Úterý 23. duben 2024 23:19
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex ETF

Výhled sklizně pšenice v Argentině hovoří o šestiletém rekordu

04.01.2017 16:14  Autor: PrimStock  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dohadům, dle kterých se Argentina připravuje na sklizeň velké úrody pšenice, nabídla vzpruhu obilninová burza v Buenos Aires, jež na konci prosince prudce zvýšila odhad domácí sklizně pšenice v sezóně 2016-2017 z původních 12,5 miliónů tun na 15 miliónů. V současnosti by sklizeň měla být hotova z více než 85 %. Odhad argentinské obilninové burzy překonává jak předpověď Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC), tak amerického ministerstva zemědělství (USDA). Měl by odrážet zevrubnější posouzení stavu větší osevní plochy, která dle satelitních snímků vzrostla o 400 tisíc hektarů na celkových 4,7 miliónů hektarů.

Větší výsev je odrazem změn v regulaci ze strany nové argentinské vlády, co se vývozních cel a kontrol týká, které pozitivně ovlivnily rozhodnutí farmářů zintenzivnit pěstování pšenice. Díky tomu v čase roste pravděpodobnost, že se Argentina v průběhu stávající sezóny dočká největší sklizně zmíněné obiloviny za posledních 6 let. O to více je s podivem, že do konce roku nebyly nově sklizené zásoby nabídnuty v tendru nově vzniklé egyptské autoritě GASC, kde hlavní stranu nabídky v průběhu sezóny 2016-2017 doposud tvoří černomořský region v čele s Ruskem. Egypt přitom dlouhodobě platí za největšího importéra pšenice na světě. Kromě Egypta je tradičním obchodním partnerem Argentiny Alžírsko. Současně Argentina představuje hlavního dodavatele pro brazilský importní trh.

Futures kontrakty na pšenici na burze CBOT se dlouhodobě nacházejí v sestupném trendu. Technická analýza v krátkodobém až střednědobém horizontu podporuje pokračování klesajícího trendu. Z údajů COT reportu je patrné, že od poloviny prosince se počet krátkých kontraktů na pšenici zvýšil o 17 tisíc na celkových více jak 119 tisíc kontraktů kombinovaných ve futures a opcích. 

Robert Černík, analytik PrimStock

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled Saxo Bank na Q1: Zase znovu sedmdesátá léta minulého století
    Klíčovou otázkou pro rok 2017 bude směr vývoje amerického dolaru. Měna, která během uplynulého roku posílila o 20 %, spustí nějakou reakci. Lze očekávat, že nastupující vláda Donalda Trumpa opustí víc než dvacetileté dogma, v němž se tvrdilo, že silný dolar je v zájmu Spojených států.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Konec jednoho paradigmatu
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2022 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Společenská smlouva je v troskách, což posiluje hlasy proti vládě i nestabilitu
    Politická nejistota a rostoucí nevole vůči vládě provázející americké volby i dění předcházející referendu o Brexitu, na které Evropa čeká v červnu, představují dvě hlavní rizika, se kterými musí finanční trhy ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítat. Jejich význam dále zvyšuje sbližování podobných hnutí po celém světě, což by mohlo signalizovat zásadní odmítání elit a dosavadního statu quo. V tomto výhledu se analytici Saxo Bank věnují tomu, jak obchodovat mezi jednotlivými třídami aktiv.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Světu už dochází úplně všechno
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 3. čtvrtletí: Evropská revoluce
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 3. čtvrtletí 2021 na globálních trzích. Kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 4. čtvrtletí: Inflace, kterou svět ještě neviděl. Tentokrát to bude jinak
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 4. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro třetí čtvrtletí: růst české ekonomiky zpomalí
    Nastalo léto plné zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie je na odchodu z EU a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. Česká ekonomika díky svému silnému provázání s evropským průmyslem zpomalí. Nezanedbatelný vliv by mohla mít i migrační krize. Vstup do eurozóny by v současné chvíli mohl ČR poškodit. Investiční a obchodní specialista Saxo Bank dnes zveřejnil výhled na 3. čtvrtletí roku 2016 pro finanční trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro 2. čtvrtletí: Zveličená nestabilita Evropy. Předstihne Evropa USA?
    Je starou investorskou pravdou, že zisky se nejlépe generují u nevhodně naceněných aktiv a nedostatečné likvidity. Čím hůře naceněné aktivum, tím vyšší očekávaný výnos. Podobně je tomu s likviditou: větší likvidita vede k menším očekávaným výnosům.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?
    Společnost Saxo dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí roku 2024 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí hovoří jasně: Dosavadní modely nefungují
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí 2023 na globálních trzích. Ten kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů. Ukázky tří vybraných komentářů naleznete níže, další vám budeme postupně představovat v nadcházejících týdnech.
  • Výhled společnosti Invesco na 4. čtvrtletí 2023
    Očekáváme, že globální ekonomika bude nadále zpomalovat, ale nedávné chování aktiv odpovídá tomu, co bychom očekávali při zrychlení. Proto zůstáváme opatrní a očekáváme u cyklických aktiv období konsolidace.
  • Výhled společnosti Tesla na rok 2023: V boji proti celosvětovému zpomalení prodeje automobilů je Evropa trhem, který je třeba sledovat
    Akcie elektromobilů se v posledním roce ocitly pod tlakem, přičemž ukázkovým příkladem EV je Tesla, která to pocítila v plné míře. Vedl k tomu trojí dopad obav z poptávky, problémů s výrobou/dodavatelským řetězcem a normalizace ocenění. Všechny tyto skutečnosti se promítly do ceny akcií společnosti Tesla, která se v roce 2022 propadla o 65 %.
  • Výhled USA: Zápis Fedu, stavby domů
    Fed podle očekávání ukončil výkupní program cenných papírů a také potvrdil, že hlavní úr. sazba může nadále setrvávat „delší čas“ blízko nuly. Fed sice zohlednil posilování trhu práce, hlavním překvapením ale po čase bylo opět varování před nízkou inflací. To se projevilo i jedním hlasem pro pokračování kvantitativního uvolňování, tedy proti konsensu FOMC. Navíc - a nikoliv v poslední míře - tentokrát mlčeli jestřábi, kterým v září vadila zmínka, že úr. sazby budou na nule dlouho poté, co budou ukončeny výkupy cenných papírů.
  • Výhled ve výrobě kvůli poklesu zakázek dále klesá
    Index nákupních manažerů (PMI) pro výrobní sektor v dubnu výrazně poklesl z 44,3 bodu na 42,8 bodu. Na rozdíl od mediánu trhu jsme s poklesem počítali, tempo zhoršení ale představuje negativní překvapení. Snížení hodnoty indexu je způsobeno zejména prudkým poklesem nových zakázek a rapidním propadem výroby. To na druhou stranu snižovalo poptávku po výrobních vstupech, což vedlo k poklesu jejich cen a zlepšení dodavatelských výkonů. Prozatím se tento trend ale naplno neprojevil v cenách výstupů, které se i nadále zvyšovaly, byť nejpomalejším tempem za poslední více jak dva roky.
  • Výhled ve výrobě se zlepšuje, stále ale zůstává pesimistický
    Srpnový index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru vykázal druhý nárůst v řadě, kdy z červencových 41,4 bodů vystoupal na hodnotu 42,9. Trh spolu s naším odhadem očekával mírnější nárůst a výsledek je nad všemi odhady analytiků pro agenturu Bloomberg. I přes pokračující korekci zůstává index hluboko pod hraniční hodnotou 50 bodů a poukazuje na přetrvávající problémy v českém průmyslu.
  • Výhled vývoje měnového páru GBP/USD na 7. února. Libra se zotavila směrem k bočnímu kanálu
    V úterý se měnový pár GBP/USD po dvoudenním poklesu silně odrazil směrem vzhůru. Pár dosáhl oblasti 1,2605–1,2620, která dlouhodobě slouží jako spodní hranice bočního kanálu a brání ceně v poklesu pod tuto hranici. Pro libru se jedná o kritický okamžik. Pokud se páru podaří vrátit se k bočnímu kanálu, existuje vysoká pravděpodobnost, že by se tak mohl vrátit flat trend. V opačném případě může dojít k bouřlivým pohybům, což velmi ztíží určení jasného trendu. Ideálním scénářem by bylo odražení od uvedené oblasti; pričemž můžete zvážit nové krátké pozice, udržení klesajícího trendu a očekávání silného a trvalého poklesu britské měny.
  • Výhledy eura vůči dolaru - mírně negativní
    Na měnovém páru EURUSD probíhalo dosti proměnlivé obchodování a sentiment obchodníků se neupíná ja...
  • Výhledy eura vůči dolaru - mírně negativní
    Na měnovém páru EURUSD probíhalo dosti proměnlivé obchodování a sentiment obchodníků se neupíná ja...
  • Výhled zlata na aktuální týden
    Trvalý medvědí sentiment na trhu zlata naznačuje, že ceny ještě nejsou připraveny posunout se výše, někteří analytici však vidí tento sektor jako atraktivní hru s cenovým potenciálem poblíž dna.
  • Výhled zlata na čtvrté čtvrtletí a tento týden
    Minulý týden došlo k prudkému výprodeji zlata poté, co Federální rezervní systém ponechal úrokové sazby beze změny a potvrdil, že sazby zůstanou vysoké déle, než se očekávalo.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
OctaFX
FxPro
FP Markets
reklama
InstaForex ETF