Pátek 29. březen 2024 13:08
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Swingový výhled 11. týden 2022

23.03.2022 13:09  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Swingový výhled 11. týden

Pád indexů, který jsme zaznamenávali v posledních dnech, se zastavil. Indexy posilovaly pod vlivem očekávání diplomatického řešení války na Ukrajině, která trvá již déle než tři týdny. Tato jednání ale zatím k žádnému významnému průlomu nedospěla, takže růst indexů by mohl mít omezený prostor.

Kromě toho Fed začal válku proti inflaci a zvýšil úrokovou sazbu poprvé za tři roky, což pro akciové indexy je z krátkodobého pohledu spíše negativní zprávou. Statistika ale říká, že z dlouhodobého pohledu to však neznamená obrat trendu na indexu SP 500. Sazby zvyšovala také Bank of England, libra však překvapivě oslabovala. Důvod k tomu je v našem článku.


Válka na Ukrajině   

Válka na Ukrajině trvá již více než tři týdny a ukončení je stále v nedohlednu. Sentiment se začal zlepšovat poté, kdy probíhala jednání o diplomatické řešení války. Rusko má však nadále nerealistické požadavky, na které Ukrajina nemůže přistoupit. Jednání tedy zatím k výsledku nevedla.

Ekonomická situace v Rusku se mezitím dále v důsledku sankcí rapidně zhoršuje. Ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Ruska z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Rusko již oznámilo, že má potíže se splácení dluhopisů. Kupónové platby, které byly splatné tento týden, však Rusko uhradilo a prozatím tak odvrátilo hrozící bankrot země.

Válka na Ukrajině bude mít negativní dopad na globální ekonomiku. Očekávaný růst světové ekonomiky pro rok 2022 by měl klesnout z 4 % na 3,2 %. Kromě Ruska a Ukrajiny bude nejvíce zasažena Evropa a UK, kde je významné riziko recese.
 

Fed zvýšil úrokové sazby

Americký Fed zahájil válku proti inflaci a poprvé od prosince 2018 zvýšil úrokové sazby. Aktuální sazba je 0, 50 % a další zvyšování bude pokračovat. Fed zveřejnil, že do jednoho roku by sazby měly stoupnout až na 2,80 %. Vývoj úrokových sazeb, za posledních 25 let máme na obrázku č.1:

swing 11-22 obr-1

Obrázek č.1: Vývoj úrokových sazeb v USA
 

Jerome Powell k tomu uvedl, že hlavní cíl Fedu je dosažení cenové stability a maximální zaměstnanosti. Očekává, že inflace, která nyní dosáhla 7,9 %, se dostane na cílovovou hodnotu 2 %, ale bude to trvat déle, než byl původní předpoklad. 

Problémem je přetrvávající nedostatek pracovních sil, který vyvolává tlak na růst mezd. V některých odvětvích se již ale situace začíná normalizovat, což naznačuje, že by se nemělo jednat o nekontrolovatelnou spirálu růstu mezd, která by inflaci silně podporovala.

Podle Powella je americká ekonomika v dobré kondici a je připravena na normalizaci monetární politiky. Fed proto zahájí v květnu redukci dluhopisů ve svojí bilanci, která díky podpoře ekonomiky v době covidu značně rostla až na téměř 9 biliónů dolarů.
 

Index SP500

Pokud jde o vliv zvyšování úrokových sazeb, tak to by z dlouhodobého pohledu nemělo znamenat změnu dlouhodobě rostoucího trhu. Statistika potvrzuje, že v průběhu následujících 12 měsíců od data zvýšení dosáhl index vyšších hodnot ve všech případech od roku 1983.


swing 11-22 obr-2
Obrázek č.2: Vliv prvního zvýšení úrokové sazby na výkonnost indexu SP 500. Zdroj: Bloomberg
 

 

Statistika ale také ukazuje, že z krátkodobého pohledu v horizontu do 3 měsíců k poklesům indexu došlo a vyloučit to nelze ani nyní.

Pokud jde o aktuální vývoj na indexu SP 500, tak ten se v poslední době odrazil od svých supportů. Důvodem pro to byla naděje na diplomatické řešení války na Ukrajině. Ta ale uvízla na mrtvém bodě. Optimismus dal indexům také Fed svým vyjádřením o dobrém vývoji ekonomiky.


swing 11-22 obr-3
Obrázek č.3: SP 500 na H4 a D1 grafu
 

Celkově se index aktuálně pohybuje v klesajícím trendu. Z pohledu technické analýzy se cena dostala k hladině rezistence, která je u 4 383 – 4 420. Cena se podle denního grafu dostala ke klouzavému průměru EMA 50, což také slouží jako rezistence. Support podle H4 grafu je 4 328 -  4 334.  Významný support podle denního grafu je u 4 105 – 4 152. 

Německý index DAX

V Německu došlo za měsíc březen k výraznému zhoršení ekonomického sentimentu, který ukazuje ZEW index a který dosáhl záporné hodnoty -39,3. Index DAX, který je válkou na Ukrajině zasažen mnohem více, než americké indexy, minulý týden ale posiloval.  Důvodem pro růst indexu byly zejména náznaky diplomatického řešení konfliktu.

 

swing 11-22 obr-4
Obrázek č.4: Německý index DAX na H5 a denním grafu
 
Cena se v minulém týdnu vyšplhala až k hladině rezistence podle H4 grafu, která je v oblasti u ceny 14 500. Silná rezistence ja podle denního grafu v pásmu mezi 14 800 – 15 000. 
Nejbližší support podle H4 grafu je u 14 030  - 14 100.

 

Euro po oznámení Fedu posilovalo

Cena eura otestovala znovu oblast rezistence, která je v oblasti u 1.1130 – 1.1150 podle denního grafu. Euro je ale nadále pod tlakem a i když ECB na posledním zasedání byla překvapivě jestřábí, tak v porovnání s americkým Fedem je stále pozadu. Navíc válka na Ukrajině, a podle některých i hrozící recese v eurozóně, moc prostoru pro posilování eura nedává.

Proto by nebylo překvapivé, pokud by EURUSD klesl k hodnotám kolem 1.0890 – 1. 0900, kde je nejbližší hladina supportu.
 

swing 11-22 obr-5
 Obrázek č.5: EURUSD na H4 a denním grafu.
 
Z technického hlediska je vidět, že EURUSD podle denního grafu stále v klesajícím trendu, proto aktuální pullback může být příležitost k obchodům ve směru short.
 

Úrokovou sazbu zvyšovala také Bank of England

Britská centrální banka zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o 0,25 %.  Aktuálně je tedy sazba na 0,75 %. Zvyšováním úroků centrální banka reaguje na růst inflace, která se očekává na úrovni 8 % v červnu 2022.

Libra po oznámení sazeb ale překvapivě prudce oslabovala. Důvodem bylo to, že centrální banka byla mnohem opatrnější ve svých očekáváních směrem do budoucího vývoje ekonomiky. Již se objevují náznaky, že válka na Ukrajině se negativně promítá do důvěry spotřebitelů a má také negativní dopad na příjmy domácností. To by zpomalilo ekonomickou aktivitu. Proto centrální banka ustoupila z dřívějšího agresívního jestřábího tónu.
 

swing 11-22 obr-6
Obrázek č.6: Britská libra na H4 a denním grafu.
 
Rezistence je v oblasti 1.3170 – 1.3200, kde se cena aktuálně zastavila. Support je u 1.3000.
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • S virtuálními měnami lze pohodlně obchodovat už i v České republice!
    Po téměř půl roce příprav, zahájí 28. května 2014 v Praze svou činnost klientské centrum společnosti World BTC business, které umožní všem zájemcům o obchodování s virtuálními měnami pohodlný nákup a prodej Bitcoinů prostřednictvím samoobslužného automatu nebo obchodování s Bitcoiny a Litecoiny s využitím asistenční služby WBTCB.
  • Svižná jízda akcií ve světě pokračuje, Prahu drží zpět Avast
    Pondělek je pro akcie i nadále skvělý. Hlavní indexy si připisují výrazné zisky, když americký S&P 500 přidává 1,7 procenta a v Evropě je mírně před ostatními Milán s 2,5 procenta k dobru.
  • S výjimkou Avastu se investoři na pražském parketu akcií zbavovali
    Evropské akcie po včerejším mírném růstu opětovně zamířily do hlubin. Index Stoxx 600 v závěru obchodování umazává 1,2 %, když v červeném se nacházejí všechny hlavní sektory. Nejhůře se daří informačním technologiím (-2,2 %) a prodejcům zbytného spotřebního zboží (-1,6 %). Relativně nejlépe, přesto ve ztrátách, končí čtvrteční seanci utility (-0,4 %). Důvodem obnovených výprodejů bylo včerejší zasedání americké centrální banky, které poslalo dolů akcie napříč celým světem. Americký index S&P 500 na úvod dne oslabuje o čtvrt procenta.
  • Swan (austrálsky minister financií)
    "Silný USD je výsledkom silnej austrálskej ekonomiky"... "je to zároveň výsledkom ...
  • Swap začne v auguste
    Podľa gréckeho viceministra financií začne...
  • SWIFT je „Facebook pro mezinárodní banky“, v němž se místo lajků posílají dolary. Odstřižení od něj může Putinův režim zničit, Západu ale přinese inflaci, nutnost vzdát Green Deal či pád dolaru
    Možné odstřižení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT se Západu vrátí jako bumerang. Navíc by oslabilo roli dolaru ve světové ekonomice, neboť SWIFT do značné míry stojí a padá právě s americkou měnou. To jsou klíčové důvody, proč se Západ k odstřižení Ruska zatím nemá.
  • Swingové obchodování
    Swingové obchodování 2018 - střednědobý obchodní styl, který můžete provozovat při práci. Přečtěte si náš článek a zjistěte, co je swingové obchodování. Připravili jsme pro Vás praktický příklad swingového obchodování.
  • Swingové obchodování: Objevte kouzlo této oblíbené investiční strategie!
    Zajímáte se o investování na burze? Chtěli byste obchodovat na finančním trhu, ale nechcete trávit celý den před cenovými grafy? Dlouhodobé investování vám také není blízké? Naštěstí existuje i obchodní styl, který vám umožňuje aktivní obchodování, přičemž budete mít stále dostatek času na svou práci, koníčky a rodinu. Poznejte s námi swingové obchodování. Seznamte se s tímto obchodním stylem a poznejte specifika swingových obchodů.
  • Swingové obchodování: Vzrušující investiční strategie
    Swingový trading je založený na obchodování delších pohybů, než nabízí jen intradenní trh, zároveň ale kratších, než na které spekuluje dlouhodobý investor. Swingový trader drží pozice řádově několik dní, či týdnů vstupuje-li na intradenním timeframe. Vstupuje-li na timeframu vyšším, kupř. denním, drží pozice týdny či měsíce.
  • Swingový výhled 10. týden 2022
    Válka na Ukrajině již trvá více než dva týdny a konec konfliktu je v nedohlednu. Zdá se ale, že trhy se na novou situaci začaly adaptovat a pokles indexů se zastavil. Mezitím v Česku inflace stoupla na 11.1 % a ECB ponechala sazby dle očekávání beze změny. Na ropě je extrémní volatilita. Po dosažení hodnoty z roku 2008 však nastala větší korekce.
  • Swingový výhled 13. týden
    Swingový výhled 13. týden Akciové indexy uzavřely první čtvrtletí roku 2022 ve ztrátě pod vlivem geopolitického napět...
  • Swingový výhled 14. týden
    Akciové indexy v minulém týdnu oslabovaly pod vlivem zpráv o zvyšování úrokových sazeb a zpřísňování americké ekonomiky. Oslabuje také euro, které je pod tlakem nejen z důvodu pokračující války na Ukrajině a sankcí proti Rusku, ale také nejistoty ohledně výsledku prezidentských voleb ve Francii. Výskyt koronaviru v Číně podpořil negativní sentiment na ropě, protože se trh obává přebytku nabídky nad poptávkou. Vítězem se tak v tomto prostředí stal americký dolar.
  • Swingový výhled 16. týden 2022
    Jerome Powell potvrdil, že Fed bude agresivně postupovat v boji proti inflaci a naznačil přísnější zvyšování úrokových sazeb již od května. Akciové indexy v návaznosti na to silně poklesly. Rekordních hodnot dosáhla inflace v eurozóně, která za březen činila 7,4 %. I přes tuto zprávu ale euro nadále oslabovalo. Výprodeje pokračují také na japonském jenu, který je vůči americkému dolaru nejslabší za posledních 20 let.
  • Swingový výhled 17. týden
    Hlavní akciové indexy pokračovaly v korekci a otestovaly silné úrovně supportů. Silně naopak posiloval americký dolar, který je na nejvyšší hodnotě od ledna 2017. Posilování dolaru mělo negativní vliv na hodnotu eura a komodit, jako je zlato, které se dostalo pod hladinu 1900 dolarů za unci. Japonská centrální banka ponechala nízké úrokové sazby a jen vůči dolaru překonal magickou hodnotu 130.
  • Swingový výhled 18. týden 2022
    Ve válce proti rostoucí inflaci centrální banky USA, Velké Británie a Austrálie v tomto týdnu zvyšovaly úrokové sazby. Británie přitom varovala před rizikem recese. Sazby zvyšovala také ČNB. Ty se tak dostaly na nejvyšší úrovně od roku 1999. Klíčová úroková sazba v ČR je nyní 5,75 %.
  • Swingový výhled 19. týden 2022
    Indexy v minulém týdnu pokračovaly v silném oslabování, zatímco americký dolar již překonal hodnotu 104 a pohybuje se na 20letých maximech. Sada důležitých dat je ovšem za námi, což by mohlo na akciové trhy přinést dočasně trochu úlevy. Česká koruna prudce oslabila poté, kdy byl jmenován nový guvernér ČNB Aleš Michl, který je zastánce umírněného postupu. Zdá se tedy, že růst úrokových sazeb v ČR je blízko svého vrcholu.
  • Swingový výhled 2. týden roku 2022
    Americké technologické akcie jsou nadále pod tlakem. To se projevuje i na indexu SP 500, který je aktuálně v konsolidaci. Důvod je stále stejný – hrozba rychlejšího růstu úrokových sazeb, která je negativní zejména pro technologické akcie.
  • Swingový výhled 2. týden 2022
    Swingový výhled 2. týden 2022 Americké technologické akcie jsou nadále pod tlakem. To se projevuje i na indexu SP 500...
  • Swingový výhled 20. týden 2022
    Trhy jsou nadále volatilní a křehké, což ukazuje index strachu VIX, který opět překonal hodnotu 30. Nicméně akciové indexy jsou na zajímavých supportech a mohlo by dojít k určitému krátkodobému uklidnění. Euro se odrazilo od svého supportu v očekávání zpřísňování monetární politiky a zlato drží cenovku nad 1 800 USD za trojskou unci. Je zlato zpátky v pozornosti investorů?
  • Swingový výhled 21. týden 2022
    Napětí na trzích v minulém týdnu polevilo zejména pod vlivem zpráv z amerického Fedu. To se projevilo na růstu akciových indexů a oslabením amerického dolaru. V posilování pokračuje euro, které se nyní dostalo k zajímavé rezistenci. Bude očekávané zvýšení sazeb, které by mělo nastat v červenci, stačit na další růst hlavní evropské měny?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank