Úterý 19. březen 2024 08:10
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Finmex: Reálné mzdy klesají. Čeká Čechy propad do chudoby?

13.12.2022 16:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální situace v Česku není příliš optimistická. Jen ve 3. kvartálu poklesly reálné mzdy o 9,8 %. Reálné mzdy v Česku klesají nejprudčeji ze všech 38 rozvinutých členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), které přijaly demokracii a principy tržní ekonomiky. Zároveň se jedná o nejrychlejší pokles v historii samostatné České republiky. Důvodem tak dramatického poklesu je vysoká inflace, všudypřítomná drahota a pomalý růst mezd.

Průměrný zaměstnanec letos zchudne o 40 000 Kč

Průměrnému českému zaměstnanci, který je zaměstnaný na plný úvazek, bude chybět do předchozí životní úrovně přibližně 3 300 Kč měsíčně, to je 40 000 Kč za rok. Reálná kupní síla průměrného českého zaměstnance se tak vrátí na úroveň roku 2017, komentuje Martin Maršovský, hlavní manažer Finmex Academy. Důvodem je výrazný převis spotřebitelské inflace nad růstem mezd.

I přesto je Česko v celosvětovém měřítku stále jednou z nejlepších zemí k životu. Pokud se v příštích dvou letech nebudeme potýkat s další neočekávanou katastrofou, měli bychom zůstat na seznamu zemí, kde se dobře žije. Pokles životní úrovně je ovšem nevyhnutelný.

Plošně zvedala mzdy jen třetina firem

Inflace postupně zdražuje život v Česku už od loňského léta. Přesto se k plošnému navýšení mezd v letošním roce rozhodla jen třetina firem. 15 % firem přidalo pouze zaměstnancům na určitých pozicích a přes 50 % firem nepřidávalo letos vůbec, vyplývá z průzkumu firmy Edenred. To může být dobrá zpráva pro boj s inflací, protože se soukromý sektor nepodílel na roztáčení inflační spirály, ale špatná zpráva pro zaměstnance. Chybějící peníze musí domácnosti ušetřit, nebo sáhnout do úspor, které se v důsledku rekordní inflace neustále tenčí.

Požádat o navýšení mzdy se Češi na rozdíl od svých západoevropských sousedů ostýchají. Z průzkumu PwC vyplynulo, že si v nejbližších měsících plánuje říct o větší mzdu pouze pětina zaměstnanců. A není divu. Řada firem se v důsledku vzrůstajících nákladů na energie potýká s existenčními problémy, které mohou vyústit v bankrot a hromadné propouštění. Plošné navýšení mezd si v této situaci nemohou dovolit. Podle předběžných průzkumů plánuje v nadcházejících měsících propouštění zaměstnanců dokonce každá 5. firma.

V ohrožení jsou také velcí hráči a tahouni české ekonomiky, jako je například Škoda Auto. Podle předsedy odborové organizace Jaroslava Povšíka čeká Škodovku boj o samotné zachování automobilového závodu v Česku. Na Škodovku doléhá stejně jako na další odvětví průmyslu extrémní nárůst cen energií a narušení dodavatelských řetězců z dob pandemie, které zapříčinily nedostatek některých komponent. Za prvních 9 měsíců roku 2022 klesly zisky Škody na 856 milionů eur (21 miliard korun) z loňských 900 milionů eur. Odbory varují před hrozbou ztráty až 12 400 pracovních míst.

Pokles reálných mezd zpomaluje ekonomiku

Výrazný pokles reálných mezd je vidět na nákupním chování domácností. Češi utahují opasky a začínají šetřit. Spotřebu omezují v obchodech, restauracích, dopravě i ve stavebnictví. Právě nižší poptávka stojí za dalším mezičtvrtletním poklesem HDP. Klesající spotřeba domácností stahuje celou ekonomiku do recese. Útrata domácností totiž představuje dlouhodobě více než 40 % HDP. Situace se nejspíš nezlepší ani v roce 2023. To znamená, že inflace bude pravděpodobně odeznívat velmi pomalu.

Střední třída přichází o celoživotní úspory

Chudnutí střední třídy v důsledku poklesu reálných mezd a vysoké inflace je nevyhnutelné. Mamutí inflace, která by se v prosinci mohla pohybovat okolo 19 %, požírá mnohdy celoživotní úspory domácností. „Kdo si spořil na důchod, tak za rok přišel o pětinu úspor. To je strašné,” tvrdí ekonom a poradce premiéra Daniel Münich. Řešením jsou podle jeho slov vládní opatření a protiinflační kroky České národní banky, které pomohou snížit vysokou inflaci. Pokud se úspory střední třídy nepodaří ochránit, podle Münicha se střední třída propadne do nižší třídy. Česká národní banka ovšem v posledních měsících netlačí tolik na pilu, aby inflaci zbrzdila.

Na poplach bije také OECD, která mapuje postupný úpadek střední třídy. Nabádá tak vlády, aby pomohly střední třídě zachovat životní styl i ekonomický význam. Reálné mzdy střední třídy už dokonce mnohdy nestačí pokrýt ceny bydlení nebo třeba vzdělávání.

Přibývá domácností, které nezvládají splácet své závazky

Pokles reálných mezd a všudypřítomná drahota ovlivňují také schopnost domácností splácet své finanční závazky. Zatímco dříve střední třída finanční potíže řešila zřídka, nyní případů ze středněpříjmových domácností strmě přibývá. Ohrožené jsou především domácnosti, které si pořídily bydlení na hypotéku, živí rodinu a ocitají se v důsledku rostoucích nákladů na život ve finančních potížích.

Složitá situace může nastat v rodinách, kde dochází nebo došlo k refixaci hypotéky. Ještě před několika lety bylo možné pořídit hypotéku s úrokem okolo 2 % p. a. Aktuální sazby činí obvykle přes 6 % p. a. Když se do rodinného rozpočtu promítnou nové splátky hypotéky, růst cen energií a téměř veškerého zboží a služeb, mohou měsíční náklady domácnosti vyrůst až o 10 000 Kč a více.

Orientovat se ve světě financí je v současné době důležitější než kdy dříve. Naučte se rozumět finančním produktům a chraňte své úspory i svůj životní standard.

Seznamte se s nabídkou školení Finmex academy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Finanční trhy v rozpacích
    Finanční trhy jsou v posledních dnech jako na houpačce. Jednou věnují pozornost zprávám o šíření delta varianty covidu, jako například na začátku týdne, kdy klesaly výnosy dluhopisů a ztrácely akciové indexy. O den později pak můžeme pozorovat zcela opačný vývoj. Například S&P 500 během včerejška stihl umazat téměř veškeré pondělní ztráty a výnos 10letého amerického státního dluhopisu zamířil opět mírně nahoru. Trh tak balancuje mezi obavami z delta varianty koronaviru a optimismem z očekávání silných výsledků HDP za druhý kvartál doplněný očekáváním nadále uvolněné měnové politiky Fedu a ECB. Dnes nevyjdou žádná důležitá tuzemská či globální ekonomická data. Z regionu dorazí pouze polský maloobchod.
  • Finanční trhy zažily minulý týden opět poměrně náročnou rally
    Finanční trhy zažily minulý týden opět poměrně náročnou rally a nejen ty akciové. I komodity – a především energie a z...
  • Finanční trhy zažívají solidní start do nového roku
    Finanční trhy zažívají velice solidní start do nového roku. Důvodem jsou relativně příznivé fundamentální zprávy. Zaprvé Spojené státy a Čína podepsaly minou středu 15. ledna první fázi obchodní dohody, na což investoři netrpělivě očekávali. Vypadá to, že minimálně do amerických prezidentských voleb v listopadu by mohl na této frontě panovat relativní klid. Investoři si proto oddechli. Zadruhé se v posledním týdnu relativně uklidnila situace na Blízkém východě. Situace po zabití prominentního íránského generála Američany již naštěstí neeskalovala. A zatřetí přicházejí relativně příznivé makroekonomické zprávy ze světové ekonomiky. Vypadá to podle tvrdých i měkkých makroekonomických indikátorů momentálně tak, že by již dále světová ekonomika příliš zpomalovat nemusela.
  • Finanční trhy – přehled
    Americké nově příjmové MM, 0,3%, 0,4% prognóza, 0,1% předchozí, 0,0% revidováno. Americký cenový index amerických novinových PCE MM, 0,1%, 0,1% předpovědi, 0,2% předcházející.
  • Finanční trh zalehla dobrá nálada
    Středoevropské měny dnes se zpožděním mírně posilovaly v reakci na lepšící se globální sentiment. Ten povzbudil posun v dohodě mezi USA a Čínou a výrazná převaha Konzervativců ve včerejších volbách ve Velké Británii. Zejména v případě koruny je ale posílení opravdu malé a koruna zůstává blízko 25,50 CZK/EUR.
  • Finanční vzdělání dětí je nejlepší investice
    O tom, zda zabezpečit finančně budoucnost potomků netřeba diskutovat. Složitější už je rozhodování, jaké prostředky a způsoby zvolit. Neměli bychom rovněž zapomínat na to, že důležité je nejen vytvořit pro děti finanční zdroje, ale také je naučit s nimi hospodařit. S tím souvisí jejich dostatečná finanční gramotnost, ale také rodičovský přístup k hodnotám, a to nejen těm hmatatelným.
  • Finančný kamikadze
    Japonsko stále v centre pozornostiFinančné trhy opä...
  • Finmex: Ceny bytů v ČR letí dolů. Co se děje na realitním trhu?
    Data jsou za poslední dva měsíce neúprosná – nabídkové ceny nemovitostí padají dolů. Vývoj cen bytů překvapil také realitní experty, kteří ještě v závěru loňského roku předpovídali, že bude cena bytů v roce 2023 s největší pravděpodobností stagnovat, ale výrazněji klesat nebude. Byty v Praze meziročně zlevnily o 1,7 %, v Brně o 9,4 % a ve Zlíně dokonce o 14,4 %. Můžeme v průběhu roku očekávat další pokles? A co to znamená pro investory? Vyplatí se v současné době investovat do nákupu nemovitostí?
  • Finmex: Inflace v USA i v ČR v říjnu klesla. Můžeme očekávat snižování cen?
    Míra inflace v USA v říjnu klesla ze zářijových 8,2 % na 7,7 %. Ceny meziměsíčně vzrostly o 0,4 %. Poprvé od února se tak nárůst cen dostal pod 8 % a je nejnižší od ledna 2022. Ještě v červnu přitom dosahovala svého čtyřicetiletého maxima 9,1 %. Příznivý vývoj inflace i růstu cen příjemně překvapil také analytiky. V Česku klesla inflace ze zářijových 18 % na říjnových 15 %. Můžeme v nadcházejícím období očekávat zlevňování cen potravin, pohonných hmot a energií?
  • Finmex: Reálné mzdy klesají. Čeká Čechy propad do chudoby?
    Aktuální situace v Česku není příliš optimistická. Jen ve 3. kvartálu poklesly reálné mzdy o 9,8 %. Reálné mzdy v Česku klesají nejprudčeji ze všech 38 rozvinutých členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), které přijaly demokracii a principy tržní ekonomiky. Zároveň se jedná o nejrychlejší pokles v historii samostatné České republiky. Důvodem tak dramatického poklesu je vysoká inflace, všudypřítomná drahota a pomalý růst mezd.
  • Fínske voľby
    To, na čo sme upozorňovali v komentári pocas piatku sa stalo real...
  • Fínske voľby
    Ako sme už naznačili v dnešnej FX analýze &nbsp...
  • Fínske voľby hrozba pre euroval
    Včerajšie voľby vo Fínsku sa dajú považovať za ja...
  • Fínsko dostane kolaterál
    Euroskupina sa dohodla, že grécka pôžička od Fín...
  • Finsko je zřejmě další zemí v řadě, kterou Putin od plynu odpojí. Přihláška do NATO odpojení uspíší, Finsko ale zejména odmítá platit rubly, na rozdíl od italských či německých podniků
    Po Polsku a Bulharsku je nejspíše Finsko další zemí, kterou Kreml odpojí od dodávek ruského plynu. Finský státní plynárenský podnik Gasum nyní varuje, že k zastavení ruských dodávek může brzy dojít. Odpojení od ruského plynu může být součástí rozsáhlejší odvety Kremlu za vstup Finska do NATO. Helsinki přihlášku podaly dnes. Rusko již dříve varovalo, že takový krok představuje „hrubou chybu, jež bude mít dalekosáhlé konsekvence“.
  • Fínsky minister financií
    "Európske krajiny sa navzájom nedôveruj&amp...
  • Fínsky parlament
    Fínsky parlament schválil silnejší E...
  • Finský výrobce pneumatik Nokian Tyres brání své rozhodnutí dál vyrábět v Rusku
    Finský výrobce pneumatik Nokian Tyres brání své rozhodnutí pokračovat ve výrobě v Rusku v časech, kdy odtud jiné firmy na protest proti ruské agresi na Ukrajině odcházejí. Firma svůj krok zdůvodnila potřebou udržet si kontrolu nad tamní továrnou. O záměru firmy, která je podle svého webu nejseverněji položeným výrobcem pneumatik na světě, informovala dnes agentura Reuters.
  • FinTech akcie 2021: 6 tipů na zajímavé společnosti pro vaše investiční portfolio!
    Fintech akcie získávají oblibu u mnoha investorů. Jedná se o akcie společností, které se zaměřují na využívání technologií ve finančním a bankovním sektoru. Tato oblast zažívá poslední roky nebývalý rozkvět. Vzniká mnoho nových zajímavých společností a projektů. Do roku 2021 analytici očekávají, že investice do tohoto sektoru přesáhnou až 30 miliard dolarů.
  • FINTECH BROKER MĚNÍ ZPŮSOB, JAKÝM INVESTUJETE
    Od svého vstupu na český trh v srpnu 2014 zaznamenalo DEGIRO značný příliv investorů, kteří začali využívat služby tohoto brokera. Společnost DEGIRO je původem z Nizozemska, kde v roce 2008 začala nabízet své služby profesionálním investorům. Postupně se své služby rozhodla nabídnout také drobným investorům. Společnost používá FinTech přístup. Tento přístup pomáhá minimalizovat provozní náklady i při zpracování velkého objemu transakcí. Zdánlivě jednoduchý koncept vyvolal vlnu odezvy napříč tímto průmyslem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new