporu bude mít i fotovoltaika a tepelná čerpadla.

23. - Strojírenské firmy Škoda Group, jejímž většinovým vlastníkem je PPF, prodaly automobilce Škoda Auto ze skupiny Volkswagen práva ke značce Škoda. Dohodly se tak na ukončení sporů o užívání značky s okřídleným šípem. Škoda Group může název Škoda i znak okřídleného šípu používat do roku 2029.

- Společnost Aero Vodochody oznámila, že novým majoritním akcionářem firmy je maďarská společnost SI 13 Aero Zrt, ve které je většinovým vlastníkem Zsolt Hernádi. Podíl v Aeru odkoupil od maďarského podnikatele Kristófa Szalaye-Bobrovniczkého.

24. - Senát umožnil přijetí zákona o vyplacení příspěvku 5000 Kč na dítě.

- MF informovalo, že prominutí DPH za elektřinu a plyn loni v listopadu a prosinci bylo podle výsledků přezkumného řízení u rozkladové komise nezákonné. Prominutí totiž bylo v rozporu s daňovým řádem i s právem EU. Lidé ani firmy ale nebudou musí nic vracet ani doplácet.

28. - Valná hromada ČEZ rozhodla, že firma vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. Mezi akcionáře bude rozděleno 25,8 miliardy korun, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 18 miliard korun.

29. - Valná hromada ČEZ rozhodla v noci o výměně čtyř z osmi zástupců státu v dozorčí radě firmy. Dalším třem zástupcům končí nebo již skončilo funkční období.

- Šéf PPF Šmejc řekl, že těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, v Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat.

- Vicepremiér a ministr práce Jurečka oznámil, že životní minimum se od července zvýší z 4250 na 4620 korun, tedy o 8,8 procenta. Stejně se upraví minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Existenční minimum se zvýší z 2740 na 2980 korun. Důvodem je zdražování.

- Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jmenovala vláda od července dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Kintr vystřídal Karla Řehku, který byl jmenován náčelníkem generálního štábu.

30. - Fond J&T Arch Investments oznámil, že koupí 9,99 procenta akcií Moneta Money Bank od fondu Petrus Advisers.

- Společnost OKD oznámila, že prodlouží těžbu minimálně do konce roku 2023. Má dostatek energetického i koksovatelného uhlí. O případném pokračování těžby v dole ČSM až do roku 2025 chce OKD rozhodnout nejpozději v první polovině příštího roku.

- EK začala vyšetřovat, zda je plánovaná státní podpora rozšíření české jaderné elektrárny Dukovany v souladu s pravidly EU. Plánovaná podpora zahrnuje mimo jiné státní půjčku s nízkými úroky, která by měla pokrýt veškeré náklady na výstavbu.

- Investiční skupina KKCG oznámila, že jedná s českou vládou o převodu výkonu akcionářských práv ve společnosti Moravia Gas Storage (MGS) na stát. MGS vlastní zásobník plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Spoluvlastníkem je ruský Gazprom.


ČERVENEC

1. - Česko převzalo od Francie půlroční předsednictví v Radě Evropské unie. Zahájilo jej v Litomyšli zasedáním vlády Petra Fialy (ODS) s Evropskou komisí.

6. - Poslanci Evropského parlamentu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Téměř všichni čeští europoslanci při klíčovém hlasování o pravidlech označovaných jako taxonomie návrh podpořili.

8. - Majitel skupiny Liberty Steel Sanjeev Gupta řekl, že italská společnost Danieli firmě dodá

dvě hybridní elektrické obloukové pece, které jsou pro budoucnost huti zásadní. Hodnota zakázky je 8,6 miliardy korun a do provozu by pece měly být uvedeny v roce 2025. Modernizace ocelárny bude největší investicí v moderní historii ostravského podniku.

- Společnost ČEZ oznámila, že ji stát půjčí prostřednictvím ministerstva financí až tři miliardy EUR (v přepočtu více než 74 miliard korun) ke zvýšení likvidity. Peníze budou určené pro ručení na energetické burze, když zálohy skládané na burzách dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií.

11. - EK přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže, jež souvisí s jejich dohodou o sdílení sítí. Podle agentury Reuters tak ukončila vyšetřování těchto podniků. EK začala dohodu vyšetřovat v roce 2016.

12. - Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) řekl, že EK vede vůči Česku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Státu proto hrozí pokuty teoreticky až v miliardách korun.

13. - Podle ČSÚ spotřebitelské ceny v Česku v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta. V květnu to bylo o 16 procent, růst tak zrychlil již podvanácté za sebou. Nejvíce k tomu přispělo zdražování potravin.

14. - Premiér Fiala oznámil, že bavorské úřady povolí zvýšení denní kapacity Transalpinského ropovodu (TAL), kterým je i do ČR přiváděna ropa z italského Terstu.

- EK snížila výhled růstu české ekonomiky na příští rok, letošní zvýšila. Podle letní makroekonomické předpovědi česká ekonomika v příštím roce vzroste o dvě procenta, naproti tomu letos by měl být růst hospodářství ve srovnání s původním předpokladem o čtyři desetiny bodu vyšší a dosáhnout 2,3 procenta.

- EK oznámila, že v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu schválila ČR program státní podpory primárních zemědělských výrobců v objemu 20,2 milionu eur, tedy 500 milionů Kč.

- Sněmovna schválila úsporný tarif u energií pro domácnosti. Proti původnímu vládnímu návrhu rozšířila možnost příspěvku ze státního rozpočtu i na dodávky tepla do bytů. O konkrétní podobě tarifu, kdo ho dostane a kolik bude příspěvek státu činit, bude rozhodovat vláda.

- Podle statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červnu vzrostla na pět procent z květnových 4,64 procenta. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 19,3 miliardy korun, což je proti květnu pokles o osm procent. Meziroční propad zrychlil na 65 procent.

20. - Vláda rozhodla, že ČR bude jednat o nákupu stíhacích letounů F-35 ze Spojených států a obrněnců CV90 ze Švédska. Náklady na zbrojní zakázky v souhrnu pravděpodobně přesáhnou 100 miliard korun.

21. - EK podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) uzavřela po zhruba třech letech řízení o střetu zájmů s ČR. Zahrnovalo několik desítek zjištění, z nichž zůstalo několik otevřených do března a května letošního roku. Nezákonná přidělení dotací, která se mimo jiné týkají i bývalého premiéra Babiše budou řešit jednotlivá ministerstva.

- Sněmovna schválila zákaz plastových příborů, talířů nebo brček.

22. - Česká pošta oznámila, že prodá svou budovu v Hybernské ulici u Masarykova nádraží v Praze společnosti Penta za minimální nabídkovou cenu 220 milionů korun. Penta byla v e-aukci jediným zájemcem.

25. - Důvěra v českou ekonomiku v červenci meziměsíčně klesla o 2,6 bodu na 95,7 bodu. Snížila se u podnikatelů i spotřebitelů. Důvěra spotřebitelů se propadla na nejnižší hodnotu v historii zjišťování.

- EK oznámila, že schválila státní podporu České poště. Zamýšlených 7,5 miliardy Kč jí v souladu s pravidly EU náleží jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022.

26. - Pražský městský soud schválil přijetí reorganizačního plánu zkrachovalé společnosti Arca Investments. Souhlasila s ním většina věřitelů, což soud potvrdil. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž menší část nebyla uznána.

- Státy EU se kvůli očekávanému omezení dodávek plynu z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby této suroviny pro nadcházející topnou sezonu. Plán počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent proti průměrné spotřebě z posledních pěti let. Jeho součástí je i možnost vyhlášení plynové nouze, v níž budou úspory povinné.

27. - Cena elektřiny na pražské burze vystoupila na rekordních 376 eur (9238 Kč) za megawatthodinu (MWh).

29. - Skupina ČEZ oznámila, že zahájila odchod z Turecka. Podepsala smlouvu o prodeji svého padesátiprocentního podílu ve společnosti Akcez.


SRPEN

4. - ČNB zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, pro příští rok ho naopak zhoršila. Letos čeká růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,3 procenta a příští rok o 1,1 procenta.

Centrální banka zvýšila také odhad inflace, letos podle ní vystoupá na průměrných 16,5 procenta.

- Rusko přerušilo export ropy prostřednictvím jižní větve ropovodu Družba, která vede i do ČR, a to kvůli problému s ruskými platbami za přepravu ropy přes Ukrajinu. Dodávky byly po osmi dnech obnoveny. Ukrajina potvrdila, že peníze za tranzit obdržela.

5. - Podle MF průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic. Přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni.

16. - Pražská burza cenných papírů přerušila na dvě a půl hodiny obchodování. Důvodem byly problémy komunikačního připojení.

- MPO informovalo, že stát odebral 13 firmám kapacitu pro skladování plynu v zásobnících, kterou nevyužívaly. O kapacitu přišla mimo jiné Moravia Gas Storage, kterou spoluvlastní ruský Gazprom. Firmy přišly o kapacitu v celkovém objemu 261 milionů metrů krychlových plynu.

18. - Ministerstvo dopravy oznámilo, že chystá ve Správě železnic systémové změny. Upravit se má především fungování organizace včetně odměňování jejího vedení, nově má odrážet skutečnou spolehlivost železniční sítě v provozu. MD tak reaguje na problémy při výlukách na tratích včetně koridoru mezi Prahou a Ostravou, kde vlaky nabíraly i hodinová zpoždění.

- Německá společnost MVV Energie AG oznámila, že prodala českou energetickou skupinu MVV Energie CZ, která poskytuje služby zákazníkům v 15 městech ČR. Novým vlastníkem je společnost Cube Infrastructure Managers, nezávislá evropská investiční společnost zaměřená na infrastrukturní projekty střední velikosti. MVV Energie CZ patří k předním výrobcům a dodavatelům tepelné energie v ČR.

19. - MF v nové makroekonomické predikci pro letošní rok zlepšilo odhad růstu ekonomiky na 2,2 procenta a pro příští rok odhad zhoršilo na 1,1 procenta.

- Ruská společnost Danaflex prodala švýcarské skupině Amcor Group svoji továrnu na výrobu flexibilních obalů DGPack v Prostějově, kterou zprovoznila na začátku roku 2019. Hodnota transakce se stoprocentním podílem v prostějovské firmě DGPack nebyla zveřejněna.

24. - Vláda schválila návrh takzvaného úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15.000 korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba 4000 Kč. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, které se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

- Na celkovou pomoc občanům proti inflaci vyčlenila vláda 177 miliard korun.

29. - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2021 konstatoval, že ČR byla loni nejrychleji se zadlužující zemí EU a schodek rozpočtu loni překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020. Úřad rovněž upozornil, že Česko se loni zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v EU. Pozitivně kontroloři naopak hodnotí nízkou míru nezaměstnanosti.

- Cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok na burze v Praze přesáhla 1000 eur (zhruba 24.600 Kč).

- Skupina PPF oznámila, že se zavázala investovat až 260 milionů dolarů, tedy 6,5 miliardy korun, do akcií loterijní firmy Allwyn, která patří do skupiny KKCG. Při transakci by koupila 26 milionů akcií společnosti Allwyn. PPF vlastní čtyři miliony akcií firmy Cohn Robbins Holdings (CRHC), se kterou letos Allwyn oznámil spojení.

30. - Lotyšská společnost PET Baltija, jeden z největších zpracovatelů PET lahví v severní Evropě, oznámila, že kupuje od Silonu v Plané nad Lužnicí stoprocentní podíl ve firmě Tesil Fibres, tradičním výrobci vláken.

- Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, oznámil, že zdražuje od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 Kč na půllitr. Kvůli růstu cen energií zdraží pivo i Budějovický Budvar i řada dalších pivovarů.

- Škoda Auto oznámila, že investuje v příštích pěti letech dalších 5,6 miliardy eur (zhruba 138 miliard Kč) do elektromobility a 700 milionů eur (přibližně 17,2 miliardy Kč) do digitalizace. Loni firma uváděla, že chce během pěti let do elektromobilů investovat 1,4 miliardy eur. Do roku 2026 uvede automobilka na trh tři nové čistě elektrické modely a další budou následovat. Podíl čistě elektrických vozů na prodejích značky má v Evropě do roku 2030 vzrůst na více než 70 procent.

31. - Premiér Fiala řekl, že MPO od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž by čelily sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům.

- Ministr průmyslu a obchodu Síkela řekl, že chce zavést program kompenzací pro firmy ze zpracovatelského průmyslu. Náklady odhaduje na 25 až 28 miliard korun.

- Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý řekl, že současná ekonomická krize je horší než pandemie. Drahé energie mají fatální dopad na firmy a nelze podle něho vyloučit sociální nepokoje. Řešení vidí v zastropování cen, především plynu.


ZÁŘÍ

1. - Národní rozpočtová rada uvedla, že nevidí v návrhu státního rozpočtu na rok 2023 ani ve střednědobém výhledu významnější posun k nápravě veřejných financí. Schodek státního rozpočtu by příští rok mohl dosáhnout 270 miliard korun, vyplývá z prvního návrhu MF. Proti vládou schválené novele rozpočtu na letošní rok je deficit nižší o 60 miliard korun.

2. - Společnost Panasonic oznámila, že bude investovat postupně do roku 2026 zhruba 145 milionů eur (přes 3,5 miliardy Kč) do svého závodu v Plzni. Výrazně posílí výrobu tepelných čerpadel vzduch-voda, po nichž je v Evropě veliká poptávka.

4. - Ministr průmyslu Síkela schválil žádosti společností Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače o půjčku na zálohy, které musí výrobci elektřiny skládat při obchodování na energetické burze.

6. - Premiér Fiala oznámil, že ČR bude mít přichystané národní řešení vysokých cen energií, které doplní nebo nahradí evropské řešení. Záležet podle něj bude na tom, k jaké dohodě se dospěje na evropské úrovni.

- Ministr financí Stanjura řekl, že stát požádal o licenci na obchodování s elektřinou a plynem pro společnost Prisko, jejímž je vlastníkem. Úkolem firmy bude nakoupit za zvýhodněnou cenu proud pro veřejnou sféru.

7. - Podle Fincentra Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték počátkem srpna činila 6,23 procenta a za poslední měsíc klesla o 0,05 procentního bodu. Je to první pokles od května 2021.

- Investiční skupina PPF a její společnost Home Credit oznámily, že dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) včetně některých dceřiných společností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu.

8. - Odbory na pražské demonstraci vyzvaly k zavedení cenové regulace, k zastavení poklesu reálných mezd nebo k zestátnění kritické infrastruktury v energetice. Vláda se podle nich musí zasadit o ochranu nízkopříjmových skupin i střední třídy, na které nejvíc dopadá současná krize, a zachovat sociální smír. Protestní akce se podle policejního odhadu zúčastnily jednotky tisíc lidí.

9. - Česká nadnárodní antivirová firma Avast ukončila obchodování se svými akciemi na londýnské burze, následně byly staženy z obchodování. V listopadu se ve Spojených státech začalo obchodovat s akciemi nové firmy Gen Digital, která vznikla spojením antivirových společností Avast a NortonLifeLock (za 8,6 miliardy USD, tj. 211,2 miliardy Kč). Nová společnost má sídlo v Praze a v Tempe v Arizoně. Služby nabízí více než 500 milionům uživatelů.

12. - Podle ČSÚ spotřebitelské ceny v srpnu meziročně stouply o 17,2 procenta, zatímco v červenci činila meziroční inflace 17,5 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo po 13 měsících.

- ÚOHS potrestal tři stravenkové firmy pokutami v celkové výši 280 milionů korun za kartelovou dohodu. Společnosti Sodexo, Edenred a Up koordinovaly obchodní podmínky pro obchodní řetězce. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.

- Vláda stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu maximálně šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), plyn bude stát maximálně tři koruny za kWh. Rozpočtové dopady zastropování cen vyčíslil ministr financí Stanjura na maximálně 130 miliard korun.

13. - Pražský magistrát slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům, pěším a záchranářům. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun.

14. - Vláda schválila prodloužení snížení spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr do konce příštího roku. Prodloužení úlevy o dva dny později schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze.

- Premiér Fiala řekl, že velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun.

16. - Zástupci hlavního města a firmy Satra oznámili, že plánovaná dostavba pražského městského okruhu vyjde podle aktuálního odhadu na 92 miliard korun bez DPH. Město odevzdalo stavebnímu úřadu dokumentaci pro územní řízení, stavět by se podle harmonogramu mohlo začít v roce 2028 a stavba má trvat deset let. Chybějící úsek okruhu bude měřit 10,3 kilometru, z toho větší část povede v tunelech.

19. - MF oznámilo, že srpnové kontroly marží prodejců pohonných hmot ukázaly výrazný pokles u nafty, u benzinu Natural 95 se marže také snížily, pokles ale nebyl tak výrazný a 4,80 koruny za litr je stále vysoko nad loňskými hodnotami.

20. - Společnost Allwyn Entertainment ze skupiny KKCG v Británii oficiálně stala provozovatelem prestižní Národní loterie.

- Specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům, uvedl že americká společnost Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (1,6 miliardy Kč). Rozhodl tak soud ve sporu, který se týkal Hrabalových nápadů ohledně samonafukovacích pneumatik. Firma si podle soudu přivlastnila pět obchodních tajemství vynálezce a jeho společnosti Coda Development.

22. - Prezident Evropské investiční banky (EIB) Werner Hoyer uvedl, že EIB je připravena poskytnout české ekonomice letos stejný objem investic jako loni, případně i více, tedy přes 30 miliard Kč. Za celou skupinu EIB, tedy včetně dceřiného Evropského investičního fondu, činily loni tyto investice přes 1,2 miliardy eur (30 miliard Kč).

- Česká bankovní asociace (ČBA) uvedla, že nabízí podporu ekonomiky, která by byla alternativou k dani z mimořádných zisků a přinesla by státu až 50 miliard Kč.

- České dráhy začaly vydávat své firemní dluhopisy za půl miliardy eur (více než 12 miliard Kč). Peníze chce společnost využít na splátku svých předchozích dluhopisů a také na investice do vozového parku.

23. - První zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v nizozemském Eemshavenu začal proudit do ČR.

- ČTÚ uvedl, že Česká pošta ke konci srpna získala ze státního rozpočtu 4,5 miliardy korun na úhradu čistých nákladů za poskytování základních služeb za roky 2018 až 2020.

26. - Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který počítal s deficitem 270 miliard, jsou výdaje na zastropování cen elektřiny a plynu. Pokrýt by je měly příjmy z daně z mimořádných zisků a odvody z příjmů prodeje elektřiny nad cenový strop schválený Evropskou komisí.

- Podle ČSÚ důvěra v ekonomiku ČR v září dál klesla, meziměsíčně se snížila o čtyři body na hodnotu 90,1. Pesimističtější jsou podnikatelé i spotřebitelé, u kterých se důvěra v české hospodářství propadla na nejnižší hodnotu od počátku zjišťování, a to na 72,7 bodu.

- Česká měna byla letos podle ČNB nejslabší k dolaru (25,534 Kč/USD).

27. - Agentura Reuters uvedla, že francouzská energetická společnost EDF prodá svůj podíl v paroplynové elektrárně Sloe v Nizozemsku o výkonu 870 megawattů skupině Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského.

29. - Index PX pražské burzy byl letos na své nejnižší úrovni - 1114,34 bodu.

- Sněmovna na žádost vlády schválila zrychleně novelu, podle které exportérům má s dopady války na Ukrajině pomoci program státních záruk. Za investiční úvěry nebo půjčky na pracovní kapitál by měl ručit stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Na záruky má být vyčleněno až zhruba 6,25 miliardy korun.

30. - Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která na sebe podala insolvenční návrh, oznámila, že nasadí od 3. října na úzkokolejce místo vlaků autobusy. Firmě vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Jihočeský kraj a Kraj Vysočina později vypověděly firmě smlouvu. Reorganizaci firmy soud zamítl.


ŘÍJEN

1. - Novým ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) se stal Lukáš Vondrovic. Bývalého ředitele Jana Prachaře policie obvinila v souvislosti s veřejnými zakázkami, soud ho vzal do vazby.

3. - Česká pošta oznámila, že od listopadu zdraží posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podraží o dvě koruny na 21 korun.

4. - Státy EU se shodly na rozdělení přibližně 20 miliard eur (490 miliard Kč) určených k podpoře energetické nezávislosti na Rusku. Česká republika by měla získat přibližně 16,7 miliardy Kč.

5. - Časopis Forbes zveřejnil svůj žebříček nejbohatších Čechů. Nejbohatší je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem za 382,9 miliardy korun. Druhý je majitel KKCG Karel Komárek (190,2 miliardy korun), třetí realitní magnát Radovan Vítek (144 miliard korun), čtvrtý Daniel Křetínský (118,6 miliardy korun) a pátý Andrej Babiš (107,8 miliardy korun).

- Energetický regulační úřad (ERÚ) informoval, že státem vyplácená podpora pro takzvané podporované zdroje energie by měla v příštím roce klesnout z letošních zhruba 46 miliard korun o více než polovinu. Mohou za to vysoké ceny elektřiny, které už samotné zajišťují návratnost většiny investic i bez jakékoliv další podpory.

- Vláda svým nařízením stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Zastropování bude platit po celý příští rok.

7. - Automobilka Škoda Auto oznámila, že vstupuje na trh ve Vietnamu. Vozy bude nabízet ve spolupráci s místním partnerem. Ve výstavbě je linka, kde se budou montovat modely Kushaq a Slavia, které Škoda vyrábí v Indii.

8. - Desítky účastníků klimakempu hnutí Limity jsme my pronikly do areálu koksovny Svoboda v Ostravě-Přívoze s cílem upozornit na to, že koksovna podle nich dlouhodobě znečišťuje ovzduší. Společnost protest označila za zbytečný. Část protestujících zajistila policie, ostatní aktivisté po několika hodinách areál opustili.

10. - Polský důl Turów získal od tamních úřadů nové kladné posouzení vlivu těžby na životní prostředí (EIA). Polské orgány tak mohou těžbu v dole povolit až do roku 2044. Podle expertní organizace Frank Bold rozhodnutí vychází ze špatných dat, kvůli kterým budou lidé na české straně hranice dál přicházet o vodu. Ekologická organizace Greenpeace se chystá soudit.

12. - Vláda schválila program ministerstev zahraničí a průmyslu a obchodu, podle kterého by ČR měla dát na humanitární, stabilizační, rekonstrukční a hospodářskou pomoc Ukrajině mezi lety 2023 až 2025 každý rok půl miliardy korun.

13. - Společnost NWT z Hulína na Kroměřížsku, která dodávala plyn městské teplárně v Břeclavi a také ve Vrbně pod Pradědem, na sebe podala insolvenční návrh kvůli tomu, že se dostala do platební neschopnosti. Před tím jednostranně ukončila dodávky oběma městům. Soud později vyhlásil úpadek společnosti.

14. - Podle Hospodářských novin výrobce pneumatik Mitas mění po šesti letech majitele. Švédská skupina Trelleborg prodává svou divizi na výrobu pneumatik, jejíž součástí je i Mitas, za 2,1 miliardy eur (51,5 miliardy korun) japonské firmě The Yokohama Rubber Company.

15. - Energetici neplánovaně odpojili od sítě druhý blok v jaderné elektrárně Dukovany. Důvodem byla nesprávná funkce ucpávky hlavní uzavírací armatury. Neplánovaná odstávka skončila 1. listopadu.

18. - Sněmovna schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu až na 375 miliard korun. Vláda původně navrhla navýšení rozpočtu i jeho schodku o 50 miliard na 330 miliard. Poslanci ale schválili dva koaliční návrhy, které zvyšují výdaje i schodek o dalších 45 miliard na celkových 375 miliard korun.

- České dráhy oznámily, že jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o 15 procent. Takové zdražení zavedly státní ČD u kilometrických tarifů i ministerstvo dopravy pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce.

19. - Vláda podpořila záměr vybudovat na záložním armádním letišti Líně u Plzně továrnu na baterie do elektroautomobilů. Premiér Fiala bude o záměru informovat vedení koncernu Volkswagen, který Česko zvažuje jako jednu ze tří lokalit pro tuto takzvanou gigafactory. Po pozdější schůzce se zástupci samospráv Fiala řekl, že vláda nechá zpracovat studii o možných dopadech výstavby továrny na okolí a bude pracovat na odstranění obav z negativních důsledků projektu.

- Státní podnik LOM Praha oznámil, že koupí čtyři podzvukové letouny L-39NG od Aera Vodochody. Zaplatí za ně včetně například pozáruční podpory nebo vybavení 2,1 miliardy korun. Stroje budou sloužit k výcviku vojenských pilotů.

- Vláda jmenovala novým předsedou rady ČTÚ od února Marka Eberta. Nahradí Hanu Továrkovou, která úřad řídí od ledna 2020.

20. - Podle ČSÚ české domácnosti se na celkové spotřebě energií v zemi podílejí zhruba ze 30 procent. Většinu své spotřeby, a to kolem dvou třetin, přitom používají na vytápění. Další významnou položkou je ohřev vody. Nejvíce energie domácnosti získávají z obnovitelných zdrojů energií a ze zemního plynu.

- MF oznámilo, že zářijové kontroly marží prodejců pohonných hmot ukázaly výrazný meziměsíční pokles u benzinu, kde se snížily o dvě koruny za litr a přiblížily se průměru loňského roku. U nafty byly marže na srpnové úrovni a blízko loňskému průměru.

23. - Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš řekl, že společnost utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách korun. Podle Beneše je vyloučené jednat s ruským Gazpromem o dodávkách na příští rok, jediným možným krokem je mezinárodní arbitráž.

24. - Podle ČSÚ se důvěra v českou ekonomiku v říjnu snížila o 0,3 bodu na hodnotu 89,8 bodu. Pod 90 bodů se takzvaný souhrnný indikátor důvěry dostal poprvé od loňského března. Snižuje se již pět měsíců v řadě.

26. - Sněmovna v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády představovat 295 miliard korun.

27. - Prezident Zeman přijal s účinností od úterý 1. listopadu demisi Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) na funkci ministryně životního prostředí a pověřil vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL) vedením úřadu.

31. - Podle Eurostatu průměrná cena elektřiny v EU v první polovině roku meziročně prudce stoupla, největší růst, 62 procent, byl v ČR.

- Agentura Reuters oznámila, že britská vláda už nebude zasahovat do plánu českého miliardáře Daniela Křetínského zvýšit podíl ve firmě International Distributions Services, která je mateřskou společností britské pošty Royal Mail. Vesa Equity Investment, která patří Křetínskému a Patriku Tkáčovi, je největším akcionářem britské pošty. Drží v ní podíl kolem 22 procent.


LISTOPAD

1. - Společnost S&P Global oznámila, že podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu znovu prudce zhoršily. Pokles zdraví sektoru zrychlil druhý měsíc v řadě a byl největší od května 2020. V říjnu index PMI klesl na 41,7, když v září činil 44,7 bodu. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

3. - ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o 2,2 procenta a příští rok pokles o 0,7 procenta.

- Prezident Zeman vetoval novelu rozpočtu na letošek. Sněmovna 15. listopadu hlasy poslanců vládní koalice veto přehlasovala a stvrdila novelu letošního státního rozpočtu, která zvyšuje schválený schodek z původních 280 miliard na 375 miliard korun.

- Ředitel NÚKIB Lukáš Kintr oznámil, že za říjen na Česko směřoval zhruba stejný počet hackerských DDoS útoků jako za předchozích devět měsíců dohromady. Počet incidentů roste poslední tři roky v řadě, letos jej akcelerovala válka na Ukrajině.

4. - ČNB zlepšila odhad letošního schodku veřejných financí na 3,7 procenta HDP z loňských 5,1 procenta.

- Sněmovna schválila mimořádnou daň pro energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky. Příjmy z daně mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Takzvaná windfall tax má platit po dobu tří let od příštího roku do roku 2025. Její sazba bude činit 60 procent. V daňovém balíčku Sněmovna schválila i zvýšení limitu pro povinnou registraci plátců k DPH na dva miliony korun a zvýšení limitu pro možnost podnikatelů využít paušální daň.

- Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries ze skupiny Omnipol oznámil, že dodá 17 letounů L 410 NG, tedy nové generace, třem leteckým společnostem z Indonésie a Papui-Nové Guineji. Dohody o budoucím nákupu strojů firma se společnostmi WISE Air, Starwisata Air a Sulut Airways Indonesia podepsala v indonéské Jakartě na výstavě INDO Defence. Cenové podmínky transakce nezveřejnila.

- Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že přesune svou společnost EP Commodities, která se zabývá obchodem s energetickými surovinami, z Česka do zahraničí. Udělá to kvůli dani z mimořádných zisků. Podle holdingu je zdanění takových firem nesmyslné a v zahraničí nefunguje.

7. - Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o smlouvě budoucí na koupi úvěrového portfolia banky v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun. V prosinci ÚOHS povolil České spořitelně odkup úvěrového portfolia.

8. - NÚKIB informoval, že počet kybernetických incidentů se v říjnu dostal vysoko nad průměr. Část útoků byla podle úřadu od skupiny Anonymous Russia. Poprvé od května se podle úřadu také stal incident, který byl klasifikován jako velmi významný. Šlo o útok na dostupnost telekomunikačních služeb.

9. - MF v nové makroekonomické prognóze zlepšilo letošní odhad růstu HDP na 2,4 procenta. Podle prognózy veřejné finance skončí letos ve schodku 4,6 procenta HDP, příští rok se deficit sníží na 4,3 procenta HDP.

- Vláda schválila zavedení tržního stropu pro výrobní ceny elektřiny. Částka nad stanovený strop bude podléhat odvodu, ze kterého chce kabinet financovat kompenzace za vysoké ceny energií.

- Vláda schválila nový program Modernizačního fondu HOUSEnerg, který má podpořit opatření pro úspory energií v rodinných a bytových domech, k dispozici bude zhruba 54 miliard korun.

- Vláda rozhodla, že nákladní vlaky, které převážejí energetické suroviny, budou mít v mimořádných situacích na železnici přednost před ostatními. Opatření má zamezit případnému nedostatku energetických surovin a následnému ohrožení provozu v energetických podnicích.

10. - Společnost ČEZ oznámila, že za první tři čtvrtletí téměř zosminásobila čistý zisk, a to na 52,3 miliardy korun z 6,7 miliardy korun ve stejném období před rokem.

- Ministr Síkela oznámil, že české zásobníky plynu jsou naplněny z 99 procent, obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu.

- Podle ČSÚ spotřebitelské ceny v Česku v říjnu meziročně stouply o 15,1 procenta. Tempo inflace výrazně zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent. Vývoj ovlivnilo zejména promítnutí úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie pro ceny elektřiny.

- ČEZ oznámil, že od začátku příštího roku zdraží elektřinu. Většina zákazníků bude od ledna platit vládou zastropované ceny. Obdobné zdražení oznámila i energetická společnost E.ON a řada ostatních dodavatelů.

- Podle Asociace exportérů v příštím roce předpokládá propouštění zaměstnanců 57 procent firem. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými členy udělala Asociace exportérů. Nedostatečná podpora státu podnikům s vysokými cenami energií podle asociace zásadně sníží konkurenceschopnost českého průmyslu.

11. - EK výrazně zhoršila odhad růstu české ekonomiky na příští rok. Česká ekonomika se podle její makroekonomické prognózy v příštím roce bude pohybovat na hraně recese a její růst zpomalí na 0,1 procenta místo dříve očekávaných dvou procent.

14. - Podle statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v říjnu vzrostla na 5,86 procenta a patří k nejvyšším za 20 let.

15. - EK schválila pomoc české vlády pro velké firmy zasažené růstem cen energií. Za období od letošního února do konce roku jim bude stát moci poskytnout dotace v celkovém objemu 1,23 miliardy eur (30 miliard Kč).

- Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Zemana a stvrdila novelu letošního státního rozpočtu, která zvyšuje schválený schodek z původních 280 miliard na 375 miliard korun.

- Dodávky ropovodem Družba byly dočasně pozastaveny poté, co ruská raketa zasáhla transformátor na severu Ukrajiny u běloruských hranic.

16. - Sněmovna schválila vznik Digitální a informační agentury (DIA), která má od ministerstva vnitra převzít správu základních registrů.

- ERÚ oznámil, že státem regulované ceny elektřiny příští rok klesnou o 16,7 procenta. Lidem ale elektřina i tak zdraží, důvodem jsou vysoké ceny elektřiny na energetickém trhu.

18. - Sněmovna schválila ve stavu legislativní nouze novelu energetického zákona, která zavádí horní hranici ceny elektřiny u výrobců. Stát plánuje na odvodech vybrat asi 80 miliard korun. Mají sloužit ke kompenzacím za vysoké ceny energií. Maximální ceny u výrobců elektřiny se budou lišit podle zdroje a měly by zaručit i přiměřený zisk.

- Podle webu iROZHLAS EU odblokovala peníze na projekty Agrofertu. Výjimkou jsou dvě dotace zemědělskému podniku Cerea a jedna dotace plastikářské firmě Fatra.

19. - Společnost Allwyn Entertainment oznámila, že uzavřela akvizici společnosti Camelot, která vlastní licenci na provoz britské loterie.

23. - Guvernér ČNB Michl řekl, že základní úroková sazba je už na úrovni, která tlumí hospodářskou aktivitu. Další zvyšování sazeb by mohlo prohloubit hospodářskou recesi, protože se účinek zvýšení sazeb projeví až se zpožděním.

- PPF oznámila, že Home Credit z její skupiny prodává svá aktiva na Filipínách a v Indonésii za přibližně 615 milionů eur (v přepočtu asi 14,98 miliardy korun). Kupujícím je konsorcium dceřiných společností japonské finanční skupiny Mitsubishi UFJ Financial Group - MUFG Bank, thajské Krungsri Bank a indonéského poskytovatele spotřebitelských půjček Adira.

24. - Holding Czechoslovak Group (CSG) oznámil, že koupil většinový podíl v italském podniku Fiocchi Munizioni, předním výrobci malorážové munice. Podle CSG jde o největší zahraniční investici v historii českého obranného průmyslu, cenu nezveřejnil. Holding vlastněný podnikatelem Michalem Strnadem se stal vlastníkem 70 procent italského podniku, menšinovými akcionáři zůstávají rodina Fiocchi i Charme Capital Partners.

- Česká pošta oznámila, že zvýší od února cenu za doručení obyčejného dopisu o dvě koruny na 23 korun.

- Země EU se shodly na novém souboru opatření proti energetické krizi, jeho konečné schválení však podmínily dohodou na omezení cen plynu. Po jednání s kolegy z unijních zemí to řekl ministr Síkela, který na 13. prosince svolal mimořádné zasedání ministrů, kde by mohly země své postoje sjednotit.

29. - Ministr Nekula oznámil, že novým generálním ředitelem Lesů ČR bude dosavadní ekonomický ředitel firmy Dalibor Šafařík. Nahradí loni v prosinci odvolaného Josefa Vojáčka. Vedením společnosti byl doposud dočasně pověřen lesní správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiří Groda.

- Společnost Aero Vodochody oznámila, že do konce roku plánuje zálet prvního sériově vyrobeného letounu L-39NG. První stroj je určený pro Vietnam. Aero má objednávky na 34 L-39NG, dalších 28 až 32 letadel mohou zákazníci objednat jako opci. Už dříve Aero vyrobilo čtyři prototypy L-39NG.

30. - Sněmovna hlasy vládní koalice schválila státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek má klesnout na 295 miliard korun proti letošnímu schválenému schodku 375 miliard korun.

- Společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Zájem mají podle očekávání francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Finální nabídky by zájemci měli podat do konce září příštího roku. Nový blok by měl stát do roku 2036.

- Společnost IMG Bohemia, největší výrobce plastových desek v ČR, oznámila, že začne v roce 2023 vyrábět v Srbsku. Zaměstná tam sto lidí. Náklady budou zhruba 350 milionů korun.

- ČNB oznámila, že finanční sektor v Česku zůstává vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Nebankovní finanční sektor, tedy pojišťovny či penzijní fondy, zůstává rovněž odolný.

- Premiér Fiala oznámil, že ČR bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL schválil projekt rozšíření ropovodu. Úprava ropovodu umožní podle Fialy navýšení dodávek ropy na požadovaných sedm až osm milionů tun ročně. Ropovod TAL vede z italského Terstu.

- ÚOHS informoval, že mezinárodní skupina J&T kupuje prostřednictvím firmy Bonhart českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. V Česku je Spearhead dvojkou v zemědělství po skupině Agrofert. Výše transakce nebyla zveřejněna.


PROSINEC

1. - Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu vzrostl na 337,1 miliardy korun z říjnových 286,7 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Podle ministra financí Stanjury stát za celý rok dodrží plánovaný schodek 375 miliard korun.

- Senát schválil zákon o národních sankcích proti zahraničním společnostem a cizincům, kteří se dopustí závažných protiprávních jednání. Stát jim bude moci například zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek. Norma, která souvisí s ruskou agresí proti Ukrajině, umožní zavést restrikce také proti organizacím a režimům, jež porušují lidská práva nebo používají teroristické metody a kybernetické útoky.

- Senát umožnil přijetí normy, podle které vydavatelé získají silnější pozici vůči poskytovatelům informačních služeb na internetu při sjednávání poplatků za využívání článků.

- Ve velkochovu kachen ve Frahelži na Jindřichohradecku se objevila ptačí chřipka. Na farmě bylo 22.000 kachen, tisíce z nich během tří dnů kvůli nákaze uhynuly. Zbývající drůbež v chovu byla utracena.

- Ve Frýdlantském výběžku se potvrdil africký mor prasat u jednoho uhynulého divočáka.

- Podle společnosti S&P Global se podmínky v českém zpracovatelském průmyslu v listopadu znovu prudce zhoršily. Pokles zdraví sektoru je nejrychlejší od května 2020.

- Ceny paliv v ČR se za týden opět snížily o více než korunu a průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 40 korun za litr. Ceny pohonných hmot se přibližují hodnotám, kterých dosahovaly před začátkem ruské invaze na Ukrajinu.

- Index PMI činí 41,6. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

2. - Podle ČSÚ česká ekonomika ve 3. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,7 procenta. Mezičtvrtletně klesla o 0,2 procenta.

7. - Novým předsedou Rady České televize byl s účinností od 16. prosince zvolen bývalý šéf zpravodajství veřejnoprávní televize Karel Novák. Nahradil Pavla Matochu.

9. - MF informovalo, že podle účetní uzávěrky měl celkový majetek ČR ke konci loňského roku hodnotu 6,59 bilionu korun a proti předchozímu roku se zvýšil o 12,8 procenta.

11. - Škoda Auto zvažuje odchod z čínského trhu, rozhodne se v příštím roce. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na rozhovor serveru Automobilwoche se šéfem automobilky Klausem Zellmerem.

12. - Evropská investiční banka (EIB) oznámila, že poskytne energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy Kč) na modernizaci a rozšíření její distribuční sítě a připojování nových obnovitelných zdrojů energie.

13. - Státní veterinární správa (SVS) zakázala na celém území ČR venkovní chov drůbeže. Důvodem je rostoucí počet ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky.

14. - Prezident Zeman jmenoval novými členy bankovní rady ČNB od 13. února dosavadního ředitele Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jana Procházku a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jana Kubíčka. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stane viceguvernérem. Procházka a Kubíček nahradí dosavadního viceguvernéra Marka Moru a člena rady Oldřicha Dědka, kterým končí funkční období.

- Vláda rozhodla o zvýšení životního minima od ledna ze 4620 na 4860 Kč.

- Upraví se také existenční minimum z 2980 na 3130 Kč.

- Společnost CME a TV Nova oznámily, že novým generálním ředitelem TV Nova bude od ledna dosavadní šéf digitálních médií CME Daniel Grunt. Nahradí současné ředitele Jana Vlčka a Kláru Brachtlovou, kteří se posunou do vedení mateřské skupiny CME.

15. - Pohonné hmoty výrazně zlevnily, benzin už je levnější než před začátkem války na Ukrajině.

16. - Evropská komise (EK) oznámila, že schválila ČR program na podporu ekologického dálkového vytápění v objemu 1,2 miliardy eur (29,1 miliardy Kč). Program je určen k podpoře ekologického a účinnějšího dálkového vytápění založeného především na energii z obnovitelných zdrojů.

- Valná hromada potvrdila ukončení výroby Pardubického pivovaru. Pivovar přestane vařit pivo k 31. březnu 2023. Část výroby se patrně přesune do pivovaru Ostravar. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen.

- Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a předseda představenstva těžební společnosti OKD Roman Sikora oznámili, že těžba černého uhlí v Dole ČSM na Karvinsku bude pokračovat až do konce roku 2025.

20. - Česká měna se dostala na nejsilnější úroveň k euru za více než 11 let, na 24,18 Kč/EUR.

21. - Vláda rozhodla, že minimální mzda se od ledna zvedne o 1100 korun na 17.300 korun.

- Vláda rozhodla o zastropování regulované části ceny elektřiny a plynu. Opatření má zabránit růstu nákladu na distribuci energií.

- Vláda schválila dotační program vycházející z evropského dočasného krizového rámce. Tuzemské teplárenské společnosti tak budou moci čerpat podporu od státu na řešení energetické krize.

22. - Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16.

- Nadnárodní loterijní společnost Allwyn AG ze skupiny oznámila, že vstupuje na americký trh. S kanadským penzijním fondem Ontario Teachers' Pension Plan se dohodla, že od něj převezme firmu Camelot LS Group, která provozuje loterii v americkém státě Illinois.

- Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) oznámila, že vytvoří společný podnik s maďarskou státní společností N7 Holding Ltd. Cílem spolupráce je vznik továrny na ruční palné zbraně v Maďarsku, která bude poskytovat výzbroj maďarským ozbrojeným složkám.

23. - Oznámeno, že novým majitelem brněnského výrobce elektronových mikroskopů Tescan Orsay Holding se stala globální investiční společnost Carlyle původem z USA. Hodnotu transakce strany nezveřejnily. Podle listopadové zprávy Hospodářských novin by to mělo být mezi sedmi a devíti miliardami korun a jde o jednu z pěti největších letošních transakcí na tuzemském trhu.

27. - ÚOHS informoval, že společnost Seznam.cz média kupuje firmu Silky Zdeňka Porybného a jejím prostřednictvím firmu Borgis, která je vydavatelem deníku Právo a provozovatelem zpravodajského webu Novinky.cz.

Zdroj: Reuters, ČTK

Klíčová slova: Intervence | Finance | Peníze | Equity | Inflace | Rusko | USA | HDP | Francie | Pražská burza | Česká měna | Poptávka | Recese | Daně | Export | Spotřebitelské ceny | Cenné papíry | Hospodářství | Kapitál | Akcie | Akcionář | Aktiva | Akvizice | Arbitráž | Transakce | Bankovní rada | Valná hromada | Burza | Burza cenných papírů | CME | Centrální banka | Ekonomika | Emise | Evropská investiční banka | Evropská komise (EK) | Finančník | Index PX | Indikátor | Investice | Investiční společnost | Investor | LIBOR | Marže | Měna | Stavební povolení | Ropa | Schodek rozpočtu | Trading | ČNB | Banky | EUR | USD | Dluhopisy | ČEZ | Obchodování | Komerční banka | Úroková sazba | Fond | EU | Finanční sektor | Zisk | Sázka | Výsledky | Intervence na devizovém trhu | Arbitráže | Intervenovat | Partners | Obchodovat | Investiční banka | Regulace | Financování | Investiční banky | Investovat | Výrobní ceny | Burzy | Penzijní fondy | Ceny akcií | Obchodníci | Index | Podpora | Hazardní hry | Akcie O2 | Aktuální ceny akcií | Banka | Bankovní rada ČNB | Cena | Česká ekonomika | Ekonomická krize | Elektřina | Fondy | Frank | Guvernér ČNB | Index PMI | Investiční | J&T | Meziroční inflace | Minimální mzda | Nemovitosti | Oslabování koruny | Portfolia | Pražská burza cenných papírů | Reuters | Ropy | Růst HDP | Státní rozpočet | Trh | Volkswagen | Vývoj inflace | Země EU | Zemní plyn | Zpravodajství | Zprávy | EIA | Benzín | Andrej Babiš | Daniel Beneš | Ministerstvo financí | ROCE | Úvěr | Miliardář | Komise | Mezinárodní banky | Rozhovor | Burze | Commodities | Investment | Česká bankovní asociace | Home Credit | Mitsubishi | Zvyšování sazeb | Firemní dluhopisy | Magnát | Realitní magnát | Podnikatel | Ministr financí | Creditas | Energie | Rada ČNB | Podnikatelé | Kč/EUR | Kč/USD | Moneta Money Bank | Agentura Reuters | Modrá pyramida | City | Investiční firma | Forbes | Lídři | Firmy | Kapitálové rezervy | České firmy | Objem investic | S&P Global | Miliardy dolarů | Propad | S&P | Guvernér | Ztráty | Unipetrol | Tempo růstu | Akcionáři | Výhled | Britská vláda | Krize | Inflace v Česku | Indikátor důvěry | Příjmy | ČTK | Očekávání | Mitsubishi UFJ Financial Group | MUFG | Belviport Trading | Skupina PPF | Investiční skupiny | Expobank | Expobank CZ | Finanční skupina | EK | Evropská komise | Základní úroková sazba | Český miliardář | Majetek | Obchodovat s akciemi | Zvýšení sazeb | MUFG Bank | Ropovod | Inflační očekávání | Ceny pohonných hmot | Odhad růstu ekonomiky | Americké společnosti | Gazprom | Capital Partners | Pohonné hmoty | PPF | Pohonné hmoty v Česku | Loterie | Digitalizace | Automobilky | Čistý zisk | Rozpočet | Deficit | TV Nova | Majoritní akcionář | Investiční skupina | LNG | Objem | Skupina ČEZ | Růst spotřebitelských cen | ČSÚ | Konkurenceschopnost | Předseda představenstva | Firma | Růst cen | Royal Mail | Avast | Jiří Šmejc | Generální ředitel | Ukrajina | Vyšetřování | Důvěra v českou ekonomiku | Nejbohatší | Miliardy | Důvěra v ekonomiku | Vicepremiér | Dlužníci | České hospodářství | Růst české ekonomiky | Financovat | EET | Předpovědi | Společnost ČEZ | Na burze | Propouštění | Výrazný pokles | Africký mor prasat | Africký mor | Rozvoj | TA3 | Zdražování | Problémy | NAFTA | Pojišťovny | Prognózy | Státy EU | Penále | Plyn | Kontrakty | Alstom | Amcor | PKN Orlen | Časopis Forbes | Události roku | Sev.en Energy | Seznam.cz | Státní veterinární správa | KKCG | Škoda Auto | Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) | ÚOHS | RWE | Investiční skupina PPF | RegioJet | Pivovary Staropramen | Energetický a průmyslový holding | Jaderné elektrárny | Tendr | Daniel Křetínský | Temelín | Úroky | Bankovní rada České národní banky | Smartwings | Předseda | Ředitelka | Europoslanci | Miliardy korun | Růst hrubého domácího produktu | Schodek státního rozpočtu | Obchodní podmínky | Návratnost | O2 | Miliardy eur | Oslabení kurzu | Sodexo | Asociace exportérů | Elektrické vozy | Budoucnost | Zemědělství | Německá společnost | Oslabení kurzu koruny | Podnik | Veřejné finance | Ukazatele | Meziroční růst spotřebitelských cen | Velké firmy | Ceny energií | Ptačí chřipka | Prezident | Koronavirus | Průměrná úroková sazba | Firma Avast | Trhy | Souhrnný indikátor | Pražské burzy | Většinový podíl | Pokles | Meziroční růst | Pandemie | Natland | Výdaje | Tescan | Americká společnost | Ministerstvo dopravy | Průměrná cena | Životní minimum | Vývoj | Mzda | Restrikce | Kabinet | Energetické společnosti | Generální ředitel ČEZ | Odhad inflace | Spotřebitelé | Automobilka | Čerpací stanice | Zásobníky | Souhrnný čistý zisk | MPO | MF | Škoda | Domácnosti | Asociace | Výrobce letadel | KDU-ČSL | Marian Jurečka | Pojišťovací společnosti | Růst | Poslanci | Ministr vnitra | Bankovní asociace | ČBA | Česká bankovní asociace (ČBA) | Platební neschopnosti | České vlády | Křetínský | Ceny elektřiny | Air Bank | Sberbank | Ekonomiky | VW | Války | EGAP | Schodek | Poradce | Organizace | Práce | DPH | Sociální nepokoje | Radovan Vítek | Karel Komárek | Propouštění zaměstnanců | Ministři | Chřipka | NÚKIB | Více peněz | Valná hromada ČEZ | Majitel | Úspory | EP | Zbyněk Stanjura | ODS | Automobilka Škoda Auto | Automobilka Škoda | Energetická společnost | Soud | Greenpeace | Koncern Volkswagen | Petrochemická společnost | Bezpečnost | ONE | T-Mobile | Vývoj ekonomiky | Konsorcium | Státní podpora | Důvěra spotřebitelů | OKD | JDE | Unie | ČR | Stravenkové firmy | Banka Creditas | Národní rozpočtová rada | EPH | Energetický a průmyslový holding (EPH) | Agrofert | Proticyklické kapitálové rezervy | Covid | Představenstvo | Ukončení činnosti | Živnostníci | Paušální daň | E.ON | Ceny | Praha | Evropské investiční banky | Spotřební daně | Index Ventures | Natland Group | OMV | Odhad růstu HDP | Důvěra | Spotřebitelské ceny v Česku | Indonésie | Odhad vývoje ekonomiky | Czechoslovak Group | Vládní koalice | Goodyear | Výrobce pneumatik | Vesa Equity | DIA | Zdanění | Sazba hypoték | Cena elektřiny | Ropovody | Snížit emise | Česká republika | Odvolací soud | Ceny v Česku | Žebříček nejbohatších Čechů | Žebříček nejbohatších | Koncern | Embargo | Moneta | Tempo inflace | Sazka Entertainment | Zelené investice | Životní prostředí | Očkování | PX Pražské burzy | Vesa Equity Investment | Voda | Pomoc firmám | Důvěra v ekonomiku ČR | Návrh PPF | Mezinárodní investiční banka | MIB | Mezinárodní investiční banka (MIB) | Poslanci Evropského parlamentu | Colt | CETIN | Negativní vývoj | Air | Rohlik Group | Intervenovat na devizovém trhu | ČSA | Liberty Steel | CPI Property Group | CPI Property | EDF | Emise skleníkových plynů | Rostoucí ceny | Objednávky | Ministr práce | Panasonic | Francouzská společnost | Arca Investments | Arca | Turów | Petrus Advisers | Vesa | Renáta Kellnerová | Oslabení | Prodejní ceny | Výhled růstu české ekonomiky | Petrus | Penta | Gigafactory | Wise | Prodej | Regulační úřad | PPF Telco | ČD-Telematika | České dráhy | WISE | Den daňové svobody | Energetická společnost ČEZ | Budějovický Budvar | Budvar | Pivovar | NortonLifeLock | Americký trh | Společný podnik | Těžařská firma | RWE Gas | Ocelárny | Funkční období | Společnosti | Opatření | Prazdroj | Telco | Uhlí | Energetika | Ceny plynu | Konfederace | Mezinárodní skupina | Strojírenské firmy | Česká pošta | Kompenzace | Čepro | Reorganizační plán | Zemní plyn (LNG) | Kellnerová | Hospodářské soutěže | Zdražování potravin | Energetické krize | Nákup plynu | Vysoké ceny | České Radiokomunikace | Zdravotnictví | Ruská společnost | Orlen Unipetrol | Drahé energie | Společnost | Obchodní ředitel | Družba | TIM | Ruský trh | Innogy | | Vietnam | Rozšíření | Rostoucí inflace | Zemědělci | Pyramida | Jiří Šimáně | Miliardy USD | IT skupina | Etnetera | Green:Code | Vladimír Dlouhý | Hypomonitor | Realitní skupina CPI Property Group | Hry | Allwyn | Allwyn Entertainment | Cohn Robbins Holdings Corp. | Cohn Robbins Holdings | Cohn Robbins | CRHC | Hodnota sloučené společnosti | Provozovatel loterií | Válka na Ukrajině | Omezení dodávek | Společnost Allwyn | Rostoucí ceny plynu | Belviport Trading Limited | Firma Belviport Trading | Cena transakce | Sev.en | Škoda Transportation | Didier Pfleger | RTL | RTL Hrvatska | Invaze na Ukrajinu | Kupní cena | Ruské invaze na Ukrajinu | Dění na Ukrajině | Belviport | Německá energetická společnost | Sberbank CZ | Licence Sberbank CZ | Licence Sberbank | MWh | Zkapalněný zemní plyn | Invaze | Staropramen | Plzeňský Prazdroj | Snížení spotřební daně | Řetězce | Aktivity v Rusku | Igor Kim | Ruský finančník | Signet Bank AS | Signet Bank | ČEZ Daniel Beneš | Provoz britské národní loterie | Britské národní loterie | Národní loterie | Ministerstvo průmyslu a obchodu | Dopady války na Ukrajině | Aktivisté | Skupiny PPF | Vysoké ceny energií | Společnost E.ON | Ruský Gazprom | Klaus Zellmer | Státní distributor paliv | Colt CZ Group SE | Colt CZ Group | Colt CZ | Správa | Zákonodárci | Ceny pohonných hmot v Česku | Šmejc | Ropovod TAL | Borealis | Jan Frait | Mimořádné zasedání | Škoda Group | Práva ke značce | Přijetí | Pochybení | Ředitel ČEZ | EdF | Cenový strop | Společnost EDF | Úsporný tarif | Obchodování na Energetické burze | Zastavení poklesu | Negativní vývoj ekonomiky | Sloučení | Akcez | Prime | Česká antivirová firma | Pomoc Ukrajině | Premiér Fiala | Pražský městský soud | Zestátnění | Zastropování cen | Nejvyšší kontrolní úřad | NKÚ | Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) | Cohn Robbins Holdings (CRHC) | Společnost S&P Global | Windfall tax | HCFB | Home Credit & Finance Bank | Home Credit & Finance Bank (HCFB) | Finance Bank | Holding Agrofert | Úrokové náklady | Marka | Ruské ropy | Zastropování cen elektřiny | Sloe | Paroplynové elektrárny | Řešení energetické krize | Camelot | EP Commodities | Aircraft Industries | Aircraft | Omnipol | WISE Air | Starwisata Air | Sulut Airways Indonesia | Sulut Airways | INDO Defence | Gen Digital | GEN | Jozef Síkela | Ministr průmyslu a obchodu | Síkela | F-35 | Novinky | Novinky.cz | Války na Ukrajině | Ontario Teachers | Pension Plan | Ontario Teachers' Pension Plan | Výrobci elektřiny | Obchodní řetězce | CZ | Britské loterie | Mitsubishi UFJ | ERÚ | Fiocchi Munizioni | Fiocchi | Krungsri Bank | Škoda JS | Line | Daně z mimořádných zisků | Bankovní rady ČNB | Jiřina Lužová | Správkyně Sberbank CZ | Správkyně Sberbank | Omezení cen plynu | Uniles | Camelot LS Group | Camelot LS | Dalibor Šafařík | Společnost Allwyn Entertainment | Carlyle | Tescan Orsay Holding | Tescan Orsay | Společnost Seznam.cz | Společnost Seznam.cz média | Seznam.cz média | Borgis | Právo | Silky | Silky Zdeňka Porybného | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) | Ges Group | Společnost Rohlik Group | Společnost Rohlik | CV90 | Zkapalněný zemní plyn (LNG) | One Ticket | Sberbank CZ Jiřina Lužová | IMG Bohemia | Společnost Lumius | Lumius |
Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • V USA zadrželi provozovatele burz s bitcoiny
    Američtí vyšetřovatelé zadrželi dva provozovatele burz s kybernetickou měnou bitcoin. Obviňují je z pokusu...
  • V USA zaniklo 701.000 míst, nezaměstnanost je na 4,4 procenta
    V americké ekonomice zaniklo v březnu zhruba 701.000 pracovních míst, což je výrazně více, než se čekalo. Kvůli dopadům koronaviru tak skončilo období rekordního růstu ekonomiky i trhu práce, které trvalo 113 měsíců. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo práce.
  • V USA zpomalila tvorba pracovních míst
    Američtí zaměstnavatelé v září druhý měsíc po sobě výrazně zpomalili tvorbu pracovních míst a výkon trhu...
  • V USA zvolnila tvorba pracovních míst
    Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červenci 185.000 nových pracovních míst. Bylo to...
  • VW částečně obnoví výrobu v Německu od 20. dubna
    Německá automobilka Volkswagen obnoví výrobu v továrně v německém Zwickau (Cvikov) přerušenou kvůli koronaviru už 20. dubna. Firma, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, to uvedla ve svém včerejším sdělení. Další německé továrny a továrny v Portugalsku, Španělsku, Rusku a ve Spojených státech se společnost chystá znovu otevřít od 27. dubna.
  • VW může být větší hrozbou pro ekonomiku Německa než řecká krize
    Skandál s manipulací s emisemi u naftových vozů Volkswagenu šokoval podnikatelské a politické...
  • Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku
    Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku (největší evropské logistické firmy DHL a Kühne+Nagel pozastavily kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu expedici zásilek do Ruska; řazeno abecedně podle odvětví):
  • Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku
    Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku (americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb v Rusku; řazeno abecedně podle odvětví):
  • Výběr hlavních bodů Bidenova sociálního a klimatického balíku
    Americký Senát v neděli schválil návrh zákona, který podle členů Demokratické strany prezidenta Joea Bidena přinese zásadní pokles emisí skleníkových plynů, sníží ceny léků pro seniory a přiměje korporace a bohaté jedince platit více na daních. Zákon, který nese název "zákon o snížení inflace", by měl v případě schválení zajistit vládě v příštích deseti letech více než 700 miliard dolarů (16,9 bilionu Kč) v příjmech. Nyní soubor opatření míří do Sněmovny reprezentantů, kde má Bidenova strana většinu.
  • Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2021
    1. - Automobilku Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně plánovaně převzala Toyota. Kolínský závod byl přejmenován na Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Jde o osmý závod Toyoty v Evropské unii.
  • Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2023
    Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2023 v ČR:
  • Výběr hlavních událostí v USA v letošním roce
    Výběr hlavních politických a ekonomických událostí ve Spojených státech v letošním roce:
  • Výběr informací o zásahu ČNB proti koruně
    Výběr informací o zásahu České národní banky (ČNB) proti silné koruně a následných reakcích na oslabení...
  • Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2020 v ČR
    Oznámeno, že novým majitelem hnědouhelné elektrárny Počerady bude od roku 2024 skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Společnost ČEZ, majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. V říjnu společnosti uvedly, že Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy převezme Počerady už 31. prosince 2020. Původní dohodnutá cena ve výši dvě miliardy korun za převod v roce 2024 byla navýšena na 2,5 miliardy korun.
  • Výběr případných nových sankcí, které mohou zasáhnout ruskou ekonomiku
    Výběr případných nových sankcí, které by mohly zasáhnout ruskou ekonomiku (Rusko jednostranně uznalo dva separatistické regiony na východě Ukrajiny):
  • Výběr výroků evropských politiků a dalších činitelů k brexitu
    Výběr citací evropských politiků a zástupců hospodářské sféry k brexitu poté, co britská vláda ve středu podpořila připravený text dohody o odchodu Británie z evropského bloku.
  • Výbor EP podpořil zapojení klientů do záchrany bank
    Hospodářský výbor Evropského parlamentu (EP) včera večer schválil návrh zákona, podle kterého by se na...
  • Výbor podpořil širší podmínky obchodování ČNB na trzích
    Česká národní banka by mohla získat širší možnosti obchodování na volném trhu. Mohla by nově obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích. Mohla by se rozšířit její možnost nakupovat státní dluhopisy. Počítá s tím vládní novela zákona o ČNB, kterou včera poslancům doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Sněmovna by ji měla schvalovat ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi, která začne v úterý.
  • Výbor těžařů ropy je v případě potřeby pro delší redukci dodávek
    Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých dalších těžařských států doporučuje, aby v případě nutnosti byla prodloužena platnost dohody o snížení dodávek suroviny na trh. Po zasedání výboru v Petrohradě to dnes řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak.
  • Vybrané ekonomické údaje Ruska a Ukrajiny
    Ruská ekonomika závisí zejména na využívání bohatých přírodních zdrojů a rozsáhlém zbrojním průmyslu. Země má největší rezervy zemního plynu na světě, druhé největší zásoby uhlí a osmé největší zásoby ropy. Rusko je předním světovým vývozcem zemního plynu, druhým největším vývozcem ropy a druhým největším exportérem zbraní. Hodnota přírodních zdrojů tvoří podle odhadu z roku 2019 zhruba 60 procent ruského HDP. Příjmy z prodeje ropy a zemního plynu podle ruského ministerstva financí tvořily v loňském roce 36 procent příjmů státního rozpočtu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI