Úterý 19. březen 2024 04:12
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Investice do vody: 3 zajímavé akcie pro vaše portfolio

09.12.2020 11:13  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

O akcie společností, které se angažují ve vodním sektoru, je mezi investory stále větší zájem. Populační růst v kombinaci se změnou klimatu a dalšími faktory způsobují, že pitná voda začíná být z dlouhodobého hlediska nedostatkovým zbožím.

Zásoby pitné vody na Zemi se tenčí a poptávka po ní naopak roste. To vše zvyšuje tlak na nové technologické postupy a úsporná opatření ve spojitosti s vodou. Je tedy možné profitovat z investice do vody? A jaké jsou možnosti?

V článku si vysvětlíme, jak je na tom v současnosti vodohospodářský průmysl a jak fungují společnosti zaměřující se na vodní segment. Nakonec vás blíže seznámíme se 3 společnostmi, jejichž akcie mohou představovat aktuální zajímavou investiční příležitost.

V následujícím článku se dočtete:

  1. Investice do vody – zásoby vody se tenčí a poptávka vzrůstá
  2. Až 2,2 miliardy lidí bez přístupu k pitné vodě
  3. Privatizované vodohospodářství a jeho investiční potenciál
  4. Příklad ETF se zaměřením na vodní sektor
  5. 10 nejzajímavějších vodárenských společností
  6. Investice do vody: 3 zajímavé akcie do vašeho portfolia
  7. Obchodujte s akciemi vodárenských společností u LYNX

Investice do vody – zásoby vody se tenčí a poptávka vzrůstá

Investice do vody zřejmě není první věcí, která vás napadne při sestavování investičního portfolia. Přesto je ale stále více investorů, kteří se zajímají o tzv. vodní akcie. Někteří investoři je dokonce nazývají modrým zlatem. Přestože 70 % povrchu Země je pokryto vodou, čistá pitná voda je k dispozici pouze v omezené míře. A na rozdíl od ropy stále neexistuje nic, co by mohlo vodu nahradit.

Pro rostoucí světovou populaci se  jedná o nejdůležitější „surovinu“ a se změnami klimatu se stále častěji objevují problémy se zásobami pitné vody. Během horkých období se více a více míst na světě potýká s nedostatkem vody. V USA a Austrálii pořád častěji dochází v důsledku sucha k rozsáhlým lesním požárům.

Ačkoli je nedostatek vody v chudých afrických zemích považován za realitu všedního dne, i vyspělé státy stále více čelí rostoucímu nedostatku vody. Zajistit obyvatelům planety přístup ke zdrojům pitné vody je možná jedním z hlavních úkolů 21. století.

Není proto divu, že vodohospodářství se stává zajímavou investiční příležitostí. Investice do pitné vody a vodárenských společností získává na akciovém trhu stále větší pozornost a vodní akcie již léta vykazují skvělé výsledky. Je pravděpodobné, že tento trend bude pokračovat a nedostatek vody zajistí, že vodní akcie budou i v příštích letech vzbuzovat zájem mnoha investorů.

Až 2,2 miliardy lidí bez přístupu k pitné vodě

Spotřeba vody na obyvatele v průmyslových zemích stále roste. Dohromady se zvyšujícím se počtem obyvatel a klimatickými změnami to znamená, že poptávka po vodě vzrůstá. Podle UNICEF nemá přibližně 2,2 miliardy lidí na světě přístup k pitné vodě, přičemž toto číslo představuje přibližně 30 % z celkové světové populace.

Dle nejnovějších předpovědí by se toto číslo mohlo do roku 2050 až zdvojnásobit. Přes 800 milionů lidí nemá už dnes přístup k žádnému zdroji vody. Nejvíce se to týká tzv. zemí třetího světa a venkovských oblastí v rozvojových zemích.

Podle OSN by do roku 2030 bylo třeba do vodní infrastruktury investovat zhruba $ 114 miliard ročně, aby se tento znepokojivý trend změnil (nebo alespoň zpomalil). Tato snaha však naráží na nedostatek finančních prostředků u rozvojových zemí a často na nedostatek politické vůle v průmyslových a vyspělých zemích.

Pro distribuci vody bude nutné začít pracovat s novými a úspornými technologiemi, aby se podařilo pokles zásoby vody alespoň zpomalit. Nedostatek vody je úzce spjat s nevyhovujícími hygienickými podmínkami, které jsou ideálním místem pro šíření nebezpečných nemocí, což je hrozbou i pro zbytek populace.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Privatizované vodohospodářství a jeho investiční potenciál

Vodohospodářská politika se v jednotlivých státech velmi liší. V minulosti vodní zdroje vždy vlastnil stát, ale dnes je situace jiná. Některé státy zprivatizovaly celý vodohospodářský průmysl nebo jeho značnou část.

Například ve Francii, Německu a Španělsku se o vodu starají úřady. Ostatní země, jako jsou USA nebo Anglie, vodohospodářský průmysl kompletně zprivatizovaly. Hlavním důvodem jsou náklady. Vývoj nových technologií a inovace jsou drahé. V USA soukromé společnosti zásobují čistou pitnou vodou více než 73 milionů obyvatel.

Soukromé vodárenské společnosti každý rok investují miliardy dolarů do zdokonalování svých vodních systémů a výzkumu a vývoje nových technologií. Vodohospodářský průmysl v soukromých rukou může přinášet efektivnější a levnější řešení či technologie.

Privatizace vodního hospodářství na světě vedla ke vzniku mnoha lukrativních společností, větším investicím do vody a rychlejšímu rozvoji vodních technologií. Vodní segment je však samozřejmě pečlivě regulován příslušnými orgány. Vlády jednotlivých států často stanovují vysoké standardy kvality a maximální ceny, které společnosti za své služby a prodej vody mohou požadovat.

Voda je důležitou komoditou jak pro země třetího světa, tak pro průmyslově rozvinuté země. Technologie distribuce vody se neustále zdokonalují a vodní infrastruktura pro produkci, úpravu a distribuci pitné vody musí být neustále modernizována, aby vyhovovala potřebám dnešní doby.

V mnoha západních zemích je však vodní infrastruktura stále zastaralá a neúsporná. Například mnoho starých vodovodních potrubí je stále vyrobeno z olova, které se do určité míry rozpouští ve vodě a je zdraví škodlivé. Modernizace a renovace v zemích, jako jsou USA, Nizozemsko nebo Německo, budou v příštích letech vyžadovat obrovské investice.

Pro soukromé investory tak existuje spousta příležitostí investovat do inovativních a udržitelných vodních technologií. Existují jak společnosti, které se starají o čištění a dodávku pitné vody, tak společnosti, které dodávají potřebné technologie, vybavení a servis. Vodohospodářský průmysl tak bude v nadcházejících letech čelit velké výzvě, což ale přináší také řadu investičních možností.

Příklad ETF se zaměřením na vodní sektor

Existuje několik ETF, které vám poskytnou širokou diverzifikaci společností spojených s vodou. Evropské předpisy ale investorům v Evropě zatím neumožňují americké ETF obchodovat. Samozřejmě existují i alternativy, které jsou kótovány v Evropě a obchodovány v EUR.

Lyxor World Water ETF UCITS ETF (LYM8) sleduje 30 největších vodohospodářských infrastruktur, čistíren a společností dodávajících vodu na světě. Aby mohla být společnost zařazena do fondu, musí být alespoň 40 % jejího obratu generováno z činností souvisejícími s vodou.

Celková návratnost ETF činila od začátku roku 2015 do konce roku 2019 přibližně + 72 %. Fond má ve správě více než 723 milionů EUR a poměr celkových nákladů je 0,60 %. Dividendy jsou vypláceny.

Další potenciálně zajímavé ETF z tohoto sektoru jsou:
1) RobecoSAM Sustainable Water Fund (OZWA)
2) Pictet-Water (PBF7)

10 nejzajímavějších vodárenských společností 

Investice do vody by měla být dlouhodobého charakteru, protože v oblasti vodohospodářství se řeší řada problémů, jejichž vyřešení je ve většině regionů finančně i časově velmi nákladné.

Ačkoli vodní akcie nejsou srovnatelné s rychle rostoucími technologickými společnostmi, jsou obvykle ze své podstaty jen mírně cyklické. Poptávka po vodě bude pořád, bez ohledu na aktuální ekonomickou situaci. Příjmy mnoha vodárenských společností jsou proto vysoce předvídatelné, a navíc často vyplácejí vysoké dividendy.

AkcieOborISINSymbolMěna
American Water WorksVodní zásobováníUS0304201033AWKUSD
Badger MeterVodní technologieUS0565251081BMIUSD
Evoqua WaterVodní technologieUS30057T1051
AQUAUSD
KSBVodní čerpadlaDE0006292006KSBEUR
LindsayVodní systémyUS5355551061LNNUSD
PentairVodní technologieIE00BLS09M33PNRUSD
Pure CycleVodní technologieUS7462283034PCYOEUR
Suez EnvironmentVodní technologieFR0010613471SZ1EUR
Veolia EnvironmentVodní technologieFR0000124141VVDEUR
XylemVodní technologieUS98419M100XYLUSD

Investice do vody: 3 zajímavé akcie do vašeho portfolia

Z výše uvedeného seznamu se podíváme detailněji na 3 aktuálně nejzajímavější společnosti. Představíme si hlavní náplň jejich činnosti a finanční výsledky. Také se podíváme na současný vývoj ceny akcií z pohledu technické analýzy.

1. Akcie American Water Works Company (AWK)

Pravděpodobně nejznámější vodní akcie v tuto chvíli je společnost American Water Works, která je aktivní primárně v USA a Kanadě. Společnost byla založena v roce 1886 pod názvem American Water Works & Guarantee Company.

Současný název společnost nese od roku 1947. V letech 2001 až 2008 byla tato firma dceřinou společností německé společnosti RWE. Po IPO na NYSE v roce 2008 se však opět stala samostatně fungující společností, která momentálně zaměstnává více než 7100 zaměstnanců a zásobuje vodou více než 14 milionů lidí ve 46 amerických státech.

Většinu svých služeb zprostředkovává prostřednictvím dceřiných společností, které jsou individuálně regulovány státem, ve kterém působí. Společnost primárně spravuje systémy pitné a komunální vody, ale také poskytuje soukromým podnikům vodohospodářské a další související služby. American Water Works také úzce spolupracuje s americkou armádou a zásobuje vodou řadu velkých vojenských objektů po celé zemi.

Finanční výsledky (AWK)

American Water Works má tržní kapitalizaci ve výši $ 28,5 miliard. Tržby společnosti vzrostly v roce 2018 o 2,5 % a v roce 2019 téměř o 5 %. Zisky rostou mnohem rychleji díky zlepšeným ziskovým maržím. Zatímco v roce 2017 byl zaznamenán zisk $ 426 milionů, v roce 2019 se zvýšil na $ 621 milionů. Cena akcií však v posledních letech také prudce vzrostla. S P / E poměrem ve výši 41 jsou tedy velmi drahé.

Dividenda se od IPO každoročně zvyšuje. Díky nárůstu ceny nabízí současná dividenda $ 2,10 výnos pouhých 1,40 %. Můžeme však očekávat další průběžné zvyšování dividendy. Za posledních 7 let se zvyšovala v průměru o $ 0,05 za rok.

Technická analýza (AWK)

Cena akcií se dlouhodobě pohybuje v býčím trendu. Vývoj v posledních týdnech ale ukazuje pokles ceny. Pokud na hodnotě $ 150 zafunguje support, můžeme očekávat, že býčí trend bude pokračovat. Pokud ale bude tento support významně prolomen a cena bude nadále prudce klesat, může to značit krátkodobé zpomalení růstu ceny, případně konec býčího trendu. Je tedy nutné vývoj nadále bedlivě sledovat.

Týdenní graf akcie American Water Works Company (AWK). Zdroj: LYNX Trading

2. Akcie Xylem (XYL)

Xylem je americká společnost, která se označuje za světového lídra v oblasti efektivní a udržitelné vodní technologie. Společnost, která má pobočky také v Belgii a Nizozemsku, dodává mimo jiné čerpadla a systémy kompozitních čerpadel. Xylem působí ve více než 150 zemích a dodává důležité technologie vody pro obytné, komerční, zemědělské a průmyslové klienty.

Hodnota společnosti je více než $ 17 miliard a vznikla v roce 2011 odštěpením vodní divize od průmyslové společnosti ITT. Xylem se specializuje na inovativní řešení všeho, co souvisí s vodním cyklem „Smart Water“.

Tento cyklus zahrnuje transport vody, řešení odpadních vod, čištění vody, analýzu kvality vody, optimalizaci procesů a analýzu stavu potrubí. Dále společnost vyrábí výměníky tepla a filtrační systémy pro čištění vody a inovativní čerpadla, která umožňují bezpečnou a spolehlivou přepravu vody. Xylem nově instaluje senzorem řízené softwarové technologie ke snížení ztrát vody a také technologie pro efektivnější čištění odpadních vod. Aktivity společnosti jsou tedy široce diverzifikované.

Čtěte také >>Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti

Mimo jiné Xylem buduje systémy pro řešení povodní a dalších přírodních katastrof spojených s vodou. Během velkého nedostatku vody v Kalifornii, doprovázeného těžkými lesními požáry, byla technologie společnosti použita k odvádění a čištění vody z řeky Colorado. Společnost se mimo jiné podílí na řadě humanitárních projektů v Africe a Asii a klade velký důraz na udržitelnost svých projektů.

Společnost dokonce navázala spolupráci s fotbalovým klubem Manchester City F.C. a pod kampaní s názvem „Let’s Solve Water“ se snaží zvýšit povědomí o problémech s klesajícími zásobami vody na Zemi. Poukazuje na nedostatek vody v mnoha zemích a hledá širokou podporu veřejnosti pro své humanitární projekty.

Finanční výsledky (XYL)

Xylem zaznamenává stabilní růst tržeb a zisků. Tržby společnosti za poslední tři roky rostly průměrným tempem 11 % ročně, zatímco ve stejném období se zisky zvyšovaly o 16 % ročně. Pro aktuální fiskální rok 2020 však analytici očekávají pozastavení a následný pokles tržeb a zisků (zejména v důsledku pandemie COVID-19).

Konkrétně se očekává, že tržby dosáhnou výše $ 4,79 miliardy, zatímco v roce 2019 tržby činily $ 5,25 miliardy. V nadcházejícím roce 2021 se očekává opětovný růst tržeb na $ 5,1 miliardy.

Vzhledem k tomu, že zisky klesají, zatímco cena akcií roste, poměr P / E se v posledních měsících značně zvýšil ze 30 (před pandemií COVID-19) na současných 77. Pokud se však zisk v příštím roce opět zvýší, můžeme očekávat i snížení tohoto poměru.

Technická analýza (XYL)

Přes určité poklesy se cena pohybuje v dlouhodobém býčím trendu. Po proražení důležité rezistence kolem $ 85 cena dosáhla historického maxima a v současné chvíli se blíží k pomyslné hranici $ 100 za akcii. Hranici $85 můžeme teď považovat za support.

Týdenní graf akcie Xylem (XYL). Zdroj: LYNX Trading

3. Akcie Evoqua Water (AQUA)

Evoqua je také zajímavým hráčem ve vodním průmyslu. Tato americká společnost vyvíjí inovativní systémy a technologie pro úpravu a dezinfekci vody pro města a průmyslové podniky. Společnost realizuje řadu ambiciózních projektů po celém světě.

Své pobočky má Evoqua Water v Kanadě, Anglii, Indii, Austrálii, Jižní Koreji, Singapuru a Nizozemsku. Původně byla společnost bývalou divizí německé společnosti Siemens. Z tohoto důvodu také disponuje obrovským výrobním závodem v německém Günzburgu. Se současnou tržní kapitalizací $ 2,9 miliardy je však společnost ve srovnání se Xylem na globálních trzích stále malým hráčem.

Evoqua Water je jedním z největších poskytovatelů systémů úpravy vody na severoamerickém trhu s více než 200 000 instalacemi. Přibližně 30 % všech nainstalovaných procesorových systémů v USA pochází od Evoqua Water. Společnost také vyrábí mobilní a nouzové napájecí systémy, které pomáhají v případě možného nedostatku vody nebo v krizových situacích rychle zajistit lidem pitnou vodu a naopak odstranit odpadovou vodu.

Produktová řada zahrnuje měřicí a regulační techniku pro úpravu vody, UV systémy a čerpadla. Stejně tak poskytuje speciální filtrační systémy pro úpravu vody používané v laboratořích.

Finanční výsledky (AQUA)

Obrat se v posledních letech zvyšoval o 8 % ročně. Společnost nebyla ani příliš silně zasažena koronavirovou krizí. V roce 2020 byly tržby ve výši $ 1,43 miliardy. Což je zhruba o 1 %  méně, než v předchozím roce. Počet nových zakázek také roste a ziskovost se výrazně zlepšila. Čistý zisk letos činil $ 114,4 milionů, zatímco v loňském roce společnost zaznamenala ztrátu ve výši $ 8,5 milionů. Jedná se tedy o poměrně volatilní akcii, která není vhodná pro konzervativní investory.

Technická analýza (AQUA)

Nedávno byla na hodnotě $ 25 proražena silná rezistence směrem vzhůru, ale cena po určité době pod tuto hranici opět klesla. Pokud se cena vyšplhá nad tuto hranici a dojde k odrazu směrem vzhůru, bude to znamenat, že hodnota $ 25 zafungovala jako support a býčí trend by mohl pokračovat. Pokud ale cena bude nadále klesat a uzavře pod trendovou čárou, je třeba se mít na pozoru, protože se může jednat o počátek obratu a konec býčího trendu.

Týdenní graf Akcie Evoqua Water (AQUA). Zdroj: LYNX Trading

Jak bylo řečeno, poptávka po vodě vzrůstá a zásoby vody se tenčí. Investice do vody je tedy určitě zajímavou příležitostí, jak rozšířit své portfolio. Mějte však na paměti, že jde spíše o dlouhodobou investici. Význam vodárenských společností bude v budoucnu jistě vzrůstat, proto se vyplatí akcie těchto firem sledovat a být o krok napřed.

Obchodujte s akciemi vodárenských společností u LYNX

LYNX nabízí obchodování s akciemi vodárenských společností přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread. Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálů.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty
Investice do solární energie

Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti

23. října 2020 | Akcie

Jaký je potenciál solární energie? Jaké jsou nejlepší akcie solární energetiky? Zjistěte, jak profitovat z růstu obliby obnovitelných zdrojů.

Číst dále
Akcie Sony Playstation

Akcie Sony – dostane Playstation 5 ceny akcie na historická maxima?

16. října 2020 | Akcie

Sony je stabilní diverzifikovaná firma s velkým růstovým výhledem. Navíc akcie Sony není vůbec drahá. Jaký je potenciál akcie Sony?

Číst dále
Do čeho investovat v současné situaci?

Do jakých akcií investovat v současné situaci?

24. září 2020 | Akcie

Zajímá vás do čeho investovat v současné době? KKoronavirová krize značně rozdmýchala akciové trhy. Zjistěte, jak na současné situaci profitovat?

Číst dále

The post Investice do vody: 3 zajímavé akcie pro vaše portfolio appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Obchodovat s akciemi | Breakout | Obchodník | Převodník měn | Intradenní obchodník | Breakout Trader | Suez Environment | Pure Cycle | American Water Works Company | Akcie Xylem | Xylem (XYL) | Akcie Evoqua Water | Veolia Environment | Lindsay | KSB | Badger Meter | AWK | Akcie Xylem (XYL) | XYL | Evoqua Water | Evoqua Water (AQUA) | AQUA | Xylem | American Water Works Company (AWK) | Akcie American Water Works Company | Akcie Evoqua Water (AQUA) | Investice do vody | Proražení | Solární energie | Investice do solární energie | Akcie Sony | Inspirace | Badger | Pokles tržeb | Ceny | Růst tržeb | Sony | Covid | Býčí trend | JDE | Aktivity společnosti | Nizozemsko | Colorado | Vzdělávací webináře | Potenciál | Silná rezistence | Růst | Pandemie COVID-19 | Tržby společnosti | Profitovat | Vývoj | COVID-19 | Americká společnost | Zpomalení růstu | Pandemie | Situace | Pokles | Akcie s LYNX | Obchodujte akcie | Trhy | Anglie | Komunikace | Hodnota společnosti | Inovace | Návratnost | Ziskovost | Průmyslové podniky | Nejlepší akcie | Investujte | RWE | Prohlášení | Problémy | Průmysl | Předpovědi | Miliardy | Technické analýzy | Firma | UCITS ETF | Objem | Čistý zisk | Obchodujte | Investujte do akcií | Pictet | UCITS | Akcie a ETF | Pokles ceny | Objem obchodování | Akcie společnosti | Podniky | Vysoké standardy | LYNX Trading | Příjmy | Krize | Poplatky | Historická maxima | Miliardy dolarů | City | Energie | Tržby | ROCE | Zisky | Webináře | Ropy | Portfolia | Investiční | Graf | Fiskální rok | Eura | Do čeho investovat | Cena akcií | Cena | Analýzy | Volatilní | Ceny akcií | LYNX | Investovat | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Investiční příležitost | Výsledky | Zisk | Vývoj ceny | Fond | Investoři | OSN | Investiční příležitosti | Obchodování | USD | EUR | Analytici | Výnos | Trigger | Trend | Trading | Trader | Support | Spread | Rezistence | Portfolio | NYSE | Měna | Investor | Investice | ISIN | IPO | Futures | Dividenda | Distribuce | CFD | Analýza | Akcie | Hospodářství | Akciové trhy | Politika | Akciové tipy | Poptávka | Dividendy | ETF | Německo | USA | Technická analýza |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti
    Ceny akcií ze sektoru solární energie rostou raketovým tempem. Technologie alternativních zdrojů energie využívá stále více společností i domácností. Potřeba udržitelné energie je stále jasnější. Solární technologie jsou navíc díky neustálým inovacím stále levnější a dostupnější. Co se přesně děje na zajímavém solárním trhu? A jak můžete z aktuálního vývoje jako investor profitovat?
  • Investice do stříbra: Nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019
    Stříbro je mezi investory tradičně velmi populární komoditou. Nyní, když turbulence na světových akciových trzích opět nabírají na síle, se investoři tradičně uchylují k drahým kovům jako k bezpečným přístavům v době nejistoty. Investice do stříbra určitě nepatří mezi minoritní typ investování.
  • Investice do stříbra – nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2020
    Vzácné kovy byly od krize COVID-19 ve středu zájmu mnoha investorů a po letech bočního pohybu jsme opět zaznamenali rostoucí trendy. Akcie těžařů stříbra a zlata se v posledních měsících vyvíjely velmi pozitivně. Hlavním důvodem je fakt, že investoři, kteří reagovali na prudký pokles globálního růstu v důsledku pandemie COVID-19, považují drahé kovy za tradičně bezpečná útočiště.
  • Investice do svobody v nejisté době
    Jak kdysi prohlásil Karel Gott, peníze nejsou všechno. Je tu ještě zlato a cenné papíry. Tímto bonmotem chtě či nechtě mistr hlasu prokázal, že krom zpěvu ovládal i základní myšlenku stavby vyváženého portfolia, jak ji v podcastu Offline Štěpána Křečka vyjádřil expert na investování do drahých kovů David Slezák. Právě o roli zlata při investování a o jeho významu v nadcházející krizi si můžete přečíst i v tomto článku.
  • Investice do uhlí, Křetínský investuje miliardu, uhlí se rekordně dařilo
    Letošní rok byl pro uhlí velmi dobrý. Ve střední Evropě ale bude po ukončení těžby v OKD uhlí znatelně v budoucnu chybět, proto do něj Daniel Křetínský investuje celou miliardu.
  • Investice do veteránů, houslí či vína. První online investiční galerie v česku, Portu Gallery, nabízí atraktivní příležitosti
    Investiční galerie Portu Gallery navazuje na první robo-advisory investiční platformu Portu, která v České republice funguje už několik měsíců. Portu si klade za cíl demokratizovat investiční trh a otevřít ho tak široké veřejnosti.
  • Investice do vládních dluhopisů zůstávají podle Fidelity International zajímavé kvůli rostoucí inflaci
    Rostoucí inflační očekávání a obavy ohledně financování zvětšujícího se deficitu USA tlačily v dubnu výnosy amerických vládních dluhopisů vzhůru. Pohyby amerického dluhu se promítly i do dalších trhů s dluhopisy a poslaly výš německé a britské. Analytici Fidelity International očekávají, že ekonomická situace bude i nadále nahrávat tomuto trendu. Pomůže tomu i rostoucí inflace.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k výbušnému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako investiční příležitost se stává stále zajímavější.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním...
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie roku 2020
    Vodíkové akcie jsou stále populárnější a jejich ceny rostou. Lidstvo dlouhodobě hledá čistší alternativy k běžným fosilním palivům. Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k raketovému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako forma investice do vodíku se stávají stále zajímavější.
  • Investice do vzácných kovů není jenom o zlatě
    Zlato v posledních měsících velmi posilovalo, za třetí kvartál zhruba o 8 %, meziročně dokonce o celých 26 %. Jeho hlavní výhodou však stále zůstává uchování hodnoty bez dramatických výkyvů v dlouhodobém horizontu. Neocenitelné je zejména v časech recese a hospodářských krizí, proto si stále drží prestižní nálepku bezpečného přístavu. Zlato však není jediný drahý kov, který je v hledáčku investorů na komoditních trzích. Mezi investiční hvězdy vzácných kovů patří bezesporu palladium (letošní číslo jedna v komoditách), platina a nesmíme opomíjet ani stříbro.
  • Investice do zlata nebo do zlatých těžařů?
    Čas od času dostanu otázku na zlato. Jestli je to dobrá investice, kdy investovat do fyzického zlata, kdy do papírového a podobně. Včera se mě ale jeden z našich čtenářů zeptal, co je podle mého názoru lepší. Zda investice do zlata, nebo do zlatých těžařů. Napadlo, mě že bych to mohl trochu rozebrat i tady na xPulsu.
  • Investice do zlata – nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2020
    Akcie těžařů zlata jsou mezi investory velmi oblíbené. Zlatý trend dlouhodobě nedosahoval dobrých výsledků, ale od roku 2019 se situace změnila a býci přebrali kontrolu. Akcie těžařů zlata mohou nesmírně profitovat z nové zlaté rally. V následujícím článku se podíváme na vše, co potřebujete jako investor vědět o zlatě a představíme vám nejzajímavější zlaté akcie pro rok 2020.
  • Investice do zlata: Praktický průvodce & 5 důvodů proč si vybrat zlato
    Možná držíte nějaké akcie a nyní, když došlo k sérii propadů, uvažujete o širší diverzifikaci a dalším zajištění. Jedním ze způsobů, jak své portfolio diverzifikovat, je investice do zlata, protože zlato má zpravidla negativní korelaci k akciovým trhům.
  • Investice do zlata prudce rostou kvůli obavám z inflace
    Množství investic do zlata prostřednictvím instrumentů ETF a ETP pokračuje v prudkém růstu.
  • Investice do zlata v roce 2019
    Cena zlata se v minulém roce v dolarovém vyjádření nezměnila. Letos by podle Světové rady pro zlato – WGC, mělo zlato mít lepší zhodnocení zejména z následujících důvodů.
  • Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!
    Lidstvo je fascinováno zlatem již po staletí. Využívá se při výrobě šperků, v elektronice i jako platidlo. Investice do zlata přitahuje obchodníky samozřejmě i v roce 2021. Zejména po slibném předchozím roku, kdy cena zlata dosáhla svých historických maxim.
  • Investice pro radost aneb Vydělat se dá i na rumu či kabelkách
    Češi už dávno nejsou v investování úplní začátečníci a například v nákupech cenných papírů, nemovitostí nebo ve vkladech do akciových fondů se mnozí z nás velmi dobře vyznají. Ukazuje se ale, že bychom potřebovali zapojit trochu fantazie. V současném světě se nabízí řada zajímavých a netradičních příležitostí, kam uložit část svých peněz.
  • Investice v době inflačního tlaku. Nový report od XTB.
    Proč je inflace důležitá? Zvýší se míra inflace ještě více? Jaké ukazatele inflace je potřeba sledovat a které instrumenty mohou být přirozeným zajištěním proti inflaci? Těmito a mnoha dalšími otázkami souvisejícími s investováním během vysokého inflačního tlaku se zabývá nejnovější report od analytiků XTB.
  • Investice versus stabilita: Klíčové rozhodnutí pro ČNB
    V nedávné době jsem četl na E15 článek profesora Tomáše Havránka na téma devizových rezerv České národní banky (ČNB). Moc mě oslovil. Autor totiž navrhuje, aby se více investovalo do akcií, což by přineslo zisk centrální bance a následně i státnímu rozpočtu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
CapXmaster