Úterý 19. březen 2024 08:02
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Burzovní indexy – 10 nejdůležitějších akciových indexů

01.04.2019 17:30  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Burzovní index je ukazatel výkonnosti daného trhu. Nejedná se tedy o podkladové aktivum, které byste mohli nakoupit či prodat, ale pouze o statistický údaj. Obecně lze z daného indexu vyčíst mnoho informací o ekonomickém segmentu, ke kterému se index váže.

Jakým způsobem tedy lze obchodovat burzovní indexy, když se nejedná o finanční instrument v pravém slova smyslu? A proč si investice do akciových indexů nachází stále více příznivců mezi investory?

Přečtěte si, jaké existují nejznámější akciové indexy na světě a co je pro ně charakteristické.

V článku se dočtete:

  1. Co je to burzovní index?
  2. Akciový index – jak se vypočítá?
  3. Jak obchodovat akciový index?
  4. Nejznámější akciové indexy v USA
  5. Nejznámější akciové indexy ve světě
  6. Ostatní akciové indexy
  7. Akciové indexy u LYNX
 

Co je to burzovní index?

Burzovní index je ukazatel, který interpretuje dění na určitém trhu jako celku. Vypočítává se z cen vybraných podkladových aktiv, specifických pro daný trh. Hodnota se zpravidla vypočítává na bázi váženého průměru. Jedná se o nástroj, který investoři a finanční manažeři často používají k popisu trhu a k porovnání návratnosti konkrétních investic.

Dvě z primárních kritérií indexu jsou, že jsou investabilní a transparentní. Způsob jeho konstrukce by měl být jasný.

Nejčastěji se indexy používají na akciové trhy konkrétních ekonomik. Dále tedy budeme hovořit pouze o akciových indexech.

 

Akciový index – jak se vypočítá

Hodnota akciových indexů se neustále mění na základě pohybu všech akcií, které jsou v indexu obsaženy. Obecně jsou však indexy velmi stabilním investičním instrumentem. Zpravidla nejsou zdaleka tak volatilní, jako mohou být jednotlivé akciové tituly. To je jeden z hlavních důvodů, proč investice do indexů získává mezi investory stále více na popularitě.

Index je počítán váženou tržní kapitalizací. Ta je založena na násobku ceny a počtu akcií jednotlivých společností. Váha každého akciového titulu se následně vypočítá vydělením celkovou tržní kapitalizací indexu.

Jak obchodovat akciový index?

Akciový index jako takový je pouhý ukazatel. Nejedná se tedy o žádné aktivum, které byste přímo mohli nakoupit či prodat. Existuje však celá řada derivátových produktů, prostřednictvím kterých můžete spekulovat na vývoj daného indexu.

Nejčastější burzovní instrumenty, kterými můžete spekulovat na indexy:

  1. Opce
  2. Futures
  3. CFD
  4. ETF
  5. Certifikáty
  6. Warranty

Každý z výše zmíněných instrumentů je něčím charakteristický, má své výhody i nevýhody. Nejčastěji se na indexy spekuluje prostřednictvím ETF, opcí a futures.

Nejznámější akciové indexy v USA

Nejznámější akciové indexy v USA

S&P 500 index – největší americký index

S&P 500 je americký akciový index založený na tržní kapitalizaci 500 velkých společností, které mají akcie kótované na burzách NYSE, NASDAQ nebo Cboe BZX Exchange. Díky různorodosti obsažených akcií a jejich vážení je to jeden z nejčastěji sledovaných akciových indexů a mnozí ho považují za nejlepší, co se vypovídací hodnoty o americké ekonomice týče.

Index byl ve své původní podobě spuštěn v roce 1923. Ovšem až od roku 1957 byl rozšířen na stávajících 500 akciových titulů.

Mezi akcie v indexu patří tituly jako Walmart, Visa či PepsiCo.

Čtěte také >>S&P 500 index – jeden z nejdůležitějších indexů v USA

S&P 500 index

Graf indexu S&P 500

NASDAQ 100 index – technologičtí giganti

NASDAQ 100 (NDX) je akciový index tvořený 103 akciovými tituly emitovanými 100 největšími nefinančními společnostmi kótovanými na tomto indexu. Jedná se o modifikovaný kapitalizačně vážený index. Váhy akcií v indexu jsou založeny na jejich tržní kapitalizaci, přičemž některá pravidla omezují vliv největších složek.

Neobsahuje žádné finanční společnosti, protože ty jsou zařazeny do samostatného indexu. Obě tato kritéria ho odlišují od Dow Jones Industrial Average a vyloučení finančních společností ji odlišuje od S&P 500. Je založen na směně peněz a společnosti v indexu nemusí sídlit v USA.

NASDAQ 100 se začal počítat od 31. ledna 1985. Do indexu jsou zařazeny společnosti jako je Apple, Adobe či Amazon.

Čtěte také >> Index Nasdaq – Vše co musíte vědět o US technologickém indexu

NASDAQ 100 index

Graf indexu NASDAQ 100

NASDAQ Composite index

NASDAQ Composite (IXIC) je burzovní index akcií a podobných cenných papírů (např. ADR) kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Spolu s Dow Jones Average a S&P 500 je to jeden ze tří nejvíce sledovaných indexů na amerických akciových trzích. Složení NASDAQ Composite je silně váženo vůči technologickým společnostem v NASDAQ 100, jehož komponenty jsou podmnožinou NASDAQ Composite a představuje více než 90 % pohybu NASDAQ Composite a jeho výkon sleduje mnoho ETF.

Index byl spuštěn v roce 1971.

NASDAQ Composite index

Graf indexu NASDAQ Composite

Dow Jones index – nejstarší americký index

Dow Jones Industrial Average (DJIA), nebo jednoduše Dow je index akciového trhu, který udává hodnotu 30 velkých společností se sídlem ve Spojených státech. Hodnota Dow není váženým aritmetickým průměrem a nepředstavuje tržní kapitalizaci jeho součástí, nýbrž součet ceny jednoho podílu akcií pro každou součást společnosti. Suma je korigována faktorem, který se mění, kdykoli jedna ze společností emituje nové akcie nebo vyplácí dividendu. To vytváří pro index konzistentní hodnotu.

Jedná se o druhý nejstarší americký tržní index po Dow Jones Transport Average, V současné době index spravuje společnost S&P Dow Jones Indicies, kterou většinově vlastní S&P Global. Index byl původně publikován 16. 2. 1885. Jméno indexu pochází od jeho zakladatelů Charlese Dowa a Edwarda Jonese. 1. průmyslový průměr byl spočítán 26. 5. 1896.

Dnes má Slovo Industrial v názvu indexu spíše historický význam, jelikož mnoho z moderních 30 firem nejsou typické společnosti podnikající v těžkém průmyslu.

V indexu jsou obsaženy akcie společností, jako jsou McDonald’s, General Electric či Walt Disney.

Čtěte také >> Dow Jones index – 8 zajímavostí k nejznámějšímu indexu světa

Dow Jones Index

Graf indexu Dow Jones

Russell 2000 index – menší americké společnosti

Russell 2000 je index akciových titulů s malou kapitalizací. Popisuje 2000 spodních akcií z indexu Russell 3000. Index spravuje společnost FTSE Russell, což je dceřiná společnost London Stock Exchange Group.

Russell 2000 je zdaleka nejběžnějším měřítkem pro akcie, které se identifikují jako „malé společnosti“, zatímco index S&P 500 se používá především pro velké společnosti. Jedná se o nejrozšířenější měřítko celkového výkonu akcií s malou kapitalizací a akcií středních společností. Index představuje přibližně 8% celkové tržní kapitalizace společností indexu Russell 3000.

Index Russell 2000 byl založen v roce 1984.

Russell 2000 index

Graf indexu Russell 2000

Nejznámější akciové indexy ve světě

Ostatní akciové indexy ve světě

Euro Stoxx 50 index – evropský index

EURO STOXX 50 je akciový index akcií eurozóny navržený společností STOXX, poskytovatelem indexu vlastněným skupinou Deutsche Börse Group. Skládá se z padesáti největších a nejlikvidnějších akcií v eurozóně. Tento index zachycuje asi 60% tržní kapitalizace volného trhu EURO STOXX Total Market Index (TMI), která zahrnuje zhruba 95% tržní kapitalizace zastoupených zemí.

Index obsahuje akcie společností, jako jsou Deutsche Telekon, Ahold Delhaize či Philips.

Euro Stoxx 50 index

Graf indexu Eurostoxx 50

DAX index – Německo

DAX (Deutscher Aktienindex) je index, který se skládá z 30 největších německých společností obchodujících na frankfurtské burze. Výkonnost je měřena z hlediska objemu objednávek a tržní kapitalizace.

Základní datum pro DAX je 30. prosinec 1987 a bylo zahájeno ze základní hodnoty 1 000. DAX Funguje na bázi systému Xetra spravovaného společností Deutsche Börse,

Index DAX obsahuje akcie společností jako jsou Adidas, BMW nebo Allianz.

Čtěte také >> Index DAX: Vše co musíte vědět o nejznámějším evropském indexu

DAX index

Graf indexu DAX

FTSE 100 index – Velká Británie

Index Financial Times Stock Exchange 100, nazývaný také FTSE 100 je index akcií 100 společností kótovaných na londýnské burze s největší tržní kapitalizací. Tento index udržuje skupina FTSE, dceřiná společnost London Stock Exchange Group.

Index je počítán od roku 1984.

Index obsahuje akcie jako jsou Morrisons, Tesco či Unilever.

FTSE 100 index

Graf indexu FTSE 100

Nikkei 225 index – Japonsko

Nikkei 225 je akciový index Tokijské burzy cenných papírů (TSE). Denně je počítán japonskými novinami Nihon Keizai Shinbun od 7. září 1950. Je to cenově vážený průměr vykazovaný v jenech.

Index pokrývá 225 velkých japonských společností z celé řady průmyslových odvětví.

V roce 1991 praskla na japonském trhu obrovská finanční bublina. Dodnes se index nedokázal dostat nad hodnoty před touto krizí.

Index obsahuje akcie společností, jako jsou Mitsubishi logistics, Konami či Sony.

Nikkei 225 index

Graf indexu Nikkei 225

SSE Composite Index – Čína

SSE Composite Index je akciový index všech akcií, které jsou obchodovány na burze v Šanghaji.

Index byl spuštěn 15. července 1991.

Akcie B jsou zpravidla denominovány v amerických dolarech pro účely výpočtu. Pro výpočet ostatních indexů jsou ceny akcií B kótovány v Renmimbi.

Index obsahuje akcie společností, jako jsou Bank of China, SAIC Motor či PetroChina

SSE Composite Index

Graf indexu SSE Composite index

Další akciové indexy

Ve světě existuje celá řada dalších známých indexů. Můžeme nalézt alespoň 1 téměř v každém evropském státě.

Další indexy jsou například francouzský CAC 40, španělský IBEX 35 či indický NIFTY 50. Řada států používá i více indexů. Například Japonsko má vedle výše zmíněné Nikkei 225 ještě TOPIX a eurozóna má například EURONEXT 100. Většina indexů zahrnuje určitý počet největších společností z daného státu. Podle výkonnosti indexu můžete poměrně věrně interpretovat ekonomickou situaci v dané zemi.

MSCI World Index – globální ekonomika

Existuje i index světové ekonomiky. Jedná se o vážený index akciového trhu společností po celém světě. Je udržován společností MSCI Inc. a je používán jako standard pro „světové“ nebo „globální“ akciové fondy, které mají představovat široký průřez globálních trhů. Index obsahuje akcie ze všech světových rozvinutých trhů. Můžeme zde nalézt akcie celkem ze 23 států. Neobsahuje však akcie rozvíjejících se ekonomik. Ty jsou obsaženy v souvisejícícím indexu MSCI All Country World (ACWI).

Světový index MSCI je počítán od roku 1969 v různých formách: bez dividend (cenový index), s reinvestovanými čistými nebo hrubými dividendami (čistý a hrubý index).

Světových indexů také existuje celá řada. Jsou to například S&P Global 100Dow Jones Global Titan 50FTSE All-World index series, a řada dalších.

PX Index – místo, kde se obchoduje ČEZ

I Česká republika má vlastní index – PX. Původní název indexu byl PX 50. Ten byl však v březnu 2006 změněn. Je to kapitálově vážený index hlavních akcií obchodovaných na burze cenných papírů v Praze. Počáteční den pro index PX je 5. duben 1994. PX index odstartoval s hodnotou 1000 bodů.

Pražská burza zavedla v roce 2014 index návratnosti PX-TR, který má stejný základ jako index PX. Na rozdíl od indexu PX však zohledňuje dividendy společností.

Index obsahuje společnosti, jako jsou ČEZ, Komerční banka či Unipetrol.

Obchodování akciových indexů u LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, u společnosti LYNX máte široké možnosti, jak investovat do indexů. S LYNX můžete obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi či forexem za příznivé poplatky s přístupem na více než 100 světových burz ve více než 30 státech.

Obchodovat můžete z pohodlí svého domova prostřednictvím naší profesionální platformy.

Sledujte naše makroekonomické zpravodajství či frekventovanější WhatsApp mobilní zpravodajství.

Obchodujte akciové indexy s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio, i s pomocí burzovních instrumentů obchodovaných na indexy. Obchodujte indexy prostřednictvím ETF, opcí či futures. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do indexů s LYNX
Investiční produkty

Čtěte také:

  • 5 nejlepších dividendových ETF roku 2019
  • Jak přizpůsobit vaše ETF portfolio globálnímu vývoji?
  • Kam investovat: Vlastní portfolio ETF nebo aktivně řízený fond?

The post Burzovní indexy – 10 nejdůležitějších akciových indexů appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Index akcií | Akciové indexy v USA | SSE Composite | Investujte | Morrisons | Walt Disney | Manažeři | FTSE Russell | Disney | Trhy | ETF portfolio | NASDAQ 100 Index | SAIC | Visa | Americký index | Amazon | FTSE 100 Index | Total | MSCI World | MSCI Inc | WhatsApp | Odvětví | Česká republika | Americké společnosti | London Stock Exchange Group | Ahold Delhaize | IBEX 35 | Allianz | Russell 3000 | TOPIX | Dlouhodobý investor | Graf indexu S&P 500 | Španělský IBEX 35 | Nifty 50 | Adidas | Spekulovat | Graf indexu Nasdaq | Ceny | Obchodujte | Na burze | Inspirace | Unilever | Sony | Burzy cenných papírů | Nové akcie | Vývoj | PEPSICO | S&P 500 Index | Technologičtí giganti | NASDAQ 100 | SAIC Motor | Ekonomiky | Philips | SSE Composite Index | Tesco | Nikkei 225 Index | Index Russell | Obchodovat s akciemi | Španělský IBEX | MSCI All Country World | Graf indexu | Akcie společnosti | Index Russell 2000 | MSCI World Index | Nasdaq Composite Index | Tržní kapitalizace společnosti | Index tokijské burzy | General Electric | Francouzský CAC 40 | Poplatky | Kapitalizace | FTSE 100 | Unipetrol | PetroChina | S&P | Walmart | S&P Global | Americký akciový index | Deutsche Börse | IBEX | Xetra | DAX (Deutscher Aktienindex) | Stock Exchange | BMW | Mitsubishi | MSCI | Burze | Světové ekonomiky | Dow Jones Industrial Average (DJIA) | Finanční společnosti | ROCE | PX index | Index akciového trhu | Zpravodajství | Velká Británie | Trh | Stoxx | Nikkei 225 | Market | Kam investovat | Jak investovat | Instrumenty | Instrument | Index S&P 500 | Index Nasdaq | Graf | Fondy | Exchange | Eurostoxx 50 | Euro Stoxx 50 | Dow Jones index | DJIA | Dax index | Burzovní indexy | Banka | Volatilní | Index | Aktivum | Ceny akcií | Financial Times | Burzy | LYNX | Nasdaq Composite | Investovat | CAC 40 | Obchodovat | Jak obchodovat | Euronext | London Stock Exchange | Fond | Investoři | Globální ekonomika | Indexy | Komerční banka | FTSE | Index MSCI | Euro STOXX | Bank of China | Obchodování | ČEZ | Warranty | Výkonnost | Ukazatel | Tržní kapitalizace | S&P 500 | Russell 2000 | Portfolio | Podkladové aktivum | Opce | Obchodník | Nástroj | NYSE | Investor | Investice | Intradenní obchodník | Index PX | Index DAX | Futures | Eurozóna | Euro | Ekonomika | Dow Jones Industrial | DAX | Certifikáty | Stock | CFD | CBOE | Burzovní index | Burza | Akciové fondy | Akcie | ADR | Akciové trhy | Nikkei | Akciové tipy | Daně | Dividendy | ETF | Apple | Pražská burza | Německo | Británie | USA | Dow Jones | Nasdaq | Akciový index | Akciové indexy | Japonsko | Čína |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Burze dnes pomohla k růstu Moneta a O2
    Pražská burza čtvrtý den v řadě rostla. Index PX si dnes připsal 0,33 procenta na 943,99 bodu. Dařilo se především akciím Moneta Money Bank a telekomunikační společnosti O2. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Burze dnes pomohl k růstu hlavně zájem investorů o akcie ČEZ
    Pražská burza poprvé v tomto týdnu posílila. Hodnota indexu PX dnes vzrostla o 0,95 procenta na 874,57 bodu. Hlavní podíl na tom měly akcie ČEZ. V plusu byly také všechny tři bankovní tituly. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Burze dnes pomohly do červených čísel akcie Fortuny
    Pražská burza dnes po předchozích dvou dnech růstu oslabila. Index PX odepsal 0,26 procenta na 855,79 bodu. Z hlavních titulů zaznamenaly nejhlubší propad akcie sázkové kanceláře Fortuna a výrobce cigaret Philip Morris. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Burze dnes pomohly do plusu akcie CME a finančních institucí
    Pražská burza dnes smazala své čtvrteční ztráty. Index PX posílil o 0,54 procenta na 1020,36 bodu. K růstu mu pomohly akcie CME i většina finančních titulů. Brzdou výraznějšího růstu indexu byl hlavně Avast a Komerční banka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám.
  • Burze pomohly k růstu banky a poprvé tento týden i ČEZ
    Pražská burza na závěr pracovního týdne posílila. Index PX dnes přidal 0,37 procenta na 937,52 bodu. V plusu dnešní seanci uzavřely finanční tituly a poprvé tento týden i akcie energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy.
  • Burze se pátým dnem nedařilo nabrat růstový směr
    Pražská burza zaznamenala pátý pokles v řadě. Index PX dnes oslabil o 0,03 procenta na 1160,86 bodu. Nedařilo se většině hlavních titulů v čele s akciemi společnosti Photon Energy. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Koruna si mírně polepšila vůči euru a stagnovala k dolaru.
  • Burzovní index dnes roste hlavně díky bankám
    Pražská burza dnes dopoledne posiluje. V 11:00 rostl index PX o 0,54 procenta na 863,82 bodu. Hlavní zásluhu na tom měly finanční tituly s výjimkou Moneta Money Bank. Opačným směrem na index působil pokles ceny akcií společnosti ČEZ. Vyplývá to z průběžných výsledků obchodování na stránkách pražské burzy.
  • Burzovní index dnes táhla vzhůru hlavně Komerční banka
    Index PX pražské burzy dnes zpevnil o 1,28 procenta na 1462,95 bodu. Smazal tak ztráty z předchozích dvou dní a dále vylepšil své dvouleté maximum. Vzhůru ho táhly hlavně bankovní tituly v čele s Komerční bankou, která dnes zveřejnila hospodářské výsledky za loňský rok. Vyplývá to z údajů o obchodování na webu burzy.
  • Burzovní index PX dnes poslala do plusu závěrečná aukce
    Pražská burza vstoupila do nového týdne mírným růstem. Index PX dnes posílil o 0,07 procenta na 1009,04 bodu. Dařilo se emisím Komerční banky či Philip Morris. Naopak brzdou dalšího růstu byly akcie CME a společnosti O2. Vyplývá to z internetových stránek burzy.
  • Burzovní index PX se ani dnes nevymanil ze série poklesů
    Pražská burza pošesté v řadě oslabila. Index PX dnes klesl o 0,05 procenta na 1042,16 bodu. Dolů ho táhly především akcie technologické společnosti Avast a pojišťovny VIG. Opačným směrem na index působily hlavně akcie Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Koruna dnes mírně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám.
  • Burzovní kolotoč se roztáčí na plné obrátky
    V rámci svého úterního proslovu víceprezident Fedu Stanley Fischer uvedl, že zaměstnanost v největší ekonomice světa se opět o krok přiblížila plnému stavu, což dalo vzniknout novým spekulacím, dle kterých se Fed pomalu ale jistě přibližuje termínu zvyšování úrokových sazeb. Tato spekulace byla odpoledne podpořena pozitivním výsledkem statistiky, která ukázala, že důvěra spotřebitelů v ekonomiku USA v průběhu srpna vzrostla nečekaně na 101,10 bodů, nejvyšší úroveň od září loňského roku. Na tyto aktuality zareagoval trh posílením amerického dolaru na třítýdenní maximum, oslabením dluhopisů a prudkým poklesem cen ropy a drahých kovů. Odpolední seance na akciovém trhu byla nečekaně zasažena zprávou o nařízení pro americký gigant Apple ze strany Evropské komise, dle které bylo společnosti nařízeno doplatit daň ve výši 14,5 miliard USD včetně úroků za nelegální daňové zvýhodnění.
  • Burzovnímu indexu dnes pomohly k růstu hlavně akcie Erste Bank
    Pražská burza v úvodu týdne posílila. Index PX dnes vzrostl o 0,59 procenta na 872,2 bodu. Vzhůru mu pomohly hlavně akcie Erste Bank a operátora O2. Výraznějšímu posílení indexu bránil především pokles cenných papírů energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů burzovního webu. Koruna mírně oslabila k euru a naopak posílila vůči dolaru.
  • Burzovní pandemie již probíhá
    „Na trzích zažíváme nejhorší týden od propuknutí světové hospodářské krize v roce 2008. Z trhů po celém světě se již vypařilo více než 5 000 miliard dolarů. Lidé, kteří včera vyprodali svá portfolia, jsou na tom výrazně lépe než lidé, kteří je vyprodávají až dnes. Vyhlídky na změnu tohoto trendu bohužel stále nejsou patrné,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Burzovní prázdniny na Velikonoce a v květnu
    S blížícími se Velikonocemi a svátky v květnu vzniká nesoulad mezi otevíracími dny burz a českými státními svátky. Pro...
  • Burzovní rozcvička s Lynx: Actavis blízko nákupu Allergan
    Série nových rekordů se včera zastavila. Indexy S&P 500 i Dow Jones zavřely pár bodů pod úterními maximy. S&P 500 odep...
  • Burzovní rozcvička s Lynx: Akcie Alibaba na rekordech
    Volební den v USA přinesl návrat republikánské (pro-byznys) strany k nadvládě v senátu, avšak akcie si lehce oddechly po růstu k novým rekordům. Index S&P 500 zavřel o 6 bodů níže na 2 012. Poprvé reportovaly výsledky akcie Alibaba a hned to vedlo k vytvoření nových historických maxim.
  • Burzovní rozcvička s Lynx: Akcie Chevron, Exxon a spol. dále klesají
    Další silný pokles na ropě včera vedl k dalšímu poklesu akcií. Energetické akcie ztratily 3 % a celý index S&P 500 ode...
  • Burzovní rozcvička s Lynx: Akcie Kraft zažily nejziskovější den historie
    Americké akcie včera zažily silný výprodej. Z deseti hlavních sektorů v indexu S&P 500 byly na konci obchodního dne v zeleném pouze energetické akcie, které reagovaly na eskalaci situace na Blízkém východě. Silný propad potkal zejména technologický sektor, který vedl k největšímu dennímu propadu indexu Nasdaq Composite od dubna 2014, když index ztratil 2,37 %. Index S&P 500 odepsal více než 30 bodů a uzavřel na 2 061,05 bodech (-1,46 %). Celkem 28 komponent indexu Dow Jones uzavřelo v červených číslech (kromě CVX a XOM).
  • Burzovní rozcvička s Lynx: Akcie Netflix silně rostou po earnings
    Americké akcie si připsaly menší zisky při klidném obchodování. Větší zisky si připsal pouze Nasdaq díky růstu biotechnologických akcií. Trhy vyčkávají na čtvrteční rozhodnutí ECB o uvedení kvantitativního uvolňování. Dnes se ve švýcarském Davosu rozjíždí Světové ekonomické fórum. Ropa nadále ztrácela, když se WTI dostala až na $46,50. Na forexovém trhu dolar dále stoupal a prohluboval minima na páru EUR/USD. MMF zhoršil výhled na růst světové ekonomiky pro letošní a příští rok.
  • Burzovní rozcvička s Lynx: Akcie Ryanair od rána na vzestupu
    Americké indexy S&P 500 i Dow Jones zavírají na nových maximech. Dow Jones vyšplhal na 17 913 a S&P 500 na 2074. Trhy ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova