Pátek 29. březen 2024 11:16
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Garanční systém zahájí výplatu náhrad vkladů Sberbank CZ nejpozději 9. března

28.02.2022 16:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Garanční systém finančního trhu zahájí výplatu náhrad vkladů Sberbank CZ nejpozději 9. března. Očekávané výplaty náhrad činí přibližně 28,5 miliardy Kč. Garanční systém to dnes oznámil ČTK. Česká národní banka dnes zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Důvodem je zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Klienti Sberbank CZ budou vypláceni prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky, s níž má Garanční systém uzavřenu smlouvu na zajištění výplaty náhrad pohledávek z vkladů.

V souvislosti s tím ČNB vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. Banka o tom informovala v tiskové zprávě.

Vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny.

"Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Situaci ve Sberbank CZ projednala bankovní rada ČNB na svém mimořádném jednání 27. února. "Postup vůči Sberbank CZ probíhá v rámci tzv. režimu řešení krize, který se zabývá situací bank v selhání a navrhuje řešení, jež minimalizuje dopady na ekonomiku a finanční systém. Bankovní rada vzala na vědomí, že Sberbank CZ selhává a nelze předpokládat, že by toto selhání mohlo být v přiměřené lhůtě odvráceno jinými opatřeními," uvedla ČNB. Podle ní lze předpokládat, že zvolené řešení nebude mít dopad na stabilitu českého finančního sektoru.

Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Následně v pátek ve 14:00 banka pobočky uzavřela, u některých sledovali situaci na žádost personálu policisté a strážníci. Zároveň některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlásily bojkot služeb banky.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120.000 klientů. Evropská centrální banka již dříve dnes oznámila, že Sberbank Europe, což je evropská divize ruské Sberbank, je podle evropských regulačních orgánů v úpadku anebo jí úpadek hrozí.

ČNB dále informovala, že výplatu náhrad vkladů bude organizovat Garanční systém finančního trhu prostřednictvím finanční instituce, kterou určí. Garanční systém musí spustit výplatu do sedmi pracovních dnů od dne, kdy obdrží písemné oznámení České národní banky o neschopnosti banky v krizi dostát závazkům vůči klientům. Podle informací ČNB disponuje nyní Garanční systém finančního trhu 35 miliardami korun pro výplatu vkladů podléhajících pojištění.

"Garanční systém finančního trhu je připraven zahájit výplatu náhrad pojištěných vkladů podle zákona do výše 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun) na jednoho klienta, jakmile obdrží příslušné oznámení České národní banky," uvedla k řešení situace ve Sberbank CZ výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová. Systém má podle ní dostatek peněz k uspokojení všech oprávněných nároků na výplatu náhrad vkladů.

V ČR působí podle aktuálních dat ČNB 44 bank a poboček zahraničních bank, včetně Sberbank CZ.

MPSV hledá řešení výplaty příspěvků a penzí klientům Sberbank

Ministerstvo práce hledá způsob, jak jeho úřady lidem s účty u Sberbank teď zašlou důchody, příspěvky a podpory. Na twitteru to uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mluvčí resortu Eva Davidová ČTK řekla, že o přesném postupu se nyní jedná a připravuje se. Podle odhadů resortu by se to mohlo týkat několika tisíc lidí. Sberbank má vazby na Rusko. Dnes ČTK sdělila, že její pobočky zůstanou v pondělí zavřené a zastavené budou i karetní transakce a internetové bankovnictví. Česká národní banka informovala o tom, že zahájila u Sberbank kroky k odebrání povolení k bankovní činnosti.

"Řešíme výplaty rodičovských příspěvků, důchodů a podpor klientům Sberbank, musíme rychle dostat peníze k lidem," uvedl ministr.

Podle mluvčí se o řešení dopadů na lidi, kteří dostávají peníze od státu na svůj účet u Sberbank, nyní jedná. Podrobný postup resort pak oznámí. Podle odhadů úřady práce a sociální správa posílají na konta v této bance několik tisíc příspěvků, penzí a dalších podpor.

Úřady práce vyplácejí vedle rodičovských příspěvků a podpor v nezaměstnanosti i přídavky na děti, porodné, pohřebné, příspěvky a doplatky na bydlení, příspěvek na živobytí, mimořádnou okamžitou pomoc i náhradní výživné. Posílají také příspěvky na péči. mobilitu či pomůcky lidem s postižením a seniorům. Sociální správa pak poskytuje vedle starobních, invalidních a pozůstalostních penzí také ošetřovné, nemocenskou či otcovskou. Ministerstvo se podle své mluvčí snaží problém s výplatou co nejrychleji řešit.

Klienti Sberbank CZ by si měli podle expertů otevřít účet v jiné bance

Klienti Sberbank CZ, která má vazby na Rusko a jež v pátek uzavřela své pobočky v ČR, by si měli podle expertů otevřít účet v jiné bance. O své vklady se bát nemusejí, protože ty jsou ze zákona pojištěny. Sberbank Europe, mateřská společnost Sberbank CZ je podle evropských regulačních úřadů v úpadku nebo jí úpadek hrozí. Zhoršila se jí likvidita vlivem ruské invaze na Ukrajinu.

"V prvé řadě je pro klienty naprosto nezbytné otevřít si účet v jiné bance a tam přesměrovat všechny své příjmy a odtamtud následně platit své závazky. Hradit závazky je přitom stěžejní, neboť zdaleka ne všichni dodavatelé se ptají, co stojí za vaší platební neschopností. I když v tomto případě předpokládám mnohem větší shovívavost dodavatelů, i tak je důležité ještě před prodlením kontaktovat dodavatele a komunikovat s nimi o vzniklé situaci," řekl ČTK šéfredaktor portálu Poradci-sobě.cz Petr Zámečník.

Poslední kolo sankcí přes víkend dramaticky změnilo situaci, uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zatímco ještě před víkendem se jevily šance na úpadek jako velmi nízké, víkendové sankce se podle něj ukázaly skutečným "gamechangerem". Ruská mateřská firma Sberbank bude zřejmě sama bojovat s nedostatkem cizoměnové likvidity a sanování evropských operací pro ni nemusí být v těchto extrémních momentech prioritou, dodal.

"Situace okolo Sberbank je pro klienty určitě nepříjemná. Nicméně bych nepropadal panice, vklady do ekvivalentu 100.000 eur (asi 25.000 Kč) jsou pojištěné," doplnil Daniel Horňák ze společnosti Patron GO. Od rozhodného dne, kdy ČNB oznámí platební neschopnosti finanční instituce, začne výplata z garančního fondu do sedmi pracovních dní. "Takže podle mého názoru to bude velmi brzy. Znovu se potvrzuje pravidlo, že pokud mám peníze v bance, měl bych je mít diverzifikované alespoň do dvou finančních institucí," podotkl.

Peníze na účtech Sberbank CZ jsou nyní zablokované. Nefungují karty, pobočky jsou zavřené. Nedostatek peněz v důsledku blokace na účtech Sberbank CZ lze podle Zámečníka vyřešit i úvěrem od jiné banky. Jde o dočasnou krizovou situaci, a pokud není k dispozici jiný zdroj peněz, tak je v takovém případě úvěr namístě. Ve větší nejistotě jsou klienti s úvěry, zejména s hypotékami. Sberbank CZ za rok 2021 poskytla jen málo přes 2000 hypoték. Její tržní podíl podle objemu úvěrů dosáhl 1,36 procenta, ale i tak v ní je spousta klientů, kteří nevědí, co s nimi bude, poznamenal.

ECB: Evropské divizi ruské Sberbank hrozí krach kvůli odlivu vkladů

Sberbank Europe, což je evropská divize ruské Sberbank, je podle evropských regulačních orgánů v úpadku anebo jí úpadek hrozí. Oznámila to dnes Evropská centrální banka (ECB), podle které se divizi Sberbank zhoršila likvidita kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Sberbank Europe sídlí v Rakousku a tamní úřad pro finanční trhy na ni uvalil moratorium, uvedla agentura Bloomberg.

ECB přijala opatření vůči Sberbank Europe a jejím chorvatským a slovinským dceřiným společnostem, když zjistila, že banka pravděpodobně nebude v blízké budoucnosti schopna splácet závazky. Sberbank Europe měla podle svých internetových stránek na konci roku 2020 aktiva v objemu 12,9 miliardy eur (zhruba 323 miliard Kč).

Evropská divize Sberbank a její dceřiné společnosti "zaznamenaly významný odliv vkladů kvůli dopadu geopolitického napětí na pověst", uvedla ECB k situaci Sberbank. "To vedlo ke zhoršení její likvidní pozice. A v rámci bankovní unie neexistují žádná dostupná opatření s reálnou šancí tuto pozici na úrovni skupiny a v jednotlivých dceřiných společnostech obnovit," dodala.

Spojené státy minulý týden uvalily sankce na pět největších ruských bank, včetně Sberbank a VTB. Sberbank je mezi bankami, které jsou v rámci západních sankcí odpojeny od mezibankovního systému SWIFT.

Zdroj: ČTK, Bloomberg

Klíčová slova: Renáta Kadlecová | Evropská divize Sberbank | Peníze na účtech Sberbank | Eva Davidová | Ministerstvo financí Ruské federace | Sberbank Europe | Garanční systém finančního trhu | Garanční systém | Licence Sberbank | Licence Sberbank CZ | Bankovní licence | Odnětí bankovní licence | Klienti Sberbank | Klienti Sberbank CZ | Volksbank | Sberbank CZ | Napadení Ukrajiny Ruskem | Sankce | Ruské invaze na Ukrajinu | Invaze na Ukrajinu | Instituce | Napadení Ukrajiny | TIM | Společnost | Opatření | Společnosti | Mateřská společnost | Divize | Ministr práce | VTB | Šance | MAM | Výplata | ČR | Unie | JDE | Hrozí krach | Práce | Sberbank | Živobytí | Platební neschopnosti | Marian Jurečka | KDU-ČSL | Komerční banky | Ošetřovné | MPSV | Poradci | Důchody | Situace | Trhy | Krach | Ministerstvo práce | Miliardy eur | Analytik Cyrrusu | Bydlení | Ředitelka | Výkonná ředitelka | Na burze | Miliardy | BAT | Firma | ČNB Jiří Rusnok | Tomáš Pfeiler | Dopady na ekonomiku | ČTK | Příjmy | Krize | Bankovní unie | Zajištění | Guvernér | Agentura Bloomberg | České firmy | Firmy | Bankovnictví | Rada ČNB | Finanční systém | Burze | Úvěr | Spojené státy | Ministerstvo financí | Tržní podíl | SWIFT | Jiří Rusnok | Guvernér ČNB | Bankovní rada ČNB | Banka | Likvidní | Investoři | EUR | Banky | Česká národní banka | ČNB | Pozice | Finanční instituce | Likvidita | Finanční trhy | Evropská centrální banka | ECB | Centrální banka | Bloomberg | Bankovní rada | Transakce | Aktiva | Analytik | Rusko | Peníze |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • GameStop: Jak sociální sítě manipulují trh. Sociální sítě už hýbou nejen politikou, ale i finančními trhy.
    Sociální sítě už hýbou nejen politikou, ale i finančními trhy. Koordinovaná spekulace amatérů ze sociálních bublin právě připravuje miliardářské šéfy hedgeových fondů o velké miliardy. Nevídané. Ale koordinované manipulace trhu ničím zcela novým nejsou.
  • GameStop je jen špička ledovce. Další akcie se chovají podobně
    „Přibližně před deseti lety jsme mohli sledovat, jak lidé mobilizování přes sociální sítě svrhávají nepohodlné režimy v arabských státech. Vžilo se pro to označení Arabské jaro. V těchto dnech zas můžeme sledovat, jak lidé dohodnutí přes sociální sítě manipulují s cenami na burzách. Těžko říct, co je více nepochopitelné. Každopádně je zřejmé, že sílu sociálních sítí nelze podceňovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • GameStop oznámil novou spolupráci s krypto směnárnou FTX
    Akcie společnosti GameStop (GME.US) dnes vyskočily o více než 9 % poté, co společnost zveřejnila novinky o spolupráci s krypto směnárnou FTX.
  • GameStop oznamuje propouštění
    Akcie GameStop (GME.US) zaznamenaly během včerejší seance asi 15% zisk díky zprávě o rozdělení akcií v poměru 4:1. Rozdělení akcií bude mít podobu dividendy s datem výplaty 21.7. Během dnešního předburzovního obchodování ukazují akcie obrat v sentimentu a propadají se o více, než 5 %.
  • GameStop rally 9%. Ryan Cohen zvýšil svoj podiel o 10 miliónov dolárov 📈
    GameStop (GME.US), obľúbený medzi retailovými investormi, dnes získava takmer 10 % a dosiahol miestne maximá z marca 2022. Dôvodom je ohlásený nákup akcií spoločnosti Ryanom Cohenom v hodnote 10 miliónov dolárov. Trh vnímal Cohenovu kúpu ako „akt viery“ bývalého generálneho riaditeľa v dlhodobý úspech a podhodnotenie akcií GME.
  • Gap na JPY není uzavřen. Korekce začala? S/R úrovně pro jednotlivé páry.
    Japonská měna zažila dnes v noci zajímavý vývoj, když většina xxx/JPY párů otevřela na hodinovém grafu...
  • Garanční systém dnes nezahájí výplatu institucionálním klientům Sberbank CZ
    Garanční systém finančního trhu dnes nezahájí výplatu náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ. Důvodem je to, že mu Sberbank CZ nedodala nezbytné podklady. Garanční systém o tom dnes informoval ČTK. Česká národní banka již 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.
  • Garanční systém vyplatil k pátku přes 82 procent vkladů Sberbank CZ
    Garanční systém finančního trhu vyplatil prostřednictvím Komerční banky k pátku 53.287 klientů Sberbank CZ za 19,9 miliardy Kč, což je přes 82 procent vkladů. Nově je možné požádat o výplatu náhrady vkladů prostřednictvím datové schránky. Garanční systém o tom dnes informoval ČTK. Garanční systém začal vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, 9. března. Celkem jde o zhruba 106.000 klientů a výplatu 24,2 miliardy korun.
  • Garanční systém začne vyplácet institucionální klienty Sberbank v pátek
    Garanční systém finančního trhu zahájí v pátek výplatu náhrad vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Garanční systém o tom informoval ČTK. Česká národní banka odebrala Sberbank CZ licenci, rozhodnutí centrální banky však tím není pravomocné. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.
  • Garanční systém začne vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ 9. března
    Garanční systém začne prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ ve středu 9. března. Celkem půjde o 24,2 miliardy korun. Garanční systém finančního trhu o tom dnes informoval ČTK. Česká národní banka v pondělí oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.
  • Garanční systém za půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil 97 procent vkladů
    Garanční systém finančního trhu (GSFT) za půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil jejím klientům přes 97 procent pojištěných vkladů. Na pobočky Komerční banky si pro náhradu pojištěných vkladů přišlo přes 84.000 lidí, kterým se vrátilo 25,2 miliardy korun. Novinářům to dnes řekla výkonná ředitelka GSFT Renáta Kadlecová.
  • Garanční systém 1. dubna obnoví výplaty klientů Sberbank v režimu oddlužení
    Garanční systém finančního trhu obnoví od 1. dubna výplatu náhrad pohledávek z vkladů na účtech majetkových podstat u insolvenčních dlužníků v režimu oddlužení u Sberbank CZ. Jde o zhruba 6000 vkladů. Garanční systém o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě. Bude se řídit stanoviskem ministerstva financí, podle kterého bude náhrada vyplacena k rukám příslušného insolvenčního správce.
  • Gartner: Ceny elektromobilů a aut se spalovacím motorem se do roku 2027 srovnají
    Ceny automobilů s čistě elektrickým pohonem se podle analytiků do roku 2027 dostanou na úroveň cen srovnatelných vozů se spalovacím motorem. Uvedla to výzkumná společnost Gartner v dnešní tiskové zprávě. Předpověděla rovněž, že celosvětový odbyt osobních automobilů s elektrickým pohonem se v letošním roce zvýší o zhruba 35 procent na téměř 15 milionů vozů. V příštím roce počítá s nárůstem o zhruba 19 procent na téměř 18 milionů vozů.
  • Gary Cohn již nebude Trumpovým poradcem, trhy zareagovaly poklesem
    Klíčový Trumpův ekonomický poradce Gary Cohn, bývalý manažer Goldman Sachs, rezignoval na svoji funkci v Bílém domě. Trhy si jeho odstoupení vyložily jako špatnou zprávu a zareagovaly poklesem.
  • Gary Gensler, předseda SEC, stále prověřuje „vícenásobné podání“ ohledně Bitcoin ETF – zapojuje se další gigant s aktivy v hodnotě 1,4 bilionu dolarů
    Předseda Komise pro cenné papíry (SEC), Gary Gensler, ve středu oficiálně potvrdil, že komise stále hodnotí rozhodnutí soudu ve věci společnosti Grayscale Investments o snahu o vytvoření burzovně obchodovaného fondu (ETF) na obchodování s bitcoiny.
  • Gary Gensler, předseda SEC, stále prověřuje ,,vícenásobné podání“ ohledně Bitcoin ETF – zapojuje se další gigant s aktivy v hodnotě 1,4 bilionu dolarů
    Předseda Komise pro cenné papíry (SEC), Gary Gensler, ve středu oficiálně potvrdil, že komise stále hodnotí rozhodnutí soudu ve věci společnosti Grayscale Investments o snahu o vytvoření burzovně obchodovaného fondu (ETF) na obchodování s bitcoiny.
  • Gazprom brnká Evropě na nervy “vyšší mocí”
    Píše se rok 2018 a americký prezident Donald Trump na půdě OSN hřímá, že se Německo může stát totálně závislé na ruských energetických zdrojích pokud okamžitě nezmění kurz. V sále poslouchá německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas, který na Trumpova reaguje pobaveným úsměvem. Píše se rok 2022 a ruský dodavatel plynu Gazprom rozesílá svým hlavním zákazníkům dopisy v nichž jim píše, že z důvodu “zásahu vyšší moci” nebude schopen dodávat plyn. Pokud k tomu dojde a příští týden, měsíc a čtvrtletí nezačne plyn z důvodu “vyšší moci” po pravidelné odstávce plynovodu Nord Stream I.
  • Gazprom by příští týden mohl snížit dodávky plynu do Moldavska přes Ukrajinu
    Ruský plynárenský gigant Gazprom by mohl od 28. listopadu začít snižovat dodávky plynu do Moldavska přes Ukrajinu. Oznámil to dnes Gazprom a současně obvinil Ukrajinu, že zadržuje dodávky plynu určené pro Moldavsko. Tato trasa je využívána i pro přepravu do Evropy, i když již ve značně omezené míře, upozornila agentura Bloomberg.
  • Gazprom čeká propad hrubého provozního zisku o téměř 40 procent
    Ruský plynárenský gigant Gazprom předpokládá, že jeho hrubý provozní zisk (EBITDA) vykáže za letošní rok propad o téměř 40 procent na zhruba 2,2 bilionu rublů (asi 544 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. V loňském roce EBITDA činil 3,6 bilionu rublů, napsala agentura Reuters.
  • Gazprom hrozí, že vypne Evropě další plyn. Ratingová agentura Standard & Poor’s zase varuje Českou národní banku
    Evropa energetickou krizi zatím zvládá. To však neznamená, že zejména některé její země – včetně Česka – nečeká v příštím roce ekonomický otřes. Oba závěry lze vyvodit z dnešního dění na mezinárodních trzích.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster