Úterý 19. březen 2024 15:02
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Index DAX: Vše co musíte vědět o nejznámějším evropském indexu

10.12.2020 13:50  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Index DAX 30 (dále jen DAX) je jedním z nejznámějších a největších evropských akciových indexů. V současné chvíli pod něj spadá 30 největších německých akciových společností obchodovaných na burze ve Frankfurtu. Dle vývoje tohoto indexu se často určuje vývoj německé a evropské ekonomiky.

V tomto článku se seznámíme s tím, co je index DAX a jaká jsou jeho specifika a historie. Seznámíme se s nejdůležitějšími aktuálními informacemi a plánovanými změnami v roce 2021. Vedle současného cenového vývoje prozradíme také pár zajímavostí o tomto nejvolatilnějším evropském indexu, které zaujmou každého investora.

 

V článku se dozvíte:

  1. Co je index DAX 30?
  2. Historie indexu DAX
  3. Index DAX a změny v roce 2021
  4. Wirecard – černá ovce indexu DAX
  5. 9 zajímavostí indexu DAX
  6. Index DAX v současnosti
  7. Aktuální zastoupení společností v indexu DAX
  8. Jak obchodovat DAX u LYNX

Co je index DAX 30?

DAX 30 (Deutscher Aktienindex) je akciový index složený ze 30 největších německých společností obchodovaných na burze ve Frankfurtu. Často se můžeme setkat se zkráceným označením DAX. Cílem tohoto indexu bylo vytvořit jakousi německou protiváhu k americkému Dow Jones Industrial Average a britskému akciovému indexu FTSE 100.

DAX se vyznačuje vysokou likviditou a volatilitou a z tohoto důvodu je oblíbený zejména mezi intradenními obchodníky, kteří se soustředí na krátkodobé obchody.

Složení společností v tomto německém akciovém indexu je různorodé. Najdeme zde firmy zabývající se například výrobou spotřebního zboží, farmaceutikou, logistikou, bankovnictvím, oděvním průmyslem a pojišťovnictvím. DAX měří výkonnost obsažených společností z hlediska objemu objednávek a tržní kapitalizace.

Provozovatelem je společnost Deutsche Börse AG a vstupní údaje pro výpočet hodnoty indexu DAX se čerpají z tržních kurzů akcií z elektronického obchodování (systém Exchange Electronic Trading) Xetra.

Historický graf indexu DAX – od roku1988 po současnost. Zdroj: Yahoo Finance.

„Parketový“ obchod na Frankfurtské burze probíhá každý všední den mezi 8:00 – 17:45 SEČ.
Na Eurex, evropské elektronické burze se sídlem v Zürichu, můžete také obchodovat opce (ODAX) a futures (FDAX) na DAX od 8:00 do 22:00 SEČ.

Historie indexu DAX

Jeho vznik se datuje k začátku roku 1988 a počáteční hodnota indexu DAX byla stanovena na 1000 bodů. Jak už bylo řečeno – záměrem bylo vytvořit německou, potažmo evropskou alternativu k dalším světoznámým indexům.

Hned v prvních letech musel DAX 30 čelit bouřlivému období roku 1989, kdy došlo k pádu Berlínské zdi a ke konci studené války. Během jednoho měsíce tehdy poklesl o 13 % své hodnoty. Postupem času si však tento dnes již nejznámější evropský index začal získávat popularitu mezi investory na celém světě.

V roce 1997 došlo k podstatné změně, kdy doposud používaná technologie IBIS byla nahrazena technologií Xetra. Jedná se o plně elektronický burzovní systém. Cílem této elektronické technologie bylo zajistit stabilní, rychlé a cenově dostupné burzovní prostředí pro co největší okruh potenciálních investorů na světě.

Ani DAX se nevyhnul finančním krizím, které od doby jeho vzniku nastaly. Počátkem nového tisíciletí byl tento německý index zasažen krizí způsobenou tzv. „dot-com“ investiční bublinou.

V březnu 2000 DAX uzavřel nad 8000 body, přičemž následně přišel strmý pád trvající až do 12. března 2003, kdy se cena propadla až k 2203 bodům. Z tohoto pádu se DAX vzpamatovával až do července 2007 kdy bylo dosaženo nového maxima nad hranicí 8150 bodů.

Během finanční krize v roce 2008 pak index přišel zhruba o 50 % své hodnoty. Od té doby však DAX průběžně roste, přestože se na jeho vývoji silně podepsala pandemie koronaviru z počátku roku 2020.

Index DAX a změny v roce 2021

Dle aktuálních informací se DAX v roce 2021 rozroste ze 30 na 40 společností. Současně s tím dojde ke zpřísnění výběrových kritérií pro společnosti v tomto indexu.

Změny přichází po trpké zkušenosti se společností Wirecard. Ta získala smutné prvenství, když jako první společnost na indexu DAX v historii, vyhlásila insolvenci. Cílem těchto změn je zajistit větší diverzifikaci, růst a stabilitu indexu.

Čtěte také >>Burzovní indexy: 10 nejdůležitějších akciových indexů

Společnost Deutsche Börse AG navíc oznámila, že zpřísní kritéria, která společnosti zaevidované v indexu DAX musí splňovat. Cílem komplexních změn v pravidlech indexu je zvýšit kvalitu indexu DAX v souladu s mezinárodními standardy.

Nejdůležitější plánované změny:

Důraz na ziskovost společnosti – aby se společnost mohla stát součástí indexu DAX, musí prokázat ziskovost za poslední 2 roky. Výpočet se provádí pomocí EBITDA (zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací). Nutno podotknout, že podobná pravidla fungují například na americkém indexu S&P 500. Zajímavostí je, že právě z toho důvodu se dlouho nedařilo společnosti Tesla na tento index dostat.

Možnost vyloučit společnost z indexu DAX 30 dní po varování – společnosti budou povinny předkládat čtvrtletní a roční auditované zprávy. Pokud společnost zprávu neuveřejní, dostane varování. Pokud do 30 dní nedojde k nápravě, firma bude z indexu DAX odstraněna.

Každá společnost vedená na indexu DAX musí mít nezávislý výbor pro audit – ředitel výboru pro audit by neměl být zároveň členem dozorčí rady.

Snížení v indexu MDAX z 60 na 50 společností – v důsledku navýšení společností v indexu DAX ze 30 na 40 dojde ke snížení o stejný počet v MDAX. Jedná se o německý akciový index „mid-cap“ společností mimo technologická odvětví, které se řadí hned za společnosti v indexu DAX.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Wirecard – černá ovce indexu DAX

Není tajemstvím, že plánované změny se zavádějí zejména v souvislosti s obrovským skandálem této společnosti, která ještě donedávna byla součástí prestižního indexu.

Společnost Wirecard v září roku 2018 v indexu DAX nahradila Commerzbank a hovořilo se o ní jako o německém zázraku, srovnatelným s rychle rostoucími technologickými společnostmi ze Sillicon Valley. Vstup na index DAX k Wirecard přilákal mnoho investorů a investičních fondů.

Postupem času se ale začaly množit pochybnosti ohledně finančních výsledků této společnosti a sílilo podezření na podvodné jednání nejvyšších představitelů firmy. Na základě zjištění auditu bylo v červnu 2020 oznámeno, že ve společnosti chybí až € 1,9 miliardy. Tyto finanční rezervy údajně neměly nikdy existovat.

Čtěte také >> Jaké typy investičních produktů existují?

Důvěra akcionářů začala prudce klesat. Wirecard se 25. července 2020 stal historicky první společností na indexu DAX, která vyhlásila insolvenci, což znamenalo silný otřes důvěry v tento index a poškozenou reputaci Německa.

Index DAX dokonce kvůli Wirecard zavedl 19. srpna 2020 nové pravidlo, na jehož základě budou společnosti v insolvenci do 2 dnů od oznámení z indexu odebrány. Osud Wirecard se tak naplnil o dva dny později.

Dodnes probíhá rozsáhlé vyšetřování. Generální ředitel Markus Braun byl zatčen a provozní ředitel Jan Marsalek je dokonce na útěku. Celá tato kauza zanechala silnou pachuť a podlomenou důvěru investorů v německé indexy.

Kdyby plánované změny byly implementovány dříve, nemuselo by zřejmě k podobnému skandálu dojít. V roce 2021 tedy budou implementována pravidla, která pomohou podobným situacím předcházet.

9 zajímavostí indexu DAX

• 30 společností indexu DAX představuje přibližně až 80 % agregované tržní hodnoty německých akciových společností kótovaných na burze.

• Hranici 5000 bodů tento německý index poprvé prorazil 20. března 1998.

• V roce 2002 zažil DAX roční propad 44 %.

• 16. března 2015 se německý index dostal nad hodnotu 12,000 bodů.

• 12 společností je v indexu DAX od počátku jeho vzniku. Mezi nimi například Allianz, BMW, Deutsche Bank a Linde.

• Až 85,2 % akcií je drženo zahraničními investory.

• Jedním z největších investorů indexu DAX je americká investiční společnost BlackRock.

• Historického maxima index dosáhl 17. února 2020, kdy bylo dosaženo 13,795 bodů. Den poté následoval strmý pád.

• Hodnota indexu DAX se od svého vzniku více než zdesetinásobila.

Index DAX v současnosti

V současné době se index DAX obchoduje kolem 13,340 bodů. V únoru roku 2020 bylo dosaženo maximální historické hodnoty, ale pandemie koronaviru způsobila rychlý propad německého akciového indexu až o 38 % během jednoho měsíce. Jednalo se o největší propad za posledních 7 let. Přes veškeré problémy způsobené koronavirem ale index DAX prokázal svou sílu, a i přes značné výkyvy se dostal na hodnoty v listopadu 2019. Tedy na úroveň před začátkem pandemie.

Týdenní graf od září 2017 po současnost. Zdroj: LYNX Trading.

Předvídat další vývoj tohoto akciového indexu je poměrně složité, jelikož situace kolem pandemie koronaviru se mění ze dne na den. V současné chvíli udeřila další silná podzimní vlna a evropské státy se opět uchylují k přísnějším opatřením, které mají tvrdý dopad na ekonomický vývoj v mnoha odvětvích.

Čtěte také >> S&P 500 index – Vše co musíte vědet o nejdůležitějším US indexu

Ještě před příchodem této nakažlivé nemoci se hovořilo o možné ekonomické recesi a příchodu finanční krize. Je proto nutné mít na paměti, že index DAX je jedním z nejvolatilnějších evropských indexů a dokáže dělat prudké pohyby.

Bude zajímavé sledovat, zda dojde k dalšímu prudkému propadu nebo zda se začátkem roku 2021 můžeme dočkat nové historické maximální hodnoty a případného proražení hranice 14,000 bodů.

Aktuální zastoupení společností v indexu DAX

AkcieTickerOborVáha v indexu %
LindeLINChemický průmysl9.9
SAPSAPInformační technologie10.05
SiemensSIEPrůmyslové zboží a služby9.03
AllianzALVPojištovnictví­6.87
BayerBAYNChemický průmysl5.34
Deutsche TelekomDTETelekomunikace4.7
BASFBASChemický průmysl4.87
AdidasADSSpotřební průmysl5.1
Munich ReMUV2Pojištovnictví­3.1
Deutsche PostDPWPrůmyslové zboží a služby3.9
DaimlerDAIAutomobilový průmysl3.94
Deutsche BoerseDB1Finančnictví2.8
VonoviaVNANemovitosti3.17
VolkswagenVOW3Automobilový průmysl2.57
InfineonIFXInformační technologie3.2
E.ONEOANEnergetický průmysl2.13
RWERWEEnergetický průmysl2.21
BMWBMWAutomobilový průmysl2.03
Fresenius SEFREZdravotnictví1.63
Deutsche BankDBKBankovnictví1.52
Fresenius MedicalFMEZdravotnictví1.46
HenkelHEN3Spotřební průmysl1.59
MerckMRKZdravotnictví1.64
Deutche WohnenDWNINemovitosti1.39
BeiersdorfBEISpotřební průmysl0.97
ContinentalCONAutomobilový průmysl1.02
MTU Aero Engines AGMTXPrůmyslové zboží a služby0.77
HeidelbergCementHEI1Stavebnictví a materiály0.79
Covestro1COVChemický průmysl0.73
Delivery HeroDEHRSpotřební průmysl1.33

Zastoupení společností v indexu DAX k 1.12.2020. Zdroj: marketscreener.com

Jak obchodovat DAX u LYNX

Index DAX je pouze ukazatel německého akciového trhu a jako takový se obchodovat nedá. Existuje řada derivátových instrumentů, prostřednictvím kterých můžete spekulovat na vývoj hodnoty indexu DAX.

Jedná se o následující:

  1. Opce
  2. Futures
  3. CFD
  4. ETF
  5. Certifikáty
  6. Warranty

Každý z těchto instrumentů je něčím specifický. Je potřeba si zvolit, jaký z nich vyhovuje vaší investiční strategii.

Opce na DAX

Opce jsou derivátové smlouvy, které mezi sebou uzavírají 2 strany. Prodávající se zavazuje k určitému datu a za předem stanovenou cenu koupit či prodat dané podkladové aktivum. Za tuto povinnost od kupujícího obdrží opční premium.

Kupující si naopak pořizuje právo k určitému datu a za předem stanovenou cenu koupit či prodat dané podkladové aktivum. Za toto právo zaplatí prodávajícímu opční prémium.

Více o tom, co to jsou opce, si můžete přečíst v našem opčním průvodci.

Opce na DAX

Opce na DAX

ETF na DAX

ETF je zkratka pro veřejně obchodovatelý fond. Tyto fondy zpravidla kopírují vývoj určitého podkladového aktiva. ETF na DAX tedy nakupuje všech 30 akciových titulů, které jsou obsaženy v indexu DAX. Fondy pak emitují své vlastní akcie, které jsou veřejně obchodovatelné. Pokud tedy investujete do ETF na DAX, investujete de facto do všech třiceti společností. Obliba ETF poslední dobou značně roste zejména díky jejich stabilitě a diverzifikaci rizika.

Na DAX je momentálně navázáných 10 ETF. Nejznámější je iShares Core DAX UCITS ETF (DE) a Xtrackers DAX UCITS ETF 1C.

První zmíněny se obchoduje v naší platformě pod tickerem DAXEX.

Více o tom, co to jsou ETF, si můžete přečíst v našem ETF průvodci.

CFD na DAX

CFD (contract for difference) jsou tzv. rozdílové smlouvy. V principu je CFD kontrakt mezi dvěma stranami, které se mohou označit jako kupující a prodávající. Smlouva zavazuje obě strany vyrovnat rozdíl mezi aktuální cenou aktiva a cenou aktiva v době vzniku kontraktu. Pokud je rozdíl pozitivní, prodávající zaplazí částku kupujícímu. A naopak, pokud je rozdíl negativní, kupující zaplatí částku prodávajícímu.

Futures na DAX

Futures jsou finanční smlouvy, které zavazují kupujícího ke koupi aktiva nebo prodávajícího k prodeji aktiva, v předem stanoveném datu a ceně. Futures kontrakty podrobně popisují kvalitu a množství podkladového aktiva. Jsou standardizovány tak, aby usnadnily obchodování na burzách futures. Některé kontrakty mohou vyžadovat fyzickou dodávku aktiva, zatímco jiné jsou vypořádány v hotovosti.

Jak fungují futures na DAX jsme podrobně shrnuli v našem článku DAX Futures.

Více o tom, co to jsou opce, si můžete přečíst v našem futures průvodci.

Zaujala vás možnost investice do akcií z indexu DAX?

Obchodujte na více než 100 burzách po celém světě s kompletní nabídkou všech německých, amerických i dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Investujte do akcií s LYNX
Dew Jones Index

Dow Jones index – 8 zajímavostí k nejznámějšímu indexu světa

03. září 2020 | Burzovní indexy

Kolik akcií tvoří Dow Jones? Jak obchodovat index Dow Jones? ✅ Objevte 8 zajímavostí o burzovním indexu Dow Jones.

Číst dále
S&P 500 Index

S&P 500 index – Vše co musíte vědet o nejdůležitějším US indexu

29. února 2020 | Burzovní indexy

S&P 500: Graf, aktuální hodnota detailní info. S&P 500 Index, sap, snp500, spx. Zjistěte vše potřebné o nejdůležitějším akciovém indexu světa. ✅

Číst dále
AEX index

AEX index – zjistěte vše o nizozemském akciovém indexu

30. října 2019 | Burzovní indexy

Co je to index AEX a jak jej lze obchodovat? ✅ Objevte praktického průvodce indexem AEX, z jakých akcií je složen a kdy zažil největší pády.

Číst dále

Klíčová slova: MTU Aero Engines | Covestro | HeidelbergCement | Continental | Beiersdorf | MTU Aero Engines AG | Henkel | Deutche Wohnen | Munich | Fresenius | Fresenius SE | Siemens | Munich Re | BASF | Linde | Futures na DAX | CFD na DAX | Vonovia | Deutsche Boerse | Deutsche Post | Bayer | ETF na DAX | Opce na DAX | Historie indexu DAX | Index DAX 30 | Proražení | Praktické tipy | ALV | AEX | Delivery Hero | VOW3 | Důvěra | E.ON | Společnost Wirecard | Markus Braun | Spekulovat | Merck | Xtrackers DAX UCITS ETF 1C | Prudké pohyby | Údaje | Války | Ekonomiky | Allianz | Růst | Německý akciový index | Historie | Největší propad | Největší pády | Další vývoj | WP | Výkyvy | Vývoj | Deutsche Telekom | Prodávající | SEC | Adidas | FME | Fresenius Medical | Obchody | Pochybnosti | Pandemie | Pandemie koronaviru | Situace | Evropské ekonomiky | Komunikace | SAP | Daimler | Ziskovost | Wirecard | Dot-com | Investujte | Úroky | RWE | Yahoo | Prohlášení | Kontrakty | Problémy | Stavebnictví | Na burze | Průmysl | Finanční rezervy | Miliardy | Vyšetřování | Generální ředitel | Ekonomický vývoj | Index DOW | Firma | UCITS ETF | Obchod | AEX index | S&P 500 Index | Obchodujte | Společnost Deutsche Börse | Jak se stát lepším investorem | Investujte do akcií | iShares | UCITS | Vlastní akcie | MDAX | iFX | Infineon | Rozdílové smlouvy | Obchodování na burzách | Hodnota indexu | Graf indexu | LYNX Trading | Sillicon Valley | Krize | Poplatky | Kapitalizace | Tesla | FTSE 100 | S&P | Index AEX | Eurex | Propad | Finančnictví | Deutsche Börse | Xetra | Firmy | Futures kontrakty | Bankovnictví | BlackRock | Yahoo Finance | Automobilový průmysl | BMW | Burze | Kontrakt | Contract | ROCE | EBITDA | Opční prémium | Zprávy | Volkswagen | SPX | Řízení rizika | Nemovitosti | Management | Investiční | Investice do akcií | Index Dow Jones | Graf | Fondy | Exchange | Dow Jones index | DAX 30 | CFD kontrakt | Cena | Burzovní indexy | Index | Aktivum | LYNX | Deutsche Bank | Obchodovat | Jak obchodovat | Contract for Difference | Zkušenosti | Zisk | Fond | Indexy | FTSE | Finanční krize | Obchodování | Commerzbank | EUR | Warranty | Výkonnost | VaR | Ukazatel | Tržní kapitalizace | Trigger | Trading | Ticker | S&P 500 | Podkladové aktivum | Opce | Margin | Investování | Investiční společnost | Investice | Index DAX | Futures | Dow Jones Industrial | DAX | Certifikáty | Cap | CFD | Aktiva | Akcie | Rizika | Daně | ETF | Obchodní deník | Dow Jones | Akciový index | Finance | Money management |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Napĺňajúc náš týždenný býčí výhľad, kupujúci sa vrátili na trh v pondelok a nálada zotavovala všetky straty minulého týždňa so ziskom vyše 300 bodov. Aj keď je to pozitívne, prípadný ďalší býčí sentiment bude opatrný na úrovniach 13304.5, čo je neúspešný odmietnutý júlový rast. Pokiaľ nedôjde k prerazeniu vyššie uvedenej úrovne, náš výhľad na utorok zostáva len opatrne býčí a predpokladá skromný nákup pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na nákup poklesu ku 13105. Riziko predpokladáme v poklese pod 13065.5, tesne pod včerajším zatvorením trhu. Cieľ predpokladáme v raste ku 13304.5, maximum v júli, 13390 a 13490.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Technické analýzy pre vybrané menové páry, akciové indexy a komodity ponúkajú možnosť nahliadnuť na spôsob, akým sú tieto dnes poskytované inštitucionálnym klientom či profesionálnym obchodníkom na kapitálových trhoch.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Signály vo štvrtok naďalej poukazovali na rast a tento bol potvrdený, pričom index rástol tretí deň v rade a priniesol zisk 150 bodov za deň. Rast viac ako 500 bodov od základne vytvorenej v stredu na úrovni 12964.5, zanechal značne prekúpený sentiment blízko maxím z januára 2018 na úrovni 13596. Potenciál pre vyberanie ziskov sa postupne zvyšuje, ale pri absencii predajného signálu náš výhľad na piatok ostáva veľmi opatrne býčí a predpokladá skromný nákup pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na nákup poklesu ku 13446, Marabuzo čiara vo štvrtok. Riziko predpokladáme v poklese pod 13363, okno, ktoré ostalo nevyplnené od zatvorenia trhu v stredu. Cieľ predpokladáme v raste ku 13586, maximum v 2018, 13750 a 13950.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Denný a týždenný sentiment je prekúpený na trojmesačných maximách a koniec dlhej sekvencie vyšších denných miním tento v utorok zmenil na medvedí. Toto sa potvrdilo, ked index zaznamenal pokles 434 bodov, najhorší obchodný deň pre sentiment za takmer 2 mesiace od 15. apríla. Pokles je pravdepodobne dočasný, ale bez náznaku jeho vyčerpania, náš výhľad je medvedí a predpokladá skromný predaj pri otvroení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 12770. Riziko predpokladáme v raste 12936.5, včerajšie maximum. Cieľ predpokladáme v poklese ku 12502.5, včerajšie minimum, 12400, piatková základňa a 12077.5, zatvorenie trhu 2. júna.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Býčie signály v týždni už boli potvrdené čerstvým 1 ½ ročným maximom v pondelok na úrovni 13136.5. Utorkové signály naďalej poukazovali na rast, ale pri nízkej volatilite sa sentiment obchodoval na nezmenenej úrovni. Denné signály pre sentiment zostávajú prekúpené a mierny pokles v Ázii dnes ráno zanechal negatívny výhľad, a tak predpokladáme na stredu dočasne medvedí výhľad s predajom pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 13163, včerajšie maximum. Riziko predpokladáme v raste nad 13206, maximum z mája 2018. Cieľ predpokladáme v poklese ku 13056, Marabuzo čiara v pondelok, 12977, 50% korekcia rastu od základne z minulého týždňa a 12885, minimum v piatok.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Na pozadí 4 nezmenených týždenných zatvorení trhu v rade, keď je index obchodovaný blízko maxima z minulého roku na úrovni 13596, signály tento týždeň predpokladajú predaj rastu alebo prierazu minima minulú stredu. V pondelok sa však sentiment obchodoval do strany a iba v miernom poklese, pričom pohyby boli obsiahnuté v rozsahu rastu z minulého piatku. Signály na utorok naďalej opatrne poukazujú na pokles, a tak predpokladáme predaj pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 13125. Riziko predpokladáme v raste nad 13190.5, maximum vo štvrtok. Cieľ predpokladáme v poklese ku 13044/45, minimum vo štvrtok a piatok, 12992.5, základňa v stredu a 12924, minimum za posledný týždeň.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Medvedie signály v týždni boli potvrdené počiatočnými stratami nad 350 bodov. Avšak s vnútrodenným prepredaným sentimentom a predajcami, ktorí sa v utorok vrátili na trh z úrovne 13182, Marabuzo čiaru vytvorenú 8. januára, bol náš včerajší výhľad zostať nečinní pri otvorení trhu a predať iba rast. Bola to správna stratégia, pretože počiatočné zisky boli vypustené a trh zatvorilnakoniec iba s malým pohybom. Predajcovia sa dnes ráno vrátili na trh v Ázii a signály naďalej poukazujú na pokles. Preto náš dnešný výhľad predpokladá predaj pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 13311.5, dnešné maximum v Ázijskej obchodnej seanse. Riziko predpokladáme v raste nad 13373.5, včerajšie maximum. Cieľ predpokladáme v poklese ku 13167.5, minimum tohto týždňa, 13002, otvorenie trhu 8. januára a 12939, tohtoročná základňa.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Signály pre tento týždeň naďalej poukazujú na rast, ktorý sa už potvrdil, keď v pondelok trh otvoril s výrazným rastovým oknom, ktoré priťahovalo kupujúcich a index tak zaznamenal rast 300 bodov. Denné signály pre sentiment sú značne prekúpené a zvyšuje sa riziko vyberania ziskov. Avšak pri absencii predajného signálu, náš výhľad na utotok predpokladá skromný nákup pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na nákup poklesu ku 11810. Riziko predpokladáme v poklese pod 11714, minimum včera popoludní. Cieľ predpokladáme v raste ku 11980, 12285, maximum v marci a 12531, 78% korekcia prepadu Február-Marec.
  • Index DAX, denný výhľad od 3cAnalysis
    Medvedie signály v týždni a v každom z posledných 2 dní boli potvrdené, v stredu index zaznamenal štvrté nižšie denné maximum a minimum v rade a počiatočnú stratu takmer 350 bodov. Avšak výpredaj o takmer 1500 bodov od minulého štvrtka zanechal vnútrodenný sentiment v prepredaných extrémoch a kupujúci sa vrátili na trh, sentiment sa zotavoval, aby sa takmer nezmenil a vytvoril vnútrodenný býčí signál (Spring Hammer) na dennom grafe. To poukazuje na medvedie vyčerpanie a je to zvyčajne krátkodobý signál, ktorý poukazuje na ďalší dočasný rast. Akokoľvek, tento by však mal byť dočasný a výhľad na štvrtok zostáva negatívny s predpokladom veľmi skromného predaja pri otvorení trhu, ale s ponechaním priestoru na predaj rastu ku 12750. Risk predpokladáme v raste nad 12848.5, včerajšie maximum. Cieľ predpokladáme v poklese ku 12362.5, včerajšie minimum, 12250,0, 62% korekcia rastu z októbra a februára a 12 000.
  • Index DAX – nejznámější evropský index
    Index DAX je největším a nejdůležitějším evropským akciovým indexem. Podle vývoje indexu DAX se dá poměrně věrně interpretovat ekonomická situace v Německu a v celé Evropě.
  • Index DAX, výhľad od 3cAnalysis na 17.9.2021
    Technické analýzy pre vybrané menové páry, akciové indexy a komodity ponúkajú možnosť nahliadnuť na spôsob, akým sú tieto dnes poskytované inštitucionálnym klientom či profesionálnym obchodníkom na kapitálových trhoch.
  • Index DAX, výhľad od 3cAnalysis na 21.9.2021
    Technické analýzy pre vybrané menové páry, akciové indexy a komodity ponúkajú možnosť nahliadnuť na spôsob, akým sú tieto dnes poskytované inštitucionálnym klientom či profesionálnym obchodníkom na kapitálových trhoch.
  • Index DAX, výhľad od 3cAnalysis na 29.9.2021
    Technické analýzy pre vybrané menové páry, akciové indexy a komodity ponúkajú možnosť nahliadnuť na spôsob, akým sú tieto dnes poskytované inštitucionálnym klientom či profesionálnym obchodníkom na kapitálových trhoch.
  • Index DAX30 je v posledních dnech relativně klidný - ticho před medvědí bouří?
    Ekonomický kalendář je začátkem týdne poněkud prázdný, avšak obraz na indexu DAX30 zůstává velmi zajímavý, vzhledem k jeho potenciálu silných pohybů v obou směrech.
  • Index DAX30 nedokázal udržet 13 000 bodů - prorazíme pod 12 800?
    S tlakem nad 13 000 bodů minulé úterý, se zdálo, že býci mají vše pod kontrolou, avšak ke konci týdne se ukázalo, že tento pohyb byl s největší pravděpodobností falešný a nyní se CFD DAX30 znovu zaměřil na důležitý support okolo 12 800 bodů.
  • Index DAX30 se stabilizoval - ticho před bouří?
    Prodejní tlak na CFD DAX30 zůstal v posledním obchodním týdnu vysoký, navzdory masivním peněžním stimulům FEDu z 15. března, kdy snížil sazby na 0.0%-0.25%, zahájil program QE (kvantitativní uvolňování) ve výši 700 miliard USD a oznámil swapové vztahy s globálními centrálními bankami, které zajistí, že bude k dispozici dostatek USD.
  • Index DE30 vyšplhal nejvýše za posledního půl roku
    Úterní otevření evropské seance přineslo růst akciových indexů. Německý index DE30 prorazil rezistenci na úrovni 12 050 bodů a dostal se tak na půlroční maxima. Index posiluje v rámci prudkého růstového kanálu, kde už jeho horní limita lehce překročila úroveň 12 200 bodů. Obchodníci se připravují na zveřejnění indexu ZEW z německa (11:00) a výrobní data z USA (15:15)
  • Index DJIA vstoupil do býčího trhu
    Předseda Fedu Powell naznačil, že centrální banka příští měsíc zpomalí tempo zvyšování úrokových sazeb. „Čas pro zmírnění tempa zvyšování sazeb může nastat již na prosincovém zasedání," uvedl Powell. Vše naznačuje měkké přistání a tak trhy opět šílí. Nejvíce senzitivně samozřejmě reaguje technologický sektor, který posiluje téměř o 4,5 %. Například akcie Meta přidávají téměř 7,5 %. USA závěr obchodování: DJIA +2,2 %; S&P +2,6 %; Nasdaq Composite +4,4 %.
  • Index DOW, denný výhľad od 3cAnalysis
    Počiatočné zisky k novej rekordnej úrovni 28090 prilákali predajcov späť na trh v utorok. Strata takmer 200 bodov z maxima ukončila sekvenciu vyšších denných miním a aj keď je pravdepodobné, že pokles je dočasným vyberaním ziskov, výhľad na stredu zostáva negatívny a predpokladá predaj pri otvorení trhu, ale s ponechaním možnosti na predaj rastu ku 27980. Riziko predpokladáme pri raste nad 28100, tesne nad maximom zo včera. Cieľ predpokladáme v poklese ku 27801.9, okno, ktoré zostalo nevyplnené od zatvorenia trhu vo štvrtok, 27676.9, štvrtková základňa a 27517.6, minimum z minulého týždňa.
  • Index Dow Jones poprvé nad hranicí 22 000 bodů
    Společnost Apple oznámila příznivou zprávu o hospodaření s růstem svých akcií o 4,9 %. Od počátku roku si tak akcie připsaly asi 36 %. Většina ostatních akcií ale oslabila. Byly to právě akcie firmy Apple, co vyhnalo index Dow Jones nad hranici 22 000 bodů vůbec poprvé. Akcie technologického gigantu Apple se derou nahoru, i když většina ostatních titulů obchodovaných na newyorské burze spíše oslabila.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader