Pátek 29. březen 2024 09:02
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Akcie Microsoft dlouhodobě rostou. Evropská komise schválila akvizici s Nuance

21.12.2021 16:55  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie Microsoft (MSFT) mají za sebou dlouhé období silného růstu, který zatím nemá konce. Za posledních pět let se se zhodnotily o zhruba 450 %. V první polovině roku jsme si řekli, že Microsoft chystá akvizici se společností Nuance. Ta se zřejmě chýlí ke svému úspěšnému konci. Čína také omezila internetový vyhledávač Bing, který Microsoft provozuje. Samozřejmě nezapomene ani na to nejdůležitější – hospodářskou analýzu společnosti. Provedeme si také aktuální technickou analýzu akcie MSFT a ukážeme si 3 důležité supporty, které by mohly hrát významnou roli při dalším vývoji ceny akcie.

Plánované odkoupení společnosti Nuance spěje k úspěšnému konci

Již v dubnu jsme si uvedli, že Microsoft čeká nemalá transakce díky plánované koupi Nuance Communications. Firma se zabývá vývojem umělé inteligence, konkrétně technologiemi na rozpoznávání řeči. Společnost Nuance právě spolupracovala na rozpoznávání řeči u systému Siri, což je známý virtuální asistent od Applu. Jejich software taktéž pohání automatizovaný systém, který sám dokáže odpovídat na otázky ohledně koronaviru.

Samotná transakce má mít hodnotu téměř 19,7 miliard USD, což je značná částka. Microsoft se touto transakcí chce posunout kromě cloudových služeb i do sektoru zdravotnictví. Technologie společnosti Nuance Communications taktéž slouží k automatizaci zdravotnické dokumentace.

Tak velká transakce musela být samozřejmě schválená regulatorními orgány. Regulatorní orgány Austrálie a Spojených států dali akvizici vcelku rychle zelenou. Ještě se čekalo na reakci ze strany evropského regulačního orgánu. Během toho se už ozývaly hlasy konkurence, že Microsoft má už nyní speciální verzi office softwaru 365 určený pro zdravotnictví a může tak může prodávat své technologie společně s technologiemi Nuance v jednom balíčku.

Téhle obchodní praktice se označuje za tzv. bundling. Jednoduše řečeno se vícero produktů „zabalí“ do jednoho balíčku k prodeji. Dnes to nikomu nepřijde nijak divné, ale v 90. letech Microsoft tímto způsobem zlikvidoval podstatnou část konkurence. Typickým příkladem je právě Microsoft Office, kde bylo několik druhů softwaru pokrývající širokou škálu činností. Pro zákazníka bylo mnohem levnější si koupit celý balíček, než jednotlivý software od několika vývojářů.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Ikona LYNX newsletteru Breakout Trader

Microsoft byl taktéž průkopníkem v tom, že současně s instalací operačního systému Windows byl již nainstalován i jejich software. Microsoft hodně prosazoval, aby byly i nové počítače prodávány již s jejich předinstalovanými produkty, což trvá dodnes. Microsoft byl za to kdysi dost kritizován, ale evidentně se jim popsaná politika vyplatila. Bundling se proto od 90.let těší velkého zájmu v rámci mikroekonomie, protože je pro konkurenci často zcela devastující. Teoreticky vzato se dle mého jedná o argument, proč Microsoftu akvizici nedovolit.

I Evropská komise dala ale této akvizici zelenou. Dne 21.12.2021 Evropská komise oznámila, že plánovaná transakce nebude mít větší negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Microsoft potřebuje i razítko od britského regulačního orgánu, který teprve začal transakci zkoumat. Bylo i naznačeno, že akvizice by mohla vyústit ve slabší konkurenční prostředí na území Velké Británie. Rozhodnout by se mělo na začátku následujícího roku.

Čína omezila vyhledávač Bing

Bing je internetový vyhledávač provozovaný společností Microsoft. Jde o jediný zahraniční vyhledávač, který funguje v Čínské lidové republice. Čínská vláda ovšem z neznámého důvodu vyhledávač Bing omezila. Na 30 dní došlo k pozastavení automatického našeptávače.

Bing pouze oznámil, že rozhodnutí respektuje a vládnímu rozhodnutí se podvolí. Zatím to nevypadá na nějaké větší zakleknutí, ale v souvislosti s Alibabou můžeme vidět, jak je Čína ochotna tvrdě zakročit i vůči domácím internetovým podnikům. Čínská vláda také oznámila, že chce po platformách, aby více protěžovaly hodnoty socialismu. To dle mého není z jejich strany příliš pragmatické.

Již v říjnu Microsoft oznámil, že v Číně ukončí činnost jejich sociální platformy LinkedIn. Důvodem jsou čím dál větší nároky ze strany čínských úřadů.

Akcie Microsoft mají za sebou jeden z největších denních propadů

Akcie Microsoft čelily po zveřejnění meziroční inflace za listopad jednomu z největších propadů v letošním roce. Celkově tak během 13. a 14. prosince došlo k propadu téměř o 6 %. Především 14. prosince činil pokles téměř 4,5 %. Pokles zřejmě souvisel i s blížícím se zasedáním Federální výboru pro volný trh (FOMC), který se uskutečnil 15. prosince.

Dlouhodobý graf akcie Microsoft
Týdenní graf akcie Microsoft od počátku roku 2017 do prosince 2021. Zdroj: LYNX Basic (21.12.2021)

I přes zmíněný propad dělá roční výkonnost akcie Microsoft zhruba 45 %. Na rozdíl od mnoha jiných technologických akcií se Microsoft pořád drží na svém vrcholu. Federální rezervní banka totiž ve své podstatě nepřišla s ničím, co by trhy víceméně neočekávaly.

Fundamentální analýza akcie Microsoft (MSFT)

Kvartální účetní období

Hospodářské výsledky za první účetní kvartál roku 2022 (třetí kalendářní roku 2021) byly pro akcie Microsoft vskutku rekordní. Výnosy se vyšplhaly na velmi silných 45,32 miliardy USD, což je mezikvartálně mírný pokles. Zisk dosahoval krásných 20,5 miliardy USD. Mezikvartálně jde o 24,59% růst. I když tedy obrat mírně klesl, zisk je o téměř o čtvrtinu vyšší. Pojďme se proto podívat na marže.

Hrubá marže je téměř 70 %. Microsoft si tuto úroveň drží relativně dlouho. Provozní marže dosahuje 44,66 %. A čistá zisková marže je velmi slušných 45,25 %. Předchozích sedm kvartálů se zisková marže pohybovala kolem 35 %. Obdobná marže je při tak vysokých výnosech samozřejmě výborný výkon. Nemyslím si ale, že je to dlouhodoběji udržitelné. V každém případě je zde vidět, že akcelerující inflace nemá viditelně negativní vliv na marže.

Kvartální zisk a výnos.
Kvartální zisk a výnos. Zdroj: Yahoo Finance (21.12.2021)

Provozní výnosy si polepšily o necelých 6 % na 20,24 miliardy USD. EBITDA  vzrostla o 4,51 % na 23,45 miliardy USD. Volné cash flow je horentních 18,73 miliardy USD. Microsoft takřka každé čtvrtletí generuje hodně vysoké cash flow. Zisk na akcii (EPS) je 2,71 bodů. Poměrový ukazatel P/E dosahuje 31,51 bodů, což mi nepřijde jako nějaký extrém. Za posledních sedm let bylo nejnižší číslo 24,37 bodů. Nejvyšší 46,3 bodů. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je pěkných 49,3 %. Předešlá kvartální období byla o několik procentních bodů slabší. Zatímco Rentabilita na investovaný kapitál (ROIC) je 32,13 %. Dle mého taktéž velmi dobrá hodnota.

Ukazatel pohotové likvidity (quick ratio) je 2,12 bodů, což lze brát kladně a vzhledem ke generovanému cash flow, nijak nepřekvapuje. Pro zopakování pouze uvádím, že obecně literatura uvádí, že se doporučuje poměr roven 1. Z toho důvodu, že když je poměr roven 1, podnik je schopen se vyrovnat se svými závazky okamžitě, aniž by prodával svůj majetek. Nelze ale tvrdit, že čím vyšší je poměr, tím lépe. Likvidita totiž nese nulový nebo velmi nízký výnos. Co se týká ukazatele běžné likvidity (current ratio) je na 2,16 bodů.

Poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu D/E je 0,52 bodů. Dlouhodobý dluh vůči celkovému kapitálu je 0,22 bodů. Myslím si, že oba uvedené poměry jsou hodně dobré. Respektive jsou spíše nižší, takže Microsoft to dle mého v žádném případě nepřehání s dluhovým financováním.

Roční účetní období

Microsoftu každým rokem stabilně rostou výnosy a zisk. Jenom za účetní fiskální rok 2021 činil celkový výnos 168 miliard USD. Hrubá marže dělala za celý účetní rok skoro 70 %. Zatímco provozní marže dosahovala 41,59 %. Zisková marže byla 36,45 %. To společnosti přineslo za účetní rok 2021 zisk v hodnotě 61,27 miliardy USD. Meziročně zisk stoupl o 17,53 %.

Kvartální zisk a výnos. Zdroj: Yahoo Finance (21.12.2021)
Roční zisk a výnos. Zdroj: Yahoo Finance (21.12.2021)

Provozní výnosy jsou za rok 2021 téměř 70 miliard USD, meziročně růst o 32 %. EBITDA je 80,82 miliardy USD, meziročně skok o skoro 24 %. Volné cash flow dosáhlo horentních 56,12 miliardy USD. Každým rokem je hodnota vyšší a vyšší. EPS je za celý rok 2021 8 bodů.

Technická analýza akcie Microsoft (MSFT)

Jak bylo již řečeno, akcie Microsoft se tento rok zhodnotily o zhruba 45 %. Jedná se o vskutku výtečný výkon, kdy si vývoj ceny akcie pořád drží svůj expanzivní směr. Nicméně od konce listopadu se trh nikam výrazně neposunul. Volatilita je značná, ale akcie víceméně stojí na místě. Ztráta od historického maxima je asi 8 %, takže nic velkého. Struktura trhu z posledních týdnů každopádně není moc přívětivá. Chce to nějaký support, od které se lze odrazit.

Denní graf akcie Microsoft od počátku roku 2020 do prosince 2021. Zdroj: LYNX Basic (21.12.2021)

A taková opora je až v blízkosti S/R levelu 305 USD. Hlavní trend se rozděluje na primární pohyby, které jsou v tomto případě růstové a sekundární pohyby. Sekundární pohyby jsou korekční a mívají konce právě na jednom z blízkých silných supportů. Když tudíž cena klesne k 305 USD, neexistuje záruka, že se zde propad zastaví. Dalšími kandidáty na odraz jsou proto hladiny 283 USD a 260 USD. I když cena klesne pod poslední řečený level, pořád se dle mého názoru jedná o středně hluboký korektivní pohyb.

V případě, že cena klesne hlouběji, může z toho vzejít problém. Respektive to může znamenat mnohem komplexnější korektivní pohyb nebo změnu trendu. Vždy  ale záleží na okolnostech. Prozatím ale stačí sledovat uvedené tři supporty. Nelze samozřejmě vyloučit, že cena akcie MSFT nepůjde nahoru i nyní. K určitému pročištění trhu přeci jen došlo. Navíc jsme na denním RSI již v blízkosti časté obratové úrovně, která se nachází na 40 bodech. Pokud se objeví dostatek nakupujících, třeba začátkem roku 2022 akcie Microsoft dosáhnou dalšího all time high.

Závěrem

Hospodářsky je Microsoft na svém historickém vrcholu. Paradoxně to může být i problém, protože je otázkou, zda firma dokáže stále vyšší laťku překonávat. Každopádně jde ale o skvělé výsledky. I navzdory akcelerující inflaci to na první pohled vypadá, že marže zůstávají nedotčené. Což je dle mého dáno odvětvím a silnou tržní pozicí. Díky řečenému jsou zisky velmi dobré. Musím vypíchnout i rekordní volné cash flow za poslední kvartál.

Co se týká technické analýzy, hlavní trend je pořád silný. Sice trh několik týdnů stagnuje, ale zatím bych z toho nedělal žádný problém. Pokud cena půjde dolů, je určitě dobré sledovat reakce na prvních třech relevantních supportech. Jestli se ani na jednom ze supportu propad nezastaví, může to být začátek problému.

Vždy však pamatujme na to, že akciový trh je velmi dynamický a nikdy nelze s jistotou předvídat, co se stane. Přestože jsou akcie Microsoft prozatím v dlouhodobém rostoucím trendu, vůbec to neznamená, že cena akcie nemůže zaznamenat prudký propad podobný tomu, co se odehrál v polovině prosince. Je důležité myslet na rizika spojená s obchodováním a používat pravidla money managementu. Myslete vždy na to, že předešlý růst a výsledky nejsou zárukou budoucího vývoje.

Obchodování s akciemi Microsoft prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Přečtěte si také:

Logo společnosti Alibaba

Akcie Alibaba od října 2020 klesly o více než 66 %. Jedná se o příležitost k nákupu?

Logo společnosti Amazon

Akcie Amazon a problém s dodavatelskými řetězci. Firma si zajišťuje přepravu až 72 % svého zboží

Logo a vakcína společnosti Pfizer

Akciové trhy a nejistota z omikronu. Jak si vedou akcie Pfizer?

Logo společnosti Visa

Akcie Visa zažívají pokles. Na vině je spor s Amazonem i obavy z regulací

Další použité zdroje:

Microsoft’s Bing suspends auto suggest function in China at government’s behest. Yahoo Finance [online]. Vydáno 17.12.2021 [cit. 21.12.2021]. Dostupné na: https://finance.yahoo.com/news/microsoft-bing-says-suspended-auto-050042464.html

Microsoft Corporation. Fiscal Year 2022 Q1 Report [online]. Vydáno 26.10.2021 [cit. 21.12.2021]. Dostupné na: https://www.microsoft.com/en-us/investor/earnings/fy-2022-q1/press-release-webcast

Klíčová slova: | TIM | Společnost | Zdravotnictví | Kvartální účetní období | Společnosti | Akcie Pfizer | Účetní období | Technologie | Denní graf akcie | Graf akcie | Microsoft Corporation | Konkurence | Příležitosti | Analýza akcie | Fundamentální analýza akcie | Dlouhodobý investor | Zajímavé akcie | Technologie společnosti | Vývoj ceny akcie | Rentabilita | Ceny | Roční výkonnost | JDE | Umělé inteligence | Microsoft (MSFT) | Vzdělávací webináře | Růst | LinkedIn | WP | Příležitost k nákupu | Akcie Microsoft (MSFT) | Vývoj | Prudký propad | Čínská vláda | Pokles | Negativní dopad | Trhy | Ukazatele | Podnik | Ztráta | Yahoo | Hlavní trend | Visa | Federální rezervní banka | All Time High | Miliardy | Amazon | Pfizer | Aktuální obchodní příležitosti | Technické analýzy | Firma | MSFT | Cena akcie | Denní graf | Akcie a ETF | Majetek | Evropská komise | Breakout Trader | Výnosy | Poplatky | Nejistota | Propad | Alibaba | Earnings | Yahoo Finance | Investovaný kapitál | Hospodářské výsledky | Microsoft | Komise | Čistá zisková marže | ROE | ROCE | Provozní marže | Hrubá marže | EBITDA | Current Ratio | ROIC | Zisky | Webináře | Trh | Převodník měn | Meziroční inflace | Investiční | Instrumenty | Graf | Fiskální rok | Eura | Cena | Banka | Analýzy | Akcie Visa | Akcie Microsoft | Akcie Amazon | Akcie Alibaba | EPS | Ceny akcií | LYNX | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Obchodní příležitosti | Výsledky | Zisk | Vývoj ceny | Obchodování | USD | Zisková marže | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | Výkonnost | Volatilita | VaR | Ukazatel | Trigger | Trend | Trader | Support | RSI | P/E | Opce | Obchodník | Marže | Margin | Likvidita | Investor | Intradenní obchodník | High | Futures | FOMC | Cash flow | CFD | Breakout | Transakce | Analýza | Akvizice | Akciový trh | Akcie | Kapitál | Akciové trhy | Politika | Rizika | ETF | Austrálie | Británie | Inflace | Finance | Čína | Fundamentální analýza | Technická analýza | FOREX |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie Meta klesají v reakci na riziko regulací
    Akcie společnosti Meta Platforms (FB.US) padají kvůli obavám z nárůstu regulatorních opatření vztahujících se na bezpečnost uživatelských dat a investory znervózňuje také slabší výhled hospodaření.
  • Akcie Meta klesli o viac ako 20 % po slabých prognózach rastu
    Akcie spoločnosti Meta (FB.US), materskej spoločnosti Facebooku, klesli o viac ako 20 % po tom, čo gigant sociálnych médií vykázal za štvrtý štvrťrok slabší zisk, než sa očakávalo a slabé vyhliadky tržieb v aktuálnom štvrťroku.
  • Akcie Meta Platforms klesají po zveřejnění výsledků hospodaření na minima roku 2016 📉
    Společnost Marka Zuckerberga, Meta Platforms (META.US), tedy bývalý Facebook, po včerejší seanci vykázala překvapivě slabé finanční výsledky za 3. čtvrtletí, které překvapily analytiky. Meta doplnila obrázek o reporty společností FAANG, které včera zaznamenaly výprodej poté, co Microsoft a Alphabet rovněž nenaplnily očekávání investorů. Akcie před otevřením ztratily téměř 20 % a ustoupily na úrovně, které nebyly k vidění od roku 2016:
  • Akcie Meta Platforms po Zuckerbergově hrozbě ztrácejí
    Poté, co Mark Zuckerberg pohrozil Evropanům zrušením služby Facebook a Instagram, se akcie jeho společnosti Meta Platforms propadly o 5,14 %. Ve sporu jde o přenášení dat na servery ve Spojených státech, s čímž nesouhlasí EU.
  • Akcie Meta Platforms rostou díky umělé inteligenci 📈🔌
    Společnost Meta Platforms (META.US) oznámila založení týmu, který bude vyvíjet produkty založené na umělé inteligenci pro aplikace WhatsApp, Messenger a Instagram. Společnost investuje do strojového učení a umělé inteligence ve svých reklamních systémech. Kromě toho Meta informovala o úspěchu s nástrojem proti změnám v ochraně osobních údajů, které provedla společnost Apple (ty způsobily odhadem ztrátu příjmů ve výši více než 10 miliard dolarů).
  • Akcie Meta Platforms se přibližují minimům z roku 2018
    Cena akcií Meta Platforms pokračuje ve svém drastickém poklesu. Společnost tíží nákladné uvádění produktů na trh související s trendem Metaverse a slábnoucím reklamním segmentem:
  • Akcie Meta Platforms v premarketu získávají díky potvrzení zpráv o propouštění
    Společnost Meta Platforms (META.US) se dnes v předobchodní fázi obchoduje o více než 3 % výše poté, co se potvrdily dřívější zprávy o masivním propouštění. Akcie společnosti nedávno posílily díky zprávě, že se chystá zrušit "tisíce pracovních míst". Tyto zprávy z médií byly dnes potvrzeny oznámením společnosti a to poslalo akcie v premarketu výše.
  • Akcie Meta po spekulacích WSJ o propouštění posilují
    Akcie nedávno přeprodané společnosti Marka Zuckerberga Meta Platforms (META.US) dnes získávají téměř 6 % díky zprávám z The Wall Street Journal ohledně blížící se vlny propouštění ve společnosti. Investoři vnímají perspektivu snižování nákladů pozitivně. Ke konci letošního září firma zaměstnávala téměř 87 tisíc lidí. Od svého založení si akcie Meta vedou nejhůře ze všech společností S&P500:
  • Akcie Micronu se po snížení výhledu Morgan Stanley propadly
    Akcie Micron Technology (MU.US) spadly během páteční seance o 4 % poté, co banka Morgan Stanley snížila výrobci polovodičových čipů rating z "equal-weight" na "underweight" a ponechal cílovou cenu na 56 USD za akcii. Ke snížení došlo po červnovém zveřejnění čtvrtletních výsledků, které zaostaly za tržními projekcemi a poskytly vodítko pro nadcházející čtvrtletí, což bylo taktéž zklamáním.
  • Akcie Microsoft: Bude cena akcie růst i po odkoupení Nuance?
    V rámci dnešní technické a fundamentální analýzy se budeme věnovat akciové společnosti Microsoft, takže se od minulého příspěvku na akcie AMD nijak neodvrátíme od technologických titulů. Kolem Microsoftu se v poslední době děje spousta věcí.
  • Akcie Microsoft: spící šípková Růženka, kterou může vzbudit tablet Surface
    Microsoft není v současnosti zrovna “cool?. Jeho akcie jsou podhodnocené. Z nového tabletu Surface se může stát hit, který ukrojí část z koláče iPadu a Androidu. Řada nových tabletů od jiných výrobců bude běžet na operačním systému Windows 8 od Microsoftu. Čeká akcie růst?
  • Akcie Microsoftu čekají na zveřejnění výsledkové sezony
    Společnost Microsoft zveřejní své výsledky v dnes 30. a cena jejích akcií se v současné době obchoduje mírně pod rekordní hodnotou 406,70, které dosáhla ve čtvrtek. Cena se od konce září 2023 vyvíjí v rámci vzestupného pohybu. Technické oscilátory však v denním časovém rámci naznačují potenciální ústup směrem dolů. Index RSI směřuje dolů nad úroveň 70, zatímco stochastický oscilátor zaznamenal medvědí překřížení v rámci svých linií v překoupené zóně, což naznačuje přetížený trh.
  • Akcie Microsoftu sa po solídnych výsledkoch obchodujú vyššie
    Akcie spoločnosti Microsoft (MSFT.US) vzrástli o viac ako 4 % po tom, čo softvérový gigant zverejnil solídne štvrťročné výsledky a silné vyhliadky pre aktuálny štvrťrok.
  • Akcie MicroStrategy překonaly nové ATH a posílily o 23 %💡
    Na vlně obrovských zisků, které byly během dnešní seance zaznamenány na kryptoměnách, se téměř 23% růst projevil na akciích MicroStrategy (MSTR.US). Celkově tato společnost drží celkem 214 246 BTC, což představuje přibližně 1 % celkové nabídky této kryptoměny. Poslední nákup v hodnotě 9245 BTC byl uskutečněn 19. března.
  • Akcie MicroStrategy ztratily 9% kvůli nejistotě na kryptu, padá také Coinbase
    Akcie MicroStrategy (MSTR.US) a další akcie společností s expozicí v Bitcoinu jako Coinbase (COIN.US) dnes prudce klesly v reakci na propad nejpopulárnější kryptoměny. Bitcoin negativně reagoval na komentáře Elona Muska. CEO Tesly přes víkend naznačil, že by automobilka mohla prodat své Bitcoiny. Přestože Musk následně zdůraznil, že Tesla dosud žádné ze svých Bitcoinů neprodala, tak už to situaci příliš nezlepšilo.
  • Akcie minulý týden poklesly kvůli špatné důvěře
    Akcie minulý týden poklesly kvůli špatné důvěře U. of Michigan, a také obvinění výboru SEC vůči Goldman Sachs. Obvinění spočívá hlavně v tom, že hedgingové fondy Paulson & Co. si mohly vybrat portfolio CDO, které chtěl fond odprodat (short), aniž by nakupující věděli o Paulsonově vlivu. A včera ministerský předseda Brown uvedl, že si přeje zvláštní vyšetřování Goldman Sachs.
  • Akcie mírně zlevnily a výnosy dnes klesají. Ropa jede dál
    Dnešní vývoj na hlavních finančních trzích můžeme nazvat konsolidací či mírnou krátkodobou korekcí předchozího pohybu. Sledujeme ji na akciích a dluhopisech, ale už ne na ropě nebo eurodolaru. Zásadní důvody za dnešními pohyby trhů nevidíme. Nejsou tu důležité příspěvky k aktuálním tématům ani se neobjevily nové problémy. Americká data byla sice dohromady horší, než se čekalo, ale to je až odpolední záležitost, kdy už sledujeme na trzích spíše dozvuky.
  • Akcie mírně ztrácí, dolar dnes naopak silnější na většině měnových párů
    Po dvoudenní stagnaci dnes evropské akciové indexy zamířily do červených čísel. Ztráty však zatím nejsou nijak dramatické a obchodování probíhá na výrazně podprůměrných objemech, takže dnešní korekce zatím zůstává v rámci klasického intradenního šumu. Německý DAX se propadá přibližně o procento a pod podobným tlakem jsou také ostatní evropské indexy s výjimkou britského, kterému pomáhá slabší libra.
  • Akcie mírně ztrácí, zlato se blíží k důležité resistenci
    Po včerejší klidné seanci se dnes na trhy vracejí objemy. Ty jsou v případě německého akciového indexu DAX dokonce téměř 50 % nad dlouhodobým průměrem a přispívají k tomu, že se DAX, ale i ostatní evropské akcie, dnes dostávají pod mírný prodejní tlak. Navazují tak na výprodej, kterým si prošly asijské indexy už během ranní seance, i když nutno dodat, že jsou celkové ztráty zatím stále poměrně malé a v rámci standardního intradenního šumu.
  • Akcie míří dolů, dolar posiluje. Nové zprávy pozitivní vývoj nezařídily
    Data o HDP sice potvrdila recesi eurozóny, ale nakonec byla o chlup lepší, než se čekalo. To platí i pro německé HDP, kde ovšem o technickou recesi nejde. Odpolední čísla potvrdila výrazný nárůst utrácení mezi americkými spotřebiteli. Ještě daleko větší nárůst však vidíme u osobních příjmů díky vládní podpoře i rychle stoupající zaměstnanosti. Oba údaje dokázaly překonat odhady. A nad očekávání se zvedl také chicagský index podnikatelské aktivity. Hodnota indexu 72,1 bodu je vysoká ve srovnání s neutrálními 50 body i v historickém kontextu, neboť jde o maximum od roku 1983.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI