Pátek 29. březen 2024 14:51
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2021

31.12.2021 09:01  Autor: Tým FXstreet.cz  Sekce: Tradingové analýzy a zprávy   Tisk


Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2021 v ČR:


LEDEN

1. - Automobilku Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně plánovaně převzala Toyota. Kolínský závod byl přejmenován na Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Jde o osmý závod Toyoty v Evropské unii.

4. - Společnost NET4GAS zahájila provoz 150 km dlouhého plynovodu mezi Horou Sv. Kateřiny na Mostecku a Přimdou na Tachovsku. Nová infrastruktura vybudovaná v projektu Capacity4Gas posiluje propojení Česka a celého regionu střední a východní Evropy se západoevropskými plynárenskými trhy.

5. - Mezinárodní solární společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. vstoupila na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě.

7. - Vláda rozhodla, že stávající protiepidemická opatření budou prodloužena nejméně do 22. ledna. Nemohly tak nadále fungovat lanovky a vleky, skiareály zůstaly uzavřené. Vláda pak 28. ledna rozhodla, že lanovky a vleky už nebudou moci vozit ani pěší, areály budou zavřené.

8. - On-line divize vydavatelství Mladá fronta v konkurzu se prodala za 15,8 milionu korun. Divizi koupila firma Internet Info. Do divize patří kromě jiného i weby euro.cz a profit.cz.

11. - Vláda rozhodla, že ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb.

14. - Ministerstva financí (MF) a pro místní rozvoj (MMR) oznámila, že u evropských dotací se v programovém období 2021 až 2027 zvýší podíl spolufinancování ze státního rozpočtu v pěti krajích a hlavním městě. Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině vzroste z 15 na 30 procent. V Praze se zvýší z 50 na 60 procent. V ostatních krajích zůstane na 15 procentech. Změna souvisí se zvýšením bohatství ČR a jejích regionů.

15. - Dozorčí rada Pražské plynárenské odvolala předsedu představenstva Pavla Janečka, zároveň zvolila jeho nástupce, kterým se stal bývalý šéf oddělení obnovitelných zdrojů firmy ČEZ Martin Pacovský.

17. - České dráhy oznámily, že plánují od dubna snížit mzdy asi 700 administrativních pracovníků a část z nich zřejmě propustí. Důvodem jsou ztráty během koronavirové krize, které loni dosáhly přibližně čtyř miliard korun.

19. - Bulharský energetický regulátor povolil české společnosti ČEZ prodat její distribuční firmu v Bulharsku pojišťovací a finanční skupině Eurohold. Umožnil tak dokončit dohodu za 335 milionů eur (8,8 miliardy Kč).

20. - Sněmovna schválila pokuty za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměnitelných s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, a to až 50 milionů korun. Vládní novelu zákona o potravinách ale zmírnila tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Novelu později schválil i Senát, který z novely vyřadil povinný podíl českých potravin na pultech obchodů, což v dubnu potvrdila v novém hlasování i Sněmovna.

- Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta.

21. - V Česku se zhruba po roce znovu objevila ptačí chřipka, a to u dvou uhynulých labutí na Písecku. O den později se potvrdilo první ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže na Táborsku. Následně bylo v ČR vyhlášeno 37 ohnisek chřipky v chovech drůbeže (mj. velkochov 175.000 slepic na Královéhradecku) a jedno v chovu ptáků. Celkem pak bylo nutné vybít více než 250.000 kusů drůbeže. Poslední ohnisko bylo zlikvidováno v červnu. V červenci ČR zažádala o uznání statusu země bez výskytu ptačí chřipky, který získala 1. září.

22. - Moneta Money Bank oznámila, že obdržela od skupiny PPF podruhé návrh na zahájení jednání o případném sjednocení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a se značkou Zonky, respektive společností Benxy. V červnu akcionáři Monety na mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, odsouhlasili ale záměr spojení. V listopadu se PPF a Moneta Money Bank dohodly na novém modelu financování spojení, nová dohoda ještě vyžaduje souhlas valné hromady Moneta Money Bank. V prosinci akcionáři Monety souhlasili se spojením s bankovní částí PPF. Valná hromada schválila i financování transakce, tedy navýšení základního kapitálu banky pro úpis nových akcií.

- Ostravskou společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) získala ve veřejné dražbě společnost Skatlop, která nabídla nejvyšší cenu - přes 1,2 miliardy korun.

25. - Loterijní společnost Sazka oznámila, že jejím novým generálním ředitelem se od února stane dosavadní ředitel marketingu Aleš Veselý. Ve funkci vystřídal Roberta Chvátala, který se stal předsedou představenstva Sazky a nadále řídí mateřskou Sazka Group.

26. - Letecký dopravce Smartwings se dohodl s cestovními kancelářemi Exim Tour a CK Fischer na zajištění leteckých spojů na další tři roky. Hodnota kontraktu je přes devět miliard korun.

29. - Index PX pražské burzy byl letos na své nejnižší úrovni - 1017,36 bodu.


ÚNOR

2. - Ministerstvo financí (MF) informovalo, že ČR loni získala z rozpočtu EU o 85,7 miliardy korun více, než do něj odvedla. Jde o druhý nejlepší výsledek od vstupu ČR do EU v roce 2004.

4. - Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, naopak pro příští rok odhad zhoršila. Nově tak letos počítala s růstem ekonomiky o 2,2 procenta a příští rok s růstem o 3,8 procenta.

6. - Skupina Raiffeisenbank International (RBI) oznámila, že koupila sto procent akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. V květnu pak ČNB vydala souhlas s transakcí, společně se souhlasem antimonopolního úřadu tak byly splněny podmínky transakce.

8. - Kožešnická společnost Kara Trutnov oznámila, že míří do insolvence, návrh na sebe podala sama. Podle firmy její hospodaření zásadně negativně zasáhla omezení v souvislosti s šířením koronaviru. V listopadu soud schválil reorganizační plán firmy. Majitel Kary Michal Mička je i za oděvní značkou Pietro Filipi, která rovněž skončila v insolvenci.

9. - Firma Albatros Media koupila za 14 milionů Kč knižní divizi vydavatelství Mladá fronta, které je v konkurzu.

- Do největšího českého vývojáře her Bohemia Interactive vstoupila jako minoritní akcionář čínská internetová firma Tencent Holding.

11. - Evropská komise (EK) zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,2 procenta.

- Skupina CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) oznámila, že podepsala konečnou dohodu o převzetí americké společnosti Colt Holding Company LLC. Stoprocentní podíl v Coltu stál 220 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč) a 1,098.620 nově vydaných kmenových akcií CZG.

12. - V Jaderné elektrárně Dukovany začala plánovaná odstávka čtvrtého výrobního bloku spojená s výměnou části paliva, kontrolami a servisem zařízení. Trvala do 8. dubna.

15. - Raiffeisen Bank International (RBI) se dohodla na koupi české platební instituce Akcenta CZ. Podle navrhované vlastnické struktury získala RBI 70 procent Akcenty a zbývajících 30 procent pak její česká dceřiná Raiffeisenbank. Akcenta patří mezi největší nebankovní devizové obchodníky v ČR.

- Společnost Omnipol oznámila, že Vietnam koupí 12 nových letounů L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Strategický partner Aera, společnost Omnipol, a vietnamské ministerstvo obrany podepsaly smlouvu. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024.

- Podle provozovatele přenosové soustavy ČEPS česká elektrizační síť kvůli mrazům překonala rekordní zatížení. Okamžitá spotřeba elektřiny v ČR dosáhla hodnoty 12.226 megawattů (MW), a překonala tak dosavadní maximum z února 2018. Šlo o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990.

18. - Nizozemská banka ING oznámila, že ke konci roku ukončí své služby osobního bankovnictví v Česku. Nadále bude poskytovat služby korporátního bankovnictví.

- Sněmovna schválila navýšení schodku letošního státního rozpočtu z původních 320 na 500 miliard korun. Důvodem této změny je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy.

23. - Horníci vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu Darkov. Společnost OKD v něm ukončila provoz, stejně jako na Dole ČSA, kde horníci vyvezli poslední vozík 27. února.

25. - Společnost Smartwings po téměř dvou letech znovu vypravila v běžném provozu letadlo Boeing 737 MAX 8. Letadla Boeing 737 MAX byla celosvětově odstavena od března 2019 kvůli dvěma nehodám, při nichž zahynulo 346 lidí.

26. - České dráhy oznámily, že objednaly pro kraje 33 nových motorových vlaků od polského výrobce PESA Bydgoszcz SA. Za vlaky zaplatí téměř tři miliardy korun. V případě zájmu krajů pak mohou dráhy postupně odebrat až 160 těchto vlaků.

- České aerolinie (ČSA) kvůli platební neschopnosti podaly u soudu žádost o povolení reorganizace. V červnu soud reorganizaci povolil, reorganizační plán má sestavit mateřská firma Smartwings.


BŘEZEN

1. - Vláda schválila rozdělení evropských dotací pro ČR v programovém období 2021 až 2027 mezi operační programy, a to přes odpor koaliční ČSSD. Celkově by v letech 2021 až 2027 mělo být rozděleno mezi většinu operačních programů 18,8 miliardy eur (zhruba 488,5 miliardy korun).

2. - Český statistický úřad (ČSÚ) ve zpřesněném odhadu potvrdil, že se česká ekonomika loni propadla o 5,6 procenta, nejvýrazněji od vzniku samostatné ČR.

- On-line prodejce potravin Rohlik Group oznámil, že získal od investorů 190 milionů eur (asi pět miliard Kč). Finance firmě pomohou k rychlejší expanzi na stávajících trzích, pro plánovaný vstup do Německa, ale i v pokračování investic.

3. - Ve firmách nad 250 pracovníků začalo povinné antigenní testování zaměstnanců na koronavirus; později povinnost vláda rozšířila i na menší firmy a některé živnostníky; platilo do 1. července.

4. - Národní rozpočtová rada v pravidelné čtvrtletní zprávě o stavu veřejných financí uvedla, že Česku hrozí, že kvůli vývoji veřejných financí narazí na takzvanou dluhovou brzdu již v roce 2024. Vláda by měla připravit realistickou konsolidaci veřejných financí, podle rady je patrné, že si to vyžádá významné zvýšení daní.

8. - Společnost Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ získala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k umístění nového jaderného zdroje v Dukovanech. Podle firmy jde o jeden z nejvýznamnějších přípravných kroků před zahájením stavby a výběrem dodavatele.

- Česká měna byla letos podle ČNB nejslabší k euru (26,42 Kč/EUR).

10. - Soud vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA), firma dlužila přes 1,8 miliardy Kč. Návrh podal letecký dopravce. Insolvenčním správcem jmenoval soud společnost Inskol.

15. - Společnost ČEZ vyhlásila nové zadávací řízení na dostavbu horkovodu z Temelína do Českých Budějovic za více než 1,4 miliardy korun. Po únorovém úpadku firmy Tenza, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. V červnu soud ukončil provoz firmy Tenza, která dluží tři miliardy korun. V prosinci ČEZ oznámila, že horkovod dostaví firmy Elte a Energie - stavební a báňská. Náklady budou 1,69 miliardy Kč.

- V Česku vznikla jedna z největších nadací. Generální ředitel antivirové firmy Avast Ondřej Vlček spolu s manželkou Katarínou do ní vložili 1,5 miliardy korun. Pod názvem Nadace rodiny Vlčkových bude pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte a chce vybudovat dětský hospic.

19. - Kolínská automobilka Toyota oznámila, že zastaví od 22. března na 14 dní výrobu automobilů. Důvodem je nedostatek polovodičů.

23. - Společnost ČEZ oznámila, že do Jaderné elektrárny Dukovany letos investuje dvě miliardy korun. Obnova se má týkat částí výrobních zařízení i administrativních budov.

24. - Automobilka Škoda Auto oznámila, že chce v příštích pěti letech investovat zhruba 2,5 miliardy eur (asi 65,5 miliardy korun). Přibližně 1,4 miliardy eur (asi 36,7 mld. Kč) do dalšího rozšiřování elektromobility, 650 milionu eur (17 mld. Kč) do digitalizace, 350 milionů eur (devět mld. Kč) na investice do závodů a výrobních zařízení,

- Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) oznámila, že bude po třináctileté pauze opět investovat v ČR. EBRD se znovu zapojí do investičních projektů, aby pomohla zmírnit dopady pandemie na ekonomiku. Zaměří se na soukromý sektor.

26. - Letecká společnost Smartwings získala od čtyř tuzemských bank úvěr dvě miliardy korun, 80 procent z něj bude garantovat státní záruka. Celkově financování dopravce přesáhne sedm miliard korun, další peníze zajistí čeští akcionáři, podpora leasingových firem a restrukturalizace. Skupina Smartwings, do které patří i ČSA, v předchozích týdnech a měsících žádala o pomoc stát, poukazovala přitom na pomoc aerolinkám v zahraničí.

- Energetici v jaderné elektrárně Temelín plánovaně odstavili první blok. Spuštěn byl 22. května.

27. - Při nehodě vrtulníku na Aljašce zemřel český miliardář Petr Kellner, majitel investiční skupiny PPF. Správcem pozůstalosti byla jmenována vdova Renáta Kellnerová, řízením PPF byl pověřen její akcionář Ladislav Bartoníček.

29. - Vláda odvolala vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla. Agenda jeho skupiny se postupně přesune pod ministerstvo průmyslu, kde by měla vzniknout nová sekce.

30. - Ministerstvo financí zveřejnilo informační brožuru, podle níž by státní dluh měl letos překonat hranici 2,5 bilionu korun a v roce 2023 tří bilionů korun. Během let 2021 až 2023 by tak měl stoupnout zhruba o jeden bilion korun.

- Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského oznámil, že uzavřel se skupinou mezinárodních bank novou smlouvu o úvěrech ve výši miliardy eur (asi 26 miliard Kč). Krok má zjednodušit strukturu jeho financování.

31. - Česká pošta oznámila, že od dubna zdraží o pět korun doporučená a cenná psaní i poštovní poukázky, základní doporučené psaní na 52 Kč.

- Energetická skupina ČEZ oznámila, že dokončila prodej rumunských aktiv firmě Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA). Cenu firmy neuvedly, analytici dříve odhadovali, že ČEZ za prodej získal 25 až 30 miliard korun.


DUBEN

1. - Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že uzavře v Německu dvě uhelné elektrárny - černouhelnou Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko a hnědouhelnou Deuben v Sasku-Anhaltsku. EPH uspěl v aukci na platby za odstavení uhelných zdrojů. Výši finanční kompenzace nesdělil.

6. - Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled české ekonomiky na letošní rok. Počítal s růstem o 4,2 procenta, zatímco loni na podzim čekal vzestup o 5,1 procenta.

- Časopis Forbes zveřejnil žebříček nejbohatších Čechů, v čele byl většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, který tragicky zahynul, s majetkem 17,5 miliardy dolarů, tedy 382 miliard korun. Patřilo mu tak 110. místo mezi nejbohatšími lidmi světa. V žebříčku dolarových miliardářů časopisu se objevilo devět Čechů, což je dosud nejvíce.

9. - Skupina Home Credit, která poskytuje spotřebitelské půjčky, oznámila, že musela po loňském propadu snížit počet zaměstnanců ve světě na polovinu, tedy asi 60.000.

11. - V Česku skončil nouzový stav, celkem platil 254 dní.

12. - České dráhy si objednaly 20 nových dálkových vlaků za 12,5 miliardy korun od konsorcia Siemens Mobility a Škoda Transportation. Dodávku bude tvořit celkem 180 vozů s nejvyšší provozní rychlostí 230 km/h.

- K dosud otevřeným obchodům (tedy prodejnám potravin, paliv, domácích potřeb, krmiv pro zvířata, drogeriím či lékárnám) přibyly ty nabízející dětské oblečení a obuv, papírnictví, čistírny, prádelny, zámečnictví nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje. Umožněn byl provoz zámečnictví, prádelen, čistíren, provozoven oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje.

13. - Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že postaví v Německu 50 větrných elektráren s celkovým výkonem 300 megawattů (MW). Dodavatelem technologie bude společnost GE Renewable Energy.

14. - České dráhy si u tří bank otevřely sedmileté rámcové úvěry za až 8,5 miliardy korun. Dráhy je budou čerpat v případě potřeby, přičemž využít je mohou pro jakýkoliv účel. Prioritně je však chtějí využít pro nákup nových vlaků.

- MF v nové prognóze ponechalo odhad letošního růstu ekonomiky na 3,1 procenta.

- Generální ředitel energetické skupiny E.ON v ČR Martin Záklasník se rozhodl ke konci června skončit. Nahradila ho Němka Claudia Viohlová, dosavadní šéfka nákupu v mateřské společnosti E.ON SE.

16. - MF oznámilo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 728,4 miliardy korun. To je o 182,1 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové strategii financování a řízení státního dluhu. Za růstem je především zvýšení schodku státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun kvůli dopadům pandemie a změnám daní.

19. - Pražští radní rozhodli, že v pražské integrované dopravě (PID) zdraží od 1. srpna jízdenka na 30 minut z 24 na 30 Kč a 90minutová z 32 na 40 korun. Zdraží rovněž sms jízdenky, a to o v případě 30minutové z 24 na 31 Kč a 90 minutové z 32 na 42 Kč.

26. - Důvěra v českou ekonomiku byla v dubnu nejvyšší za poslední rok. Stoupla na 94,7 bodu z březnových 87 bodů, ukázal indikátor Českého statistického úřadu. Zvýšila se jak důvěra podnikatelů, tak spotřebitelů.

29. - Oznámeno, že polský ministr životního prostředí prodloužil provozovateli dolu Turów povolení k těžbě až do roku 2044. Proti těžbě těsně u hranic protestují české a německé úřady, stejně jako ekologické organizace.

30. - ČR uspěla v mezinárodní arbitráži s nizozemskou společností Fynerdale Holdings o zhruba 2,4 miliardy korun. Spor se týkal údajného pochybení ČR vůči společnosti v souvislosti s obchodem s potravinářským mákem.

- Hutní společnost Liberty Ostrava (LO) oznámila, že prodala sesterské rumunské společnosti Liberty Galati milion emisních povolenek za tržní cenu za hotové peníze. Okamžitý zisk pro LO, který činí 260 milionů korun, bude podle vedení firmy použit zčásti na vyplacení mimořádného bonusu zaměstnancům.


KVĚTEN

4. - Největšího tuzemského provozovatele televizních a rozhlasových vysílačů České Radiokomunikace koupily od fondů Macquarie Asset Management fondy Cordiant Digital Infrastructure. Macquarie, které v Českých Radiokomunikacích působily deset let, to uvedly v tiskové zprávě, cenu nezveřejnily.

- Automobilka Škoda Auto představila čtvrtou generaci modelu Fabia.

6. - ČNB v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, naopak pro příští rok odhad zlepšila. Nově tak letos počítala s růstem ekonomiky o 1,2 procenta a příští rok s růstem o 4,3 procenta.

7. - Sněmovna schválila nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Předloha předpokládá, že zaměstnavatelé by platili pracovníkům za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody. Senát zákon schválil v červnu.

10. - Otevřely se zbývající doposud uzavřené maloobchodní prodejny a provozovny služeb.

11. - Zástupci Sokolovské uhelné oznámili, že společnost a její dceřiné firmy se začaly transformovat do SUAS GROUP. Důvodem je zrychlený útlum těžby a zpracování hnědého uhlí, které vyvolaly politická rozhodnutí evropských zemí omezit klimatické změny, ale hlavně zvyšující se cena emisních povolenek. Nová skupina by se měla zabývat obnovitelnými zdroji energie, zpracováním a likvidací odpadu, strojírenstvím a dopravou i developementem.

12. - Evropská komise (EK) zveřejnila novou prognózu, podle které bude růst české ekonomiky mírně lepší, než se dosud očekávalo - HDP vykáže růst o 3,4 procenta, zatímco předpověď z února uváděla vzestup o 3,2 procenta. Naopak pomalejší růst očekávala komise v Česku v příštím roce, kdy původně předpovídala pět procent. V nové prognóze už počítala s růstem o 4,4 procenta.

17. - Vláda schválila Národní plán obnovy (NPO), ve kterém chce stát investovat zhruba 200 miliard korun. Z EU by měl stát získat na investice 172 miliard korun. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci.

- Po zhruba pěti měsících mohly otevřít restaurační zahrádky, v první polovině června se mohly otevřít i interiéry restaurací.

20. - Energetická skupina ČEZ uvedla, že se v následujících letech zaměří na budování obnovitelných zdrojů energie a bude pokračovat v útlumu uhlí. Součástí portfolia zdrojů zůstanou jaderné elektrárny, v plánu je i nadále stavba nového bloku v Dukovanech. Firma plánuje do roku 2030 vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 6000 megawattů (MW).

21. - Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že z České pošty by se měla zhruba do tří let oddělit pobočková síť poskytující služby státu do nového státního podniku. Pošta by měla dál nabízet zejména komerční služby.

- Soudní dvůr EU rozhodl, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v uhelném dole Turów, kterou dlouhodobě kritizuje ČR. Soud tak vyhověl české žádosti o vydání předběžného opatření. Zákaz těžby platí až do vynesení konečného rozsudku v tomto sporu. V září Soudní dvůr EU vyměřil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v dole Turów.

24. - Vláda vzala na vědomí doporučení Uhelné komise ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Termín neschvalovala, pouze doporučila, aby byly v rámci komise dále podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR.

- MF oznámilo, že již neprodlouží vyplácení kompenzačního bonusu (v rámci pandemie) podnikatelům a společníkům malých firem za červen. Zdůvodnilo to tím tím, že více provozů již bylo nyní otevřených než zavřených. Pomoc tak měla směřovat jen pro uzavřené provozy. Těm byly k dispozici programy od ministerstva průmyslu a obchodu a program Antivirus. Kompenzační bonus zavedlo MF loni na jaře.

- Česká měna byla letos podle ČNB nejsilnější k dolaru (20,83 Kč/USD).

25. - Sněmovna schválila, že ČNB bude mít ze zákona pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení. Dosud mohla dávat bankám pouze doporučení, která ale nejsou právně závazná. Rozšíří se také možnosti ČNB při obchodování na finančních trzích. Novelu zákona o ČNB, která tyto a další změny zavádí, stvrdila Sněmovna poté, co ji vrátil Senát. Odmítla návrhy Senátu, který chtěl do zákona mimo jiné vložit mírnější podmínky pro banky při poskytování hypoték.

- Liberální institut oznámil, že den daňové svobody připadne letos na 25. června, loni to bylo 24. června. Společně s loňským rokem jde o daňově nejméně svobodný rok od roku 2000. Češi totiž na stát letos pracovali stejně jako loni 175 dní.

26. - Sněmovna schválila nový stavební zákon, který má zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Sněmovna zákon schválila proti původnímu vládnímu návrhu tak, že veškeré stavební úřady přejdou pod stát. Budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční úřady. Senát zákon vetoval začátkem července hlasy všech přítomných senátorů, Sněmovna poté senátní veto přehlasovala.

27. - Česká národní banka (ČNB) zvýšila od července 2022 tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na jedno procento z aktuálních 0,5 procenta. Banky tak budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu.

- ČNB oznámila, že bankovní sektor je podle jejích zátěžových testů i po pandemii koronaviru vysoce odolný, a to i díky silné kapitálové vybavenosti. S pandemií se vypořádal velice dobře a svoji odolnost vůči potenciálním nepříznivým šokům posílil.

28. - V Jaderné elektrárně Dukovany začala plánovaná odstávka třetího výrobního bloku spojená s výměnou části jaderného paliva, kontrolami a údržbou zařízení. Trvala do 13. července.

31. - Vláda rozhodla, že firmy budou moci v červnu z programu Antivirus získat už jen příspěvky na část náhrady pro lidi v karanténě, tedy příspěvek A. Proplácení mezd v zavřených provozech či při snížení poptávky skončilo.

- MF navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 390 miliard korun. Návrh podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) počítá už i s dodatečným navýšením penzí o 300 korun měsíčně, které schválil kabinet.

- Plzeňská ŠKODA JS oznámila, že posiluje ve výrobě kontejnerů na použité jaderné palivo pro české i zahraniční elektrárny. Tento stabilizační dlouhodobý program už tvoří 12 procent ročních tržeb, které loni činily 3,3 miliardy Kč.


ČERVEN

1. - Index PM, který sleduje podmínky v českém zpracovatelském sektoru, stoupl na 61,8 bodu z dubnových 58,9 bodu. Šlo o nejvyšší hodnotu od začátku sběru dat v červnu 2001.

- Podle výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) průměrná měsíční spotřeba mobilních dat v Česku v roce 2020 stoupla meziročně o 77 procent na 3,1 GB. Cena za spotřebovaný jeden MB v první polovině roku 2020 klesla o 28,5 procenta na pět haléřů.

3. - Národní rozpočtová rada uvedla, že plánovaná konsolidace veřejných financí tak, jak ji chystá ministerstvo financí, je nedostatečná. Výpočty rady totiž ukazují, že dosažení tzv. dluhové brzdy ve výši 55 procent HDP nastane pravděpodobně již v roce 2024. Navíc jsou přijímána a navrhována další daňová a výdajová opatření, která dodatečně zvyšují již existující nerovnováhu veřejných financí, což je podle rady nezodpovědné.

4. - Automobilka Toyota oznámila, že bude ve svém závodě v Kolíně vyrábět nový model segmentu A, což jsou malé vozy.

7. - Stavbaři zahájili dostavbu 32 kilometrů dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Je rozdělená do pěti úseků, stavět se budou všechny najednou. V provozu má být celá D4 v prosinci 2024.

10. - Společnosti PPF, EC Investments a Rockaway Capital oznámily, že kupují skupinu FAST, která vlastní řetězec prodejen elektroniky Planeo Elektro. Cenu transakce nezveřejnily.

11. - EK oznámila, že požaduje po ČR zhruba 2,1 miliardy korun (82,5 milionu eur) za špatné vyměření cla při dovozu textilu a obuvi z Číny v letech 2012 až 2019. Peníze komise požaduje i po dalších státech EU kvůli tomu, že podhodnotily hodnotu dovezeného zboží z Číny. Vedlo to k nižším příjmům rozpočtu EU. Celní správa se závěry komise nesouhlasí.

- Věřitelé firmy Heavy Machinery Services (HMS) rozhodli, že firma už podruhé skončí v konkurzu. Firma, bývalá vagonka Legios, je v insolvenci, dluží asi 1,1 miliardy Kč.

14. - MF uvolnilo z letošního rozpočtu krajům čtyři miliardy korun na opravy silnic 2. a 3. tříd. Další dvě miliardy kraje dostanou z evropských peněz.

15. - Finanční skupina Penta Investments oznámila, že mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. Na konci roku má ze všech manažerských pozic odejít třetí největší podílník Penty Jozef Oravkin a zároveň začne jeho postupné vyplácení. Ze zakladatelů tak zůstane jako majitel jen Marek Dospiva.

- Obchodní řetězec Makro Cash & Carry dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 83,1 milionu korun za porušení zákona o významné tržní síle. Společnost s pokutou zásadně nesouhlasí a oznámila, že podnikne další právní kroky.

16. - Sněmovna vyloučila firmy z Ruska a Číny z dostavby elektrárny Dukovany. Pro výstavbu bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Rusko a Čína mezi ně nepatří. Senát doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby, Sněmovna v září návrh schválila s úpravami Senátu.

17. - Internetová firma Seznam oznámila, že zvýšila svůj požadavek na náhradu škody vůči americkému konkurentovi Google o jednu miliardu na deset miliard korun. Google podle Seznamu zneužívá své dominantní postavení na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro platformu Android. Požadavek na náhradu škody bude součástí žaloby na Google, kterou Seznam chystá.

- Pražské zastupitelstvo rozhodlo, že hlavní město začne stavět linku metra D. Jako první bude vybudován úsek trasy z Pankráce na Nové Dvory. Termín zahájení stavby není ale zatím jasný.

- Irský oděvní řetězec Primark otevřel prodejnu v Praze, první v České republice.

21. - Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ rozeslala dopis a zahájila bezpečnostní posouzení třech zájemců o stavbu nového bloku v dukovanské elektrárně. Oslovena byla francouzská společnost EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP.

23. - Společnost ČEZ oznámila, že plánuje do roku 2030 investovat do modernizace a transformace svých teplárenských lokalit na nová paliva 30 až 40 miliard korun. Největší část půjde do lokality Mělník.

- Bankovní rada ČNB zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta. Důvodem zvýšení sazeb jsou podle ekonomů především obavy z růstu inflace.

- České dráhy odkoupily od skupiny PPF zbývající 29procentní podíl ve firmě ČD-Telematika. Dráhy se staly jediným akcionářem firmy, která nabízí zejména internetové, datové a telekomunikační služby.

24. - PPF získala v rámci zrychleného odkupu podíl 90,01 procenta v operátorovi O2 a oznámila, že se chystá iniciovat stažení těchto cenných papírů z pražské burzy. Před vyhlášením zrychleného odkupu skupina ovládala 83,58 procenta akcií operátora.

- Automobilka Škoda Auto oznámila, že výrazně omezí ve všech svých českých závodech výrobu kvůli nedostatku čipů, a to až na dva týdny.

- Energetici odstavili druhý blok jaderné elektrárny Temelín. Učinili tak proti plánu o týden dřív, kvůli následkům bouře. Po ní spadly stožáry, jež patří firmě ČEPS, která zajišťuje provoz přenosové soustavy. Spuštěn byl 27. srpna.

27. - Ministryně financí Alena Schillerová oznámila, že stát připravuje dotace pro podnikatele na škody po tornádu na jižní Moravě. Dotace dostanou také lidé z postižených obcí.

28. - ÚOHS poprvé zakázal firmě účast na veřejných zakázkách. Logistickou společnost Expres Van tak potrestal za účast na kartelové dohodě.

- Valná hromada ČEZ rozhodla, že firma vyplatí akcionářům dividendu 52 korun za akcii před zdaněním. Mezi akcionáře bude rozděleno 28 miliard korun, stát jako majoritní akcionář získá zhruba 20 miliard korun.


ČERVENEC

10. - Novým vlastníkem provozovatele pražského Fora Karlín se sálem pro zhruba 3000 osob je Prague Entertainment Group B.V. ze skupiny PPF. Firma cenu nesdělila.

12. - Český chemický výrobce Draslovka Holding oznámil, že koupí od společnosti Sasol South Africa Limited podnik na výrobu kyanidu sodného v Jihoafrické republice za 2,23 miliardy korun. V listopadu ale investici zamítl antimonopolní úřad Jihoafrické republiky.

13. - Společnost J&T oznámila, že spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč vloží společné investice s podnikatelem Danielem Křetínským do nového holdingu J&T Capital Partners. Cílem nové, v Česku založené holdingové společnosti je správa a rozvoj všech stávajících a budoucích podílů ve společných obchodních projektech tandemu Tkáč a Křetínský. Holding odkoupil podíl 44 procent ve společnosti EPH, která sdružuje původní investice v energetice, a během následujících měsíců i další vlastnické podíly, které jsou nyní pod Tkáčovou kontrolou.

15. - Pražská burza nevídaně rostla. Index PX stoupl na 1197,16 bodu, na nejvyšší hodnotu za deset let. Burzu táhly nahoru akcie antivirové společnosti Avast s růstem o 16,89 procenta.

26. - Čínská CITIC prodala prostřednictvím firmy Rainbow Wisdom Investments svůj podíl 55,8 procenta v mediální společnosti Médea druhému akcionáři Jaromíru Soukupovi. Cenu a podmínky nezveřejnila.

26. - Vláda schválila memorandum mezi státem zastoupeným ministerstvem průmyslu a obchodu a společností ČEZ o podpoře projektu továrny na baterie pro elektromobily v Česku, takzvané gigafactory. Očekávaná investice přes 50 miliard korun by měla přinést minimálně 2300 pracovních míst.

27. - Draslovka Holding oznámil, že koupí divizi Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company za více než 11,3 miliardy korun. Dokončení transakce ohlásila firma začátkem prosince.

- Skupina ČEZ dokončila prodej svých bulharských aktiv, kupující bulharská finanční společnost Eurohold jí zaplatila 335 milionů eur (asi 8,6 miliardy korun). V mezinárodní investiční arbitráži, kterou společnost ČEZ vede proti bulharskému státu od roku 2016, firma pokračuje.

28. - Skupina PPF oznámila, že vytvoří společný podnik s francouzským výrobcem menších rekreačních plavidel a plachetnic Groupe Beneteau. PPF bude mít podíl 59 procent.

29. - MF oznámilo, že ČR v prvním pololetí získala z rozpočtu EU o 38,7 miliardy korun více, než do něj odvedla. Podle ministerstva od vstupu do EU v květnu 2004 do konce června 2021 zaplatila ČR do rozpočtu EU 709,8 miliardy korun a získala z něj 1,64 bilionu korun.


SRPEN

5. - ČNB podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta.

- ČNB zlepšila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok na 3,5 procenta.

6. - Investiční skupina Rockaway Capital oznámila, že se dohodla na odkoupení padesátiprocentního podílu ve vydavatelství Euromedia Group, jemuž patří i síť knihkupectví Luxor. Tento podíl držela společnost Czech Media Invest. Rockaway Capital se tak stává majoritním akcionářem Euromedia Group.

9. - Energetický průmyslový holding (EPH) oznámil, že přestane do roku 2030 ve všech zemích, kde působí, používat uhlí pro výrobu elektřiny a tepla. Výjimkou bude Německo, kde bude firma postupovat v souladu se zákonem o ukončení využívání uhlí do roku 2038.

10. - Severočeské doly ze skupiny ČEZ oznámily, že přestanou těžit hnědé uhlí nejpozději do roku 2038 místo dříve plánovaného roku 2050. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák nevyloučil možnost, že těžba může kvůli situaci na trhu skončit ještě dříve.

11. - Americká softwarová společnost NortonLifeLock oznámila, že se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na jejím převzetí. Za spojení hodlá americká kybernetická firma zaplatit až 8,6 miliard dolarů (asi 186,3 miliard Kč). Generální ředitel Avastu Ondřej Vlček zdůraznil, že jde o fúzi, nikoliv o akvizici jedné z firem - po spojení podle něj půjde o jednu z dvaceti největších softwarových společností na světě. Současní akcionáři Avastu budou vlastnit 14 až 26 procent nové firmy.

12. - Britský výrobce destilátů Stock Spirits Group, který podniká i v Česku a patří k největším výrobcům značkových lihovin a likérů ve střední a východní Evropě a v Itálii, oznámil, že ho přebírá soukromá kapitálová a investiční společnost CVC Capital Partners se sídlem v Lucembursku.

- Česká bankovní asociace (ČBA) vydala novou prognózu, v níž na základě odhadů ekonomů českých bank očekávala, že ekonomika letos stoupne o 3,4 procenta. Příští rok by měl růst ekonomiky zrychlit na 4,5 procenta.

13. - Společnost Škoda Transportation oznámila, že v konsorciu s firmou ŽOS Trnava dodá slovenskému národnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) devět elektrických vlakových jednotek v hodnotě zhruba 76 milionů eur (1,9 miliardy korun).

17. - Pražská burza se posunula na maximum za 11 let, uzavřela nejvýše od konce dubna 2010. Index PX zpevnil o 0,66 procenta na 1283,64 bodu.

18. - Podle údajů Fincentra Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték v červenci stoupla na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Sazba stoupla popáté v řadě a šlo o největší nárůst průměrné sazby od prosince 2018.

20. - Španělská státní železniční společnosti Renfe Operadora oznámila, že jí ministerstvo financí povolilo koupit podíl 50 procent v české soukromé železniční společnosti Leo Express. Akvizice byla dohodnutá již letos v březnu, k jejímu dokončení však chybělo právě povolení španělského ministerstva. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Dokončení vstupu Renfe a také švédské firmy EuroMaint bylo oznámeno začátkem prosince.

24. - Automobilka Škoda Auto oznámila, že přestane vyrábět model Fabia ve variantě kombi. Důvodem jsou přísné emisní limity, kvůli kterým musí vyrábět více elektromobilů.

- MF v nové prognóze zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos nově čkalo růst ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 4,2 procenta.

- MF zlepšilo odhady vývoje veřejných financí, letos čekalo schodek 7,7 procenta HDP, příští rok by měl schodek klesnout na pět procent.

25. - Generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) byl na dalších šest let zvolen dosavadní šéf René Zavoral.

26. - ČNB informovala, že od října 2022 zvýšila takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na 1,5 procenta. Banky budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu.

27. - Společnost Léčebné lázně Jáchymov změnila majitele. Sto procent akcií získal investor ze Spojených arabských emirátů. Lázně Jáchymov dosud stoprocentně vlastnila společnost Lázně Luhačovice. Podle údajů z veřejného rejstříku firem se novým majitelem jáchymovských lázní stal Alí Fardán. V jejich čele zůstal Eduard Bláha a pokračovat by měla i marketingová spolupráce s Lázněmi Luhačovice.

30. - Předsedou představenstva Letiště Praha byl zvolen Jiří Pos, jehož nástup do čela firmy už dříve schválily státní orgány. Ve funkci nahradil Václava Řehoře. Pos firmu vedl už v letech 2011 až 2014.

- Na dálnici D6 byl zprovozněn obchvat Lubence na Lounsku.

31. - Plzeňský Prazdroj oznámil, že od října zdraží pivo v průměru o tři procenta. Dotklo se to většiny produktů, průměrně šlo o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se změny týkaly také čepovaných piv.

- České dráhy musely zaplatit 1,2 miliardy korun strojírenské firmě Škoda Transportation za dodávku lokomotiv, peníze tak zpět nedostanou. Vrchní soud v Praze při řešení odvolání státního dopravce potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně, který uznal dřívější verdikt arbitráže. Ta v minulosti ve sporu přiřkla peníze Škodě Transportation. Rozhodnutí je pravomocné.


ZÁŘÍ

2. - Podle pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí, kterou zveřejnila Národní rozpočtová rada (NRR), by se ČR při aktuálním vývoji ekonomiky a plánech MF ohledně konsolidace veřejných financí dosáhla tzv. dluhové brzdy později než v roce 2024, a to zhruba o dva až tři roky.

5. - Bylo oznámeno, že dotovanou veřejnou železniční dopravu v Královéhradeckém kraji budou následujících deset let zajišťovat státní České dráhy (ČD). Kraj za tu dobu objedná 58 milionů tzv. vlakokilometrů za 9,3 miliardy korun, které bude financovat spolu se státem.

6. - Automobilka Toyota v Kolíně po odstávce kvůli nedostatku čipů obnovila výrobu, ale omezeně. Celozávodní dovolená v Toyotě skončila 15. srpna, tři týdny pak byla výroba zcela odstavena kvůli nedostatku čipů.

7. - Jaderná elektrárna Dukovany mimořádně odstavila třetí výrobní blok kvůli diagnostice jednoho z bezpečnostních čerpadel. Trvala do 18. září. Kontrolou energetici zjistili závadu na uložení ložiska.

10. - Meziroční inflace se v srpnu zvýšila o 4,1 procenta, nejvíce od listopadu 2008.

- Rostoucí velkoobchodní ceny elektřiny dosáhly dalších rekordů, na pražské energetické burze se poprvé obchodovala za cenu vyšší než 100 eur (asi 2530 korun) za megawatthodinu (MWh).

- ČNB oznámila, že již nebude výši dividend bank plošně omezovat, doporučuje však zvažovat další výplatu až po oznámení hospodářských výsledků za rok 2021. ČNB omezovala výplatu dividend ze zisků let 2019 a 2020 jako součást protikrizových opatření.

- MPO v tiskové zprávě uvedlo, že cena mobilních dat v ČR klesla za poslední dva roky o polovinu, od roku 2011 jde o desetinásobné snížení. Za poklesem je zejména zavedení neomezených datových tarifů a posílení konkurence.

13. - Automobilka Toyota v Kolíně kvůli nedostatku čipů opět zastavila výrobu, a to do 21. září.

14. - Společnosti ČEZ a Westinghouse Electric podepsaly devítiletou dohodu o modernizaci řídících a kontrolních systémů v jaderné elektrárně Temelín. Hodnota zakázky je v řádu miliard korun.

- Sněmovna schválila v rámci senátních úprav novely energetického zákona, která má rozšířit ochranu zákazníků před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků. Dodavatelé energií budou muset informovat zákazníky adresně o změnách ceny. Dolní komora o tom rozhodla navzdory varování velkých dodavatelů elektřiny a plynu, že změna může znamenat zdražení.

15. - Sněmovna schválila pozměňovací návrh Senátu k novele zákona o podporovaných zdrojích energie. O přiměřenosti podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů bude rozhodovat svým nařízením vláda. Takzvané vnitřní výnosové procento (IRR), zjednodušeně výnosnost investice do obnovitelného zdroje během trvání podpory, se bude pohybovat od 8,4 procenta do 10,6 procenta.

- Sněmovna schválila omezení možností telekomunikačního marketingu. Operátoři s reklamními telefonickými nabídkami služeb a výrobků budou moci oslovovat jen ty, kteří si to výslovně přáli.

16. - Bylo oznámeno, že čerpací stanice Benzina, lídr českého trhu, se postupně přejmenují na Orlen. U prvních osmi pump v Česku přikročí polská společnost PKN Orlen ke změně do konce roku.

17. - Internetový prodejce Amazon oznámil, že buduje v Kojetíně na Přerovsku nové distribuční centrum, ve kterém vznikne více než 2000 pracovních míst. Stavba logistického centra bude dokončena příští rok, jeho plné zprovoznění je naplánováno na rok 2023.

22. - Insolvenční soud v Ostravě opět rozhodl, že pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

23. - Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil konkurz na vydavatelství Mladá fronta. Podle soudu nelze firmu reorganizovat, když nemá provoz ani zaměstnance. Soud zároveň zastavil řízení o návrhu jednoho z věřitelů na povolení reorganizace.

24. - ČTÚ oznámil, že se chystá příští rok regulovat trh mobilních dat, protože na něm shledal omezenou konkurenci. Hodlá proto O2, T-Mobilu a Vodafonu uložit povinnost umožnit přístup k jejich velkoobchodním mobilním službám virtuálním operátorům za regulovanou cenu.

27. - Pražská burza dosáhla nejsilnější úrovně za 13 let. Index PX stoupl o 1,16 procenta na 1322,40 bodu.

- Škoda Auto zcela zastavila na týden výrobu ve všech třech svých závodech v Česku. Důvodem je nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice.

28. - EK poslala Česku první platbu z mimořádného fondu určeného ke zotavení ekonomik z koronavirové krize. Z Bruselu zamířilo do Prahy 915 milionů eur (více než 23,2 miliardy korun).

- Zhruba po čtyřech měsících se v ČR znovu prokázala ptačí chřipka, a to v malochovu v obci Trhové Dušníky na Příbramsku. Později se objevila i na dalších místech, např. na farmě v Rohozné na Jihlavsku muselo být utraceno 5000 kusů drůbeže, hlavně hus.

30. - Ve funkci ředitele České obchodní inspekce (ČOI) skončil Mojmír Bezecný, který inspekci vedl od roku 2014. Úřad do doby, než ministerstvo jmenuje na základě výběrového řízení nového ředitele, vede dosavadní zástupce Bezecného Vlastimil Turza.

- Průměrná cena benzinu poprvé od prosince 2014 překročila 34 korun za litr. Nafta je nejdražší od loňského ledna, stojí přes 32 korun.

- Společnost Omnipol oznámila, že je dokončen prodej Aera Vodochody. Nově patří společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní Omnipol. Vedení společnosti se ujal Viktor Sotona, ve funkci nahradil Dietera Johna. Aero dosud vlastnila skupina Penta. Součástí prodeje je i letiště Vodochody.

- ČNB výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Naposledy bankovní rada zvýšila základní sazbu jedním krokem o více než 0,5 procentního bodu v roce 1997. Důvodem růstu sazeb je především rostoucí inflace. Podle premiéra Babiše krok poškodí ekonomiku, dotkne se situace domácností, které čerpají úvěry, a zhorší i finanční situaci všech firem.


ŘÍJEN

1. - Skončila devítiletá rekonstrukce dálnice D1, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo poslední opravovaný úsek. Rekonstrukce vyšla na 21,8 miliardy Kč bez DPH, což je proti původním předpokladům asi o dvě miliardy méně. Dokončení oprav se ovšem zdrželo o tři roky. Omezení na dálnici budou pokračovat i v příštím roce, kdy začne rozšiřování na šest pruhů okolo Brna. Chystá se ještě také oprava mostu Šmejkalka na D1 ve středních Čechách.

5. - Podle oznámení ČNB nejnovější zátěžové testy českých bank a pojišťoven ukázaly, že oba sektory jsou i nadále odolné a připravené odolávat zhoršeným ekonomickým podmínkám.

6. - V čele letošního žebříčku nejbohatších Čechů a Češek, který sestavuje časopis Forbes, byla Renáta Kellnerová. Vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi má podle žebříčku majetek 374,7 miliardy korun, tedy o téměř 82 miliard korun více, než činil loni majetek jejího muže. Na druhé místo se dostal Karel Komárek, na třetí místo tak sesadil Radovana Vítka, čtvrtý byl Daniel Křetínský a pátý premiér Andrej Babiš.

11. - Automobilka Volkswagen podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) odložila rozhodnutí o výstavbě takzvané gigafactory na výrobu automobilových baterií o půl roku na pololetí roku 2022. O umístění továrny se uchází i Česko.

12. - Podle oznámení Mezinárodního měnového fondu (MMF) česká ekonomika v letošním roce vykáže růst o 3,8 procenta, v příštím roce ale tempo růstu zrychlí na 4,5 procenta. MMF tak zhoršil odhad z jarní prognózy.

13. - Největší dodavatel plynu v ČR innogy Energie oznámil, že od 20. listopadu zvýší ceny plynu, u základního produktu Standard v průměru o 10,6 procenta.

- Teplárenské sdružení ČR uvedlo, že očekává největší meziroční zdražení tepla za posledních 13 let. Růst cen podle něj může být dvouciferný.

- Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila, že ukončí činnost. Skupina se zhruba 900.000 odběrných míst se rozhodla ukončit podníkání a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zákazníci firem byly převedeni k tzv. dodavatelům poslední instance (DPI), za energie platí výrazně vyšší ceny.

14. - Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku se dostaly na nejvyšší ceny za téměř sedm let. Průměrná cena Naturalu 95 stoupla na 35,47 koruny za litr, nafta stála přes 34 korun.

15. - Česká pošta oznámila, že kupuje část největšího distributora tisku a zároveň největšího alternativního poštovního operátora, První novinové společnosti (PNS). Česká pošta má zájem jen o tu část PNS, která se zabývá doručováním zásilek a předplaceného tisku. Distribuce novin a dalšího sortimentu do trafik součástí transakce není.

- Konec dodávek elektřiny a plynu oznámili další alternativní dodavatelé - Kolibřík energie s 28.000 klienty a firma A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy.

18. - Vláda zmocnila ministryni financí Alenu Schillerovou k odpuštění DPH energií na listopad a prosinec. Státní rozpočet to podle ní bude stát jednu miliardu korun měsíčně. Pro energie platí sazba DPH 21 procent. Podle ministra Havlíčka by stát by mohl odpustit firmám až osm miliard Kč na poplatcích za obnovitelné zdroje, podobně jako u domácností.

- Škoda Auto zcela zastavila výrobu ve všech třech tuzemských závodech, výjimkou byla jedna linka v závodech v Kvasinách na Rychnovsku. Výrobu obnovila 31. října.

- Tripartita se shodla, že automobilky a jejich dodavatelé by kvůli omezení výroby měli začít čerpat příspěvky z programu Antivirus. Stát by jim mohl proplácet 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun.

- Skupina PPF oznámila, že prodává 30procentní podíl v provozovateli sítí CETIN Group investičnímu fondu GIC s centrálou v Singapuru. PPF si ve skupině CETIN zachová majoritu 70 procent.

20. - Pražská plynárenská oznámila, že od 1. listopadu zdraží u části svých zákazníků plyn v průměru o 24,6 procenta. Zvýšení cen se nedotkne klientů se zafixovanými cenami.

- Japonský Panasonic v továrně v Plzni podle předsedy odborového svazu KOVO Jaroslava Součka skončí s výrobou televizorů. O práci by mělo k 31. březnu 2022 přijít 900 až 1000 lidí.

- Vláda schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok.

- Vláda schválila návrh na převedení části peněz z výnosů z prodejů emisních povolenek do státního rozpočtu. Celkově má jít asi o 17 miliard korun, které chce následně použít na zmírnění sociálních dopadů současného zvyšování cen energií.

21. - ČNB oznámila, že od ledna začne opět prodávat části výnosů z devizových rezerv. Program, jehož cílem je zpomalit nárůst objemu devizových rezerv ČNB, banka obnoví po devíti letech.

26. - Nejvíce nejlepších cenových nabídek v pětimiliardovém lesnickém tendru 2022+ státního podniku Lesy ČR podaly společnosti Uniles a LDF Rožnov. Z celkem 46 soutěžených jednotek má každá z nich šanci uspět na sedmi jednotkách a získat tak sedm kontraktů.

27. - Společnost PPF Telecom Group prodala 100 procent akcií operátora Telenor Montenegro maďarské 4iG. Dokončení prodeje podléhá schválení regulátora v Černé Hoře. Obě strany se dohodly, že cenu nezveřejní.

29. - Exekutorská komora oznámila, že eviduje 711.939 fyzických osob v exekuci, což je meziroční pokles o 8000. Příznivý trend sleduje i ve snižování počtu nezletilých dlužníků.


LISTOPAD

1. - Konsorcium firem Penta Real Estate, Kaprain Group a Sekyra Group koupilo od Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) pozemky v západní části Vítězného náměstí v Praze 6 za částku těsně převyšující jednu miliardu korun. Konsorcium chce na pozemcích postavit zejména kanceláře a obchody, část využije i pro byty.

2. - ČR uspěla v mezinárodní arbitráži se švýcarskou společností Pawlowski AG za zhruba 5,2 miliardy korun, informovalo MF. Spor se týkal údajně zmařeného developerského projektu v Praze.

- Za první tři čtvrtletí letošního roku poskytly banky hypotéky za 323,35 miliardy korun, což je proti loňskému rekordnímu roku nárůst téměř o 90 procent. Vyplývá to z Hypoindexu, který připravila společnost Fincentrum & Swiss Life. Podle jejího analytika Jiřího Sýkory je už jisté, že se letošek stane nejúspěšnějším rokem co do objemu poskytnutých hypotečních úvěrů.

- Společnost ČEZ dostala od státu 1,484 miliardy korun. Jde o úrok z prodlení ve sporu o firmou zaplacenou darovací daň z emisních povolenek za roky 2011 a 2012.

3. - ČEZ oznámil, že od Nového roku zvýší cenu elektřiny. Zákazníci si u těch nejběžnějších sazeb připlatí na faktuře v průměru o zhruba třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou.

- Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad se s dodavateli poslední instance dohodly na snížení záloh za energie pro klienty v režimu DPI v listopadu a prosinci o 50, respektive 40 procent z vyměřené částky.

4. - ČNB opět rekordně zvýšila základní úrokovou sazbu, a to o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Důvodem je především rostoucí inflace. Rozhodnutí ostře kritizoval premiér Babiš, zvýšení sazeb označil za nesmyslné.

- ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky, letos čeká růst HDP o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta.

5. - Polská společnost Allegro se dohodla na převzetí stoprocentního podílu v české skupině e-shopů Mall Group a kurýrní firmě WeDo. Allegro transakce vyjde až na 975 milionů eur (přibližně 24,7 miliardy Kč), uvedla skupina Rockaway Capital, která je spolu se skupinami PPF a EC Investments dosavadním spoluvlastníkem Mall Group.

- Krajský soud v Ostravě zamítl společnou žalobu, v níž těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun mimo jiné za podle ní neoprávněně vyplácené dividendy. Podle soudu výplaty dividend byly podle zákona.

- Senát se ve shodě s vládou postavil proti návrhu Evropské komise, který má stanovit rámec pro zdanění energetických produktů a elektřiny. Označil to za zásah do daňové pravomoci členských států.

7. - MF zvýšilo pro příští rok odhad průměrné inflace na šest procent.

8. - Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík oznámil, že skupina v příštím roce ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market. Firma je podle něj ztrátová. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodává firma, která jako jediná přežila říjnový konec skupiny, elektřinu asi 8500 zákazníkům. Písařík uvedl, že společnost dodává energie především zákazníkům typu nemocnic, škol, tepláren nebo úřadů a svým závazkům dostojí.

9. - Toyota v Kolíně začala vyrábět nový model Yaris. Do rozšíření závodu investovala přes 4,5 miliardy korun. Vznikly čtyři nové haly.

- MF zhoršilo odhad vývoje ekonomiky, letos očekává růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta.

- MF zlepšilo odhady vývoje veřejných financí, letos čeká schodek 7,2 procenta HDP.

- Index PX pražské burzy byl letos na své nejvyšší úrovni - 1388,38 bodu.

10. - Téměř o 90 procent se v Česku letos v září zvýšily dovozní ceny paliv a energií. O třetinu pak zdražily v dovozu třeba kovové rudy či dřevo a kovové polotovary o více než desetinu.

11. - Česká bankovní asociace (ČBA) zhoršila odhad růstu české ekonomiky, letos čeká na základě odhadů ekonomů českých bank růst HDP o 2,6 procenta a příští rok o 3,9 procenta.

- Evropská komise snížila odhad letošního růstu české ekonomiky na tři procenta.

- Česká energetická skupina Solek oznámila, že vybuduje v Chile až 28 fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu až 200 megawattů. Na výstavbu uzavřela smlouvu s jedním z fondů americké investiční společnosti BlackRock.

12. - Server hn.cz napsal, že britská zbrojařská skupina BAE Systems kupuje většinový podíl v české společnosti Bohemia Interactive Simulations, která vytváří počítačové simulace pro výcvik vojáků. Přesnou výši podílu, jaký zbrojovka získá, ani zaplacenou částku žádná ze stran neuvedla.

15. - Podle údajů Fincentra Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték v říjnu stoupla na 2,54 procenta ze zářijových 2,43 procenta. Sazba vzrostla poosmé v řadě.

- Česká měna byla letos podle ČNB nejsilnější k euru (25,215 Kč/EUR).

16. - Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila společnost Ray Energy. Podle OTE dodává firma energie téměř 3000 zákazníků.

19. - Oznámeno, že v Chomutově postaví německá firma Jungheinrich továrnu na výrobu vysokozdvižných vozíků. Práci v ní najde zhruba 350 lidí. Stavět se začne v příštím roce.

22. - Česká měna byla letos podle ČNB nejslabší k dolaru (22,50 Kč/USD).

- Začala platit povinnost pro zaměstnavatele jednou týdně testovat pracovníky, kteří nejsou očkování proti covidu, ti se testu musejí podrobit. Opatření se týká také živnostníků.

23. - Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem, musí se umisťovat do budov. Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi.

- Společnost innogy oznámila, že od ledna zvýší ceny elektřiny a plynu. Cena plynu vzroste o 15 procent, cena elektřiny naroste o 19 procent. Zákazníků s fixací se zvýšení nedotkne.

25. - Vláda kvůli šíření nákazy koronaviru rozhodla o vyhlášení nouzového stavu, a to od půlnoci na 30 dní. Následující den začala platit nová omezení, restaurace, bary či kluby musí mít zavřeno mezi 22:00 a 05:00. Vláda mj. zakázala i vánoční trhy.

- ČNB zpřísnila s platností od dubna 2022 limity pro poskytování hypoték. Zároveň obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték.

- ČNB zvýšila od ledna 2023 takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. Banky tak budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu.

29. - Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody oznámil, že nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.

- Vláda schválila, že firmy s omezením výroby a služeb kvůli epidemii budou moci zas čerpat příspěvky na náhrady mezd z Antiviru. Znovu budou dostávat 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29.000 korun, tedy příspěvek s označením B. Podle analýzy ministerstva práce k 10. srpnu získalo z Antiviru podporu téměř 74.300 firem na výdělek či náhradu mzdy pro milion zaměstnanců. Výdaje dosáhly téměř 50,18 miliardy korun.

30. - ČNB oznámila, že dluhy českých domácností přesáhly dva biliony korun. Za říjen stouply o 17 miliard korun, proti loňskému říjnu vzrostly o 172,3 miliardy korun. Zadlužení firem vzrostlo na 1,22 bilionu korun. Proti konci září bylo vyšší o 19,8 miliardy korun a meziročně o 40,2 miliardy Kč.

- Pražská plynárenská oznámila, že na konci roku zvýší cenu plynu v základním ceníku v průměru o 7,3 procenta.

- ČEZ požádal u Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o povolení k dalšímu provozu druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Povolení musí energetici získat do poloviny příštího roku. Temelín musí každých deset let dodat úřadu dokumenty. První temelínský blok má povolení k dalšímu provozu od září loňského roku.


PROSINEC

1. - Energetický regulační úřad (ERÚ) ohlásil další zdražení elektřiny a plynu v příštím roce. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti vzroste v průměru o 3,7 procenta a u plynu o 2,4 procenta. Za elektřinu si příští rok připlatí i firmy, zásadní vliv má růst cen na velkoobchodních burzách. ERÚ očekává, že celková cena elektřiny pro firmy vzroste na vysokém napětí v průměru o 44,4 procenta a na velmi vysokém napětí o 52,6 procenta.

- Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 401,5 miliardy korun z říjnových 335 miliard korun. Jde o nejhorší listopadový výsledek od vzniku ČR. Loni ke konci listopadu byl schodek 341,5 miliardy korun. Podle ministryně financí Schillerové bude tak schodek rozpočtu za celý rok nižší než schválených 500 miliard korun.

- Banky a stavební spořitelny poskytly letos do konce října hypotéky za 301,2 miliardy korun, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 217 miliard korun. Meziročně jde o nárůst o 76 procent.

- Sněmovna schválila návrh zákona o kompenzačním bonusu, podle kterého osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezením budou moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně jako kompenzaci za dopady epidemie nemoci covid-19. O příspěvek 500 korun denně budou moci žádat i lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti.

2. - Biotechnologická společnost SOTIO Biotech oznámila, že získala od skupiny PPF financování 280 milionů eur (7,1 miliardy Kč) na další vývoj nových metod léčby nádorových onemocnění.

- Národní rozpočtová rada (NRR) uvedla, že se nadále domnívá, že ke konsolidaci veřejných financí nebudou stačit jen opatření na straně výdajů, ale bude nutné i navýšit příjmy, tedy daně. A to přes to, že rada hodnotí pozitivně vznik nové vlády, která klade důraz na rychlejší konsolidaci a chystá snížit schodek plánovaného státního rozpočtu na příští rok.

3. - Svaz dovozců automobilů oznámil, že prodej nových aut v Česku vzrostl za 11 měsíců o 4,4 procenta na 190.668 vozů. V listopadu klesl meziročně o 7,5 procenta na 16.174 aut. Byl to ale o 28 procent lepší výsledek než v říjnu. Nakupovaly hlavně firmy, na které připadá 76 procent prodaných vozidel.

8. - Pražská burza se dostala na nejsilnější úroveň za více než 13 let. Index PX stoupl o 0,84 procenta na 1398,84 bodu, což je nejvíce od září 2008. O den později posunul rekord na 1409,45 bodu.

9. - Česká antivirová firma Avast oznámila, že uzavřela dohodu o koupi americké firmy Evernym, která se zabývá ochranou digitální identity. Cenu nezveřejnila.

- Koncern Volkswagen oznámil, že předseda představenstva automobilky Škoda Auto Thomas Schäfer nově povede VW, která je hlavní značkou skupiny Volkswagen. Kdo Schäfera v českém podniku nahradí, koncern nesdělil.

10. - ČSÚ oznámil, že inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008.

14. - Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila společnost Microenergy. Podle OTE dodává firma energie více než 760 zákazníkům. Podle webu Hospodářských novin je mezi nimi i Energetický regulační úřad.

15. - ŘSD otevřelo úsek dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy na Pardubicku. Nová část dálnice je dlouhá 12,6 kilometru.

- Dodavatel energií E.ON oznámil, že od ledna zvýší ceny. Standardní ceníky u elektřiny se zvýší v průměru o 17 procent, u plynu o 16 procent.

17. - Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády Petra Fialy (ODS). Tvoří ji ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN).

- ŘSD otevřelo nový úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří na Náchodsku v délce zhruba 22 kilometrů.

- Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn firmy Rybářství Nové Hrady. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Veterináři po žádosti firmy vybrali 420 hus z několika linií, jež ušetří, aby zůstal šlechtitelský chov. Původně měli utratit 1900 ptáků.

20. - Sdružení automobilového průmyslu oznámilo, že automobilky v Česku vyrobily za 11 měsíců 1,024 milionu osobních aut, což je o 2,9 procenta meziročně méně. Důvodem byl nedostatek čipů.

21. - Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že ostravská hutní společnost Vítkovice Steel nemá nárok na bezplatné emisní povolenky za téměř 400 milionů Kč související s produkcí tekutého železa, o které se soudí s českými úřady.

22. - Vicepremiér a ministr zemědělství Marian Jurečka odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy. Vedením LČR byl dočasně pověřen lesní správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiří Groda. Po odvolání Vojáčka se rozhodli rezignovat i zbývající čtyři vrcholoví manažeři podniku.

- Britský investiční fond CVC oznámil, že získal podíl ve společnosti FutureLife, která je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše. FutureLife se zaměřuje na asistovanou reprodukci. Cenu transakce firma neuvedla.

- Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Důvodem růstu sazeb je rostoucí inflace a s tím spojená snaha centrální banky tlumit inflační očekávání. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka bude aktuální vývoj vyžadovat zvýšení základní úrokové sazby výrazně nad čtyři procenta.

- Podle OTE s dodávkami energií skončila společnost Energie pro Tebe, která dodává plyn 336 zákazníkům.

23. - Podle OTE činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel. Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4283 zákazníkům a plyn 2933 zákazníkům, jde tak o více než 7000 odběratelů.

- Ministerstvo financí oznámilo, že neprodlouží prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory a ochranné polomasky třídy FFP2 a vyšší, skončí tedy 31. prosince.

- Ptačí chřipka zasáhla velkochov nosnic v Libotenicích na Litoměřicku. Přes svátky zde uhynulo více než 100.000 nosnic. Veterináři utratili i zbylé z 188.000 kusů drůbeže, zničeno bylo také 600.000 kusů vajec.

27. - Podle OTE dodavatel energií Františkovy energie ukončil dodávky plynu. Plyn dodávala firma 2350 zákazníkům, kteří skončili v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Elektřinu dodává firma 2635 zákazníkům, s dodávkami pokračuje.

Zdroj: Reuters, ČTK, Bloomberg, AP, ČNB, ČR

Klíčová slova: Čína | Finance | Peníze | Inflace | Rusko | HDP | Německo | Pražská burza | Česká měna | Polsko | Dividendy | Daně | Swiss Life | Sazby | Akcie | Akcionář | Akvizice | Asset management | Transakce | Bankovní rada | Valná hromada | Bloomberg | Bod | Burza | Centrální banky | Stock | Konsolidace | Distribuce | Ekonomika | Euro | Evropská komise (EK) | Finančník | Index PX | Indikátor | Investice | Investiční fond | Investiční společnost | Investor | MMF | Měna | Podílník | Schodek rozpočtu | Swiss | Trend | Výnosnost | ČNB | Česká národní banka | Úrokové sazby | Analytici | Banky | Doporučení | EUR | USD | Citibank | ČEZ | Obchodování | Regulátor | Úroková sazba | Fond | EU | Zisk | Sázka | Obchodování na finančních trzích | Arbitráže | Bohatství | Partners | Financování | Investiční společnosti | Investovat | Makro | Český statistický úřad | Akcenta | Burzy | Mezinárodní měnový fond | Raiffeisenbank | Index | Odpor | Podpora | Analytika | Analýzy | Banka | Bankovní rada ČNB | Cena | Česká ekonomika | Emisní povolenky | Evropská banka | Fondy | Investiční | J&T | Management | Market | Meziroční inflace | Portfolia | Reuters | Růst HDP | Sázky | Státní dluh | Státní rozpočet | Trh | Volkswagen | Zprávy | Předpověď | ING | Andrej Babiš | CEPS | Ministerstvo financí | Petr Kellner | ROCE | Úvěr | Miliardář | Komise | Burze | Bankovní sektor | Česká bankovní asociace | Home Credit | Macquarie | Podnikání | Energie | Rada ČNB | Podnikatelé | BlackRock | Kč/EUR | Kč/USD | Moneta Money Bank | Bankovnictví | Forbes | Americké firmy | Základní úrokové sazby | Firmy | Aktuální vývoj | Kapitálové rezervy | Miliardy dolarů | Ztráty | Tempo růstu | Akcionáři | Zajištění | Výhled | Mzdy | Krize | Příjmy | ČTK | Růst ekonomiky | Očekávání | Skupina PPF | Fincentrum | Investiční skupiny | Zonky | Výplaty dividend | Finanční skupina | Cena plynu | EK | Evropská komise | Základní úroková sazba | Český miliardář | Majetek | Zvýšení sazeb | Statistický úřad | Inflační očekávání | Odhad růstu ekonomiky | Americké společnosti | Capital Partners | Raiffeisen Bank International | Pohonné hmoty | PPF | Digitalizace | Automobilky | Rozpočet | Majoritní akcionář | Mediální společnosti | Investiční skupina | Skupina ČEZ | Růst spotřebitelských cen | ČSÚ | Předseda představenstva | Firma | Růst cen | Avast | Skupina Home Credit | Generální ředitel | Amazon | Důvěra v českou ekonomiku | Úrok | Miliardy | EBRD | Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) | Evropská banka pro obnovu a rozvoj | Sdružení automobilového průmyslu | Vicepremiér | Macquarie Asset Management | Růst české ekonomiky | Financovat | Společnost ČEZ | Rozvoj | Inflace v listopadu | NAFTA | Prognózy | Soukromý sektor | Plyn | PKN Orlen | Časopis Forbes | Události roku | Czech Media Invest | Škoda Auto | Penta Real Estate | Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) | ÚOHS | Míra | Premiér Babiš | Energetický a průmyslový holding | Médea | České aerolinie (ČSA) | Řetězec Makro | Jaderné elektrárny | Daniel Křetínský | Jaderná elektrárna | Temelín | Hypotéky | Smartwings | Předseda | Bydlení | Martin Novák | Česká zbrojovka | Miliardy korun | Schodek státního rozpočtu | Hospodaření | O2 | Miliardy eur | Zemědělství | Podnik | Ptačí chřipka | HN | Prezident | Koronavirus | Průměrná úroková sazba | Firma Avast | Google | Trhy | Pražské burzy | Většinový podíl | Pokles | Situace | Odhad letošního růstu | Finanční ředitel | Meziroční růst | Pandemie | Boeing | Antivirové společnosti | Akcie antivirové společnosti | Obchody | Výdaje | Daň z příjmu | Tenza | Průměrná cena | COVID-19 | Automobilka Toyota | Toyota | Vývoj | Vyhlášení nouzového stavu | Nouzový stav | Tencent | Další vývoj | Kabinet | Antivirové firmy | TPCA | Kolínská automobilka | Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) | Toyota Peugeot Citroën Automobile | Automobilka | Dopady pandemie | Čerpací stanice | Onemocnění | Ekologické organizace | Valné hromady | MPO | MF | Náhrady mezd | OSVČ | Automobilka Volkswagen | Škoda | Manufacturing | Návrh zákona | Domácnosti | Asociace | KDU-ČSL | Marian Jurečka | Alena Schillerová | Ministryně financí | Politická rozhodnutí | Růst | Koronavirové krize | Ministr vnitra | Biliony | Bankovní asociace | ČBA | Česká bankovní asociace (ČBA) | Platební neschopnosti | Dopady pandemie na ekonomiku | Ministryně financí Alena Schillerová | Křetínský | Ceny elektřiny | Šíření nákazy | Air Bank | Equa Bank | MALL | Ekonomiky | VW | Slovensko | Schodek | Organizace | Poskytování hypoték | Letecká společnost | Práce | DPH | Karel Komárek | Marek Dospiva | Chřipka | Cena benzínu | Více peněz | Valná hromada ČEZ | Majitel | ODS | Premiér Andrej Babiš | Posílení | Automobilka Škoda Auto | Automobilka Škoda | 737 MAX | Liberty Ostrava | Sazka Group | Dopravci | Soudní dvůr EU | Soudní dvůr | Soud | Koncern Volkswagen | Soudní dvůr Evropské unie | Zadlužení | Bezpečnost | Patrik Tkáč | Dluhy | Toyota Motor | RBI | PPF Telecom Group | Auta | Konsorcium | Zboží z Číny | Svaz dovozců automobilů | Manažeři | Lesy ČR | Biotechnologická společnost | Fischer | Spoluzakladatel | OKD | JDE | Unie | ČR | Podíl českých potravin | Dluhy českých domácností | Zadlužení firem | Česká zbrojovka Group SE | Česká zbrojovka Group | CZG | Zbrojovka | Čínská internetová firma | Internetová firma | Bohemia Interactive | Ondřej Vlček | Vedení společnosti | CVC Capital | Antivirus | Rozhodnutí soudu | Národní rozpočtová rada | EPH | Energetický a průmyslový holding (EPH) | Proticyklické kapitálové rezervy | Covid | Restrukturalizace | Vrcholoví manažeři | Skupina Smartwings | E.ON | Peugeot | Citroën | Ceny | Praha | Zotavení ekonomik | Insolvence | Důvěra | Odhad vývoje ekonomiky | VHM | Nový stavební zákon | Stavební zákon | Zvýšení daní | Zrušení superhrubé mzdy | Klimatické změny | Zdanění | Sazba hypoték | Program Antivirus | Cena elektřiny | Elektromobily | Ministr životního prostředí | Softwarová společnost | Americká softwarová společnost | CZG - Česká zbrojovka Group | Česká zbrojovka Group SE (CZG) | Skupina CZG | Antimonopolní úřad | Měnový fond | Allegro | Společnost Allegro | Výrobce letecké techniky | Žebříček nejbohatších Čechů | Žebříček nejbohatších | Koncern | Protiepidemická opatření | Moneta | Stock Spirits | Siemens | Očkování | Antigenní testování | Finanční společnost | PX Pražské burzy | EC Investments | Boeing 737 Max | Stock Spirits Group | SOLEK | Holdingové společnosti | MJ | Polská společnost | Očkování proti covidu | Express | Tencent Holding | Colt | Raiffeisen Bank International (RBI) | Akcenta CZ | CETIN | Porušení zákona | Air | Rohlik Group | PPF Telecom | ČSA | Toyota Motor Manufacturing Czech Republic | Toyota Motor Manufacturing | Ladislav Bartoníček | EDF | GE Renewable Energy | Zátěžové testy | Jihokorejská společnost | Plán firmy | Odhad letošního růstu ekonomiky | Cena emisních povolenek | Nárůst objemů | Benxy | Akcionáři Avastu | Obavy z růstu inflace | Panasonic | Francouzská společnost | Plán obnovy | Turów | Renáta Kellnerová | Planeo Elektro | Rockaway Capital | FAST | Penta Investments Group Limited | Penta Investments Group | Makro Cash & Carry | Dodávky plynu | Penta | Primark | Gigafactory | Konkurence | Prodej | Akcionáři Monety | Regulační úřad | ČD-Telematika | České dráhy | Den daňové svobody | Technologie | Eurohold | Společnost Eurohold | Energetický regulátor | Výroční zprávy | J&T Capital Partners | Tkáč | J&T Patrik Tkáč | NortonLifeLock | Divize | Bulharská finanční společnost | Energetická skupina | Energetická skupina ČEZ | Rekord | Beneteau | Groupe Beneteau | Společný podnik | Bilion | Letiště Praha | Thomas Schäfer | Dřevo | Epidemie nemoci | Epidemie nemoci covid-19 | CVC Capital Partners | CVC | Společnost CVC | Investiční společnost CVC | Byty | Renfe | Leo Express | Renfe Operadora | Nedostatek čipů | Společnosti | Opatření | Prazdroj | ANO | Uhlí | Velkoobchodní ceny elektřiny | Ceny plynu | ZSSK | Železničná spoločnosť Slovensko | České aerolinie | Inskol | Dopady epidemie | Česká pošta | Jan Hamáček | ČSSD | Kompenzace | Jaroslav Haščák | Telecom | Reorganizační plán | Úročení | Zvýšení základní úrokové sazby | Kellnerová | Hospodářské soutěže | Češi | Bohemia Energy | Kolibřík Energie | GIC | CETIN Group | Strategický partner | České Radiokomunikace | Nedostatek polovodičů | Společnost PPF Telecom | Společnost PPF Telecom Group | Telenor Montenegro | 4iG | Telenor | Česká národní banka (ČNB) | WeDo | Společnost | TIM | Pozemky | Společnost innogy | Innogy | | Výhled české ekonomiky | Vietnam | Postavení na trhu | SOTIO | Rozšíření | Rostoucí inflace | Evernym | Letadlo | Úpis nových akcií | Sekyra Group | Těžební společnost | Společnost Smartwings |
Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • V USA začíná výsledková sezona, zřejmě nejhorší od finanční krize
    Ve Spojených státech příští týden začíná výsledková sezona, která zřejmě ukáže nejvýraznější propad zisku za posledních 12 let, respektive od globální finanční krize. Hlavní akciové indexy od letošního minima, kde se kvůli šíření koronaviru ocitly v březnu, většinu ztrát už smazaly a podle analytiků je možné, že investoři i výrazný propad zisku přejdou bez povšimnutí, pokud firmy ve svém výhledu ukážou optimismus ohledně pokračujícího oživení.
  • V USA zadrželi provozovatele burz s bitcoiny
    Američtí vyšetřovatelé zadrželi dva provozovatele burz s kybernetickou měnou bitcoin. Obviňují je z pokusu...
  • V USA zaniklo 701.000 míst, nezaměstnanost je na 4,4 procenta
    V americké ekonomice zaniklo v březnu zhruba 701.000 pracovních míst, což je výrazně více, než se čekalo. Kvůli dopadům koronaviru tak skončilo období rekordního růstu ekonomiky i trhu práce, které trvalo 113 měsíců. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo práce.
  • V USA zpomalila tvorba pracovních míst
    Američtí zaměstnavatelé v září druhý měsíc po sobě výrazně zpomalili tvorbu pracovních míst a výkon trhu...
  • V USA zvolnila tvorba pracovních míst
    Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červenci 185.000 nových pracovních míst. Bylo to...
  • VW částečně obnoví výrobu v Německu od 20. dubna
    Německá automobilka Volkswagen obnoví výrobu v továrně v německém Zwickau (Cvikov) přerušenou kvůli koronaviru už 20. dubna. Firma, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, to uvedla ve svém včerejším sdělení. Další německé továrny a továrny v Portugalsku, Španělsku, Rusku a ve Spojených státech se společnost chystá znovu otevřít od 27. dubna.
  • VW může být větší hrozbou pro ekonomiku Německa než řecká krize
    Skandál s manipulací s emisemi u naftových vozů Volkswagenu šokoval podnikatelské a politické...
  • Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku
    Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku (největší evropské logistické firmy DHL a Kühne+Nagel pozastavily kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu expedici zásilek do Ruska; řazeno abecedně podle odvětví):
  • Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku
    Výběr firem, které pozastavují nebo ukončují své aktivity v Rusku (americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb v Rusku; řazeno abecedně podle odvětví):
  • Výběr hlavních bodů Bidenova sociálního a klimatického balíku
    Americký Senát v neděli schválil návrh zákona, který podle členů Demokratické strany prezidenta Joea Bidena přinese zásadní pokles emisí skleníkových plynů, sníží ceny léků pro seniory a přiměje korporace a bohaté jedince platit více na daních. Zákon, který nese název "zákon o snížení inflace", by měl v případě schválení zajistit vládě v příštích deseti letech více než 700 miliard dolarů (16,9 bilionu Kč) v příjmech. Nyní soubor opatření míří do Sněmovny reprezentantů, kde má Bidenova strana většinu.
  • Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2022
    3. - Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Za Nekulu dosud resort dočasně vedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nekula nemohl být v prosinci spolu s celou novou vládou jmenován kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.
  • Výběr hlavních ekonomických událostí v roce 2023
    Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2023 v ČR:
  • Výběr hlavních událostí v USA v letošním roce
    Výběr hlavních politických a ekonomických událostí ve Spojených státech v letošním roce:
  • Výběr informací o zásahu ČNB proti koruně
    Výběr informací o zásahu České národní banky (ČNB) proti silné koruně a následných reakcích na oslabení...
  • Výběr nejdůležitějších ekonomických událostí roku 2020 v ČR
    Oznámeno, že novým majitelem hnědouhelné elektrárny Počerady bude od roku 2024 skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Společnost ČEZ, majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. V říjnu společnosti uvedly, že Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy převezme Počerady už 31. prosince 2020. Původní dohodnutá cena ve výši dvě miliardy korun za převod v roce 2024 byla navýšena na 2,5 miliardy korun.
  • Výběr případných nových sankcí, které mohou zasáhnout ruskou ekonomiku
    Výběr případných nových sankcí, které by mohly zasáhnout ruskou ekonomiku (Rusko jednostranně uznalo dva separatistické regiony na východě Ukrajiny):
  • Výběr výroků evropských politiků a dalších činitelů k brexitu
    Výběr citací evropských politiků a zástupců hospodářské sféry k brexitu poté, co britská vláda ve středu podpořila připravený text dohody o odchodu Británie z evropského bloku.
  • Výbor EP podpořil zapojení klientů do záchrany bank
    Hospodářský výbor Evropského parlamentu (EP) včera večer schválil návrh zákona, podle kterého by se na...
  • Výbor podpořil širší podmínky obchodování ČNB na trzích
    Česká národní banka by mohla získat širší možnosti obchodování na volném trhu. Mohla by nově obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích. Mohla by se rozšířit její možnost nakupovat státní dluhopisy. Počítá s tím vládní novela zákona o ČNB, kterou včera poslancům doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Sněmovna by ji měla schvalovat ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi, která začne v úterý.
  • Výbor těžařů ropy je v případě potřeby pro delší redukci dodávek
    Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých dalších těžařských států doporučuje, aby v případě nutnosti byla prodloužena platnost dohody o snížení dodávek suroviny na trh. Po zasedání výboru v Petrohradě to dnes řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader