Čtvrtek 18. duben 2024 14:50
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei SwiftTrader

Swingový výhled 20. týden 2022

24.05.2022 16:49  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Trhy jsou nadále volatilní a křehké, což ukazuje index strachu VIX, který opět překonal hodnotu 30. Nicméně akciové indexy jsou na zajímavých supportech a mohlo by dojít k určitému krátkodobému uklidnění. Euro se odrazilo od svého supportu v očekávání zpřísňování monetární politiky a zlato drží cenovku nad 1 800 USD za trojskou unci. Je zlato zpátky v pozornosti investorů?

Makroekonomická data

Týden začal sadou horších údajů z čínské ekonomiky, které ukázaly, že průmyslová výroba se meziročně snížila o 2,9 % a retailové prodeje klesly o 11,1 %. Ukázalo se, že poslední opatření pro aktuálnímu propuknutí COVID-19 v této zemi se negativně podepisují na ekonomice.

Aby Čína podpořila zpomalující ekonomiku, tak v pátek ráno snížila základní úrokovou sazbu o 0,15 %, což je více než analytici očekávali. To sice nebude stačit na odvrácení aktuálních prorůstových rizik, ale trhy mohou reagovat na to, že v budoucnu dojde k výraznějšímu uvolnění.

Pozitivní informací byla data z USA, kde rostly v dubnu retailové prodeje o 0,9 % a průmyslová produkce v dubnu stoupla o 1,1 %.

Důležitá byla data o inflaci v Evropě. Ta ukázala, že v eurozóně inflace trochu zpomalila, když v dubnu dosáhla hodnoty 7,4 % ve srovnání s minulým rokem (v březnu byla inflace 7,5 %). V Kanadě naopak inflace dále rostla a dosáhla hodnoty 6,8 % (v březnu to bylo 6,7 %) a ve Velké Británii byla inflace za duben 9 % (v předchozím měsíci to bylo 7 %). Do vyšších hodnot inflace přispívá několik faktorů: pokračující válka na Ukrajině, problémy v logistických řetězcích a důsledky lockdownu v Číně.

Obavy z dopadů vyšší inflace se projevují na trhu dluhopisů. Referenční desetiletý výnos amerických dluhopisů sestoupil z hodnoty 3,2 %, které dosáhl 9. května a aktuálně je na hodnotě 2,8 %. To znamená, že poptávka po dluhopisech roste a stávají se tak opět aktivem pro doby nejistoty.

swing 20-22 obr-1

Obrázek č.1: Výnosy amerických 10letých dluhopisů a USD index na denním grafu

 

Akciové indexy na supportech

Světové akcie v minulém týdnu významně poklesly a dosáhly na ceny významných supportů. Mohlo by tedy dojít k nějaké formě krátkodobého odrazu. I když ve čtvrtek začala opatrná rally, kterou pak v pátečních ranních hodinách podpořilo rozhodnutí Číny snížit úrokovou sazbu, tak mezi investory je nadále dost strachu a podle Louise Dudleyho z Federated Hermes dosáhlo hromadění hotovosti nejvyšší úrovně od září 2001, což naznačuje silný medvědí sentiment.
Na problémy v dodavatelském řetězci upozornila například společnost Cisco Systems, která varovala před přetrvávajícím nedostatkem součástek. To srazilo její akcie o 13,7 %. Tento propad z ní učinil poslední velkou akciovou společnost minulého týdne, která zaznamenala největší pokles za více než deset let.
Hlavní rizika, která nadále způsobují volatilitu a velkou nejistotu tak vedou investory k nákupům “bezpečných” aktiv jako jsou americké dluhopisy a švýcarský frank.


swing 20-22 obr-2
Obrázek č.2: SP 500 na H4 a D1 grafu


Z pohledu technické analýzy se americký index SP 500 nadále pohybuje v klesajícím trendu, protože trh vytořil nižší low a zároveň je pod klouzavým průměrem SMA 100 i EMA 50 na H4 i denním grafu. Nejbližší rezistence je 4 080 – 4 100. Další je u hodnoty 4 140 a zejména pak 4 293 – 4300. Support je 3 860 – 3 900.

Německý index DAX

Index se nadále pohybuje v klesajícím trendu spolu s hlavními světovými indexy. Cena dosáhla na support, který je u 13 680 – 13 700 a klouzavý průměr EMA 50 na H4 grafu se dostal nad SMA 100. Toto by mohlo naznačovat krátkodobý signál na určitou korekci směrem nahoru. Hlavní trend podle denního grafu je ale stále klesající. Nejbližší rezistence je u 14 260 – 14 330.


swing 20-22 obr-3
Obrázek č.3: Německý index DAX na H4 a denním grafu


Euro se odrazilo od svého supportu

Měnový pár EUR/USD v minulém týdnu profitoval z toho, že americký dolar se vzdálil od svých 20letých maxim zatímco na euru investoři očekávají zpřísňování ekonomiky a růst sazeb, které ECB zatím jako jedna z mála bank nezvedla.

swing 20-22 obr-4
Obrázek č.4: EURUSD na H4 a denním grafu

Významný support je na ceně kolem 1.0350 – 1.040. Aktuální rezistence je u hladiny 1.650 – 1.700.

Zlato v pozornosti investorů

Zlatu se v posledním měsíci nedařilo, když se od dubna, kdy cena dosáhla 2000 USD za unci, propadlo o 10 %. Nyní ale je na trzích silná averze vůči riziku, což naznačují akciové trhy, které klesaly. Zlato ale naopak začalo růst. Možným důvodem jsou obavy z inflace a investoři začali hledat ve zlatě ochranu proti rostoucím cenám.
Druhým důvodem je to, že zlato je v inverzní korelaci s americkým dolarem. Dolar sestoupil ze svých 20letých maxim, což umožnilo zlatu odraz od svého supportu.


swing 20-22 obr-5
Obrázek č.5: Zlato na H4 a denním grafu

První rezistence je u 1 860 USD za unci. Support je u 1 830 – 1 840 USD za unci. Další support je pak u 1 805 – 1 807 USD a zejména 1 800 USD za unci.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Swingový výhled 10. týden 2022
    Válka na Ukrajině již trvá více než dva týdny a konec konfliktu je v nedohlednu. Zdá se ale, že trhy se na novou situaci začaly adaptovat a pokles indexů se zastavil. Mezitím v Česku inflace stoupla na 11.1 % a ECB ponechala sazby dle očekávání beze změny. Na ropě je extrémní volatilita. Po dosažení hodnoty z roku 2008 však nastala větší korekce.
  • Swingový výhled 11. týden 2022
    Pád indexů, který jsme zaznamenávali v posledních dnech, se zastavil. Indexy posilovaly pod vlivem očekávání diplomatického řešení války na Ukrajině, která trvá již déle než tři týdny. Tato jednání ale zatím k žádnému významnému průlomu nedospěla, takže růst indexů by mohl mít omezený prostor.
  • Swingový výhled 13. týden
    Swingový výhled 13. týden Akciové indexy uzavřely první čtvrtletí roku 2022 ve ztrátě pod vlivem geopolitického napět...
  • Swingový výhled 14. týden
    Akciové indexy v minulém týdnu oslabovaly pod vlivem zpráv o zvyšování úrokových sazeb a zpřísňování americké ekonomiky. Oslabuje také euro, které je pod tlakem nejen z důvodu pokračující války na Ukrajině a sankcí proti Rusku, ale také nejistoty ohledně výsledku prezidentských voleb ve Francii. Výskyt koronaviru v Číně podpořil negativní sentiment na ropě, protože se trh obává přebytku nabídky nad poptávkou. Vítězem se tak v tomto prostředí stal americký dolar.
  • Swingový výhled 16. týden 2022
    Jerome Powell potvrdil, že Fed bude agresivně postupovat v boji proti inflaci a naznačil přísnější zvyšování úrokových sazeb již od května. Akciové indexy v návaznosti na to silně poklesly. Rekordních hodnot dosáhla inflace v eurozóně, která za březen činila 7,4 %. I přes tuto zprávu ale euro nadále oslabovalo. Výprodeje pokračují také na japonském jenu, který je vůči americkému dolaru nejslabší za posledních 20 let.
  • Swingový výhled 17. týden
    Hlavní akciové indexy pokračovaly v korekci a otestovaly silné úrovně supportů. Silně naopak posiloval americký dolar, který je na nejvyšší hodnotě od ledna 2017. Posilování dolaru mělo negativní vliv na hodnotu eura a komodit, jako je zlato, které se dostalo pod hladinu 1900 dolarů za unci. Japonská centrální banka ponechala nízké úrokové sazby a jen vůči dolaru překonal magickou hodnotu 130.
  • Swingový výhled 18. týden 2022
    Ve válce proti rostoucí inflaci centrální banky USA, Velké Británie a Austrálie v tomto týdnu zvyšovaly úrokové sazby. Británie přitom varovala před rizikem recese. Sazby zvyšovala také ČNB. Ty se tak dostaly na nejvyšší úrovně od roku 1999. Klíčová úroková sazba v ČR je nyní 5,75 %.
  • Swingový výhled 19. týden 2022
    Indexy v minulém týdnu pokračovaly v silném oslabování, zatímco americký dolar již překonal hodnotu 104 a pohybuje se na 20letých maximech. Sada důležitých dat je ovšem za námi, což by mohlo na akciové trhy přinést dočasně trochu úlevy. Česká koruna prudce oslabila poté, kdy byl jmenován nový guvernér ČNB Aleš Michl, který je zastánce umírněného postupu. Zdá se tedy, že růst úrokových sazeb v ČR je blízko svého vrcholu.
  • Swingový výhled 2. týden roku 2022
    Americké technologické akcie jsou nadále pod tlakem. To se projevuje i na indexu SP 500, který je aktuálně v konsolidaci. Důvod je stále stejný – hrozba rychlejšího růstu úrokových sazeb, která je negativní zejména pro technologické akcie.
  • Swingový výhled 2. týden 2022
    Swingový výhled 2. týden 2022 Americké technologické akcie jsou nadále pod tlakem. To se projevuje i na indexu SP 500...
  • Swingový výhled 21. týden 2022
    Napětí na trzích v minulém týdnu polevilo zejména pod vlivem zpráv z amerického Fedu. To se projevilo na růstu akciových indexů a oslabením amerického dolaru. V posilování pokračuje euro, které se nyní dostalo k zajímavé rezistenci. Bude očekávané zvýšení sazeb, které by mělo nastat v červenci, stačit na další růst hlavní evropské měny?
  • Swingový výhled 22. týden 2022
    Akciové indexy pokračovaly v růstu již druhým týdnem navzdory rostoucí inflaci a sankcím vůči Rusku. Ekonomické ukazatele naznačují optimistická očekávání spotřebitelů a úlevu trhům přineslo také zmírnění opatření proti Covid-19 v Číně. Kanadská centrální banka zvýšila úrokovou sazbu na 1,5 %. Inflace v eurozóně dosáhla nového rekordu 8,1 % a dala tak další palivo ECB ke zvýšení sazeb, které podporuje euro v posilování.
  • Swingový výhled 23. týden 2022
    Hlavní světové akciové indexy po několika dnech klidu prorazily svoje hladiny supportů jako reakci na utahování ekonomiky, pokračující válku na Ukrajině, zpomalující ekonomický růst a vysokou inflaci. Australská centrální banka zvýšila úrokovou sazbu o 0, 50 %. ECB rozhodla, že úrokovou sazbu začne zvyšovat o 0,25 % od července 2022. Vítězem minulého týdne je americký dolar, který pokračuje v posilování.
  • Swingový výhled 24. týden 2022
    Máme za sebou týden, ve kterém se hlavní světové akciové indexy vykoupaly v krvavé lázni v reakci na rostoucí inflaci, která postupuje rychleji, než se předpokládalo. Hlavní part v tomto dramatu sehrály centrální banky. Podle očekávání USA, Velká Británie a překvapivě také Švýcarsko zvyšovaly úrokové sazby. Japonsko naopak jako jedna z mála zemí se rozhodlo ponechat nadále úrokovou sazbu na původní hodnotě – 0,10 %.
  • Swingový výhled 25. týden 2022
    Máme za sebou klidnější týden, ve kterém se hlavní světové akciové indexy otřepaly z předchozích ztrát a od pondělí pomalu rostly. Jedná se ale pravděpodobně pouze o dočasnou koreci aktuálně probíhajícího medvědího trendu. Bankovní rada ČNB rozhodla naposledy ve starém složení a zvedla úrokovou sazbu na 7 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1999. Koruna ale na toto zvýšení téměř nereagovala. Důvodem je, že hlavní rizika jsou stále v platnosti a obava z recese udržuje trhy v risk off sentimentu, ze kterého profituje americký dolar.
  • Swingový výhled 26. týden 2022
    Po krátkodobé růstové korekci indexy znovu navázaly na medvědí trend a uzavřely týden v červených číslech. Spolu s tímto risk off sentimentem oslabovaly také komoditní měny a dále britská libra i euro. Zlato zatím jako prostředek ochrany proti inflaci prohrává a dostalo se opět pod hladinu 1 800 USD za unci. Silný je naopak americký dolar, který je v prostředí hrozící recese stále nejsilnější měnou.
  • Swingový výhled 27. týden 2022
    Pokles výnosů amerických dluhopisů, růst amerického dolaru a prudké oslabení eura, které směřuje k paritě s dolarem. Tak by se dal charakterizovat minulý týden, ve kterém akciové indexy opatrně posílily a provedly korekci v klesajícím trendu. Za zmínku stojí, že v Německu je poprvé od května 1991 záporná obchodní bilance. Ztrácí tak země pověst ekonomické powerhouse Evropy?
  • Swingový výhled 28. týden 2022
    Nové rekordní hodnoty inflace, které byly v tomto týdnu zaznamenány, vyslaly centrálním bankéřům jasný vzkaz. Další zvyšování úrokových sazeb musí být rychlejší než doposud. Jako první z velkých bank vzala tuto výzvu vážně centrální banka Kanady, která doslova šokovala trhy bezprecedentním zvýšením sazby o celé 1 %. To samozřejmě není příznivé pro akcie, které v uplynulém týdnu opět oslabovaly. Nedařilo se ani euru, které již kleslo pod paritu. Nejistota naopak přeje americkému dolaru, který dosáhl nových rekordních hodnot.
  • Swingový výhled 38. týden
    Trh, který aktuálně sledujeme, bychom mohli označit za nervózní, protože obavy z toho, zda globální ekonomika dále poroste, udržují investory v napětí.
  • Swingový výhled 39. týden
    Akciové indexy byly v minulém týdnu jako na houpačce. Nejprve trhy silně oslabovaly pod vlivem obav z krachu velkého čínského developera firmy Evergrande. Kromě problémů čínského developera ale všude jinde ve vyspělých ekonomikách panuje pozitivní nálada. V druhé polovině týdne pak indexy rostly zejména pod vlivem očekávaných zpráv z amerického Fedu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank