Středa 24. duben 2024 21:48
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO král
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

Nedostatek čipů ohrožuje automobilový průmysl. Jak si aktuálně vedou akcie Ford?

27.10.2021 13:36  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nedostatek čipů na trhu silně zasáhl automobilový průmysl. Problémům se nevyhnula ani firma Ford. A právě na tuto společnost se dnes podíváme podrobněji. Automobilka se rozhodla ve velkém přeorientovat na elektromobilitu a za tímto účelem se soustředí na investice do výroby potřebných komponentů. V rámci technické a fundamentální analýzy si představíme aktuální výsledky firmy a rozebereme si i cenový graf akcie Ford. Dle všeho se akcie F nachází poblíž významné cenové úrovně a bude zajímavé sledovat, zda bude pokračovat růst, nebo dojde ke korekci.

Ford je silně zasažen nedostatkem čipů

Jak jsem říkal v nedávné analýze na Qualcomm, jsou akciové tituly, které maximálně těží z aktuálního nedostatku čipů. Jedná se například o AMD, Nvidia a Intel. A jsou společnosti, pro které je nynější situace velmi tristní. Právě mezi ty druhé patří i Ford. Ve svízelné situaci jsou však například i General Motors, Stellantis a další. Automobilový průmysl je tudíž silně zasažený, protože na jedno auto je potřeba stovky čipů. Vozy vyšších tříd samozřejmě potřebují i mnohem více.

Důsledek nedostatku čipů. Zdroj:visualcapitalist.com

Přiložený obrázek vizualizuje, kolik jednotek vozů bylo v rámci výroby tímto nedostatkem postiženo a jejich dokončení muselo být odloženo. Čísla jsou již pár měsíců stará, ale pořád víceméně aktuální. Respektive se situace od té doby spíše zhoršila. Z čísel vyplývá, že právě Ford byl tímto fenoménem velmi zasažen.

Samozřejmě každého zajímá, kdy se převis poptávky nad nabídkou čipů vyřeší. Vše jsme si rozebrali již v analýze na Qualcomm. Existuje konsensus, že problém s nedostatkem čipů se nevyřeší dříve jak v roce 2022. Pravděpodobně až během roku 2023. Ovšem CEO Intelu Pat Gelsinger prohlásil, že by se trh s čipy mohl „odrazit ode dna“ někdy během druhé poloviny roku 2021.

I čínská vláda je toho názoru, že problém by měl polevit již během tohoto čtvrtletí. I přesto je ale dobré si nalít čistého vína a konstatovat, že automobilový průmysl letos hodně tratil. Což potvrzuje poradenská společnost Alix Partners. Dle ní kvůli nedostatku čipů automobilový průmysl v letošním roce na tržbách tratil okolo 210 miliard USD. Výpadek ve výrobě by pak měl dosáhnout 7,7 milionu vozidel.

Poptávka po čipech z perspektivy výnosů Zdroj:spectrum.ieee.org

V následujícím grafu můžete vidět, že automobilový průmysl (automotive) se podílí na celkové poptávce po čipech vskutku významně (cca 40 miliard USD, 9 % celkové poptávky). Logicky je největší poptávka v IT, ale v tomto odvětví si čipy vyrábí sami. Zatímco automobilky jsou zcela závislé na výrobcích čipů. Také se na tom podílí vynucená výroba elektrických vozů. Tradiční automobilky jsou nadnárodnímí a národními orgány přinuceny vzdát se výroby aut se spalovacími motory do roku 2030. I díky tomu poptávka po čipech v daném odvětví razantně stoupá. To problém nesporně ještě zhoršuje.

Výrobci čipů se sice snaží nově vzniklou poptávku po polovodičích nasytit, ale novou továrnu nepostavíte za několik týdnů. Je tudíž zřejmé, že do nového roku se nedostatečná nabídka asi nevyřeší. Nicméně je racionální předpokládat, že automobilový průmysl zůstane ještě během následujícího roku částečně utlumen. Upozorňuji ale, že podmínky se mohou i dosti dynamicky vyvíjet. Třeba se poptávka povede nasytit mnohem dříve, než se původně očekávalo.

Ford investuje do elektromobility až 7 miliard USD

Ford se rychle přeorientovává na produkci elektrických vozů. Krok se neobejde bez velkých investic. Firma tímto směrem aktuálně investuje až 7 miliard USD. Jedná se o jednorázovou částku, která je jedna z největších, co se týče amerických producentů vozů. Ford se tímto způsobem snaží o masivní výrobu elektrických vozidel.

Aby se tak velký plán vůbec povedl, Ford zahájil spolupráci s jihokorejským výrobcem baterií SK Innovation. SK Innovation se na této spolupráci podílí částkou 4,4 miliardy USD. Celkově se dostáváme na horentní číslo 11,4 miliardy USD. Jihokorejci kromě peněz nabídnou i své know-how. Jedná se proto o vcelku úzkou spolupráci.

Největší výrobní komplex se má nacházet v Tennessee a má mít rozlohu šest čtverečních mil. Tento ohromný komplex má zahrnovat výrobní kapacity pro vozidla a baterie. Investice půjde i do druhé továrny v témže státě, kde se zaměří pouze na baterie. Výroba baterií se má soustředit i ve státe Kentucky. Má jít rovnou o dvě továrny. Jak můžete sami vidět, jsou to ohromné investiční plány. Ford avizuje, že do roku 2030 bude celkový objem investic čítat až 30 miliard USD.

Ford investuje i ve Velké Británii. Firma před několika dny oznámila, že se připravuje investice v objemu 315 milionů USD do britské výroby. Specificky se má jednat o produkci součástek do elektrických vozů. Samotná výroba těchto součástek má začít v průběhu roku 2024. Produkční kapacita je odhadována na 250 tisíc jednotek za rok. Ford tímto krokem chce zajistit, že pro jejich zákazníky v Evropě bude dostatečná nabídka elektrických vozidel.

Ford dočasně zastavil výrobu v Mexiku v důsledku nedostatku materiálu

Ford dočasně zastavil v polovině října výrobu v mexické továrně umístěně ve státě Sonora. Oficiálním důvodem je nedostatek materiálů pro pokračování ve výrobě. K podobnému kroku došlo v Mexiku již v jiné továrně. Bohužel nebylo nijak specifikováno, jaký materiál vlastně chybí. Samozřejmě každého ihned napadají čipy, ale Ford nic takového nepotvrdil. Nelze proto vyloučit, že výroba byla zastavena z důvodu nedostatku jiných výrobních materiálů.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Fundamentální analýza akcie Ford (F)

Kvartální výsledky

Prvně se zaměříme na kvartální výsledky. Za třetí kvartál 2020 až první kvartál 2021 činily výnosy nad 35 miliard USD. Poslední kvartál roku 2020 byl ale dosti ztrátový, protože zisková marže byla -7,75 %. Druhý kvartál současného roku dosáhly výnosy 26,75 miliardy USD. I tak je to ale jistý úspěch, protože zisková marže činila 2,1 %. I přes pokles výnosů byl Ford schopen generovat zisk o 561 milionech USD.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

 

Provozní výnos dosáhl 234 milionů USD, což je mezikvartálně pokles o 90 %. EBITDAsi pohoršila o 65 % na 1,42 miliardy USD. Provozní cash flow bylo záporné, -757 milionů USD.

Zisk na akcii (EPS) je 0,14 bodů, což je mezikvartálně pokles o 83 %. Poměrový ukazatel P/E dosahoval 17 bodů. Uvedená úroveň je pro automobilový průmysl přijatelná. Rentabilita vlastního kapitálu ROE dosahovala 10,4 %. Pro automobilku jsou hodnoty kolem 10 % taková norma. Poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu D/E je na 0,6 bodech. To je též velmi přijatelná hodnota, která nám říká, že Ford příliš nevyužívá finanční páku. Dlouhodobý dluh vůči celkovým aktivům je 0,41 bodů. To je též přijatelná hodnota.

Roční výsledky

Hospodářské výsledky za předešlé čtyři roky nejsou o nic méně důležité. Jak můžete vidět v grafu, celkové výnosy během sledovaného období soustavně klesají. To platí i pro ziskovou marži, což implikuje i pokles zisků. Ke zlomu došlo již v roce 2019, kdy byla zisková marže nulová. V roce 2020 byla zisková marže -1 % při celkových výnosech 127 miliard USD. Celková ztráta na základě toho činila -1,2 miliardy USD.

Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnos byl za rok 2020 hluboko v mínusu, -4,58 miliardy USD. Přitom v letech 2015 až 2018 oscilovala hodnota v miliardách USD. Jedná se tedy o vůbec nejhorší výsledek za předešlých sedm let. EBITDA dosahovala 2,88 miliardy USD, meziročně zhoršení o 68 %.

Volné cash flow bylo 18,53 miliard USD. Za posledních sedm let se jedná o největší hodnotu a meziročně došlo ke zlepšení o 85 %. To je výborná zpráva, protože nám říká, že Ford si buduje dostatečnou likviditu, aby firmu jen tak něco nepoložilo. Proto si i mohou dovolit zmiňované obří investice. Kladné volné cash flow implikuje o firmě několik věcí – likvidní aktiva společnosti rostou, což jí umožňuje vyrovnat dluhy. A hlavně si tím tvoří polštář pro neočekávané výdaje, čili pro krizová období.

Ukazatel EPS, P/E a ROE si za rok 2020 neuvedeme, protože firma neměla za toto období zisk. Můžeme si ale uvést předešlé roky. Poměrový ukazatel P/E činil v letech 2015 až 2018 7,66 – 10,55 bodů. Roku 2014 to bylo něco přes 19 bodů. ROE bylo nejvyšší v roce 2015, 27,59 %. Následně bylo v rozmezí 10 – 20 %. Zkrátka jakýsi standard pro automobilku. Co se týče D/E, celá léta je tento ukazatel okolo 0,6 bodů. Pro dlouhodobý dluh vůči celkovým aktivům platí to samé, pořád okolo 0,4 bodů. To je příkladné, že Fordu dluh vůbec neosciluje.

Technická analýza akcie Ford (F)

Pro technickou analýzu využijeme týdenní graf akcie Ford. Jenom pro úplnost, dno cenového grafu je na cca 4 USD z března 2020. Tehdy byl propad ohromný, kdy se během pár týdnů akcie Fordu znehodnotily téměř o 60 %. Od té doby ale cena rychle roste. Celkové zhodnocení dosáhlo zhruba 320 %, což je za tak krátkou dobu hodně dobrý výkon.

Týdenní graf akcie Ford

Týdenní graf akcie Ford

 

Zcela určitě bych chtěl vypíchnout ohromnéobjemy, které se od března 2020 na trhu drží. Vzhledem k rostoucí ceně je očividné, že poptávka je skutečně masivní. Cenový růst je díky tomu jednoznačně potvrzený. Jak často opakuji, objemy jsou nejvíce robustní faktor na trhu. Pokud zůstávají mohutné, trh je rozhodně silný.

Co se týče posledního vývoje, postup kurzu se zastavil u S/R levelu 16,3 USD. Mimo jiné máme na týdenním RSI mohutnou medvědí divergenci a zdá se, že trh reaguje. Zatím se nejedná vyloženě o zamítnutí, na to je málo dat. Leč lze usuzovat, že ta možnost ochlazení tu skutečně je.

V případě průlomu blízké rezistence je další překážka 17,7 USD. Na tak vysokých úrovní titul nebyl od roku 2014. Byl by proto obrovský úspěch, když by se až sem cena akcie Ford dostala.

Závěrem

Na hospodářské výsledky lze nahlížet vícero směry. Buď se zaměříme pouze na výnosy a zisk krátkého období, nebo se naopak soustředíme na dlouhodobou ekonomickou pozici firmy. Ford je totiž dle výsledků dlouhodobě stabilní firma, která nemá velké dluhy a hlavně generuje dostatečně velké peněžní toky. To je právě hrozně důležité pro období, která nejsou pro byznys zrovna přívětivá. Zjednodušeně tím chci říct, že Ford tu byl, je a dlouho ještě bude. I když se jim nyní nedaří, s velkou pravděpodobností se z toho dostanou. Je to jen otázka času.

Co se týče technické analýzy, musím kvitovat zmiňované mohutné objemy, co jsou na trhu od března 2020. To znamená, že jakákoliv nabídka byla absorbována mohutnou poptávkou. Uvedené je samozřejmě hodně býčí signál.

Obchodujte s akciemi Ford prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Klíčová slova: Nvidia | Poptávka po čipech | Provozní výnos | Automotive | Dna | Společnosti | Nedostatek čipů | Odvětví | Tennessee | Graf akcie | Příležitosti | Plány | Analýza akcie | Fundamentální analýza akcie | Cenové úrovně | Problém s nedostatkem čipů | AMD | Dlouhodobý investor | Zajímavé akcie | Intel | Qualcomm | Rentabilita | VisualCapitalist | Ceny | Stellantis | Dluhy | Generovat zisk | Vzdělávací webináře | Signál | Růst | Automobilka | WP | Medvědi | Čínská vláda | Výdaje | Zlepšení | IHNED | Situace | Pokles | Ztráta | Yahoo | General Motors | Průmysl | Miliardy | Aktuální obchodní příležitosti | Technické analýzy | Firma | Objem | Býčí signál | Automobilky | Obchodujte | Cena akcie | Akcie a ETF | Kvartální výsledky | Breakout Trader | Investiční plány | Výnosy | Konsensus | Poplatky | Pokles výnosů | Propad | Objem investic | Firmy | Hospodářské výsledky | Automobilový průmysl | Úspěch | Poradenská společnost | Know-how | Převis | ROE | ROCE | EBITDA | Zpráva | Webináře | Trh | Převodník měn | Investiční | Instrumenty | Graf | Eura | Cena | Analýzy | Likvidní | EPS | Aktivum | Ceny akcií | LYNX | Obchodovat | Partners | Obchodní příležitosti | Výsledky | Zisk | Byznys | Cenový graf | Obchodování | USD | Zisková marže | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | VaR | Ukazatel | Trigger | Trader | Rezistence | RSI | P/E | Opce | Obchodník | Nabídka | Marže | Margin | Investor | Investice | Intradenní obchodník | Futures | Cash flow | CFD | CEO | Breakout | Zhodnocení | Analýza | Aktiva | Akcie | Poptávka | ETF | Fundamentální analýza | Technická analýza | FOREX |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nedávné události v USA udržují trhy v nervozitě
    Mnoho začínajících obchodníků na forexovém trhu považuje sledování zpráv a ekonomických dat za dostatečné k tomu, aby věděli, zda nakupovat nebo prodávat dolar. Tento přístup však nestačí.
  • Nedávné zisky koruny se dnes dopoledne ztenčují, eurodolar mírně roste
    Česká měna dnes začala vůči euru oslabením a nyní se obchoduje na 25,95. Část zisků, které jí přineslo úterní...
  • Nedávné zisky koruny se ráno ztenčují po zhoršení ve světě a domácí inflaci
    Koruně se po úspěšném minulém týdnu dařit přestalo. Dnes začala obchodování oslabením a proti euru se nachází na 25,55. Její nedávné zisky tažené hlavně příznivou situací ve světě se tím ztenčily. Vliv na to má zhoršení situace na akciových trzích, když dnes ráno sledujeme u hlavních evropských indexů pokles. Zároveň tu je mírnější inflace za únor, která drží trhy ve střehu co se týče další politiky ČNB. Z centrální banky mohou přijít nové komentáře namířené proti domácí měně. Konečné údaje o HDP jen potvrdily předběžná čísla, mzdové statistiky nejsou pro trh určující. Slabší jsou ráno také okolní měny v regionu.
  • Nedávný vývoj měny bitcoin cash
    Bitcoin cash, kryptoměna, která doposud na globálním trhu působila poněkud nevýrazně, koncem června zaznamenala největší nárůst hodnoty za poslední rok. Důvodem pro tento vzestup zájmu bylo mimo jiné její zařazení do nabídky nové burzy EDX, která získala důvěru investorů. Bitcoin cash se tak stal jednou z několika dostupných měn na této burze.
  • Nedělní prezidentské volby ve Francii - jaký dopad na trhy a EU můžeme čekat?
    Marine Le Penová, vůdkyně populisticko-šovinistického Národního shromáždění, v neděli pravděpodobně prohraje s Emmanuelem Macronem ve francouzských prezidentských volbách. To by byla pro mnohé úleva, ale toto pravděpodobné vítězství Macrona by nemělo zastírat skutečnost, že politická umírněnost je ve Francii na ústupu. Zásadní budou průzkumy veřejného mínění, které přijdou po prezidentské debatě (dnes večer). Nebylo by to poprvé, kdy by došlo k překvapení. Už v případě Brexitu jsme byli svědky "šokového" výsledku.
  • Nedokonalé mapy od Applu jen dokládají, že management firmy trpí nedostatkem “vize?
    Peter Bo Kiaer, akciový analytik Saxo Bank Už během červnové světové konference vývojářů WWDC pořádané ...
  • Nedomýšlejte si negativní depozitní sazby, říká Draghi a posiluje euro. Cenová stabilita je podmínkou oživení
    Obavy, které vyvolalo snížení sazeb ECB na nové historické dno, jsou podle prezidenta Maria Draghiho neopodstatněné. ...
  • Nedostatek Bitcoinů k uspokojení poptávky
    Pokud jde o ochranu před stále rostoucí inflací, jako první možnost na krypto scéně je považován Bitcoin. Nyní je ochrana před inflací důležitější, než kdy dříve.
  • Nedostatek čipů nejvíce zasáhl evropské automobilky. Škody mohou být až 100 miliard eur
    Hlavní obětí nedostatku čipů se staly v posledních dvou letech automobilky. Podle odhadů pojišťovny Allianz Trade došlo k výpadku přibližně 18 milionů vozidel. Nejvíce se tato krize promítla v Evropě, kde škody analytici odhadují v loňském a tomto roce až na zhruba 100 miliard eur přidané hodnoty.
  • Nedostatek čipů netrápí všechny automobilky stejně
    Nedostatek polovodičů, který už více než rok po celém světě ovlivňuje řadu odvětví, trápí zejména automobilky. Ne všechny ale stejně. Projevuje se sice na všech kontinentech, v některých asijských zemích jsou ale dopady méně citelné. Například japonská automobilka Toyota má jen minimální problémy a podobně jihokorejský Hyundai čelí krizi lépe než například skupina Volkswagen včetně automobilky Škoda. Ukazují to výrobní plány jednotlivých firem.
  • Nedostatek paliv v Rusku podle ministra zemědělství ohrožuje sklizeň i setbu
    Nedostatek pohonných hmot v Rusku by mohl narušit podzimní sklizeň i setbu. Uvedl to dnes ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Zároveň vyzval k pozastavení vývozu ropných produktů, informovala agentura Interfax.
  • Nedostatek plynu z Ruska by mohl snížit HDP EU o 1,5 %
    Dle nových propočtů EU by zastavení plynu z Ruska mohlo znamenat výrazný pokles HDP, a to až o 1,5 %. Toto je však ten nejhorší scénář, který počítá s nižšími než standardními teplotami a nedostatkem adekvátních opatření k doplnění nabídky a redukci poptávky.
  • Nedostatek pozitivních zpráv.
    Po dlouhému periodu zklamajících dat z Ameriky, včera statistika konečně mohla zlepšit náladu obchodníkům, který podpo...
  • Nedostatek pozitivních zpráv.
    Po dlouhému periodu zklamajících dat z Ameriky, včera statistika konečně mohla zlepšit náladu obchodníkům, který podpo...
  • Nedostatek srážek v Argentině, přebytek v Brazílii a mráz v USA ovlivňují tento týden ceny plodin
    Hlavními povětrnostními faktory, které ovlivňují zemědělské trhy, jsou stále sucha v Argentině a předpovídané mrazy v USA, které mohou poškodit slabou úrodu ozimé pšenice.
  • Nedostatek stavebních materiálů prodražuje výstavbu
    „Na některé typy stavebních materiálů se stojí fronty jako za minulého režimu. To prodražuje realizaci staveb, což v konečném důsledku bude tlačit na růst cen na realitním trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Nedostatek zkušeností Lagardové s měnovou politikou budí obavy
    Christine Lagardová je sice skvělá politička, ale bohužel bez zkušeností z monetární politiky nebo centrální banky. Svědčí o tom také fakt, že za uplynulých deset let, kdy působila jako francouzská ministryně financí a šéfka Mezinárodního měnového fondu, se k tématu monetární politiky téměř nevyjadřovala.
  • Nedostatok paládia a dopyt po benzínových autách potlačia cenu kovu opäť vyššie
    Predaj benzínových a hybridných vozidiel v Európe predchádza predaju dieselových automobilov. Môžu za to prísnejšie emisné kontroly a celkovo prichádzajúca revolúcia na automobilovom trhu, kedy niektoré štáty Európy plánujú zákaz dieselových vozidiel. Tento segment klesol v roku 2017 o 3,8 % oproti zvýšeniu o 10 % v prípade benzínových motorov. Vzhľadom k tomuto trendu, cena paládia dynamicky stúpa nahor už druhý rok po sebe: cca 24 % vzostup za rok 2016 a v roku 2017 zaznamenala nárast o skoro 50 %. S takouto mierou rastu zlato stráca pre investorov časť svojho lesku.
  • Nedostupné zlato
    Zlato je nyní pro nás drahé. Situace je podobná na celém světě. K růstu cen zlata přispěly centrální banky, které jej nakoupily do svých sejfů i jejich strategie.
  • Nefalšovaná změna paradigmatu
    Explozivní růst hodnoty v riziku (VaR) povede k odklonu od rizika. Kombinace nižší transparentnosti, pomalejšího růstu, rizika deflace a nepochopení...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
DeGiro
Broker EX-CAP
eToro
reklama
Swissquote Bank