Sobota 20. duben 2024 01:14
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Prezidentské volby USA 2020 – jaký lze očakávat dopad na vývoj trhů?

21.10.2020 15:28  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké prezidentské volby se blíží. V úterý 3. listopadu budeme vědět, zda Donald Trump obhájí svůj mandát, nebo zda jej převezme Joe Biden. Pro investory se samozřejmě jedná o vzrušující období. V následujícím článku objevíte vše, co potřebujete vědět o amerických prezidentských volbách a jejich dopadu na akciové trhy.

USA prezidenstke volby

V následujícím článku se dočtete:

  1. Kontroverzní prezident
  2. Silná polarizace společnosti a Black Lifes Matter
  3. Americké volby a akciový trh
  4. Rozdíly ve výkonnosti akciového trhu – republikáni vs. demokraté
  5. Volatilita během prezidenstkých voleb
  6. Zvýšené požadavky na marži u LYNX během voleb
  7. Biden versus Trump – hlavní rozdíly
  8. Obchodujte americké akcie u LYNX

Kontroverzní prezident

Donald Trump je jedním z nejdiskutovanějších prezidentů v historii USA. Jeho vítězství v roce 2016 přišlo jako blesk z čistého nebe, protože téměř žádný z průzkumů veřejného mínění tento scénář nepredikoval. I přes řadu jeho kontroverzních názorů, bylo jeho působení v úřadě pro americkou ekonomiku přínosné. Pod Trumpovým vedením klesla nezaměstnanost na nejnižší úroveň za posledních 50 let a bylo zahájeno diplomatické jednání s mnoha státy, kde téměř ve všech případech získaly USA lepší výchozí pozici.

Čína je však zemí, která nadále maří Trumpovy plány. Agresivní politika z obou stran vedla k obchodní válce, která dlouhou dobu tvrdě zasahovala akciové trhy. Ačkoli se zdálo, že na některých frontách bylo dosaženo dohody, úplný konsenzus přijatelný pro obě strany je zatím v nedohlednu. V minulém roce bylo na čínské společnosti uvaleno mnoho sankcí kvůli nebezpečí špionáže.

Trump považuje Čínu za hlavního nepřítele svobodného světa. A právě z této země na začátku tohoto roku přišel koronavirus. Pandemie COVID-19 způsobila, že americká nezaměstnanost vzrostla na dosud nejvyšší úroveň. Kritici se domnívají, že prezident nejednal správně a obviňují ho ze smrti více než 215 000 Američanů.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Silná polarizace společnosti a Black Lifes Matter

Od smrti George Floyda, který byl zabit při policejním zásahu, došlo v USA k velkým nepokojům. Iniciativy jako Black Lives Matter získaly celosvětovou pozornost. Protesty však vyústily v rabování a několik velkých amerických měst bylo těžce poškozeno. Demonstrace byly často namířeny také proti systému – zejména proti republikánům a Trumpovi.

Trump demonstrace tvrdě odsoudil a prosazoval tvrdý přístup proti demonstrujícím, což způsobilo silnou polarizaci americké společnosti. Vztahy mezi 2 nejdůležitějšími politickými stranami v USA – demokraty a republikány snad nikdy nebyli tak chladné. Lze tedy očekávat, že volební průběh a následné výsledky budou mít obrovský přímý dopad na finanční trhy.

Americké volby a akciový trh

Obecně během čtyřletého prezidentského mandátu v USA, mají na Wall Street největší dopad první 2 roky, kdy se přijímají obtížná a mnohdy nepopulární rozhodnutí – zpravidla z oblasti daňové politiky. Další 2 roky byly historicky většinou lepší pro cenový vývoj akcií. Důvodem může být to, že politici chtějí v roce před dalšími volbami posílit ekonomiku a zlepšit tak svůj obraz, aby zvýšili své šance na znovuzvolení.

Návratnost S&P 500 za poslední 4 roky

201612,00%
201721,80%
2018-4,40%
201931,50%

 

I u mandátu Donalda Trumpa vidíme částečnou podobnost s touto teorií, ale je třeba uvést několik poznámek. Rok 2017 byl pro burzu obecně dobrým rokem, částečně proto, že republikáni snížili daně. Rok před volbami (2019) byl pro burzu také v souladu s touto teorií velmi dobrým rokem se ziskem 31, 5 %.

Za rok 2020 S&P 500 posílil zatím o více než 3 %. Koronavirová pandemie samozřejmě bude mít nezměrný dopad nejen na americké trhy, ale na celosvětovou ekonomiku. Ze svého minima se již index zotavil a posílil o působivých 50 %. Mimochodem – Nasdaq dosáhl letos zisku 27 %.

2020-2024

Co můžeme podle této teorie očekávat v příštích letech? Roky 2021 a 2022 budou v duchu této teorie slabšími roky pro akciový trh – zejména pokud Biden vyhraje prezidentské volby. Demokraté naznačili, že chtějí zvýšit daně pro společnosti. V letech 2023 a 2024 můžeme očekávat stabilizaci. Vzhledem k Bidenovu věku (78 let) pravděpodobně nelze očekávat jeho druhou kandidaturu v roce 2024 v případě, že letos volby vyhraje.

Volby USA 2020

Rozdíly ve výkonnosti akciového trhu – Republikáni vs. demokraté

Existuje představa, že republikáni jsou pro podnikání lepší než demokraté. Investoři si proto myslí, že akciový trh si s republikánským prezidentem vede lépe. Kupodivu čísla ukazují něco jiného. Podle průzkumu InvesTech Research měl široký index S&P 500 od roku 1928 u republikánů průměrný anualizovaný výnos 7,7 %, zatímco u demokratů průměrný anualizovaný výnos činil 13,3 %.

Níže uvedený graf ukazuje něco, co každý zkušený investor ví. Ceny na akciovém trhu z dlouhodobého hlediska vždy rostou, ale u demokratů rostou o trochu rychleji než u republikánů.

Republikani vs demokrate

Volatilita během voleb

Historická data ukazují, že volatilita se v průběhu voleb vždy zvyšuje. Například v roce 2016 jsme viděli obrovské pohyby na futures trzích – zejména v den, kdy byly vyhlášeny výsledky. V očekávání výsledků vzrostl index S&P pouze o 0,38 %, ale den předtím index posílil o 2,2 %. Den po volbách uzavřel S&P o 1,11 % výše a poté jsme byli svědky prudkého nárůstu, který trval několik měsíců.

Během voleb v roce 2008 byly akciové trhy ještě mnohem volatilnější. Den před volbami akciový trh posílil o více než 4 %, ale následující den klesl o celých 5 %. Podle historických údajů roste akciový trh v den voleb zhruba 80 % času. Den poté jsou trhy velmi volatilní a často můžeme očekávat obdobně silný pokles.

Index VIX je měřítkem očekávané volatility indexu S&P 500 a cena indexu VIX je odvozena z opcí tohoto největšího amerického akciového indexu. Pro tento účel se používají opce s dobou expirace mezi 24-37 dny. Poté se vypočítá průměr implikované volatility pro 30denní opce v indexu S&P 500.

Pokud vezmeme futures na VIX pro nadcházející období, můžeme skutečně vidět, že očekávaná volatilita směrem k volbám roste a od tohoto data jsou futures oceněny opět v zásadě „standardně“, což znamená, že ceny futures kontraktů s dřívější expirací jsou dražší, než ceny futures s pozdější expirací.

Americke volby - futures

[E-book ZDARMA]: 11 strategií největších investičních guru

Objevte jaká kritéria při výběru akcií jednotliví guru sledují a zjistěte jaké zhodnocení popsané strategie dosahují a naučte se 6 investičních zásad, které posunou Vaše investování dále.

Zvýšené požadavky na marži u LYNX během voleb

Vyšší implikovaná volatilita opcí již naznačuje, že volatilita se v daném období zvýší. V důsledku toho se požadavky na marže mohou s blížícími se volbami zvyšovat. Zvýšení požadavků na marži je ochranný mechanismus, který chrání investora i brokera před velkými ztrátami, které mohou přesáhnout počáteční vklad.

V zájmu ochrany investorů před vysokou volatilitou se požadavky na marži zvýší o 35 % nad rámec současných standardních požadavků. To platí jak pro požadavky na počáteční marži, tak na udržovací marži. Pro ilustraci bereme maržový účet XYZ se standardními požadavky na marži 50 % u počáteční marže a 25 % u udržovací marže. Jakmile byly tyto požadavky zvýšeny o 35 %, je počáteční marže 67,5 % a udržovací marže 33,75 %.

Prezidentské volby USA - vývoj trhů

Biden versus Trump – hlavní rozdíly

Biden si ve většině hlavních anket vede velmi dobře a zdá se, že i sázkové kanceláře spíše předpokládají Bidenovo vítězství. K tomuto druhu průzkumů veřejného mínění je však třeba přistupovat s rezervou.

I sázkové kanceláře se mohou mýlit. Například v roce 2016 sázkové kanceláře spekulovali, že brexit dopadne negativně. Institut pro demokracii stále předpovídá vítězství Trumpa.

Níže stručně probereme některé důležité rozdíly v plánech obou kandidátů.

 

1) Daně pro společnosti

Daně jsou během voleb vždy hlavním a hodně diskutovaným tématem. V roce 2017 prezident Trump snížil daně z příjmů právnických osob z 35 % na 21 %. Biden již oznámil, že chce znovu zvýšit tuto daňovou sazbu na 28 %.

 

2) Daně pro fyzické osoby

Nejvyšší sazba daně ve Spojených státech je v současné době 37 %. Biden by ji rád zvýšil na 39,6 %. Pokud jde o daň z kapitálových výnosů, Biden by se rád zbavil všech výhodných odpočtů, které v současné době existují. To by však platilo pouze pro jednotlivce s příjmem vyšším než 1 milion USD. Kromě toho Biden propaguje řadu opatření, která by zvýšila daňové zatížení vyšší finanční třídy a naopak snížila u nižší a střední finanční třídy.

Trump sám naznačil, že chce snížit daně pro střední třídu. Když se zvýší rozdíl příjmu mezi pracujícími lidmi a nezaměstnanými lidmi, mělo by to přirozeně stimulovat zaměstnanost. Skutečnost, že tento přístup může fungovat, byla také prokázána během pandemie koronaviru, kdy i přes kritickou situaci dokázal Trump nezaměstnanost snížit podobným způsobem.

 

4) Zahraniční politika vůči Číně

Oba prezidentští kandidáti se zavázali k ochraně duševního vlastnictví USA. Trump mimo jiné zastává tvrdý přístup i vůči zbytku světa ze strany USA. Pokud vyhraje volby Biden, pravděpodobně se bude snažit zlepšit vzájemné vztahy mezi USA, Evropou a Japonskem, aby vznikla politická bariéra proti Číně.

 

5) Ekologie

Není žádným tajemstvím, že se Trump nerad zavazuje ke klimatickým dohodám. Pod jeho vedením USA odstoupily od Pařížské dohody. Amerika má hodně ropy a dalších surovin a Trump je chce využívat bez omezení.

Trump obecně podporuje další využívání fosilních paliv na úkor alternativních zdrojů energie. Z jeho znovuzvolení by tedy profitovali ropné a další tradiční energetické společnosti.  Naopak – akcie společností, které podnikají v oblasti obnovitelných zdrojů energie, budou profitovat z Bidenova vítězství, protože se ve svém programu zaměřuje na snížení emisních norem. Část z rozpočtu 2 bilionů USD určených na infrastrukturu by bylo využito právě na ekologické výdaje. Záměrem je investovat do klimatických technologií. Společnosti, které dosahují dobrých výsledků v oblasti ESG, se mohou spolehnout na podporu ze strany Bidena.

 

6) Zdravotní péče

Zdravotnictví je jedním z nejnovějších témat nadcházejících amerických prezidentských voleb. Postoj Donalda Trumpa je jasný. Chce ukončit program Obamacare. Jeho alternativu však zatím neuvedl. Chce však udělat vše pro to, aby snížil ceny léků. Podle Trumpa má farmaceutický sektor příliš dlouho volnou ruku.

Biden naopak program Obamacare podporuje a uvolnil by více peněz pro lidi, kteří si nemohou dovolit financovat soukromou zdravotní péči, přičemž by příliš nezasahoval do legislativy v oblasti farmaceutického průmyslu. Z jeho vítězství by tedy mohly profitovat akcie farmaceutických společností.

Je pozoruhodné, že Trump není velkým zastáncem úplné legalizace marihuany. Zdá se, že Biden zaujímá poněkud liberálnější postoj v této otázce. Konopné společnosti, jako jsou například Cronos Group a Aurora Cannabis, by pravděpodobně také profitovaly z Bidenova vítězství.

Obchodujte s americkými akciemi u LYNX

LYNX nabízí obchodování s americkými akciemi přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread. Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálů.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty
Akcie Nio

Akcie NIO – Nový leader elektromobility?

17. září 2020 | Akcie

Čínský výrobce elektromobilů NIO má všechny předpoklady stát se dalším úspěšným výrobcem elektromobilů. Jaké jsou vyhlídky akcie NIO a jaká rizika sledovat?

Číst dále
Investice do vodíku

Investice do vodíku – Nejlepší vodíkové akcie roku 2020

20. srpna 2020 | Akcie

Vodíkové palivové články se zdají být vhodnější alternativou elektromobilů. Investice do vodíku může být proto velmi zajímavou příležitostí. ✅

Číst dále
Akcie Netflix

Netflix – 5 zajímavostí o největší online streamovací platformě na světě

06. srpna 2020 | Akcie

Streamování videa jako odvětví silně profitovalo z koronavirové krize. Akcie Netflix reagovala prudkým růstem. Je ještě čas nastoupit?

Číst dále


Klíčová slova: Novinky | Blesk | Zdravotní péče | Nio | Velmi volatilní | Daně ve Spojených státech | Pozornost | Obrovské pohyby | Zdravotnictví | Ochranný mechanismus | Cronos Group | Společnosti | Analýzy trhu | Streamování videa | Bidenovo vítězství | Příležitosti | | Zkušený investor | Vlastnictví | Zahraniční politika | Opatření | Praktické tipy | Odvětví | Dlouhodobý investor | Plány | Čínský výrobce elektromobilů | Farmaceutický sektor | Pandemie COVID | Čínský výrobce | Daňové zatížení | Diverzifikované portfolio | Akcie farmaceutických společností | Black Lifes Matter | Volby USA 2020 | Volby USA | Americké prezidentské volby | Biden | Politici | Akcie NIO | Inspirace | Investice do vodíku | Prezidentské volby USA | Akcie u LYNX | Ceny | Šance | Covid | Cronos | Americká nezaměstnanost | JDE | Koronavirová pandemie | Joe Biden | Více peněz | Vzdělávací webináře | Koronavirové krize | Demokraté | Republikáni | Pandemie COVID-19 | Silný pokles | Cenový vývoj | Energetické společnosti | Dopad na finanční trhy | Profitovat | WP | Guru | Vývoj | COVID-19 | Výrobce elektromobilů | Výdaje | Pandemie | Pandemie koronaviru | Pokles | Akcie s LYNX | Obchodujte akcie | Akcie roku 2020 | Trhy | Koronavirus | Prezident | Trump | Komunikace | Obchodujte americké akcie | Netflix | Návratnost | Aurora Cannabis | Investujte | Financovat | Vyhlídky | Implikované volatility | Vývoj trhu | Ekologie | Objem | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Akcie roku | Investujte do akcií | ESG | Maržový účet | Americké společnosti | Obchodovat s akciemi | Prezident Trump | Americké volby | Objem obchodování | Akcie společnosti | Očekávání | Konsenzus | Krize | Ceny futures kontraktů | Futures na VIX | Historická data | Poplatky | Daně z příjmů právnických osob | Daně z příjmů | S&P | Sázkové kanceláře | Americké trhy | Implikovaná volatilita | Energie | Podnikání | 1 milion | Volby | Zaměstnanost | ROCE | Webináře | Vývoj akcií | Volatility | Trh | Řízení rizika | Ropy | Převodník měn | Pro investory | Prezidentské volby | Management | Investiční | Index VIX | Index S&P 500 | Graf | Expirace | Eura | Cena | Analýzy | Akcie Netflix | Volatilní | Index | Ceny akcií | Donald Trump | LYNX | Investovat | Obchodovat | Výsledky | Investoři | Obchodování | USD | Wall Street | Výnos | Volatilita | VaR | VIX | Trigger | Spread | S&P 500 | Počáteční marže | Portfolio | Opce | Obchodník | Marže | Margin | Investování | Investor | Investice | Intradenní obchodník | Futures | Finanční trhy | CFD | Zhodnocení | Akciový trh | Akcie | Akciové trhy | Politika | Rizika | Akciové tipy | Daně | ETF | Americké akcie | Obchodní deník | Nezaměstnanost | USA | Nasdaq | Čína | Brexit | Money management |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace