Sobota 27. duben 2024 13:15
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
FTMO král
reklama
FTMO král

Fidelity International: Výhled 2024

16.01.2024 19:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Komentář Andrewa McCafferyho, globálního CIO společnosti Fidelity International

Nikdy jsem nespravoval peníze tak, že bych přesně věděl, co se stane za 12 měsíců. Můžu mít osobní názor, ale dobré investování vyžaduje disciplínu, otevřenou mysl a připravenost reagovat na měnící se skutečnosti.

Porozumět velkým ekonomickým, sociálním nebo politickým změnám je často možné až ve fázi, kdy jsou již v plném proudu a kdy jsou pevně zakotveny nové trendy. Aktuálně se nacházíme v první fázi dramatické změny režimu – od nízké inflace a stále klesajících úrokových sazeb k něčemu jinému. Ono „něco jiného“ s sebou přinese větší ekonomickou volatilitu, riziková prémie za držbu aktiv proto bude vyšší. Očekáváme, že sazby budou mít tendenci růst a výnosy z akcií budou v jednotlivých zemích a regionech mnohem diferencovanější.

V tomto prostředí považuji za užitečnější uvažovat o různých scénářích: směrech, kterými by se ekonomiky a trhy mohly ubírat. Spolu s kolegy jsme odhadli, jak pravděpodobné podle nás jednotlivé scénáře jsou, což nám umožňuje se připravit s předstihem a v průběhu vývoje si pak všímat signálů, které daný výsledek buď podporují, nebo vyvracejí, a podle toho se přizpůsobit.

V tomto výhledu pro rok 2024 uvádíme čtyři makroekonomické scénáře pro vyspělé trhy, které by podle našeho názoru měli mít investoři na paměti při vývoji v roce 2024. Naši investiční manažeři pak vysvětlují, co by každý z nich znamenal pro jejich třídu aktiv. Níže naleznete ten nepravděpodobnější.

Rok 2024 bude opravdu zajímavý. Po celém světě proběhne výjimečná série voleb, a to na pozadí obnoveného zájmu o fiskální politiku. Snahou politiků je udržet vysoké rozpočtové deficity a různé formy vládních intervencí. Trhy ovšem začnou za tyto výdaje požadovat vyšší cenu. Značnou pozornost budeme také věnovat nákladům kapitálu, a to nejen u firem, ale také u států, přičemž zabývat se budeme nejen tím, co v krátkodobém horizontu způsobí úrokové náklady.

Nejvýznamnější volby budou samozřejmě ve Spojených státech. Ty jsou již dlouho cílem bezpečných investic a místem k uložení výnosů z obchodních přebytků, což pomáhá financovat veřejné i soukromé výdaje. Zdá se, že ve světě přesouvání výroby a klesající čínské poptávky po americkém zboží slábne takzvaná „přehnaná výsada“, spojená s vydáváním světové rezervní měny. Tyto trhliny by se mohly v roce 2024 snadno prohloubit a pro Federální rezervní systém představovat pokušení pozastavit, nebo dokonce zrušit měnová opatření, např. kvantitativní zpřísňování.

Čínský cyklus je v jiné fázi, což má důsledky pro ostatní asijské ekonomiky, které mohou těžit z čínské poptávky. Předkládaný výhled pro rok 2024 představuje možné scénáře vývoje i zde. Podobně jako západní ekonomiky se dále přizpůsobuje konci jedné éry a začátku jiné i Japonsko.

Snad největší posun představuje snaha o vybudování udržitelnějšího světa a úsilí politických činitelů, kteří se snaží přimět společnosti a investory, aby se dále orientovali na přechodovou ekonomiku. Zapojení sítě regulačních orgánů a odvětvových skupin prostřednictvím „celosystémového řízení“ bude důležité nejen v roce 2024, ale i v dalších letech, proto je tomuto tématu věnována pozornost i v předkládaném výhledu.

Svět je vždy nejistý. Toto období však patří mezi ty, kdy není přehnané hovořit o „změně režimu“. Investoři budou v roce 2024 muset zůstat pohotoví a být připraveni na zvraty, které vývoj přinese.

Cyklická recese

Podle Fidelity International je 60procentní pravděpodobnost, že tento scénář nastane

Cyklická recese by znamenala mírný hospodářský pokles, po němž by na konci roku 2024 nebo na začátku roku 2025 následoval návrat k růstu. Inflace by se po určitou dobu držela na zvýšených úrovních, než by se vrátila k původnímu cíli, čemuž by odpovídaly “vyšší úrokové sazby po delší dobu”. Až později by centrální banky přistoupily k jejich snížení. Toto je nyní základní scénář společnosti Fidelity International.

Graf 1: Cyklická recese: Inflace klesá k cíli – sazby ji po prvních problémech na trhu práce budou následovat


Zdroj: Fidelity International, říjen 2023.

Shrnutí: V našem základním scénáři by cyklická recese přinesla nižší hospodářský růst, který by mohl dopadnout zejména na společnosti s nižší tržní kapitalizací nebo společnosti nabízející zbytné zboží. Zájem by byl o akcie (mimo nekvalitní nebo menší tituly), zatímco v oblasti fixně úročených instrumentů by se pozornost nadále soustředila na vysoce kvalitní dluhopisy s krátkou dobou splatnosti.

- Určitá opatrnost panuje ohledně cyklických sektorů a určitých regionů z pohledu geografického.

- Kvůli perzistentní inflace preferujeme inflačně vázané dluhopisy, ačkoli z následného poklesu sazeb budou těžit spíše standardní dluhopisy.

- Potenciálně zlatý scénář pro investice do nemovitostí

Multi-asset

Cyklická recese představuje mírně rizikový scénář, který by stále nabízel dobré příležitosti pro investory, kteří umějí vybírat mezi sektory a lokalitami. Investoři by se neměli bát držet některé akcie, protože v pozdějším období roku trhy předpokládají hospodářské oživení. Obzvláště pozitivně by měly reagovat americké akcie (vyhnout se však nekvalitním a malým titulům). Atraktivně vypadají zejména akcie se střední kapitalizací a velká část indexu S&P 500, která letos nedosáhla ale výkonnosti akcií skupiny "Magnificent Seven" (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia a Tesla). Ocenění u amerických, dobře fungujících firem se solidními růstovými vyhlídkami vypadá přiměřeně. Společnosti s nízkou tržní kapitalizací by se na druhé straně mohly dostat do problémů v případě zpomalení nebo recese vzhledem k jejich urgentnější potřebě refinancování dluhu.

Graf 2: Sedm velkolepých akcií vede výkonnost indexu S&P 500


Zdroj: Fidelity International, říjen 2023.

Odtud naše preference hrát ve scénáři recese na vysoce kvalitní akcie a dluhopisy proti těm nízké kvality. Problém s refinancováním se v našem základním scénáři promítá i do preference dluhopisů investičního stupně a high yield emitentů s vyšším ratingem.

Dále očekáváme, že inflace v cyklické recesi zůstane po určitou dobu vyšší, než klesne zpět k cíli, a proto bychom v tomto scénáři upřednostňovali dluhopisy indexované na inflaci (nabízející "reálné výnosy") před nominálními dluhopisy. Trhy již zaceňují návrat inflace k cíli, ale investoři očekávají, že k tomu budou zapotřebí velmi vysoké reálné výnosy. V tomto scénáři by reálné výnosy klesaly ruku v ruce s návratem k růstu a v souladu s očekáváním centrálních bank.

Na některé rozvíjející se trhy jsme “long” bez ohledu na scénář vzhledem k atraktivnímu ocenění a individuálním ekonomickým cyklům, ale naše preference se lehce mění v závislosti na konkrétním scénáři. V případě recese představují trhy s dobrými defenzivními vlastnostmi Indie a Indonésie, které jsou navíc méně synchronizované s globálním cyklem. Upřednostňujeme také některé dluhopisy rozvíjejících se trhů v místních měnách (s kurzovým zajištěním) z důvodu poklesu globálních úrokových sazeb a absence výraznějších růstových problémů, které by poškozovaly důvěryhodnost nejvýznamnějších emerging markets.

- Henk-Jan Rikkerink, globální ředitel divize Solutions and Multi-Asset

Pevný výnos

Náš scénář cyklické recese počítá s inflací nad konsensem v první polovině roku 2024. Očekávali bychom, že série proinflačních překvapení přinese další vítr do plachet dluhopisům vázaných na inflaci. Bylo by to podobné jako v letech 2020/2021, kdy inflace zrychlila a inflačně vázané dluhopisy se splatnosti od jednoho do deseti let překonaly výkonnost standardních dluhopisů o přibližně 15 %. Pozitivní inflační překvapení by naznačovala slabší období pro standardní dluhopisy v první polovině roku 2024, a proto bychom v tomto scénáři upřednostnili inflačně vázané dluhopisy se střední dobou splatnosti.

Pokud výnosové křivky všech hlavních měn setrvají v inverzi, doporučili bychom opatrnějším investorům jako slušnou alternativu fondy peněžního trhu, které nabízejí vyšší výnosy než státní dluhopisy, a to téměř bez rizika.

Zde by měly pomoci centrální banky, které zůstávají v nejvyšší pohotovosti před trvalejší inflací. Dobře by mohly fungovat také vysoce kvalitní dluhopisy s krátkou dobou splatnosti (například v britských librách).

Dobrým obdobím pro dluhopisy by měla být druhá část roku 2024, kdy očekáváme rychlejší než očekávané snižování sazeb ze strany amerického Federálního rezervního systému. Pro investory s vyšší tolerancí k riziku se stanou nominální výnosy na cyklických maximech v určitém okamžiku neodolatelné a nabídnou lepší betu, než dluhopisy vázané na inflaci, byť správné načasování tohoto obchodu bude mimořádně obtížné.

- Steve Ellis, globální investiční ředitel pro fixní výnosy

Soukromé úvěry (Private credit)

V období cyklické recese bychom se zaměřili na další snižování rizika a posun k úvěrování dlužníků s nejsilnějšími rozvahami. Vzhledem k očekávanému obratu ve vývoji úrokových sazeb bychom očekávali určitý support na straně valuace.

Na trhu seniorních zajištěných úvěrů bychom upřednostňovali defenzivní sektory a firmy s obchodními modely s nízkými kapitálovými výdaji a transparentní ziskovou trajektorií. Zaměřili bychom se na společnosti, které mají spíše smluvní tržby, a také na ty, které budou disponovat pravděpodobně stabilnějšími cashflows, jako jsou firmy z oblasti zdravotnictví, technologií a podnikových služeb. Náklady na dluhovou službu by se začaly snižovat ruku v ruce s poklesem úrokových sazeb.

V tomto scénáři doporučujeme nadvážit jak strukturované úvěrové strategie, tak strategie přímého úvěrování, se zvláštním zaměřením na úvěrování defenzivních a B2B sektorů. Cyklická recese vyžaduje konzervativní přístup k výběru úvěrů, abychom se vyhnuli firmám s nadměrným zadlužením, a zaměřili se na společnosti, u nichž můžeme přímo ovlivnit strukturu byznysu. 

V nejnižším segmentu trhu je již nyní zaceněno velké riziko poklesu. S příchodem cyklické recese tím pádem může nastat chvíle pro realokaci do zajímavých aktiv s nižším ratingem, která trh přehnaně vyprodal – ideálně jakmile bude oživení nadosah.

- Michael Curtis, vedoucí oddělení privátních úvěrových strategií

Akcie

Současné konsenzuální ziskové prognózy vypadají pro tento scénář příliš optimisticky, takže bychom očekávali tlak na jejich snížení. Vyplatilo by se hledat levné akcie na trzích, jako je Evropa a Japonsko, kde valuace zdaleka nepočítají s žádnou recesí. Japonsko je nyní vlastníkům akcií obzvláště nakloněno díky řadě reforem corporate governance. Očekávali bychom navíc posílení jenu, pokud by došlo ke snižování úrokových sazeb jinde ve světě.

V případě cyklické recese bychom byli opatrní v případě evropských cyklických společností, např. z odvětví průmyslu, ale očekávali bychom, že najdeme příležitosti mezi finančními podniky, které jsou oceněny atraktivně. V cyklické recesi se obvykle daří také titulům podobným dluhopisům, jako jsou utility, základní spotřební zboží a zdravotnictví.

Velké Británii by se v tomto scénáři nedařilo, protože zhruba pětinu trhu tvoří energetické a těžební společnosti, které by zpomalením hospodářského růstu utrpěly. Upřednostňovali bychom mezinárodní společnosti, zejména vysoce kvalitní, na širší ekonomice nezávislé tituly s pravidelnými tržbami a cenotvornou silou, díky nimž se udrží nad vodou i v horších podmínkách. Tyto podniky lze hledat v několika odvětvích, od spotřebního zboží po počítačový software.

V tomto scénáři by mohl nastat zajímavý vývoj na akciích s malou a střední kapitalizací. Tyto společnosti byly v roce 2023 zasaženy, když se potýkaly s vyššími úrokovými sazbami, a zlevnily tak v poměru k odhadům svých budoucích zisků (i když určitá nervozita ohledně jejich schopnosti tyto odhady naplnit přetrvává). Pokud na začátku roku přijdou další ekonomické problémy, pak by se small-cap akcie mohly dostat pod tlak, ale jakmile se dostaví určitá úleva v podobě poklesu úrokových sazeb, mohou mít menší akcie naopak větší růstový potenciál. Na rozdíl od velkých technologických společností, které v roce 2023 táhly svou výkonností celý trh, nejsou menší společnosti oceněny podle dokonalého scénáře a mohly by tak nabídnout širší bezpečnostní polštář.

- Ilga Haubelt, vedoucí oddělení akcií pro Evropu; Martin Dropkin, vedoucí oddělení akcií pro Asii a Tichomoří

Nemovitosti

Cyklická recese představuje v mnoha ohledech ideální scénář pro nemovitosti, protože nízká inflace je pro nemovitosti obvykle pozitivní. Navíc pokud pokles cen nemovitostí je již za námi (zejména v Evropě, a zvláště ve Velké Británii) a úrokové sazby taktéž dosáhly svého vrcholu, pak by zde měl být určitý potenciál ke zhodnocení. Na evropských trzích již mezi nabídkou a poptávkou panuje rovnováha, a rok 2024 by se tedy podle tohoto scénáře měl pro nemovitosti ukázat jako silný. 

Je důležité si uvědomit, že kromě měnících se makroekonomických podmínek trh s nemovitostmi zápasí rovněž se strukturální změnou a přechází z období udržitelných příjmů do období udržitelného růstu. Dříve se ve světě téměř nulových úrokových sazeb investovalo do nemovitostí především kvůli jejich výnosu (zejména ve srovnání s třídami aktiv, jako jsou dluhopisy). Nyní bychom u nemovitostí čekali návrat k jejich tradiční roli "hybridní" třídy aktiv kombinující udržitelný příjem s kapitálovým růstem podobně jako u akcií.

-Neil Cable, vedoucí oddělení investic do evropských nemovitostí

Pohled na situaci v terénu

Jak by se podle našich analytiků dařilo jejich sektorům v různých scénářích.

"Realitní investiční trusty se obvykle obchodují jako dluhopisy. Pokud se sazby sníží, měly by se alespoň zvýšit valuace, třebaže fundamenty utrpí tak jako celková ekonomika."

- Analytik realitních akcií, Severní Amerika

"Sektor cyklické spotřeby je sektorem s vyšší betou závislý na úrovni zbytných spotřebitelských výdajů. Tyto společnosti by patřily k těm, které by recese jakéhokoli rozsahu zasáhla výrazněji."

- Dluhopisový analytik pro sektor zbytné spotřeby, Severní Amerika

"Tento scénář by měl vést k růstu cen komodit, což by mělo negativní dopad na společnosti z oblasti základních materiálů."

- Akciový analytik pro materiálový sektor, Indie

Klíčová slova: Ilga Haubelt | Michael Curtis | Pevný výnos | Pohled na situaci | Private credit | Multi-asset | Cyklická recese | Výhled 2024 | Utility | Rok 2024 | Důvěryhodnost | Výhled pro rok 2024 | Návrat inflace | Magnificent Seven | Transparentní | Úvěrování | Soukromé úvěry | Tichomoří | Perzistentní inflace | Výhled pro rok | Celková ekonomika | Růstový potenciál | Hospodářský pokles | Pokles cen nemovitostí | Úrokové náklady | Kvantitativní zpřísňování | Spotřební zboží | TIM | Reálné výnosy | Meta | Pozornost | Zdravotnictví | Corporate Governance | Opatření | Společnosti | Správné načasování | Načasování | Divize | Odvětví | Příležitosti | Vývoj na akciích | Fidelity | Riziková prémie | Investiční manažeři | Západní ekonomiky | Rozpočtové deficity | Nvidia | Indonésie | Světové rezervní měny | Ocenění | Kvalitní akcie | Manažeři | Akcie a dluhopisy | Rezervní měny | Posílení | Hospodářské oživení | Práce | Ekonomiky | Výkonnost indexu | Výkonnost indexu S&P 500 | Potenciál | Vyšší výnosy | Růst | Refinancování dluhů | Vývoj | Bez rizika | Valuace | Výdaje | Úsilí | Pokles | Negativní dopad | Trhy | Inflační překvapení | Investiční ředitel | Prognózy | Problémy | Nízká inflace | Financovat | Amazon | BAT | Vyšší úrokové sazby | Snižování rizika | Ekonomické problémy | Pokles cen | Výnosové křivky | Velké riziko | Levné akcie | Podniky | Výkonnost indexů | Akcie na trzích | Alphabet | Výnosy | Výhled | Tesla | S&P | Měnová opatření | Nervozita | Firmy | Fidelity International | Snižování úrokových sazeb | Snižování sazeb | Microsoft | Volby | Federální rezervní systém | Tržby | ROCE | Indie | Trh | Státní dluhopisy | Pro investory | Nemovitosti | Markets | Investiční | Investice do nemovitostí | Graf | Fondy | Rozvíjející se trhy | Akciový analytik | Pravděpodobnost | Trh s nemovitostmi | Fundamenty | Investoři | Hospodářský růst | Evropa | Dluhopisy | Banky | Úrokové sazby | Yield | Výnos | Výkonnost | Support | S&P 500 | Riziko | Prémie | Měny | Long | Investování | Investice | High Yield | High | Fondy peněžního trhu | Emerging markets | Ekonomika | Centrální banky | Cap | Cable | Zhodnocení | Akcie | Sazby | Rizika | Recese | Americké akcie | Analytik | Apple | Inflace | Peníze | Japonsko |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fidelity International: Udržitelné 5G
    Investování do sítí 5G je klíčovým tématem letošního roku. S tím souvisí i průmyslová automatizace. Neméně důležitá je také otázka udržitelnosti, metodiky měření a celkově, zda se společnosti chovají podle udržitelných principů.
  • Fidelity International: Umělé inteligence v analýzách ESG
    Společnost volá po ochraně před hrozbami, které představuje umělá inteligence. Zahrnutí aspektů AI do ESG analýzy jednotlivých firem investorům pomůže.
  • Fidelity International uvádí nové ETF: Global Government Bond Climate Aware UCITS ETF
    Fidelity International oznamuje uvedení fondu Fidelity Global Government Bond Climate Aware UCITS ETF, kterým dále rozšiřuje své investiční možnosti zaměřená na klima.
  • Fidelity International: Vládní dluhopisy ovlivní geopolitická nejistota
    Americký FED bude muset v nadcházejícím období vybalancovat v souladu s kvantitativním utahováním a rostoucím množstvím emisí vládních dluhopisů další růst úrokových sazeb. Je proto možné, že nezvládne v roce 2019 zajistit tři plánovaná zvýšení. Evropská centrální banka se dokonce zavázala, že zvýšení sazeb v první polovině roku 2019 neproběhne. Na dluhopisy budou mít kromě toho vliv i dopady amerických sporů o cla či situace na rozvíjejících se trzích. Obojí má za následek vyšší volatilitu a nejistotu.
  • Fidelity International: Vliv prezidenta Bidena na technologické trhy
    Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách v USA, ale výsledek senátorských voleb bude znám až v lednu. Navzdory některým přetrvávajícím soudním sporům a nárokům zpochybňujícím integritu voleb jsou analytici Fidelity International schopni už nyní lépe posoudit, co bude obnášet prezidentství Joe Bidena. Analytici Fidelity International diskutují o důsledcích vítězství Demokratů pro sektory technologií, médií a telekomunikací a shodují se, že konečné složení Kongresu by mohlo ještě některé dopady ovlivnit.
  • Fidelity International: Volby v čase koronaviru a za recese
    Jak upozorňují odborníci z FI, investoři, kteří, přemýšlí o investování na amerických trzích, se perou se dvěma diametrálně protilehlými silami: recesí vyvolanou propuknutím Covid-19 a prezidentským volebním cyklem.
  • Fidelity International: Výhled na rok 2024 v Asii – Na vlně růstového momenta
    Zpomalení čínské ekonomiky i silný americký dolar podkopával v uplynulém roce značné růstové tempo mnoha asijských ekonomik. V roce 2024 by však měl růst znovu převládnout.
  • Fidelity International: Výhled pro americký dolar
    Domníváme se, že americký dolar nyní plně zohledňuje lepší hospodářské výsledky Ameriky a potenciál jestřábího postoje Federálního rezervního systému, což ale vytváří obousměrná rizika pro dolar. Dolar přesto zůstává jedním z nejlepších zajištění portfolia v době, kdy i státní dluhopisy poskytují omezenou ochranu, a nabízí pozitivní výnos. Existuje tedy několik důvodů, proč by investoři mohli držet dolary ve svém portfoliu.
  • Fidelity International: Výhled pro dluhopisy v roce 2022
    Centrální banky budou v roce 2022 na dvou frontách čelit hospodářské válce. Inflace je zpět, zatímco růst v post-covidovém oživení zpomaluje. Zatímco investoři mohou očekávat, že dojde k určitému zpřísnění, centrální banky nemohou kvůli vysokému celkovému zadlužení dopustit, aby reálné úrokové sazby šly příliš vysoko, a v případě potřeby zasáhnou. To by mělo zmírnit riziko poklesu cen dluhopisů způsobené rostoucími výnosy, což znamená, že dluhopisoví investoři by neměli zaujímat vůči duraci až tak medvědí postoj.
  • Fidelity International: Výhled pro trh ETF na rok 2024
    Trh ETF rostl v posledních letech vskutku impozantně. Příkladem může být počet registrací ETF fondů v Evropě, který se v posledních pěti letech téměř zdvojnásobil na 1,6 bilionu USD. Vzhledem k tomu, že nejvýznamnější kladné stránky ETF – nákladová efektivita, vysoká likvidita a transparentnost – nacházejí u investorů stále velký ohlas, předpovědi pro toto odvětví naznačují, že do roku 2033 by objem prostředků vložených do ETF mohl celosvětově dosáhnout 30 bilionů USD.
  • Fidelity International: Z centrálních bank se stávají nepřátelé – co dál?
    Na začátku roku 2022 jsme jako základní scénář předpokládali stagflaci, která potrvá přibližně 6 měsíců, než přenechá otěže buď mírnějšímu reflačnímu scénáři, nebo vážnějšímu poklesu. Po invazi na Ukrajinu jsme tuto krátkodobou pravděpodobnost stagflace zvýšili na 80 %, neboť jsme si uvědomili hluboce inflační povahu tohoto šoku, zejména pro Evropu.
  • Fidelity International získala podnikatelské oprávnění pro podílové fondy v Číně
    Společnost Fidelity International oznamuje, že společnosti (WFOE) FIL Fund Management (China) Company Limited, která je její stoprocentní dceřinou společností, bylo Čínskou komisí pro cenné papíry (CSRC) uděleno povolení k provozování obchodů s cennými papíry a futures v Číně. Společnost Fidelity International se tak stala jedním z prvních globálních správců aktiv, kterým se podařilo založit stoprocentně zahraničně vlastněnou dceřinou společnost s povolením nabízet a prodávat podílové fondy na pevninské Číně.
  • Fidelity International: Zlatá střední cesta u protiinflačních dluhopisů
    Téma reflace je díky inflačním očekáváním v roce 2021 aktuální. Výnosy státních dluhopisů i komodit rostou. Pro investory do nástrojů s pevným výnosem je toto prostředí záludné. Podle názoru odborníků Fidelity International ale ne pro dluhopisy vázané na inflaci (protiinflační) se splatností od 1 roku do 10 let, která není ani příliš dlouhá, ani příliš krátká, ale je právě tak akorát.
  • Fidelity International: Změny na čínském akciovém trhu, akcionáři více ovlivňují řízení firem
    Závěry studie China Stewardship Report od společnosti Fidelity International, založené na průzkumu, který přímo pro společnost Fidelity International zpracovala společnost ZD Proxy*, odhalily zvýšený zájem investorů o dozor nad společnostmi – jak v oblasti hlasovacích práv, tak co se týče angažovanosti. To pomáhá budovat pevné základy pro udržitelné investice a zlepšuje korporátní chování.
  • Fidelity International: Znovu otevřeno, ale co teď?
    Nejnovější měsíční průzkum analytiků společnosti Fidelity International ukazuje pokračující zhoršení manažerského sentimentu, vedené výrazným poklesem u čínských a evropských společností. Zdá se, že čínské znovuotevření trhu uvadá, a i nad evropským makroekonomickým výhledem se stahují mračna.
  • Fidelity International: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024
    Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok 2024 proto bude ve znamení hledání alternativ k hotovosti.
  • Fidelity International: Zůstane tu inflace?
    Podle nejnovějšího průzkumu mezi analytiky společnosti Fidelity International čelí firmy inflačním tlakům různého charakteru. Navzdory tomu, že majorita analytiků se domnívá, že většina inflačních tlaků je spíše dočasná, strukturální síly by mohly i nadále tlačit na růst cen, i když přechodná omezení poleví.
  • Fidelity Investments představuje v USA novinku, BTC součástí penzijního plánu
    Správcovský gigant poskytovatele penzijního plánu, Fidelity Investments plánuje držitelům účtů penzijního spoření umožnit označením číslem 401(k) přímo investovat do Bitcoinu (BTC).
  • Fidelity Leading Indicator ukazuje na pokles
    Po letním zpomalení předpovídá ukazatel Fidelity Leading Indicator náročnější zimu. Po roce bouřlivého oživení by to nyní mohlo směřovat ke stagflační zimě, jak vyplývá z předstihového indikátoru cyklu společnosti Fidelity (FLI). FLI je vlastní ukazatel určený ke krátkodobé předpovědi směru a dynamiky globálního růstu a je jedním z nástrojů, kterými se Fidelity International zabývá při hodnocení rizik. FLI se posunul do levého dolního kvadrantu – což je známka toho, že se růst dostal do záporných hodnot a může se ještě zhoršit.
  • Fidelity představuje vlastní ratingy udržitelnosti
    Ratingy udržitelnosti, které zahrnují údaje od 3000 emitentů akcií a dluhopisů, využijí rozsáhlý výzkum Fidelity a práci manažerských týmů, aby poskytly přehled a výhledy v jednom ze sektorů, na který se Fidelity International zaměřuje – v problematice ESG (Environmental, Social and Governance), tedy v oblasti odpovědného investování. Ratingový rámec rozděluje tento investiční prostor do 99 subsektorů, z nichž každý má specifická kritéria podle daného průmyslu. Každý emitent je posuzován ve vztahu k podobným firmám použitím škály ratingu A až E.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF