Úterý 19. březen 2024 05:48
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex Dakar

Investice do ropy – 4 nejlepší ropné akcie současnosti

31.10.2019 17:20  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejlepší ropné akcie v roce 2019

Obchod s ropou je v současné době opět trochu hrbolatý. Poté, co americko-čínský konflikt po určitou dobu zasáhl cenu ropy, eskalující konflikt v Íránu způsobil částečné oživení. Pro investory by stále relativně levná cenová hladina ropy mohla nabídnout dlouhodobé možnosti vstupu pro vybrané ropné akcie.

Ropné akcie jsou populární mezi investory i intradenními obchodníky kvůli vysoké volatilitě. Velké množství produkované ropy způsobilo prudký pokles ceny ropy. Můžeme v dohledné době očekávat korekci?

V tomto článku naleznete 4 nejlepší ropné akcie, které mohou těžit z nárůstu ceny černého zlata.

V následujícím článku se dočtete:

  1. Co je komoditní ropa a jak se dělí?
  2. 3 hlavní odvětví v ropném a plynárenském průmyslu
    • 2.1 Upstream: průzkum a produkce
    • 2.2 Midstream: doprava a skladování
    • 2.3 Downstream: příprava a použití
    • 2.4 Integrovaná ropná společnost
  3. Obchodní spor mezi USA a Čínou má negativní vliv na cenu ropy
  4. Napětí na Blízkém východě vyvolává nejistotu a obavy z nabídky ropy
  5. Trump vyvíjí tlak na země OPEC
  6. Dlouhodobě dobré vyhlídky na cenu ropy
  7. Investice do ropných akcií
  8. Jaké jsou nejlepší ropné akcie v roce 2019?
    • 8.1 Royal Dutch Shell
    • 8.2 Scorpio Tankers
    • 8.3 ConocoPhillips
    • 8.4 Enbridge
  9. Obchodování ropných akcií u LYNX

Nejlepší ropné akcie

Co je komoditní ropa a jak se dělí?

Když mluvíme o komoditní ropě, která se obchoduje na finančních trzích, rozlišujeme dva typy. Nejoblíbenější a také nejobchodovanější ropou na světě je americká ropa zvaná WTI. Světlá lehká ropa (WTI) je široce používána v amerických rafinériích a je považována za jeden z nejdůležitějších ukazatelů cen ropy.

Dalším důležitým typem ropy je ropa brent. Tento druh ropy je důležitým měřítkem pro ropu v Evropě, Africe a na Středním východě. Název je odvozen od ropného pole Brent v Severním moři.

3 hlavní odvětví v ropném a plynárenském průmyslu

U akcií souvisejících s ropou rychle pomyslíte na společnosti, které se aktivně zabývají produkcí ropy. To je samozřejmě pravda, ale ropné odvětví zahrnuje mnohem více činností. Zvažte například rafinaci ropy, distributory ropy nebo společností přepravujících fosilní paliva.

Různé činnosti v ropném a plynárenském průmyslu jsou obecně rozděleny do 3 hlavních odvětví: upstream, midstream a downstream.

Upstream: průzkum a produkce

Upstream sektor se zaměřuje na průzkum a produkci (E&P). Společnosti působící v tomto odvětví se zabývají alokací a těžbou ropy a zemního plynu. Analýza výsledků geologických a seismických průzkumů určuje, kde se nacházejí podzemní ložiska ropy a zemního plynu.

Specializované společnosti, například Fugro & Petroleum Geo-Services, se zabývají pouze hledáním vhodných míst pro otevření nových vrtů. Tyto společnosti shromažďují údaje z mořského a zemského povrchu a na základě toho poskytují data o poloze nových ložisek.

Po alokaci nového ložiska ropy nebo zemního plynu se v časovém horizontu několika měsíců až let surovina v dané lokalitě začne těžit. Mnoho společností, jako je Saudi Aramco, Royal Dutch Shell a Sinopec těží ropu z půdy vrtáním a následným čerpáním kapaliny. Ropné ložiska se nacházejí jak na souši, tak ve vodě. Dalším typem je břidlicová ropa, která se extrahuje z břidlice, což je druh jílového kamene.

V tomto odvětví jsou však také společnosti, které poskytují pouze technické produkty a služby pro těžbu ropy a zemního plynu. Příklady společností v tomto odvětví jsou: Schlumberger, Baker Hughes a Halliburton Company.

Midstream: doprava a skladování

Midstream se zabývá zpracováním, přepravou a skladováním ropy a zemního plynu po těžbě. Toto odvětví tvoří důležité spojení mezi předcházejícím a navazujícím sektorem. Společnosti působící v této oblasti sbírají surový materiál a dopravují ho do rafinérií prostřednictvím potrubí, kamionů, nákladních lodí, tankerů a nákladních vlaků.

Příklady společností, které jsou v tomto procesu aktivní, jsou Scorpio Tankers & Enbridge Inc.

Downstream: příprava a použití

Následné odvětví se zaměřuje na rafinaci ropy a zpracování / čištění zemního plynu. Do tohoto odvětví spadají také společnosti, které se zabývají prodejem a distribucí různých konečných produktů. Mezi konečné produkty patří například benzín, nafta, letecký benzín, petrolej, plasty, maziva, asfalt a podobně.

Příklady společností v tomto odvětví jsou Marathon Petroleum, Valero Energy, Exxon Mobil & Phillips 66.

Integrovaná ropná společnost

Integrovaná ropná společnost

Existují také společnosti, které se zabývají téměř všemi aspekty ropného a plynárenského průmyslu. Integrovaná ropná společnost organizuje své činnosti, a to jak upstream, mindstream, tak downstream. Tyto společnosti pokrývají téměř celý řetězec od alokace až po distribuci ropy a zemního plynu.

Příkladem jsou BP, ExxonMobil nebo Royal Dutch Shell. Většinu těchto společností veřejnost zná, protože spravuje benzinové stanice podél dálnic a silnic.

Obchodní spor mezi USA a Čínou má negativní vliv na cenu ropy

Po prudkém poklesu hodnoty ze 110 USD za barel v roce 2014 na 30 USD za barel v roce 2016, prošla ropa brent silnou korekcí, během které se cena vzrostla o více než 150 % na cenu 85 USD.

Ropa West Texas Intermediate (WTI) se na podzim roku 2018 zdvojnásobila na více než 75 USD za barel. Po prudkém zpomalení na konci roku 2018 se ropa opět ocitla pod silným tlakem.

Obchodní spor mezi USA a Čínou neustále eskaluje, takže stále více účastníků trhu se obává negativních důsledků pro globální ekonomiku, a tím slábne poptávka po ropě.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Napětí na Blízkém východě vyvolává nejistotu a obavy z nabídky ropy

Eskalující íránský konflikt způsobil částečné oživení cen. Po sabotáži a útocích na ropné tankery v Hormuzském průlivu posílily USA svou přítomnost vojsk v regionu. Zhruba pětina světové ropy pochází právě z tohoto regionu.

V íránsko-irácké válce od roku 1980 do roku 1988 bylo v Hormuzském průlivu napadeno přibližně 450 lodí.

Sestřelení průzkumného dronu USA, který byl sestřelen Íránem, způsobil silné politické turbulence ze strany USA. Trump okamžitě nařídil sérii protiútoků ze strany USA, které byly na poslední chvíli odvolány. Rostoucí nebezpečí vojenského konfliktu mělo přímý dopad na cenu ropy, která výrazně vzrostla.

Trump vyvíjí tlak na země OPEC

Americká vláda Donalda Trumpa se chce vyhnout růstu cen ropy, protože rostoucí ceny benzínu snižují disponibilní příjem amerických voličů. V loňském roce se Donald Trump ostře opřel o členy OPEC, jelikož se mu zdála cena ropy příliš vysoká.

Trump také vyhrožoval, že spojeneckým státům, kteří jsou členy OPEC bude v budoucnosti účtovat peníze za vojenskou ochranu.

To, zda by taková ohrožující gesta měla v dlouhodobém horizontu dosáhnout žádoucího efektu, je sporné, protože organizace zemí vyvážejících ropu, která spolu s Ruskem dodává přibližně 40 % světové ropy, nedávno snížila produkci na 5leté minimum.

Jinde se však nabídka rozšiřuje, neboť země, které nejsou členy OPEC, zejména USA, významně rozšiřují svou produkci. Například americká těžba ropy se díky novým těžebním technikám (břidlicový olej, štěpení) v posledních deseti letech více než zdvojnásobila.

Členské státy OPEC

Dlouhodobě dobré vyhlídky na cenu ropy

Celkově by poptávka po ropě měla v následujících letech vzrůst. Především rostoucí průmyslové státy jako Čína, Indie nebo Brazílie jsou zodpovědné za rostoucí poptávku po černém zlatě. Ropa bezesporu v nejbližších letech zůstane nejvýznamnější komoditou na světovém trhu.

LYNX TIP: Chcete se dozvědět více o komoditách? Sledujte články věnované tématu komodit

Nejen vysoké ceny ropy zvyšují zisk ropných společností. Masivní snížení nákladů v důsledku poklesu cen ropy v roce 2016 také přispěly k vynikajícímu zisku energetických gigantů.

Podle společnosti Morgan Stanley pět největších ropných společností Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell a Total snížilo kapitálové výdaje o 40 % a snížilo provozní náklady v průměru o 20 %.

To nyní zvyšuje volný peněžní tok, takže ropný průmysl jako celek nyní prožívá zlaté období. Není divu, že společnosti jako BP a Royal Dutch Shell hýčkají své akcionáře zpětným odkupem akcií a vysokými dividendovými výnosy.  V následujícím textu Vám představíme 3 nejlepší ropné akcie v roce 2019.

Investice do ropných akcií

Do ropy se samozřejmě dá investovat i jinými způsoby – například skrze futures či ETF. Nicméně investice do akcií silných ropných společností, které často vyplácejí vysoké dividendy, je velmi vhodným způsobem. Některé akcie ropných společností jsou méně citlivé na pohyby cen ropy, a proto je lze zařadit mezi defenzivní akcie.

Čtěte takéCL | Futures kontrakt na ropu

Podrobnou analýzou společnosti můžete investovat do konkrétní činnosti v ropném odvětví. Můžete si například vybrat producenty ropy, nebo dát přednost společnosti, která zajišťuje přepravu ropy a zemního plynu.

Jaké jsou nejlepší ropné akcie v roce 2019?

Vzhledem k relativně vysoké volatilitě ceny ropy často dochází k velkým cenovým pohybům ropných akcií. V posledních letech ropné společnosti utrpěly značné rány v důsledku prudkého poklesu cen ropy a tvrdé konkurence.

Existuje několik způsobů, jak mohou investoři těžit z vyšších cen černého zlata: ropné fondy, ropné ETF, opce, warranty, futures nebo certifikáty. Nejlepší volbou je však nakoupit 2 nebo 3 silné ropné akcie, které těží z dobré situace a ropném trhu.

Následující čtyři vybrané ropné společnosti mají v roce 2019 velký potenciál k tomu, aby patřily mezi vítězné tituly:

1. Akcie Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (Symbol: RDSA – ISIN: GB00B03MM408 – měna: EUR) je jednou z největších energetických společností na světě v odvětví ropy a plynu. Shell se podílí na výzkumných a vývojových projektech ve více než 70 státech a je jedním z největších distributorů paliv a maziv na světě.

Royal Dutch Shell je po mnoho desetiletí jedním z favoritů na akciových trzích zejména díky atraktivní a udržitelné dividendě. Dividenda společnosti nebyla od roku 1943 nikdy snížena ani převedena. V současné době společnost vyplácí dividendy ve výši 0,47 USD na čtvrtletní bázi, což je 1,88 USD za rok. Dividendový výnos je 7 %. Nicméně dividenda není dlouhodobě udržitelná v důsledku nízkých cen ropy. Shell ovšem v minulosti prokázala, že má dostatečné rezervy a postupy, aby byla dividenda stabilně vyplácena.

Akcie Shell si v posledních letech ve srovnání s konkurencí vedly dobře. Shell těží z globálního rozsahu svých činností, zatímco mnoho konkurentů se zaměřilo například výhradně na Spojené státy americké.  Vzhledem k mnoha investicím se v USA momentálně nachází obrovské zásoby ropy a plynu, což tlačí dolů ceny a marže mnoha producentů ropy. Některé společnosti, jako je Exxon Mobil, mají mnoho rafinérií a chemických závodů, zatímco společnost Shell se více zaměřuje na maloobchodní distribuce ropy a zemního plynu prostřednictvím čerpacích stanic.

V roce 2016 navíc společnost koupila britského producenta plynu BG Group za 47 miliard GBP.

Poslední 2 roky byly pro společnost excelentní. Po zdvojnásobení zisku v roce 2017 vzrostly tržby v roce 2018 o dalších 80 % z 13 miliard na 23,4 miliardy USD. Zisk na akcii vzrostl z 1,56 na 2,80 USD. Tržby také vzrostly o 27 % na 388 miliard USD z 305 miliard USD před rokem.

Akcie Royal Dutch Shell (RDSA) - grafGraf akcie Royal Dutch Shell. Zdroj: LYNX Trading.

Skutečnost, že cena ropy v posledních dvou letech prudce vzrostla, byla jednoznačně přínosem pro britsko-holandskou ropnou a plynárenskou společnost.

Při pohledu na zisk na akcii u společnosti Shell vidíme, že zisk 2,33 USD je dostatečný k výplatě dividendy 1,88 USD ročně. Rozvaha společnosti Shell stále vypadá docela silně a v současné době za akcii platíte zhruba desetinásobek zisku. Částečně kvůli snížení volné hotovosti se společnosti Shell v posledních letech podařilo snížit svůj dluh na 61,9 miliardy USD a čistý dluh činí 43,4 miliardy USD. Pro společnost s tržní hodnotou 220,3 miliardy USD je toto snadno udržitelné zadlužení. Úvěrové agentury tedy společnosti přisuzují velmi vysoký rating.

Pozitivní vývoj bude pravděpodobně pokračovat. Díky několika zahájeným projektům v letošním i příštím roce by měl peněžní tok v letech 2018 až 2020 vzrůst nejméně o dalších 5 miliard USD. Analytici očekávají v běžném roce nárůst zisku o 8 %. Podíl vlastního kapitálu je nyní více než 50 %.

Největší evropská ropná společnost vyplácí dividendu nepřetržitě od roku 1945 a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit.

Největší evropská ropná společnost navíc realizuje od roku 2017 rozsáhlý program odkupu akcií ve výši 25 miliard USD, který by měl být v roce 2020 ukončen.

Akcie je relativně dobře chráněna proti cenovým výkyvům silnou bilancí, spolehlivě vysokou dividendou a enormním programem zpětného odkupu akcií. S dalším růstem cen ropy však stále existuje značný růstový potenciál.

LYNX TIP: O tom, jak fungují akcie blíž, se můžete dočíst v našem akciovém průvodci.

2. Akcie Scorpio Tankers (STNG)

Společnost Scorpio Tankers (Symbol: STNG – ISIN: MHY7542C1306 – měna: USD) je aktivní v midstream odvětví. Scorpio Tankers vlastní lodě pro přepravu ropných produktů. Společnost má dokonce největší a nejmodernější flotilu tankerů na světě. V posledních letech lodní doprava nezažívala nejlepší časy, nicméně nyní je velký prostor pro zotavení.

Věk aktivních lodí na světě prudce vzrostl a staré lodě budou muset být v dohledné době nahrazeny novými. Nová nařízení IMO 2020 ohledně emisí mohou být navíc katalyzátorem vyšších sazeb a úprava a následný převod starých lodí se nemusí vyplatit.

Současně stále roste poptávka po přepravě prostřednictvím tankerů, zejména kvůli většímu vývozu z USA. Zdá se však, že výroba nových tankerů neroste. V důsledku toho je patrné, že sazby jsou letos mnohem vyšší než v roce 2018. Další zvýšení sazeb může prospět ziskovosti Scorpio.

Akcie Scorpio Tankers (STNG) - grafGraf akcie Scorpio Tankers. Zdroj: LYNX Trading.

Cena akcií Scorpio Tankers prorazila z klesajícího trendu na začátku tohoto roku. Poté trend prolomil silnou resistenci na ceně 31 USD, což nadále zlepšilo technický obraz. Není vyloučeno, že se akcie podívají až na cenu 45 USD.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

3. Akcie ConocoPhillips

Třetí největší americká ropná společnost ConocoPhillips (Symbol: COP – ISIN: US20825C1045 – měna: USD) se sídlem v Houstonu v Texasu se zaměřuje výhradně na průzkum a těžbu ropy.

ConocoPhillips se velmi těžko vypořádala s kolapsem cen ropy od roku 2014. Drastické snížení nákladů, odprodej a snížení dividend byly jediným způsobem, jak byla společnost schopná v krátkodobém horizontu přežít. Úsporná opatření mezitím přinášejí ovoce, což tlačí čisté výrobní náklady na barel až na 35 USD.

Obnovený růst cen ropy se postará o to, aby se společnost vrátila zpět. Mezitím je ConocoPhillips rentabilní i při ceně ropy 50 USD a od druhého čtvrtletí roku 2017 zisky pomalu rostou.

Na konci roku 2017 vydala společnost, která má v současné době na burze hodnotu zhruba 69 miliard USD, tříletý obchodní plán. Americká nadnárodní ropná společnost chce po konsolidaci opět mírně růst a investovat zhruba 5,5 miliardy USD ročně.

Cílem je dosáhnout ročního zvýšení výroby o 5 %, zatímco peněžní tok by měl zároveň vzrůst nejméně o 10 %.

Akcie Conoco Phillips (COP) - grafGraf akcie ConocoPhillips. Zdroj: LYNX Trading.

Dokud bude cena ropy minimálně 50 USD, chce společnost odkoupit své vlastní akcie v hodnotě 1,5 až 2 miliardy dolarů ročně a snížit dluh o 5 miliard USD ročně. Celkově je cílem společnosti každoročně vrátit 20 % až 30 % svého volného peněžního toku akcionářům.

Ve fiskálním roce 2018 dosáhla společnost tržeb ve výši 6,3 mld. USD. Analytici v běžném finančním roce 2019 v současné době očekávají zisk na úrovni předchozího roku. Stejně jako u ostatních ropných společností přispělo snížení nákladů i růst cen ropy od roku 2016 k výraznému zlepšení výkonnosti.

Energetická společnost svým akcionářům od začátku roku 2019 vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 0,305 USD, což meziročně zvyšuje její výplatu o 7 %. Pokud se však podnikání bude i nadále vyvíjet pozitivně, dividenda by měla být postupně dále zvyšována.

Tvrdé škrty, na které byla ConocoPhillips nucena přistoupit kvůli krizi cen ropy, osvobodily společnost z nákladové zátěže a opět z ní učinily konkurenčního hráče. Společnost by nyní měla mít nepoměrný prospěch z rostoucích cen ropy. Rovněž Conoco Phillips vykázala silná výrobní čísla a posílila své portfolio vstupem do nových partnerství na Aljašce, což je území s obrovským potenciálem

V současné akcie stojí přibližně desetinásobek zisku a dividendový výnos je 3 %.

LYNX TIP: Sledujte pravidelné akciové analýzy ve vzdělávací a zpravodajské sekci zaměřené na akcie

4. Akcie Enbridge (ENB)

Dalším způsobem, jak reagovat na oživení cen ropy, je nákup akcií ve společnostech přepravujících surovinu, jako je společnost Enbridge (Symbol: ENB – ISIN: CA29250N1050 – měna: USD), která je jednou z největších ropovodních společností v Severní Americe.

Společnost provozuje rozsáhlou plynovodní síť, která přepravuje ropu a zemní plyn na území USA a Kanady. Společnost vlastní nejdelší přepravní systém ropy a kapalných uhlovodíků v Severní Americe.

Enbridge není prakticky ovlivněna změnou cen komodit, jelikož většinu svých peněz vydělávají přepravou energie. Delší období nízkých cen energie může samozřejmě snížit objem produkce ropy a plynu, což v konečném důsledku znamená nižší objemy a nižší příjmy pro dopravce, jako je Enbridge.

Riziko je však omezené vzhledem ke stále vyšší spotřebě energie v naší společnosti. Společnost přepravuje také zemní plyn, což diverzifikuje rizika. Ropa může čelit obtížné budoucnosti kvůli rostoucí poptávce po elektrických vozidlech, ale podle odborníků zemní plyn zůstane v příštích desetiletích důležitým zdrojem energie.

Akcie Enbridge (ENB) - grafGraf akcie Enbridge. Zdroj: LYNX Trading.

Rok 2018 byl pro Enbridge velmi dobrý. Společnost dosáhla vrcholu množství přepravovaných komodit. Budoucnost také vypadá optimisticky – Enbridge předpokládá navýšení přepravní kapacity zemního plynu, zejména v severovýchodních Spojených státech. Kromě toho má Enbridge malé portfolio obnovitelných zdrojů energie, které plánuje v průběhu času rozšiřovat.

V roce 2018 bylo prodlouženo 98 % kontraktů, což společnosti zajišťuje poměrně stabilní cash flow. Enbridge provozuje obchodní model s relativně nízkým rizikem a silnou a spolehlivou zákaznickou základnu.

Akcie se v současné době obchodují s přibližně na 20násobku zisku a poskytují dividendový výnos 6 %. Očekáváme, že tato dividenda bude udržitelná, protože společnosti Enbridge se podařilo zvyšovat její dividendu po dobu 22 po sobě následujících let, a to navzdory mnohonásobným recesím a klesajícím cenám energie.

Obchodování ropných akcií

LYNX nabízí obchodování s ropnými akciemi přímo na domácích burzách. Můžete těžit z vysokého objemu obchodování a z úzkého spreadu.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty
anticyklické a defenzivní akcie

3 nejlepší anticyklické a defenzivní akcie roku 2019

09. října 2019 | Akcie

Když nastane recese, přesto zde zůstane mnoho nepostradatelných produktů a služeb, které se budou využívat i nadále. Objevte jak v této situaci profitovat.

Číst dále
Internet of things - nejlepsi akcie

5 nejlepších akcií Internet of Things (IoT) roku 2019

02. října 2019 | Akcie

Co to je „Internet of Things“ (zkráceně IoT) neboli internet věcí? Zjistěte, proč je megatrend zvaný internet věcí tak fascinující a jak do něj investovat.

Číst dále
vanad jako investice

3 nejlepší vanadiové akcie roku 2019

19. srpna 2019 | Akcie

Vanad je relativně neznámá surovina, do které lze investovat prostřednictvím akcií. Proč je vanad tak zajímavý, aby se do něj vyplatilo investovat?

Číst dále

The post Investice do ropy – 4 nejlepší ropné akcie současnosti appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Graf | Breakout Trader | Breakout | Daně | Obchod s ropou | Investice do ropy | IOT | Ceny benzínu | Obchodní model | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Akcie roku | Akcie roku 2019 | Investujte do akcií | Internet of Things (IoT) | Internet of Things | Nejlepší vanadiové akcie | Pokles ceny ropy | Poptávka po ropě | Vlastní akcie | Program odkupu akcií | Saudi Aramco | Kapitálové výdaje | Vanad | Vanadiové akcie | Defenzivní akcie | Ropné akcie | Akcie a ETF | Růst cen ropy | Zvýšení sazeb | Obchodovat s akciemi | Royal Dutch Shell | RDSA | Pokles ceny | Jak fungují akcie | LYNX Trading | ExxonMobil | Příjmy | Americká vláda | Výnosy | Průzkum | Chevron | Exxon | Poplatky | Sinopec | Země OPEC | Ropná společnost | Ropné společnosti | Akcie ropných společností | Halliburton | Miliardy dolarů | Odvětví ropy | Příprava | Energie | Podnikání | Brazílie | Baker Hughes | Aramco | Burze | Kontrakt | Tržby | Cenová hladina | West Texas Intermediate (WTI) | Spojené státy | ROCE | Intermediate | Indie | Čistý dluh | Benzín | Zisky | Zemní plyn | WTI | Řízení rizika | Ropy | Převodník měn | Pro investory | Nákup akcií | Management | Komoditní | Investice do akcií | Fondy | Eura | Dolar | Cena akcií | Cena | Brent | Analýzy | Akcie Shell | Ceny akcií | Zásoby ropy | Donald Trump | LYNX | Výrobní náklady | Investovat | Obchodovat | Futures kontrakt | Těžba ropy | Zisk | Exxon Mobil | Produkce ropy | Investoři | Cena ropy | Morgan Stanley | Obchodování | GBP | USD | EUR | Analytici | Zisk na akcii | Warranty | Výnos | VaR | Trigger | Trend | Trading | Trader | Ropa | Riziko | Rating | Portfolio | Opce | Obchodník | Nabídka | Měna | Marže | Investování | Investor | Investice | Intradenní obchodník | ISIN | Futures | Dividendový výnos | Dividenda | Distribuce | Certifikáty | Cash flow | Analýza | Alokace | Akcie | Sazby | Rizika | Akciové tipy | Recese | Poptávka | Dividendy | ETF | Ropa Brent | Ceny ropy | Obchodní plán | Obchodní deník | OPEC | USA | Peníze | Čína | Money management |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do obranného průmyslu Čechy zaujaly. Jen za první tři měsíce svěřili novému fondu RSBC Defence více než čtvrt miliardy korun
    RSBC Defence, první český fond kvalifikovaných investorů zaměřený výhradně na obranný průmysl, dokončil velmi úspěšné upisovací období. Investoři do něj jen během třetího čtvrtletí 2022 vložili více než 250 milionů korun. Kromě unikátní strategie zaměřené na zhodnocování peněz v obranném průmyslu, výrobě a technologiích fond investory oslovuje také zajištěným výnosem na úrovni 8 % či 9 % ročně v závislosti na investiční třídě podle objemu investice.
  • Investice do palladia – 3 nejlepší palladiové akcie roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do palladia – 5 nejlepších palladiových akcií roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do platiny: 3 nejlepší platinové akcie roku 2019
    Platina jako vzácný kov s širokým využitím napříč sektory patří mezi suroviny, o které prozatím mnoho investorů neprojevuje zájem. Je to ale chyba? Zlato a stříbro jsou sice mezi obchodníky nejznámější, ale zdaleka se nejedná o jediné komodity, do kterých stojí za to investovat. Platina je, stejně jako jiné drahé kovy, považována za bezpečné útočiště navíc i v dobách recese.
  • Investice do průmyslových nemovitostí v novém. Conseq Investment Management spouští fond fondu Accolade
    Accolade Industrial Fund, který nedávno oslavil pět let fungování, spravuje aktiva již 743 středních a velkých investorů. Společnost Conseq Investment Management, s níž Accolade dlouhodobě spolupracuje, nyní zpřístupňuje investování do průmyslových nemovitostí i investorům, kteří disponují menším kapitálem. Prostřednictvím nově vzniklého Accolade Industrial feeder fondu do nich bude možné investovat od 1 mil. CZK. Navíc budou mít investoři možnost fond kombinovat s ostatními fondy kvalifikovaných investorů z rodiny Conseq, a Accolade si přikoupit již za 100 000 Kč.
  • Investice do půjček: Zde jsou aktuální žádosti půjček, do kterých můžete investovat s prům. výnosem 12,63 % p.a.
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují platformy, prostřednictvím kterých můžete půjčovat své peníze reálným lidem a získávat výnos až několik desítek procent ročně nebo naopak – půjčovat si přímo od lidí. Jedná se o tzv. P2P (peer-to-peer) půjčování peněz, které je ve světě zcela běžné (největší zahraniční společností je Lending Club, který je veden na americké burze).
  • Investice do realitních fondů získávají na popularitě. Nově jdou koupit i na platformě opPORTUnity od Portu
    Portu na své platformě opPORTUnity nabízí nový investiční produkt od společnosti WOOD & Company. Nemovitostní fond WOOD & Company Realitní – otevřený podílový fond investuje do komerčních realit ze segmentu kancelářských a retailových budov. Je určen pro retailové investory, kterým umožní být součástí silného realitního portfolia WOOD & Company. Investice v minimální výši 100 korun je na opPORTUnity zpřístupněna v prvotní fázi bez jakýchkoliv vstupních a výstupních poplatků.
  • Investice do realit ovlivňují i podmínky hypoték. Propad trhu s hypotékami zatím nenastal.
    Avizovaný propad na hypotéčním trhu zatím nebyl zaznamenán. Objem půjček na bydlení v roce 2018 byl dokonce rekordní a dosáhl výše 232 miliard korun.
  • Investice do robotiky a umělé inteligence: nejlepší robotické akcie v roce 2020
    Investování do robotických akcií je stále populárnější. Přestože robotika není ještě vyloženě součástí našich každodenních životů, roboti jsou stále důležitější v odvětvích, jako je letecký, automobilový, lékařský a potravinářský průmysl. Jaký vývoj probíhá v tomto odvětví? A které robotické akcie jsou momentálně zajímavé? V tomto článku probereme vše, co potřebujete vědět o megatrendu robotiky a představíme vám nejperspektivnější akcie z tohoto ekonomického sektoru.
  • Investice do ropy a plynu klesají
    Britská komise pro energetickou transformaci ve své nedávné zprávě uvedla, že pro přechod na čistou planetu s nulovými emisemi do roku 2050 se investice do energetické transformace musí zvýšit na 3,5 bilionu dolarů ročně. Obrovské množství peněz půjde na vybudování větší kapacity pro výrobu větrné a solární energie, zatímco část z celkové částky půjde na budování infrastruktury, bateriové úložiště a sezónní skladování.
  • Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti
    Ceny akcií ze sektoru solární energie rostou raketovým tempem. Technologie alternativních zdrojů energie využívá stále více společností i domácností. Potřeba udržitelné energie je stále jasnější. Solární technologie jsou navíc díky neustálým inovacím stále levnější a dostupnější. Co se přesně děje na zajímavém solárním trhu? A jak můžete z aktuálního vývoje jako investor profitovat?
  • Investice do stříbra: Nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019
    Stříbro je mezi investory tradičně velmi populární komoditou. Nyní, když turbulence na světových akciových trzích opět nabírají na síle, se investoři tradičně uchylují k drahým kovům jako k bezpečným přístavům v době nejistoty. Investice do stříbra určitě nepatří mezi minoritní typ investování.
  • Investice do stříbra – nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2020
    Vzácné kovy byly od krize COVID-19 ve středu zájmu mnoha investorů a po letech bočního pohybu jsme opět zaznamenali rostoucí trendy. Akcie těžařů stříbra a zlata se v posledních měsících vyvíjely velmi pozitivně. Hlavním důvodem je fakt, že investoři, kteří reagovali na prudký pokles globálního růstu v důsledku pandemie COVID-19, považují drahé kovy za tradičně bezpečná útočiště.
  • Investice do svobody v nejisté době
    Jak kdysi prohlásil Karel Gott, peníze nejsou všechno. Je tu ještě zlato a cenné papíry. Tímto bonmotem chtě či nechtě mistr hlasu prokázal, že krom zpěvu ovládal i základní myšlenku stavby vyváženého portfolia, jak ji v podcastu Offline Štěpána Křečka vyjádřil expert na investování do drahých kovů David Slezák. Právě o roli zlata při investování a o jeho významu v nadcházející krizi si můžete přečíst i v tomto článku.
  • Investice do uhlí, Křetínský investuje miliardu, uhlí se rekordně dařilo
    Letošní rok byl pro uhlí velmi dobrý. Ve střední Evropě ale bude po ukončení těžby v OKD uhlí znatelně v budoucnu chybět, proto do něj Daniel Křetínský investuje celou miliardu.
  • Investice do veteránů, houslí či vína. První online investiční galerie v česku, Portu Gallery, nabízí atraktivní příležitosti
    Investiční galerie Portu Gallery navazuje na první robo-advisory investiční platformu Portu, která v České republice funguje už několik měsíců. Portu si klade za cíl demokratizovat investiční trh a otevřít ho tak široké veřejnosti.
  • Investice do vládních dluhopisů zůstávají podle Fidelity International zajímavé kvůli rostoucí inflaci
    Rostoucí inflační očekávání a obavy ohledně financování zvětšujícího se deficitu USA tlačily v dubnu výnosy amerických vládních dluhopisů vzhůru. Pohyby amerického dluhu se promítly i do dalších trhů s dluhopisy a poslaly výš německé a britské. Analytici Fidelity International očekávají, že ekonomická situace bude i nadále nahrávat tomuto trendu. Pomůže tomu i rostoucí inflace.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k výbušnému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako investiční příležitost se stává stále zajímavější.
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie
    Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním...
  • Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie roku 2020
    Vodíkové akcie jsou stále populárnější a jejich ceny rostou. Lidstvo dlouhodobě hledá čistší alternativy k běžným fosilním palivům. Už nějakou dobu se vodík využívá v mnoha průmyslových odvětvích, avšak od doby, co se stal novým potenciálním palivem pro automobily, může dojít k raketovému růstu jeho poptávky. Vodíkové akcie jako forma investice do vodíku se stávají stále zajímavější.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Purple pivot points