Úterý 19. březen 2024 12:14
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Akcie kybernetické bezpečnosti: 5 tipů pro vaše portfolio

21.03.2022 07:12  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kvůli válce na Ukrajině vzrostly obavy z hackerských útoků. Informační válka a kybernetické útoky se totiž staly součástí moderního vedení boje. Například Izrael před pár dny čelil největšímu kyberútoku ve své historii. Hnutí Anonymous oznámilo vyhlásilo kybernetickou válku Rusku. Obavy panují i z útoků ze strany Ruska. S rostoucí digitalizací se tyto hrozby navíc v budoucnu budou spíše zvyšovat.

Dle společnosti SonicWall vzrostl počet ransomware útoků jen za rok 2021 o 105 %. V této atmosféře tudíž vzrůstá poptávka po kybernetické bezpečnosti nejen ze strany států, ale i společností a organizací, které by se mohly stát cíly těchto útoků. V článku si rozebereme, jaký byl nárůst kybernetických útoků za rok 2021 a které společnosti se touto problematikou zabývají. Představíme vám 5 akcií kybernetické bezpečnosti. Jako bonus si detailně rozebereme akcie Fortinet. Nebude chybět technická ani fundamentální analýza.

Roste poptávka po kybernetické bezpečnosti?

Každý moderní válečný konflikt se v současnosti odehrává nejen na skutečných bojištích, ale i v kyberprostoru. Jak moc velkou váhu toto bitevní pole má, je věc polemiky a samozřejmě i spekulace. V posledních letech se dost často v médiích mluví o severokorejských hackerech, kteří svou nelegální činností získávají peníze a informace. Tato činnost je zřejmě navíc posvěcena i tamním vládnoucím režimem.

Dle mého je kyberbezpečnost hodně komplikované téma a vážnost kyberútoků je těžké určit. Jednotlivé státy by však měly být na tyto hrozby připraveny a investovat do preventivních opatření. To samé platí i pro soukromé společnosti, které se také mohou stát cílem hackerského útoku.

Kvůli válce na Ukrajině se tak v posledních týdnech hovoří o informační válce a zvýšeném riziku kybernetických útoků. Hodně se v tomto směru skloňuje zejména hnutí Anonymous a ruští hackeři. O těch se dost mluvilo už v souvislosti s americkými prezidentskými volbami v roce 2016 a jejich možným ovlivněním. Proběhlo velké vyšetřování, jež však nepřineslo přesvědčivé důkazy, které by jakékoliv ovlivnění ze strany ruských hackerů dokazovalo.

Hnutí Anonymous v důsledku invaze na Ukrajinu vyhlásilo Rusku „kyberválku“. Myslím si, že je dobré činnost této skupiny bedlivě sledovat, protože pokud jejich útoky budou úspěšné, automaticky se nabízí otázka, zda je v budoucnu nemohou zopakovat i proti jiným státům nebo organizacím. Domnívám se, že státy i společnosti si toto zvýšené riziko uvědomují a proto dle mého konflikt na Ukrajině zvýšil poptávku po kybernetické bezpečnosti.

Poptávku po kyberbezpečnosti dle mého posílila také pandemie koronaviru. Lockdowny a práce na home office vedly k většímu využívání online prostředí a citlivá data musela být zajištěna.

Největší kybernetický útok na Izrael v historii

Izraelská agentura pro kybernetickou ochranu vyhlásila dne 14.3.2022 stav nouze, když vládní webové stránky země selhaly po zjevném kybernetickém útoku.Zdroj z izraelských obranných sil uvedl, že kybernetickýútok byl podle izraelského deníku Haaretz největší, jaký byl kdy proti Izraeli proveden. Hackerský útok měl za následek nefunkčnostwebovýchstránek ministerstva vnitra, zdravotnictví, spravedlnosti a sociální péče. Problémům se nevyhnul ani úřad premiéra. Obnovení funkčnosti těchto webů trvalo zhruba několik hodin.

Izrael ještě prověřuje, zda nedošlo k útoku na klíčová odvětví jako jsou vodárenské a energetické firmy. Případný útok, který by například odpojil dodávky vody a energie, by měl logicky velké negativní následky. Ochrana klíčových odvětví je proto pro jednotlivé státy nanejvýš důležitá. Izrael zatím nikoho z útoku oficiálně neviní a nikdo se prý k útoku ani doposud oficiálně nepřihlásil. Z dostupných informací se domnívám, že šlo o klasický DDoS.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Ikona LYNX newsletteru Breakout Trader

Počet kyberútoků za rok 2021 prudce vzrostl

Zpráva o kybernetických hrozbách společnosti SonicWall pro rok 2022 dospěla k alarmujícím závěrům. V rámci všech kategorií se celkový počet kyberútoků v průběhu roku 2021 zvýšil. Jedná se skutečně o velkáčísla. Počet zašifrovaných hrozeb vzrostl o 167 % (10,4 milionu útoků), ransomware vzrostl o 105 % na 623,3 milionu útoků, kryptojacking (krádež kryptoměn) vzrostl o 19 % (97,1 milionu útoků), pokusy o neoprávněné vniknutí o 11 % (5,3 bilionu) a IoT malware vzrostl o 6 % na 60,1 milionů útoků.

Jedinou kategorií, která v roce 2021 zaznamenala pokles, byly malwarové útoky. Ty se snížily o 4 %. Přesto SonicWall identifikuje za rok 2021 až 5,4 miliardy malwarových útoků. Dle počtu se jedná o druhýnejčastější typ kybernetického útoku. SonicWall tvrdí, že kyberútoky v roce 2021 dosáhly svého vrcholu. Ransomware, cryptojacking, zneužívání zranitelnosti, phishing a další útoky nadále sužují organizace po celém světě a zahlcují bezpečnostní týmy. 

Z jejich šetření dále vyplývá, že se vedení podniků nejvíce obává phishingových útoků. Ramsonware trápí až 73 % z nich. Na třetím místě (68 %) je ztráta osobních dat zákazníků. Čtvrté místo (68 %) obsadilo kompromitace firemní komunikace a narušení dat zaměstnanců.

Investice do kyberbezpečnosti vzrostly na 172 miliard USD

Celosvětově za rok 2021 vzrostly investice do kyberbezpečnosti o 13 % na 172 miliard USD. A předpokládá se, že je za následující roky prostor pro růst o dalších 11 %. S rostoucí popularitou kryptoměny bitcoin narůstají také již zmiňované ransomware útoky. Ransomware spočívá v tom, že vám útočník zašifruje všechna data na počítači a pro odšifrování požaduje platbu například v kypto aktivech.

Na otázku kyberbezpečnosti reagují i velké firmy. Microsoft nedávno uvedl, že jeho příjmy z kybernetické bezpečnosti dosahují 10 miliard USD za rok. Microsoft v červenci koupil RiskIQ, což je firma zabývající se správou bezpečnostních hrozeb. Za transakci zaplatil kolem 500 milionů USD. V červenci také koupil CloudKnox Security. Kromě toho Microsoft integruje více bezpečnostních nástrojů do svého cloudového softwaru Office 365. S rozšiřováním cloudových bezpečnostních služeb by Microsoft mohl vyvíjet tlak na další zavedené společnosti v oboru, jako jsou Okta, CrowdStrike a Splunk (SPLK).

Microsoft ale není jediným technologickým gigantem, který působí na poli kyberbezpečnosti. Google (Alphabet) začátkem roku koupil za 500 milionů USD podnik Siemplify. Což je firma zabývající se komplexní bezpečností v kyberprostoru.

5 tipů na akcie kybernetické bezpečnosti

Níže vám přinášíme pohled na akcie společností, které se zabývají kybernetickou bezpečností. Mějte prosím na paměti, že nejde o investiční doporučení, ale spíše o seznámení se s vybranými společnostmi z tohoto sektoru. Díky tomuto přehledu získáte lepší obrázek o akciích společností zabývajících se kybernetikou. Nakonec si blíže rozebereme společnost Fortinet, kde nebude chybět ani aktuální fundamentální a technická analýza.


Název společnosti
ISIN
Symbol
Měna
Poslední obchodovaná cena
1Zscaler IncZscaler IncUS98980G1022US98980G1022ZSZSUSDUSD0,00
2Palo Alto Networks IncPalo Alto Networks IncUS6974351057US6974351057PANWPANWUSDUSD0,00
3Cyberark Software LtdCyberark Software LtdIL0011334468IL0011334468CYBRCYBRUSDUSD0,00
4Crowdstrike Holdings IncCrowdstrike Holdings IncUS22788C1053US22788C1053CRWDCRWDUSDUSD0,00
5Fortinet IncFortinet IncUS34959E1091US34959E1091FTNTFTNTUSDUSD0,00

Akcie Zscaler (ZS)

Zscaler je společnost poskytující IT zabezpečení.Respektive svým zákazníkům nabízí cloudová řešení pro ochranu uživatelských zařízení a dat.Zscaler pracuje v tandemu se službami zabezpečení koncových bodů, které pomáhají udržovat data v bezpečí.Firma zveřejnila 24. února. své hospodářské výsledky za poslední kvartál. Tržby vzrostly meziročně o 63 % na 255,6 milionu USD. Zatímco čistý zisk stoupl o 37 % na 19,2 milionu USD, ze 14 milionů USD. 

Týdenní graf akcie Zscaler od poloviny roku 2018 do března 2022.
Týdenní graf akcie Zscaler od poloviny roku 2018 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (15.03.2022)

Akcie Palo Alto Networks (PANW)

Palo Alto Networks je americká nadnárodní společnost v oblasti kybernetické bezpečnosti se sídlem v Santa Clara v Kalifornii. Jejich platforma zahrnuje pokročilé brány firewall a cloudové nabídky, které tyto brány firewall rozšiřují o další aspekty zabezpečení. Dle tržeb se jedná o jednu z největších společností zaměřených na kyberbezpečnost. Firma zaznamenala meziroční růst výnosů o 30 % na 1,32 miliardy USD. Čistý zisk vzrostl o 20 %, z 154 milionů USD na 185 milionů USD.

Týdenní graf akcie Palo Alto
Týdenní graf akcie Palo Alto od poloviny roku 2018 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (15.03.2022)

Akcie CyberArk Software (CYBR)

CyberArk je americká společnost zabývající se zabezpečením informací skrze správu identit. Technologie společnosti je využívána především ve finančních službách, energetice, maloobchodu, zdravotnictví a státní správě. Společnost za poslední kvartál reportuje obrat 151 milionů USD, což je v relativních číslech meziročně růst o cca 5%.

Týdenní graf akcie CyberArk
Týdenní graf akcie CyberArk od poloviny roku 2018 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (15.03.2022)

Akcie CrowdStrike (CRWD)

Společnost CrowdStrike je z hlediska tržní kapitalizace v odvětví kyberbezpečnosti největší. Jejich architektura Falcon nabízí řešení kybernetické bezpečnosti poháněné umělou inteligencí. Poskytuje služby zabezpečení koncových bodů a nabídky proaktivního zpravodajství o hrozbách. Firma za poslední kvartál reportuje meziroční navýšení obratu o 63 % na 380 milionů USD. Zisk meziročně vzrostl z 18,6 milionů USD na 41,1 milionů USD.

Týdenní graf akcie CrowdStrike
Týdenní graf akcie CrowdStrike od poloviny roku 2019 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (15.03.2022)

Nyní se však už pojďme podívat na akcie Fortinet. Tuto společnost si představíme detailněji. Podíváme se na aktuální hospodářské výsledky a také si rozebereme cenový graf, kde identifikujeme důležité oblasti, které mohou mít vliv na další vývoj ceny akcie FTNT.

Čím se zabývá společnost Fortinet?

Společnost Fortinet byla založena v roce 2000 v Kalifornii a nyní poskytuje rozsáhlá integrovaná a automatizovaná řešení kybernetické bezpečnosti téměř po celém světě. Svá bezpečnostní řešení prodává obchodním partnerům a zákazníkům z oblasti telekomunikací, technologií, státní správy, finančních služeb, vzdělávání, maloobchodu, výroby a zdravotnictví. Síťová bezpečnostní zařízení jsou spravována síťovým operačním systémem FortiOS. Portfolio cloudových bezpečnostních řešení zahrnuje také zabezpečení aplikací, včetně e-mailu a webu.

Fundamentální analýza akcie Fortinet (FTNT)

Kvartální výsledky

Fortinet za poslední kvartál roku 2021 dosáhl moc pěkného obratu ve výši 964 milionů USD. Mezikvartálně jde o růst o 11 %, meziročně o 22,5 %. Čili je zde stabilní progres. Firma dále reportovala zisk o 199 milionech USD, mezikvartálně výsledek stoupl o 22 %. meziročně až o 35 %. Hrubá marže dosahovala 75,6 %. Provozní marže je více jak 22 %. Zisková marže činila necelých 21 %. Předešlé kvartály byly víceméně podobné.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály
Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy mezikvartálně stouply o více jak 29,3 % na 213,7 milionů USD. EBITDA vzrostla o 27 % na 239 milionů USD. Obě hodnoty dle mého zaznamenaly za poslední rok znamenitý růst. Volné cash flow je za poslední čtvrtletí 215,5 milionů USD.

Zisk na akcii (EPS) je 1,19 bodů. Poměrový ukazatel P/E byl ke konci prvnímu kvartálu 99 bodů. To je vskutku horentní číslo a hodnota nám říká, že jsou akcie Fortinet již velmi drahé. Za poslední rok P/E stouplo téměř o 100 %. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je 74 %. Rentabilita na investovaný kapitál (ROIC) je téměř 45 %. Oba ukazatele jsou podle mého názoru na velmi vysokých úrovních, takže nás bude hodně zajímat likvidnost, zadlužení a vlastní kapitál firmy.

Ukazatel pohotové likvidity (quick ratio) je skoro 1,5 bodů. Zatímco ukazatel běžné likvidity (current ratio) je 1,55 bodů. Oba poměry jsou dle mého v pořádku. Firma má určitě tolik likvidity, aby byla schopna splatit dluhy se splatností v krátké době.

Poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu D/E je 1,32 bodů. Poměr dlouhodobého dluhu vůči celkovému kapitálu je 0,17 bodů. Celkový dluh dosahuje 1,06 miliardy USD. Vlastní kapitál dosahuje 798 miliardy USD. Čili ten poměr vůči vlastnímu se rovná dost velké hodnotě. Dle rozvahy si firma vzala více jak miliardový dluh, zatímco vlastní kapitál má kolem 1 miliardy USD.

Roční výsledky

Dle mého je nejzajímavější průběh ročních výsledků. Vzestupná tendence je zde evidentní a dost silná. V roce 2015 činil obrat něco málo přes 1 miliardu USD. Za rok 2021 obrat dělá už 3,34 miliardy USD. Relativní růst oproti roku 2020 je skoro 29 %. Co se týká zisku, za poslední rok bylo dosaženo 607 milionů USD – meziročně zlepšení o více jak 24 %. Hrubá marže byla za rok 2021 asi 76 %. Provozní marže je 19,32 % a zisková marže činila něco přes 18 %. Provozní marže a zisková marže šla v posledních letech rapidně nahoru.

Zisk a výnos za jednotlivé roky
Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy jsou za celý rok 2021 646 milionů USD. Meziročně jde podle mě o skutečně výborný výsledek, neboť je to zlepšení o více jak 31 %. EBITDA vzrostla o více jak 30 % na 730 milionů USD. Volné cash flow zaznamenalo za celý rok též úspěch. Podnik vygeneroval 1,2 miliardy USD – vůbec nejvíce v historii. Zisk na akcii (EPS) dosahuje 3,63 bodů.

Technická analýza akcie Fortinet (FTNT)

Akcie Fortinet mají za sebou několik velmi úspěšných let, během kterých se titul zhodnotil o tisíce procent. Od poloviny minulého roku se začala vytvářet dosti volatilnístruktura, která má horní hranici na S/R levelu 350 USD, zatímco spodní hranici má na S/R levelu 265 USD. Po relativně dlouhou dobu tudíž trh konsoliduje, rostoucí tendence se zbrzdila.

Týdenní graf akcie Fortinet
Týdenní graf akcie Fortinet od začátku roku 2018 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (15.03.2022)

Na S/R levelu 265 USD můžeme sledovat minimálně tři velmi solidní reakce. V blízkosti supportu je znát, že nakupující se snaží využívat propadů ceny. Jednoduše řečeno jsou agresivní, což má za následek rychlý odraz ceny. Prodávající jsou při síle, když se cena akcie FTNT přiblíží k S/R levelu 350 USD. Dle indikátoru RSI se trh hezky pročistil. Tím se vytvořil potenciální prostor pro případné pokračování v rostoucím trendu.

Závěrem

Odvětví kyberbezpečnosti má dle mého názoru svou budoucnost jistou. Obzvlášť v době, kdy se svět zase začal polarizovat a poptávka po zabezpečení tím pádem vzroste. V posledních letech dochází k masivní digitalizaci, což pandemie koronaviru ještě více urychlila. Jakmile je tedy vše online, musí to mít své zabezpečení. Proto lze počítat s tím, že soukromý a veřejný sektor bude postupem času vynakládat více prostředků. Co se týká akcie Fortinet, hospodářsky firma každým rokem stabilně roste. Dle mého aktuální čísla ukazují, že se jedná o dobrý titul. Mějme však na paměti, že předchozí vývoj není zárukou budoucích výsledků.

Obchodování s akciemi Fortinet prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Přečtěte si také:

Rostoucí cena ropy a ropná krize na obzoru

USA a Velká Británie zakázaly ropu z Ruska. Blíží se další ropná krize?

Logo společnosti Exxon Mobil

Akcie Exxon Mobil: Firma ukončuje těžbu ropy a aktivity v Rusku

Čerpací stanice a logo společnosti Shell

Akcie Shell na vzestupu i díky rostoucím cenám ropy. Překoná cena akcie Shell 25 USD?

Budova a logo společnosti Google

Akcie Google (Alphabet) a rekordní zisk za 2021. Co přinese split akcií?

Další použité zdroje:

Fortinet Corporation. Annual Report [online]. Vydáno 25.02.2021 [cit. 15.03.2022]. Dostupné na: https://investor.fortinet.com/annual-reports-and-proxies/

Fortinet Corporation. Quarterly earnings [online]. Vydáno 25.02.2021 [cit. 15.03.2022]. Dostupné na: https://investor.fortinet.com/quarterly-earnings

Klíčová slova: Velká Británie | Trh | Ropy | Převodník měn | Investiční doporučení | Investiční | Instrumenty | Graf | Eura | Cena | Akcie Shell | Akcie Google | Volatilní | EPS | Vzdělávání | Ceny akcií | LYNX | Investovat | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Obchodní příležitosti | Výsledky | Zisk | Cenový graf | Vývoj ceny | Exxon Mobil | Obchodování | USD | Doporučení | Zisková marže | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | VaR | Ukazatel | Tržní kapitalizace | Trigger | Trader | Split | Riziko | RSI | Portfolio | Platforma | P/E | Opce | Obchodník | Měna | Marže | Margin | Investor | Investice | Intradenní obchodník | ISIN | Futures | Cash flow | CFD | Breakout | Analýza | Akcie | Kapitál | Poptávka | ETF | Spekulace | Británie | USA | Peníze | Fundamentální analýza | Bitcoin | Technická analýza | FOREX | Akcie CrowdStrike (CRWD) | Akcie CrowdStrike | CrowdStrike (CRWD) | Fortinet Inc | Crowdstrike Holdings Inc | Cyberark Software Ltd | Palo Alto Networks Inc | Akcie Zscaler | Zscaler (ZS) | Akcie Zscaler (ZS) | CyberArk Software | CyberArk Software (CYBR) | Akcie CyberArk Software (CYBR) | Akcie CyberArk Software | Akcie Fortinet (FTNT) | Fortinet (FTNT) | Akcie Fortinet | Fortinet | FTNT | Akcie kybernetické bezpečnosti | APP | Aktivity v Rusku | Akcie Exxon | Akcie Exxon Mobil | Invaze | Konflikt na Ukrajině | Invaze na Ukrajinu | Ukazatel Běžné likvidity | Current ratio | Miliardy USD | | TIM | Lockdowny | Společnost | Zdravotnictví | Okta | Opatření | Společnosti | Prostor pro růst | Hackeři | Odvětví | Odraz ceny | Technologie | Falcon | CrowdStrike | Graf akcie | Příležitosti | Analýza akcie | Fundamentální analýza akcie | Zscaler | Zscaler Inc | ZS | Akcie Palo Alto Networks | Palo Alto | Akcie Palo Alto | Zvýšené riziko | Ruští hackeři | Kybernetický útok | Dlouhodobý investor | CRWD | CrowdStrike Holdings | Zajímavé akcie | Technologie společnosti | Online prostředí | Home office | Palo Alto Networks | Vývoj ceny akcie | Rentabilita | Progres | Ceny | Ropná krize | JDE | Splunk | Dluhy | Zadlužení | Rekordní zisk | Růst výnosů | Shell | Hackerský útok | Veřejný sektor | Práce | Organizace | Vzdělávací webináře | Izrael | Růst | Další vývoj | Stav nouze | WP | Vývoj | Prodávající | Americká společnost | Zlepšení | Pandemie | Pandemie koronaviru | Meziroční růst | Pokles | Google | Komunikace | Velké firmy | Kryptoměny bitcoin | Ukazatele | Podnik | Budoucnost | Ztráta | Yahoo | Miliardy | Vyšetřování | Aktuální obchodní příležitosti | Firma | IOT | Čistý zisk | Cena akcie | Energetické firmy | Akcie a ETF | Kvartální výsledky | Akcie společnosti | PANW | Krádež kryptoměn | Breakout Trader | Alphabet | Příjmy | Výnosy | Krize | Exxon | Poplatky | Kapitalizace | Kryptoměny | Firmy | Earnings | Energie | Investovaný kapitál | Hospodářské výsledky | Úspěch | Microsoft | Tržby | ROE | ROCE | Provozní marže | Hrubá marže | EBITDA | Current Ratio | ROIC | Zpravodajství | Zpráva | Webináře |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie korigují včerejšek, zatímco dluhopisy a hlavní měny se dnes spíše konsolidují
    Čtvrteční ráno obralo evropské akcie o část zisků z velmi pozitivního včerejška. Nejde však o nic zásadního a hlavní indexy už se snaží obracet nahoru. Německé dluhopisové výnosy se nacházejí nepatrně výš, ale celkově je situace na trhu smíšená při malých změnách. Eurodolar se po menších výkyvech dál obchoduje blízko 1,1400 a nikam se neposunula ani britská libra. Japonský jen je však na tom oproti včerejšku lépe a připisuje si menší zisky. Koruna svou pozici skoro nemění.
  • Akcie korigují včerejší ztráty, nálada na trzích se konečně stabilizuje
    Den se se dnem sešel a na trzích se po delší době opět zelená. Po včerejším výprodeji, který před otevřením burz v USA...
  • Akcie korigují začátek týdne, koruně a euru se však daří
    Začátek úterního obchodování je pozitivní na pražské burze, která ještě dohání včerejší velmi pěkné výkony západních trhů. Klíčové evropské akciové indexy ale naopak korigují své zisky, a to o 0,4-0,8 pct.
  • Akcie Kors se propadly o 24 %
    Akciové trhy jsou poslední dva dny jako na houpačce. Zatímco úterní obchodování se neslo pod nadvládou medvědů, když i...
  • Akcie kráčejí vpřed s podporou nových zpráv, měny však jejich nadšení míjí
    Na hlavních finančních trzích se drží značně pozitivní nálada a poptávka po riziku se přenáší přes Asii a Evropu zpět do amerického obchodování. Akcie své zisky průběžně navyšují a celkem dobře se vede rizikovým dluhopisům, zatímco bezpečné státní dluhopisy lehce ztrácejí a dolů dnes míří zlato. Na měnách přesto není znát, že by se investoři znovu pouštěli do rizika a stěhovali peníze z bezpečnějších oblastí. Eurodolar opět mírně klesl na 1,1320, libra s přispěním lokálních zpráv zpevnila, ale spolu s ní posiluje také japonský jen, který většinou využívá naopak negativní nálady. Švýcarský frank zůstává beze změny.
  • Akcie Kratos se blíží k hlavní rezistenci
    Kratos (KTOS.US) je americká společnost, která působí v oblasti bojových systémů, kybernetické bezpečnosti, dronů a satelitní komunikace. Společnost je známá svými pokročilými technologickými řešeními pro americké vládní agentury a armádu. Společnost má také zkušenosti s prací mimo jiné s NASA.
  • Akcie krotí úvodní optimismus, na libru s eurem začíná doléhat brexit
    Úvodní optimismus na hlavních trzích během dne povadl v důsledku nových informací z ekonomik i firemního sektoru. Už dopoledne nepotěšilo potvrzení, že německá ekonomika za loňský rok citelně zpomalila na 1,5 procenta. Takové číslo se sice čekalo, ale příliš pěkně nevypadá. Odpoledne se přidal překvapivě strmý pokles indexu průmyslové aktivity z New Yorku, který se tak dostal už poměrně blízko neutrální hodnotě. Výsledky amerických bank JP Morgan a Wells Fargo byly dalším faktorem, který trhy obral o optimismus. V obou případech šlo o výsledky pod konsensem.
  • Akcie, které profitují z koronaviru
    Koronavirus způsobuje spoustu nepokojů nejen na finančních trzích. Ačkoli akciové indexy jsou virem silně postiženy, existují i společnosti, které z paniky ohledně koronaviru profitují.
  • Akcie kvůli dalšímu šíření covidu klesají
    Sentiment investorů se v pondělí zhoršil, protože obavy z ekonomického programu amerického prezidenta Joea Bidena a šíření omikronu tlačily akcie dolů. Podle obchodníků zhoršil pokles objemů před svátky na začátku týdne pohyby trhu.
  • Akcie kvůli politickým rizikům znovu ztrácí, ropa část pátečních ztrát umazává
    Po důležitém minulém týdnu, který přinesl zasedání Fedu a ECB se v novém týdnu na scénu vracejí znovu politická rizika. Ta o sobě dala vědět už v pátek, kdy USA uvalily cla na dovoz z Číny, na která Čína o víkendu reagovala odvetnými opatřeními v objemu 35 mld. dolarů. Trhy nyní netrpělivě čekají na to, jak na odvetná opatření zareaguje Donald Trump, který Číně vyhrožoval dodatečnými cly ve výši 100 mld. dolarů. To samozřejmě zanechává dopad na ocenění akcií, které dnes navazují na slabší páteční seanci a na mírně podprůměrných objemech ztrácejí v Evropě i v USA.
  • Akcie lámou další rekordy, očekávaný pád stále nepřichází
    Akciový index SP500 dosáhl v pondělí na nová historická maxima. Tzv. „smart money“ ale nikdo neoslavuje. Důvod je prostý – na poslední „rally“ se totiž skoro vůbec nepodíleli velcí investoři. Data společnosti Bloomberg nasvědčují, že hedge fondy a jiní giganti ztrácejí již 5 týdnů, čemuž nezabrání ani dosahování rekordů na indexu SP500 i dalších.
  • Akcie legendy Aston Martin vymetají dno
    Ještě minulý rok v říjnu vstupovala automobilka Aston Martin, která se proslavila díky filmu o agentovi 007, na londýnskou burzu s velkými očekáváními. Zdá se však, že za nimi - alespoň prozatím - může zavřít dveře. Během čtvrtečního obchodního dne se totiž hodnota společnosti na burze propadla o 3,71 GBP za akcii, což od jejího primárního úpisu představuje nejnižší úroveň. Pro srovnání - při vstupu na burzu se obchodovaly za cenu 19 liber.
  • Akcie lehce nervózní, USA uvažují o nových clech
    První den týdne se nesl napříč akciovými indexy nesl ve spíše negativním duchu. Korekce byla však poměrně vlažná a spíše technického charakteru. NASDAQ klesal o 0,8 %, zatímco S&P 500 a Dow ztrácely 0,5 % a 0,4 %. Zajímavé je, že byla korekce na indexech doprovázena mírným růstem dluhopisových výnosů v USA. Ty se u desetiletých splatností dostaly zpět na 2,03 %, což může nasvědčovat tomu, že obchodníci omezují svá očekávání ohledně dalšího uvolňování měnové politiky v USA. Na vině jsou pravděpodobně hlavně páteční výsledky NFP, které dokázaly příjemně překvapit. Trhy jsou tak i nadále spíše rukojmími centrálních bankéřů, které jsou pro další směřování indexů naprosto klíčovými hráči.
  • Akcie lehce posilují, na Forexu se nejvíce daří libře
    V průběhu dnešní seance se projevovaly dozvuky včerejšího zveřejnění zápisu ze zasedání amerického Fedu, které nepřinesly žádné náznaky blížícího se růstu sazeb. Zářijový termín se tak pomalu vytrácí z myslí obchodníků. Pravděpodobnost růstu sazeb do konce roku klesla pod 50 %.
  • Akcie lehce v plusu. V závěru týdne mohou dostávat impulsy z různých stran
    Závěrem týdne se investoři budou muset poprat s řadou faktorů, mnohdy protichůdných. Jako první se nabízí evidence dalšího zrychlení nákazy koronavirem ve Spojených státech, kde tentokrát vyčnívá nárůst případů na Floridě. Lehká nervozita z viru je na trzích znát, ale zatím se promítá spíše do větší opatrnosti než výrazných výprodejů. Uvidíme, jestli k citelnějšímu zavírání pozic nepovede blížící se víkend, který představuje z pohledu nových statistik riziko.
  • Akcie leteckých společností jsou pod tlakem, protože závada FAA ovlivnila lety v USA
    Akcie leteckých společností ve středu v premarketu mírně klesly poté, co výpadek počítačů Federálního úřadu pro letectví způsobil rozsáhlá zpoždění a zrušení mnoha letů v USA.
  • Akcie letí vzhůru a s nimi inflační očekávání. Is this time really different?
    Čtrnáct dní po volbách v USA kotví americké akciové indexy zcela bezpečně na historických maximech. Přitom po zvolení Donalda Trumpa prezidentem měl tak podle některých ekonomů nastat konec světa. Ten však stejně jako po brexitu nenastal, když předpovídaná výrazná korekce trvala jen několik hodin, přičemž v americkém podání se odehrávala mimo standardní obchodní hodiny.
  • Akcie letí vzhůru po holubičí Yellen
    Akciové trhy ve středu prudce vzrostly a byly podpořeny překvapivě holubičím projevem Janet Yellen. Index SP500 byl v plusu i ve čtvrtek ráno a přidával 0.15%, přičemž se obchodoval kolem úrovně 2,445 USD. Evropské indexy byly v zisku 0.30%.
  • Akcie Levi Strauss po zahájení obchodů rostou o více než 30 pct.
    Akcie amerického výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. zahájily první obchodní den na burze růstem o více než 30 procent. Firma se vrací na burzu po více než třech desetiletích a vysoký růst jejích akcií ukazuje, že zájem investorů je silný, což je dobrou zprávou pro další firmy, které se letos chystají vstoupit na akciový trh, včetně firem Lyft a Uber, uvedla agentura Reuters.
  • Akcie Levi Strauss se propadají navzdory lepším čtvrtletním výsledkům
    Akcie Levi Strauss (LEVI.US) vymazaly počáteční zisky a ve čtvrtek klesly o více než 5,0 % , přestože prodejce oblečení vykázal za první čtvrtletí lepší než očekávaná čísla.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points