Sobota 20. duben 2024 09:49
reklama
FTMO férovost
reklama
FTMO férovost
reklama
FTMO férovost
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

📢 Klíčové body k volbám v USA

03.11.2022 14:20  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V tomto článku najdete

  1. Co jsou volby v polovině volebního období?

  2. Klíčové otázky pro Američany

  3. Očekávání ohledně výsledků voleb

  4. Vrátí se Trump?

  5. Jak trh reagoval v minulosti?

  6. Jakým trhům stojí za to věnovat pozornost?

  7. Klíčové společnosti a odvětví

Volby ve Spojených státech se budou konat v úterý 8. listopadu 2022. Název těchto voleb vychází ze skutečnosti, že se konají uprostřed funkčního období prezidenta USA. Příští týden budou mít hlasy Američanů vliv na rozdělení moci v Kongresu. Volby v polovině volebního období jsou jakýmsi hodnocením práce současné vlády a především současného prezidenta. Zůstanou demokraté u moci? Získá Biden mandát k pokračování své politiky? Koho Američané zvolí 8. listopadu?

  • Celá Sněmovna reprezentantů se skládá ze 435 křesel, jejichž členové jsou voleni na dvouleté období. Aby měli demokraté většinu, potřebují získat 218 křesel.
  • Zhruba 1/3 křesel v Senátu ze 100, a letos konkrétně 35 křesel, kde je funkční období 6 let. K tomu, aby měli většinu, stačí 51 křesel, nebo v případě místopředsedy strany stačí 50 křesel (podle současného stavu Senátu).
  • 39 guvernérů ve spolkových zemích a dalších místních úřadech

Volby v polovině volebního období bývají ve srovnání s prezidentskými volbami, během nichž se konají i volby do Kongresu, mnohem méně populární. Volební účast je nižší, ale volby často odrážejí nálady veřejnosti vůči současnému prezidentovi. Vzhledem k historii posledních několika desetiletí téměř vždy strana současného prezidenta v polovině volebního období prohrála. Bude tomu tak i tentokrát?

Klíčovou otázkou je, zda republikáni obsadí alespoň jednu komoru Kongresu, ačkoli s blížícím se datem voleb roste nespokojenost Američanů a zároveň se zvyšují šance, že strana bývalého prezidenta Donalda Trumpa ovládne obě komory. 

Klíčové otázky pro Američany
Ekonomika

Zdaleka největším problémem pro demokraty je rostoucí inflace ve Spojených státech a rostoucí nespokojenost veřejnosti. Biden ztratil důvěru voličů, protože ceny pohonných hmot prudce vzrostly. Prezident se pokusil snížit ceny pohonných hmot, což se mu částečně podařilo. Ceny za galon benzinu klesly z více než 5 dolarů pod 4 dolary, ale to přesto výrazně nesnížilo nespokojenost veřejnosti ani inflaci a zvýšilo šance na vítězství Republikánské strany.

Rostoucí inflace znamená rostoucí desaprobaci pro současného prezidenta USA Joea Bidena. Zdroj: RealClearPolitics, Bloomberg, XTB

Potraty

V červnu 2022 bylo zrušeno rozhodnutí Nejvyššího soudu z roku 1973, které legalizovalo potraty na celém území Spojených států. Zrušením tohoto rozhodnutí by se konzervativnější státy mohly rozhodnout pro restriktivnější zákony nebo dokonce pro zákaz potratů. V reakci na to se demokraté snaží přijmout federální zákon, který by právo na potrat ve Spojených státech chránil. K dosažení tohoto cíle potřebuje současná administrativa 60 hlasů v Senátu, což je v tuto chvíli téměř nemožné. Republikáni chtějí, aby se potratové právo upravovalo na úrovni jednotlivých států.
Imigrace

Republikáni se staví proti rozhodnutí Bidena a demokratů odstranit části protiimigrační politiky Donalda Trumpa. Republikánští guvernéři Texasu, Arizony a Floridy se rozhodli kontroverzně převážet imigranty z jižních států na sever, což vyvolalo značnou pozornost médií a kritiku Bílého domu.


Stav demokracie
Demokraté se domnívají, že návrat republikánů a zejména Trumpa do prezidentského úřadu v roce 2024 by mohl znamenat autoritářskou vládu. Stojí za zmínku, že Trump opakovaně tlačil na zákonodárce států, ministerstvo spravedlnosti a svého viceprezidenta, aby neuznali výsledky voleb v roce 2020.

Klima

Demokraté chtějí podniknout další kroky zaměřené na boj s klimatickou krizí, i když je třeba zmínit, že sám Biden v současné době tlačí na ropné společnosti, aby zvýšily těžbu v zemi. Návrat republikánů by mohl znamenat větší investice na trhu s ropou, plynem nebo uhlím.

Klíčové rozdíly ve stranách v USA. Zdroj: XTB
 

Očekávání výsledků voleb
Pokud se podíváme na historii voleb v polovině volebního období, zjistíme, že voliči se zdráhali volit současnou vládnoucí stranu. Podíváme-li se na historii posledních 100 let, vládnoucí strana ztratila přibližně 18-25 křesel ve Sněmovně reprezentantů a 3-4 křesla v Senátu! Pokud by se historie opakovala, mohli by demokraté přijít o obě komory Kongresu. Jaké jsou možné scénáře?
Boj o Sněmovnu reprezentantů se zdá být rozhodnutý, takže se bude bojovat o Senát. Zdroj: Kongres USA, RealClearPolitics, XTB
 

Scénář č. 1 - Republikáni ovládnou celý Kongres
Při pohledu na současnou situaci stačí republikánům převzít několik křesel ve Sněmovně reprezentantů a jedno křeslo v Senátu, aby ovládli celý Kongres. Trh oceňuje pravděpodobnost takového scénáře na téměř 75 %!

Co to znamená pro trh?

S největší pravděpodobností to bude znamenat úplné zablokování programu prezidenta Joea Bidena a pravděpodobně absenci jakýchkoli nových výdajových iniciativ až do příštích prezidentských voleb. Lze očekávat, že zelená agenda přestane být pro úřady prioritou a nebude se uvažovat o žádné zásadní daňové změně - zejména zaměřené na zvýšení. Republikáni navíc nedávno naznačili, že v případě jejich vítězství se Kongres již nebude tak příznivě dívat na další balíčky podpory Ukrajiny. Pokud Biden zablokuje jakékoliv nápady republikánů, budou příští dva roky pro americkou ekonomiku znamenat stagnaci. Republikáni nicméně budou prosazovat zvýšení kybernetické bezpečnosti a zvýšení výdajů na obranu.

Scénář č. 2 - Rozdělený Kongres

V tomto scénáři uvažujeme spíše o tom, že Sněmovnu převezmou republikáni a většinu v Senátu si udrží demokraté. Tento scénář trh považuje za pětkrát pravděpodobnější než scénář, kdy je Sněmovna na straně demokratů a Senát v rukou republikánů. Je však třeba připomenout, že v posledních letech průzkumy podceňovaly podporu demokratů.

Co to znamená pro trh?

Tento scénář znamená nejméně možných nových legislativních iniciativ, i když se zároveň vyplatí zaměřit se na témata, která mají podporu obou stran. Mezi ně patří regulace technologických společností nebo trh s kryptoměnami. Teoreticky lze očekávat i určitou spolupráci v oblasti investičních projektů na energetickém trhu. Nicméně stejná témata by se ve větší míře rozvíjela v případě plného vítězství demokratů.

Scénář 3 - Demokraté mají v rukou celý Kongres

Historie a průzkumy naznačují, že šance na tento scénář jsou velmi nízké. Podle odborníků na trh je pravděpodobnost tohoto scénáře nižší než 10 %. Přesto stojí za zmínku, že naprostá většina senátorů se mění ze strany republikánů, což dává demokratům šanci udržet si moc. Na druhou stranu nedávný pokles cen energií může demokratům poskytnout určitou podporu ve volbách do Sněmovny reprezentantů.

Co to znamená pro trh?

Plnou flexibilitu a velký potenciál pro pokračující změny v ekonomice. Biden bude mít příležitost ukázat voličům, že by mu měli dát v příštích volbách další šanci. Na druhou stranu lze také pozorovat určitý rozkol v samotné Demokratické straně, který je vidět zejména v případě pokračující podpory Ukrajiny nebo také obrovských programů na podporu ekonomiky. Tento scénář předpokládá pokračování značných výdajů.

Vrátí se Trump?

Do prezidentských voleb je ještě daleko, ale Trump oznámil, že bude usilovat o znovuzvolení v roce 2024. Na druhou stranu Mike Pence, viceprezident po Trumpově boku, naznačil, že neví, zda ho ve volbách v roce 2024 podpoří. To by mohlo znamenat, že sám Pence nevylučuje účast v prezidentském klání. 

V tuto chvíli je nesouhlas s prezidentem Bidenem dostatečně vysoký na to, aby se dalo uvažovat o možnosti, že příští volby vyhrají republikáni a Trump, přestože ten v posledních prezidentských volbách v roce 2020 prohrál o celých 7 milionů hlasů. Pokud však inflace zůstane problémem a americká ekonomika se dostane do recese, není vyloučena úplná změna moci v USA. V takovém případě by bylo třeba věnovat pozornost ropnému a plynárenskému sektoru, zbrojnímu sektoru a možnému obnovení obchodní války s Čínou v plném rozsahu. 

Jak trh reagoval statisticky?

Při analýze chování akciového trhu před a po volbách v polovině volebního období ve Spojených státech se silně projevuje statistika. Statistiky nám říkají, že před volbami index S&P 500 obvykle ztrácel nebo se téměř nepohnul. A co víc, pokud analyzujeme pouze korekce v průběhu volebního roku, zjistíme, že čím hlubší byla korekce na počátku, tím větší byl odraz 12 měsíců po volbách!

Během každého roku, kdy se konaly volby v polovině volebního období, zaznamenal index S&P 500 poměrně hlubokou korekci, ale 12 měsíců poté, co trhy dosáhly dna, došlo k výraznému odrazu. Statistika také říká, že od data voleb se růstová dynamika zrychlila. Zdroj: Bairdwealth, Bloomberg, XTB

Co ještě říkají statistiky

  • Analýza voleb v polovině volebního období od druhé světové války ukázala, že v 80 % případů americké indexy během volebního čtvrtletí ve srovnání s předchozími čtvrtletími získaly.
  • Statisticky nejlepším scénářem pro akciový trh byl rozdělený Kongres s demokratickým prezidentem (analýza let 1926-2019)
  • Průměrný odraz 12 měsíců po volbách v polovině volebního období dosáhl 14,52 %, pokud u moci zůstala strana současného prezidenta (47 případů)
  • Průměrný nárůst 15,94 % v případě rozděleného Kongresu s demokratickým prezidentem (14 případů).
  • Průměrný nárůst o 6,99 % v případě rozděleného Kongresu s republikánským prezidentem (33 případů).

Jakým trhům je třeba věnovat pozornost?

US500

Pokud jde o akciové trhy, nejistota spojená s nadcházejícími volbami měla na indexy větší dopad než samotný výsledek. V měsících před volbami si indexy na Wall Street vedly různě, ale index S&P 500 ve 12 měsících po volbách od roku 1942 vždy posílil. Výnosy byly o něco vyšší, když volby v polovině volebního období vedly k rozdělení moci mezi demokraty a republikány. Takový výsledek snižuje riziko zásadních reforem, čímž se snižuje nejistota ohledně podnikání nebo daňových předpisů. Pokud by tento historický trend pokračoval, mohlo by být vítězství republikánů přijato investory vřeleji než zachování plné moci v rukou demokratů.

US500 zaznamenal podobnou korekci ze svých maxim jako při nástupu pandemonia. Bude statistika spojená s volbami v polovině volebního období fungovat i tentokrát? Zdroj: xStation5

Dolar

Americký dolar na začátku vlády Trumpa a republikánů v roce 2016 oslabil, ale nakonec se EURUSD propadl z 1,10 pod 1,05. Finanční trh se domníval, že Trumpova politika povede k vyšší inflaci, což přiměje Federální rezervní systém k výraznému zvýšení sazeb. Trump se po celou dobu svého funkčního období nedokázal rozhodnout, zda podporuje silnější, nebo slabší dolar, a snažil se navrhnout změny měnové politiky tak, aby byla mírnější a stimulovala ekonomiku před volbami v roce 2020. 

Obě strany se snaží posílit ekonomiku, ale historicky jsme za republikánů byli svědky přísnější měnové politiky. Na druhou stranu američtí výzkumníci dospěli k závěru, že republikánské prezidentství obvykle začíná v době, kdy je dolar silný, a ten pak během jejich mandátu oslabuje. U demokratů je naopak situace opačná - dolar je na začátku slabý a končí ve velmi silné pozici. Lze říci, že tento princip v posledních letech dobře fungoval. Mohlo by to znamenat, že návrat republikánů k moci ukončí střednědobou a dlouhodobou dominanci dolaru?

Bude nástup republikánů k moci předzvěstí konce dominance dolaru? V roce 2014 dolar posílil ještě před Trumpovým zvolením prezidentem. Na druhou stranu je dolar v současné době na úrovni, která nebyla zaznamenána od roku 2002. Zdroj: xStation5

Ropa

Ropa je zdaleka nejcitlivější politickou komoditou na světě. Převzetí moci demokraty a Bidenem mělo předznamenat konec fosilních paliv v USA. Tato situace se však změnila v důsledku současné energetické krize. Na druhou stranu historie ukázala, že Trump si s OPEC poradil rozhodně lépe než Biden. Demokraté u moci by mohli znamenat další snížení nabídky, zatímco republikáni by mohli nabídku v budoucnu zvýšit a podpořit americké producenty.

Obě poslední prezidentská období přispěla alespoň zpočátku k vyšším cenám ropy. Biden chce nižší ceny pohonných hmot, ale po volbách nebude vyvíjet tlak na další uvolňování ropných rezerv. Biden také oznámil, že rezervy budou obnoveny při cenách nižších než 70 dolarů za barel. Zdroj: xStation5

Klíčové sektory a společnosti

Scénář č. 1 - Republikáni ovládnou Sněmovnu reprezentantů

Nejpravděpodobnějším scénářem letošních průběžných voleb je vítězství republikánů, proto se v tomto materiálu budeme věnovat převážně tomuto scénáři.

Rostoucí význam kybernetické bezpečnosti

Prudce rostoucí počet kybernetických hrozeb mimo jiné ze strany Číny, Ruska a Severní Koreje zvyšuje ostražitost amerických úřadů, což může ovlivnit budoucí vládní výdaje v této oblasti. Podle organizace Identity Theft Resource Center dosáhl počet narušení bezpečnosti údajů v roce 2021 nového rekordu, přičemž počet incidentů vzrostl o 68 % oproti roku 2020 a o 23 % oproti předchozímu maximu z roku 2017. V prvním čtvrtletí roku 2022 se počet případů narušení bezpečnosti údajů meziročně zvýšil o dalších 14 %. Očekává se, že celosvětové výdaje na kybernetickou bezpečnost v roce 2022 přesáhnou 170 miliard dolarů (což je přibližně o 13 % více než v roce 2021) a pravděpodobně zůstanou rychle rostoucím odvětvím i v následujících letech.

Výdaje na obranu v centru pozornosti republikánů

I v rozděleném Kongresu může existovat prostor pro bipartitní spolupráci v několika klíčových aspektech. Jednou z takových oblastí je obrana. Od roku 2000 do roku 2020 Čína zvýšila své roční výdaje na obranu o 513 %, zatímco výdaje USA vzrostly pouze o 64 %. To vyvolává zajímavé vyhlídky pro americké akcie v leteckém a obranném průmyslu, které jsou vysoce korelovány s americkými výdaji na obranu.

Společnosti, které mohou získat z vátězství Republikánů

Akamai (AKAM.US)

Společnost Akamai jako síť pro doručování obsahu (CDN) zajišťuje, aby obsah bezpečně dorazil na místo určení. S neustále rostoucím objemem dat přenášených přes internet nabývají sítě CDN stále většího významu. Internet používá více lidí než kdy dříve, a to pro všechny účely od zábavy až po práci. Aby posílila svou nabídku zabezpečení sítě a ochránila své zákazníky před útoky ransomwaru, koupila společnost Akamai v roce 2021 izraelskou společnost Guardicore a na začátku roku 2022 platformu cloudové infrastruktury Linode.

Fortinet (FTNT.US)

Společnost Fortinet je jednou z největších světových společností v oblasti kybernetické bezpečnosti, pokud jde o příjmy a kapitalizaci. Stejně jako Palo Alto Networks si společnost udržuje dvouciferný růst a je vysoce zisková. Na rozdíl od společnosti Palo Alto Networks společnost Fortinet investovala do organického růstu v oblasti cloudového zabezpečení. Jedním z úspěchů společnosti je nedávno oznámený produkt pro zabezpečení internetu. Společnost také uzavřela partnerství se singapurským programem kvantového inženýrství za účelem vývoje zabezpečení nové generace. Společnost Fortinet je také předním poskytovatelem služeb firewallů.

Datadog (DDOG.US)

Datadog, cloudová platforma, je vytvořena za účelem shromažďování, monitorování a získávání přehledu o datech a operacích v cloudu. Společnost využívá umělou inteligenci, která pomáhá automatizovat proces monitorování velkých a složitých datových souborů, čímž ulehčuje vytíženým IT týmům. Soustavně také rozšiřuje možnosti své platformy o nové moduly, které zahrnují zabezpečení a monitorování dat v cloudu.

Lockheed Martin Corp. (LMT.US)

Společnost Lockheed Martin je nespornou jedničkou v americkém obranném průmyslu. Společnost je rovněž držitelem dlouhodobých vládních kontraktů na dodávky vojenského vybavení. Očekává se, že stíhačka F-35, kterou vyrábí a která tvoří 30 % příjmů společnosti, bude sloužit až do roku 2070. S tržní kapitalizací přesahující 117 miliard dolarů je Lockheed Martin symbolem odvětví s aktuálním P/E = 20,54 a dividendovým výnosem = 2,70 %.

Raytheon Technologies Corp. (RTX.US)

Společnost Raytheon je stejně jako Lockheed předním dodavatelem a poskytovatelem služeb pro obranný průmysl. Její postavení v obranném sektoru je spojeno s programem protiletadlových raket Stinger. Spojené státy převedly velkou část svých stávajících zásob na Ukrajinu a evropské spojence, což vedlo k výraznému vyčerpání zásob raket Stinger. Spojené státy podepsaly se společností Raytheon nový kontrakt v hodnotě 625 milionů dolarů na doplnění zásob těchto klíčových střel.

Textron Inc (TXT.US)

Textron je společnost, která vyrábí civilní a vojenské vrtulníky a business jety. Navzdory drastickému výprodeji akcií společnosti v důsledku pandemie COVID-19 se objevila významná příležitost ke zlepšení její výkonnosti v podobě programu Future Attack Reconnaissance Aircraft. Textron soupeří s Lockheed Martin o lukrativní zakázku s americkou armádou, o jejímž vítězi se rozhodne v roce 2023. Pro Textron se rovněž otevírají příležitosti pro budoucí smlouvy s námořnictvem a námořní pěchotou.

Společnosti pravděpodobně ztratí na vítězství republikánů

V současnosti vládnoucí Demokratická strana prosadila zákon Chips and Science ACT, který by podpořil americký trh s polovodiči částkou téměř 52 miliard dolarů, jež by byly vynaloženy na výzkum a obnovu průmyslu čipů v USA. Návrh zákona se setkal s kritikou ze strany republikánů. Lze odhadnout, že jejich vítězství v průběžných volbách se pravděpodobně setká s negativní reakcí amerických výrobců čipů, ačkoli potřeba postupného přesunu výroby čipů z Tchaj-wanu do USA se zdá být oprávněnější než kdykoli předtím. 

Advanced Micro Devices (AMD.US)

Společnost má dobře diverzifikované podnikání v oblasti poskytování softwaru jak na trhu procesorů, tak na trhu grafických procesorů, přičemž oba trhy jsou na druhém místě za společnostmi Intel a Nvidia. Společnost má dlouhodobé smlouvy se společnostmi Microsoft a Sony. Herní sektor společnosti vzrostl meziročně o 32 %, a to i přes zpomalení technologického trhu. Prognózy prodejů na trhu konzolí zůstávají optimistické, neboť Microsoft i Sony očekávají vyšší prodeje konzolí PlayStation 5 a Xbox.

Nvidia (NVDA.US)

Tato společnost je hlavním konkurentem AMD a navzdory podobnosti obou společností se mnohým zdá, že technologie grafických čipů Nvidia je nepatrně lepší (i když dražší). Trh s polovodiči se v poslední době potýká s přízrakem stagnace v Číně poté, co USA uvalily sankce na vývoz vyspělých technologií. Společnost Nvidia však potvrdila, že jí americká vláda umožní pokračovat ve vývoji čipu H100 pro umělou inteligenci v Číně. Nedávné výsledky společnosti nebyly optimistické, protože skončil boom Covid (který podpořil elektronizaci práce na dálku), pokles aktivity v oblasti těžby kryptoměn, což vedlo k nižším maržím z jejích grafických čipů RTX

Scénář č. 2 - Demokraté si udrží moc ve Sněmovně reprezentantů

Vzhledem k tomu, že se demokraté zaměřují na zvýšení investic do obnovitelných zdrojů energie, mohlo by se toto odvětví stát hlavním přínosem jejich případného vítězství.

Společnosti, které mohou z vítězství demokratů profitovat

NextEra Energy Inc (NEE.US)

NextEra Energy je největší světovou společností v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Kromě výroby solární a větrné energie se NextEra podílí na výrobě zeleného vodíku a energetických bank. Segment regulovaných veřejných služeb společnosti NextEra se zabývá především výrobou, přenosem, distribucí a prodejem elektřiny na Floridě. Další segment vyrábí elektřinu z čistých a obnovitelných zdrojů, včetně větrné a solární energie.

Enphase Energy Inc (ENPH.US)

Společnost Enphase Energy navrhuje, vyvíjí, vyrábí a prodává mikroměniče pro fotovoltaický průmysl. Tato zařízení převádějí stejnosměrný proud generovaný solárními panely na střídavý proud používaný domácími spotřebiči nebo odesílaný do elektrické sítě.

Společnosti, které tato zařízení vyrábějí, mají klíčový význam pro rozvoj odvětví solární energie. Společnost ENPH pokračuje ve vývoji své technologické nabídky, včetně nejmodernějších mikroinvertorů, energetických bank, nabíjení elektrických vozidel a softwaru pro správu energie v domácnostech.

Ormat Technologies Inc (ORA.US)

Tato společnost vyvíjí, staví, vlastní a provozuje geotermální, solární a jiné elektrárny založené na využitelné energii. Elektrárny využívající využitelnou energii odebírají odpadní teplo z průmyslových procesů a přeměňují ho na elektřinu.

Mezi zákazníky společnosti Ormat patří podniky veřejných služeb, což zajišťuje stabilitu příjmů společnosti. Ve své nedávné prezentaci investorům společnost poukázala na zákon o snížení inflace, který prodloužil daňové úlevy pro geotermální a solární energii pro projekty zahájené před 1. lednem 2025.

Piedmont Lithium (PLL.US)

Piedmont Lithium rozvíjí projekty v Severní Karolíně a Tennessee a má ekonomické podíly ve společnostech vyrábějících lithium v Kanadě a Ghaně. Společnost McKinsey & Co. předpovídá, že poptávka vzroste z loňských přibližně 500 000 tun uhličitanu lithného na 3 až 4 miliony tun v roce 2030. Ceny lithia vzrostly za posledních několik měsíců o několik set procent. S vyššími cenami a perspektivou zvýšené poptávky roste tlak na rozvoj nových zásob lithia, které se těží především v Austrálii, Latinské Americe a Číně, ale může se těžit i v USA. 

Společnost má dohodu o dodávkách s gigantem v oblasti elektromobilů Tesla (TSLA.US), ale zároveň čelí riziku, že Severní Karolína nemusí vydat potřebné povolení k zahájení těžby.

First Solar Inc (FSLR.US)

Pobídky zavedené zákonem o snížení inflace pro domácí solární výrobu a desetileté prodloužení doby platnosti solárních úvěrů by mohly být pro společnost First Solar přínosem, přičemž poukazuje na svou diferencovanou technologii tenkovrstvých panelů, stávající výrobní přítomnost v USA a víceleté forwardové smlouvy. Solární články, které společnost vyrábí, jsou založeny na kadmiu a teluridu, nikoli na polykřemíku, kterého je celosvětově nedostatek.

Společnosti, které mohou vítězstvím demokratů ztratit

Existuje však několik odvětví, pro která demokraté stále nemají příliš pochopení. Existují dvě podnikatelská odvětví, která ostře rozdělují demokraty a republikány. Patří mezi ně ropný a plynárenský sektor a již zmíněné obnovitelné zdroje energie. Málokterý demokrat podporuje domácí ropné a plynárenské společnosti. V důsledku toho by v případě, že demokraté získají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, mohla tato strana přijmout opatření, která by americké ropné a plynárenské společnosti výrazně poškodila.

Exxon Mobil (XOM.US)

Nechuť demokratů k tradičním energetickým společnostem by se mohla projevit například uvalením nových daní na toto odvětví, využitím zákona o čistotě ovzduší k dalšímu omezení výroby vozidel s benzinovým pohonem nebo vyhlášením zákazu těžby v některých částech amerického pobřeží. To by mohlo negativně ovlivnit akcie ropných gigantů, jako je Exxon Mobil.

Occidental Petroleum (OXY.US)

Vrtné programy společnosti Occidental Petroleum jsou z velké části soustředěny na území USA. Jakékoli kroky demokratů směřující k omezení těžby v USA a zvýšení daní pro producenty ropy by proto měly pravděpodobně mnohem větší dopad na společnost Occidental než na XOM. Demokraté v Kongresu se dokonce snažili přimět Fed, aby americké banky přestaly půjčovat finanční prostředky ropným společnostem.

CME Group (CME.US)

Pokud inflace zůstane problémem a demokraté si udrží plnou kontrolu nad Kongresem, mohou hledat způsoby, jak omezit spekulace na komoditních trzích. To by byl významný negativní faktor pro skupinu CME, která provozuje burzy zprostředkovávající nákup komodit včetně mnoha druhů zemědělských plodin. Někteří levicoví představitelé a mnozí demokraté v Kongresu tvrdí, že inflace je přinejmenším částečně způsobena spekulanty z Wall Street. Pokud inflace zůstane vysoká a demokraté si udrží kontrolu nad Kongresem, mohli by se snažit omezit komoditní spekulace investorů z Wall Street, což by mohlo skupinu CME výrazně poškodit.

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Klíčová slova: TXT.US | Exxon Mobil (XOM.US) | PlayStation | PlayStation 5 | Zákon o snížení inflace | ENPH.US | ENPH | First Solar Inc | First Solar Inc (FSLR.US) | Marketingová komunikace | Snížení inflace | Occidental | Textron | Fortinet | FTNT | FSLR.US | Raytheon Technologies Corp | LMT.US | Sankce | Nvidia (NVDA.US) | NVDA.US | CME Group (CME.US) | CME.US | McKinsey & Co | Rostoucí inflace | | TIM | Inflace ve Spojených státech | Výsledky společnosti | Společnost | Klima | Pozornost | Energetické krize | Minulá výkonnost | Dna | Opatření | Společnosti | Funkční období | Ropné a plynárenské společnosti | Occidental Petroleum (OXY.US) | OXY | OXY.US | Occidental Petroleum | Chování | Ministerstvo spravedlnosti | Klíčové společnosti | Xbox | Boom | Odvětví | Zlepšení | Pandemie | Situace | Pokles | Trhy | Prezident | Trump | Komunikace | Poradenství | Američané | xStation5 | Měnové politiky | Prognózy | Vládní výdaje | Rozvoj | Průmysl | Statistika | Omezení těžby | Průzkumy | Vyhlídky | McKinsey | Finanční situace | US500 | Pokles cen | NVDA | Ceny pohonných hmot | Slabší dolar | Zvýšení sazeb | Kongres USA | Daňové úlevy | Trh s kryptoměnami | Podniky | Lockheed Martin | Raytheon | Obchodní války | Podnikání na kapitálovém trhu | Ceny lithia | Lithium | MiFID II | Očekávání | Příjmy | Americká vláda | Výnosy | Krize | Exxon | Tesla | Stagnace | Nejistota | Americké indexy | S&P | Ropné společnosti | Energie | Podnikání | CME Group | Microsoft | Volby | Federální rezervní systém | Kontrakt | Komise | Spojené státy | ROCE | Předpověď | Trh | Ropy | Nákup komodit | Komoditní | Investiční doporučení | Investiční | Index S&P 500 | Finanční prostředky | Dolary | Dolar | Investiční strategie | Index | EURUSD | Burzy | Regulace | Výsledky | Pravděpodobnost | Business | EU | Exxon Mobil | Indexy | XTB | Doporučení | Banky | Wall Street | Výkonnost | Trend | S&P 500 | Ropa | Riziko | Platforma | P/E | MIFID | Korekce | Investice | Finanční trh | Fed | Ekonomika | CME | Bloomberg | Analýza | Americký dolar | Akciový trh | Akcie | Akciové trhy | Politika | Americká ekonomika | Recese | Poptávka | Americké akcie | Spekulace | OPEC | USA | Inflace | Čína | Americký trh | Technologie | Tennessee | Příležitosti | Cíle | Palo Alto | Pandemie COVID | RTX.US | AMD.US | Raytheon Technologies | Advanced Micro Devices (AMD.US) | AMD | Advanced Micro Devices | LMT | Těžby kryptoměn | XOM.US | Tesla (TSLA.US) | TSLA.US | Indexy na Wall Street | ACT | NextEra Energy | Enphase Energy | Palo Alto Networks | Výsledky voleb | XOM | First Solar | FSLR | Solární energie | Intel | Nařízení | NextEra | Biden | Změny v ekonomice | Nvidia | TSLA | Zvýšení daní | Plynárenské společnosti | Společnost XTB | Ceny | Šance | Sony | Covid | JDE | CL | Bezpečnost | Vývoz | Vládnoucí strana | Statistiky | Práce | Organizace | Války | Ekonomiky | Potenciál | Růst | Sněmovna reprezentantů | Návrh zákona | Demokraté | Republikáni | Kongres | Historie | Pandemie COVID-19 | Viceprezident | Mike Pence | Profitovat | COVID-19 | Americké banky | Výdaje |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Klesjící Tesla po svátcích potápí technologický Nasdaq. Zátěží jsou i vyšší výnosy
    Americké hlavní akciové indexy v úvodu dnešní obchodní seance zamířily povětšinou níže. Rozvolnění čínských covidových opatření může být sice pro trh vítanou zprávou, náladu ale pokazily rostoucí americké dluhopisové výnosy. Index S&P 500 tlačily dolů technologické tituly a akcie zboží zbytné spotřeby, Nasdaq Composite klesal pod tlakem růstových titulů s velkou tržní hodnotou a společnosti Tesla, kde se objevily zprávy o přechodném lednovém zastavení produkce v její čínské továrně.
  • Klesly obavy z Fedu i recese a akciím se na úvod týdne daří
    Z minulého týdne si investoři přinesli optimismus, který se promítá do dalšího růstu akciových trhů. V Evropě je na tom mezi klíčovými indexy opět velmi dobře nizozemský AEX s 2procentním růstem. V plusu asi o půl procenta jsou potom americké futures.
  • Klíčová data na programu. Evropa po dobrém začátku koriguje zisky
    Ačkoli obavy z šíření koronaviru ve verzi delta jsou stále na trzích přítomné, trochu je mohly utlumit poslední zprávy o tom, že vakcíny od Moderny a J&J proti dané variantě zabírají. Evropské akcie také v úvodu nakročily slušně směrem vzhůru, jenže jejich zisky se následně ztenčují. DAX nebo FTSE 100 jsou nahoře o 0,2 pct, CAC 40 už pouze stagnuje. Americké futures zatím také naznačují obchodování bez jasného směru, což se ovšem může snadno změnit.
  • Klíčová metrika ekosystému Cardano od začátku roku vzrostla o 30 %
    Dle údajů DefiLlama vzrostla celková uzamčená hodnota Cardana (TVL) od začátku roku o 30 %. 
  • Klíčová otázka nejen pro závěr týdne - potvrdí vládní data sílu trhu práce?
    Německé průmyslové objednávky v listopadu nečekaně prudce klesly, což ovšem nechává hlavní trhy v klidu. Předběžná inflace z eurozóny za prosinec vyjde ještě dopoledne, vrátí do jednociferných hodnot a má slušnou šanci překvapit směrem dolů. Respektive překvapit - dílčí národní data jsou v řadě případů známa, takže inflace klesající zřejmě k 9 procentům by už takový šok nezpůsobila. Je to však spolu s levnými energiemi stále faktor, který podporuje evropské akcie, a to navzdory negativní inspiraci ze zámoří. Dnes se klíčové evropské indexy obchodují zatím smíšeně.
  • Klíčová rozhodnutí Fedu a BoE o sazbách v prostředí tržních turbulencí
    Americký Federální rezervní systém (Fed) dnes oznámí své rozhodnutí o úrokových sazbách. Nástroj FedWatch společnosti CME naznačuje 88% pravděpodobnost zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, a to navzdory otřesům v bankovním sektoru. Očekává se, že Jerome Powell vystoupí hned po zasedání Rady guvernérů Fedu. Investoři a obchodníci budou jeho poznámky pečlivě zkoumat, aby pochopili, zda se centrální banka zaměří na cenovou nebo finanční stabilitu.
  • Klíčová zbraň proti koronaviru čeká na aktivaci
    „Zatímco se německá vakcína proti koronaviru očkuje ve Velké Británii a Spojených státech, Německo i další země Evropské unie musí čekat na schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky. Schvalovací proces by měl doběhnout během následujících dní a pravděpodobně ještě před koncem letošního roku se začne očkovat i v Evropské unii,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Klíčové americké akciové indexy během čtvrteční seance klesají
    Index NASDAQ Composite se propadl o 3,74 % na 13 878,82 b. v důsledku masivního propadu akcií Meta Platforms. Akcie mateřské společnosti Facebooku ztratily za den více než 26 %. Výprodej vymazal 232,02 mld. USD z tržní kapitalizace společnosti Meta, což je největší jednodenní ztráta tržní kapitalizace americké společnosti.
  • Klíčové asijské indexy ztrácejí v pátek přibližně 1 %
    Klíčové asijské indexy klesly v pátek většinou zhruba o 1 %. Čínský Shanghai Composite vzrostl o 0,5 % a Shenzhen Composite o 0,15 %. Index Hang Seng ztratil 0,19 %, KOSPI klesl o 0,32 %, Nikkei 225 se snížil o 0,38 % a S&P/ASX 200 šel dolů o 0,81 %.
  • Klíčové body a závěry ze schůzky Biden - Si 🗽
    Návštěva Si Ťin-pchinga v USA, která vyvrcholila setkáním s Joe Bidenem a americkými podnikateli, byla přijata pozitivně. Obě země označily summit Biden - Si za konstruktivní, celkový tón však zůstává nejednoznačný. Hlavní otázky zůstaly nevyřešeny, ačkoli Biden informoval o velmi konstruktivních a upřímných rozhovorech, které by mohly položit základ pro další zlepšení vztahů. Také čínská diplomacie komentovala závěry rozhovorů a úkoly přijaté ze strany budování dohody a kontroly eskalace pozitivně.
  • Klíčové body z konference ECB
    EUR/USD vyskočil nad 1,07 poté, co Lagardeová uvedla, že ECB očekává další zvýšení o 50 bazických bodů.
  • Klíčové body z Powellovy konference
    Jednoduše řečeno - není potřeba mít obavy o ekonomický růst, spíše je nutné se nyní zaměřit na boj s inflací. To zvyšuje šance na úspěšné převzetí kontroly nad inflací v určitém okamžiku, ale taktéž to přináší rizika spojená se zavedením ekonomiky do recese, protože již nyní jsou vykazovány trhliny
  • Klíčové body z Powellovy konference
    Nedostatek důrazných nebo jakýchkoli jestřábích poznámek během Powellovy tiskové konference vedl k úplnému obratu na trzích. Indexy vymazaly pokles po rozhodnutí a USD po rozhodnutí vymazal propady. S&P 500 se nyní obchoduje na nových denních maximech, zatímco EUR/USD se vrací zpět nad 0,99.
  • Klíčové body z tiskové konference guvernéra ČNB Aleše Michla
    Česká národní banka dnes rozhodla o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni. Základní 2T Repo sazba dosahuje 7,00 %, diskontní sazba je na 6,00 % a lombardní sazba je na 8,00 %.
  • Klíčové body z tiskové konference Jerome Powella
    FOMC rozhodl o zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů na úroveň 4,25-4,50 %, což bylo rozhodnutí v souladu s očekáváním trhu. Akciové indexy se však v souvislosti s tímto rozhodnutím propadly, protože doprovodné ekonomické projekce ukazovaly na vyšší úrokové sazby v letech 2023, 2024 a 2025, než naznačovaly zářijové projekce. Předseda Fedu Powell se na tiskové konferenci po zasedání pokusil rozhodnutí a jeho zdůvodnění vysvětlit, vzhledem k tomu, že text prohlášení se oproti listopadu prakticky nezměnil. Klíčové poznatky z tiskové konference naleznete níže.
  • Klíčové body z tiskové konference Jerome Powella
    FOMC přinesla zvýšení sazeb o 75 bp, čímž se sazba federálních fondů Fed dostala do rozmezí 2,25-2,50 %. Jednalo se o druhé zvýšení ve výši 0,75 % v řadě a třetí za posledních 30 let. Takové zvýšení trhy očekávaly a pozornost investorů se tedy upřela na konferenci Jerome Powella, kde investoři hledali další informace o výhledu ekonomiky a monetární politiky. Níže uvádíme klíčové body z konference:
  • Klíčové body z tiskové konference Jerome Powella
    Předseda Fedu Jerome Powell zahájil tiskovou konferenci po zasedání v 19:30. Samotné rozhodnutí bylo v souladu s očekáváním trhu, ale změny v doprovodném prohlášení byly brány jako holubičí. V důsledku toho americký dolar klesl, zatímco zlato a indexy získaly. Jestřábí sázky na prosincové zasedání byly redukovány a trh nyní vidí jako nejpravděpodobnější výsledek zvýšení sazeb o 50 bb v posledním měsíci roku. Klíčové poznatky z Powellova tiskového prohlášení:
  • Klíčové body z tiskové konference Jerome Powella
    Aktuální projekce jsou založeny na pomalém návratu inflace zpět k cíli. Znamená to, že pokud ceny nadále porostou, ve hře bude vyšší zvýšení než 0,75 %. Žádní konkrétnější čísla nebyla zmíněna, vše bude záviset na datech před příští schůzí.
  • Klíčové body z tiskové konference Jerome Powella po rozhodnutí FOMC! 🗽
    Fed ponechal úrokové sazby beze změny v rozmezí 5,25-5,50 %, v souladu s očekáváním trhu. Politické prohlášení neobsahovalo žádné zásadní změny oproti lednové verzi. Nové ekonomické projekce se ukázaly být spíše jestřábí - prognóza HDP byla zvýšena, prognóza jádrové inflace byla zvýšena a nové dot-ploty se ukázaly být také jestřábí. Zatímco medián projekcí pro letošní rok zůstává 4,60 %, tedy 3 snížení oproti současným úrovním, pouze 1 člen FOMC očekává 4 a více snížení, to je ve srovnání s 5 členy v prosincových projekcích. Medián pro rok 2025 byl zvýšen z 3,60 % na 3,90 %, což naznačuje 3 snížení, nikoliv 4 jako dříve. Nicméně navzdory jestřábím projekcím byla reakce trhu holubičí, USD klesl a indexy posílily. Pozornost trhu se nyní obrací k Powellovi, který se pokusí rozhodnutí podrobněji vysvětlit.
  • Klíčové body z tiskové konference Jerome Powella po rozhodnutí FOMC! 🗽
    Inflace se od poloviny loňského roku zmírnila. Několik měsíců dobrých údajů o inflaci je jen začátek toho, co bude potřeba.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král