Pátek 19. duben 2024 23:17
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Akciové a ETF bestsellery podle Patria Finance a Investiční výhled 2023

20.01.2023 11:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory v roce 2022 a proč? Největší retailový obchodník s cennými papíry Patria Finance přináší exkluzívní žebříček založený na datech jeho více než 50 tisíc klientů a klientek, obohacený o komentáře analytiků Patria Finance a investiční výhled pro rok 2023.

Pražská burza: Zájem o ČEZ a banky, v TOP10 i nové emise trhu START

Energetika ČEZ je dlouhodobě nejobchodovanějším titulem mezi klienty Patria Finance na pražské burze. Titul se v průběhu roku 2022 podíval nad metu 1200 korun za akcii, maxima od finanční krize v roce 2008. ČEZ je z pohledu aktivity tuzemských investorů následován trojicí bankovních jmen v pořadí Komerční banka, Erste a Moneta. Páté místo obsahuje civilně zbrojařský titul COLT CZ. V rámci TOP 10 následují technologický titul Avast, typicky pro dividendu držený Philip Morris ČR a skupina Kofola. Podíl investic do tuzemských titulů se u klientů Patria Finance pohybuje kolem 20-25 %.


V průběhu roku 2022 se mezi TOP10 tituly krátce prosadila společnost Hardwario, která se svými akciemi na podzim roku 2022 úspěšně vstoupila na trh START pražské burzy a zaměřuje se na technologie v oblasti průmyslového internetu věcí (IoT). V celoroční bilanci se na 9. tuzemskou příčku prosadila objemem robustnější červnová emise na trh START a to lídr v oblasti práškové metalurgie GEVORKYAN. Na úpisu obou zmíněných emisí se podílela Patria Finance. Pražský TOP10 uzavírátitul Photon Energy.

„Hospodářsky velmi úspěšný minulý rok stěžejních titulů pražské burzy se promítne v letošním roce, minimálně u některých společností, historicky rekordní výplatou dividendy, která by měla představovat oporu pro akcie bank i ČEZ v průběhu první poloviny roku. Na začátku roku 2023 zůstává z našeho pohledu rizikově výnosový profil bankovních titulů při současném ocenění nadále příznivý, když se obavy investorů z dopadu zpomalující se ekonomiky a mimořádných daní na hospodářská čísla bank dle našeho názoru ukáží jako přehnaná,“ komentuje letošní výhled pro klíčová jména pražské burzy analytik Patria Finance Michal Křikava, pokrývající analyticky vybrané domácí akciové tituly. „Platí to zejména pro Erste Group, která má vzhledem k pokračujícímu růstu sazeb v eurozóně největší předpoklady navýšit v roce 2023 své historicky rekordní zisky. Událostí číslo jedna (a z našeho pohledu i investiční příležitostí) na domácím burzovním parketu však bude velmi pravděpodobně připravovaná reorganizace společnosti ČEZ, spojená s deklarovanou snahou vlády získat 100% kontrolu minimálně nad výrobními konvenčními zdroji společnosti (včetně jádra),“ upozorňuje Křikava.

Spojené státy: V čele Big Tech titulů Meta, Apple či Microsoft

Americké akcie vládnou s podílem kolem 60 % investicím klientů Patria Finance a žebříčku nejobchodovanějších amerických akciových titulů pak vévodí silná technologická jména. Meta, provozovatel sociální sítě Facebook, je následována technologickou ikonou Apple a softwarovým a dnes již i cloudovým gigantem Microsoft. Čelní trojice je následována e-commerce gigantem Amazon a výrobcem elektromobilů Tesla pod taktovou Elona Muska. Chybět nesmí Google, zastoupen mateřskou společností Alphabet, který je již následován dvěma klíčovými čipaři – společnostmi Intel a Nvidia. TOP10 uzavírají AT&T a Netflix.


Meta, Microsoft, Amazon a Alphabet jsou na seznamu dlouhodobých investičních tipů analytiků Patria Finance.

 „Naprostá většina jmen na seznamu v Patrii nejvíce obchodovaných amerických titulů patří denně mezi nejaktivněji obchodované emise na amerických, a tedy fakticky i globálních akciových trzích. Je to dáno jejich věhlasem, ale také tržní kapitalizací, a tudíž i velkým podílem v tržních indexech, které sleduje nemalý objem pasivních peněz. Společným jmenovatelem zájmu byly i prémiové valuace, do kterých nicméně Fed s jeho utahováním měnové politiky následně vnesl korekci a závěr roku 2022 nečekaný závan recese. To vše se podepsalo na vysoké volatilitě, která vyvrcholila výsledkovou sezónou za loňské třetí čtvrtletí,“ ohlíží se za průběhem roku 2022 seniorní analytik Branislav Soták, tvůrce dlouhodobých investičních tipů v Patrii. „Při vstupu do nového roku jsme takříkajíc naceněni na dokonalý výsledek, jímž je odolná ekonomika, klesající inflace a měkký Fed. Z našeho pohledu jde o nereálnou kombinaci,“ nahlíží na celkové naladění trhů v úvodu roku 2023. „Přestože tvrdá ekonomická data stále živí naději na měkké přistání, ta měkká už signalizují recesi. Její možnost je lépe naceněna v IT sektoru, který nalezl důraz na kontrolu nákladů firem v něm, podporou by měl být slabší americký dolar. Některá jména z loňského seznamu jako třeba Microsoft nebo Alphabet tak mají dost pravděpodobně nejobtížnější období za sebou a předpokládáme, že v průběhu letošního roku dosedne na dno i polovodičový cyklus jako celek. Fed může trhy ještě potrápit zejména, pokud bude nyní chtít vzít opratě znovu pevně do rukou. Většina z hitů roku 2022 tak bude na konci letošního roku velmi pravděpodobně vévodit i letošnímu řebříčku,“ soudí Branislav Soták.

Evropa: Raiffeisen, E.ON nebo Volkswagen

Investicím tuzemských investorů do evropských titulů z části logicky vládnou emise, které jsou duálně obchodovány na pražské a některé z evropských burz, což je případ zejména burzy ve Vídni. Mezi takové tituly patří bankovní skupina Erste, titul reprezentující obnovitelné zdroje energie Photon Energy nebo pojišťovací skupina VIG.

Na příčkách ryze evropského TOP10 vidíme banky, automobilky nebo energetiky. Čelo opanovává Raiffeisen Bank International, následována německou energetikou E.ON a automobilkou Volkswagen. Po ropné skupině Shell následuje další z automobilek Mercedes Benz Group a tentokrát francouzská energetika EDF.

Pokud doplníme ryze evropský TOP10 bez titulů, duálně obchodovaných v Praze, jsou to aerolinky Luthansa, banka Deutsche Bank, chemický koncern BASF a farmaceutická společnost Bayer AG. Silné zastoupení německých titulů odráží velikost německého akciového trhu i skutečnost, že řádově 15 % investic tuzemských investorů, klientů Patria Finance, míří do titulů v Evropě a zejména právě v německém indexu DAX.


„V Evropě je i na skladbě nejobchodovanějších emisí vidět více cyklická povaha zdejších akciových trhů. Je zřejmé, že německý trh je českému investorovi z regionálního hlediska nejbližší. V Evropě se ke zpřísňujícím se měnovým podmínkám loni přidala také válka na Ukrajině. Během roku jsme tak prošli různými fázemi, od možnosti recese přes takřka jistotu hlubokého ekonomického propadu až po aktuálně odvrácenou recesi, za což ale vděčíme náhodě v podobě teplé zimy,“ poznamenává Branislav Soták. „Jak se můžete dočíst v přiloženém Investičním výhledu 2023, my si nejsme tímto růžovým scénářem až tak jistí, proto nesdílíme momentální nadšení trhů pro Evropu na úkor Spojených států. Stejně tak máme problém s tím, že by se Evropská centrální banka měla těšit větší kredibilitě než americký Fed. Evropské investice bychom aktuálně směřovali do energetiky a defenzivnějších sektorů,“ uvádí seniorní analytik Branislav Soták.

ETF: Vládnou investice do amerických indexů S&P 500 a Nasdaq

 Do řádu desítek tisíc otevřených pozic přes Patria Finance se posunuly na popularitě rostoucí investice do burzovně obchodovaných fondů ETF. „Étéefka“ mohou klienti nakupovat individuálně jako celé kusy, rostoucí tisíce však využívají možnosti pravidelné investice do ETF s Patria Finance, kde broker nabízí investici do vybraných ETF díky frakčnímu obchodování od pouhých 500 Kč. Na investicích do ETF je také založena služba automatického investování indigo.

 V bilanci roku 2022 vedou investice skrze ETF do klíčových amerických akciových indexů S&P 500 a Nasdaq. Ty jsou následovány investicí do ETF globálního akciového indexu MSCI World a investicí do indexu rozvíjejících se trhů MSCI Emerging Markets. Pátou příčku mezi ETF obsazuje investice do titulů v německém akciovém indexu DAX.


„V ETF univerzu byly nepřekvapivě nejoblíbenějšími ty papíry, které sledují výkon hlavních akciových benchmarků. Retailový investor zde dostává výhodu levné expozice a diverzifikace v rámci daného akciového trhu,“ komentuje seniorní analytik Patria Finance Branislav Soták. „Ze sektorového pohledu nás těší, že naši klienti byli aktivní v sektorech běžné spotřeby a energetiky. Oba tyto sektory, obzvláště energetika, s přehledem překonaly výkon širšího trhu. Poněkud překvapivý je pro nás zájem o evropské státní dluhopisy, neboť ECB v průběhu roku jasně deklarovala záměr zvyšovat úrokové sazby,“ hodnotí Soták.

Investiční výhled 2023: Trnitá cesta vpřed

Končící rok 2022 přinesl celkově propad akciím i dluhopisům, ale změn, které budou formovat následující období, je ve skutečnosti daleko víc. Hotovost je opět úročená, dluhopisy znovu dávají smysl, BigTech není imunní za každého počasí, sazby nemusejí být na věky na nule. Scénářů pro rok 2023 může být mnoho, žádný nás ale nevrátí do investorské bonanzy se záplavou peněz připravených vykoupit investory ze všech problémů. K udržitelnému růstu vede ještě trnitá cesta.

Podrobný Investiční výhled 2023 analytiků Patria Finance připojujeme samostatnou přílohou této zprávy. Krom jiného v něm naleznete Akciové portfolio pro základní scénáře pro rok 2023 dle analytiků Patria Finance.

Investiční tipy a nově zpravodajství Patria.cz v nové mobilní aplikaci

Investiční tipy analytiků Patria Finance, zpravodajství respektovaného investičního serveru Patria.cz v moderní a responzívní podobě. Dále mobilní klíč, který u potvrzování obchodních pokynů nahrazuje SMS nebo kódy z klíčenky. Samozřejmostí je FaceID. Přehledný náhled portfolia, oblíbených titulů i transakcí třeba v luxusní černé nebo nové interaktivní grafy. Nejen to nyní nabízí nová mobilní obchodní aplikace od předního brokera Patria Finance ze skupiny ČSOB, představená na přelomu roku. Získají ji všichni, kdo již mají nebo si nově otevřou obchodní účet u Patria Finance. To lze snadno udělat během několika minut a plně online.

Zdroj: ČSOB

Klíčová slova: Bestsellery podle Patria | Analytik Patria Finance | ETF bestsellery | Patria Finance Branislav Soták | Branislav Soták | CZ | Společnost HARDWARIO | IoT | HARDWARIO | Photon Energy | EdF | GEVORKYAN | Colt CZ | Rekordní zisky | Raiffeisen | Válka na Ukrajině | Big tech | Provozovatel sociální sítě | TIM | Nové emise | Společnost | Meta | Energetika | Společnosti | Bankovní skupina | Obchodní aplikace | Technologie | Příležitosti | Retailový obchodník | EDF | Colt | Počasí | BASF | Bayer | CELO | Moneta | Intel | Koncern | Akciové portfolio | Nvidia | Big Tech | Tvrdá ekonomická data | Ocenění | E.ON | ČR | JDE | MSCI World | Shell | Ekonomiky | E-commerce | Hotovost | Aerolinky | Americký Fed | Valuace | Pravidelné investice | Pražské burzy | Trhy | Google | Netflix | AT&T | Metalurgie | Skupina Kofola | Měnové politiky | Farmaceutická společnost | Kofola | Philip Morris ČR | Sociální sítě | Amazon | Avast | Erste Group | Objem | Indigo | IOT | Automobilky | Raiffeisen Bank International | Akcie a ETF | MSCI Emerging Markets | Obavy investorů | Trh Start | Mercedes | Alphabet | Krize | Investiční výhled | Výhled | Tesla | VIG | Philip Morris | Erste | Ekonomická data | S&P | Propad | Akcie bank | Energie | MSCI | Microsoft | Burze | Spojené státy | ROCE | Zisky | Zprávy | Zpravodajství | Volkswagen | Trh | Státní dluhopisy | Portfolia | Patria.cz | Patria Finance | Markets | Investiční | Dolar | Banka | Obchodní účet | Burzy | Facebook | Deutsche Bank | ČSOB | Patria | Komerční banka | Investiční příležitosti | Investiční tipy | Finanční krize | Evropa | Obchodování | ČEZ | Dluhopisy | Banky | Úrokové sazby | S&P 500 | Portfolio | Obchodník s cennými papíry | Obchodník | Investování | Investor | Investice | Grafy | Fed | Evropská centrální banka | Emise | Emerging markets | Ekonomika | ECB | Diverzifikace | DAX | Centrální banka | Burza | Broker | Americký dolar | Akcie | Sazby | Recese | Dividendy | ETF | Americké akcie | Analytik | Apple | Pražská burza | Nasdaq | Inflace | Finance |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciová rekapitulace
    Evropské akcie vzrostly v pátek, vedené skupinou NEX, když vyskočily po nabídce převzetí, ale akcie skončily v týdnu s mírnou ztrátou, díky obavám z obchodní války a geopolitickému napětí – tyto faktory vedly investory k opuštění, resp. Redukci rizikových aktiv a vyhledávání „bezrizikových“ aktiv, jako JPY, etc.
  • Akciová rekapitulace
    Evropské akcie v pátek utrpěly největší týdenní ztrátu za více než rok, když investoři přehodnotili chuť k riziku na základě prudkého růstu během prvních týdnů 2018 a zklamání z výsledků Deutsche Bank, které táhly těžký bankovní sektor dolů.
  • Akciová rekapitulace
    Evropské akcie skončily týden v pozitivním teritoriu po smíšeném výkonu, který se nesl v duchu slabých týdenních zisků...
  • Akciová rekapitulace
    Evropské akcie v pátek oslabily s tím, že automobily a zásoby základních zdrojů nesou největší zátěž, když sell off byl vyvolán nárůstem obav, že americké tarify na dovozy z Číny až do výše 60 miliard dolarů by mohly eskalovat napětí, které po tarifech na import oceli a hliníku poněkud ochladlo.
  • Akciová rekapitulace
    Dealmaking v pátek aktivoval prudké pohyby cen akcií v Evropě, když britský gigant GKN vyskočil poté, co odmítl takeov...
  • Akciová rekapitulace
    Evropské akcie získaly v pátek část svých třítýdenních propadů, protože aktualní firemní výsledky i nadále působily jako kladná síla a volatilita a nervozita nad rostoucí inflací se uvolnily.
  • Akciová strategie: O2 Czech Republic pod výprodejním tlakem neoprávněně
    Akcie telekomunikačního operátora O2 Czech Republic na konci srpna klesly na svoje tříleté minimum. Jedním z důvodů může být to, že akcie byly v listopadu loňského roku vyřazeny z atraktivních indexů MSCI kvůli nízkému free floatu, neboli volně obchodovatelnému počtu akcií. Cenové skoky dolů, které jsou patrné na dlouhodobějším grafu, jsou způsobené výplatou dividend, respektive části emisního ážia. Přesto vývoj v průběhu léta nelze vysvětlit jen distribucí akcionářům. Obchodníci musí akciím nevěřit i z jiného důvodu. Tím může být plánovaný příchod čtvrtého operátora a s tím spojená chystaná aukce kmitočtů. Nejsou zatím zcela známé podmínky, za jakých budou moci operátoři získat nové frekvence. Zároveň je ale jasné, že budou příznivější pro nového konkurenta. Jiným faktorem může být stále přísnější a přísnější regulace. V nedávné době došlo ke zrušení roamingových poplatků, byly upravovány podmínky pro přechod k jinému operátorovi, zvyšují se tlaky na nižší ceny poskytovaných služeb nebo virtuální operátoři se chtějí domoci lepších služeb a cen na velkoobchodním trhu. Dalším protivětrem je nařčení z možného omezování hospodářské soutěže kvůli sdílení sítí s T-Mobile, které může vyústit až v pokutu ve výši 10 % celoročního obratu.
  • Akciová strategie: Preference defenzivních dividendových akcií
    Obavy z ekonomického zpomalení rostou a normalizace měnové politiky centrálních bank u konce: Pozornost finančních trhů se čím dál více stáčí ke Spojeným státům, kde vrcholí hospodářská expanze, která se zapíše jako nejdelší období ekonomického růstu v historii země. Pravděpodobnost recese v USA se zdvojnásobila. Ta se dotkne i zbylých částí světa. Slabší makroekonomická data a zejména nejistoty spojené s obchodními válkami, brexitem aj. se podepsaly pod to, že centrální banky po celém světě přistoupily opět k opatrnějšímu postoji ve zpřísňování měnové politiky.
  • Akciová sumarizácia (Ázia)
    V ázijskom regióne zaznamenávajú akcie prírastok tretí deň po sebe. Dôvodom bolo zastavenie špirály hor...
  • Akciové a dluhopisové trhy v USA jsou dnes uzavřeny
    20.února na Den prezidentů (Presidents’ Day) jsou akciové a dluhopisové trhy v USA uzavřeny. V Evropě je vývoj v dopoledních hodinách prozatím nevýrazný. Podle očekávání by v tento den mělo obchodování zůstat utlumenější, hlavně v druhé polovině dne.
  • Akciové fondy jsou od začátku roku v kladných číslech
    Od začátku roku akciové fondy vykazují výkonnost 1,17 %, v říjnu vykazovaly -2,05 %. Dluhopisové fondy si v listopadu připisují zhodnocení 0,95 %, v říjnu 3,07 % a peněžní fondy zaznamenaly nejvyšší meziměsíční propad za listopad a vykazují tak 0,43 %, pro připomenutí v říjnu si připisovaly 5,14 %. Smíšené fondy si připisují 1,88 %, v říjnu to bylo 0,57 %. Komoditní fondy vykazují pokles ve všech sledovaných obdobích, od začátku roku vykazují pokles -5,97 % a v říjnu poklesly o -6,23 %. Nemovitostní fondy si na konci listopadu odepsaly -8,46 %, v říjnu měly pokles -8,74 %. Index podílových fondů uvádí celkové číslo za jednotlivé skupiny fondů. Rozdílná výkonnost fondů v měně fondu a v CZK je dána vývojem měnových kurzů.
  • Akciové fondy letos vydělaly přes 11 %, dluhopisové prodělaly 5,3 %
    Akciové fondy si za deset měsíců letošního roku připsaly výnos přes 11 procent. Dluhopisové fondy byly naopak ve ztrátě 5,3 procenta a peněžní fondy 3,9 procenta. Komoditní fondy si polepšily o 30,6 procenta a realitní fondy o 2,4 procenta. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za říjen, který má ČTK k dispozici.
  • Akciové fondy letos vydělaly přes 16 %, dluhopisové prodělaly 0,9 %
    Akciové fondy si za prvních osm měsíců letošního roku připsaly přes 16 procent. Dluhopisové fondy skončily ve ztrátě 0,9 procenta a smíšené fondy si polepšily o 6,3 procenta. Vyplývá to z Partners Indexu podílových fondů za červenec, který má ČTK k dispozici.
  • Akciové fondy letos získaly více peněz než v posledních 20 letech dohromady
    Jestli existuje jen jedna statistika, která by chuť po akciích v letošním roce vystihla, pak je to hodnota, která přišla letos do akciových fondů.
  • Akciové fondy rostou, nemovitostní ztrácejí
    Akciovým fondům se od začátku roku daří, listopad ukončily se zhodnocením 17,61 procent. Naopak černého Petra si vytáhly nemovitostní fondy, které od začátku roku jako jediné uzavřely listopad s poklesem -1,30 procent. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za listopad 2019.
  • Akciové fondy získaly v roce 2021 více peněz než ve dvou desetiletích dohromady
    Jediná statistika, která vystihuje nenasytný apetit po akciích v letošním roce je suma hotovosti, která přišla do akciových fondů. Podle analytiků Bank of America Corp. a EPFR Global investoři v roce 2021 vložili do akciových burzovně obchodovaných a long-only fondů téměř 900 miliard dolarů – to je více než celková suma za posledních 19 let.
  • Akciové index boří další rekordy, investoři čekají na signály Fedu
    Americké akcie dále rostou na rekordní úrovně, zastavily se jen krátce poté, co vyšla zpráva, že spotřebitelský sentiment měřený Michiganskou univerzitou klesl na nejnižší úroveň za téměř deset let. S&P 500 pokořil další intradenní rekord, i přes pokles v energetickém sektoru. Od pandemických minim v březnu 2020 je už téměř na dvojnásobku.
  • Akciové indexy boří další rekordy, investoři čekají na signály Fedu
    Americké akcie dále rostou na rekordní úrovně, zastavily se jen krátce poté, co vyšla zpráva, že spotřebitelský sentiment měřený Michiganskou univerzitou klesl na nejnižší úroveň za téměř deset let. S&P 500 pokořil další intradenní rekord, i přes pokles v energetickém sektoru. Od pandemických minim v březnu 2020 je už téměř na dvojnásobku.
  • Akciové indexy búchajú o suporty
    Apple pomohol akciám - Akciové obchodovanie včera bolo pomerne neutrálne, aj keď v úvode obchodovania sme mo...
  • Akciové indexy – časový alert
    Z pohledu času a vývoje druhé velké růstové vlny, která byla tvořena od konce...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI