Čtvrtek 28. březen 2024 22:51
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

USA a Velká Británie zakázaly ropu z Ruska. Blíží se další ropná krize?

09.03.2022 08:00  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Od poslední analýzy na Exxon Mobil se zase situace na ropném trhu o něco změnila. Velká Británie a USA oznámily své plány na embargo ruské ropy v důsledky války na Ukrajině. To může mít vliv na další růst ceny ropy. Ten navíc způsobuje zvýšení inflace a má vliv na snížení hrubého domácího produktu. Jak by na tuto situaci mohl zaregovat Fed?

V tomto článku se podíváme na to, zda skutečně hrozí podobná ropná krize jako v 70. letech a také na příčiny růstu ceny ropy. Jako bonus se navíc podíváme na akcie Chevron a rozebereme si hospodářské výsledky v rámci fundamentální analýzy. Nebude chybět ani technická analýza akcie CVX, kde si ukážeme důležité oblasti v aktuálním cenovém grafu.

Jsme na počátku ropné krize jako v 70. letech?

Od počátku mých vysokoškolských studií mě z ekonomického hlediska fascinovala 70. léta a počátek 80. let. Jednalo se totiž o období, které bylo typické tzv. ropnýmišoky. Nebo obecně nabídkovými šoky na trhu s ropou. Což například Spojené státy uvrhlo do dlouhotrvající inflačníspirály. A najednou tu máme situaci, která se ropné krizi ze 70. let hodně podobá. Nabídkové šoky jsou nyní natolik silné, že se stávající situace bez debat dá za ropnou krizi označit.

Aby investoři a spekulanti aktuální stav věcí dostatečně pochopili, musí si nastudovat problematiku ropných šoků ze 70. let. Takže ve stručnosti, tehdejší nabídkové šoky hnaly akcie ropných společností do nebes. Tituly ropných firem šly celá léta soustavně nahoru. Leč musím upozornit, že když ropná krize v roce 1973 začala, šly i ropné tituly asi rok dolů. I přestože na tom tyto podniky fakticky vydělávaly, investoři měli strach. Burza má občas svou vlastní logiku. Vše se ale rychle změnilo a do začátku 80. let ropné tituly zažívaly pěkný býčítrh.

Inflace v USA
Historický vývoj inflace v USA. Zdroj: tradingeconomics.com

Rostoucí cena ropy a inflace

Z makroekonomického hlediska má rostoucí cena „černého zlata“ negativní vliv. Růst ceny ropy se totiž inflačně projeví v cenách výrobků a služeb ne jenom díky růstu cen pohonných hmot, ale i díky růstu nákladů na přímou výrobu produktů – růst cen se takřka multiplikuje. V takovém případě roste na ceně téměř vše. Od nejnutnějšího zboží, služeb až po stavební materiál. Centrální banky pak nemají možnost a zvedají úrokové sazby, což ještě více snižuje hrubý domácí produkt (HDP).

Dopady pandemie a války na Ukrajině na růst ceny ropy

Co se týče analýzy současného růstu ceny ropy, prvopočátek problému dle mého tkví v tom, že se na začátku pandemie globální ekonomika prakticky ze dne na den uzavřela. Státy ropného kartelu OPEC+ proto snížily produkci ropy o více jak 50 %. Bohužel začátkem roku 2022 se rozhodly, že produkci zvýší pouze na 60 % z doby před pandemií. I přestože Spojené státy OPEC žádaly, aby produkci navýšily. To bylo ale negováno. Nicméně už na přelomu roku byla poptávka úplně stejná jako před pandemií.

Týdenní graf WisdomTree Brent Crude Oil (Exchange traded commodity)
Týdenní graf WisdomTree Brent Crude Oil (Exchange traded commodity) od poloviny roku 2017 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (08.03.2022)

Jakmile začala válka na Ukrajině, prvotní reakce trhu s ropou byla dle mého jenom o očekávání a emocích. Což samo o sobě není nabídkovým šokem. To se ale změnilo, když podstatná část odběratelů ruskou ropu z různých důvodů nechtěla odebírat. I přestože sankce na nákup ruské ropy nebyly uvaleny.

Připomínám, že Rusko produkuje kolem 10 % celosvětového podílu. Pokud ze dne na den většina kupců od nich přestala odebírat, už tak slabá světová nabídka se ještě zhoršila. Například Shell toho ale využil a koupil od Ruska ropu za 28,5 USD za barel. Přitom tržní cena tehdy byla kolem 114 USD za barel.

Každopádně se stalo něco, s čím západní iniciátoři sankční politiky vůči Rusku dle mého možná nepočítali. Růst cen ropy totiž Rusku hraje do karet. Negativní ekonomické důsledky sankcí si Rusové mohou teoreticky zahojit díky extrémnímu růstu tržních cen – samozřejmě za předpokladu, že od nich všichni budou bez problému ropu odebírat.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Ikona LYNX newsletteru Breakout Trader

USA a Velká Británie uvalily zákaz na dovoz ruské ropy

Spojené státy a jejich spojenci (Británie, Francie a Německo) v předešlých dnech hovořili o tom, že zakážou import ruské ropy. Podotýkám ale, že celosvětové embargo na ruskou ropu má malé šance na úspěch – prvotní reakce Německa byla zamítavá. Americký prezident Joe Biden však 8.3.2022 oznámil embargo na import ruské ropy. Upozornil, že tento krok zřejmě povede ke zvýšení ceny plynu v USA, ale že je nezbytný k zesílení ekonomického tlaku na Rusko.

„Zakazujeme veškerý dovoz ruské ropy, plynu a energií. To znamená, že ruská ropa již nebude v amerických přístavech přípustná a americký lid zasadí Putinově válečné mašinérii další silný úder.“

Joe Biden

K podobnému kroku se odhodlala také Velká Británie. Ta by měla ukončit dovoz ropy a ropných produktů z Ruska do konce roku 2022. Britské společnosti by tak měly získat čas potřebný k tomu, aby se tomuto zákazu mohly přizpůsobit. Olaf Scholz však za Německo již několikrát uvedl, že se k tomuto embargu nepřipojí, protože by to mělo silný dopad na občany a firmy nejen v Německu.

„Jako další ekonomický úder režimu Vladimira Putina po jeho nezákonné invazi na Ukrajinu se Spojené království v průběhu letošního roku zbaví závislosti na ruské ropě, a to v návaznosti na náš přísný balíček mezinárodních ekonomických sankcí.“

Boris Johnson

Vysoké ceny ropy mohou snížit růst HDP v USA až o 2 procentní body

Vysoké ceny ropy samozřejmě ukrajují z HDP. Růst ceny ropy totiž znamená inflaci, největší následky má zdražování energií. Už nyní existují odhady, které varují, že vyšší tržní ceny ropy mohou snížit v USA expanzi HDP až o 2 procentní body. Když jde podstatná část nákladů jenom na energie, spotřebitelé musí své nákupy přirozeně omezit. I když Spojené státy přímo od Ruska moc ropy neimportují, stejně se jich to díky vysokým cenám dotkne.

Dostane se cena ropy až na 200 USD za barel?

Pokud by se uvedená politika realizovala a k zákazu ruské ropy by se připojilo mnoho zemí, byl by to takový nabídkový šok, že trh by se z toho podle mého názoru vzpamatovával léta. Domnívám se, že ceny ropy kolem 200 USD za barel jsou vzhledem k minulým ropným krizím zcela reálné. Dokonce i někteří experti tyto ceny predikují. Výjimečně s nimi souhlasím. Ropné společnosti by na tom přirozeně dlouho vydělávaly. Pak by již nikdo nepochyboval o tom, že zažíváme další ropnou krizi.

Tady si dovolím ještě krátkou vsuvku, která je v kontextu též důležitá. Politické reprezentace, které zákaz importu ropy podpoří, dle mého názoru tak trochu páchají politickou sebevraždu. Domnívám se, že politici v dobách drahoty si málokdy své politické posty v následujících volbách úspěšně obhájí – obzvlášť, když drahotu svou politikou způsobí.

Často se jako příklad uvádí americké prezidentské volby v roce 1992, kdy proti sobě stáli G. Bush (starší) a Bill Clinton. Bush v roce 1991 vyhrál válku v Perském zálivu proti Saddámovi Husajnovi (Irák). Důsledkem konfliktu byla však krátká ropná krize, během které za více jak rok cena ropy vzrostla o cca 150 %. I když byl Bush favoritem, Bill Clinton s přehledem vyhrál. Voliči zkrátka dle mého drahotu neodpouštějí. Proč je to důležité? Nová politická reprezentace časo také znamená jinou fiskální a měnovou politiku.

Měnová politika Fedu v závislosti na ropné krizi

V souvislosti s ropnou krizí je velmi důležité sledovat kroky Federální rezervní banky (Fed). Předseda Fedu Jerome Powell měl na začátku března slyšení u amerického kongresu, kde se explicitně vyjádřil, že 16. března schválí zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Zvýšení o 0,25 procentního bodu je podle mého názoru takový standard. Nicméně je nestandardní to takto explicitně říct veřejnosti. Předtím docházelo pouze k naznačování, nebo obecnému konstatování, že sazby půjdou brzy nahoru. Tudíž tu máme jistou změnu v rétorice.

Dluh vůči HDP a základní úrokové sazby v USA.
Dluh vůči HDP a základní úrokové sazby v USA. Zdroj: tradingeconomics.com

Nyní se ještě vrátíme k ropným krizím. V období druhé ropné krize z roku 1979 (způsobené Íránskou revolucí) se situace v USA ještě více zhoršila. Inflace dosahovala enormní výše, což byla pro ekonomiku hrozná zátěž. Tehdejší předseda Fedu Paul Volcker zvedl sazby téměř na 20 %. Způsobilo to sice hlubokou recesi, ale inflaci dostali pod kontrolu.

Nevěřím, že by Jerome Powell udělal podobný radikální krok. Jednak není Paul Volcker a jednak federální vláda by tak vysoké sazby vzhledem k zadlužení asi neustála – v 70. letech byl dluh vůči HDP velmi nízký. Nyní prakticky splácejí jeden dluh dluhem. Zajímavé je, že prezident USA Joe Biden to bez výmluv i přiznává.

Prezident Biden na Twitteru
Prezident Biden oznamuje na Twitteru navýšení dluhového stropu. Zdroj: twitter.com

To ale neznamená, že Federální rezervní banka nemůže být okolnostmi dotlačena k mnohem razantnější restriktivní měnové politice. Ostatně už pouze avizované kvantitativní utahování (QT) bude z akciového trhu vysávat likviditu skrze dluhopisový trh. Nabídka federálních dluhopisů se zvýší, sazby na jejich kupónech půjdou nahoru. Kromě toho, že dluhové financování nebude tolik výhodné, vzroste konkurence ze strany dluhopisů. Záleží ovšem, v jakém nastavení nástroj použijí. To zatím nikdo neví, jen se nad tím spekuluje.

Nyní se však pojďme podívat na to, jaký má růst ceny ropy dopad na akcie společnosti Chevron. Nejprve se podíváme na hospodářské výsledky společnosti a následně si rozebereme i aktuální cenový graf akcie CVX.

Fundamentální analýza akcie Chevron (CVX)

Kvartální výsledky

Poslední kvartál roku 2021 byl z pohledu výnosů v krátkodobém horizontu nepřekvapivě nejsilnější. Chevron dosáhl obratu 46,2 miliardy USD. Mezikvartálně výnosy vzrostly o 9 %, meziročně o 84 %. Jak jsme si vysvětlili v předešlé analýze na Exxon Mobil, výnosy zkrátka kopírují cenový průběh na trhu s ropou. Co se týče zisku, za čtvrtý kvartál roku firma zaznamenala 5 miliard USD. Mezikvartálně je to pokles o 17,3 %, z 6,11 miliardy USD. Leč meziročně je to ze ztráty 665 milionů USD pořád velký růst. Hrubá marže dosahovala 19 %. Provozní marže je téměř 12,23 %. Zisková marže činila necelých 11 %. Přitom předešlý kvartál byla o pár procentních bodů větší, 14,43 %. Proto byl taky zisk větší.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály.
Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy činily zhruba 5,65miliardy USD, což je mezikvartálně mírný pokles o 4 %.EBITDA zaznamenala malý pokles o 1,1 % na 10,11 miliardy USD. Volné cash flow je ale za poslední čtvrtletí rekordní, 21,59 miliardy USD.

Zisk na akcii (EPS) je 2,63 bodů. Poměrový ukazatel P/E je za poslední kvartál 14,42 bodů. Nicméně cena akcie Chevron v posledních pár týdnech dost povyrostla, takže nyní je P/E kolem 20 bodů. Což dle mého pořád není extrémní hodnota. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je 11,54 %. Rentabilita na investovaný kapitál (ROIC) je téměř 9 %. Oba ukazatele se drží spíše při zemi. Nicméně patří v krátkodobém kontextu k těm lepším hodnotám.

Ukazatel pohotové likvidity (quick ratio) je zhruba 1 bod. Zatímco ukazatel běžné likvidity (current ratio) je 1,26 bodů. První poměr se rovná učebnicové hodnotě, protože podnik má tolik likvidity, aby okamžitě splatil dluhy v krátké době. Druhý poměr by měl být alespoň 1,5 bodů, protože počítá i s méně likvidními aktivy, které však lze „přetavit“ na hotovost nejpozději do jednoho roku. Obecně vzato jsou oba poměry přijatelné.

Poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu D/E je 0,25 bodů. Poměr dlouhodobého dluhu vůči celkovému kapitálu je 0,14 bodů. Oba poměry jsou tudíž hodně nízké, proto přijatelné. I tak se ale vyplatí se podívat, jak velký dluh Chevron ve své rozvaze má. Celkový dluh dosahuje 37,35 miliardy USD. Ve srovnání s předešlými roky se jedná spíše o nižší částku. Nás hlavně zajímá vlastní kapitál, který k poslednímu kvartálu roku 2021 dělá 140 miliard USD. Zde je poslední roky spíše klesající tendence – v roce 2015 činil vlastní kapitál 154 miliard USD.

Roční výsledky

Co se týče výnosů za celý rok, Chevron se může chlubit výsledkem 156,3 miliardy USD. V roce 2018 podnik dosáhl mírně lepšího výkonu, ale pořád je to za těch několik předešlých let ten lepší výsledek. Ovšem pro zisk platí něco jiného. Chevron meziročně zvýšil svůj zisk o 382 % na 15,63 miliardy USD. Od let 2013-2014 jde o největší roční čisté příjmy. Což je právě období, kdy byla ropa vůbec nejdražší v historii. Aktuální tržní ceny jsou ale už hodně blízko od historického maxima. Hrubá marže je za celý rok 18 %, což je od roku 2015 nejvyšší hodnota. Provozní marže dosahuje 10,66 % a zde platí to samé jako u hrubé marže. Zisková marže je též nejvyšší za předešlá léta, 10 %.

Zisk a výnos za jednotlivé roky
Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy jsou za celý rok 2021 16,66 miliardy USD. Meziročně jde o markantní růst o 596 %, protože předešlý rok byl ztrátový. EBITDA meziročně stoupla o více jak 138 % na 34,2 miliardy USD. Volné cash flow je za celý rok úctyhodných 21,6 miliardy USD. Mnohem lepší výsledek, než za předešlých sedm let. Zisk na akcii (EPS) dosahuje 8,14 bodů.

Technická analýza akcie Chevron (CVX)

Akcie Chevron dokázaly již před několika týdny prolomit klíčový S/R level 129 USD. Tím se zároveň povedlo pokořit předešlé historické maximum, které se datuje do roku 2018. Kurz následně bývalou rezistenci zkonsolidoval, čímž se z ní stal support. Býci poté hladinu využili k dalšímu odrazu do vyšších cenových úrovní. Potom to už šlo samo, kurz začal expandovat doslova vertikálně. Od března 2020 se tak akcie Chevron zhodnotily zhruba o 230 % a růst nepřestává.

Týdenní graf akcie Chevron od začátku roku 2017 do března 2022
Týdenní graf akcie Chevron od začátku roku 2017 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (08.03.2022)

Válka na Ukrajině dala trhu masivní impuls a zákaz importu ruské ropy do USA byl hned dalším impulsem. Momentálně se dle mého názoru jedná již o vyloženě panické nákupy. Díky tomu je trh velmi volatilní a tudíž i rizikový. Akcie Chevron nyní doslova kopírují cenu ropy. Trh je však již dle týdenního RSI extrémně přepumpovaný – indikátor ukazuje 84 bodů. Proto bych brzy počítal s nějakou korekcí, díky které se trh pročistí. Leč ta rostoucí tendence může vzhledem k okolnostem trvat dost dlouho.

Závěrem

Momentální geopolitická situace ropnému průmyslu hraje do karet. Situace byla dost napjatá už předtím. Ropné podniky mají dle mého jistotu, že výnosy a zisky budou stoupat. Dá se pouze spekulovat nad tím, jak dlouho to takto vydrží. V 70. letech to trvalo roky. Může se to opakovat? Pokud ano, akcie ropných společností mohou mít býčí trend zajištěný.

Chevron je na tom jinak fundamentálně dobře a domnívám se, že ze současného stavu asi vytěží maximum. Už nyní má podnik jistotu, že první kvartál letošního roku bude velmi silný. Respektive tomu investoři i nyní věří, proto panicky nakupují. Ale přesně na to je si potřeba dávat pozor. Když trhy opanují emoce, je nutné zůstat opatrný a o to více zvažovat veškerá možná rizika.

Obchodování s akciemi Chevron prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Přečtěte si také:

Logo společnosti Exxon Mobil

Akcie Exxon Mobil: Firma ukončuje těžbu ropy a aktivity v Rusku

Čerpací stanice a logo společnosti Shell

Akcie Shell na vzestupu i díky rostoucím cenám ropy. Překoná cena akcie Shell 25 USD?

Budova a logo společnosti Google

Akcie Google (Alphabet) a rekordní zisk za 2021. Co přinese split akcií?

Logo společnosti Intel

Akcie Intel: Firma plánuje továrnu na čipy za 100 mld. USD

Další použité zdroje:

Chevron Corporation. Fourth Quarter and Annual Report [online]. Vydáno 01.02.2021 [cit. 28.01.2021]. Dostupné na: https://www.chevron.com/investors

Klíčová slova: CVX | Intel | Embargo | Americké prezidentské volby | USA Joe Biden | Biden | Politici | Rentabilita | Klesající tendence | Exchange Traded Commodity | Ceny | Šance | Ropná krize | Býčí trend | Akcie Intel | JDE | Velký růst | Spekulovat | Dluhy | Zadlužení | Rekordní zisk | Dovoz | Shell | Joe Biden | USD za barel | WisdomTree | Války | Vzdělávací webináře | Růst | Další růst | Hotovost | Dopady pandemie | Spotřebitelé | Olaf Scholz | WP | Šok | Vývoj | Brent Crude Oil | Pandemie | Situace | Pokles | Trhy | Google | Prezident | Britské společnosti | Federální vláda | Ukazatele | Podnik | Geopolitická situace | Experti | Irák | Zvýšení inflace | Předseda | Yahoo | Ruská ropa | Zdražování | Paul Volcker | Impuls | Federální rezervní banka | Federální rezervní banky | Miliardy | Vysoké ceny ropy | Růst cen | TradingEconomics | Aktuální obchodní příležitosti | Firma | Inflace v USA | HDP v USA | Cena akcie | Růst ceny ropy | Akcie a ETF | Boris Johnson | Růst cen ropy | Kvartální výsledky | Prezident USA | Politika Fedu | Reakce trhu | Akcie společnosti | Podniky | OPEC+ | Jerome Powell | Kvantitativní utahování | Breakout Trader | Očekávání | Alphabet | Příjmy | Výnosy | Měnová politika Fedu | Krize | Chevron | Exxon | Poplatky | Ztráty | Ropné společnosti | Akcie ropných společností | Firmy | Základní úrokové sazby | Energie | Investovaný kapitál | Hospodářské výsledky | Úspěch | Dovoz ropy | Volby | Hrubý domácí produkt (HDP) | Spojené státy | ROE | ROCE | Provozní marže | Hrubá marže | EBITDA | Current Ratio | ROIC | Zisky | Webináře | Vývoj inflace | Velká Británie | Twitter | Trh | Růst HDP | Ropy | Převodník měn | Prezidentské volby | Investiční | Instrumenty | Hrubý domácí produkt | Graf | Exchange | Eura | Cena | Brent | Banka | Analýzy | Akcie Shell | Akcie Google | Volatilní | EPS | Ceny akcií | LYNX | Financování | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Obchodní příležitosti | Emoce | Strach | Výsledky | Zisk | Cenový graf | Exxon Mobil | Investoři | Globální ekonomika | Spekulanti | Americký prezident | Cena ropy | Obchodování | USD | Banky | Úrokové sazby | Zisková marže | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | VaR | Ukazatel | Tržní cena | Trigger | Trend | Trader | Support | Split | Ropa | RSI | P/E | Opce | Obchodník | Nástroj | Nabídka | Marže | Margin | Kurz | Investor | Intradenní obchodník | Indikátor | Futures | Fed | Ekonomika | Centrální banky | Cash flow | CFD | Burza | Breakout | Bod | Analýza | Akcie | Sazby | Kapitál | Import | Politika | Rizika | Poptávka | Dluhopisový trh | ETF | Býčí trh | Ceny ropy | Francie | Německo | Měnová politika | HDP | OPEC | Británie | USA | Rusko | Inflace | Fundamentální analýza | Technická analýza | FOREX | Aktivity v Rusku | Akcie Exxon | Akcie Exxon Mobil | Sankce | Válka na Ukrajině | Ukazatel Běžné likvidity | Current ratio | Miliardy USD | Úrokové sazby v USA | Fundamentální analýzy | | TIM | Hospodářské výsledky společnosti | Výsledky společnosti | Vysoké ceny | Zdražování energií | Zvýšení základní úrokové sazby | Ceny plynu | Chevron Corporation | ANO | Společnosti | Graf akcie | Konkurence | Příležitosti | Plány | Analýza akcie | Fundamentální analýza akcie | Dlouhodobý investor | Americký prezident Joe Biden | Prezident Joe Biden | Zajímavé akcie | Tržní ceny | Dopad na akcie | Zvýšení ceny | Růst ceny |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Úřady: Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici v Mexiku na 15 miliard USD
    Americká automobilka Tesla a její dodavatelé ztrojnásobí investici do plánovaného závodu ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León na 15 miliard dolarů (343 miliard Kč). S odvoláním na guvernéra státu o tom dnes informovala agentura Reuters. Tesla ani místní správa zatím na žádost o komentář nereagovaly.
  • USA a Británie udeřily na jemenské povstalce, spojence Íránu. Hrozí růst plynu a cen pohonných i v Česku
    Vojenský úder Spojený států a Británie na pozice jemenských povstalců, k němuž došlo v noci na dnešek, není překvapivý. Spojené státy jej zvažovaly už v prosinci 2023. V podstatě jde také o test, zda Teherán, jenž povstalce podporuje, bude ochoten vstoupit s USA do proxy války. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil. Jemenští povstalci, Hútíové, v Rudém moři útočí na – zejména – západní plavidla, a ochromují tak mezinárodní obchod. Činí tak ze msty za odvetný útok Izraele na teroristy z Hamásu v Gaze, které taktéž podporuje Írán.
  • USA a Čína
    čínska ekonomika navŕšila držbu USD dlhopisov v októbri o 2,3% na úroveň 906,8 mld. USD, čo je ...
  • USA a Čína jsou dosud nejblíže alespoň dílčí obchodní úmluvě, čeká se na Trumpa. Dnešní optimismus v USA také definitivně ukončil finanční krizi
    Obchodní zmocněnci Spojených států se dnes s čínskou protistranou dohodli na znění první fáze vzájemné obchodní úmluvy. Znění však ještě musí schválit americký prezident Donald Trump. Stát by se tak mělo ještě dnes. Obchodní zmocněnci se s ním sejdou odpoledne newyorského času. Už dříve dnes Trump tweetoval, že Spojené státy a Čína jsou „velmi blízko“ podpisu „významné“ obchodní dohody. „Chtějí ji, no a my také,“ napsal Trump následně na svém twitterovém účtu.
  • USA a Čína pokračují v jednání o příměří, Wall Street na nových maximech
    Prezidenti USA a Číny by měli mít podle ekonomického poradce prezidenta Tumpa Larry Kudlowa příští týden další společný telefonát. Tématem bude řešení obchodní války mezi oběma zeměmi. Podle Kudlowa by měla být předmětem telefonátu také další schůzka mezi oběma lídry a sjednání jejího termínu. Informace sama zatím na finanční trhy nijak výrazněji nezapůsobila, vzhledem k tomu, že trh schůzku mezi oběma lídry po summitu G20 v Japonsku očekával.
  • USA a Čína si protiřečí v obchodní válce
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování se ztrátami. Průmyslový Dow Jones přišel o 0,5 % své hodnoty a S&P 500 společně s technologickým Nasdaqem shodně klesly o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo finančním institucím (-0,7 %).
  • ​USA a Čína v obchodním příměří – tržní analýza 3.12.2018
    Proběhl úspěšně, především pro USA a Čínu. Prezident Donald Trump zahájil vyjednávání s čínským protějškem Si-Ťin Pchingem. Nakonec se dohodly na 90denním obchodním příměří, kdy nebudou navyšovat cla. Čína mimo jiné souhlasila se snížením a odstraněním cel na dovoz osobních vozů z USA, které jsou nyní na 40 %. Od 1. ledna měly být zvýšeny cla ve výši 200 miliard USD na import čínského zboží do USA, každopádně s obchodním příměřím toto rozhodnutí padá. Avšak Trump prohlásil, že pokud nebude dosaženo dohody do 90 dní, cla na čínské zboží budou zvednuta na 25 % z aktuálních 10 %.
  • USA a Čína zase o krok bližšie k dosiahnutiu obchodnej dohody
    Začiatok obchodného týždňa bol pre ázijské akciové trhy pozitívny. Spojené štáty a Čína sú blízko k dosiahnutiu obchodnej dohody. Nemenované zdroje blízke rokovaniam o obchodnej dohode uviedli, že Čína je pripravená výrazne navýšiť dovoz amerických produktov a znížiť clá na dovoz poľnohospodárskych produktov a automobilov z USA. Súčasťou obchodnej dohody môže byť aj zníženie, resp. úplné zrušenie dovozných ciel, ktoré zaviedli Spojené štáty na dovoz tovarov z Číny v ročnom objeme 200 miliárd dolárov.
  • USA a Francie se dohodli na kompromisu ohledně digitální daně. Trump vítá ochotu Číny řešit obchodní konflikt v poklidu
    Japonská vláda v pondělí informovala, že je blízko podepsání obchodní dohody s USA. Dohoda by neměla zahrnovat nová cla na japonské automobily. Čínský vicepremiér Liou Che v pondělí uvedl, že Čína je ochotna řešit obchodní konflikt se Spojenými státy prostřednictvím klidných rozhovorů. Americký prezident Donald Trump tuto ochotu uvítal a dodal, že doufá, že rozhovory začnou v brzké době.
  • USA a Írán možná brzy podepíšou dohodu. Šanghaj zavádí karanténu, což ovlivňuje poptávku po ropě.
    Je čím dál pravděpodobnější, že USA a Írán se blíží k dohodě, která by mohla vyústit ve zrušení sankcí vůči Íránu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že nejlepší způsob, jak zajistit, že se Írán nestane jadernou mocností, je dosáhnout dohody s Teheránem. Ze zprávy agentury Reuters ale vyplynulo, že podle zvláštního vyslance USA pro Írán Roberta Malleye není jisté, zda dohoda projde, protože určité problémy se dlouhodobě nedařilo vyřešit a očividně budou obtížně řešitelné i při obnovených jednáních. Podle hlavního poradce nejvyššího íránského vládce Kamala Charraziho je ale dohoda nutná a vše bude záviset na politické vůli Spojených států.
  • USA a vyšší cla na čínské zboží
    Americký prezident Donald Trump naplnil, co slíbil. Uvalil na Čínu za porušení dohod vyšší cla na čínské zboží za 200 miliard dolarů ročně. Peking nyní chystá odvetu a obchodní válka pokračuje.
  • USA: Ceny domů rostou v klíčových městech druhý měsíc v řadě, kvartální vývoj nejsilnější za 6 let. Důvěra zklamala
    Realitní trh ve Spojených státech potvrzuje své oživení. Červnový index cen dom...
  • USA cílí na Írán, ale následky ponesou i velcí dovozci ropy
    Napjaté vztahy mezi USA a Íránem gradují stále více a více. Zhoršily se poté, co se loni v květnu americký prezident Donald Trump rozhodl odstoupit od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a v listopadu 2018 obnovil protiíránské sankce. Osm zemí však dostalo šestiměsíční výjimku, jejíž platnost již za pár dní skončí. Bílý dům v pondělí oznámil, že prodloužení termínu neplánuje a reakce trhů na sebe nenechala čekat.
  • USA: Co nás čeká v tomto týdnu; zabydlí se S&P 500 nad 1100 body?
    Ačkoliv americké trhy zavřely minulý týden přes procento v červených číslech, dokázaly se v druhé polovině týdne ko...
  • USA: CPI (červen), povolení/zahájení staveb domů (červen)
    Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních měsících slábly, značně se totiž projevil propad volatilních...
  • USA: CPI, Delta Air Lines, BofA, Wells Fargo
    Produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií, respektive benzínu...
  • USA: CPI, Indexy průmyslu NY, Philadelphie
    Podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií...
  • USA: CPI (květen), Index Fedu Philadelphie (červen) opět nízké?
    Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních měsících slábly, značně se totiž projevil propad volatilních cen ropy a energií...
  • USA: CPI, Povolení/Zahájení staveb domů
    Produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií, respektive benzínu...
  • USA: CPI (07), Zápis Fedu (28.-29.07.)
    Dlouhodobě podprůměrné produkční i spotřebitelská inflace v posledních měsících slábly, značně se totiž projevil propad volatilních cen...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani