Úterý 19. březen 2024 03:37
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Bitcoin: Poznejte těžkou váhu kryptoměn a naučte se, jak do něj správně zainvestovat!

17.12.2020 09:28  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bitcoin je průkopník ve světě kryptoměn a fenomén posledního desetiletí. Ke konci roku 2017 doslova pobláznil svět. Kdo z vás si nepamatuje ono šílenství, které tato virtuální měna svým raketovým růstem vyvolala?

I po svém dramatickém propadu v roce 2018 je tady s námi stále. Ba co víc, kurz bitcoinu je v tuto chvíli nejvyšší v historii. Pojďme si tedy opět tuto kryptoměnu připomenout.

Vysvětlíme si, co je bitcoin, jaká jsou jeho specifika a výhody či nevýhody. Podíváme se na vývoj ceny bitcoinu v posledních letech, a i na to, co může být za jeho současným růstem.

Přiblížíme si, jak tohoto fenoménu mohou využít investoři a které finanční instrumenty mohou v souvislosti s virtuálními měnami využít pro své obchodování.

 

Bitcoin je nejznámější virtuální měnou na světě. Udrží si Bitcoin svůj královský status i nadále?

 

V následujícím článku se dočtete:

  1. Co je to virtuální měna?
  2. Co je to kryptoměna?
  3. Co je bitcoin (BTC)?
  4. Vznik bitcoinu a jeho tajemný zakladatel
  5. K čemu slouží bitcoin peněženka?
  6. Jak platit bitcoinem?
  7. Jak těžit bitcoin?
  8. Hlavní výhody a nevýhody bitcoinu?
  9. Historický vývoj ceny bitcoinu
  10. Rok 2021: Zlatý čas pro bitcoin, nebo bublina opět praskne?
  11. Jak investovat do bitcoinu v současné době?
  12. Bitcoinové akcie
  13. Bitcoin futures – budoucnost v obchodování bitcoinů?
  14. Bitcoinové ETC
  15. Bitcoinové ETN

Co je to virtuální měna?

Virtuální měna (někdy také digitální měna) je typ neregulované měny, která je vydávána a obyčejně i kontrolována jejími vývojáři a používá se k placení uvnitř specifické virtuální sítě. Jde o digitální reprezentaci peněz, které ale nevydává a nekontroluje centrální banka ani jiné veřejné autority.

Virtuální měny nutně nemusí být navázané na klasické měny, ale jsou akceptovány jako prostředek směny. Uchovávají se pouze v elektronické podobě. V dnešní době mohou být některé virtuální měny použity k nákupu zboží a služeb, jiné slouží například jako platidla v online hrách.

Co je to kryptoměna?

Kryptoměna je druh digitální (virtuální) měny, která je založena na kryptografii (šifrování). Díky tomu ji je těžké padělat, falšovat a jakkoliv manipulovat. K ověření transakcí využívá řetězení digitálních podpisů (tzv. blockchain).

Cílem kryptoměn je přinést decentralizovanou alternativu k existujícím klasickým měnám. Zpravidla se vyznačují nízkými transakčními náklady a rychlostí provedených plateb.

Kryptoměny se používají nejen jako internetové platební médium ale také jako investiční nástroj. Jednou z nejznámějších a nejstarších kryptoměn je bitcoin. Do povědomí široké veřejnosti se dostal zejména koncem roku 2017, kdy se jeho cena přiblížila až k pomyslné hranici $20,000.

Bitcoin a další kryptoměny se obchodují na specializovaných burzách podobně jako forexové páry. Jde o trhy, které jsou necentralizované a (téměř) neregulované, a proto i velmi rizikové.

Co je bitcoin (BTC)?

Bitcoin (BTC) je nejznámější a nejrozšířenější digitální kryptoměna a zároveň také internetová platební síť, ve které se tato měna používá. Jednotka bitcoinu je označovaná jako mince (1 BTC), která má osm desetinných míst. Desetinná jednotka je označována jako satoshi.

Každý jednotlivý Bitcoin je v podstatě počítačový soubor, který je uložen v aplikaci „digitální peněženka“ nebo bitcoinovém trezoru. Celkové množství bitcoinů je omezené. Jejich počet je předem stanoven na 21 milionů.

Tato nejznámější kryptoměna není kryta žádnou komoditou. Kurz bitcoinu závisí na aktuální poptávce. Bitcoin je volně směnitelný a každá transakce je zaznamenána ve veřejném seznamu zvaném blockchain. Samotná platba se uskutečňuje téměř okamžitě.

Blockchain zaručuje anonymitu a zároveň znemožňuje vnější zásah do provedených transakcí. S trochou nadsázky můžeme blockchain přirovnat k účetní knize kryptoměn. Zapisují se zde veškeré proběhlé transakce. Ověřování transakcí a vydávání (tzv. těžba) nových bitcoinů se děje uvnitř sítě za pomocí sofistikovaných algoritmů.

Bitcoin a regulace

Vznik bitcoinu a jeho tajemný zakladatel

Bitcoin sice vznikl v roce 2008, ale reálně se začal používat až v roce 2009, kdy byl zdrojový kód této kryptoměny vydán jako open-source software. Cílem tohoto projektu bylo vytvořit decentralizovanou měnu nezávislou na stáních institucích a hranicích.

V bitcoinovém světě neexistuje žádná řídící autorita ani centrální řízení. Vše funguje „na principu většiny“. O tom, kdo bitcoin vymyslel, se dodnes vedou vášnivé debaty.

Není přesně jasné, kdo stojí za jeho vznikem. Víme, že byl založen člověkem s pseudonymem Satoshi Nakamoto. Přesná identita je ale neznámá. Spekuluje se, že mohlo jít i o skupinu lidí.

Existuje mnoho různých teorií o tom, kdo přivedl tuto kryptoměnu na svět. Někteří dokonce tvrdí, že za jeho vznikem stojí sám Elon Musk, kterého si většina z nás spojuje zejména se společností Tesla. Ten ale tato tvrzení popírá.

Mnoho lidí se snaží zakladatele této nejznámější kryptoměny dodnes vypátrat a vznikají nové a nové teorie, kdo by se za pseudonymem Satoshi Nakamoto mohl skrývat.

K čemu slouží bitcoin peněženka?

Bitcoiny je možné uchovávat ve virtuálních peněženkách, které dostaly označení bitcoin peněženky. V peněžence má uživatel schován svůj privátní klíč, kterým kryptograficky podepisuje bitcoinové transakce.

Platby probíhají tak, že uživatel zadá požadovaný počet bitcoinů a vyplní adresu, na kterou je chce odeslat. V principu se to dost podobá přeposílání peněz z účtu na účet. Rychlost vyřízení transakce je v řádech vteřin a příjemce tak platbu obdrží okamžitě.

Bitcoinové peněženky existují ve formě aplikací pro váš telefon či počítač, případně je možné mít i bezpečnější hardwarové řešení, které připomíná USB disk.

Kde a jak získat bitcoin?

Je několik možností, jak se k této virtuální měně dostat. Existují specializované burzy, kde se s různými kryptoměnami obchoduje, jako například bitfinex. Další možností jsou online směnárny jako například coinbase či simplecoin.

V dnešní době existují i specializované bankomaty. Dokonce je možná dostat v této měně zaplaceno za odvedenou práci, zboží či nabízené služby. Existují i firmy, kde zaměstnanci dostávají výplatu v různých kryptoměnách.

Jak platit bitcoinem?

Jak už bylo řečeno, bitcoin je decentralizovaná měna. Žádná centrální banka na světě na něj nemá vliv. Hlavní výhodou je, že s touto kryptoměnou lze provádět rychlé mezinárodní platby, které jsou navíc z velké části anonymní. Platby lze provádět téměř všude, kde je dostupný internet.

Bitcoinem můžete platit stejně jednoduše a rychle, jako když odešlete email. Z bitcoinové peněženky odesílatele dojde ke stržení požadovaného množství mincí, které se připíšou do peněženky příjemce.

Uvnitř sítě dochází k sofistikovanému ověřování pravosti transakce. Cílem je zajistit, aby utracené peníze nemohly být použity znovu, případně aby někdo nezískal přístup k mincím, které mu nepatří.

Dřívější výhodou byly i relativně nízké transakční náklady, ale poslední dobou tyto náklady stoupají i na několik dolarů. Z tohoto důvodu se tato virtuální měna nehodí k provádění příliš malých plateb.

Se vznikem dalších kryptoměn by se ale jejich nárůst měl opět zpomalit. Bitcoin si jako platidlo získává větší a větší oblíbenost a množství obchodů a služeb, kde je tato kryptoměna akceptována, rok od roku roste.

Princip bitcoinové transakce

Při každém zaslání platby odesílatel posílá částku, cílovou adresu a zároveň s tím i speciální digitální podpis, který je vždy unikátní pro každou transakci. Celé síti tak říká, jak by se měla účetní kniha (blockchain) změnit a podepisuje tuto žádost matematicky zašifrovaným podpisem.

Jednotlivé uzly (počítače napojené v síti) mají přístup k účetní knize a ví o všech předchozích transakcích. Pravost každé nové transakce ověřují tím, že se snaží rozšifrovat podpis. K tomu řeší složitou matematickou úlohu, jejímž řešením je zašifrovaný nový blok. Ten obsahuje informaci o nově příchozích platbách a kopii všech předchozích bloků.

Jakmile příslušný uzel najde řešení úlohy, informuje ostatní. Ti zkontrolují správnost procesu a aktualizují si účetní knihu podle něj. Uzel, který řešení najde a transakci ověří, si ponechává transakční poplatky a zároveň dostává odměnu za potvrzení celého bloku získáním nových bitcoinů. Tímto způsobem dochází k „těžení bitcoinů“. O tom, který uzel řešení najde a získá bitcoiny, rozhoduje náhoda.

Jak těžit bitcoin?

Těžba bitcoinů je jediný a předem daný způsob emise nových mincí do oběhu. Jedná se o velmi komplikovaný a náročný proces vyžadující kvalitní a výkonný hardware, který pracuje prakticky nonstop. Těžení bitcoinů není v podstatě nic jiného než ověřování transakcí v počítačové síti.

Těm, kteří transakce ověřují, se říká těžaři (mineři). Každý těžař má k dispozici aktuální kopii blockchainu s ověřenými transakcemi, přičemž rozšifrovává a zaznamenává transakce nové.

Protože bitcoinové platby a převody probíhají neustále, každý těžař řeší jiný blok a transakce. Ten, kdo vyřeší úlohu nejrychleji, dostává zaplaceno ve formě poplatků za prověřené transakce a odměnu za potvrzení bloku. Tato odměna je aktuálně nastavěna na 6,125 bitcoinu.

Má těžení bitcoinu v dnešní době ještě smysl?

Těžení bitcoinu se stává náročnějším a samotná těžba se zpomaluje. K tomuto procesu je výkonný počítač s kvalitní grafickou kartou téměř nutností.

Vysoká energetická náročnost a zdlouhavost těžebního procesu zapříčinily, že v dnešní době již pro jednotlivce není těžba této virtuální měny natolik dostupná a výhodná.Těžaři se z tohoto důvodu sdružují do tzv. bitcoinových farem.

Bitcoinové farmy

Bitcoinové farmy jsou rozsáhlá sdružení počítačů, které společně řeší požadované úlohy a těží tak danou kryptoměnu. Často se jedná o velké fabriky plné počítačových procesorů.

Farmy samotné se často přesunují a zaměřují se na státy s cenově dostupnou elektrickou energií, protože vysoká energetická náročnost je jedním z hlavních problémů těžby v současnosti.

Největší těžební farmy se aktuálně nacházejí v Číně. Mnoho států se navíc poslední dobou rozhodlo proti bitcoinovým farmám bojovat a zvažují restrikce a omezení například ve formě vysokého zdanění.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Hlavní výhody a nevýhody bitcoinu?

Odpovědět na tuto otázku není zase tak jednoduché, protože to, co někteří považují za její přednosti, jiní považují naopak za nedostatek. Nicméně za hlavní výhodu mnozí považují skutečnost, že díky své decentralizaci lze bitcoinem platit téměř okamžitě po celém světě. Platby jsou navíc téměř anonymní.

Anonymita plateb je ale současně považována za hlavní nedostatek této měny. Bitcoin je často používán ve spojitosti s kriminálními aktivitami a nelegálními obchody.

Daňové úniky, praní špinavých peněz, financování kriminální činnosti a další nekalé praktiky vedou státy k tomu, že se snaží užívání bitcoinu regulovat. To je samo o sobě problém, protože tato kryptoměna vznikla právě proto, aby regulacím nepodléhala.

Bitcoin není z hlediska legislativy dostatečně vymezen a vše stěžuje i anonymní vlastnictví. Problematické je například zachycení majetku ve formě této měny v účetnictví. Pokud vám vaší virtuální měnu někdo odcizí, je těžké dovolávat se spravedlnosti.

V roce 2015 označila americká komise pro komoditní obchody (CFTC) bitcoin jako komoditu a bitcoinové burzy musejí od té doby registrovat své obchody. Německo od roku 2013 uznává bitcoin jako oficiální virtuální měnu. Stejně tak i Japonsko, které je jejím velkým podporovatelem.

Ačkoliv platba probíhá téměř okamžitě, pokud odešlete své mince na špatnou adresu, platbu nelze stornovat a vaše peníze jsou tak nenávratně pryč. Stejné riziko funguje i u bitcoin peněženek. Pokud přijdete o přístupové údaje, nebudete se moci ke svým mincím dostat.

Jelikož se jedná o měnu založenou plně na prostředí počítačových sítí, jako taková čelí mnoha hackerským útokům. Jsou známy případy pokusů o prolomení přístupů do virtuálních peněženek a útoky na burzy kryptoměn samotné.

Zastánci bitcoinu tvrdí, že používané šifrování zaručuje bezpečnost této měny, ale kritici poukazují na to, že je jen otázkou času, než někdo podobné zabezpečení prolomí a že s příchodem sofistikovanějších počítačů kryptoměny nebudou již tolik bezpečné.

Další hrozbou je vznik a narůstající popularita ostatních kryptoměn. Neustále vznikají kryptoměny nové, a nikde není řečeno, že vedoucí úlohu nepřevezme nová měna, která dokáže lépe splňovat požadavky uživatelů a která například nabídne nižší transakční náklady a lepší zabezpečení.

Pokud se rozhodnete do této nejznámější kryptoměny zainvestovat, mějte prosím na paměti, že se jedná o vysoce volatilní měnu, která dokáže během krátké doby udělat obrovské cenové výkyvy.

Historický vývoj ceny bitcoinu

Bitcoin byl založen v roce 2009 a až do roku 2010 byla jeho hodnota prakticky nulová. Povědomí o této novince měla pouze malá skupinka lidí.

Historicky první obchod s bitcoinem se uskutečnil v květnu 2010, kdy si maďarský programátor koupil za 10 000 mincí dvě pizzy. Z dnešního pohledu můžeme říct, že se se jednalo asi o nejdražší pizzy v historii.

V roce 2013 cena bitcoinu poprvé překročila $ 1000, ale velmi záhy spadla na polovinu. Mezi lety 2013 a 2017 se bitcoin dostal více do povědomí veřejnosti především díky širší akceptaci retailovými obchodníky, kteří bitcoin přijímali jako platidlo.

Ve větším měřítku začaly vznikat bitcoinové burzy, šířily se zprávy o jeho možné regulaci, o zákazech obchodování nebo o podvodech s ním spojených.

Vývoj bitcoinu od roku 2015 až do konce roku 2017. Zdroj: Yahoo Finance.

V roce 2016 si začala bitcoinu všímat širší investorská veřejnost a v roce 2017 bitcoin zažil extrémní nárůst na téměř $ 20,000 za minci. Od té doby ho znal celý svět.

V říjnu a listopadu 2017 bitcoin trhal jeden cenový rekord za druhým a během několika týdnů byl schopen vyšplhat o několik tisíc dolarů. Hranici $ 10,000 překonal 29. listopadu 2017, aby o pár hodin později dosáhl až na $ 11,000.

Parabolický vývoj kurzu bitcoinu byl často komentován a přirovnáván k tulipánovému šílenství ze 17. století. Stále častěji přicházela varování, že se jedná jen o investiční bublinu, která brzy praskne.

Cenový boom a rostoucí popularita vedly k tomu, že bitcoinové burzy přestaly přijímat nové žádosti o otevření účtu.
I přes řadu negativních ohlasů spustily na konci roku 2017 americké derivátové burzy CBOE a CME obchodování bitcoin futures.

V posledních týdnech roku 2017 se pak kurz bitcoinu prudce propadl a pokles pokračoval i v roce 2018, kdy se cena postupně propadla dokonce pod $ 4000. Bitcoinové šílenství bylo u konce. Tedy alespoň na čas.

Bitcoin dosahuje historického maxima . Zdroj: Yahoo Finance.

Postupný nárůst opět započal s příchodem roku 2019. V dubnu téhož roku se bitcoin opět dostal nad hranici $ 5000 a do července 2019 se cena vyšplhala nad $ 11,000.

V říjnu 2020 cena překonala významnou rezistenci okolo $ 12,500 a od té doby cena roste podobným tempem jako ke konci roku 2017. V prosinci 2020 se kurz bitcoinu vyšplhal nad pomyslnou hranici $ 20,000 za minci a dosáhl tak svého historického maxima.

Rok 2021: Zlatý čas pro bitcoin, nebo bublina opět praskne?

Jaká bude hodnota této kryptoměny v roce 2021? To je otázka za miliony dolarů a názory a prognózy se velmi liší.

Kritici namítají, že bitcoin nemá žádnou reálnou hodnotu a ani nemá možnost, jak se nadále rozvíjet. Poukazují na to, že na rozdíl od akcií nestojí za touto kryptoměnou žádná reálná firma či produkt.Vše je založeno jen na důvěře investorů.

Jakmile pomine důvěra, vše se zhroutí jako domeček z karet. Současný cenový nárůst kritici připisují spíše zbožnému přání investorů, kteří se často soustředí jen na výhody této kryptoměny a přehlížejí její závažné nedostatky. Kdykoliv tedy může přijít nepříjemné vystřízlivění podobné tomu v roce 2018.

Na druhé straně ale sílí hlasy, že situace je dnes naprosto jiná než při rekordním nárůstu ceny v roce 2017. Tehdy cena rostla díky zájmu malých investorů, zatímco za nárustem v roce 2020 stojí velké instituce a investiční fondy.

Investiční fond Grayscale Bitcoin Trust je jedním z největších fondů soustředících se na investování do bitcoinu a za posledních 6 měsíců hlásí nárůst investic do této nejznámější kryptoměny až o 40 %.

Dalším argumentem je akceptování této virtuální měny širokou veřejností. Roste i jeho dostupnost. Například počet bitcoinových automatů vzrostl za poslední 3 roky až o 500 %.

Společnost PayPal navíc oznámila, že v roce 2021 zavede novou službu, která umožní uživatelům platit v kryptoměnách. PayPal má přes 346 milionů aktivních účtů a dané platby umožňuje až 26 milionů obchodů.

Navíc současná koronavirová krize vede investory k hledání nových příležitostí, kam zainvestovat a jak diverzifikovat své portfolio. Bitcoin by k těmto účelům mohl vhodně posloužit.

Předvídat cenu bitcoinu v roce 2021 tedy není vůbec jednoduché. Je ale jasné, že v tuto chvíli je opět na vrcholu sil, přestože jeho zánik byl predikován již několikrát.

Jak investovat do bitcoinu v současné době?

Možností, jak investovat do pohybu kryptoměn je hned několik. Můžeme například nakoupit virtuální měnu samotnou a spekulovat na pohyb její ceny. K tomuto účelu existují kryptoměnové burzy.

Kryptoměnová burza v podstatě připomíná obchodní platformu s rozhraním pro nákup nebo prodej. Na takové burze je možné směnit klasické peníze (hlavně dolary a eura) za bitcoiny nebo jiné kryptoměny.

Čtěte také >>Investice do vody: 3 zajímavé akcie pro vaše portfolio

Vzhledem k tomu, že tyto burzy jsou méně regulované než klasické burzy, je zde investování riskantnější. Často se také stávají cílem hackerských útoků a jejich provoz je doprovázen výpadky. Z tohoto důvodu ještě stále mnoho investorů váhá s obchodováním kryptoměn.

Pokud máte pochybnosti o investování prostřednictvím kryptoměnových burz, ale přesto je vám svět virtuálních měn blízký, i pro vás existuje řešení. Můžete investovat do bitcoinových akcií a futures, případně do bitcoinových ETN a ETC.

Bitcoinové akcie 

Bitcoinové akcie jsou v podstatě klasické akcie tak, jak je známe. Jedná se o cenné papíry vydávané společnostmi, které jsou nějakým způsobem navázané na kryptoměny, případně na technologie, které se v souvislosti s kryptoměnami používají.

Výhodou, je, že některé tyto akcie se obchodují na klasické burze a podléhají tak pravidlům a dozoru příslušné burzy.

Existují různé investiční fondy, které se specializují na nákup kryptoměn, přičemž investorům nabízí své akcie, které celkem věrohodně kopírují pohyby dané kryptoměny. Stejně tak existují společnosti, které se soutředí na těžbu bitcoinu ve velkém.

Je však ale třeba pamatovat na to, že tyto společnosti jsou na cenových pohybech kryptoměn často přímo závislé a jejich akcie mohou vytvářet divoké cenové pohyby.

bitcoin futures

Riot Blockchain, Inc. (RIOT)

Jedná se o jednu z největších těžebních společností bitcoinu v USA. Dle odhadu by tato firma měla do dubna 2021 vlastnit až 15,040 těžebních počítačů.

Akcie této společnosti se obchodují na burze Nasdaq, což je pro investory výhodou, jelikož společnost musí splňovat kritéria nastavená touto burzou.

Jak je z grafu patrné, cena akcií rostla nejvíce ke konci roku 2017 když kurz bitcoinu nekontrolovatelně rostl. Stejně tak pak cena spadla dolů v roce následujícím. Nyní jsme svědky postupného vzrůstu. Úspěch společnosti do jisté míry stojí a padá s tím, jak se kurzu bitcoinu momentálně daří.

Týdenní graf RIOT od července 2016 do prosince 2020. Zdroj: LYNX.

Vždy je ale důležité, abyste si před případnou investicí danou společnost důkladně ověřili. Počátky této firmy sahají až do roku 2000, kdy se společnost původně jmenovala AspenBio a soustředila se primárně na výzkum lidských a zvířecích antigenů.

Od té doby prošla několika proměnami a změnami názvů (celkem 5 názvů za 20 let), až se v roce 2017 pod současným názvem rozhodla zaměřit na bitcoin.

Pokud firma často mění své názvy a obor činnosti, investoři by měli zpozornět. V roce 2018 se dokonce hovořilo o možném bankrotu této firmy.

Přestože se z dlouhodobého hlediska může jednat o rizikovou investici, jedná se o poměrně zajímavou alternativu zejména pro intradenní obchodníky, kteří své obchody řídí na základě technické analýzy. Tato akcie je celkem likvidní a s dostatečnou volatilitou.

Podobných společností na burze Nasdaq najdete více. Na příkladu RIOT jsme si ale ukázali, že obezřetnost je vždy namístě, zejména pokud jde o bitcoinové akcie.

 

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

Grayscale je jeden z největších investičních fondů specializujícím se na kryptoměny na světě. V současné chvíli spravuje aktiva v hodnotě více než $ 12,2 miliardy.

Soustředí se na investice do několika virtuálních měn a svým klientům nabízí možnost investovat do akcií, které svým pohybem odrážejí pohyb ceny kryptoměny samotné (podobně jako u ETF). Vedle bitcoinu se tento fond soustředí i na ostatní kryptoměny jako například Ethereum, Litecoin a další.

V současné chvíli se cena GBTC obchoduje kolem $ 26 za akcii. Stejně jako u bitcoinu I zde došlo v říjnu 2020 k prolomení významné rezistence a od té doby cena strmě stoupá.

Cenová korelace mezi BTC a GBTC. Zdroj: Yahoo Finance.

GBTC se obchoduje na OTCQX. Jedná se tedy o OTC trh, který má svá vlastní specifika a je důležité, aby se investoři s obchodováním na OTC (Over-The-Counter) trhu nejprve dostatečně obeznámili.

Stále  se jedná o celkem neprůhledný trh, jelikož firmy nemusí sdílet tolik informací jako společnosti kótované na burze. U obchodování OTC je také velmi důležité hlídat si likviditu, aby nedošlo k problémům s realizací vašich objednávek.

Čtěte také >>OTC obchodování – příležitosti a rizika Over-The-Counter trhů

Je třeba si uvědomit, že kryptoměny se většinou dají obchodovat 24 hodin denně. Například bitcoin je velmi volatilní kryptoměna a za noc může vytvářet nepředvídatelné cenové pohyby. Pokud obchodujeme bitcoinové akcie, které se řídí obchodními hodinami konkrétní burzy či trhu, je nutné počítat s cenovými gapy.

Další možností je investovat do společností, které nejsou se světem kryptoměn přímo spjaty, ale z povahy jejich činnosti nebo produktu se jich svět kryptoměn nepřímo týká.

Se vzrůstajícím počtem těžebních farem na bitcoin například bude vzrůstat i poptávka po výkonných grafických kartách a počítačových procesorech. V takovém případě by nás mohly zajímat třeba akcie výrobce grafických karet NVIDIA.

Tyto společnosti nejsou na bitcoinu zpravidla tolik závislé, proto nebudou tolik náchylné k volatilním pohybům této virtuální měny. Přesto se ale mohou na vlně bitcoinového boomu svézt a investice do nich může být zajímavou alternativou.

Více o možnostech, jak nepřímo profitovat z bitcoinového boomu se dozvíte v našem podrobném článku, který do detailu akcie podobných společností rozebírá.

Čtěte také >>Nejlepší bitcoinové a blockchainové akcie roku 2020

Bitcoin futures – budoucnost v obchodování bitcoinů?

Bitcoin futures je další možnost, jak obchodovat tuto kryptoměnu, přitom na klasických regulovaných burzovních trzích. Jedná se o termínovaný kontrakt, který opisuje „spotovou“ cenu bitcoinu.

Volatilita bitcoinu je u burzovních futures ošetřena limitními pohyby, takže se nestane, aby cena spadla nebo vyrostla příliš rychle za příliš krátkou dobu, tak jako se to děje u bitcoinu samotného běžně.

U LYNX je v současné době možné obchodovat 2 futures kontrakty:

BRR

Futures kontrakt BRR se obchoduje na americké burze CME a je obchodován od roku 2017. CME Group používá k výpočtu ceny bitcoinu vlastní referenční kurz získaný ze 4 různých zdrojů, tzv. Bitcoin Reference Rate Index.

Jeden kontrakt odpovídá 5 bitcoinům a minimální pohyb (tick) představuje hodnotu $ 25. Udržovací marže je v současné chvíli $ 7950.

Denní graf prosincového futures kontraktu BRR. Zdroj: LYNX.

Mějte prosím na paměti, že BRR je v současné chvíli vhodný spíše pro dlouhodobé swingové obchodování, jelikož pro intradenní obchodování často postrádá potřebnou likviditu.

BAKKT

Futures kontrakt BAKKT se obchoduje na burze ICE a je obchodován od roku 2019. Jeden kontrakt odpovídá 1 bitcoinu a minimální pohyb (tick) představuje hodnotu $ 2,5. Udržovací marže je v současné chvíli $ 7950.

Denní graf prosincového futures kontraktu BAKKT. Zdroj: LYNX.

Tento futures kontrakt není v současné chvíli příliš obchodovaný a rozhodně zatím není vhodný pro intradenní obchodování. Časem se ale situace samozřejmě může změnit, a proto jej uvádíme jako možnost do budoucna.

LYNX TIP: Podívejte se na webinář o tom, jak obchodovat intradenně bitcoin futures

Bitcoinové ETC

Tento finanční produkt byl poprvé uveden v roce 2007. ETC (Exchange Traded Commodities/Currencies) je instrument, který je podobný ETF a zaměřuje se na kopírování pohybů jednotlivých komodit, komoditních indexů a měn.

U LYNX je v současné chvíli možné obchodovat ETC s názvem HANetf BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto (ISIN DE000A27Z304) pod symbolem BTCE.

BTCE

BTCE kopíruje vývoj ceny bitcoinu a obchoduje se na německé elektronické burze XETRA. BTCE je plně kryt hodnotou bitcoinů a investicí do BTCE získáváte nárok na předem definované množství bitcoinů.

Výhodou je, že pro takový druh investice nepotřebujete bitcoin peněženku a vše se odehrává v prostředí regulované burzy, a ne v prostředí kryptoměnové burzy.

I u tohoto produktu je ale vždy důležitá likvidita, která zatím nemusí být vždy dostačující, proto je vždy důležité daným podmínkám přizpůsobit i styl obchodování.

Denní graf BTCE do prosince 2020. Zdroj: LYNX.

Bitcoinové ETN

U LYNX je možné obchodovat dva bitcoinové produkty a oba najdete pod symbolem BITCOINXB. Ačkoliv zde oba produkty uvádíme, je důležité zmínit, že v současné chvíli tyto produkty postrádají dostatečnou likviditu, a tudíž zatím nejsou ke klasickému obchodování příliš vhodné. Zmiňujeme je spíše jako alternativu, která může být zajímavá do budoucna.

Bitcoin Tracker One – SEK
Bitcoin Tracker One – EUR

Jedná se o veřejně obchodované ETN, které je emitováno společností XBT Provider sídlící ve švédském Stockholmu. Ta vytvořila vůbec první burzovně obchodovaný instrument opisující cenu bitcoinového indexu – Bitcoin Tracker One – SEK. Tento instrument se obchoduje ve švédských korunách.

Po úspěchu švédského trackeru vydalo XBT Provider druhý ETN – Bitcoin Tracker One – EUR, který se obchoduje v eurech. Tyto ETN mají jako podkladové aktivum Bitcoin oceněný v amerických dolarech – tedy „měnový pár“ BTC/USD.

Bitcoin se tradičně obchoduje obdobně jako měnový pár nejen proti USD, ale i proti řadě jiných měn (např. proti euru BTC/EUR či proti japonskému jenu BTC/JPY), případně i proti jiným kryptoměnám jako je Ethereum (ETH/BTC).

Co to je ETN?

Bitcoin Tracker One je produkt spadající do kategorie ETN – Exchange Traded Note. Svou podstatou se jedná o produkt velmi blízký známějším ETF neboli burzovně obchodovaným fondům.

ETN i ETF mají společné to, že opisují cenu podkladového aktiva. Jsou oblíbené díky nízkým nákladům a protože se obchodují na centralizovaných a regulovaných burzách. Liší se však strukturou. ETF má v portfoliu přímo nakoupené cenné papíry, jejichž cenu opisuje.

Oproti tomu ETN se spíše podobá dluhopisu, který opisuje cenový vývoj podkladového aktiva. Nedochází zde k žádným kupónovým platbám, na které jsou investoři u dluhopisů zvyklí. Důležité je posoudit kredibilitu společnosti vydávající tyto produkty, jelikož se investor vystavuje riziku úpadku tohoto emitenta.

Vzhledem ke své struktuře nabízí ETN často nižší tracking error neboli odchylku od podkladového aktiva. Jinými slovy – obecně by se dalo říct, že ETN opisují přesněji cenový vývoj podkladu.

Charakteristiky Bitcoin Tracker

Bitcoin Tracker One opisuje vývoj páru BTC/USD. Směnný kurz je získán průměrem cen z bitcoinových burz jako je Bitfinex, Bitstamp a GDAX, které poskytují základní referenční data. Výsledný průměr je dále převeden do švédských korun, respektive do eur.

Bitcoin Tracker One – SEK je nepákový produkt postavený na certifikátech. Jeho multiplikátor je 0,005, což znamená, že změna ceny bitcoinu na páru (BTC/USD) o $1 000, bude mít za následek změnu ceny trackeru o $5. U Bitcoin Tracker One – EUR je multiplikátor desetkrát větší.

Oba produkty jsou neinverzní. Zvýší-li se cena bitcoinu, zvýší se proporčně i cena ETN.
Tyto instrumenty nemají žádnou dobu expirace. Roční poplatek za správu fondu činí 2,5 %.

Obchodují se na burze Nasdaq Nordic ve Stockholmu pod ISIN SE0007126024 (Bitcoin Tracker One – SEK) a SE0007525332 (Bitcoin Tracker One – EUR). První zmíněný se obchoduje ve švédských korunách a druhý v eurech. Ticker je BITCOINXB.

Společnost XBT Provider se neotevírá žádným tržním rizikům a veškerá likvidita vydaných ETN je plně kryta hodnotou nakoupených bitcoinů. Prospekty k oběma ETN produktům jsou schváleny švédskými regulatorními úřady a jsou primárně listovány na švédské burze Nasdaq Nordic ve Stockholmu.

Společnost XBT Provider je součástí skupiny KnCGroup, švédské organizace, která je světovým lídrem v těžbě této kryptoměny.

Proč obchodovat Bitcoin přes ETN?

Jedna z hlavních předností je jednoduchost. Vzhledem k tomu, že cenné papíry jsou listovány na švédské burze, jsou obchodovány stejným způsobem jako švédské nebo jakékoliv jiné akcie.

Při obchodování vidíte v portfoliu počet nakoupených nebo prodaných kusů a můžete snadno sledovat vývoj ceny. Obchodovat se dá ale pouze během obchodních hodin. Pro většinu investorů je důraz na bezpečnost na prvním místě.

Vzhledem k tomu, že produkty emitované společností XBT Provider mají souhlas nejvyššího regulatorního orgánu (Swedish FSA) a jsou kótovány na centralizované burze Nasdaq Stockholm, dají se rozhodně považovat za bezpečnější než mnohé problémové kryptoměnové burzy.

Pokud vás svět kryptoměn zaujal a rozhodnete se nějakým způsobem zainvestovat do bitcoinu, vždy prosím zvažte zmiňovaná rizika a výhody a nevýhody jednotlivých instrumentů. Mějte na paměti bezpečnost vašich investic.

Kryptoměny tu s námi budou i nadále a dá se předpokládat, že i k bitcoinu si časem najde cestu mnohem více investorů a zmiňované instrumenty se tak budou v budoucnu těšit ještě větší oblibě.

Zaujal vás bitcoin?

Zjistěte více o možnostech obchodování bitcoin u LYNX. K dispozici jsou bitcoinové akcie,  bitcoinové ETN a ETC a také bitcoin futures.

Objevte více o investování s LYNX
Bitcoin - investování do bitcoinu

Nejlepší bitcoinové a blockchainové akcie roku 2020

04. června 2020 | Akcie

Jak investovat do bitcoinu a blockchainu v roce 2020. Objevte 3 akcie společností, které mohou z nárůstu ceny Bitcoinu profitovat.

Číst dále
Bitcoin futures

Bitcoin futures na CBOE a CME – specifika kontraktů

11. prosince 2017 | Bitcoin

Jaká jsou specifika nových futures kontraktů na bitcoin, která se od prosince obchodují na amerických burzách CBOE a CME.

Číst dále
Klíčová slova: Investice do vody | Praktické tipy | Diverzifikovat | Nvidia | Zdanění | Důvěra | Rizika Over-The-Counter trhů | OTC obchodování | Ceny | Riot Blockchain | Bitcoinové a blockchainové akcie | JDE | Spekulovat | ONE | Bezpečnost | ETN | Zaměstnanci | Grayscale | Cenové pohyby | Výpadky | Extrémní nárůst | Údaje | Otázka za miliony | Organizace | Koronavirová krize | Cenový vývoj | Profitovat | Mince | Restrikce | WP | Výkyvy | Vývoj | ETH/BTC | Obchody | Pochybnosti | Ceny Bitcoinu | Situace | Pokles | Akcie roku 2020 | Trhy | Komunikace | Parabolický vývoj | Budoucnost | První obchod | Yahoo | Prohlášení | Kontrakty | Prognózy | Na burze | Miliardy | BAKKT | Technické analýzy | Firma | Obchod | Kryptoměnová burza | Nová měna | Jak se stát lepším investorem | Akcie roku | Denní graf | Komoditní obchody | GBTC | Blockchainové akcie | Bitcoin a další kryptoměny | Obchodovat Bitcoin | GRAYSCALE BITCOIN TRUST (GBTC) | Nejznámější kryptoměny | Klasické peníze | Transakční poplatky | Bankomaty | Nejznámější kryptoměna | Vývoj kurzu bitcoinu | Vývoj ceny bitcoinu | Akcie společnosti | Forexové páry | Virtuální měny | Bitcoiny | Cena bitcoinu | Kryptoměnové burzy | Investování s LYNX | BTC/EUR | Burzy kryptoměn | Crypto | XBT | Mineři | GDAX | ETC | ETH | Investiční nástroj | Bitcoin futures | BTC/USD | Obchodování Bitcoinu | Obchodování Bitcoin | Investovat do Bitcoinu | Bitcoinové burzy | Bitcoin (BTC) | Coinbase | Bitstamp | Bitfinex | Investovat do akcií | Krize | Poplatky | Kryptoměna | Tesla | Digitální měna | Ethereum | Litecoin | Blockchain | Specifika kontraktu | Cenový boom | Kryptoměny | Miliony dolarů | Styl obchodování | Xetra | Firmy | Futures kontrakty | Yahoo Finance | Úspěch | CME Group | Currencies | Commodities | Burze | Kontrakt | Komise | ROCE | Elon Musk | Zprávy | Webinář | Vývoj kurzu | Trh | Transakční náklady | Těžba bitcoinů | Směnárny | Řízení rizika | Pro investory | Praní špinavých peněz | PayPal | OTC trh | Obchodujeme | Management | Kurz bitcoinu | Komoditní | Jak těžit Bitcoin | Jak investovat | Investiční | Instrumenty | Instrument | Graf | Fondy | Expirace | Exchange | Eura | Dolary | Co je bitcoin | Cena akcií | Cena | Bitcoin peněženka | Banka | Analýzy | Volatilní | Likvidní | Index | Aktivum | Burzy | Virtuální měna | BTC | Satoshi Nakamoto | Swingové obchodování | LYNX | Investovat | Financování | Over-The-Counter | Obchodovat | Jak obchodovat | Futures kontrakt | Finanční instrumenty | Vývoj ceny | Fond | Investoři | Obchodování | JPY | USD | EUR | Volatilita | VaR | Trigger | Ticker | Tick | Směnný kurz | Riziko | Rezistence | Portfolio | Poplatek | Podkladové aktivum | Open | OTC | Nástroj | Měny | Měnový pár | Měna | Marže | Margin | Likvidita | Kurz | Investování | Investor | Investiční fond | Investice | ISIN | Futures | Emise | Centrální banka | CME | CFTC | CBOE | Burza | Transakce | Aktiva | Akcie | Cenné papíry | Rizika | Daně | Poptávka | Investiční fondy | ETF | Německo | Obchodní deník | USA | Nasdaq | Korelace | Peníze | Finance | Japonsko | Intradenní obchodování | Bitcoin | Money management |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bitcoin poprvé od srpna překročil 25 tisíc dolarů!
    Největší kryptoměna podle tržní kapitalizace se nedávno obchodovala za zhruba 24 920 dolarů, což představuje nárůst o více než 9 % za posledních 24 hodin. Ještě v úterý se BTC držel pod hranicí 22 000 USD, než začal prudce růst, když se investoři otřepali z nejnovějších vlažných údajů o inflaci a regulačního zásahu proti stablecoinům.
  • Bitcoin poprvé od září dosáhl 21 000 dolarů
    Minulý týden se bitcoin poprvé od začátku září dostal nad 21 000 USD, protože se prohloubila jeho korelace s technologickými akciemi. Kryptoměna začala týden pod 20 500 USD, ve středu krátce klesla pod 20 000 USD a o víkendu se vyšplhala nad 21 000 USD. Nyní se bitcoin obchoduje zpět těsně pod hranicí 20 500 USD.
  • Bitcoin poprvé stojí víc než milion korun, díky Elonu Muskovi. Jeden bitcoin dnes prvně v historii překonal cenovou úroveň milionu korun, nahoru jej vyhnal obří nákup Muskovy Tesly
    Nejrozšířenější kryptoměna světa, bitcoin, včera odpoledne středoevropského času a dále i dnes ráno dramaticky zdražuje, a to v české měně až nad úroveň jednoho milionu korunu. Tu poprvé v historii bitcoin překonal dnes krátce po půlnoci. Jeden bitcoin se v té době prodával za více než 1 006 000 korun, vyplývá z dat společností Coinbase a Morningstar. Tato cenová úroveň představuje v české měně absolutně nejvyšší jednotkovou cenu ve zhruba dvanáctileté historii této kryptoměny. Dnes ráno se cena bitcoinu stále pohybuje nad úrovní jednoho milionu korun, nyní vyjde na přibližně 1 003 000 korun.
  • Bitcoin poprvé v historii stojí více než 20 tisíc dolarů. Bitcoinu pomáhá k cenovému růstu to samé, co Babišově vládě k enormnímu zadlužování
    Bitcoin, nejrozšířenější kryptoměna světa, dnes pokořila svůj dosavadní cenový rekord a také poprvé v historii překonala psychologickou cenovou hranici 20 tisíc dolarů za kus. Podle údajů serveru Coindesk bitcoin překonal tuto hranici dnes odpoledne středoevropského času, krátce před 14:45.
  • Bitcoin poprvé v historii vyskočil nad 70 000 dolarů. Na dějinný rekord jej vyhnal nárůst míry nezaměstnanosti v USA na dvouleté maximum
    Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, v dnes odpoledne pokořila úterní historický rekord. Bitcoin se krátce prodával za více než 70 000 dolarů za kus, s maximem na úrovni 70 085,88 dolaru, vyplývá z dat agentury Bloomberg.
  • Bitcoin poprvé za dva roky dosáhl 50% tržní dominance
    Dominance Bitcoinu dosáhla 19. června v 18:00 UTC hodnoty těsně nad 50 % a od té doby se ustálila na 49,9 %. To znamená, že samotný Bitcoin tvoří polovinu celkové tržní kapitalizace kryptoměn ve výši 1,1 bilionu dolarů.
  • Bitcoin poráží 3 největší americké banky z hlediska tržní kapitalizace
    Primární kryptoměna bitcoin s největší pravděpodobností příští měsíc zahájí s obchodní cenou, která je výrazně nižší než jeho historické maximum 69 044 dolarů dosažené 10. listopadu 2021.
  • Bitcoin posiluje o téměř 5 %, protože prodejní tlak Grayscale slábne 📈
    Největší kryptoměna se obchoduje poblíž 41 800 dolarů a podařilo se jí zastavit klesající trend poblíž 39 500 dolarů. Optimismus je patrný i na kotacích menších kryptoměn, stejně jako na kotacích společností souvisejících s kryptoměnami. Akcie společnosti Coinbase (COIN.US) posilují o téměř 3 %, zatímco Microstrategy (MSTR.US) si připisuje téměř 9 %.
  • Bitcoin posiluje o 3 % a šplhá nad 27 000 USD 📈
    Bitcoin, největší z kryptoměn, se dnes obchoduje poměrně vysoko, k čemuž přispívá pokles dolaru a výnosů z dluhopisů. Cena BTC stoupá na vlně s dalšími rizikovými aktivy, včetně akciového trhu. Indexy na Wall Street posilují, přičemž Nasdaq si připsal již více než 1 % v plusu. Dolar nepřímo oslabily komentáře Goolsbeeho z Fedu, který naznačil, že si stále není jistý rozhodnutím na listopadovém zasedání.
  • Bitcoin postihl debakl
    Bitcoin, největší kryptoaktivum na světě, utrpěl ztrátu poté, co poprvé po téměř roce prolomil hranici 30 000 dolarů. Kryptoměna se minulý týden začala obchodovat v pásmu 30 000 USD, ale během několika dní se propadla a o víkendu se obchodovala kolem 27 500 USD. V současné době se pohybuje kolem 27 300 USD.
  • Bitcoin po zprávě o NFP v USA klesá 📌Korelace s indexy opět roste
    Trh s kryptoměnami se snaží odeznít poklesy a cena bitcoinu se pohybuje kolem 17 000 USD a čeká na katalyzátor dalšího pohybu. A je to tady. Americká ekonomika v listopadu nečekaně vytvořila 263 tis. nových pracovních míst, oproti říjnovému nárůstu o 261 tis. míst a výrazně nad očekáváním trhu ve výši 200 tis. míst. Dnešní čtení ukazuje, že trh práce v USA je stále napjatý a Fed bude s největší pravděpodobností nadále odhodlán snižovat inflaci dalším zvyšováním sazeb. Riziková aktiva jsou opět pod tlakem:
  • Bitcoin po zveřejnění americké inflace brání úroveň 21 500 USD 💥
    Bitcoin se dnes snaží zastavit pokles na 21 500 dolarech poté, co údaj o inflaci v USA ukázal neuspokojivě nízkou míru poklesu, a zprávy agentury Bloomberg naznačily, že SEC hodlá regulovat také finanční instituce zapojené do kryptografického trhu.
  • Bitcoin pozvolně ustupuje
    Bitcoin v současné době pomalu ustupuje, neboť jeho cena nadále klesá z nedávných maxim. Kryptoměna začala minulý týden těsně pod hranicí 30 000 amerických dolarů a navzdory krátkému vzestupu ve čtvrtek má tendenci klesat a nyní se obchoduje pod 29 500 dolary. Podobný propad minulý týden zaznamenal i ether, který začal nad 1 900 dolary, ale v průběhu týdne oslaboval a nyní se obchoduje kolem 1 850 dolarů.
  • Bitcoin: Praktický průvodce & odpovědi na 13 zásadních otázek
    Bitcoin a další virtuální měny se staly fenoménem moderního světa a pomalu způsobují revoluci v tom, jakým způsobem uvažujeme o penězích a o jejich hodnotě.
  • Bitcoin právě překonal historický cenový rekord, prodává se i za více než 19 850 dolarů za kus. Bitcoinu pomáhá k cenovému růstu to samé, co Babišově vládě k enormnímu zadlužování
    Bitcoin, nejrozšířenější kryptoměna světa, dnes pokořila svůj dosavadní cenový rekord z konce roku 2017. Podle údajů serveru Coindesk bitcoin stál dnes odpoledne středoevropského času více než 19 850 dolarů. Jeho cenový rekord ze sklonku roku 2017 přitom podle dat stejného serveru činil 19 665,39 dolaru.
  • 📈 Bitcoin prekonal hladinu $12,000 🚀
    Bitcoin je od začiatku septembra v silnom rastovom trende. Zisky sa tento týždeň zrýchlili po tom, čo predseda Fedu Powell uviedol, že americká centrálna banka vyhodnocuje náklady a prínosy kryptomeny podporovanej Fedom. Bitcoin len za tento týždeň stúpol o 7% a dokázal prekonať kľúčovú úroveň 12 000 dolárov. Medzitým ostatné kryptomeny, napríklad Ethereum, zaostávali.
  • 🚀 Bitcoin prekonal hladinu 💲16000
    Cena bitcoinu pokračuje v raste. Rally na bitcoine pokračovala aj po správach o vakcíne, ktoré viedli k poklesu hodnoty drahých kovov. Len pred 4 týždňami sa cena pohybovala okolo úrovne 10 500 dolárov a odvtedy zaznamenala prudký nárast o 50% +, pričom cena sa dnes dostala nad hladinu 16 000 dolárov.
  • Bitcoin prekonal úroveň 6000 USD
    Bitcoin tento týždeň dosiahol nový vrchol v roku 2019, čo predstavuje 45%-ný nárast oproti minulému mesiacu a takmer 100%-ný nárast od decembra.Trh s krypto-menou utrpel kvôli problémom s Bitfinexom. Pripomeňme si, New York Attorney General žaloval Finex Inc - spoločnosť, ktorá stojí za stablecoin Tether a Bitfinex za ukrývanie straty 850 miliónov dolárov. Masívna strata bola údajne krytá peňažnými rezervami spoločnosti Tether. Napriek tomu však býčie tempo zostáva na mieste, čo potvrdzujú aj následné cenové prírastky Bitcoinu. Z technického hľadiska bola psychologická úroveň 6000 dolárov prekonaná, ale teraz je otázkou, či sa cena môže posunúť dopredu bez korekcie.
  • Bitcoin: Proč je nyní ten správný čas na akumulaci?
    Podle nedávné analýzy je šance, že Bitcoin sklouzne pod hranici 30 000 dolarů, malá. Situace v krátkodobém horizontu také vypadá býčí.
  • Bitcoin prohnaný rakouskou školou
    „Model, který v dnešních dnech využívají centrální banky, se stává nefunkční,“ říká Saifedean Ammous, profesor ekonomie a autor Standard bitcoinu: Dcentralizovaná alternativa centrálního bankovnictví. Úžasnou a dobře napsanou expozici rakouské ekonomické školy o povaze peněz - na volném trhu - uzavírá několik kapitol zaměřených na technologii a ekonomiku bitcoinu (BTC). Odpovídá na klíčové otázky týkající se digitálních peněz (kapitola 8), k čemu je bitcoin vhodný? (Kapitola 9) a otázky týkající se bitcoinů (kapitola 10).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new