Sobota 20. duben 2024 12:29
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
Swissquote Bank
reklama
FTMO král

Výhled Saxo Bank na 3. čtvrtletí: Evropská revoluce

30.06.2021 11:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 3. čtvrtletí 2021 na globálních trzích. Kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.

„Koncem 18. století znělo nejvýznamnější heslo francouzských revolucionářů: „Liberté, égalité, fraternité.“ Dnes se v Evropě znovu vzmáhá „revoluční duch“ a zejména mladší voliči se bouří proti současnému stavu světa. Oči všech se upírají na německé volby, které 26. září pravděpodobně přinesou černo-zelenou alianci, a je dokonce možné, že němečtí Zelení získají kancléřský úřad.

Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO Saxo Bank, k tomu říká: „To by byla opravdu revoluce. Strana zelených je pro EU, proti Rusku a Číně, proti projektu Nordstream 2 a zejména rezolutně pro odstranění německé Schuldenbremse, tedy ‚dluhové brzdy‘, na níž stojí politika německé fiskální střídmosti.“

Tyto volby také s největší pravděpodobností ukážou, jak jiní musí být politici mladé generace. Angela Merkel, která vyrůstala ve Východním Německu a mluví plynně rusky, byla šetrná a trpělivá, a často využívala vědecký modus operandi. Její politika se nenechala unášet rozbouřenými vlnami sociálních médií, vycházela z dostupných faktů a času, který měla k dispozici.

A i když Merkelová osobně stála do značné míry i za německým exportním zázrakem, zanedbávala investice do německé infrastruktury. A tak Německo patřilo k zemím s nejpomalejším internetovým připojením a s nejnižší mírou zavádění digitálních technologií. Německá politika obvykle nepřinášela naději a vizi do budoucna, ale řešila nápravu chyb z let minulých. Byla ztělesněním kompromisu. Ale mladí Evropané si žádají pravý opak. Chtějí evropskou vizi, která je zelenější než dřív a která přináší naději na dobrou práci a vlastní bydlení. Nechtějí v politice staré struktury, které řeší priority včerejška, a když už musí o něčem rozhodnout, tak vždycky tak, aby nedělaly vlny.

V tomto výhledu se náš tým plně soustředil na dopady možného vítězství Zelených v Německu, důsledky nadměrného množství evropských dluhopisů, změny demografie a odchodu Británie z Evropské unie.“

Dekarbonizace jako poslední šance Evropy na cestu k prosperitě

Evropské akcie přinášejí nižší zhodnocení než americké už od konce roku 2007, kdy získaly na síle dva hlavní proudy. Začal se projevovat efekt sněhové koule spojený s digitalizací, za kterou stály převážně americké firmy, a Evropa nejvíc utrpěla Velkou recesí z roku 2008, což vedlo k dlouhým rokům fiskální střídmosti a vážné krizi eurozóny. O 14 let později stojí svět na další důležité křižovatce. Kvůli ekonomickým výhodám jsme celé desítky let odkládali řešení emisí CO2 a klimatické změny, a tak teď nezbývá než zahájit urychlenou dekarbonizaci celého světa. To je zároveň příležitost i výzva, jak pro společnost, tak pro investiční firmy.

„I když jsou veřejně dostupné příležitosti k investicím do zelených technologií zatím poměrně omezené, na akciové trhy se chystá vstoupit celá řada nových firem, které to rychle napraví,“ říká Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank.

„Vytvořili jsme seznam 40 evropských firem ze sektoru zelených technologií, které nabízejí různé druhy expozice v politice dekarbonizace EU do roku 2050. Nabídka je to opravdu pestrá a zahrnuje větrné, solární i vodní elektrárny, palivové články, bioplasty, spolujízdu v elektromobilech, dobíjecí stanice pro elektromobilitu, recyklované materiály, izolační materiály pro vyšší energetickou efektivitu bydlení, těžbu uranu (pokud vsadíme na to, že EU uzná jadernou energii jako zelenou technologii) i skladování energie.

K jednotlivým firmám na tomto seznamu však nenabízíme žádné rady ani investiční doporučení. Jen uvádíme, kolik procent jim zbývá k dosažení cílové ceny odpovídající současnému konsenzu; zbytek už si mohou investoři dohledat sami. Je ovšem třeba poznamenat, že akcie spojené se zelenou transformací měly v letošním roce značnou volatilitu. Jedná se tedy o dlouhodobou investiční záležitost, kdy by měli být investoři trpěliví a na volatilitu připravení.“

Dluhopisy – tlukoucí srdce evropské revoluce

Trh s dluhopisy bude tepajícím srdcem evropské revoluce. Harmonizace nákladů financování v celé eurozóně a společný fiskální rozpočet budou klíčem k mnohem efektivnější měnové unii. K tomu přispěje jak nová německá vláda, tak vydávání společných evropských bondů v rámci unijního plánu obnovy NGEU (Next Generation EU).

„Kola revoluce se roztočila již v loňském roce, kdy se členské státy dohodly na založení fondu NGEU. V rámci tohoto programu budou vydávány společné dluhopisy financované z daní celého evropského regionu v mnohem větším měřítku než kdy předtím. To přispěje k narovnání podmínek financování v celé eurozóně a k vytvoření efektivnější měnové unie,“ říká Althea Spinozzi, odbornice Saxo Bank na instrumenty s pevným výnosem.

Německé volby dál urychlí dalekosáhlou změnu, kterou s sebou fond NGEU přináší. Kampaň Strany zelených se totiž soustředí na potřebu větších fiskálních výdajů a lepší evropské integrace. To se přímo promítá do vyšších výnosů německých dluhopisů a snížení spreadů v celé eurozóně.

S vydáváním společných zelených dluhopisů lze očekávat i nástup nového paradigmatu v evropském prostoru, ale až do německých voleb se budou státní dluhopisy jednotlivých evropských zemí patrně dál chovat tak, jako od počátku roku, a zůstanou citlivé na růst výnosů amerických dluhopisů a debaty o konci kvantitativního uvolňování na obou stranách Atlantiku.

Poptávka po vládních dluhopisech evropských zemí zůstává navzdory průběžné podpoře dosti slabá, a tak očekáváme, že si ECB udrží svůj holubičí postoj až do podzimu. Zatím poslední vydání 15letých německých dluhopisů skončilo technickým fiaskem a Spolkové finanční agentuře se povedlo alokovat pouze 1,7 miliardy z původně zamýšlených 2,5 miliardy EUR. Investovat do německých dluhopisů, které mají takřka nulový výnos, je v inflačním prostředí nebezpečné. Investory navíc odrazuje fakt, že desetileté americké vládní dluhopisy zajištěné proti euru tříměsíčním forwardem nabízejí vyšší výnos než většina evropských státních dluhopisů.

V tomto kontextu je nemyslitelné, že by ECB stáhla svou podporu, protože by tím mohla zásadně zkomplikovat refinancování dluhů jednotlivých zemí. A tak si centrální banka předtím, než začne dělat změny v monetární politice, nejspíš počká, jak dopadnou německé volby.

Výnosy německých dluhopisů ovšem mají dlouhodobě vzestupný trend, za kterým stojí čím dál optimističtější ekonomické vyhlídky i rostoucí inflační tlaky. Takže i když bude ECB dál uplatňovat holubičí přístup, není moc pravděpodobné, že by výnosy zůstaly dlouhodobě záporné.“

Nervózní léto před německými volbami

Ve 3. čtvrtletí se začne pozornost nejspíš čím dál víc upírat na riziko kocoviny po zastavení stimulů v USA. I když utrácení toho, co spotřebitelé naspořili, může i v tomto kvartále pomoci dosáhnout rozumného, ale postupně klesajícího růstu. A zatímco čekáme na 26. září, kdy se konají německé všeobecné volby, které mají být makroekonomickou událostí roku, říkáme si, jestli se americká dolarová houpačka znovu nepřehoupne a nevystřelí po slabém druhém kvartále dolar znovu vzhůru, kde už zůstane viset. Zkrátka, pokud se budou věci vyvíjet podle očekávání, je možné, že čeká americké dolarové medvědy do konce 3. čtvrtletí ještě těžká cesta. Mezitím budou před posledním čtvrtletím v USA, ale hlavně v Evropě růst očekávání ohledně nových stimulů.

„V průběhu třetího čtvrtletí bude Evropa nervózně sledovat německé předvolební průzkumy. 26. září se totiž konají zásadní volby. Ty představují konec éry Angely Merkelové a začátek nové éry, kdy se buď Evropa vydá na pomalou cestu k další krizi, nebo se Německo naplno zapojí do projektu EU se společným klimatickým programem a masivními fiskálními stimuly. Sázky snad ani nemohou být větší, protože EU stále tíží její „prvotní hřích“ – problém mnoha suverénních států se společnou měnou a jednou centrální bankou,“ říká John Hardy, vedoucí oddělení měnové strategie Saxo Bank.

„Když se podíváme na posledních několik měsíců, je vlastně pozoruhodné, že se americký dolar nepropadl ještě víc. Stimuly přinesly bezprecedentní dolarovou likviditu a americké ministerstvo financí rychle vyčerpávalo svůj účet u Fedu. Výnosy amerických vládních obligací se propadaly hlouběji, protože likvidita hledá, kde se usadit, když banky nechtějí dál přifukovat svou rozvahu.

Ve třetím čtvrtletí se patrně žádné nové významnější stimuly neobjeví a poté, co se Biden pokusil všechny ohromit multibilionovými programy pro americké rodiny (American Families Plan) a americké zaměstnance (American Jobs Plan), se zdají být balíčky výdajů na infrastrukturu s každým dalším kolem vyjednávání mezi stranami menší a menší.“

Nekončící vzestup komodit; zvláštní pozornost věnovaná emisím

Navzdory tomu, že komodity již páté čtvrtletí za sebou rostou, se zdá, že budou pokračovat v růstu i v nadcházejícím kvartále, i když tentokrát pomaleji. Zvýšené úsilí o omezení uhlíkových emisí navíc vyžene výš cenu emisních povolenek, což přinese zvýšenou volatilitu a období korekcí.

„Bloomberg Commodity Spot Index od března 2019 posílil o 75 % a dosáhl svého desetiletého maxima. Pro supercykly jsou charakteristická delší období, kdy neelastická nabídka nezvládá pokrýt rychle rostoucí poptávku, a podle nás mají všechny tři sektory důvody dál růst. Ropný trh díky synchronizovanému globálnímu růstu poptávky, který umožňuje kartelu OPEC+ lépe kontrolovat ceny, a u kovů bude stoupat poptávka po mědi a železe díky kombinaci vyšších vládních výdajů na infrastrukturu a dekarbonizaci.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank, prorokuje: „Podle nás nebude rostoucí inflace pouze přechodná, ale déletrvající. Vyvolá trvalou poptávku investorů po dalším zajištění. A protože zároveň čekáme, že půjde dolar celkově spíše dolů, budou drahé kovy dál přitahovat poptávku, zvlášť jestli očekávané zvýšení výnosů z amerických vládních dluhopisů zabrání příliš vysokému nárůstu reálných výnosů.

I když se za hlavní příčinu trvalého vzestupu cen komodit považuje rostoucí fyzická poptávka, podporu zajišťují i neustálé investice správců aktiv a hedgeových fondů.

Evropské systémy obchodování s emisemi (ETS) pokrývají zhruba 40 % emisí skleníkových plynů (GHG) v evropském průmyslu a veřejných službách. V posledním roce, a hlavně od listopadu, značně posílil futures kontrakt ICE EUA, který odpovídá jedné tuně uhlíkových emisí. Nyní se obchoduje na 40 eurech, tedy 300 % nad průměrem předchozích pěti let. Nárůst přišel spolu s prvními zprávami o funkční vakcíně a po zvolení Joe Bidena prezidentem. Politici konečně pochopili, že pokud máme do roku 2030 srazit emise o 55 % pod úroveň roku 1990, bude potřeba se do toho pořádně opřít.

Vzhledem k tomu se budou náklady na emise pravděpodobně dál šplhat vzhůru. Silné momentum, které si získaly za poslední rok, navíc bezpochyby přiláká další spekulanty, což téměř garantuje zvýšenou volatilitu a období korekcí. Celkově se však předpovídá, že cena dál poroste a do roku 2030 může dosáhnout i 100 € za tunu.“

Evropa – nové centrum digitálních aktiv?

V posledním roce podnikla Evropa významné kroky k tomu, aby se zapojila do digitální transformace aktiv a platebních služeb a udržela se na čele „zelené“ těžby kryptoměn. Evropská unie by se chtěla stát lídrem v oblasti digitálních aktiv, z hlediska jejich zavádění i inovací, ale musí se vypořádat s rostoucí hrozbou, kterou pro autonomii centrálních bank představují stále častěji využívané kryptoměny.

Anders Nysteen, hlavní kvantitativní analytik Saxo Bank, tvrdí: „Vysněným scénářem EU je vybudovat centrální regulaci všech zemí Evropské unie, která by mohla uspíšit technologické inovace v oblasti digitální transformace a chránit občany, kteří digitální aktiva využívají a investují do nich.

Počátkem června letošního roku vyslala Evropská centrální banka (ECB) jasný signál, když označila případné rozhodnutí centrální banky nenabízet digitální měnu za významné riziko pro její stabilitu. V mnoha zemích už běží pilotní projekty. Například švédská Riksbank nabízí měnu e-krona a Deutsche Bundesbank vydává desetileté spolkové dluhopisy, jejichž úhradu řeší pomocí nové technologie.

EU postupuje při vývoji hormonizované regulace digitálních aktiv stabilním tempem a kryptoměny jsou v EU obecně považovány za legální. Zatím je zde však stále patrná mezera, pokud jde o ochranu investorů a předcházení podvodům. Balíček právních předpisů v oblasti digitálních financí má finančnímu sektoru zajistit větší odolnost v oblasti digitálních aktiv, posílit inovačního ducha a konkurenceschopnost Evropy, snížit fragmentovanost trhu a umožnit autorizovaným kryptoměnovým firmám poskytovat služby ve všech zemích Unie.

Jedním z evropských center těžby kryptoměn je díky vodním elektrárnám a geotermální energii Island, kde byl první podnik pro těžbu bitcoinu otevřen už v roce 2014. Mezitím už úlohu leadera, co do výkonu, převzalo Norsko a podobný potenciál má také Švédsko. Těžba kryptoměn však není jediným odvětvím, které vyžaduje energii z obnovitelných zdrojů, podobné nároky má třeba „zelené“ ocelářství. A ani všechny skandinávské země dohromady nepokryjí víc než pár procent celkového výkonu potřebného pro těžbu krypta (hash rate).

Evropská komise chce, aby se EU stala leaderem také v oblasti blockchainu, nejen jako inovátor, ale i jako prostředí pro vznik blockchainových firem a aplikací. I když se budou kryptoměny dál rozvíjet stejně rychlým tempem, mají regulační iniciativy v EU mnohem kratší časový horizont, a budou-li skutečně uvedeny do praxe, bude to v oblasti regulace kryptoměn obrovský krok kupředu, díky kterému může Evropa začít určovat pravidla v celosvětovém měřítku.“

Asijští investoři, kteří pošilhávají po Evropě, by se měli zaměřit na Británii. Zaostávající čínské technologické firmy znovu míří vzhůru

Pokud si představíme Evropskou unii jako rozsáhlý konglomerát, je Velká Británie spin-off firmou, která umožňuje precizní zaměření na vlastní cíle a uspokojení potřeb akcionářů. A tak mají asijští investoři důvod vsadit na růst britských aktiv i ekonomiky jako celku.

„Pokud investoři z Asie pošilhávají po Evropě, neměli by si to zbytečně komplikovat. Měli by se zaměřit na její „spin-off firmu“, kterou je Velká Británie,“ říká Kay Van-Petersen, makroanalytický stratég Saxo Bank.

„Se sázkou na všeobecný strukturální růst britských aktiv je spojeno několik rizik. Patří sem nové mutace COVID-19, vývoj pohraniční situace v Severním Irsku a silnější libra, která může zkomplikovat export. Je tu však i dostatek faktorů, které mluví pro dlouhodobý býčí postoj.

Například fakt, že teď, když se uklidnily turbulence kolem brexitu, patří britský trh k nejvíce podhodnoceným trhům planety. FTSE 100 je jedním z mála významných akciových indexů, které se ještě nevrátily na úroveň před pandemií. Ta v jeho případě činila 7500. A protože se může pochlubit značnou expozicí vůči cyklickým aktivům, jako jsou finanční instrumenty a komodity, měl by si v prostředí inflace a růstu sazeb vést víc než dobře. A inflace aktiv je mnohem zřetelnější v takových zemích, jako jsou USA nebo Kanada.

Navíc se libra drží na nejnižší hladině za několik posledních desetiletí a Bank of England se začala zabývat možným omezením kvantitativního uvolňování a přechodem na jestřábí politiku. Británie také patří mezi nejproočkovanější země světa, takže lze očekávat výrazné zvýšení výdajů spotřebitelů i firem. A konečně bude tato země vždycky oblíbenou destinací globálních elit, a pokud se kvůli tomu musí stát offshore centrem privátního bankovnictví Evropy, budiž.

Zatímco američtí technologičtí giganti jako Facebook a Google jsou téměř na svých absolutních maximech, pro jejich čínské protějšky to rozhodně neplatí. A to navzdory tomu, že mají čínské technologické firmy poměrně vysoké výnosy. Navíc mají nižší ohodnocení, na akciových trzích jsou poměrně vzácným zbožím, jejich domácí ekonomika stojí na pevných základech a svět se postupně vymaňuje z pandemického vysílení. Za zmínku stojí i to, Čína zatím nepraktikuje monetární rozvolňování v takové míře jako zbytek světa a tak to nejspíš zůstane i ve druhé polovině roku.“

Zelení vyrostli a dospěli

Německá předvolební kampaň na spolkové úrovni nabírá na obrátkách a změna je ve vzduchu. Možné zářijové volební vítězství Strany zelených nebo alespoň její významný podíl na budoucí vládě s sebou přinese schopnost radikálně změnit německou i evropskou politiku nadcházejících let, jak z hlediska ekologického, tak z hlediska ekonomického. Tato změna signalizuje nástup nové generace odhodlané zmírnit následky klimatické změny a omezit emise, která zároveň klade velký důraz na rovnost a sociální spravedlnost.

„Významný podíl na černo-zelené vládě, nebo dokonce přímo volební vítězství, které vynese Annalenu Baerbock na post první Zelené kancléřky, by bylo pro Německo historickou změnou,“ říká Eleanor Creagh, specialistka Saxo Bank na globální trhy.

„Proč by to mělo trhy zajímat? Rostoucí elektorát Zelených představuje příležitost prosadit celou řadu strukturálních změn. Mezi jejich hlavní politické cíle patří snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů oproti úrovni z roku 1990 o 70 %. Dosáhnout toho chtějí postupným útlumem uhelných elektráren, rychlejším přechodem Německa na obnovitelné energetické zdroje, investicemi do zelené infrastruktury a zákazem aut produkujících jakékoli emise od roku 2030.

Zároveň jsou Zelení jednoznačně globalistickou a proevropskou stranou, která bude chtít rozšířit vliv EU jako „globálního hráče“ a prosadit hlubší evropskou integraci a silný stát s vyššími výdaji, což jde proti německému ortodoxnímu myšlení. Volají také po přehodnocení německé ústavní „dluhové brzdy“, která omezuje strukturální spolkový deficit na 0,35 % HDP, a po navýšení investic až na 50 miliard € ročně.

Zelení podporují centralizovanou EU a federalizaci Evropy. Jejich postoj by mohl dál urychlit nedávný obrat postpandemické politiky směrem k fiskální dominanci a v případě Evropy také ke společné fiskální politice. To může časem vést k vytvoření fiskální unie, postavené na základech evropského fondu pandemické obnovy. Kromě přechodu k zelené ekonomice pak bude kladen důraz hlavně na širší cíle v sociální oblasti a přerozdělování příjmů a majetku za pomoci fiskální politiky. To je na hony vzdálené střídmosti minulých let, která byla hlavní příčinou nižšího, pomalejšího růstu, a pro Evropu to může znamenat začátek nové epochy.“

Klíčová slova: Globální trhy | Eleanor Creagh | Předvolební průzkumy | Komise | OPEC+ | Libra | Energie | Ekonomické vyhlídky | Evropské akcie | Rozhodnutí centrální banky | Refinancování dluhů | ECB | Inflace | Banky | Konglomerát | Silné momentum | Politika | Evropa | Spotřebitelé | Biden | Kryptoměny | Investoři | Trhy | Kontrakt | Trh | Drahé kovy | Instrumenty | Ministerstvo financí | Bydlení | Offshore | Futures kontrakt | Miliardy eur | Covid | Politici | Emise | Ropný trh | Technologické firmy | Výhled | Bloomberg | Inflační tlaky | Evropská komise | Německá vláda | Příležitosti | Čína | Průzkumy | Stimuly | Miliardy | Británie | Investiční firmy | Signál | ROCE | Island | Bankovnictví | Komodity | Komoditní | Růst výnosů | Dekarbonizace | Ekonomika | Americké vládní dluhopisy | CO2 | Investiční | Financování | Fond | Portfolia | Těžby kryptoměn | Americké firmy | Google | Peter Garnry | Konkurenceschopnost | EUR | Aktiva | Čínské technologické firmy | Jasný signál | Nabídka | Výnosy | Rozpočet | Export | Analytik | John Hardy | FTSE | Unie | Investiční doporučení | Americký dolar | Akciový stratég | Dluhopisy | Hlavní ekonom | HDP | Facebook | Události roku | Regulace | Bank of England | USA | Saxo Bank | Saxo | Kanada | Očekávání | Obchodování s emisemi | Americké ministerstvo | Významné riziko | Ekonom | Výnos | Švédsko | Nordstream 2 | Sázky | Bloomberg Commodity Spot Index | Evropská centrální banka | Next Generation | Ceny | Úsilí | Online obchodování | COVID-19 | Společnost Saxo Bank | Futures | Myšlení | Výnosy německých dluhopisů | Steen Jakobsen | Trh s dluhopisy | Členské státy | Investovat | JDE | ETS | Spot | Riksbank | Zvolení Joe Bidena | Švédská Riksbank | Evropská unie | Bundesbank | Inovace | Zajištění | Podnik | Banka | Analytik Saxo Bank | Vládní dluhopisy | OPEC | Akciové trhy | Situace | Nordstream | Mladé generace | Momentum | Německo | Státní dluhopisy | Dolar | Akcie | EU | Aktivum | Vývoj | Firmy | Komoditní stratég | Investice | Růst | Cena | Šance | Klimatické změny | Emise skleníkových plynů | Technologičtí giganti | Všeobecné volby | Centrální banky | Ocelářství | Poptávka | Ole Hansen | Ekonomiky | Deutsche Bundesbank | Americké ministerstvo financí | Merkelová | Časový horizont | Riziko | Potenciál | Zhodnocení | Stratég Saxo Bank | Těžba kryptoměn | Výhled Saxo Bank | FTSE 100 | Digitální aktiva | Stratég | Vyhlídky | Velká Británie | Cíle | Likvidita | Norsko | Jobs Plan | Deficit | Praxe | Trend | Fiskální politiky | Index | Volby | Obchodování | Doporučení | Centrální banka | Obchodování s emisemi (ETS) | Finanční instrumenty | Online obchodování a investice | Obchodování a investice | Specialista na online obchodování |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro 1. kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021
    Očekáváme, že všeobecný vzestup komodit, díky němuž Bloomberg Commodity Index v posledním čtvrtletí 2020 posílil o 10 %, bude pokračovat i v letošním roce. V jeho prospěch hovoří hned několik faktorů. Tenčící se nabídka a globální trhy zaplavené penězi přinesou vlnu spekulací a růst poptávky po inflačním zajištění. Když k tomu připočteme výhledové oslabení dolaru, oživení globální poptávky po plošném nasazení vakcíny a obavy z dalších rozmarů počasí, začínají se před námi rýsovat složky dalšího komoditního supercyklu.
  • Výhled rychlého růstu sazeb koruně nestačí. Hlavní trhy dál trápí cla
    Zasedání bankovní rady ČNB podle očekávání přineslo zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Nová prognóza a slova guvernéra Rusnoka na konferenci přinášejí pro korunu protichůdné signály, které také vedly k volatilnějšímu odpolednímu obchodování. Výsledkem je slabší kurz na 25,65 za euro.
  • Výhled Saxo Bank: Čína otevírá úvěrové kohoutky
    Koncem roku 2017 se trhy shodly na tom, že dochází k „synchronizovanému globálnímu růstu“. O devět měsíců později analytici mluví o riziku recese ve Spojených státech, revidují předpovědi růstu směrem dolů a globální monetární obraz se prudce zhoršil.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Nepřipravená Velká Británie
    Začátek roku 2017 bude zpestřený politickými riziky, včetně německých prezidentských voleb a parlamentních voleb v Nizozemsku. Největší hrozbu nám však představí Británie a její Brexit.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Zase znovu sedmdesátá léta minulého století
    Klíčovou otázkou pro rok 2017 bude směr vývoje amerického dolaru. Měna, která během uplynulého roku posílila o 20 %, spustí nějakou reakci. Lze očekávat, že nastupující vláda Donalda Trumpa opustí víc než dvacetileté dogma, v němž se tvrdilo, že silný dolar je v zájmu Spojených států.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Konec jednoho paradigmatu
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2022 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Společenská smlouva je v troskách, což posiluje hlasy proti vládě i nestabilitu
    Politická nejistota a rostoucí nevole vůči vládě provázející americké volby i dění předcházející referendu o Brexitu, na které Evropa čeká v červnu, představují dvě hlavní rizika, se kterými musí finanční trhy ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítat. Jejich význam dále zvyšuje sbližování podobných hnutí po celém světě, což by mohlo signalizovat zásadní odmítání elit a dosavadního statu quo. V tomto výhledu se analytici Saxo Bank věnují tomu, jak obchodovat mezi jednotlivými třídami aktiv.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Světu už dochází úplně všechno
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 4. čtvrtletí: Inflace, kterou svět ještě neviděl. Tentokrát to bude jinak
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 4. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro třetí čtvrtletí: růst české ekonomiky zpomalí
    Nastalo léto plné zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie je na odchodu z EU a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. Česká ekonomika díky svému silnému provázání s evropským průmyslem zpomalí. Nezanedbatelný vliv by mohla mít i migrační krize. Vstup do eurozóny by v současné chvíli mohl ČR poškodit. Investiční a obchodní specialista Saxo Bank dnes zveřejnil výhled na 3. čtvrtletí roku 2016 pro finanční trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro 2. čtvrtletí: Zveličená nestabilita Evropy. Předstihne Evropa USA?
    Je starou investorskou pravdou, že zisky se nejlépe generují u nevhodně naceněných aktiv a nedostatečné likvidity. Čím hůře naceněné aktivum, tím vyšší očekávaný výnos. Podobně je tomu s likviditou: větší likvidita vede k menším očekávaným výnosům.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?
    Společnost Saxo dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí roku 2024 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí hovoří jasně: Dosavadní modely nefungují
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí 2023 na globálních trzích. Ten kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů. Ukázky tří vybraných komentářů naleznete níže, další vám budeme postupně představovat v nadcházejících týdnech.
  • Výhled sklizně pšenice v Argentině hovoří o šestiletém rekordu
    Dohadům, dle kterých se Argentina připravuje na sklizeň velké úrody pšenice, nabídla vzpruhu obilninová burza v Buenos Aires, jež na konci prosince prudce zvýšila odhad domácí sklizně pšenice v sezóně 2016-2017 z původních 12,5 miliónů tun na 15 miliónů. V současnosti by sklizeň měla být hotova z více než 85 %. Odhad argentinské obilninové burzy překonává jak předpověď Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC), tak amerického ministerstva zemědělství (USDA). Měl by odrážet zevrubnější posouzení stavu větší osevní plochy, která dle satelitních snímků vzrostla o 400 tisíc hektarů na celkových 4,7 miliónů hektarů.
  • Výhled společnosti Invesco na 4. čtvrtletí 2023
    Očekáváme, že globální ekonomika bude nadále zpomalovat, ale nedávné chování aktiv odpovídá tomu, co bychom očekávali při zrychlení. Proto zůstáváme opatrní a očekáváme u cyklických aktiv období konsolidace.
  • Výhled společnosti Tesla na rok 2023: V boji proti celosvětovému zpomalení prodeje automobilů je Evropa trhem, který je třeba sledovat
    Akcie elektromobilů se v posledním roce ocitly pod tlakem, přičemž ukázkovým příkladem EV je Tesla, která to pocítila v plné míře. Vedl k tomu trojí dopad obav z poptávky, problémů s výrobou/dodavatelským řetězcem a normalizace ocenění. Všechny tyto skutečnosti se promítly do ceny akcií společnosti Tesla, která se v roce 2022 propadla o 65 %.
  • Výhled USA: Zápis Fedu, stavby domů
    Fed podle očekávání ukončil výkupní program cenných papírů a také potvrdil, že hlavní úr. sazba může nadále setrvávat „delší čas“ blízko nuly. Fed sice zohlednil posilování trhu práce, hlavním překvapením ale po čase bylo opět varování před nízkou inflací. To se projevilo i jedním hlasem pro pokračování kvantitativního uvolňování, tedy proti konsensu FOMC. Navíc - a nikoliv v poslední míře - tentokrát mlčeli jestřábi, kterým v září vadila zmínka, že úr. sazby budou na nule dlouho poté, co budou ukončeny výkupy cenných papírů.
  • Výhled ve výrobě kvůli poklesu zakázek dále klesá
    Index nákupních manažerů (PMI) pro výrobní sektor v dubnu výrazně poklesl z 44,3 bodu na 42,8 bodu. Na rozdíl od mediánu trhu jsme s poklesem počítali, tempo zhoršení ale představuje negativní překvapení. Snížení hodnoty indexu je způsobeno zejména prudkým poklesem nových zakázek a rapidním propadem výroby. To na druhou stranu snižovalo poptávku po výrobních vstupech, což vedlo k poklesu jejich cen a zlepšení dodavatelských výkonů. Prozatím se tento trend ale naplno neprojevil v cenách výstupů, které se i nadále zvyšovaly, byť nejpomalejším tempem za poslední více jak dva roky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new