Čtvrtek 28. březen 2024 12:45
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani

Nedostatek čipů netrápí všechny automobilky stejně

19.10.2021 19:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nedostatek polovodičů, který už více než rok po celém světě ovlivňuje řadu odvětví, trápí zejména automobilky. Ne všechny ale stejně. Projevuje se sice na všech kontinentech, v některých asijských zemích jsou ale dopady méně citelné. Například japonská automobilka Toyota má jen minimální problémy a podobně jihokorejský Hyundai čelí krizi lépe než například skupina Volkswagen včetně automobilky Škoda. Ukazují to výrobní plány jednotlivých firem.

Toyota patří k těm automobilkám, kterých se až do léta problémy s nedostatkem čipů téměř nedotkly. Toyota začala dodávky komponentů lépe plánovat už asi před deseti lety, kdy havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011 způsobila širší potíže se zásobováním. Tehdy si Toyota uvědomila, že nedostatek čipů nelze vyřešit v krátké době, a proto si začala u těchto komponentů vytvářet vysoké zásoby. A to se nyní ukazuje jako strategie, která funguje.

Mnoho firem v této branži používá systém just-in-time. To znamená, že komponenty od dodavatelů objednávají tak, aby se čas dodání zhruba kryl s časem montáže vozidla. Automobilka tak má čipy a další součásti k dispozici ve chvíli, kdy je skutečně potřebuje, takže si nemusí pronajímat velké a mnohdy i drahé sklady.

Nedostatek polovodičů se loni začal objevovat po silném růstu poptávky po elektronice. Lidé, kteří kvůli uzávěrám zavedeným ve snaze zpomalit šíření nového koronaviru byli nuceni trávit prakticky celý volný čas doma, začali nakupovat nejrůznější elektroniku. Továrny na mikročipy jely na plné kapacity a když nemohly vyrábět více, začaly upřednostňovat výrobce elektroniky před automobilkami.

Od léta se ale mnohé změnilo. Toyota tento týden oznámila, že kvůli nedostatku čipů snižuje plánovanou celosvětovou produkci na listopad až o 15 procent, což je zhruba 150.000 vozů. Celoroční plán ale nemění a nadále očekává, že vyrobí kolem devíti milionů aut. Nedostatek čipů donutil na přelomu srpna a září zastavit výrobu i závod Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně.

Na začátku října přerušila výrobu ve svém závodě ve Vídni italsko-americká automobilka Stellantis, která letos vznikla spojením francouzské PSA a skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA). "Výroba se tam obnoví 2. ledna 2022," sdělil podnik. Stellantis ve Vídni zaměstnává kolem 460 lidí, kterým automobilka zkrátila pracovní dobu.

Německo, kde má automobilový průmysl velmi silné zastoupení, je nyní na začátku druhé vlny přerušování výroby v důsledku nedostatku čipů. Například Opel jednu ze svých továren otevře až v lednu, což pro něj znamená nejdelší takovou odstávku v historii. Přerušení činnosti ze stejného důvodu oznámily v Německu také automobilky Volkswagen, Ford, BMW a Daimler. Ze skupiny Volkswagen se omezení výroby nyní týká i české automobilky Škoda a španělské Seat, v obou případech se podle situace počítá s omezením výroby až do konce roku.

Relativně dobře krizi kolem čipů zvládá i jihokorejská automobilka Hyundai. Ta letos v některých továrnách také přerušila výrobu, její provozní ředitel José Muňoz ale novinářům asi před měsícem řekl, že situace už se zlepšuje. Nejhorší byly pro Hyundai měsíce srpen a září. "Výrobci čipů reagují opravdu velmi rychle," řekl a dodal, že například americký výrobce čipů Intel nyní investuje spousty peněz do rozšíření výrobních kapacit.

Spolu s Toyotou a Teslou patří Hyundai k hrstce automobilek, které navzdory nedostatku čipů dokázaly výrobu zvýšit, uvedla agentura Reuters. Hyundai se přesto rozhodl, že začne vyvíjet vlastní čipy, aby do budoucna snížil závislost na externích dodavatelích.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nedávné počínání Fedu by investorům mohlo nabídnout nové příležitosti
    Předseda Fedu Jerome Powell řekl, že inflace souvisí z velké části s pandemií. To ale není pravda, jelikož důvodem, proč se inflace dostala na 40leté maximum, je chyba Fedu, když nechal její hodnotu předtím, než začal jednat, vzrůst na 8 %.
  • Nedávné události v USA udržují trhy v nervozitě
    Mnoho začínajících obchodníků na forexovém trhu považuje sledování zpráv a ekonomických dat za dostatečné k tomu, aby věděli, zda nakupovat nebo prodávat dolar. Tento přístup však nestačí.
  • Nedávné zisky koruny se dnes dopoledne ztenčují, eurodolar mírně roste
    Česká měna dnes začala vůči euru oslabením a nyní se obchoduje na 25,95. Část zisků, které jí přineslo úterní...
  • Nedávné zisky koruny se ráno ztenčují po zhoršení ve světě a domácí inflaci
    Koruně se po úspěšném minulém týdnu dařit přestalo. Dnes začala obchodování oslabením a proti euru se nachází na 25,55. Její nedávné zisky tažené hlavně příznivou situací ve světě se tím ztenčily. Vliv na to má zhoršení situace na akciových trzích, když dnes ráno sledujeme u hlavních evropských indexů pokles. Zároveň tu je mírnější inflace za únor, která drží trhy ve střehu co se týče další politiky ČNB. Z centrální banky mohou přijít nové komentáře namířené proti domácí měně. Konečné údaje o HDP jen potvrdily předběžná čísla, mzdové statistiky nejsou pro trh určující. Slabší jsou ráno také okolní měny v regionu.
  • Nedávný vývoj měny bitcoin cash
    Bitcoin cash, kryptoměna, která doposud na globálním trhu působila poněkud nevýrazně, koncem června zaznamenala největší nárůst hodnoty za poslední rok. Důvodem pro tento vzestup zájmu bylo mimo jiné její zařazení do nabídky nové burzy EDX, která získala důvěru investorů. Bitcoin cash se tak stal jednou z několika dostupných měn na této burze.
  • Nedělní prezidentské volby ve Francii - jaký dopad na trhy a EU můžeme čekat?
    Marine Le Penová, vůdkyně populisticko-šovinistického Národního shromáždění, v neděli pravděpodobně prohraje s Emmanuelem Macronem ve francouzských prezidentských volbách. To by byla pro mnohé úleva, ale toto pravděpodobné vítězství Macrona by nemělo zastírat skutečnost, že politická umírněnost je ve Francii na ústupu. Zásadní budou průzkumy veřejného mínění, které přijdou po prezidentské debatě (dnes večer). Nebylo by to poprvé, kdy by došlo k překvapení. Už v případě Brexitu jsme byli svědky "šokového" výsledku.
  • Nedokonalé mapy od Applu jen dokládají, že management firmy trpí nedostatkem “vize?
    Peter Bo Kiaer, akciový analytik Saxo Bank Už během červnové světové konference vývojářů WWDC pořádané ...
  • Nedomýšlejte si negativní depozitní sazby, říká Draghi a posiluje euro. Cenová stabilita je podmínkou oživení
    Obavy, které vyvolalo snížení sazeb ECB na nové historické dno, jsou podle prezidenta Maria Draghiho neopodstatněné. ...
  • Nedostatek Bitcoinů k uspokojení poptávky
    Pokud jde o ochranu před stále rostoucí inflací, jako první možnost na krypto scéně je považován Bitcoin. Nyní je ochrana před inflací důležitější, než kdy dříve.
  • Nedostatek čipů nejvíce zasáhl evropské automobilky. Škody mohou být až 100 miliard eur
    Hlavní obětí nedostatku čipů se staly v posledních dvou letech automobilky. Podle odhadů pojišťovny Allianz Trade došlo k výpadku přibližně 18 milionů vozidel. Nejvíce se tato krize promítla v Evropě, kde škody analytici odhadují v loňském a tomto roce až na zhruba 100 miliard eur přidané hodnoty.
  • Nedostatek čipů ohrožuje automobilový průmysl. Jak si aktuálně vedou akcie Ford?
    Nedostatek čipů na trhu silně zasáhl automobilový průmysl. Problémům se nevyhnula ani firma Ford. A právě na tuto společnost se dnes podíváme podrobněji. Automobilka se rozhodla ve velkém přeorientovat na elektromobilitu a za tímto účelem se soustředí na investice do výroby potřebných komponentů. V rámci technické a fundamentální analýzy si představíme aktuální výsledky firmy a rozebereme si i cenový graf akcie Ford. Dle všeho se akcie F nachází poblíž významné cenové úrovně a bude zajímavé sledovat, zda bude pokračovat růst, nebo dojde ke korekci.
  • Nedostatek paliv v Rusku podle ministra zemědělství ohrožuje sklizeň i setbu
    Nedostatek pohonných hmot v Rusku by mohl narušit podzimní sklizeň i setbu. Uvedl to dnes ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Zároveň vyzval k pozastavení vývozu ropných produktů, informovala agentura Interfax.
  • Nedostatek plynu z Ruska by mohl snížit HDP EU o 1,5 %
    Dle nových propočtů EU by zastavení plynu z Ruska mohlo znamenat výrazný pokles HDP, a to až o 1,5 %. Toto je však ten nejhorší scénář, který počítá s nižšími než standardními teplotami a nedostatkem adekvátních opatření k doplnění nabídky a redukci poptávky.
  • Nedostatek pozitivních zpráv.
    Po dlouhému periodu zklamajících dat z Ameriky, včera statistika konečně mohla zlepšit náladu obchodníkům, který podpo...
  • Nedostatek pozitivních zpráv.
    Po dlouhému periodu zklamajících dat z Ameriky, včera statistika konečně mohla zlepšit náladu obchodníkům, který podpo...
  • Nedostatek srážek v Argentině, přebytek v Brazílii a mráz v USA ovlivňují tento týden ceny plodin
    Hlavními povětrnostními faktory, které ovlivňují zemědělské trhy, jsou stále sucha v Argentině a předpovídané mrazy v USA, které mohou poškodit slabou úrodu ozimé pšenice.
  • Nedostatek stavebních materiálů prodražuje výstavbu
    „Na některé typy stavebních materiálů se stojí fronty jako za minulého režimu. To prodražuje realizaci staveb, což v konečném důsledku bude tlačit na růst cen na realitním trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Nedostatek zkušeností Lagardové s měnovou politikou budí obavy
    Christine Lagardová je sice skvělá politička, ale bohužel bez zkušeností z monetární politiky nebo centrální banky. Svědčí o tom také fakt, že za uplynulých deset let, kdy působila jako francouzská ministryně financí a šéfka Mezinárodního měnového fondu, se k tématu monetární politiky téměř nevyjadřovala.
  • Nedostatok paládia a dopyt po benzínových autách potlačia cenu kovu opäť vyššie
    Predaj benzínových a hybridných vozidiel v Európe predchádza predaju dieselových automobilov. Môžu za to prísnejšie emisné kontroly a celkovo prichádzajúca revolúcia na automobilovom trhu, kedy niektoré štáty Európy plánujú zákaz dieselových vozidiel. Tento segment klesol v roku 2017 o 3,8 % oproti zvýšeniu o 10 % v prípade benzínových motorov. Vzhľadom k tomuto trendu, cena paládia dynamicky stúpa nahor už druhý rok po sebe: cca 24 % vzostup za rok 2016 a v roku 2017 zaznamenala nárast o skoro 50 %. S takouto mierou rastu zlato stráca pre investorov časť svojho lesku.
  • Nedostupné zlato
    Zlato je nyní pro nás drahé. Situace je podobná na celém světě. K růstu cen zlata přispěly centrální banky, které jej nakoupily do svých sejfů i jejich strategie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova