Úterý 19. březen 2024 08:59
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Obavy z výsledku britského referenda slábnou - víkend naznačil možný obrat

20.06.2016 12:04  Autor: PrimStock  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

PŘEHLED DENNÍCH FUNDAMENTŮ 20.6.2016


Komentář k trhům

Pozornost globálních investorů se od minulého týdne upírá ke čtvrtečnímu referendu v Británii. Víkendové průzkumy naznačily možný názorový obrat doposud nerozhodnutých 10% britských voličů. Obavy z negativního výsledku referenda slábnou. Ve vleku víkendových událostí posilují v průběhu pondělní seance jak americké, tak asijské akciové tituly. Britská libra posílila vůči dolaru o 1,5% na 1,46 a euro posílilo na 1,1367. Zářijový futures na E-mini S&P 500 přidával 1,18%, mini Dow Jones 1,12% a e-mini Nasdaq 100 1,21%. Japonský Nikkei 225 posiloval v pondělním obchodování o 2,5%, jihokorejský Kospi o 1,5% a hongkongský Hang Seng o 1%.

V souvislosti s pátečním oslabením dolaru ropa ukončila 6 dní trvající pokles a vydala se opět cestou růstu. Poslední obchodní seanci minulého týdne ukončil nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu nárůstem ceny o 1,82 USD na 48,56 dolarů za barel. Růst pak v souvilosti s výše zmíněným provází černé zlato také v průběhu dnešního dne, kdy na burze v New Yorku přidává 75 centů na 49,31 dolarů za barel. V růstu ropě nezabránila ani páteční statistika Baker Huges ohledně změny počtu aktivních vrtů v USA. Ta ukázala, že v týdnu končícímu 12.6. se počet aktivních vrtů ve Spojených státech zvýšil o dalších 9 na celkových 337. Jednalo se o třetí týdenní nárůst počtu aktivních vrtů v USA v řadě. Nutno ovšem dodat, že při stávajících cenách ropy změna počtu aktivních vrtů představuje obnovu produkce v doposud nevyčerpaných vrtech, než otevírání vrtů nových.

Přehled pro dnešní den

12:00 Německo - měsíční zpráva Bundesbank - méně důležité
14:30 Kanada - statistika velkoobchodních tržeb - důležité
16:30 Austrálie - CB index ekonomické stability - důležité

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Obavy z koronaviru poznamenaly i obchodování na pražské burze
    Pražská burza dnes oslabila, index PX klesl o 0,99 procenta na 1131,58 bodu. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Ztrácely téměř všechny hlavní tituly s výjimkou akcií mediální skupiny CME.
  • 😷 Obavy z koronavírusu sa vracajú na trhy 😷
    Správy o ďalšom, nebezpečnejšom variante Covid dnes trhy prekvapili. Rizikové aktíva, ako sú akcie alebo priemyselné komodity klesli, zatiaľ čo stávky na bezpečné prístavy prudko vzrástli. Investori sa opäť obrátili k takzvaným „víťazom pandémie“ a odklonili sa od ropných a cestovných spoločností. Pokles cien aktív počas predchádzajúcich pandemických vĺn bol skôr krátkodobý, no tentoraz bude veľa závisieť od toho, či to ovplyvní výhľad menovej politiky alebo nie.
  • Obavy z nárastu inflácie ťahajú nadol reálne úrokové sadzby v USA
    Obavy z nárastu inflácie viedli k poklesu reálnych úrokových sadzieb v USA, ktoré prekonali záporné hodnoty vo výške -1%. Pokles reálnych úrokových sadzieb viedol k masívnemu nárastu cien drahých kovov, pretože investície do dhopisov sú pre investorov čím ďalej, tým menej zaujímavé, nakoľko výnosy z dlhopisov nedokážu pokryť výšku očakávanej inflácie, a tak reálna hoodnota investícií klesá.
  • Obavy z obchodní války mezi USA a Čínou slábnou a trhy rostou
    V Americe dnes v rámci indexu S&P 500 zveřejní výsledky hospodaření například provozovatel obchodních domů Kohl’s či technologická společnost Hewlett Packard. Na evropském kontinentu své výsledky představí pouze několik méně známých společností.
  • Obavy z obchodní války stáhly evropské akcie na roční minimum
    Evropské akcie opět oslabily kvůli obavám z globální obchodní války. Panevropský index STOXX 600 během dnešního obchodování ztratil 0,9 procenta a dostal se na nejnižší úroveň od loňského února, napsala agentura Reuters.
  • Obavy z pandemie tlačí ceny ropy stále níže
    Černé zlato pokračuje v poklesu, kvůli obavám z pandemie koronaviru, které se stále více prohlubují, jak se epidemie rozšířila již do několika zemí mimo Číny.
  • Obavy z recese zvyšují ceny zlata
    Trh zlata se drží pevně nad 1 800 USD za unci, protože obavy z recese nadále rostou a výrobní sektor je na pokraji poklesu. Uvedla to nejnovější zpráva Institutu pro řízení dodávek (ISM).
  • Obavy z šíření „dluhové nákazy“ posílají vzhůru výnosy ve Španělsku a Itálii. Francie a Německo na historickém výsluní
    Včerejší přiznání Řecka, že se země neobejde bez dalších voleb, přinesly na trhy další vlnu nejistoty, která investory žene do bezpečných přístavů. Projevilo se to na výsledku dnešních aukcí státních dluhopisů ve Francii a Německu. Obě země si v rámci nových emisí nemohly stěžovat na nezájem investorů ani na akceptované průměrné výnosy. Německu v dnešní aukci dokonce povedlo stlačit výnosy 10letého dluhopisu na historické minimum. Zcela opačná je však situace ve Španělsku a Itálii, kdy výnosy dále výrazně rostou. U španělských desetiletých obligací jsou nejvyšší od listopadu a opět se blíží kritické hranici sedmi procent.
  • Obavy z viru potápějí ropu i akcie v USA, dobrá čísla z firem nestačí
    Obchodování na Wall Street se nese v záporném duchu, i když evropské akcie se pořád snaží držet rekordů. Nejnovější výsledky byly sice většinou pozitivní, v USA už ale nestačily ale na nové obavy z propadu čínských technologií ani na pokles cen ropy. Ta padá druhý den za sebou.
  • 🔻 Obavy z vírusu strašia trhy 🩸
    OIL klesá o 5%, DE30 klesá o 600 bodov, americký dolár sa prudko zotavuje, volatilita sa prejavuje takmer všade. Čo spôsobilo paniku v závere roka a mali by sme sa báť?
  • Obce a kraje hospodaří s rekordními přebytky. Proč je to špatně?
    Dle včera zveřejněných dat hospodařily obce a kraje v loňském roce s historicky nejvyšším kladným saldem. Navzdory nepříznivé makroekonomické situaci vzrostl přebytek územních samosprávných celků na 72 mld. Kč, oproti minulému roku více než dvojnásobně. Zatímco celkové příjmy územních rozpočtů meziročně vzrostly o 13,2 %, výdaje se zvýšily jen o 8,3 %. Obce a kraje se díky tomu nacházejí v nejlepší finanční kondici od vzniku České republiky.
  • Občané Salvadoru nakupují mnohem více bitcoinů než kolik vybírají dolarů
    Občané Salvadoru stále více vyměňují své úspory v USD za BTC. Tento vývoj sdílel na Twitteru prezident Nayib Bukele na základě údajů získaných z interní peněženkové služby Salvadoru, Chivo.
  • Obdarujte svojí něžnější polovičku
    Slaví Vaše něžnější polovička narozeniny a Vy nevíte čím jí obdarovat? Prošel jste už všechny obchody, ale stále váhát...
  • Období levných peněz je u konce. Zvýšení úrokových sazeb zdraží úvěry pro firmy a podnikatele.
    Bankovní rada ČNB plánuje druhé zvýšení úrokových sazeb, což se odrazí na výši tržních sazeb na mezibankovním trhu a následně i ceny úvěrů pro společnosti a podnikatele.
  • Období výhodného spoření se chýlí ke konci
    Monetární politika, kterou nejen Česká národní banka (ČNB) momentálně aplikuje skrze vysoké úrokové sazby, je přímou odpovědí na inflační tlaky posledních téměř 24 měsíců. Tento omezující přístup má v ideálním případě donutit banky a další velké hráče na finančních trzích změnit svůj typický styl a využívat výhodnějších sazeb k ukládání volných finančních prostředků u ČNB na úkor jejich nabízení formou dluhových produktů široké veřejnosti.
  • Období vyšších inflačních čísel je tu. Wall Street i Evropa bez jasného směru
    Už ranní data z Číny připomněla, že nastupuje období několika měsíců, kdy budeme vídat vyšší cenové statistiky. Trhy to nevzaly úplně tragicky, ale vyšší než očekávaný růst výrobních cen je ani nepotěšil. Podobné to je také odpoledne, kdy v podobném duchu vyšly také údaje ze Spojených států.
  • Obecný přehled: James Hughes, Chief Market Analyst v Alpari
    Minulý týden byl pro světové trhy velmi pozitivní. Indexy FTSE100, S&P500 a CAC 40 zaznamenaly růst. Nerozhodnost...
  • Oběti globalizace spojte se!
    Od volby nového amerického prezidenta uplynulo již více než 14 dní, emoce vyvolané překvapivým vítězstvím Donalda Trumpa však slábnou jen pomalu. Pozoruhodné je, že horké hlavy poražených chladnou pomalu nejen ve Spojených státech, kde někteří kybernetici radí Hillary Clintonové napadnout volby kvůli údajné manipulaci, ale i u nás – viz např. diskusi u kulatého stolu ČRo+ 20.11.2016.
  • Obchod dňa - AUDUSD (21.06.2022)
    Austrálsky dolár bol počas dnešnej ázijskej seansy veľmi aktívny vďaka dvom udalostiam – prejavu guvernéra RBA - Loweho a zverejneniu zápisnice RBA. Zápisca RBA ukázala, že banka vidí potrebu ďalšieho zvyšovania sadzieb na boj proti inflácii a normalizáciu menových podmienok v Austrálii. Predstavenstvo RBA však poznamenalo, že zvýšenie sadzieb o 25 bázických bodov na každom zostávajúcom zasadnutí v tomto roku by znamenalo rýchle sprísnenie politiky. Trh očakával, že sadzby sa dostanú na 4% do konca tohto roka! Tieto očakávania boli oslabené počas prejavu guvernéra Loweho, ktorý povedal, že zvýšenie sadzieb na 4 % do konca roka 2022 je dosť nepravdepodobný scenár. Napriek tomu povedal, že na júlové zasadnutie sa zvažuje zvýšenie sadzieb o 25 alebo 50 bázických bodov.
  • Obchod dňa - EURUSD (07.04.2023)
    Hoci makrodáta z americkej ekonomiky ukazujú spomalenie, v skutočnosti sú v súlade s tým, čo Federálny rezervný systém očakával. Postoj šéfa St Louis Fedu Bullarda a komentáre generálneho riaditeľa JP Morgan Jaimieho Dimona môžu doláru pomôcť. Bullard naznačil, že podľa neho je potrebné ďalšie sprísnenie menovej politiky a boj s infláciou bude tvrdší. Bankár, známy svojím jastrabím postojom, sa vyjadril, že prísnejšie úverové podmienky samy osebe recesiu nevyvolajú a je stále otázne, či banky výrazne obmedzia poskytovanie úverov. Trhy vnímali jastrabí komentár ako dôkaz, že americká ekonomika má ďaleko od veľkého kolapsu. Podľa Bullarda existuje viac ako 80-percentná šanca, že banková kríza bude postupne slabnúť.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024