Sobota 20. duben 2024 03:11
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Akcie Exxon Mobil: Firma ukončuje těžbu ropy a aktivity v Rusku

01.03.2022 18:13  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie Exxon Mobil (XOM) patří do ropného průmyslu, který momentálně zažívá docela silný boom. Samozřejmě díky rychlému růstu cen ropy, což je zapříčiněno pořád velmi omezenou nabídkou, která nebyla zeměmi OPEC+ obnovena. Navíc díky válce na Ukrajině hrozí, že budou váznout dodávky ruské ropy. Společnost Exxon Mobil také oznámila, že ukončuje své aktivity v Rusku. Jde o reakci na ruskou invazi.

Exxon Mobil také plánuje investice do zachycování uhlíkových emisí a chystá se odprodat svá aktiva v Nigérii. Pro úplnost si stručně uvedeme i další ropné společnosti jako je Devon Energy, ConocoPhilips a Philips 66. Na akcie Shell jsme zpracovali analýzu minulý týden. Nebude chybět ani fundamentální a technická analýza akcie Exxon.

Exxon Mobil ukončuje těžbu ropy a zemního plynu v Rusku

Společnost oznámila, že v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu ukončí své aktivity v oblasti těžby ropy a plynu v Rusku, které ocenila na více než 4 miliardy USD. Také pozastavuje nové investice v této oblasti. Rozhodnutí znamená, že se Exxon stáhne ze správy velkých zařízení na těžbu ropy a plynu na ostrově Sachalin a zpochybňuje osud plánovaného zařízení na zkapalněný zemní plyn (LNG) v hodnotě několika miliard USD.

„Odsuzujeme vojenské akce Ruska, které porušují územní celistvost Ukrajiny a ohrožují její obyvatele.“

Exxon Mobil

Plánovaným odchodem tak následuje desítky dalších západních společností, které se rozhodly pozastavit nebo omezit své aktivity a spolupráci s Ruskem. Z těch nejznámějších připomeňme na příklad Apple, Boeing a Shell. Již dříve začala společnost Exxon stahovat z Ruska americké zaměstnance.

AKTUÁLNÍ LYNX Webinář (2.3.2022): Ruskoočima investora: Vývoj trhů, rizika a příležitosti

Chci se přihlásit na webinář

Slabá nabídka, ale silná poptávka po ropě

Je obecně známá věc, že kurzy akcií ropných společností víceméně kopírují trh s ropou. Když přišla pandemie, hospodářství jednotlivých států se do značné míry zastavilo. Tržní cena ropy šla proto hluboce dolů. Některé kontrakty byly i v záporných číslech. Když dochází k útlumu hospodářství, cena ropa jde nakonec též dolů.

Ropný kartel OPEC+ okamžitě na novou situaci reagoval markantním snížením produkce ropy. Produkce ropy šla  dolů o více jak o polovinu. OPEC+ sice těžbu postupně obnovuje, ale zatím se dostaly zhruba na 60 % původní těžby, což je logicky pořád málo. Přirozeným důsledkem je rychlý růst tržních cen, protože celosvětová poptávka po ropě je pořád velmi silná.

V lednu poptávka dosahovala až 100 milionů barelů denně, což jsou už úrovně z doby před pandemií. A nejspíš dojde v brzké době k jejímu překročení. Vzhledem k tomu, že cena ropy už několikrát překročila psychologickou hranici 100 USD za barel, je to doklad toho, že silná poptávka tu je. 

Uvádí se, že OPEC+ má problémy s obnovou zastavené produkce. Dle mého tomu můžeme v omezené míře i věřit, protože pokud z více jak poloviny zastavíte produkci, nelze pak jenom zmáčknout tlačítko. Když necháte dlouho na ulici stát své auto, taky pak musíte zkontrolovat a případně vyměnit alespoň filtry s olejem. S fabrikou na zpracování ropy to proto není až tak jednoduché. 

Týdenní graf WisdomTree Brent Crude Oil (Exchange traded commodity) od začátku roku 2018 do února 2022.
Týdenní graf WisdomTree Brent Crude Oil (Exchange traded commodity) od poloviny roku 2017 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (01.03.2022)

Ropa Brent se od tržního minima z dubna roku 2020 zhodnotila asi o 550 %. Bez nějakých komplexnějších korekcí. Prakticky jde cena jenom nahoru. A pokud díky válce na Ukrajině dojde k výpadkům dodávek ropy z Ruska, můžeme se dle mého v dohledné době dostat nad 120 USD za barel. I navzdory tomu, že je trh s ropou lidově řečeno „přepumpovaný“. Rusko totiž má totiž na celosvětové produkci ropy asi 10% podíl. A musím podotknout, že jestli Rusko odstřihnou od SWIFT, nebude možnostza ropu platit – to samé platí pro plyn a mnoho dalších důležitých komodit z Ruska. Růst cen ropy dle mého pak samozřejmě znamená další akceleraci inflace.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Ikona LYNX newsletteru Breakout Trader

Rostoucí cena ropy logicky způsobuje rostoucí výnosy a cash flow pro ropné společnosti. Pokud bude ropný trh růst, pravděpodobně poroste i ropný průmysl. Nehledal bych v tom nějaké složitosti. Nicméně každá společnost není samozřejmě stejná. V každém odvětví existují různé specializace. Proto některé firmy porostou více, některé méně. Za chvíli si ukážeme, jak na tom vydělává právě Exxon Mobil. Nejprve si ale v rychlosti představíme 3 ropné společnosti, které by také mohly na rostoucích cenách ropy a zemního plynu profitovat.

Akcie ropy: 3 tipy na akcie ropných společností

Níže uvádíme 3 ropné společnosti, které by mohly profitovat z rostoucích cen ropy. Zároveň je ale třeba zdůraznit, že se v žádném případě nejedná o investiční doporučení. Mějte prosím na paměti, že díky konfliktu na Ukrajině je nyní situace na světových trzích velmi nejistá. Dopady samotného konfliktu a sankcí ještě nelze plně předvídat. Investoři by tak při plánování svých obchodů měli být obzvláště opatrní.

Devon Energy

Devon je další ropnou a plynárenskou společností, která by mohla budit zájem. Těžební operace společnosti jsou zaměřeny na pevninu v USA s pěti hlavními oblastmi. Patří sem Delaware Basin, Eagle Ford, Powder River Basin, Anadarko Basin a Williston Basin. Akcie Devon šly nahoru o více než 150 % jen za poslední rok. Což zase není nijak překvapivé – kurz akcie kopíruje trh s ropou. Což můžete sami seznat z přiloženého grafu akcie Devon.

Týdenní graf akcie Devon.
Týdenní graf akcie Devon Energy od poloviny roku 2017 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (01.03.2022)

Společnost má za rok 2021 čistý zisk 935 milionů USD a zisk na akcii (EPS) dělá 1,39 bodů. Provozní cash flow dosáhlo 4,9 miliardy USD. Což je za 50letou historii firmy jeden z nejlepších výsledků.

ConocoPhillips

Dalším významnou společností v tomto odvětví je ConocoPhillips. Jednoduše řečeno, jde o nezávislou průzkumnou a produkční společnost. Zkoumá, vyrábí, přepravuje a prodává surovou ropu, bitumen (živice), zemní plyn a zkapalněný zemní plyn. Společnost ConocoPhillips působí ve 14 zemích po celém světě a může se pochlubit celkovými aktivy ve výši 87 miliard USD. Akcie se za poslední rok zhodnotily asi o 75 %.

Týdenní graf akcie ConocoPhilips
Týdenní graf akcie ConocoPhilips od poloviny roku 2017 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (01.03.2022)

Společnost ConocoPhilips si za celý rok 2021 připsala výnosy v hodnotě 46 miliard USD. Z toho je čistý zisk 8 miliard USD. Což jsou pro firmu historické rekordy.

Phillips 66

Jako poslední si uvedeme energetickou a logistickou společnost Phillips 66. Zabývá se především středním sektorem (přeprava, skladování, marketing), chemikáliemi, rafinací a specializovanými podniky. Segment midstream poskytuje přepravu ropy a rafinovaných ropných produktů, terminály a zpracovatelské služby.

Jejich akcie se však za poslední rok zhodnotily jenom o zhruba 12 %. Výnosy má společnost docela solidní, za rok 2021 dosáhly až 112 miliard USD. Nicméně zisk byl velmi nízký, 1,31 miliardy USD.

Nyní se už ale pojďme podívat blíže na akcie Exxon Mobil. Protože kromě plánovaných ukončení aktivit v Rusku se kolem této společnosti dějí i další zajímavé věci.

Exxon Mobil prodává svůj podíl v Nigérii

Společnost ExxonMobil souhlasila s prodejem svého podílu v Mobil Producing Nigeria Unlimited společnosti Seplat Energy, dceřiné společnosti Seplat Energy Offshore. Seplat převezme celé podnikání společnosti v oblasti mělkých vod v Nigérii. Produkce je zde 95 000 barelů ropy za den.

Transakce zahrnuje 40% podíl společnosti Mobil Producing Nigeria Unlimited ve čtyřech licencích na těžbu ropy, které pokrývají více než 90 mělkých a pobřežních plošin a 300 těžebních vrtů – exportní terminál Qua Iboe a 51% podíl v Bonny River Terminal a závodech na regeneraci zemního plynu v Oso. Exxon Mobil se ovšem z Nigérie úplně nestáhne. Bude i nadále těžit v hlubinných vrtech v oblasti Erha, Usan a Bonga prostřednictvím Esso Exploration and Production Nigeria.

Exxon Mobil investuje 400 mil. USD do zařízení na zachycování emisí

Společnost Exxon Mobil investuje do rozšíření svého zařízení na zachycování a skladování uhlíkových emisí. Investice se má uskutečnit v LaBarge ve Wyomingu. Zařízení dle vyjádření firmy zachytilo více oxidu uhličitého než kterékoliv jiné zařízení na světě. Investice má mít hodnotu až 400 milionů USD a má navíc zachytit 1,2 milionu metrických tun uhlíku. Momentálně je zařízení schopné zachytit 6-7 milionů tun ročně. Celkově tak Exxon Mobil sníží své emise o 3 %. 

Fundamentální analýza akcie Exxon Mobil (XOM)

Kvartální výsledky

Z pohledu kvartálních výsledků Exxon Mobil rostly jednotlivé kvartály stabilně výnosy. Nejhorší to bylo přirozeně na přelomu 2019/2020, kdy byla cena ropy na historických minimech. Nicméně od té doby cena ropy soustavně rostla a pospolu s tím i obraty. Exxon Mobil díky tomu dosáhl za poslední kvartál obratu 82 miliard USD, což je mezikvartálně zlepšení o 11,5 %. Není to ovšem rekord, protože v letech 2011-2014 byla cena ropy ještě větší. Tehdejší čtvrtletní výnosy atakovaly dokonce úrovně kolem 120 miliard USD. Pokud zůstane cena ropy kolem 110 USD za barel delší dobu, možná Exxon těchto výnosů časem dosáhne.

V roce 2020 byla podniková ekonomika jednotlivá čtvrtletí ztrátová. Poslední kvartál 2020 byla ztráta dokonce 20 miliard USD. Pak se to ale rychle zlepšilo, někdy byl v relativních číslech růst i trojciferný. Nakonec se zisk v posledním čtvrtletí vyšplhal až na 8,9 miliardy USD, mezikvartálně růst o 31,5 %. To se již velmi blíží úrovním ze vzpomínaného období. Hrubá marže dosahovala více jak 23 %. Provozní marže je téměř 11 %. Zisková marže byla  skoro 11 %.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály
Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy činily zhruba 9 miliard USD, což je mezikvartálně pokles o 8 %.EBITDA dosahovala 14,57 miliardy USD, takže mezikvartálně žádná změna. Volné cash flow je ale za poslední čtvrtletí 13 miliard USD. Mezikvartálně si firma z pohledu volného cash flow polepšila o 41 %.

Zisk na akcii (EPS) jsou více jak 2 body. Poměrový ukazatel P/E je zhruba 11,3 bodů. Čili z pohledu tohoto ukazatele jsou dle mého názoru akcie Exxon Mobil docela levné. Ovšem záleží na odvětví. Někde jsou nižší poměry opodstatněné. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je 14,15 %. Předešlé kvartály bylo ROE v záporných číslech, protože se kalkuluje za posledních 12 měsíců. Rentabilita na investovaný kapitál (ROIC) je téměř 11 %.

Ukazatel pohotové likvidity (quick ratio) je 0,71 bodů. Učebnicově se má poměr rovnat 1, takže je hodnota poměru o dost nižší. Nedá se ale říct, že by to byl nutně problém. Záleží i na velikosti dluhu. Zase pro zopakování, když je poměr roven 1, firma je okamžitě schopna zaplatit dluhy, které mají v dohledné době splatnost. Na to je třeba vlastnit dostatek velmi likvidních aktiv. Ideální situace je tehdy, když je poměr roven v rozmezí 1-2 body. Více ale hned neznamená lépe, protože velmi likvidní aktiva nesou zpravidla spíše menší výnos.

Ukazatel běžné likvidity (current ratio) dělá 1 bod. Ukazatel běžné likvidity bere v potaz aktiva, která nelze okamžitě převést do likvidní formy. Ovšem jejich převedení do peněžních prostředků nesmí trvat déle jak do jednoho roku.

Poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu D/E je 0,3 bodů. Poměr dlouhodobého dluhu vůči celkovému kapitálu je 0,14 bodů. Oba poměry jsou velmi nízké, tudíž přijatelné. Celkový dluh dosahuje 53 miliard USD a dle stavu rozvahy každé čtvrtletí o několik miliard klesá. Vlastní kapitál aktuálně dosahuje 175,7 miliardy USD. 

Roční výsledky

Celkové výnosy za rok 2021 jsou 280,5 miliardy USD. Oproti roku 2020 jde o 57% růst. Za posledních sedm let se jedná o nejlepší výsledek. Zisk je za celý rok 23 miliard, meziročně zlepšení o téměř 203 %. Musím ale podotknout, že rok 2020 byl extrémně slabý se ztrátou 22,5 miliardy USD. Může se to zdát jako velmi vysoké číslo, ale zisky byly v období 2011-2014 i několikanásobně vyšší. Hrubá marže je za celý rok 24 %, což je od roku 2015 nejvyšší hodnota. Provozní marže dosahuje 10 %, taktéž se jedná o nejlepší rok. Zisková marže je 8,21 %.

Zisk a výnos za jednotlivé roky.
Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy jsou za celý rok 2021 téměř 28 miliard USD. Meziročně jde o zlepšení o 770 % a i v dlouhodobějším kontextu je to velmi dobrý výsledek. EBITDA meziročně vzrostla o více jak 192 % na 48,4 miliardy USD. Volné cash flow je za celý rok solidních 36 miliard USD. Zisk na akcii (EPS) dosahuje 5,39 bodů.

Technická analýza akcie Exxon Mobil (XOM)

Jak vyplývá z přiloženého grafu, akcie Exxon Mobil zaznamenaly v posledních týdnech hodně dramatický cenový růst. Což není nic překvapivého, protože se jedná o období, kdy gradoval i růst cen ropy. Jak jsem říkal již na začátku, korelace akcií ropných společnosti s trhem ropy je na první pohled zřetelný. Trh na svou stranu za ty předešlé týdny získal hned dvě relevantní cenové hladiny – 66 a 75 USD. Jedná se nyní o důležité supporty, které je třeba sledovat, když se k nim kurz zase přiblíží. Jejich případný pád totiž může způsobit další pokles.

Týdenní graf akcie Exxon
Týdenní graf akcie Exxon od začátku roku 2017 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (01.03.2022)

K prvnímu retestu S/R levelu 75 USD již nedávno došlo. Výsledkem je, že poslední zavřená týdenní svíce má podobu Pin bar. Což je v tomto případě nesmírně býčí svíce, která nám říká, že nabídka byla zcela absorbována poptávkou. Čili nakupující s přehledem přetlačili prodávající. Trh tak má další šanci otestovat rezistenci, která se nachází kolem 84 USD. Zde před pár týdny kurzová expanze selhala.

Jinak z pohledu indikátoru RSI předvedl trh v posledních týdnech velkou sílu. Kromě toho, že se hodnoty indikátoru dostaly nad hraničních 70 bodů, docela dlouho zde trh i setrvává. A nejspíš ještě nějakou dobu setrvá, což je rozhodně projevem nemalé iniciativy ze strany nakupujících.

Závěrem

Akcie Exxon Mobil neoddiskutovatelně využívají situace, která již nějakou dobu panuje na ropných trzích. Pokud se ceny ropy budou držet na vyšších úrovních, podnik má dle mého názoru zajištěné zisky. Cena ropy ovšem nemusí nutně jenom růst. Stačí, aby se pohybovala delší dobu kolem 100 USD za barel a Exxon má vystaráno. Proto je hodně důležité sledovat faktory, které ovlivňují právě trh s ropou.

Současně je třeba dodat, že situace je nadále velmi dynamická. Nelze předvídat, jak válka na Ukrajině skončí a jaké budou reálné dopady na globální ekonomiku a vývoj ceny ropy. Je proto důležité, aby investoři byli obzvláště opatrní a vždy zvažovali veškerá možná rizika.

Obchodování s akciemi Exxon Mobil prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Přečtěte si také:

Čerpací stanice a logo společnosti Shell

Akcie Shell na vzestupu i díky rostoucím cenám ropy. Překoná cena akcie Shell 25 USD?

Budova a logo společnosti Google

Akcie Google (Alphabet) a rekordní zisk za 2021. Co přinese split akcií?

Logo společnosti Intel

Akcie Intel: Firma plánuje továrnu na čipy za 100 mld. USD

Logo společnosti Mastercard

Akcie Mastercard: Dočkáme se v roce 2022 historického maxima?

ExxonMobil Corporation. Fourth Quarter and Annual Report [online]. Vydáno 01.02.2021 [cit. 01.03.2021]. Dostupné na: https://corporate.exxonmobil.com/News/Newsroom/News-releases/2022/0201_ExxonMobil-earns-23-billion-in-2021_initiates-10-billion-share-repurchase-program

Klíčová slova: Společnost ExxonMobil | Invaze Ruska | Invaze Ruska na Ukrajinu | Zkapalněný zemní plyn | Invaze | Akcie Exxon Mobil (XOM) | Akcie Exxon | Exxon Mobil (XOM) | Akcie Exxon Mobil | Válka na Ukrajině | Ukazatel Běžné likvidity | Current ratio | Kartel OPEC+ | Miliardy USD | Rozšíření | | TIM | Společnost | Zemní plyn (LNG) | Rychlý růst | Společnosti | Phillips 66 | Devon Energy | Rekord | Boom | Odvětví | Graf akcie | Příležitosti | Analýza akcie | Fundamentální analýza akcie | Dlouhodobý investor | Celosvětová poptávka | Rostoucí výnosy | Rizika a příležitosti | Zajímavé akcie | Philips | Dobrý výsledek | XOM | Intel | Rentabilita | Cenové hladiny | Exchange Traded Commodity | Ceny | Akcie Intel | JDE | Dluhy | Expanze | Rekordní zisk | Shell | Celosvětová poptávka po ropě | USD za barel | WisdomTree | Delaware | Ropný průmysl | Vzdělávací webináře | Nigérie | Růst | Další pokles | Profitovat | WP | Vývoj | Prodávající | Brent Crude Oil | Zlepšení | Boeing | Pandemie | Situace | Pokles | ConocoPhillips | Midstream | Google | Ukazatele | Podnik | Ztráta | MasterCard | Yahoo | Kontrakty | Plyn | Problémy | Průmysl | Miliardy | Vývoj trhu | Růst cen | Aktuální obchodní příležitosti | Firma | Ropný kartel OPEC | LNG | Čistý zisk | Cena akcie | Poptávka po ropě | Akcie a ETF | Růst cen ropy | Kvartální výsledky | Ropný kartel | Trh s ropou | Podniky | OPEC+ | Kartel OPEC | LYNX webinář | Breakout Trader | Alphabet | ExxonMobil | Výnosy | Historické rekordy | Exxon | Poplatky | Ropné společnosti | Akcie ropných společností | Firmy | Investovaný kapitál | Podnikání | ROE | ROCE | Provozní marže | Hrubá marže | EBITDA | Current Ratio | ROIC | Zisky | Zemní plyn | Webináře | Webinář | Vývoj ceny ropy | Trh | SWIFT | Ropy | Převodník měn | Kurzy akcií | Kurzy | Kurz akcie | Investiční doporučení | Investiční | Instrumenty | Graf | Exchange | Eura | Cena | Brent | Akcie Shell | Akcie ropy | Akcie Mastercard | Akcie Google | Likvidní | EPS | Ceny akcií | LYNX | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Obchodní příležitosti | Výsledky | Ropný trh | Zisk | Vývoj ceny | Exxon Mobil | Produkce ropy | Investoři | Cena ropy | Obchodování | USD | Doporučení | Zisková marže | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | VaR | Ukazatel | Tržní cena | Trigger | Trader | Split | Splatnost | Ropa | RSI | P/E | Opce | Obchodník | Nabídka | Marže | Margin | Kurz | Investor | Investice | Intradenní obchodník | Futures | Emise | Ekonomika | Cash flow | CFD | Breakout | Bod | Transakce | Analýza | Aktiva | Akcie | Kapitál | Hospodářství | Rizika | Poptávka | ETF | Ropa Brent | Ceny ropy | Apple | Pin Bar | OPEC | USA | Rusko | Inflace | Korelace | Fundamentální analýza | Offshore | Technická analýza | FOREX |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie euforicky rostou a výnosy padají, ačkoli volby zůstávají zamotané
    Jedním z překvapení dnešního dne je pro nás to, že čím je výsledek amerických voleb nejasnější, tím víc se v podstatě daří tamním akciím. Index S&P 500 stoupá o 2,3 procenta, Nasdaq Comp. dokonce o 4 pct. Dobře je na tom také Evropa, kde Stoxx Europe 600 přidává zhruba 1,5 pct.
  • Akcie euforicky rostou, v hlavní roli tentokrát vakcína
    Zatímco ráno na trzích převažovaly pozitivní dozvuky amerických prezidentských voleb, později se pozornost přesunula k otázce koronaviru, a to v tom lepším smyslu - k vakcíně. Zpráva o vysoké úspěšnosti testované vakcíny z dílny Pfizer/Biontech způsobila naprostou euforii na akciích, hlavně tedy v sektorech dříve utlumených důsledky epidemie. Vzhůru letí aerolinky, banky, firmy spojené s cestovním ruchem, ale také energetické koncerny podpořené strmým růstem cen ropy. Na stejnou notu zahrálo i schválení urychleného testování u vakcíny Novavaxu. Technologické tituly dnes slušně rostou, ale přesto zaostávají.
  • Akcie: Evropské akcie na vzestupu poté, co byla dosažena dohoda Řecka s věřitel
    Evropské akcie od otevření trhů posilovaly a jihoevropské výnosy dluhopisů klesaly poté, co předseda Evropské rady ozn...
  • Akcie: Evropské akcie pod tlakem
    Evropské akcie otevíraly v pondělí smíšeně, ale v periferních zemích byly jasně pod tlakem. Odpoledne již index Euro S...
  • Akcie: Evropské akcie v úterní seanci víceméně stabilní
    Evropské akcie v úterý po otevření téměř stagnovaly a následovaly rally devíti seancí za sebou. Pozornost investo...
  • Akcie: Evropské akciové indexy na třítýdenním vrcholu
    Evropské akciové indexy v uplynulém týdnu přidaly více než dvě procenta  v očekávání, že prezident ECB Mario...
  • Akcie: Evropské trhy dnes posilují před vystoupením šéfky Fedu Janet Yellen
    Evropské trhy posilují před očekávaným prvním veřejným vystoupením nové šéfky americké centrální banky Fed Janet Yelle...
  • Akcie evropských bank letos v průměru ztratily 25 procent
    Akcie evropských bank letos ztratily v průměru 25 procent své hodnoty a jsou na tom nejhůře od krize eurozóny. Zájem investorů o sektor ochladl kvůli nízké ziskovosti, zastaralým podnikatelským modelům, záporným úrokovým sazbám i odchodu Británie z Evropské unie, píše list Financial Times.
  • Akcie evropských bank setřásly obavy z brexitu. Problémů mají ale stále dost
    Zní to zvláštně, ale zatím to vypadá, že navzdory záporným sazbám, nízké úvěrové aktivitě, nevýrazným hospodářským výsledkům, strachu z nutné rekapitalizace a obřím pokutám se situace v evropském bankovním sektoru v poslední době začíná uklidňovat. Můžeme-li tedy alespoň soudit z vývoje cen akcií bankovního sub-indexu EuroStoxx600, který od začátku července vystoupal o více než 20 %. Proti začátku letošního roku sice stále ztrácí přibližně 18 %, ještě v polovině roku se ale propadal o 37 %. V polovině roku to přitom vypadalo, že již nemůže být hůře a tak zdá se začíná být lépe. Letos největším kolapsem si akcie finančních institucí prošly v návaznosti na výsledek britského referenda a téměř přesně po čtyřech měsících dokázaly tyto ztráty definitivně zlikvidovat.
  • Akcie evropských výrobců čipů zasáhly obavy o dodávky pro Huawei
    Akcie evropských výrobců čipů Infineon Technologies, AMS a STMicroelectronics dnes výrazně oslabují kvůli obavám z přerušení dodávek pro čínskou firmu Huawei Technologies. Ta nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států. Informuje o tom agentura Reuters.
  • Akcie Facebook prolomily klíčovou rezistenci, přijdou rekordy?
    Akciové trhy v posledních dnech nenacházejí impulz k výraznějšímu pohybu a celková situace je nastavena neutrálně, když investoři vyčkávají na zítřejší data z amerického trhu práce. Míra nezaměstnanosti by v květnu podle analytiků měla zůstat na úrovni 5,4 %, zatímco počet nově vytvořených pracovních míst je odhadován na 226 tisíc. Proti dubnu by se tak jednalo o mírný nárůst.
  • Akcie Facebook spadly o 7% kvůli Skandálu zneužití Dat
    Facebook má opět problémy. Dle zprávy z The New York Times tato sociální síť údajně poskytla přístup k soukromým Facebookovým zprávám v messengeru dalším tech společnostem jako jsou Spotify a Netflix. Toto odhalení přišlo po velmi turbulentním roce pro Facebook.
  • Akcie Facebooku dosáhly rekordní výše
    Facebook Inc. ve středu oznámil trvalý a prudký růst čtvrtletního příjmu. Největší sociální síť na světě přilákala více reklamních dolarů do svého mobilního impéria a vyslala tak své akcie k nebeské výši.
  • Akcie Facebooku na burze ztrácejí téměř pětinu hodnoty
    Akcie americké internetové společnosti Facebook zahájily dnešní obchodování prudkým poklesem, za kterým jsou obavy o budoucí zisky podniku. Firma ve středu varovala, že na její hospodářské výsledky budou mít po několik let negativní dopad náklady na zlepšování ochrany soukromí uživatelů. Akcie Facebooku krátce po zahájení ztrácely až 19,6 procenta, což představuje nejprudší jednodenní propad od jejich vstupu na burzu v roce 2012.
  • Akcie Facebooku se už července soustavně propadají. Včerejší výsledky za třetí čtvrtletí na tom nic změnit nemusí
    Výsledky Facebooku za třetí čtvrtletí přijal trh smíšeně. Žádná „katastrofa“ tak jak v létě se určitě nekoná. Akcie nejprve oslabily o pět procent, nakonec však v rozšířeném obchodování mimo hlavní burzovní hodiny přidaly 3,1 procenta. Nutno však říci, že Facebook nastavil laťku docela nízko, jelikož už dříve investory varoval, že výsledky za třetí a čtvrté čtvrtletí nebudou rozhodně nic výjimečného a že je třeba se připravit na zpomalení růstu tržeb. Právě tato zpráva způsobila koncem července dramatický propad jeho akcií, které během několika hodin spadly z ceny kolem 220 dolarů na cenu v blízkosti 170 dolarů. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg tehdy za zhruba dvě hodiny, během nichž byl propad nejstrmější, přišel v přepočtu o 370 miliard korun. Chudl tedy tempem tří miliard korun za minutu, což je pravděpodobně historický rekord v tempu chudnutí.
  • Akcie Facebooku za celý týden klesly nejvíce od července 2012
    Akcie sociální sítě Facebook tento týden klesly o 13 procent. To byl nejhorší týdenní výkon od července 2012, což bylo zhruba dva měsíce poté, co firma vstoupila na burzu. Důvodem je skandál s neoprávněným použitím dat o uživatelích facebooku firmou Cambridge Analytica, který vyvolal obavy o ochranu soukromí a přiměl zákonodárce na obou stranách Atlantiku zabývat se tím, jak firma nakládá s osobními informacemi uživatelů, uvedl server zpravodajské televize CNBC.
  • Akcie farmaceutických firem těží z informací o nebývalé logistické operaci
    Momentálně se naděje lidstva a spolu s ní i trhy soustřeďují na pozitivní sentiment, který vyplývá ze schválení vakcín v jednotlivých státech, které již koncem roku začaly s očkováním prvních obyvatel. Z analýzy, kterou provedla značka TopForex, vyplývá, že akciím společností, které se v uplynulém roce soustředily na vývoj účinného bojovníka proti koronaviru, se dařilo a tržní hodnota těchto firem rostla v rozsahu několika desítek až stovek procent. Nadále bude jejich hodnotu ovlivňovat informace o rychlosti proočkování, jeho pozitivním efektu a objemy dalších státních objednávek.
  • Akcie FCA po žalobě klesají, rozhovory o fúzi s PSA ale pokračují
    Akcie italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) dnes na milánské burze oslabují poté, co se firma stala terčem žaloby ze strany konkurenta General Motors kvůli údajné korupci. FCA nicméně uvedla, že její rozhovory o spojení s francouzským rivalem PSA navzdory žalobě postupují kupředu.
  • Akcie finského studia Rovio a tvůrce hry Angry Birds vstoupí na burzu
    Tvůrce populární mobilní hry Angry Birds, kterou možná hrajete i vy, v podobě finského studia Rovio Entertainment Ltd., chce nově vstoupit na burzu. Několik let se studio potýkalo s finančními problémy, ale loňský rok pro tuto firmu znamenal obrat. Vrátila se do ziskovosti především díky úspěšnému 3D filmu Angry Birds. Příjmy společnosti v loňském roce činily přes 190 milionů eur a zisk si společnost Rovio připsala v hodnotě 17,5 milionů eur.
  • Akcie firem jako ČEZ nebo MOL podle expertů ochrání úspory před inflací. Akcie ČEZ by měly podle některých z nich stoupnout o 40 % během následujících 12 měsíců
    Akcie firem z energetického odvětví patří historicky k těm aktivům, která porážejí i rapidní inflaci. Kromě právě energetických titulů budeme těžko hledat akciové tituly jakéhokoli jiného odvětví, které by v uplynulé zhruba stovce let tak spolehlivě zdolávaly právě i poměrně výraznou inflaci. Spolehlivější už je pak investice jen přímo do surovin či energií, třeba prostřednictvím termínových kontraktů na ropu či plyn. Zůstaneme-li však u akcií jako takových, těžko najdeme spolehlivější pojistku proti inflaci, než jsou právě ty energetické.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Broker 4XP
NAGA
FXCM
reklama
Purple trading AI