Čtvrtek 28. březen 2024 19:19
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Slabé výsledky amerických bank utápí indexy 📉

14.07.2022 17:42  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes byla zahájena výsledková sezóna a již tradičně se o úvod postaraly americké banky. JP Morgan a Morgan Stanley ztrácí a stahují s sebou i americké indexy. Slabý začátek výsledkové sezóny zvyšují obavy o budoucnost a analytici očekávají další zpomalení.

JP Morgan

EPS $2,76 vs. očekávaný EPS $2, 88 ( $3,78 ve Q2 2021)

Tržby 31,63 miliard USD vs. očekávaných $31,81 miliard (30,5 miliard ve Q2 2021)

Morgan Stanley

EPS of $1.39 vs. expected EPS of $1.53 ($1.89 in Q2 2021)

Tržby 13,13 miliard USD vs. očekávaných 13,48 miliard USD (14,76 miliard ve Q2 2021)

 
  • Banky mají očividně velké obavy z recese, která by mohla způsobit velkému množství klientů komplikace. Radost ze zvýšení sazeb se tak utápí v obavách ze zpomalení ekonomiky, které se stane skutečností. CEO JP Morgan Jaimie Dimon varoval před finančním hurikánem již v červnu a připravil banku na defenzivní měnovou politiku vytvářením rezerv
  • JP Morgan se rozhodl dočasně zastavit svůj program odkupu akcií, čehož se investoři obávali již v prvním čtvrtletí. Slabému býčímu sentimentu dopomohl i fakt, že narozdíl od některých svých konkurentů nezvýšil JP Morgan dividendu. Společnost argumentuje dočasné zastavení programu zpětného odkupu akcií zvýšenými požadavky regulátora na tvorbu rezerv
  • Paradoxně máme možnost, ze strany analytiků, sledovat i přes rostoucí úrokové sazby, které jsou pro bankovní sektor pozitivní, snižování úrovně budoucího růstu. Zhoršující se ekonomická situace a neustále rostoucí sazby mohou podkopnout stabilitu klientů, čehož se banky obávají. Na tuto skutečnost upozornil i CEO JP Morgan, který dnes hovořil i o markoekonomické situaci. Jaimie Dimon poukázal na geopolitické problémy, ale taktéž na zvyšující se ceny energií a inflaci. Dle Dimona zhorší ekonomickou situaci v dlouhodobém horizontu i roztrhané dodavatelské řetězce.
  • Analytici očekávají zhoršenou situaci v celém finančním sektoru. Mělo by se jednat o pokles zisků až o 24 %, což může mít výrazný negativní vliv na indexy, jako například US500. Zisky z divize spotřebitelského financování by mohlo spadnout až o 35 %. FactSet předpovídá mírný růst zisků indexu US500 v příštím kvartále na 4,3 %, což naznačuje, že se Wall Street připravuje na velmi slabou výsledkovou sezónu. Ke kapitulaci býků na trzích by mohl dopomoci i pokles marží velkých společností.
  • Tristní výsledky od investičních bankéřů z Morgan Stanley (zisk cca 1 miliarda vs odhad 1,4 miliardy) a pokles JP Morgan od 54 % (z 1,9 na 1,65 miliard meziročně) poukazují na to, že zvýšená volatilita a strach rozhodně nepomáhají maržím v tomto segmentu. Tyto výsledky vrhají stín na hospodaření investičních společností "velké trojky" jako například StateStreet a BlackRock
  • Aktivita insider prodejců akcií JP Morgan předčila nakupující. Za poslední 3 měsíce se poměr blížil 3,5:1 ve prospěch prodejců. V posledních 12 měsících byly insider statistiky slabší, když téměř 40x více akcií bylo prodáno než nakoupeno 
  • JP morgan zvýšil své rezervy na "špatné dluhy" o 428 milionů, což se stalo jedním z důvodů poklesu čistého zisku. Analytici FactSet správně předpověděli, že banky budou vůči minulému kvartálu vykazovat vyšší opravné položky na nesplacené dluhy (vykázáno jako náklady). Analytici očekávají, že rezervy budou stát za nižšími čistými zisky po celý letošní rok, což by mohlo vyostřit zklamání bankovních býků.
  • Zhoršené výsledky amerických bank mohou zatížit okolní burzy i indexy. Společnost BlackRock informovala investory, že pravidlo "buy the dips" již nemusí být aplikovatelné, protože se tržní prostředí mění opravdu rychle a snížila tak své předpovědi pro globální i dluhopisový trh. Analytici FactSet očekávají, že meziročně si bankovní sektor připíše pokles až o 26 %.

 

Graf JPMorgan (JPM.US) v intervalu W1. Akcie se pohybuje v dynamickém sestupném trendu již od podzimu 2021, což odpovídá aktivitě insiderů, jež prodali akcie v hodnotě 1,2 milionů USD oproti necelých 26 000 nakoupených. Statistiky taktéž ukazují prodeje insiderů kolem úrovně 150 USD a snižování tržeb v posledních 3 měsících. Cena akcií bude následovat valuace z doby COVIDu, což poukazuje na špatný stav bankovního sektoru. Slabé otevření může mít za následek pokud nabídky o atak hranice 103 USD, což odpovídá 71,6% Fibonaccimu retracementu, který brání psychologickou hranici 100 USD. Propad pod tyto úrovně by mohl být předzvěstí dlouhodobých slabostí. Zdroj:xStation5

"Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko."

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Slabé čtvrtletní výsledky vyvíjejí tlak na společnost Kering 📉
    Pozornost investorů v Evropě se dnes opět obrací k módním společnostem (pro připomenutí, Hermès (RMS.FR) se včera pochlubil lepšími než očekávanými výsledky. Kering (KER.FR), který je jedním z největších módních konglomerátů, společně se značkami jako Gucci, Yves Saint Laurent a Bottega Venetta ztrácí v obchodování na začátku seance téměř 3,5 %, protože společnost vykázala výrazně nižší čtvrtletní výsledky, než se očekávalo, což opět narušilo (po výsledcích LVMH) názor na pokračující spotřebitelskou poptávku na módním trhu.
  • Slabé čtvrtletní zprávy společností Apple, Amazon a Alphabet 📉
    Finanční zprávy velkých technologických společností negativně zklamaly Wall Street a ukazují na další zpomalení. Navzdory svátečnímu čtvrtletí ve většině obchodních segmentů se technologickým megafirmám nepodařilo překonat očekávání analytiků. Vzhledem ke zpomalující ekonomice a slabší spotřebitelské náladě se zdá, že "dezinflační" rok 2023 by mohl být pro giganty ze Silicon Valley výzvou.
  • Slabé ekonomické údaje z USA podpoří tržní sentiment
    Akciové indexy dál pomalu rostou a ukazují tak, že sentiment účastníků trhu je vcelku pozitivní. Příčinou mohou být nadcházející klíčové ekonomické údaje, jako je americké HDP za 4. čtvrtletí, údaje o jádrových objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby a složky inflace.
  • Slabé HDP a CPI EMU, co maloobchod USA?
    Hlavní makroekonomické zprávy týdne jsou soustředěny na pátek. Trhy se dozví HDP Francie, Německa a eurozóny (Q3), říjnový CPI eurozóny a Maloobchodní tržby USA. Třetí čtvrtletí by mělo být ve znamení hospodářského oslabení eurozóny jako celku, včetně tahouna bloku Německa, z důvodu ukrajinské krize, hospodářských sankcí s Ruskem a také deflačních rizik. Slabost se pravděpodobně protáhne i do roku 2015. Podobně lze hovořit i o inflaci eurozóny. Již pouze minimální cenový růst stále slábne prakticky v celé Evropě. Maloobchodní tržby USA přes oslabení v období srpen – září stále decentně rostou.
  • Slabé HDP nedostává pod tlak korunu ani forint, data z eurozóny jsou zatím relativně dobrá
    Data o HDP v regionu příliš nenadchla. V Česku hrubý domácí produkt klesl mezikvartálně o 0,3, meziročn...
  • Slabé léto evropských automobilek
    Dnes zveřejněná čísla o registracích nových osobních automobilů v zemích EU potvrzují útlum prodejů vozů napříč celým trhem. I když už loňské léto bylo z pohledu prodejních čísel slabší, i to letošní bylo ve znamení poklesu.
  • Slabé měny již nedokáží zázraky
    Rok 2015 byl opět rokem soubojů o slabé měny. Odvážný krok směrem k vyšším sazbám v USA ostatní centrální banky zatím neopětovaly...
  • Slabé údaje ADP pravděpodobně neovlivní náladu investorů
    Po oživení v USA se pozitivně vyvíjejí také světové akciové trhy, což je dáno především zveřejněním podnikových finančních výkazů za čtvrté čtvrtletí roku 2021.
  • Slabé údaje o nových pracovních místech v USA mohou Fed donutit snížit tempo zvyšování sazeb (pozor na lokální růst páru EUR/USD a pokles páru USD/CAD)
    Rally na trzích pokračovala i v úterý, a to díky nové vlně optimismu, kterou přineslo rozhodnutí Australské centrální banky o sazbách a zpráva s údaji o počtu volných pracovních míst v USA.
  • Slabé údaje podporují pokračující uvolňování
    Globální trhy jsou stále zmatené v tom, jaký je další směr po strmém středečním propadu. Asie je okrajově nahoř...
  • Slabé výsledky průzkumu ZEW nepřispějí k uvolnění tlaku
    Evropské akciové indexy otevřou v úterý se vší pravděpodobností níže, protože index S&P přes noc mírně p...
  • Slabina Evropy: absence vize kancléřky Merkelové
    Ve své kariéře jsem poznal mnoho politiků, ale teprve nedávno mi došlo, že jen hrstka z nich je opravdu připravena si za svými přesvědčeními (pokud tedy vůbec nějaká mají) skutečně stát. Matně si vybavuji, že kdysi dávno to vypadalo trochu jinak; v dnešní politice jde pouze o řešení každodenních problémů a sledování průzkumů mínění voličů o tom, co jsou ochotni připustit. Nejde o vůdčí schopnosti ani o úplnou morální integritu.
  • Slabí poskytovatelé úvěrů jsou nejvíce zranitelnou oblastí eurozóny
    Velmi nízké úrokové sazby ECB oslabují zisky bank, podporují růst úvěrů a také vedou k nadměrnému riziku. Tato zranitelná místa v eurozóně jsou už několik let stále větší a větší. Úrokové sazby s vysokou pravděpodobností zůstanou v následujících deseti letech na nízkých úrovních, což může vést k dalším deformacím.
  • Slábnoucí býčí sentiment na zlatě
    Pokles zlata pod 2 000 USD za unci před víkendem oslabil krátkodobý býčí sentiment. Vzhledem k této nejistotě ohledně finančních trhů nicméně jen málo analytiků a drobných investorů očekává v blízké době výrazné výprodeje žlutého kovu. Hrozba inflace v ekonomice jako celku a lepší než očekávané ekonomické údaje ze Spojených států způsobily propad cen zlata do blízkosti dvoutýdenního minima. Podle většiny analytiků z Wall Street se ale celkový obraz nezměnil, i když ceny mohou v krátkodobém horizontu dál klesat.
  • Slábnoucí dluhopisy a firemní varování stahují akcie dolů
    Dnešní pozitivní úvod v Evropě velmi rychle odezněl a zbytek dne je jasně negativní. Značně v červeném začala Wall Street, načež se ztráty hlavních indexů aspoň zmenšují. Stále však sledujeme pokles S&P 500 či DAXu asi o procento, zatímco FTSE 100 nebo AEX klesají asi o 0,7 pct.
  • Slábnoucí IFO, nepřesvědčivé nové domy USA?
    Letní vyhrocení situace na Ukrajině a výměna obchodních sankcí mezi Evropy a Ruska oslabila podnikatelskou náladu nejen v celé eurozóně...
  • Slábnoucí inflace v USA by mohla pozdržet zvyšování sazeb Fedu
    Trhy čekají na dvoudenní měnovou politiku Fedu, protože rozhodnutí banky o úrokových sazbách by mohlo výrazně ovlivnit sentiment investorů.
  • Slábnoucí poptávka se promítá v nižší aktivitě i cenových tlacích
    V srpnu podle našich odhadů došlo k poklesu jak v průmyslové produkci, tak i v maloobchodních tržbách. V průmyslu bude působit zejména slábnoucí poptávka a celozávodní dovolené v automobilovém odvětví. Slabší kupní síla domácností vlivem vysoké inflace a nízký spotřebitelský sentiment by měly negativně dopadnout na maloobchodní tržby, které tak v červenci zřejmě meziměsíčně klesly o 0,7 %. Po překvapivě výrazném zpomalení inflace v červenci čekáme, že růst spotřebitelských cen bude pokračovat v meziměsíčním zpomalování. Nicméně meziročně stoupne o trochu výše z červencových 17,5 % na 17,7 % v srpnu. Velká nejistota však přetrvává s ohledem na přeliv vysokých cen energií. Předpokládáme, že ČNB i ve světle stále vysoké inflace na záříjovém zasedání opět zvolí stabilitu sazeb a ponechá klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na 7 %.
  • Slabost amerického dolaru
    Hodnota amerického dolaru dál klesá z nedávných maxim. Členové Federálního rezervního systému nemají pro další zvyšování sazeb jasný plán.
  • Slabost etherea naznačuje, že dolů půjde i bitcoin
    Mezi oběma hlavními kryptoměnami je pozitivní korelace. Vzhledem k dnešnímu průrazu etherea směrem dolů z obchodního rozpětí, ve kterém bylo několik dní, očekáváme, že ho bude následovat i bitcoin. Bitcoin zatím stále respektuje spodní hranici rozpětí, ale roste pravděpodobnost pohybu dolů k hladině 25 000 USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova