Pátek 19. duben 2024 18:08
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Výhled Saxo Bank na Q1: Nepřipravená Velká Británie

13.01.2017 12:29  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži

Začátek roku 2017 bude zpestřený politickými riziky, včetně německých prezidentských voleb a parlamentních voleb v Nizozemsku. Největší hrozbu nám však představí Británie a její Brexit.

Ze všech politických událostí, které se budou odehrávat v prvním čtvrtletí (německé prezidentské volby 12. února, parlamentní volby v Nizozemsku 15. března), bude zcela jistě nejrizikovější aktivace článku 50 Smlouvy o EU ze strany Velké Británie, kvůli ekonomickému významu Spojeného království a eurozóny. Podíl Velké Británie na světovém hrubém domácím produktu totiž v amerických dolarech činí 3,9 % a podíl eurozóny dosahuje 15,7 %.

Do této chvíle bylo nejviditelnějším důsledkem hlasování Brexit oslabení britské libry (dalším faktorem vysvětlujícím oslabení libry je velmi vysoký deficit běžného účtu Spojeného království, který dosahuje téměř 7 % hrubého domácího produktu). Britská libra oslabila od 23. června téměř o 17 % vůči dolaru a o 9,3 % vůči euru. Trend poklesu probíhal ve dvou fázích. První vlna oslabení nastala bezprostředně po referendu a druhá po projevu ministerské předsedkyně Theresy Mayové na kongresu Konzervativní strany 30. září, kde se Mayová zřetelně přiklonila k hard Brexitu.

Jemný populismus Theresy Mayové

Je nepochybně příliš brzy na to, abychom mohli mluvit o nástupu nové politické filozofie ve Spojeném království. Mohli jsme si však všimnout, že Theresa Mayová podrobila důkladné analýze důvody pro vítězství NE v britském referendu a začala formulovat možná řešení, která bude muset dále rozvíjet v nadcházejících měsících. Na rozdíl od svých předchůdců, kteří podporovali minimální stát, se Mayová domnívá, že vláda je řešením, a nikoli problémem. Musí však mít tři hlavní cíle:

  • snížení finančních a geografických nerovností, které se prudce zvýšily – v posledních letech se zvýšil podíl příjmů nejbohatšího jednoho procenta lidí na celkových příjmech obyvatelstva na 14 %, podobně jako před 80 lety, zatímco například v 70. letech minulého století byl na svém historickém minimu 6 %
  • bezpečnost a spolehlivost finančních regulací s cílem omezit sobecké chování, které vyústilo v globální finanční krizi
  • používání veřejných výdajů jako nárazníku proti interním a externím šokům, jako je například proces odchodu z EU

Zdá se, že toto ekonomické myšlení je přímo inspirováno zkušenostmi Chamberlaina a Roosevelta ve 20. letech a začátkem 30. let minulého století a že obhajuje morální kapitalismus, který připomíná paternalismus Británie 19. století.

Tři hlavní ekonomické úkoly Velké Británie

Theresa Mayová vzbuzuje velké naděje, ale je příliš brzy na to, abychom posuzovali její politiku, neboť dosud nic neodevzdala. Volba pro tzv. hard Brexit znamená, že Velká Británie by musela do roku 2019 kompletně změnit strukturu své ekonomiky (datum účinnosti odchodu z EU), což je samozřejmě velmi krátká doba. Britskou ekonomiku čeká nejnáročnější období od 2. světové války. V roce 2017 by měly nastat tři bezprostřední ekonomické problémy:

  • Růst inflace

Nižší kurz britské libry, který nepochybně bude přetrvávat, vede k vyšší inflaci kvůli dovozu (předpověď 2,4 % v roce 2017 a 2,5 % v roce 2018), což ochromí kupní sílu domácností. Také růst inflace je podpořen vyššími cenami globálních komodit (nárůst o 4,7 % v listopadu 2016 ve srovnání s listopadem 2015). Do této chvíle byl růst mezd dostatečně vysoký (podle posledních údajů +2,3 %) na to, aby mohl částečně kompenzovat vyšší inflaci. Pokud se ale potvrdí inflační předpovědi, v roce 2017 by tomu tak být nemělo. Slabší britská libra ve střednědobém horizontu pravděpodobně přispěje k náhradě dovážených výrobků za výrobky vyráběné v Británii tam, kde to bude možné. Avšak zisky z hlediska kupní síly nebudou tak výrazné.

  • Obavy z mezd

V dobách normální ekonomiky se očekává, že plná zaměstnanost povede k vyšším mzdám, ale tato situace by nemusela nastat, neboť anglické firmy mohou být motivovány k tomu, aby odložily najímání nových pracovníků kvůli nejistým ekonomickým podmínkám. Aktivace článku 50 bude mít pravděpodobně výrazný psychologický dopad na britské firmy a přinese zmrazení přijímání nových pracovníků.

Někteří pozorovatelé upozorňují na přizpůsobivost pracovního trhu jako důkaz toho, že Brexit nemá reálné důsledky. Zapomínají však na to, že obvykle trvá šest měsíců, než události ovlivní trh práce, i když je tento trh velmi flexibilní, jako ve Velké Británii. Proto bude nutné čekat, až Úřad pro národní statistiku (Office for National Statistics, ONS) zveřejní 18. ledna a poté v únoru údaje týkající se nezaměstnanosti, aby se opravdu mohla zhodnotit situace na pracovním trhu ve Velké Británii.

  • Konkurenceschopnost v sázce

Teoreticky by oslabení britské libry mělo pomoci britské ekonomice v tomto období nejistoty, ale reálný přínos je stále omezený z důvodu nízké pružnosti cen exportu. Podle studie Kanceláře pro rozpočtovou zodpovědnost 1% snížení relativní ceny přinese po devíti čtvrtletích pouze 0,41% zvýšení exportu (včetně ropných produktů). Pro srovnání, podobný pokles vede k 0,8% zvýšení exportu ve Francii.

Proto je možné vyvodit závěr, že očekávané zvýšení cenové konkurenceschopnosti pro britské firmy z důvodu poklesu libry nebude tak rozhodující, jak se často tvrdilo. Nižší zdanění právnických osob může být pro britské firmy pobídkou pro krátkodobé investice, ale ve střednědobém horizontu bude muset Velká Británie implementovat ambiciózní plán reindustrializace, pokud se jí nepodaří dosáhnout příznivé smlouvy o přidružení s EU. Tento plán by znamenal nekontrolované deficitní výdaje, které by zvýšily dluhovou zátěž v kontextu napětí na dluhopisových trzích (výnos z britského desetiletého vládního dluhopisu se zvýšil 2,3krát od jeho nejnižší roční úrovně) a zároveň by se čerstvě snížil úvěrový rating pro celou zemi.

Země Střední a Východní Evropy jsou nejlepším spojencem Velké Británie

Během jednání s EU bude Velká Británie určitě čelit neústupnosti mnoha zemí, zejména Francie, ačkoliv její současná vláda může mít menší vliv na evropské úrovni kvůli blížícím se dubnovým prezidentským volbám. Na první pohled je rovnováha sil příznivější pro EU než pro Spojené království, neboť evropský export do Británie představuje pouze 3 % hrubého národního produktu EU, zatímco britský export do EU představuje kolem 13 % hrubého domácího produktu Spojeného království. Theresa Mayová však bude moci počítat s podporou zemí střední a východní Evropy. V tomto čtvrtletí budou čelit dvěma zásadním problémům.

První z nich se týká silnějšího dolaru, což není z našeho hlediska pro tuto oblast velkým finančním rizikem. Celkový dluh denominovaný v USD coby podíl na hrubém domácím produktu je v zemích Střední a Východní Evropy skutečně relativně nízký. Nejexponovanější země Střední a Východní Evropy jsou Polsko a Česká republika, kde dosahuje zhruba 10 % hrubého domácího produktu, což se dá zvládnout, porovnáme-li to s Chile (přes 35 % hrubého domácího produktu) a Tureckem (kolem 25 % hrubého domácího produktu).

Druhý problém se týká potenciálního ekonomického dopadu Brexitu v zemích Střední a Východní Evropy. Česká republika a Slovensko patří v této oblasti mezi nejdůležitější země, kam plynou britské investice, a pokud nastane hard Brexit, mohly by proto nejvíc pocítit jeho dopad. Rozhodnutí o odchodu z EU z krátkodobého hlediska neovlivnilo nijak podstatně toky investic. Stavba nového závodu společnosti Jaguar Land Rover na západním Slovensku, v němž by měla být zahájena výroba v roce 2018 a který silně přispívá k růstu hrubého domácího produktu, je stále v plném proudu.

Ze střednědobého hlediska je zde však reálná nejistota ohledně pokračující přítomnosti britských společností v této oblasti (přes 300 anglických firem působí v České republice, která je určitou křižovatkou při pronikání do okolních zemí). Tato ekonomická závislost reprezentuje klíčovou výhodu pro vládu Velké Británie, která by mohla vyjednat podporu zemí Střední a Východní Evropy během procesu jednání s EU (například v oblasti práva na přeshraniční činnost) výměnou za to, že se udrží britské investice. Na jedné straně britská diplomacie nevyjednala žádnou větší obchodní dohodu od roku 1973 a již ani nemá týmy na to, aby něco takového udělala. Na druhé straně ale ví, jak rozdělit a panovat. Tím se naznačuje, že Velká Británie by si mohla nakonec vést nad očekávání dobře získáním podstatných ústupků od spřátelených evropských zemí, POKUD tedy Brexit nastane, což vůbec není jisté.

O autorovi:

Christopher Dembik se stal členem týmu Saxo Bank v roce 2014 poté, co pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu, kde pracoval v týmu pro finanční start-upy specializované na forexové obchody a analýzu v Izraeli.

Ve Francii i jinde ve světě je často dotazován vlivnými obchodními a finančními médii na jeho názory na makroekonomické trendy, politiku centrálních bank, evropskou ekonomiku i domácí ekonomickou politiku. Pravidelně uvádí sloupky pro televizní pořad „Le Gros mot de l?Eco“ na kanálu France 24, nebo „C?est votre argent“ na BFM Business a Xerfi Canal.

Christopher je činorodým spisovatelem a nyní právě dokončuje knihu nazvanou „Principy současné ekonomie“, která bude vydána během roku 2016. Je také členem francouzského ekonomickéhoé think-tanku Nadace Concorde.

Vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris a získal magisterský titul i na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd.

Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro pár XAU/USD na 25. května 2023
    Naše hlavní předpověď vychází z očekávaného nového růstu páru XAU/USD. V současné nejisté situaci mnoho ekonomů předpovídá zvýšenou poptávku po bezpečných přístavech, zejména po zlatě.
  • Výhled pro ropu je podle EIA příznivý. Situaci ale asi hodně zkomplikuje Írán
    Americká EIA před pár dny zveřejnila svůj červencový energetický report, který přinesl několik zajímavých informací. P...
  • Výhled pro sazby. Nejvíce by měl utahovat Fed. Přidat by se měla ale i RBNZ
    Posledních pár měsíců se na trzích nese v trochu překvapivě optimistickém duchu. Z USA, Evropy i z Asie přichází v podstatě jeden dobrý fundamental za druhým, finanční aktiva jsou neceněna tak, jako by měl čekat světovou ekonomiku nejlepší rok za posledních deset let a volatilita zůstává velmi nízká, což značí že se trhy blízké budoucnosti příliš neobávají. Není proto divu, že v tomto prostředí začínají stoupat sázky na růst úrokových sazeb, a to nejen v USA. Sazby jsou přitom klíčovým determinantem vývoje na většině trhů v čele s devizovým. Jaký je tedy výhled pro jejich vývoj v případě hlavních světových měn? Bloomberg dal dohromady hezký graf, který vychází z ocenění jednoletých forwardů. Graf níže zachycuje aktuální úroveň sazeb (oranžová), předpokládaný stav ke konci letošního roku (modrá) a rozdíl mezi oběma hodnotami (světle oranžová).
  • Výhled pro zlato a Brent je velmi odlišný než před rokem
    Do posledního únorového týdne vstupujeme s velmi odlišným technickým výhledem na ceny zlata a ropy než tentokrát v loňském roce, na začátku pandemie. V únoru 2020 byl budoucí výhled zlata i ropy zcela vzestupný, respektive medvědí. Během poslední části roku a začátku roku 2021 se však zdá, že trendy v obou těchto komoditách si vyměnily místa.
  • Výhled pro zlato? Soros a spol. prodali před pádem trhu. Odliv rezonuje s asijskou poptávkou
    Spotová cena zlata se dostala úrovní pod 1380 USD za unci nejníže od pádu z první poloviny dubna do medvědího trhu. Reportované prodeje ze strany velkých hráčů a přetrvávající nedůvěra dalších velkých investorů znovu budí otázky o dalším vývoji drahého kovu. Proti ústupu mezi investory hovoří na maxima rostoucí fyzická poptávka Číny i nákupy centrálních bank.
  • Výhled pro 1. kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021
    Očekáváme, že všeobecný vzestup komodit, díky němuž Bloomberg Commodity Index v posledním čtvrtletí 2020 posílil o 10 %, bude pokračovat i v letošním roce. V jeho prospěch hovoří hned několik faktorů. Tenčící se nabídka a globální trhy zaplavené penězi přinesou vlnu spekulací a růst poptávky po inflačním zajištění. Když k tomu připočteme výhledové oslabení dolaru, oživení globální poptávky po plošném nasazení vakcíny a obavy z dalších rozmarů počasí, začínají se před námi rýsovat složky dalšího komoditního supercyklu.
  • Výhled rychlého růstu sazeb koruně nestačí. Hlavní trhy dál trápí cla
    Zasedání bankovní rady ČNB podle očekávání přineslo zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Nová prognóza a slova guvernéra Rusnoka na konferenci přinášejí pro korunu protichůdné signály, které také vedly k volatilnějšímu odpolednímu obchodování. Výsledkem je slabší kurz na 25,65 za euro.
  • Výhled Saxo Bank: Čína otevírá úvěrové kohoutky
    Koncem roku 2017 se trhy shodly na tom, že dochází k „synchronizovanému globálnímu růstu“. O devět měsíců později analytici mluví o riziku recese ve Spojených státech, revidují předpovědi růstu směrem dolů a globální monetární obraz se prudce zhoršil.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Zase znovu sedmdesátá léta minulého století
    Klíčovou otázkou pro rok 2017 bude směr vývoje amerického dolaru. Měna, která během uplynulého roku posílila o 20 %, spustí nějakou reakci. Lze očekávat, že nastupující vláda Donalda Trumpa opustí víc než dvacetileté dogma, v němž se tvrdilo, že silný dolar je v zájmu Spojených států.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Konec jednoho paradigmatu
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2022 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Společenská smlouva je v troskách, což posiluje hlasy proti vládě i nestabilitu
    Politická nejistota a rostoucí nevole vůči vládě provázející americké volby i dění předcházející referendu o Brexitu, na které Evropa čeká v červnu, představují dvě hlavní rizika, se kterými musí finanční trhy ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítat. Jejich význam dále zvyšuje sbližování podobných hnutí po celém světě, což by mohlo signalizovat zásadní odmítání elit a dosavadního statu quo. V tomto výhledu se analytici Saxo Bank věnují tomu, jak obchodovat mezi jednotlivými třídami aktiv.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Světu už dochází úplně všechno
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 3. čtvrtletí: Evropská revoluce
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 3. čtvrtletí 2021 na globálních trzích. Kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 4. čtvrtletí: Inflace, kterou svět ještě neviděl. Tentokrát to bude jinak
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 4. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro třetí čtvrtletí: růst české ekonomiky zpomalí
    Nastalo léto plné zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie je na odchodu z EU a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. Česká ekonomika díky svému silnému provázání s evropským průmyslem zpomalí. Nezanedbatelný vliv by mohla mít i migrační krize. Vstup do eurozóny by v současné chvíli mohl ČR poškodit. Investiční a obchodní specialista Saxo Bank dnes zveřejnil výhled na 3. čtvrtletí roku 2016 pro finanční trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro 2. čtvrtletí: Zveličená nestabilita Evropy. Předstihne Evropa USA?
    Je starou investorskou pravdou, že zisky se nejlépe generují u nevhodně naceněných aktiv a nedostatečné likvidity. Čím hůře naceněné aktivum, tím vyšší očekávaný výnos. Podobně je tomu s likviditou: větší likvidita vede k menším očekávaným výnosům.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?
    Společnost Saxo dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí roku 2024 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí hovoří jasně: Dosavadní modely nefungují
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí 2023 na globálních trzích. Ten kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů. Ukázky tří vybraných komentářů naleznete níže, další vám budeme postupně představovat v nadcházejících týdnech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani