Sobota 27. duben 2024 12:37
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2023

30.12.2023  Autor: Ondřej Hartman  Sekce: Fundamentální analýza   Tisk


V tomto každoročně oblíbeném a již tradičním článku se podíváme na všechny klíčové události, které nejvíce ovlivňovaly světové finanční trhy. A to vše velmi přehledně uskupeno do jednotlivých měsíců a dnů – den za dnem jak události přicházely na trhy.

Představíme si kompletní výběr nejdůležitějších událostí ve světové ekonomice v roce 2023. Společně si tak připomeneme vše podstatné, čím si letos prošly finanční trhy - akcie, indexy, komodity, dluhopisy, kryptoměny a měny (forex).

Výběr hlavních událostí ve světové ekonomice v roce 2023:


LEDEN

1. - Chorvatsko se stalo 20. členem eurozóny.

4. - Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) vyměřil americké společnosti Meta dvě pokuty v celkové výši 390 milionů eur (9,4 miliardy Kč). Její dceřiné společnosti Facebook a Instagram se podle něj provinily proti evropským pravidlům zacházení s osobními daty (GDPR).

- Cena plynu pro evropský trh klesla pod 65 eur za MWh.

9. - Belgie se dohodla s francouzskou společností Engie na prodloužení životnosti dvou svých jaderných reaktorů o deset let. Kvůli válce na Ukrajině se tak podle ní změnil plán Belgie skoncovat do roku 2025 s jadernou energetikou a spoléhat více na zemní plyn. V roce 2021 činil podíl jádra na belgickém energetickém mixu 52 procent.

14. - Německý kancléř Olaf Scholz oficiálně otevřel terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Lubminu na pobřeží Baltu.

18. - Americká softwarová společnost Microsoft oznámila, že plánuje letos propustit asi 10.000 zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly.

26. - Největší evropská softwarová společnost SAP oznámila, že hodlá v rámci restrukturalizace zrušit asi 3000 pracovních míst. To představuje zhruba 2,5 procenta její celkové pracovní síly. Firma působí i v České republice.

31. - Evropský statistický úřad Eurostat ve svém rychlém odhadu uvedl, že ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala, HDP eurozóny mírně vzrostl. Nulový růst je zpomalením proti třetímu kvartálu, kdy HDP vzrostl o 0,3 procenta. Ekonomika eurozóny mezičtvrtletně o 0,1 procenta vzrostla.

- Americká ropná firma ExxonMobil oznámila, že v roce 2022 zvýšila zisk na rekordních 59 miliard USD z 36,1 miliardy USD v předchozím roce. Jednalo se zároveň o rekordní firemní zisk pro celý západní ropný průmysl.

- Americká farmaceutická společnost Pfizer, jeden z hlavních výrobců vakcíny proti covidu-19, oznámila, že v roce 2022 zvýšila tržby o 21,3 procenta na rekordních 100,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu Kč). Více než polovinu tržeb, a to 56,7 miliardy dolarů, zajistil prodej vakcíny proti covidu a léku Paxlovid. Čistý zisk firma loni zvýšila o 43 procent na 31,4 miliardy Kč.


ÚNOR

2. - Ropný gigant Shell oznámil, že v roce 2022 více než zdvojnásobil zisk na rekordních 40 miliard USD.

- Bylo oznámeno, že Deutsche Bank v roce 2022 zvýšila zisk před zdaněním o 68 procent na maximum za 15 let. Čisté výnosy pak stouply o sedm procent na 27,2 miliardy eur.

- Britská centrální banka zvýšila úrok na čtyři procenta, nejvýše od roku 2008.

- Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrok o půl procentního bodu na tři procenta.

7. - Britská ropná společnost BP oznámila, že v roce 2022 více než zdvojnásobila zisk na rekordních 27,7 miliardy dolarů (zhruba 616 miliard Kč) z 12,8 miliardy dolarů v předchozím roce. Firma podobně jako její konkurenti těžila ze silného růstu cen fosilních paliv po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

- Významný nákladní přístav ve městě Iskenderun (dříve Alexandretta) na jihovýchodě Turecka pozastavil činnost kvůli rozsáhlým škodám. Přístav poničilo silné zemětřesení.

9. - Finanční ústav Credit Suisse oznámil, že za rok 2022 utrpěl čistou ztrátu 7,29 miliardy franků (CHF; 174,9 mld. Kč), což je nejhorší výsledek od globální finanční krize z roku 2008.

13. - Evropská komise (EK) uvedla ve své zimní makroekonomické předpovědi, že HDP zemí EU letos vykáže růst o 0,8 procenta, což je o půl procentního bodu více, než EK předpovídala na podzim.

15. - Britské regionální aerolinky Flybe oznámily, že ukončí činnost a zahájí proces likvidace. Rozhovory o zpětném prodeji podniku a záchraně ztroskotaly.

16. - Evropský výrobce letadel Airbus oznámil, že v roce 2022 zvýšil zisk před úroky a zdaněním (EBIT) o 16 procent na 5,6 miliardy eur (132,4 miliardy Kč).

- Americký výrobce elektromobilů Tesla svolal v USA přes 360.000 vozů, protože testovací verze softwaru pro automatické řízení, kterou jsou vozy vybaveny, může způsobit nehodu.

17. - Výrobce luxusních aut Mercedes-Benz oznámil, že v roce 2022 zvýšil konsolidovaný čistý zisk o 34 procent na 14,8 miliardy eur (351 miliard Kč).

20. - Evropské sdružení pro tepelná čerpadla (EHPA) oznámilo, že prodej tepelných čerpadel se v roce 2022 v Evropě zvýšil o 37 procent na rekordní tři miliony kusů. K rozšíření technologie přispěl mimo jiné růst cen fosilních paliv a vládní subvence.

25. - Rusko přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která vede do Polska.

28. - Americká automobilka Tesla oznámila, že postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León. Podle agentury Reuters bude investice do továrny na počátku činit miliardu dolarů (přes 22 miliard Kč) a v dalších fázích by se její celková výše mohla vyšplhat až na deset miliard dolarů.


BŘEZEN

3. - Největší německá letecká společnost Lufthansa oznámila, že její provozní zisk v roce 2022 dosáhl 1,51 miliardy eur (35,4 miliardy Kč) po ztrátě 1,6 miliardy eur o rok dříve.

6. - Americká tabáková společnost Altria Group oznámila, že koupí zhruba za 2,75 miliardy USD (60,8 miliardy Kč) začínajícího výrobce elektronických cigaret NJOY Holdings.

7. - Dánský výrobce stavebnic Lego oznámil, že zvýšil za rok 2022 čistý zisk o čtyři procenta na rekordních 13,8 miliardy dánských korun (43,7 miliardy Kč).

- Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu, jejímž prostřednictvím chce zamezit tomu, aby letecká společnost JetBlue Airways převzala svého rivala Spirit Airlines. Transakce v hodnotě 3,8 miliardy dolarů (84,8 miliardy Kč) podle resortu omezí přístup k leteckému cestování mnoha lidem, kteří si dávají pozor na své výdaje.

10. - Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Krach SVB je největším bankrotem banky v USA od roku 2008. Mateřská firma zkrachovalé americké banky SVB vyhlásila bankrot 17. března.

13. - Německá automobilka Porsche oznámila, že v roce 2022se jí roční provozní zisk zvýšil o 27,4 procenta na 6,8 miliardy eur (161,3 miliardy Kč).

- Bylo oznámeno, že americká farmaceutická společnost Pfizer převezme za 43 miliard dolarů (kolem 958 miliard Kč) biotechnologickou firmu Seagen, a rozšíří tak své portfolio léků proti rakovině.

14. - Americká internetová společnost Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, oznámila, že propustí dalších 10.000 pracovníků.

19. - Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci zhruba za tři miliardy franků (CHF; téměř 73 miliard Kč) svého dlouholetého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Banky to uvedly na společné tiskové konferenci se zástupci vlády, centrální banky a regulačních úřadů. UBS za menšího konkurenta zaplatí svými akciemi.

20. - Cena plynu pro evropský trh klesla pod 40 eur, ocitla se nejníže od července 2021.

- Americký internetový obchod Amazon oznámil, že hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst. Amazon má po celém světě přes 1,5 milionu zaměstnanců a působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.

22. - Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent.

24. - Největší kryptoměnová burza Binance kvůli technickému problému, který ovlivňoval spotové obchodování, pozastavila vklady i výběry.

27. - Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) oznámila, že Banka First Citizens od ní převezme vklady a úvěry zkrachovalé Silicon Valley Bank. Divize First–Citizens Bank & Trust dostane na aktiva v hodnotě 72 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) slevu 16,5 miliardy dolarů.

- Americká Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC) oznámila, že žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a její manažery včetně generálního ředitele Changpeng Zhaa za porušení předpisů.

28. - Státy EU schválily pravidla k ukončení prodeje aut na benzin a naftu v roce 2035. Souhlasu unijních ministrů s dlouho projednávanými pravidly předcházela dohoda Německa s Evropskou komisí, která zajišťuje možnost dále využívat spalovací motory poháněné výhradně syntetickými palivy.

- Země EU podpořily dobrovolné omezení spotřeby plynu do března 2024.


DUBEN

1. - Čínská společnost ByteDance, která je majitelem aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok, oznámila, že jí stouply v roce 2022 tržby o více než 30 procent na 80 miliard USD.

2. - Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ překvapivě oznámili dobrovolné snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně.

3. - Provozovatel kin Cineworld Group se dohodl s věřiteli na opuštění bankrotového režimu. Firma prostřednictvím divize Cinema City působí také v České republice.

- Ukrajina obdržela 2,7 miliardy USD (58,1 miliardy Kč) jako první část z úvěrového programu od Mezinárodního měnového fondu.

4. - Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila v USA bankrot.

- Cena zlata překonala 2000 USD za unci a stoupla nejvýše od března 2022.

11. - Společnost Twitter přestala samostatně existovat a sloučila se s nově vytvořenou firmou Elona Muska X Corp.

- MMF zhoršil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 2,8 procenta. V lednu MMF letošní růst odhadoval na 2,9 procenta.

12. - Cena surového cukru s dodáním v květnu se vyšplhala až nad 24,60 centu (5,27 Kč) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012.

13. - Kyjev oznámil, že ukrajinská ekonomika loni kvůli ruské invazi klesla o 29,1 procenta.

- Soud v nizozemském Haagu v arbitráži nařídil Rusku zaplatit kompenzaci pět miliard dolarů (106 miliard Kč) za to, že v roce 2014 na Krymu nezákonně vyvlastnilo majetek ukrajinské státní plynárenské firmy Naftogaz.

15. - Polská vláda zakázala dovoz obilí a dalších potravin z Ukrajiny. V reakci na protesty polských rolníků to oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

16. - Maďarsko zakázalo dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny.

17. - Soud v Paříži zprostil společnosti Air France a Airbus obvinění z neúmyslného zabití, kterému čelily kvůli havárii letadla na lince z Ria de Janeiro do Paříže v roce 2009, při níž zemřelo 228 lidí.

19. - Evropská komise (EK) oznámila, že připravuje kompenzace v celkovém objemu 100 milionů eur (2,34 miliardy Kč) pro zemědělce ze zemí, které sousedí s Ukrajinou.

- Na Slovensku začal platit zákaz dovozu vybraných zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny.

24. - Hodnota francouzského výrobce luxusního zboží LVMH překročila půl bilionu dolarů (10,6 bilionu Kč). Je první evropskou firmou, které se to podařilo,

25. - Země Evropské unie definitivně schválily další část balíku klimatických norem, s jejichž pomocí chtějí do konce desetiletí významně omezit emise skleníkových plynů. Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.

- Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který Moskvě dočasně umožní převzít kontrolu nad zahraničním majetkem v Rusku.

27. - Japonská automobilka Toyota Motor oznámila, že v uplynulém finančním roce vyrobila rekordních 9,13 milionu vozů.

28. - Japonský elektrotechnický koncern Sony oznámil, že v uplynulém finančním roce zvýšil provozní zisk na rekordních téměř 1,21 bilionu jenů (190 miliard Kč), zatímco tržby se zvýšily o 16 procent na 11,54 bilionu jenů. Firma těžila především z vysokého zájmu o herní konzoly PlayStation 5, kterých prodala 19,1 milionu. I to je rekord.


KVĚTEN

1. - Americké úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, veškeré jeho vklady převzala největší americká banka JPMorgan Chase & Co, která získala i většinu aktiv a zaručila se i za část závazků.

3. - Výkonná rady Světové banky (SB) rozhodla, že jejím novým prezidentem se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63). Banga byl jediným navrženým kandidátem za odcházejícího Davida Malpasse. Funkce se ujal 2. června.

- Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma pět procent až 5,25 procenta.

4. - Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Zpřísňováním měnové politiky se banka snaží dostat pod kontrolu inflaci, která stále zůstává vysoká.

5. - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila dosud nejvyšší odměnu - téměř 279 milionů dolarů (5,9 miliardy Kč) - oznamovateli, jehož informace pomohly regulačnímu orgánu při vymáhání práva.

9. - Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Jde o jednu z největších zakázek na nákup letadel. Celková katalogová cena činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard Kč), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.

10. - Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair uspěla u druhého nejvyššího soudu EU s žalobou, ve které napadla schválení státní pomoci v objemu šesti miliard eur (140,6 miliardy Kč) pro německé aerolinky Lufthansa. Německo v roce 2020 zorganizovalo pro aerolinky pomoc v souvislosti s dopady pandemie nemoci covid-19 na cestovní ruch a leteckou dopravu. Soud nyní zrušil rozhodnutí Evropské komise (EK), která pomoc schválila.

12. - Švédská společnost Northvolt oznámila, že investuje několik miliard eur do výstavby gigatovárny na výrobu baterií pro elektromobily v německém městě Heide. Závod má být schopen ročně vyrobit baterie zhruba pro jeden milion elektromobilů.

- Tchajwanská firma ProLogium na výrobu autobaterií oznámila, že první zahraniční továrna firmy vznikne ve Francii. Tchajwanská firma jí díky lobbingu prezidenta Emmanuela Macrona a konkurenceschopným cenám energií dala přednost před Německem a Nizozemskem.

- Elon Musk potvrdil spekulace médií, že novou výkonnou ředitelkou americké internetové společnosti X (dříve Twitter) bude Linda Yaccarinová.

14. - Americká společnost Newmont, která je největším těžařem zlata na světě, oznámila, že se blíží k dohodě o převzetí australského konkurenta Newcrest Mining za přibližně 29,4 miliardy australských dolarů (426 miliardy Kč).

15. - Britská chemička Venator Materials vyhlásila v USA bankrot. Do firmy od loňského roku investovala finanční skupina J&T a český investor Michal Šnobr, k nimž se později přidaly stovky drobných investorů z České republiky a ze Slovenska.

- EK ve své jarní prognóze uvedla, že evropská ekonomika si v letošním roce zejména díky poklesu cen energií povede navzdory pokračujícím dopadům ruské agrese na Ukrajině lépe, než komise předpokládala na začátku roku. HDP zemí EU vzroste o jedno procento. Meziroční inflace dosáhne 6,7 procenta.

- Americká společnost Oneok, která se zaměřuje na přepravu zemního plynu, oznámila, že koupí amerického provozovatele ropovodů a dalších produktovodů Magellan Midstream Partners. Transakci v hodnotě 18,8 miliardy dolarů (408 miliard Kč), která zahrnuje i dluh, uhradí Oneok hotovostí a svými akciemi.

16. - Britská telekomunikační společnost Vodafone Group oznámila, že hodlá v následujících třech letech zrušit 11.000 pracovních míst. Firma, která působí také v České republice, po celém světě zaměstnává kolem 100.000 lidí. Plánované snižování počtu zaměstnanců je nejrozsáhlejší v historii podniku.

- Státy Evropské unie definitivně schválily pravidla regulace trhů s kryptoměnami, která zavádějí dosud nejpřísnější mezinárodní standard pro obchodování na trhu s virtuálními aktivy.

17. - Japonský akciový index Nikkei po 20 měsících uzavřel nad 30.000 body

18. - Cena plynu pro evropský trh poprvé od června 2021 klesla pod 30 eur za MWh.

19. - Bylo oznámeno, že Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut. V prvním čtvrtletí Čína vyvezla 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954.185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni.

22. - Americká internetová společnost Meta Platforms dostala v EU rekordní pokutu 1,2 miliardy eur (více než 28 miliard Kč) za odesílání informací o uživatelích do USA prostřednictvím své sociální sítě Facebook, a to v rozporu s pravidly EU pro ochranu osobních údajů (GDPR).

- Americká energetická společnost Chevron oznámila, že převezme v transakci za 7,6 miliardy dolarů (166,3 miliardy Kč) svého rivala PDC Energy. Chevron, který patří k největším producentům ropy a zemního plynu na světě.

25. - V Suezském průplavu krátce uvázla nákladní loď, po několika hodinách se ji ale podařilo vyprostit a provoz na důležité spojnici mezi Rudým a Středozemním mořem už pokračuje jako obvykle.

- Německá letecká společnost Lufthansa se dohodla s italskou vládou, že koupí menšinový podíl v italském konkurentovi ITA Airways, který je nástupcem zkrachovalé Alitalie. Lufthansa uvedla, že nyní do firmy ITA investuje 325 milionů eur (zhruba 7,7 miliardy Kč) a získá v ní podíl 41 procent.

26. - Jihokorejské společnosti Hyundai Motor Group a LG Energy Solution (LGES) oznámily, že postaví v USA závod na výrobu baterií do elektromobilů za 4,3 miliardy USD (94,7 miliardy Kč).

30. - Tržní hodnota výrobce čipů Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů (zhruba 22 bilionů Kč).


ČERVEN

1. - Americký miliardář a podnikatel Elon Musk se stal znovu nejbohatším člověkem na světě. Díky květnovém růstu akcií jeho automobilky Tesla sesadil z první příčky generálního ředitele luxusního koncernu LVMH Bernarda Arnaulta. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se Muskův majetek od začátku roku zvýšil o 40,3 procenta na 192 miliard dolarů (4,3 bilionu Kč).

3. - Americký prezident Joe Biden podepsal zákon pozastavující platnost pravidel o dluhovém stropu do počátku roku 2025. Federální vláda by bez tohoto kroku přestala být schopna splácet své závazky, USA by tak byly poprvé v historii v platební neschopnosti.

5. - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zažalovala největší kryptoměnovou burzu Binance a jejího zakladatele a šéfa Changpeng Zhaa kvůli porušení federálních zákonů o cenných papírech. O den později Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zažalovala i konkurenční kryptoměnovou burzu Coinbase.

8. - Evropský statistický úřad Eurostat oznámil, že ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí klesla o 0,1 procenta, je v recesi.

11. - Miliardář a finančník George Soros oznámil, že předává kontrolu nad svým rozsáhlým impériem sedmatřicetiletému synovi Alexandrovi. Dvaadevadesátiletý šéf hedgeového fondu Quantum Fund, který se stal filantropem a významným podporovatelem liberálních aktivit, uvedl, že dříve nechtěl, aby jeho nadaci Open Society Foundations (OSF) převzalo jedno z jeho pěti dětí.

12. - Největší švýcarská banka UBS dokončila převzetí konkurenční Credit Suisse (CS).

- Americká burzovní společnost Nasdaq oznámila, že převezme firmu Adenza, která se zaměřuje na software pro finanční podniky. Soukromé investiční společnosti Thoma Bravo za ni zaplatí 10,5 miliardy dolarů (231 miliard Kč), a to částečně v penězích a částečně v akciích.

13. - Čínská centrální banka překvapivě snížila klíčovou krátkodobou úrokovou sazbu o desetinu bodu na 1,90 procenta.

- Bylo oznámeno, že americký zemědělský gigant Bunge a jeho kanadský konkurent Viterra, který se soustředí na obilí, se sloučí v transakci za 18 miliard dolarů (397,2 miliardy Kč).

15. - Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta.

19. - Americká společnost Intel oznámila, že investuje do továrny na čipy v německém Magdeburku přes 30 miliard eur (713 miliard Kč).

- Evropský výrobce letecké techniky Airbus získal od indických nízkonákladových aerolinek IndiGo zakázku na 500 letadel. Airbus oznámil, že jde o největší samostatnou objednávku na letadla v historii komerčního letectví. Podle katalogových cen činí hodnota objednávky asi 55 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč). Při takto velkých zakázkách nicméně výrobci letadel obvykle poskytují značné slevy.

21. - Čínská společnost Zhejiang Huayou Cobalt oznámila, že plánuje investovat v Maďarsku 520 miliard forintů (33,4 miliardy Kč) do výstavby závodu na katody pro baterie do elektromobilů.

22. - Měnový výbor švýcarské centrální banky (SNB) zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. To je nejvyšší úroveň od října 2008.

- Britská centrální banka nečekaně zvýšila základní úrokovou sazbu až o půl procentního bodu na pět procent.

23. - Země Evropské unie formálně přijaly jedenáctý balík sankcí proti Rusku, jehož cílem je především znemožnit Moskvě obcházení dříve zavedených omezení. Unijní země budou nově moci zakázat přístup do svých přístavů lodím, které tajně převážejí ruskou ropu.

- Nizozemsko oznámilo, že do 1. října ukončí těžbu na obřím plynovém poli Groningen. Údajně se jedná o největší naleziště zemního plynu v Evropě.

27. - Soud v Německu uložil někdejšímu šéfovi německé automobilky Audi Rupertu Stadlerovi za podíl v kauze emisních podvodů podmíněný trest vězení v délce 21 měsíců. Stadler se tak v emisním skandálu stal prvním odsouzeným členem vedení koncernu Volkswagen, který je mateřskou společností automobilky Audi.

29. - Belgická vláda se dohodla s francouzskou energetickou společností Engie na podmínkách prodloužení provozu dvou belgických jaderných reaktorů o deset let.

30. - Americká společnost Apple jako první firma uzavřel s tržní hodnotou přes tři biliony USD (65,4 bilionu Kč).


ČERVENEC

6. - Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagram, spustila textovou síť Threads, která má konkurovat internetové sociální síti X (dříve Twitter).

10. - Evropská komise (EK) oznámila novou dohodu o předávání dat evropských uživatelů do USA. Opatření, která přijaly Spojené státy, zajišťují přiměřenou úroveň ochrany osobních údajů Evropanů.

13. - Společnost Google spustila v Evropě a v Brazílii svého chatovacího robota Bard, oznámil mateřský podnik Alphabet. Bard, který využívá umělou inteligenci (AI), by měl konkurovat službě ChatGPT.

17. - Rusko zastavilo svou účast na obilných dohodách, které umožňovaly přepravu zemědělských komodit z ukrajinských přístavů přes Černé moře.

19. - Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) uvedlo, že prodej nových osobních automobilů v EU se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 5,4 milionu vozů.

24. - Symbolem sociální sítě Twitter se místo dosavadního modrého ptáčka stalo bílé X na černé ploše. Název profilového účtu ale zůstal stále "@twitter" a dosavadní logo s modrým ptáčkem je k vidění na celém webu i v aplikaci.

25. - Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok, HDP se zvýší o tři procenta. V dubnu počítal s růstem o 2,8 procenta. Výhled na příští rok fond ponechal beze změn a nadále počítá s tříprocentním růstem.

26. - Americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru zvýšila ve snaze snížit inflaci základní úrokovou sazbu podle očekávání o 0,25 procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta. Úroky jsou tak nejvýše od roku 2001.

27. - EK začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž.

- Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

31. - Eurostat uvedl, že ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje.


SRPEN

2. - Agentura Fitch snížila rating Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+.

3. - Britská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta.

8. - Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) oznámil, že hodlá v Německu postavit svou první evropskou továrnu. Do závodu v Drážďanech plánuje investovat společně s podniky Bosch, Infineon a NXP. Celková hodnota investic by podle TSMC měla přesáhnout deset miliard eur (zhruba 242 miliard Kč). Podle agentury DPA asi polovinu investičních nákladů pokryjí v rámci státních subvencí peníze německých daňových poplatníků.

10. - Americká společnost Tapestry oznámila, že koupí za 8,5 miliardy dolarů (zhruba 187 miliard Kč) firmu Capri Holdings, která je majitelem značek luxusního zboží Michael Kors a dalších.

14. - Největší švýcarská banka UBS a její americké dceřiné společnosti se dohodly, že v USA zaplatí na pokutách celkem 1,435 miliardy dolarů (zhruba 31,5 miliardy Kč). Urovnají tak obvinění z podvodu při prodeji hypotečních cenných papírů.

16. - Světová obchodní organizace (WTO) dospěla k závěru, že cla, která Čína uvalila na dovoz z USA v odvetě za americká cla na dovoz oceli a hliníku, jsou v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly.

- Intel zrušil plánované převzetí izraelského výrobce čipů Tower Semiconductor za 5,4 miliardy USD (119 miliard Kč). Nepodařilo se mu totiž včas získat souhlas regulačních orgánů s transakcí. Za ukončení dohody zaplatí poplatek 353 milionů USD.

18. - Maďarsko podepsalo s Ruskem upravenou stavební smlouvu o rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks.

24. - Turecká centrální banka nečekaně výrazně zpřísnila svou měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 7,50 procentního bodu na 25 procent, maximum od ledna 2004.

- Společnost soukromého kapitálu Roark Capital se dohodla na převzetí amerického řetězce restaurací s rychlým občerstvením Subway. Řetězec působí i v České republice. Cenu firmy nezveřejnily, list The Wall Street Journal (WSJ) uvedl, že by cena mohla činit 9,6 miliardy dolarů (přes 213 miliard Kč).

28. - Čínský výrobce elektromobilů BYD se poprvé dostal mezi deset největších automobilek světa z hlediska prodeje.

29. - Téměř v celém Londýně se začal vybírat ekologický poplatek za vjezd do města. Vjezd do zóny je zatížen denním poplatkem 12,50 liber (352 korun) pro vozidla, která nesplňují přísné emisní požadavky.

30. - Americká televize CNN jmenovala svým novým výkonným ředitelem a předsedou správní rady bývalého šéfa britské veřejnoprávní stanice BBC a listu The New York Times (NYT) Marka Thompsona.

31. - Microsoft oznámil, že oddělí svoji aplikaci pro videokonferenční hovory Teams od softwarového produktu Office a usnadní spolupráci svého softwaru s konkurenčními produkty. Firma tak učnila kvůli hrozbě pokuty od Evropské unie.


ZÁŘÍ

1. - Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk sesadila francouzského výrobce luxusního zboží LVMH z pozice nejhodnotnější evropské společnosti na burze.

4. - Španělská automobilka Seat, která je součástí koncernu Volkswagen, oznámila, že nebude do budoucna výrobcem klasických automobilů, ale soustředí se na výrobu elektromobilů značky Cupra. Název značky Seat nezmizí, ale skupina Volkswagen pro něj najde novou roli.

5. - Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž a výkonná místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová se stala oficiální dánskou kandidátkou na post prezidentky Evropské investiční banky (EIB). Němci Werneru Hoyerovi vyprší druhý mandát na konci tohoto roku.

6. - EK zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA. Pět firem je z USA, a to Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms a Microsoft, šestou je čínská společnost ByteDance, která vlastní platformu TikTok.

11. - EK zhoršila výhled vývoje ekonomiky EU na letošní i příští rok. Nově očekává, že HDP se v letošním roce zvýší o 0,8 procenta, zatímco na jaře čekala růst o jedno procento. Odhad růstu na příští rok EK snížila o 0,3 procentního bodu na 1,4 procenta.

- Německá automobilka BMW oznámila, že investuje 600 milionů liber (zhruba 17 miliard Kč) do výroby elektromobilů Mini v Británii.

12. - V USA začal soudní proces se společností Google kvůli zneužívání postavení na trhu. Společnost Google využila své dominance na trhu s internetovým vyhledáváním k zablokování konkurentů a potlačení inovací, uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.

- Irská společnost Smurfit Kappa se dohodla na spojení se svým americkým konkurentem WestRock. Fúzí obou firem vznikne jeden z největších producentů papíru a obalů na světě, jeho tržní hodnota bude téměř 20 miliard dolarů (více než 459 miliard Kč).

- Americká technologická společnost Apple představila novou řadu chytrých telefonů iPhone 15. Firma u této řady přešla z vlastního nabíjecího konektoru na rozšířenější systém USB-C, jehož jednotné používání se rozhodla prosadit Evropská unie.

14. - Akcie britského návrháře čipů Arm otevřely první den obchodování růstem o deset procent proti ceně stanovené pro primární veřejnou nabídku (IPO). Později se růst zvýšil až na více než 20 procent. Obchodování na trhu Nasdaq v New Yorku zahájily na 56,1 dolaru za akcii, cena stanovená pro začátek obchodování činila 51 dolarů. Podnik tak dosáhl při svém debutu ocenění skoro 60 miliard dolarů (téměř 1,4 bilionu Kč).

- Evropská centrální banka (ECB) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta.

15. - Evropská komise oznámila, že neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do unijních zemí sousedících s Ukrajinou. Maďarsko, Polsko a Slovensko už potvrdily, že budou jednostranně pokračovat v omezení dovozu, které údajně chrání jejich zemědělce. Rozhodnutí EK uvítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok dostala v EU pokutu 345 milionů eur (8,5 miliardy Kč) za to, že při zpracovávání osobních údajů dětí porušovala zákony o ochraně osobních údajů.

- Kyjev podal u WTO stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajina pozastavila stížnost 5. října.

19. - Americká rozvážková služba Instacart vstoupila na burzu, cenu akcií pro účely primární veřejné nabídky (IPO) stanovila na 30 dolarů za kus.

20. - Tribunál Soudního dvora EU, tedy druhý nejvyšší soud Evropské unie, uvedl, že daňové úlevy, které Belgie před lety poskytla nadnárodním firmám, představují nedovolenou státní pomoc. Dal tak za pravdu Evropské komisi (EK), která už v roce 2016 Belgii vyzvala, aby daňové nedoplatky od firem vymohla. Šlo zhruba o 700 milionů eur (17,1 miliardy Kč).

- Fed ponechal podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta.

21. - Britská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 5,25 procenta. Pozastavila tak zvyšování úroků, které zahájila v prosinci 2021.

- Mediální magnát Rupert Murdoch odstoupil z čela správních rad svých společností Fox Corp a News Corp. Ukončil tak zhruba sedmdesátiletou kariéru, během které vybudoval mediální impérium sahající od Austrálie po USA. Murdoch zůstal jen emeritním předsedou.

22. - Polské Generální ředitelství pro ochranu životního prostředí (GDOS) vydalo povolení k výstavbě první jaderné elektrárny v zemi, kterou Polsko chystá vybudovat na pobřeží Baltského moře. S dokončením se počítá do roku 2033. Polská státní energetická společnost Polské jaderné elektrárny (PEJ) podepsala dohodu s konsorciem amerických firem Westinghouse a Bechtel o výstavbě první jaderné elektrárny v Polsku 27. září.

- EK vyměřila americkému výrobci čipů Intel pokutu 376,36 milionu eur (9,2 miliardy Kč). Jde o nově vyměřenou pokutu, protože tu původní, z roku 2009 a v rekordní výši 1,06 miliardy eur, loni částečně anuloval Tribunál Soudního dvora Evropské unie.

23. - Podíl českého miliardáře Daniela Křetínského v deníku Le Monde získala společnost NJJ Presse telekomunikačního magnáta Xaviera Niela.

25. - EK vetovala návrh internetové rezervační společnosti Booking Holdings převzít za 1,63 miliardy eur (39,8 miliardy Kč) švédského rivala zaměřeného na rezervaci letů eTraveli.

- Ministři EU zodpovědní za konkurenceschopnost schválili novou emisní normu Euro 7. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu a rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy.

- Japonský výrobce automobilů Nissan Motor oznámil, že bude v Evropě do roku 2030 prodávat už jen elektromobily.

26. - Americká Federální obchodní komise (FTC) podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny.


ŘÍJEN

3. - Skandinávské aerolinky SAS oznámily, že po konkurzním řízení se stanou jejími hlavními akcionáři kromě Dánska také investiční společnost Castlelake a letecká společnost Air France-KLM. Celková investice bude činit 12,9 miliardy švédských korun (27,2 miliardy Kč).

4. - Švýcarská farmaceutická společnost Novartis dokončila oddělení své divize generických a biologicky podobných léčiv Sandoz do samostatné firmy a s akciemi Sandozu se začalo obchodovat na švýcarské burze. Sandoz byl při vstupu na burzu oceněn na 10,3 miliardy švýcarských franků (260,9 miliardy Kč),

5. - Francouzský maloobchodní řetězec Casino oznámil uzavření konečné dohody o restrukturalizaci dluhu s hlavními věřiteli vedenými českým investorem Danielem Křetínským.

6. - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) oznámila, že vyšetřuje Elona Muska kvůli jeho loňskému převzetí firmy Twitter (nyní X).

7. - Podnik IONWAY založený automobilovým koncernem Volkswagen a belgickou skupinou Umicore oznámil, že v Polsku bude vyrábět komponenty baterií pro elektromobily Volkswagen. Celková investice má činit 1,7 miliardy eur (41,6 miliardy Kč).

9. - Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala Američanka Claudia Goldinová za prohloubení znalostí o uplatnění žen na trhu práce. Je teprve třetí ženou, která ocenění obdrží.

10. - MMF mírně snížil odhad růstu globální ekonomiky na příští rok, výhled na letošek nechal beze změny. Předpokládá, že HDP se letos zvýší o tři procenta a příští rok o 2,9 procenta.

11. - Americká ropná společnost Exxon Mobil oznámila, že koupí svého konkurenta Pioneer Natural Resources. Transakce v hodnotě 59,5 miliardy USD (1,4 bilionu Kč) se uskuteční formou výměny akcií a je největším převzetím Exxonu od nákupu firmy Mobil Oil v roce 1998 a největší akvizicí v letošním roce.

12. - Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet se dohodla s evropským výrobcem letadel Airbus na koupi 157 letadel. Dohoda zahrnuje také opci na koupi dalších 100 letadel a je zatím největším nákupem britských aerolinek. Katalogová hodnota objednávky je zhruba 20 miliard USD (462 miliard Kč). Výsledná cena ale bývá obvykle výrazně nižší, protože aerolinky při větších objednávkách dostávají od výrobců letadel slevy.

13. - Microsoft po dlouhém přezkumu kontrolních úřadů dokončila dohodu o převzetí vývojáře her a vydavatele interaktivního zábavního obsahu Activision Blizzard v hodnotě 69 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč). Je to největší transakce Microsoftu v jeho 48leté historii.

17. - Švédský ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin oznámil, že byl poškozen telekomunikační kabel spojující Švédsko s Estonskem. Incident se zřejmě odehrál ve stejnou dobu, kdy byl 8. října poškozen podmořský plynovod a telekomunikační kabel spojující Finsko a Estonsko,

- Členské státy EU schválily klíčovou úpravu pravidel trhu s elektřinou, která se zaměřuje na ochranu zákazníků a posílení jejich pozice na trhu s elektřinou. Dodavatelé elektřiny budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní či dynamickou cenou, přičemž nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně.

18. - Britská ropná společnost Shell podepsala s Katarem na 27 let smlouvu o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) do Nizozemska. Katar podepsal podobnou dohodu s francouzskou společností TotalEnergies.

19. - Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia oznámil, že zruší v rámci nového úsporného programu až 14.000 pracovních míst. To odpovídá zhruba 16 procentům jeho celkové pracovní síly.

23. - Americká ropná společnost Chevron oznámila, že koupí menšího konkurenta Hess. Hodnota transakce, která se uskuteční formou výměny akcií, činí 53 miliard USD (1,2 bilionu Kč).

24. - Německý ministr hospodářství Robert Habeck oznámil, že Německo v příštích čtyřech letech podpoří průmyslové odvětví a průmyslové firmy částkou 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč).

- EK představila sérii opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků. Hlavní součástí balíčku je vytvoření dobrovolného mechanismu solidarity mezi státy, který umožní vyměňovat si zásoby léků.

26. - Měnový výbor Evropské centrální banky (ECB) podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny na 4,5 procenta. Přerušil tak nejdelší sérii zvyšování úrokových sazeb ve své 25leté historii.

27. - EU oznámila, že připravuje dvanáctý balík sankcí na Rusko kvůli jeho napadení Ukrajiny. EU chce zejména postihnout zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů.

30. - Americká internetová společnost Meta Platforms oznámila, že nabídne uživatelům v Evropě v souladu s regulací EU placené verze sociálních sítí Facebook a Instagram bez zobrazování reklam.

31. - Eurostat uvedl, že unijní ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci i meziročně o 0,1 procenta.

- EK schválila smlouvu o převzetí francouzského vydavatelství Editis firmou Czech Media Invest (CMI) českého miliardáře Daniela Křetínského.


LISTOPAD

1. - Evropský regulátor zakázal americké internetové společnosti Meta Platforms využívat osobní údaje pro cílenou reklamu ve všech zemích EU a Evropského hospodářského prostoru (EHP).

- Americká centrální banka (Fed) ma závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta.

2. - Britská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu na 5,25 procenta

6. - Mezinárodní organizace práce (ILO) napsala, že kvůli konfliktu palestinského radikálního hnutí Hamás s Izraelem zaniklo v Pásmu Gazy přes 60 procent pracovních míst. Na okupovaném Západním břehu Jordánu v důsledku války ubylo 24 procent pracovních míst.

7. - Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork požádal ve Spojených státech o bankrotovou ochranu.

8. - Firmu Optus, která je druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Austrálii, postihl rozsáhlý výpadek. Nějakou ze služeb firmy využívá kolem deseti milionů lidí, což je zhruba 40 procent australské populace.

9. - Kancléř Olaf Scholz oznámil, že vláda kvůli vysokým cenám elektřiny podpoří průmyslové podniky, které příští rok pocítí úlevu až 12 miliard eur (přes 295 miliard Kč). Opatření jsou financována v rámci takzvané dluhové brzdy.

13. - Letecká společnost Emirates oznámila, že koupí za 52 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč) dalších 95 letadel od amerického výrobce letecké techniky Boeing. Turecká agentura Anadolu uvedla, že Turkish Airlines jedná o nákupu až 350 strojů s Airbusem.

14. - Eurostat uvedl, že ekonomika EU ve třetím čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů stagnovala. V meziročním srovnání tempo růstu HDP zpomalilo na 0,1 procenta z 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí.

15. - Ústavní soud rozhodl o tom, že německá vláda nemůže využít 60 miliard eur (1,47 bilionu Kč) v klimatickém fondu, které byly dříve půjčeny pro rozpočet v roce 2021, ale zůstaly nevyužity.

- Evropská komise zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky EU na 0,6 procenta.

16. - Evropská komise prodloužila o deset let licenci k používání pesticidu glyfosátu. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém sdělení.

- Americká farmaceutická společnost Eli Lilly oznámila, že plánuje postavit výrobní závod v západním Německu. Celkem by do něj mohla investovat až dvě miliardy eur (48,9 miliardy Kč). Pro Eli Lilly to bude první velký výrobní komplex v Německu.

17. - Na postu šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatbot ChatGPT, skomnčil Sam Altman (38). Představenstvo uvedlo, že není spokojené s tím, jak s ním Altman komunikoval. Firma ale 22. listopadu oznámila, že se Altman do funkce vrací. Stalo se tak poté, co většina zaměstnanců OpenAI pohrozila odchodem, pokud se Altman do šéfovského křesla nevrátí. Za Altmanův návrat do čela OpenAI lobbovali i významní investoři.

21. - Provozovatel americké sociální sítě X podal žalobu na organizaci Media Matters, která se zabývá sledováním médií. Tvrdí, že organizace platformu X pomluvila, když zveřejnila zprávu, že reklamy významných značek se na síti objevily vedle příspěvků propagujících Adolfa Hitlera a nacistickou stranu. Media Matters je levicově orientovaná nezisková organizace.

- Akciová burza v Argentině po zvolení ekonoma Javiera Mileie v médiích označovaného za "krajně pravicového libertariánského radikála" či "pravicového populistu" do funkce prezidenta s výrazným ziskem. Akcie přidávaly po dni volna 20 procent.

- Zakladatel největší světové kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao, v branži označovaný podle začátečních písmen svého jména jako CZ, se přiznal, že porušil americká pravidla proti praní špinavých peněz a americké sankce. Souhlasil také, že zaplatí pokutu 50 milionů dolarů (1,1 milionu Kč) a následně oznámil, že odstoupil z funkce generálního ředitele.

22. - Evropský parlament odmítl návrh na omezení používání pesticidů, tedy chemických přípravků na ochranu rostlin.

23. Nejvyšší soud Evropské unie definitivně odmítl stížnost irských nízkonákladových aerolinek Ryanair na státní pomoc konkurentům ve Francii a ve Švédsku.

- Turecká centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu o pět procentních bodů na 40 procent. Měnový výbor tak pokračoval ve zpřísňování měnové politiky, aby snížil vysokou inflaci.

28. - Kancléř Olaf Scholz oznámil, že Německo kvůli rozpočtové krizi předčasně ukončí regulaci cen elektřiny, plynu a dálkového tepla, které původně plánovalo dotovat do března 2024. Scholz prohlásil, že takzvaná brzda na ceny energií už není potřeba.

29. - OECD zhoršila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 2,9 procenta, zatímco dosud počítala s tříprocentním růstem. Příští rok tempo růstu dál zpomalí a dosáhne 2,7 procenta.

- Veřejný investiční fond (PIF) Saúdské Arábie oznámil, že kupuje od španělské infrastrukturní společnosti Ferrovial desetiprocentní podíl v holdingové firmě FGP TopCo, která je mateřskou společností provozovatele hlavního londýnského letiště Heathrow. Dalších 15 procent Ferrovial prodá francouzské investiční společnosti Ardian. Za celý čtvrtinový podíl Ferrovial získá 2,37 miliardy liber (66,5 miliardy Kč).

29. - Největší rakouská realitní společnost Signa Holding magnáta Reného Benka vyhlásila insolvenci, neboť se jí nepodařilo sehnat záchranné financování.

30. - Americká automobilka Tesla představila podrobnosti ohledně svého elektrického pick-upu Cybertruck. Je to první nový model za čtyři roky, Podle informací na webových stránkách automobilky odhadovaná cena základní verze vozů začíná na 60.990 USD (1,4 milionu korun). U nákladnější verze automobilka slibuje dojezd až zhruba 550 kilometrů.

- Skupina OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem, se dohodla na dodatečném snížení těžby na dobrovolné bázi v celkovém objemu 2,2 milionu barelů denně.


PROSINEC

4. - Cena zlata se dostala na rekordních více než 2100 dolarů (46.985 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu).

- Nejznámější kryproměna bitcoin letos poprvé překonala hranici 40.000 dolarů (přibližně 894.000 Kč). Později cena ještě rostla.

6. - Cestovní společnost TUI Group oznámila, že vykázala za uplynulý finanční rok díky silné poptávce nárůst základního zisku před úroky a zdaněním (EBIT) o 138 procent na 977 milionů eur (23,8 miliardy Kč).

- Skupina hospodářsky vyspělých zemí G7 vyhlásila s platností od 1. ledna embargo na ruské diamanty.

8. - Evropské akcie se dotkly maxima z února 2022. Dařilo se především výrobcům luxusního zboží.

10. - Srbsko a Bulharsko dokončily propojovací plynovod, jehož cílem je pomocí diverzifikací dodávek snížit závislost na ruském plynu. Plynovod se táhne v délce 170 kilometrů ze srbského města Niš na předměstí bulharské metropole Sofie. Jeho roční kapacita činí 1,8 miliardy metrů krychlových, což by mohlo v Srbsku pokrýt až 60 procent spotřeby.

11. - Evropská komise (EK) schválila státní pomoc v objemu 2,6 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč), kterou se Německo rozhodlo poskytnout energetické společnosti RWE jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren. Nadále však zkoumá plán Berlína poskytnout kompenzaci 1,75 miliardy eur (téměř 43 miliard Kč) firmě LEAG, nad kterou má kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

12. - Irská leasingová společnost Avolon si od evropského výrobce Airbus závazně objednala dalších 100 letadel A321neo.

- Argentina prudce devalvovala měnu a škrtla energetické a dopravní subvence. Nový prezident Javier Milei, který se úřadu ujal 10. prosince a hned varoval před tvrdými opatřeními, chce šokovou metodou ozdravit strádající ekonomiku, kde inflace výrazně přesahuje 100 procent.

13. - Americký výrobce elektromobilů Tesla začal svolávat přes dva miliony aut napříč modelovou řadou a upraví jim software. Firma tím reagovala na problémy s asistenčním systémem Autopilot, který podle zjištění amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) dostatečně nezabraňuje nesprávnému použití.

- Brusel uvolnil Maďarsku deset miliard eur, po splnění podmínky.

- Americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let.

14. - Vyjednavači Evropského parlamentu a Rady Evropské unie, která zastupuje členské státy EU, se shodli na návrhu reformy trhu s elektřinou. Úprava pravidel má za cíl posílit stabilitu trhu, chránit spotřebitele před dopady náhlých výkyvů cen a snížit závislost unie na ruském plynu.

- Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) podle očekávání podruhé za sebou ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,50 procenta.

15. - Turecká letecká společnost Turkish Airlines si objednala 220 letadel od evropského výrobce Airbus. Podle katalogových cen, které od roku 2018 nebyly aktualizovány, činí hodnota zakázky 42,7 miliardy dolarů (zhruba 960 miliard Kč).

18. - V Rudém moři čelila útoku další nákladní loď - tanker norské společnosti Inventor Chemical Tankers. K útoku se přihlásili jemenští povstalci Húsíové, kteří zaútočili na několik nákladních lodí již v minulosti. Největší námořní přepravní společnosti proto oznámily, že pozastavují tranzit přes Rudé moře.

- Země EU a europoslanci se shodli na nové emisní normě Euro 7. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu a rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy, mimo jiné české automobilky tedy budou mít více času připravit se na nová pravidla.

19. - Americká centrální banka (Fed) podle očekávání zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta.

20. - Soud v Tokiu zamítl odvolání japonské prokuratury, která se pokusila zvrátit překvapivé soudní rozhodnutí neprodloužit vazbu bývalému předsedovi správní rady automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi, obviněného z finančních pochybení. Ghosn, stejně jako další zadržený vysoký manažer Greg Kelly, tak budou moci brzy vyjít z vězení na kauci.

22. - Čínský výrobce elektromobilů BYD postaví v Maďarsku svou první evropskou továrnu na osobní vozy. Oznámila to firma.


Závěr

Rok 2023 byl bohatým rokem na důležité události, volatilitu na trzích a rozhodně to nuda nebyla. Věřím, že se vám tento článek líbil a že jste si díky němu připomněli vše důležité, co se na trzích událo.

Již v příštích týdnech se můžete těšit na naše další články, kde budeme představovat náš výhled a predikci pro rok 2024 pro všechny hlavní trhy.

Ondřej Hartman
Zakladatel serveru FXstreet.cz

Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters, AP, ČNB, DPA, AFP, Fitch, MMF, S&P, FXstreet.cz

Klíčová slova: FOREX | FXstreet | George Soros | Bitcoin | Čína | Japonsko | Peníze | Akciový index | Fitch | Inflace | OECD | Nasdaq | Rusko | USA | OPEC | Evropská unie | HDP | Austrálie | Německo | Polsko | Apple | Evropské akcie | New York | Spekulace | Nikkei | Ekonomika eurozóny | Akciová burza | Cenné papíry | Hospodářství | Sazby | Akcie | Aktiva | Transakce | Bloomberg | Burza | CFTC | Centrální banka | Centrální banky | EBIT | ECB | Ekonomika | Emise | Euro | Evropská centrální banka | Evropská komise (EK) | Fed | Finanční trhy | Finančník | G7 | IPO | Investice | Investiční fond | Investiční společnost | Investor | Komodity | MMF | Měny | Open | Poplatek | Portfolio | Pozice | Rating | SNB | WTO | Wall Street | ČNB | Časový rámec | Úrokové sazby | Banky | EUR | USD | UBS | Dluhopisy | CHF | Obchodování | JPMorgan | Regulátor | Finanční krize | Cena zlata | Evropská ekonomika | Americký prezident | Indexy | Investoři | Fond | Exxon Mobil | Měnový výbor | EU | Zisk | Komise pro cenné papíry a burzy | Credit Suisse | Partners | Obchodovat | Ondřej Hartman | Deutsche Bank | Světová obchodní organizace | Regulace | Financování | Investiční banky | Investiční společnosti | Investovat | Eurostat | Facebook | Burzy | Mezinárodní měnový fond | Wall Street Journal | Bankrot | Index | Americká centrální banka | Banka | Cena | FXstreet.cz | Investiční | J&T | Maďarsko | Meziroční inflace | Praní špinavých peněz | Reuters | Ropy | Švýcarská banka | Trh | Tržní hodnota | Twitter | Ukrajinská ekonomika | Volkswagen | Země EU | Zemní plyn | Zisky | Benzín | DMA | Komise pro cenné papíry | Ekonomika EU | Elon Musk | ROCE | Spojené státy | WSJ | Tržby | Světové ekonomiky | Miliardář | Casino | Komise | Burze | DPA | The New York Times | CNN | Microsoft | Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) | BBC | Čínská centrální banka | Finanční systém | Magnát | Podnikatel | BMW | Diamanty | Zvyšování úrokových sazeb | Podnikatelé | City | Firmy | Globální finanční krize | Britská centrální banka | JPMorgan Chase | Vladimir Putin | Globální ekonomiky | Miliardy dolarů | AAA | Zpřísňováním měnové politiky | Kryptoměny | Ropná společnost | Index Nikkei | S&P | Agentura Fitch | Evropský trh | Saúdská Arábie | Tempo růstu | Prodej nových osobních automobilů | Akcionáři | Tesla | Výhled | Burzovní společnost | Exxon | Chevron | Světová obchodní organizace (WTO) | Krize | Finanční ústav | Světové trhy | Výnosy | Quantum | Turecká centrální banka | ExxonMobil | Alphabet | ČTK | Belgie | HDP eurozóny | Švédsko | Očekávání | Evropský statistický úřad Eurostat | Mercedes | Audi | Finanční podniky | Silicon Valley Bank | Coinbase | Obchodování s termínovými kontrakty | Binance | Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) | Kryptoměnové burzy | Spotové obchodování | Finančník George Soros | OPEC+ | Podniky | Japonský akciový index | Finanční skupina | Cena plynu | Daňové úlevy | Zvyšování úroků | EK | Evropská komise | Pojištění vkladů | Společnost Apple | Zpřísňování měnové politiky | Majetek | The Wall Street Journal | Evropský regulátor | Světové finanční trhy | Statistický úřad | Infineon | Americké společnosti | Americká cla | WeWork | ByteDance | TikTok | Automobilky | Čistý zisk | Rozpočet | Ropná firma | Ropný gigant | Německá vláda | Kryptoměnová burza | Největší kryptoměnová burza | LNG | Indigo | Obchod | Konkurenceschopnost | List The Wall Street Journal | Statistický úřad Eurostat | Firma | Pfizer | Růst cen | Skupina OPEC+ | Ukrajina | Amazon | Úrok | LVMH | Miliardy | Výměny akcií | AFP | Konkurenti | Předpovědi | Průmysl | Michal Šnobr | Na burze | Sociální sítě | Problémy | Členské státy EU | Státy EU | Plyn | Kontrakty | Americká ropná společnost | První den obchodování | Americká automobilka | Farmaceutická společnost | Federální obchodní komise | FTC | Nissan Motor | Airbus | Společnost Microsoft | Události ve světové ekonomice | Porsche | Událostí ve světové ekonomice | Czech Media Invest | Ústavní soud | RWE | Energetický a průmyslový holding | Jaderné elektrárny | Úroky | Měnové politiky | Americké centrální banky | Europoslanci | Německý ministr hospodářství | Ministr hospodářství | ACEA | Japonský akciový index Nikkei | Akciový index Nikkei | Průmyslové podniky | Altria Group | Miliardy eur | Hodnota investic | Automobilka BMW | Mercedes-Benz | Wall Street Journal (WSJ) | Podnik | SAP | Technologická společnost | Federální vláda | Americké ministerstvo | Ceny energií | Krach | Mezinárodní organizace práce (ILO) | Mezinárodní organizace práce | ILO | Prezident | Google | WhatsApp | Instagram | Trhy | Americký miliardář | Midstream | Banka UBS | Impérium | Odhad letošního růstu | Provozní zisk | Pandemie | Boeing | Snížení těžby ropy | Výdaje | Švýcarská banka UBS | BP | Prodeje aut | Americká společnost | SEC | Americké banky | Organizace zemí vyvážejících ropu | Výrobce elektromobilů | COVID-19 | Zhejiang Huayou Cobalt | Výhled růstu globální ekonomiky | Cestovní ruch | Japonská automobilka | Automobilka Toyota | Toyota | Snížení těžby | Ekonomika Evropské unie | Aerolinky | Air France-KLM | Lufthansa | Olaf Scholz | Brusel | Letectví | Energetické společnosti | New York Times | Spotřebitelé | Hyundai | Automobilka | Dopady pandemie | JPMorgan Chase & Co | Internetový obchod | Obchod Amazon | Katar | Kalifornie | Německá automobilka | Skupina Volkswagen | Seat | Manufacturing | Výrobce letadel | Pandemie nemoci COVID-19 | Pandemie nemoci | Růst | Americká banka | Banka JPMorgan | Biliony USD | Biliony | Evropský parlament | Platební neschopnosti | Bulharsko | Unijní země | Ekonomiky | Slovensko | Války | Organizace | Letecká společnost | Závislost | Práce | Údaje | Skupina OPEC | Ropný průmysl | Ministři EU | Prezident Vladimir Putin | Ministři | Německé automobilky | Nejvyšší soud | Activision Blizzard | Nizozemsko | Air France | Posílení | Joe Biden | Skandinávské aerolinky | Aerolinky SAS | SAS | Cestování | 737 MAX | Americká centrální banka (Fed) | Pracovní síly | Ryanair | Shell | Energetická společnost | Společnost Shell | Soud | Dovoz | Regulační orgány | Bezpečnost | Nedoplatky | Toyota Motor | Členské státy | Burza Binance | Auta | Eli Lilly | Evropské sdružení výrobců automobilů | Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) | EasyJet | Argentina | Společnost Lufthansa | JDE | Unie | Tempo růstu HDP | Nissan | Britská ropná společnost | Společnost BP | EPH | Energetický a průmyslový holding (EPH) | Subvence | Novartis | Novo Nordisk | Český investor | Covid | Changpeng Zhao | Představenstvo | Restrukturalizace | Státní pomoc | Den obchodování | Ukrajinský prezident | Volodymyr Zelenskyj | Sony | Výhled vývoje ekonomiky | Chorvatsko | Emirates | Společnost Emirates | KLM | Silicon Valley | Ocenění | Americká společnost Apple | Ceny | Evropské investiční banky | Společnost Twitter | Společnost Chevron | Cybertruck | Aerolinky Ryanair | Čínská společnost | Margrethe Vestagerová | Quantum Fund | Open Society Foundations | Hyundai Motor | NYT | Výhled na příští rok | Americké ministerstvo spravedlnosti | Největší naleziště zemního plynu | Unijní ministři | Nvidia | Společnost ByteDance | Evropský statistický úřad | Elektromobily | The New York Times (NYT) | Biden | Softwarová společnost | Americká softwarová společnost | Internetová společnost | Americká internetová společnost | Cineworld | Cinema City | Měnový fond | Jaroslaw Kaczyński | iPhone | Společnost Eli Lilly | Výrobce letecké techniky | Jihokorejské společnosti | Koncern | Embargo | Newmont | Intel | Výrobce čipů | Thoma Bravo | Státy Evropské unie | Společnost Pfizer | Polská vláda | Lego | CMI | Cenné papíry a burzy | Boeing 737 Max | TUI | TUI Group | Evropské centrální banky | Activision | Blizzard | Automobilka Tesla | Prezident Joe Biden | Americký prezident Joe Biden | Evropský výrobce letecké techniky | Air | Jemenští povstalci | LEAG | AA | Emise skleníkových plynů | Odhad letošního růstu ekonomiky | Objednávky | Internetové společnosti | Dovoz z USA | Zisk před zdaněním | Evropské společnosti | Největší americká banka | Prodej | Čínský výrobce elektromobilů | Obchodování na trhu | Největší světové kryptoměnové burzy | Technologie | Americký výrobce | TSMC | Rada guvernérů | Čínský výrobce | Taiwan Semiconductor Manufacturing | AI | Odvětví | Divize | Výrobce elektromobilů Tesla | Softwarová společnost Microsoft | Rekord | Nasdaq v New Yorku | Úřad pro ochranu osobních údajů | Ministerstvo spravedlnosti | Pioneer Natural Resources | Dovoz oceli | Americká Federální obchodní komise | Americká Federální obchodní komise (FTC) | Virgin Orbit | Společnosti | Opatření | Vodafone | Vodafone Group | Editis | Vydavatelství Editis | A321Neo | Kompenzace | Zemní plyn (LNG) | Německé aerolinky | Aerolinky Lufthansa | ITA | Alitalie | Americký podnikatel | Bosch | Americká automobilka Tesla | Vlastní sociální sítě | Obilí | Robert Habeck | Ruský prezident | Meta | Meta Platforms | Společnost | Družba | Americká Komise pro cenné papíry | TIM | Booking Holdings | Booking | | Největší švýcarská banka | Postavení na trhu | Rozšíření | Arm | LGES | LG Energy Solution | LG Energy Solution (LGES) | Miliardy USD | Altria | Firma Meta Platforms | Firma Meta | Instacart | Japonská automobilka Toyota | Automobilka Toyota Motor | Húsíové | Napadení Ukrajiny | Teams | Základní úrok | Švédská společnost | Finanční rok | Spirit Airlines | Konsolidovaný čistý zisk | Realitní společnost | Invaze na Ukrajinu | Plynárenské firmy | Evropský výrobce letadel | Výrobce letadel Airbus | Ruské invaze na Ukrajinu | TotalEnergies | Sankce | Ruský prezident Vladimir Putin | Cena plynu pro evropský trh | Prezident Volodymyr Zelenskyj | Kyjev | MWh | Evropská komisařka | Zkapalněný zemní plyn | Naftogaz | Společnost Google | Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj | Invaze | Řetězec | Řetězce | Skupina hospodářsky vyspělých zemí | Zahájení ruské invaze | Zahájení ruské invaze na Ukrajinu | Balík sankcí | Automobilka Porsche | Výroby elektromobilů | Americká společnost Intel | Společnost Intel | Společnost Meta Platforms | Společnost Meta | Huayou Cobalt | Americký výrobce elektromobilů | Německý kancléř | Německý kancléř Olaf Scholz | Kancléř Olaf Scholz | Zelenskyj | Kryptoměnová burza Binance | Převzetí firmy | Převzetí firmy Twitter | PIF | ZEN | Pochybení | Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) | Výrobce čipů Nvidia | Zákaz dovozu | Cineworld Group | PlayStation 5 | PlayStation | Obilí z Ukrajiny | Marka | Telekomunikační společnost | Snižování počtu zaměstnanců | Konkurent | Výběry | Taiwan Semiconductor | Výrobci čipů | Průmyslové firmy | CZ | Ropná společnost Exxon Mobil | Společnost Exxon Mobil | Právo | Zkapalněný zemní plyn (LNG) | Sdružení výrobců automobilů | Belgická vláda | Nejdůležitější události | FDIC | ChatGPT | OpenAI | Spotřeby plynu | NXP | Invest | Newcrest Mining | Společnost Newmont | Bard | Euro 7 | NHTSA | Menšinový podíl | Ajay Banga | Média | SVB Financial | SVB | Bankovní regulační orgány | SVB Financial Group | Kalifornské bankovní regulační orgány | Krach SVB | Vklady | Turkish Airlines | First Republic | Miliardy švýcarských franků | First Republic Bank | First Citizens | Banka First Citizens | ITA Airways | Americké úřady | Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity | Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC) | Omezení spotřeby plynu | Soud v Německu | Americké sankce | Spojení | Vyšší ceny | Dceřiné společnosti | Celková investice | Baterie | Dovoz ukrajinského obilí | Zákaz dovozu ukrajinského obilí | BYD | Pravidla regulace | Srbsko | Dekret | Zakladatel | Výrobce luxusních aut | Elektrotechnický koncern | Koncern Sony | Irské aerolinky | Irské aerolinky Ryanair | Společnost Ryanair | Nízkonákladová letecká společnost | Ruské diamanty | Oneok | Magellan Midstream Partners | Společnost Oneok | Vice | Pravidla regulace trhů | Regulace trhů | Regulace trhů s kryptoměnami | Pravidla regulace trhů s kryptoměnami | Obchodování na trhu s virtuálními aktivy | Tržní hodnota výrobce čipů Nvidia | Hodnota výrobce čipů Nvidia | Sam Altman | Americká technologická společnost | Technologická společnost Apple | Czech Media Invest (CMI) | OSF | Open Society Foundations (OSF) | Společnost Nasdaq | Adenza | ARM | Bunge | Viterra | Threads | Síť Threads | Podnikatel Elon Musk | Chatbot | Linda Yaccarinová | Řetězec Casino | Nejhorší výsledek | Společnost Novo Nordisk | Novo | Tapestry | Americká společnost Tapestry | Společnost Tapestry | Capri Holdings | Capri | Michael Kors | Cla na dovoz | Dánská farmaceutická společnost | Výrobce luxusního zboží | iPhone 15 | Odhadovaná cena | Účely primární veřejné nabídky | Primární veřejné nabídky (IPO) | Mediální magnát | Mediální magnát Rupert Murdoch | Magnát Rupert Murdoch | Fox Corp | News Corp | Fox | News | NJJ Presse | NJJ | Společnost NJJ | Soukromé investiční společnosti | Hamás | Claudia Goldinová | Hnutí Hamás | Americká pravidla | PiS | Baterie do elektromobilů | Americká energetická společnost | Skupina J&T | Mezinárodní standard | Vymáhání práva | Burza v Argentině | Akciová burza v Argentině | Milei | Továrny na čipy | Javier Milei | Prezident Javier Milei | Nezisková organizace | Embargo na ruské diamanty | Slevy | Dopravní subvence | Inventor Chemical Tankers | Norské společnosti | ProCent | Rok 2024 | Nuevo León | Zakladatel serveru FXstreet.cz | Paxlovid | Německá automobilka Porsche | Americký internetový obchod | ProLogium | Tchajwanská firma | Tower Semiconductor | IONWAY | Soud v Tokiu | Greg Kelly | Signa Holding |
Sdílení článku: 
   

 

Související články

    C:\fakepath\20223-25122023.jpg
    Rok 2023 na finančních trzích
    Uplynulý rok si investoři užívali relativní zklidnění. Po covidu, čipové krizi, akutní fázi ukrajinské války a navazujícímu energetickému a inflačnímu šoku se za posledních 12 měsíců začal ekonomický i politický vývoj vracet blíže k normálu. Když přimhouříme oči nad Blízkým východem, dalo by se říct, že se 20. léta vrací do předcovidových „business as usual“.
    C:\fakepath\patrik-urban-23122023.jpg
    🔴 Mimořádná analýza ❗️ | Šílený rok 2023 😱 | Nejdůležitější události a pohyby na trzích 💣
    Připravili jsme pro vás kompletní shrnutí roku 2023 očima tradera. V tomto videu si shrneme to nejdůležitější z uplynulého roku, co se událo na finančních trzích (forex, komodity, akcie, akciové indexy a kryptoměny) od profesionálního tradera a analytika Patrika Urbana ze společnosti FXstreet.cz.
    C:\fakepath\shrnuti-2022-31012022.jpg
    Nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2022
    Rok 2022 byl plný velmi důležitých událostí ve světové ekonomice a v dnešním každoročně oblíbeném a již tradičním článku se podíváme na kompletně všechny klíčové události, které nejvíce ovlivňovaly světové finanční trhy. A to vše velmi přehledně uskupeno do jednotlivých měsíců a dnů – krok za krokem jak události přicházely na trhy.
    C:\fakepath\investovani-10122021.jpg
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2021
    Rok 2021 se blíží ke svému konci, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v tomto roce.
    C:\fakepath\koronavirus-2020.jpg
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2020
    Rok 2020 se zcela jistě zapíše do historie. Byl to neuvěřitelný rok plný šílených událostí a v podstatě vše se točilo kolem koronaviru. A jelikož se blíží konec roku, tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice v tomto roce.
    C:\fakepath\forex-2019.jpg
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2019
    Blíží se konec roku a je na čase připomenout si nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2019. V tomto pravidelném každoročním článku se podíváme na přehledné shrnutí všech hlavních událostí, které ovlivňovaly světové finanční trhy – akcie, komodity, dluhopisy a forex. Vše je přehledně shrnuto do jednotlivých měsíců a dnů. Připomeňte si tak vše podstatné, jakými událostmi si prošly centrální banky, světové ekonomiky, akciové korporace, burzy a měny.
    C:\fakepath\2018-2.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2018
    Rok 2018 se brzy stane minulostí, a tak je na čase se společně podívat na každoroční přehled všech důležitých a klíčových ekonomických událostí v tomto roce. Byl to rok velmi bohatý na důležité ekonomické události ve světové ekonomice a nuda na trzích rozhodně nebyla. Pojďme si tedy přehledně po jednotlivých měsících připomenout ty nejzajímavější okamžiky, které nám nabídly finanční trhy v roce 2018.
    C:\fakepath\rok-2017.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2017
    Konec roku se nezadržitelně blíží, a proto je tu každoroční přehledné shrnutí všech důležitých ekonomických událostí v tomto roce. Událostí bylo velké množství, takže přinášíme pouze zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
    2016-2.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2016
    Konec roku je za dveřmi, a tak je čas podívat se společně na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v roce 2016. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přináším zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
    rok-2015-shrnuti-2.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2015
    Blíží se konec roku, a tak se pojďme společně podívat na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2015. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších tak, jak po sobě následovaly.
    shrnuti roku 2014-2.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2014
    Blíží se konec roku, a tak je stejně jako každý rok načase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen měnových trhů v roce 2014. Byl to rok velmi bohatý na důležité události. Jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, přináším zde zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších tak, jak po sobě následovaly.
    shrnuti roku 2013 13122013.png
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2013
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj na světových finančních trzích v roce 2013. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny zmínit v jednom článku, přinášíme pouze zkrácený výběr těch nejdůležitějších.
    graf global.jpg
    Nejdůležitější ekonomické události roku 2012
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2012. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších.

Čtěte více

  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2013
    Blíží se konec roku, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj na světových finančních trzích v roce 2013. Důležitých ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny zmínit v jednom článku, přinášíme pouze zkrácený výběr těch nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2014
    Blíží se konec roku, a tak je stejně jako každý rok načase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen měnových trhů v roce 2014. Byl to rok velmi bohatý na důležité události. Jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, přináším zde zkrácený výběr těch opravdu nejklíčovějších tak, jak po sobě následovaly.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2015
    Blíží se konec roku, a tak se pojďme společně podívat na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivnily vývoj nejen na měnových trzích v roce 2015. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přinášíme zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších tak, jak po sobě následovaly.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2016
    Konec roku je za dveřmi, a tak je čas podívat se společně na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v roce 2016. Klíčových ekonomických událostí bylo opravdu mnoho, a jelikož není možné je všechny popsat v jednom článku, tak přináším zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2017
    Konec roku se nezadržitelně blíží, a proto je tu každoroční přehledné shrnutí všech důležitých ekonomických událostí v tomto roce. Událostí bylo velké množství, takže přinášíme pouze zkrácený výběr těch opravdu nejdůležitějších.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2018
    Rok 2018 se brzy stane minulostí, a tak je na čase se společně podívat na každoroční přehled všech důležitých a klíčových ekonomických událostí v tomto roce. Byl to rok velmi bohatý na důležité ekonomické události ve světové ekonomice a nuda na trzích rozhodně nebyla. Pojďme si tedy přehledně po jednotlivých měsících připomenout ty nejzajímavější okamžiky, které nám nabídly finanční trhy v roce 2018.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2019
    Blíží se konec roku a je na čase připomenout si nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2019. V tomto pravidelném každoročním článku se podíváme na přehledné shrnutí všech hlavních událostí, které ovlivňovaly světové finanční trhy – akcie, komodity, dluhopisy a forex. Vše je přehledně shrnuto do jednotlivých měsíců a dnů. Připomeňte si tak vše podstatné, jakými událostmi si prošly centrální banky, světové ekonomiky, akciové korporace, burzy a měny.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2020
    Rok 2020 se zcela jistě zapíše do historie. Byl to neuvěřitelný rok plný šílených událostí a v podstatě vše se točilo kolem koronaviru. A jelikož se blíží konec roku, tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice v tomto roce.
  • Nejdůležitější ekonomické události roku 2021
    Rok 2021 se blíží ke svému konci, a tak je na čase podívat se na nejdůležitější události ve světové ekonomice, které ovlivňovaly vývoj na světových finančních trzích v tomto roce.
  • Nejdůležitější události ve světové ekonomice v roce 2022
    Rok 2022 byl plný velmi důležitých událostí ve světové ekonomice a v dnešním každoročně oblíbeném a již tradičním článku se podíváme na kompletně všechny klíčové události, které nejvíce ovlivňovaly světové finanční trhy. A to vše velmi přehledně uskupeno do jednotlivých měsíců a dnů – krok za krokem jak události přicházely na trhy.
  • Největší burzovní krach v dějinách nastal před 90 lety
    Krach na newyorské burze (též zvaný Černý čtvrtek) 24. října 1929 byl největší burzovní krach v dějinách a právě dnes je tomu přesně 90 let. V dnešním vzdělávacím článku se ohlédneme do minulosti a podíváme se na tuto důležitou historickou událost blíže. Zároveň nebude chybět výběr všech nejvýznamnějších světových hospodářských krizí.
  • Obchodujte jako Warren Buffett
    Řada zkušených i méně zkušených traderů si je v dnešní době velmi dobře vědoma toho, že předpovídání cenových pohybů s pomocí technické analýzy je čím dál tím více složitější, čímž se samozřejmě snižuje i validita interpretací těchto analýz. Mnoho odborných studií, jež byly vypracovány akademickými odborníky, dokonce hovoří o tom, že v případě předpovídání cenových pohybů prostřednictvím technických analýz vždy sehrává důležitou roli náhoda a tudíž podle těchto studií nelze takto cenové pohyby nikdy jasně předpovídat. Ačkoliv se může zdát, že je možné v krátkodobém horizontu s pomocí metody Price Action cenové pohyby předpovídat, tak po relativně jednoduché analýze několikaměsíčního období grafu lze dojít k závěru, že nelze cenové pohyby ani tímto způsobem jasně předpovídat, jelikož se na trzích vyskytují síly (např.: zásahy centrálních bank, politické zásahy, nákupy a prodeje velkých hráčů atd.), které mohou značně ovlivňovat vývoj cenových pohybů.
  • Ohlédnutí za rokem 2011
    Nejdůležitější pro vývoj na finančních trzích v průběhu roku 2011 byla, stejně jako v roce 2010, evropská dluhová krize a události s ní přímo spojené. Především tedy šíření krize z periferních států eurozóny do samého jádra, žádosti o finanční pomoc a postupné snižování ratingu mnoha zemí.
  • Ohlédnutí za rokem 2013
    První týdny roku 2013 se nesly ve znamení výprodeje amerického dolaru (USD) poté, co 12. prosince 2012 zvýšila...
  • Ohlédnutí za rokem 2014
    V dnešním předvánočním článku si tradičně shrneme zásadní události, které ovlivňovaly vývoj na měnových trzích v uplynulém roce.
  • Ohlédnutí za rokem 2015
    Rok 2015 by se dal nazvat rokem silného dolaru. Americký dolar během prvního čtvrtletí pokračoval ve své spanilé jízdě z loňska a během zbytku letošního roku nabrané zisky udržel. Žádná velká korekce se nekonala a i díky slušnému ekonomickému růstu a podpory centrální banky zůstal USD silný.
  • Ohlédnutí za rokem 2021 - Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny
    Shrnutí roku 2021 pohledem forexového, komoditního, akciového a kryptoměnového trhu od profesionálního tradera Patrika Urbana z týmu FXstreet.cz. V tomto videokomentáři se ohlédneme za uplynulým rokem a podíváme se na vývoj hlavních i křížových měnových párů na forexu a také na oblíbené komodity, akciové indexy a kryptoměny. Podívejte se na nejdůležitější události a obchodní příležitosti roku 2021!
  • O pomoc zažádalo již pět zemí eurozóny
    Ministři financí 17 zemí eurozóny se o víkendu dohodli na finanční pomoci Kypru, který se stal další zemí měnové unie žádající o záchranu před bankrotem. Tentokrát tak vynecháme cyklus vzdělávacích článků a podíváme se detailněji na tuto důležitou událost.
  • Otázky a odpovědi kolem ČNB a Fedu
    Intervence České národní banky (ČNB) vyvolaly v českých médiích bouřlivé diskuze. V zahraničí je zase alfou a omegou možný začátek konce kvantitativního uvolňování (QE) v USA. Analytik FXstreet.cz, Tomáš Raputa, odpovídal na otázky související s budoucím vývojem těchto nástrojů, které jsou největšími impulsy pro kurzy měnových párů EUR/CZK a EUR/USD.
  • Otázky a odpovědi kolem kvantitativního uvolňování
    Americká centrální banka (Fed) v minulém týdnu přistoupila k třetí vlně takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky (QE3), jehož prostřednictvím hodlá podpořit ekonomiku a trh práce. Jedná se o jednu z nejdůležitějších událostí letošního roku, která se na finančním trhu udála. Na Forexu se QE3 projevilo/projeví silným poklesem amerického dolaru (USD). Nová opatření Fedu totiž dolaru škodí, protože snižují jeho hodnotu. Fed za účelem nákupu hypotečních cenných papírů musí vytvářet (tisknout) nové peníze, které nejsou ničím kryty. Proto jsme dnes připravili článek, který dává odpovědi na základní otázky kolem QE3 a dopadů tohoto opatření.

 


Diskuse ke článku

Diskuse je přístupná pouze pro registrované uživatele.
Přihlásit se | Nová registrace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader