Úterý 19. březen 2024 12:11
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Investice do vzácných kovů není jenom o zlatě

15.10.2019 16:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zlato v posledních měsících velmi posilovalo, za třetí kvartál zhruba o 8 %, meziročně dokonce o celých 26 %. Jeho hlavní výhodou však stále zůstává uchování hodnoty bez dramatických výkyvů v dlouhodobém horizontu. Neocenitelné je zejména v časech recese a hospodářských krizí, proto si stále drží prestižní nálepku bezpečného přístavu. Zlato však není jediný drahý kov, který je v hledáčku investorů na komoditních trzích. Mezi investiční hvězdy vzácných kovů patří bezesporu palladium (letošní číslo jedna v komoditách), platina a nesmíme opomíjet ani stříbro.

Ohlédnutí za érou zlata

Druhou dekádu nového tisíciletí můžeme označit za éru oživení zájmu o zlato. „V září roku 2011 se cena zlata dotkla hranice 1 900 USD/oz, což je dosavadní rekord. Vzhůru ji táhla především nejistota ohledně budoucnosti eurozóny spojená se zadlužeností jednotlivých států EU,“ vysvětluje Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky, která patří mezi největší obchodníky s investičními kovy v České republice.

Současný růst ceny zlata má velmi podobné důvody. Obavy z dopadu obchodní války mezi největšími ekonomikami světa, USA a Čínou, katapultovaly cenu zlata za tři měsíce o 229 USD/oz a meziročně dokonce o 362 USD/oz. Ve zkratce jde o to, že se investoři obávají podobného scénáře, který se odehrál během poslední krize. Jen potenciální ohnisko by se přesunulo z největší ekonomiky světa do té druhé největší. Krizi by mohlo zažehnout zpomalení čínské ekonomiky a splasknutí bubliny na tamním trhu s nemovitostmi.

Platina a Palladium

„Premiantem letošní roku mezi drahými kovy je zatím palladium, které atakuje jednu hranici za druhou a je nyní nejdražší v historii,“ říká Jakub Petruška ze Zlaťáků. V únoru se cena palladia přehoupla přes hranici 1 500 USD za unci a dnes dosáhla na 1 727 USD za unci. Od počátku roku si tento kov připsal zhodnocení cca 30,86 % v USD. Také platina nezůstává pozadu a nabírá na síle a zatím si od počátku roku připisuje zhodnocení cca 21,9 % v USD.


Palladium

Hnací silou růstu ceny palladia a platiny je především zvýšená poptávka ze strany automobilového průmyslu, který přechází na ekologicky šetrnější řešení po aférách z roku 2015. Palladium i platina se používají v katalyzátorech. Rozdíl je ten, že palladium najde využití u benzínových aut, platina u naftových. Vzhledem k požadavkům trhu na benzínové motory podpořeným nedávnými změnami v legislativě je více v kurzu palladium.

Neméně důležitým důvodem pro růst je i nedostatečná nabídka, která nedokáže uspokojit rostoucí poptávku. Průmyslová odvětví poptávající palladium jsou nejvíce závislá na dodávkách z Ruska a JAR. Je tedy nasnadě, že tyto dvě země mohou ovlivňovat ceny dotyčných kovů. Jakékoliv výpadky mají v současnosti vliv i na pokles celosvětových dodávek a růst ceny.

Palladium a také platina jsou rovněž okrajově investičními kovy. „Tyto investice považujeme za rizikovější, než je tomu u zlata a stříbra. Zlato a stříbro jsou zavedené kovy, používají se nejvíce ve šperkařství a stříbro má navíc také průmyslové využití. Trh s nimi je větší a má větší tradici,“ dodává Jakub Petruška. Z tohoto důvodu je poptávka po nich stabilnější. Kovy v podobě investičních mincí a slitků jsou rovněž likvidnější. Lze je jednoduše zpeněžit, na celém světě existují obchodníci se zlatem a se stříbrem. „Zlaté mince jsou v ČR osvobozené od DPH, což mince ani slitky z platiny a palladia nejsou. To ztěžuje jejich obchodování. Jejich nabídka tudíž není příliš velká a pro obchodníky s investičními kovy jsou spíše okrajovým sortimentem,“ dodává Petruška ze Zlaťáků.




Platina 

Jak je vidět, ceny palladia a platiny rostou především z důvodu změny politiky a příklonu k ekologicky šetrnějším řešením. Průmysl je aktuálně potřebuje a je jediným silným pilířem poptávky po těchto kovech. Chybí dostatečná poptávka ve šperkařství a v investicích, která není zatím srovnatelná se zlatem či stříbrem. Pokud se při současné rychlosti technologického vývoje najdou alternativní, levnější řešení, může cena palladia i platiny opět klesnout.

Stříbro

Stříbro se svojí popularitou podobá zlatu, je po něm poptávka jak investiční, tak ve šperkařství, svým použitím v průmyslu vykazuje stejné znaky jako palladium a platina. Jeho specifikem je, že je podstatně levnější než ostatní kovy. Je tedy likvidnější a může si investici do něj dovolit větší množství zákazníků. Snadno jej také prodáte, pokud potřebujete rychle získat finanční prostředky. Ve stříbrném provedení se vyrábějí jak známé investiční mince (Wiener Philharmoniker, Maple Leaf), tak mince pamětní.  

„Při nákupu stříbra musíte mít na paměti, že jeho cenu mohou ovlivňovat i jiné síly, než je geopolitická situace, obchodní války a blížící se krize, ale jednoduše i průmyslová poptávka, a proto se v době krize může chovat jinak než zlato,“ uvádí Jakub Petruška.

Stříbro je ideální v případě, že si chcete uchovat disponibilní zásobu pro případ nouze. Jelikož je stříbro levnější než zlato, dá se lépe a bez obav skladovat v domácích podmínkách. Důvěra ve stříbro je rovněž podložena několika tisíciletími zkušeností. Stříbrné investiční mince jsou dodnes vnímány jako alternativa k současným penězům a jsou velmi likvidní. Prodávají se ve velkých objemech a na kusy se jich prodá více než zlatých slitků a mincí dohromady.

Ze vzácných kovů obchodovaných ve fyzické formě drží stále prim zlato a stříbro. Poptávají ho centrální banky, velké instituce i drobní investoři. Alternativní kovy jsou spíše doménou komoditních trhů a ve fyzické podobě jsou obchodovány jen okrajově. Trend na zlatě je aktuálně velmi silný, jak ukazují předešlé korekce, se kterými se zlato zatím vždy vyrovnalo. Poslední proběhla na začátku října a poslala žlutý kov 1. října až k 1 473 USD za unci, v pátek 4. října se však cena vrátila zpátky na hranici 1 500 USD.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do stříbra: Nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019
    Stříbro je mezi investory tradičně velmi populární komoditou. Nyní, když turbulence na světových akciových trzích opět nabírají na síle, se investoři tradičně uchylují k drahým kovům jako k bezpečným přístavům v době nejistoty. Investice do stříbra určitě nepatří mezi minoritní typ investování.
  • Investice do stříbra – nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2020
    Vzácné kovy byly od krize COVID-19 ve středu zájmu mnoha investorů a po letech bočního pohybu jsme opět zaznamenali rostoucí trendy. Akcie těžařů stříbra a zlata se v posledních měsících vyvíjely velmi pozitivně. Hlavním důvodem je fakt, že investoři, kteří reagovali na prudký pokles globálního růstu v důsledku pandemie COVID-19, považují drahé kovy za tradičně bezpečná útočiště.
  • Investice do svobody v nejisté době
    Jak kdysi prohlásil Karel Gott, peníze nejsou všechno. Je tu ještě zlato a cenné papíry. Tímto bonmotem chtě či nechtě mistr hlasu prokázal, že krom zpěvu ovládal i základní myšlenku stavby vyváženého portfolia, jak ji v podcastu Offline Štěpána Křečka vyjádřil expert na investování do drahých kovů David Slezák. Právě o roli zlata při investování a o jeho významu v nadcházející krizi si můžete přečíst i v tomto článku.
  • Investice do uhlí, Křetínský investuje miliardu, uhlí se rekordně dařilo
    Letošní rok byl pro uhlí velmi dobrý. Ve střední Evropě ale bude po ukončení těžby v OKD uhlí znatelně v budoucnu chybět, proto do něj Daniel Křetínský investuje celou miliardu.
  • Investice do veteránů, houslí či vína. První online investiční galerie v česku, Portu Gallery, nabízí atraktivní příležitosti
    Investiční galerie Portu Gallery navazuje na první robo-advisory investiční platformu Portu, která v České republice funguje už několik měsíců. Portu si klade za cíl demokratizovat investiční trh a otevřít ho tak široké veřejnosti.
  • Investice do vládních dluhopisů zůstávají podle Fidelity International zajímavé kvůli rostoucí inflaci
    Rostoucí inflační očekávání a obavy ohledně financování zvětšujícího se deficitu USA tlačily v dubnu výnosy amerických vládních dluhopisů vzhůru. Pohyby amerického dluhu se promítly i do dalších trhů s dluhopisy a poslaly výš německé a britské. Analytici Fidelity International očekávají, že ekonomická situace bude i nadále nahrávat tomuto trendu. Pomůže tomu i rostoucí inflace.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k výbušnému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako investiční příležitost se stává stále zajímavější.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním...
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie roku 2020
    Vodíkové akcie jsou stále populárnější a jejich ceny rostou. Lidstvo dlouhodobě hledá čistší alternativy k běžným fosilním palivům. Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k raketovému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako forma investice do vodíku se stávají stále zajímavější.
  • Investice do vody: 3 zajímavé akcie pro vaše portfolio
    O akcie společností, které se angažují ve vodním sektoru, je mezi investory stále větší zájem. Populační růst v kombinaci se změnou klimatu a dalšími faktory způsobují, že pitná voda začíná být z dlouhodobého hlediska nedostatkovým zbožím.
  • Investice do zlata nebo do zlatých těžařů?
    Čas od času dostanu otázku na zlato. Jestli je to dobrá investice, kdy investovat do fyzického zlata, kdy do papírového a podobně. Včera se mě ale jeden z našich čtenářů zeptal, co je podle mého názoru lepší. Zda investice do zlata, nebo do zlatých těžařů. Napadlo, mě že bych to mohl trochu rozebrat i tady na xPulsu.
  • Investice do zlata – nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2020
    Akcie těžařů zlata jsou mezi investory velmi oblíbené. Zlatý trend dlouhodobě nedosahoval dobrých výsledků, ale od roku 2019 se situace změnila a býci přebrali kontrolu. Akcie těžařů zlata mohou nesmírně profitovat z nové zlaté rally. V následujícím článku se podíváme na vše, co potřebujete jako investor vědět o zlatě a představíme vám nejzajímavější zlaté akcie pro rok 2020.
  • Investice do zlata: Praktický průvodce & 5 důvodů proč si vybrat zlato
    Možná držíte nějaké akcie a nyní, když došlo k sérii propadů, uvažujete o širší diverzifikaci a dalším zajištění. Jedním ze způsobů, jak své portfolio diverzifikovat, je investice do zlata, protože zlato má zpravidla negativní korelaci k akciovým trhům.
  • Investice do zlata prudce rostou kvůli obavám z inflace
    Množství investic do zlata prostřednictvím instrumentů ETF a ETP pokračuje v prudkém růstu.
  • Investice do zlata v roce 2019
    Cena zlata se v minulém roce v dolarovém vyjádření nezměnila. Letos by podle Světové rady pro zlato – WGC, mělo zlato mít lepší zhodnocení zejména z následujících důvodů.
  • Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!
    Lidstvo je fascinováno zlatem již po staletí. Využívá se při výrobě šperků, v elektronice i jako platidlo. Investice do zlata přitahuje obchodníky samozřejmě i v roce 2021. Zejména po slibném předchozím roku, kdy cena zlata dosáhla svých historických maxim.
  • Investice pro radost aneb Vydělat se dá i na rumu či kabelkách
    Češi už dávno nejsou v investování úplní začátečníci a například v nákupech cenných papírů, nemovitostí nebo ve vkladech do akciových fondů se mnozí z nás velmi dobře vyznají. Ukazuje se ale, že bychom potřebovali zapojit trochu fantazie. V současném světě se nabízí řada zajímavých a netradičních příležitostí, kam uložit část svých peněz.
  • Investice v době inflačního tlaku. Nový report od XTB.
    Proč je inflace důležitá? Zvýší se míra inflace ještě více? Jaké ukazatele inflace je potřeba sledovat a které instrumenty mohou být přirozeným zajištěním proti inflaci? Těmito a mnoha dalšími otázkami souvisejícími s investováním během vysokého inflačního tlaku se zabývá nejnovější report od analytiků XTB.
  • Investice versus stabilita: Klíčové rozhodnutí pro ČNB
    V nedávné době jsem četl na E15 článek profesora Tomáše Havránka na téma devizových rezerv České národní banky (ČNB). Moc mě oslovil. Autor totiž navrhuje, aby se více investovalo do akcií, což by přineslo zisk centrální bance a následně i státnímu rozpočtu.
  • Investice: vloni motor, letos brzda
    Posledních několik vydání našeho čtvrtletníku Ekonomické výhledy se neslo ve znamení titulů Chuť utrácet domácnosti neopustí, 2016: třetí rok bez inflace či před rokem publikovaný Růst mezd: později, ale přece. S odstupem času můžeme konstatovat, že se na těchto závěrech v zásadě nic nemění. Ekonomický růst je natolik robustní, že rekordní zaměstnanost se dále zvyšuje a trh práce začíná narážet na své limity. Výsledkem je stále větší tlak na růst nominálních mezd. Ten letos bude atakovat čtyřprocentní růst. Vyplňuje se i nízkoinflační scénář, což znamená i vysoký růst reálných mezd.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Instaforex ebook