Pátek 29. březen 2024 13:49
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Prezident Zeman si v kritice rozpočtu sem tam notuje s institucemi typu Mezinárodního měnového fondu. Rušení daňových výjimek má ekonomické opodstatnění, není průchozí sociálně a politicky

18.02.2022 14:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prezident Miloš Zeman dnes před poslanci hodnotil rozpočet, jejž vláda v rámci běžícího provizoria navrhuje pro letošní rok.

Jestliže podle Zemana není rozpočet Fialovy vlády protiinflační, pak jim už vůbec nemohl být rozpočet připravený ještě vládou Babišovou. Babišův kabinet totiž navrhoval rozpočet ještě schodkovější, s deficitem o takřka 100 miliard korun vyšším, než jaký plánuje Fialův kabinet. Do ekonomiky se tedy skrze státní rozpočet letos napumpuje o desítky miliard korun méně, než jak to zamýšlel Babišův kabinet. To nutně neznamená, že rozpočet nebude inflační, bude však jistě méně inflační, než byl ten Babišův. 

Rušení daňových výjimek, po němž prezident Zeman dále volá, má své ekonomické opodstatnění. Obecně platí, že čím méně výjimek, tím ekonomicky efektivnější daňový systém je. Jenže co je opodstatnitelné ekonomicky, nemusí být průchozí politicky, třeba proto, že to má své značné sociální náklady. Příkladem daňové výjimky, kterou prezident uvádí, je sleva na poplatníka, k jejímuž navýšení letos mimochodem došlo. Výjimkou je také třeba sleva na dítě. Letos je od druhého dítěte dále také tato sleva navýšena. Tyto slevy pomáhají především nízkopříjmovým vrstvám obyvatelstva. Pro ně zvýšení slev představuje vzhledem k celkovým příjmům razantnější přilepšení než pro bohatší. Zrušení těchto slev tedy sice zefektivní daňový systém, ale znatelně zhorší sociální situaci nízkopříjmových vrstev. To je třeba vždy dodat, když se hovoří o rušení výjimek.

Co se týče volání po obnovení vyššího zdanění příjmu fyzických osob, nachází prezident Zeman společnou řeč s institucemi typu Mezinárodního měnového fondu. Ty žádají to samé, neboť takzvané zrušení superhrubé mzdy, k němuž došlo loni, považují za příliš nákladný krok, jenž veřejnou kasu stojí daleko více, než jaký má přínos. Takzvané zrušení superhrubé mzdy totiž pomáhá zejména domácnostem bohatším, přičemž ovšem citelně prohlubuje zadlužení veřejných rozpočtů.

Proti zmrazení plateb na státní pojištěnce typu důchodců či dětí se již dříve ozvaly třeba zdravotnické odbory. A nyní tedy i prezident. Ten takové škrty považuje za příklad „tupého škrtání“. Objektivně je třeba říct, že jde spíše o problematické škrtání, neboť není po všech stránkách dotaženo.

Jak upozorňuje i Národní rozpočtová rada, pro zmrazení plateb, které představuje vůbec největší škrt, za 14 miliard korun, chybí legislativní opora. A navíc, pokud současně se zmrazením plateb nedojde k úpravě výdajů zdravotních pojišťoven, přenesou se náklady snížení schodku na ně. Opticky se tudíž sice sníží schodek státního rozpočtu, ale jenom proto, že se dopady tohoto snížení zatíží zdravotní pojišťovny. Jenže ve výsledku státní rozpočet i rozpočty zdravotních pojišťoven představují jeden systém. Systém veřejných rozpočtů. Škrtem za 14 miliard se místo státního rozpočtu jen zatíží jiná část systému veřejných rozpočtů. Takže pro daňového poplatníka, který ve finále vše platí, zůstane zátěž beze změny. Jinými slovy, nejde o „tupý škrt“, protože to zatím žádný škrt ani není.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Prezident Salvadoru žádá Fed o zastavení tisku peněž
    Nayib Bukele požádal velitele Fedu, aby přestal tisknout peníze z ničeho. Také zareagoval na zprávu agentury Bloomberg, ta popisovala komentáře o inflaci od předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella.
  • Prezidentská debata trhy nenadchla. Biden nepropadl, na programy nedošlo
    První prezidentská debata v zámoří se odehrála až po závěru tamních trhů. Asi jsme byli naivní, když jsme si mysleli, že by za dvě hodiny řečnění mohlo zaznít něco k důležitým tématům. Nakonec to bylo spíše o osočování, konfrontaci a osobních útocích. Debata potvrdila, že Američané stojí před nelehkou volbou. Těžko v ní někoho označit za vítěze, což je ale vlastně plus pro Bidena, neboť ten je obecně vnímán jako slabší v podobných střetech. Sázky na jeho vítězství trochu narostly.
  • Prezidentská debata v USA naznačila kultivaci rétoriky na obou stranách
    První ostře sledovanou debatu prezidentských kandidátů v USA máme za sebou. Kdo byl podle trhů vítěz? Soudě podle reakce mexického pesa, které po debatě posílilo o 2 %, to vypadá na Hillary Clintonovou. Ale raději si počkejme na dnešní otevření amerických trhů, které jsou přece jenom směrodatnější než ty asijské.
  • Prezidentské volby USA 2020 – jaký lze očakávat dopad na vývoj trhů?
    Americké prezidentské volby se blíží. V úterý 3. listopadu budeme vědět, zda Donald Trump obhájí svůj mandát, nebo zda jej převezme Joe Biden. Pro investory se samozřejmě jedná o vzrušující období. V následujícím článku objevíte vše, co potřebujete vědět o amerických prezidentských volbách a jejich dopadu na akciové trhy.
  • Prezidentské volby v Brazílii a jejich dopad na trhy
    V prvním kole brazilských prezidentských voleb v neděli večer zvítězil Jair Bolsonaro se 46 % hlasů. Do druhého kola, které proběhne 28. 10. 2018, postupuje s Fernandem Haddadem ze Strany pracujících (PT). Haddad za Bolsonarem zaostal o 17 % hlasů, což je více, než se očekávalo, a staví to nyní Bolsonara do silné pozice stát se příštím brazilským prezidentem.
  • Prezidentské volby ve Francii rozhýbaly trhy. Macronovo vítězství žene akciové indexy výš
    V neděli 23. dubna se ve Francii konaly prezidentské volby, které byly velkou událostí nejen pro Francii samotnou, ale i pro celou Evropu. Výsledek totiž může do značné míry určit, kam se bude Francie, a potažmo celá Evropa, v příštích letech ubírat. Nezíská-li žádný kandidát v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů, bude se 7. května konat druhé kolo, ve kterém se utkají dva kandidáti s největším počtem hlasů.
  • Prezidentský výber ziskov
    Včerajšie zhrnutiePočas včerajšej obchodnej seansy sme boli sved...
  • Prezident Zeman dnes jmenoval nové členy bankovní rady i nové viceguvernéry
    Vývoj české koruny dnes potěšil nově jmenované členy bankovní rady a dva nové viceguvernéry, i když oficiálně se úřadu ujmou až s počátkem prosince. Koruně se dnes totiž podařilo o pár haléřů posílit. V odpoledních hodinách bojovala o návrat pod hladinu 26,00 CZK/EUR. Razantnější posílení pod tuto úroveň se ale nekonalo. Na okolních regionálních trzích se jednoznačný trend neprosazoval. Zatímco polský zlotý měl tendenci spíše posilovat, pro maďarský forint platil opak. Celkově ale nebyly kurzové pohyby na středoevropských měnách nijak významné.
  • Prezident Zeman jmenuje nové radní ČNB už ve středu. Tentokrát to nebude žádná „revoluce“
    Prezident Miloš Zeman jmenuje nové členy bankovní rady České národní banky tuto středu. Prezident to uvedl dnes v rozhlasovém rozhovoru.
  • Prezident Zeman si při vánočním hodnocení české ekonomiky nasadil hned dvoje „růžové brýle“
    Rámcově lze souhlasit s pohledem prezidenta Zemana na ekonomickou situaci země, které představil ve svém dnešním vánočním projevu. Ovšem s několika „ale“
  • Prezident Zeman střízlivě vyzdvihl klíčové problémy české ekonomiky, tedy zelenou agendu EU a nedostatečně stabilizované veřejné finance
    Prezident republiky Miloš Zeman hodnotil ve svém dnešním vánočním poselství ekonomické záležitosti střízlivě. Vyzdvižení takzvaného zeleného údělu jako klíčového nebezpečí letošního roku se sice může zdát přepjaté, nicméně celá zelená agenda EU skutečně má značný potenciál dlouhodobě podvázat výkon české ekonomiky a nepříznivě poznamenávat životní úroveň obyvatel ČR.
  • Prezident Zeman žádá úspornější rozpočet, bude hrozit provizorium. Jde o výstrahu i dalším stranám, než jsou ty vládní
    Prezident Miloš Zeman dal včera zřetelně najevo, že rozpočet na příští rok to u něj nebude mít tak snadné jako rozpočet na rok letošní. A to přesto, že navrhovaný schodek na rok 2022 je o 110 miliard korun nižší než deficit, s nímž rozpočet může počítat letos. Letos vláda může spadnout do minusu až 500 miliard korun, což se ale nestane. Finální deficit se bude pohybovat kolem 410 miliard korun.
  • Priatelia kohézie (keď všetci chcú získať a nikto platiť)
    Posledné dva dni sa v USA hlavne oslavuje, ďakuje a nakupuje (Deň vďakyvzdania a Čierny piatok) a preto s...
  • Price Action analýza a týdenní obchodní příležitosti 22.-26.8.2016
    Týden začne velice poklidně bez zpráv. Nejdůležitější událostí je projev Janet Yellenové na Jackson Hole Symposiu - pozornost bude zaměřená na komentáře ohledně úrokových sazeb. Po technické stránce je dolar pro tento týden v downtrendu, ale právě v pátek by se ztráty mohly díky fundamentu otočit. Více v týdenní analýze ve videu níže:
  • Price Action analýza 10.-14.4. 2017 a týdenní obchodní příležitosti
    Předvelikonoční týden bude klidný na zprávy, čeká nás pár běžných pravidelně vyhlašovaných událostí. Dolar značně posílil minulý týden a tento týden očekáváme opět posilování. ČNB uvolnila kurz CZK vůči EUR a Česká koruna zatím stále pomalu posiluje. Více se dozvíte ve videu niže:
  • Price Action analýza 18. - 21.4. 2017 a týdenní obchodní příležitosti
    Po-velikonoční týden nám začíná solidní volatilitou. Kim Čong Un neúspěšně otestoval svojí další raketu a USA na vše zdálky dohlížela. Donald Trump minulý týden prohlásil, že dolar je až moc silný a že chce dolar slabý. Měnový pár EURUSD ihned posílil a tento týden by mohl stále posilovat, dlouhodobě je však v downtrendu. Více informací se dozvíte ve videu níže:
  • Price Action analýza 31.7. - 4.8 .2017 a týdenní obchodní příležitosti
    První srpnový týden nás čekají v pátek NFP, zprávy z US trhu práce, které zahýbou z trhy. Dolar stále oslabuje, DJI láme nové rekordy, naopak se nedaří DAXu. Tento týden čekáme opět mírné oslabování dolaru a posilování EURa. Překvapit může ČNB na svém zasedání ve čtvrtek, je zde možnost zvýšení úrokkové sazby - letos nás čekají parlamentní volby, tudíž se domníváme, že ČNB nechá zvýšení sazeb až po výsledku voleb. Více se dozvíte ve videu níže:
  • Price Action analýza 3. - 7.7. 2017 a týdenní obchodní příležitosti
    Po projevech centrálních bankéřů z minulého týdne jsou některé trhy značně překoupené - například EURUSD, kde čekáme větší korekci směrem dolů. Naopak dolar má prostor tento týden k posílení. Nejdůležitější zprávy nás čekají v pátek, kdy budeme sledovat report z trhu práce a oblíbená NFP, která mohou zahýbat z trhy a změnit trendy. Více ve videu níže:
  • Price Action analýza 5.- 9.3. 2018 a týdenní obchodní příležitosti
    Proběhly volby v Itálii a "vyhráli" populisti. Média komentují výsledek parlamentních voleb jako politickou nestabilitu. Trump na twitteru pohrozil, že zavede daně na dovoz aut z EU, začíná nám obchodní válka? Jaký mají tyto zprávy vliv na finanční trhy? Podívejte se na video níže a dozvíte se více:
  • Price Action analýza 9.-12.5. 2017 a týdenní obchodní příležitosti
    Volby ve Francii vyhrál E. Macron - dle předpokladů a prvotních průzkumů. Povolební týden začal malými gapy na EURU...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani