Úterý 19. březen 2024 10:06
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Tržní sektor, kde začnou akcie raketově stoupat

08.11.2022 11:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Svět se ze všech sil snaží zajistit si dodávky kritických energií. Některé země jich budou mít koncem letošního a začátkem příštího roku nedostatek, a tak se upírá značná pozornost na jadernou energii, která nabízí alternativní řešení. Poptávka po ní se rychle zvyšuje i proto, že jde po hydroelektrické energii o druhý největší zdroj elektřiny s nulovými uhlíkovými emisemi. Navíc firmy spojené s čistými energetickými alternativami patřily v letošním roce na globálních trzích mezi ty s nejlepší akcionářskou návratností. A tak se dnes na tento sektor podíváme blíž, odhalíme, co by mohlo následovat, které země se mohou stát leadery tažení za nukleární energii a které firmy jsou s ní spojené. Předtím, než budeme o tomto sektoru uvažovat jako o investiční či obchodní příležitosti, je ovšem naprosto nezbytné prozkoumat jeho ekonomické fundamenty, abychom se v něm zorientovali. 

Jaderná energie pokrývá v současnosti 10 % světových energetických potřeb, do budoucna se však očekává, že bude hrát v dodávkách elektřiny a energií klíčovou úlohu. Má totiž nulovou uhlíkovou stopu, její výroba je poměrně levná a vyžaduje jen omezené prostředky. Nehledě na to, že svět zoufale hledá alternativy k placení rekordních cen za plyn, ropu a uhlí, či k vyšším nákladům spojeným se zelenými projekty obnovitelné energie.

Podle Světové jaderné asociace se budou muset dodávky uranu do konce roku 2040 zdvojnásobit nezávisle na scénáři, aby pokryly rychle rostoucí poptávku. A to je dobré znamení pro ceny uranu i firmy s ním spojené.  

Proč vlastně stoupá popularita jaderné energie? 

1. Jaderná energie neprodukuje žádné emise. Energie vzniká takzvaným štěpením atomů uranu. Uvolněné teplo vytváří páru, která roztáčí turbíny, a generuje tak elektřinu. A to vše bez fosilních paliv, což znamená ochranu kvality ovzduší. 

2. Jaderná energie potřebuje méně zdrojů než energie větrná či sluneční. Průměrné 1000megawattové jaderné zařízení vyžaduje ke svému provozu 2,6 čtverečního metru, zatímco větrné farmy potřebují k vyprodukování stejného množství elektřiny 430 větrných turbín a 360krát větší plochu. Solární panely vyžadují 75krát víc prostoru, a chcete-li vyrobit stejně energie jako průměrný komerční jaderný reaktor, budete jich potřebovat zhruba 3 miliony.  

3. Jaderné palivo má extrémní hustotu. Asi milionkrát vyšší než tradiční energetické zdroje. Například z pouhé jediné peletky jaderného paliva, která má na výšku jen 2,5 cm, získáme stejné množství energie jako z 2,8 barelů ropy, 1 tuny uhlí a 481 kubického metru zemního plynu. Jaderná energie navíc produkuje jen minimum odpadu a některé pokročilé reaktory už umí použité palivo recyklovat, takže je odpad nulový. Pokud si vezmeme všechno vyhořelé jaderné palivo vyprodukované americkou jadernou energetikou za 60 let, zaplnilo by jedno fotbalové hřiště do výšky 9 metrů.

Jaderné palivo, energetický zdroj s nejvyšší hustotou

 

Zdroj: Americký Úřad pro energetické informace. Saxo. 

Jaké jsou do budoucna katalyzátory jaderného sektoru?  

Zaprvé prosazují Spojené státy, Kanada a Japonsko celosvětový návrat k jaderné energetice a využití jádra jako primárního zdroje čisté energie. Společný projekt Clean Energy Ministerial (CEM), do něhož se tyto země zapojily, se soustředí na plnohodnotné využití jaderné energie k výrobě elektřiny. USA mají předat CEM návrhy na využití jádra ještě letos v zimě, takže můžeme brzy očekávat spoustu dalších zpráv z jaderné energetiky a další rozruch kolem tohoto sektoru.  

Kromě toho se do CEM zapojily nejen Velká Británie, Rumunsko, Polsko a Argentina, ale i Spojené arabské emiráty a Rusko. Mnoho zemí už podniklo významné kroky k využití jádra nebo si alespoň zmapovalo možnosti přechodu na ně ještě před termínem. Polsko chce vzhledem k prudce rostoucím cenám energií nakoupit z Ukrajiny „výrazně“ více jaderné energie. Americké ministerstvo energetiky zase navrhuje, aby se 80 % funkčních i odstavených uhelných elektráren přebudovalo na jaderné reaktory, čímž by se ušetřilo 35 % nákladů ve srovnání s výstavbou reaktorů nových. 

Zadruhé urychlují Spojené státy vlastní jaderné iniciativy v rámci zákona o snížení inflace (Inflation Reduction Act), který Prezident Biden podepsal 16. srpna. Ten nabízí příležitosti jaderným elektrárnám a výnosy firmám zapojeným do výroby vodíku. Jaderné elektrárny totiž dostanou řadu daňových zvýhodnění, včetně daňových odpočtů, když budou dodávat elektřinu výrobcům vodíku. Nárok na daňové odpočty však budou mít i za samotnou produkci.

Zajímavou společností by mohla být Constellation Energy (CEG). Ta má začít vyrábět vodík ještě letos a využije k tomu svou jadernou elektrárnu ve státě New York. Už na to dostala dotaci amerického ministerstva energetiky. Využití jaderných kapacit k tvorbě čistého vodíku by mělo Constellation Energy pomoci zvýšit příjmy. Podle agentury Morgan Stanley by tak mohlo dojít k navýšení příjmů Constellation Energy až o 10 %. V očekávání vyšších příjmů a díky zprávám o získání dotace stouply akcie Constellation Energy v tomto kalendářním roce (YTD) o více než 100 %. Na základě informací dostupných k 15. září dosáhla firma druhých nejlepších výsledků v rámci indexu S&P 500 (YTD).  

A do třetice jsou tady kromě pozitivních snah o návrat jádra také rizika, která je třeba si uvědomit a která mohou způsobit volatilitu. Poradce australské vlády pro nízkoemisní technologie a bývalý australský hlavní vědecký poradce prohlásil, že Austrálie ve svém budoucím energetickém mixu jadernou energii nepotřebuje. A Evropská unie chce mezitím získat 140 miliard dolarů zastropováním zisků výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů a z jádra a také zdaněním mimořádných zisků ropných a plynárenských společností, aby pomohla spotřebitelům platit za energie.  

Kde jsou největší zásoby uranu na světě?  

Největší světové zdroje uranu patří Austrálii. Největší produkcí uranu se však může pochlubit Kazachstán, dále Namibie, Kanada a Uzbekistán. Těchto pět zemí je (podle Světové jaderné asociace) odpovědných za většinu světové produkce uranu. Co tedy brání Austrálii, aby se stala největším světovým producentem uranu? Vláda Západní Austrálie poněkud brzdí schvalování nových projektů těžby uranu. Sama Austrálie nevyužívá jádro vůbec a spoléhá do značné míry na uhlí, kterým pokrývá 60 % svých energetických potřeb. Takže se 100 % australské produkce uranu vyváží, což činí čtvrtinu exportovaných energií.  

Většina australského uranu pochází z korunního klenotu uranového průmyslu, dolu Olympic Dam, kde se nachází největší známé ložisko uranu na světě. Patří firmě BHP, největší těžařské společnosti světa.  

BHP provozuje jeden z pěti uranových dolů v Austrálii. Mnoho dalších tamních dolů bylo z ekologických důvodů uzavřeno, například důl v částečném vlastnictví firmy Rio Tinto byl uzavřen loni v lednu a má se vrátit do původního stavu. Společnost Boss Energy koupila v roce 2015 nevyužívaný australský uranový důl a teprve nedávno získala povolení jej znovu otevřít. První z plánovaných 86 vrtů svého uranového projektu Honeymoon uskutečnila firma Boss Energy v jižní Austrálii v září 2022.  

Tyto problémy ukazují, jak obtížné je zprovoznit uranový důl, aby se nabídka jaderné energie vyrovnala poptávce.  

Firmy spojené s jadernou energetikou, které mohou na návratu k ní vydělat 

Pokud se chcete nechat inspirovat, sestavili jsme pro vás seznam firem, které jsou ve větší míře spojené s uranem nebo s jadernou energetikou. Zabývají se těžbou a úpravou uranu, provozováním elektráren a výrobou jaderné energie, ale i přenosem energie a dodávkami jaderného paliva a komponent. Seznam uvádíme níže.  

Případně se můžete podívat na nějaké uranové ETF fondy, například Uranium ETF (URA).  

Pokud si ale raději chcete vybrat akcie sami, ať už na základě vlastních poznatků nebo z našeho seznamu, pamatujte: Cena akcií se zpravidla odvíjí podle růstu výnosů firmy a jejích očekávaných výnosů a růstu cash flow do budoucna. Když se například podíváte na nejlepší tituly na NYSE a ASX za rok 2022, uvidíte, že si nejvíc polepšila fosilní paliva a další energetické firmy. Také je třeba zvážit, které sektory a firmy (akcie) budou schopné podobný výkon zopakovat a přinést nejvíce výnosů a největší růst tržeb v prostředí zvýšené inflace a úrokových sazeb. Podle nás si energetika povede lépe než ostatní, takže by při úpravách portfolia pro další čtvrtletí stálo za to zvýšit expozici právě v tomto sektoru. 

 

Téma: Jaderná energie 

Společnost 

Kód  

Duke Energy Corp 

DUK  

Dominion Energy Inc 

D  

Electricite de France SA 

EDF  

Exelon Corp 

EXC  

RWE AG 

RWE  

CGN Power Co Ltd 

1816  

Endesa SA 

ELE  

Cameco Corp 

CCO  

Korea Electric Power Corp 

KEP  

Fortum Oyj 

FORTUM  

NAC Kazatomprom JSC 

KAP  

Tokyo Electric Power Co Holdings Inc 

9501  

BWX Technologies Inc 

BWXT  

NexGen Energy Ltd 

NXE  

Paladin Energy Ltd 

PDN  

Uranium Energy Corp 

UEC  

Denison Mines Corp 

DNN  

CGN Mining Co Ltd 

1164  

Energy Fuels Inc/Canada 

UUUU  

Yellow Cake PLC 

YCA  


Jessica Amir, Manažerka tržních strategií Saxo Bank

Klíčová slova: Energy Fuels Inc | CGN Mining Co | Paladin Energy Ltd | Yellow Cake | Yellow Cake PLC | CGN Mining | Denison Mines Corp | NexGen Energy Ltd | Tokyo Electric Power Co Holdings | Tokyo Electric Power Co Holdings Inc | Korea Electric Power | Cameco Corp | CGN Power Co Ltd | RWE AG | Exelon | CGN Mining Co Ltd | Endesa SA | CGN Power | CGN Power Co | Electricite de France SA | Dominion Energy Inc | Clean Energy Ministerial (CEM) | Clean Energy Ministerial | BWX Technologies | BWX Technologies Inc | Tokyo Electric Power | NAC Kazatomprom JSC | Fortum Oyj | Korea Electric Power Corp | Endesa | Exelon Corp | Duke Energy Corp | Jaderná energie | Popularita jaderné energie | Jessica Amir | Uzbekistán | Fortum | EdF | Snížení inflace | CAKE | Recyklovat | Vlastnictví | Světové produkce | NexGen | Uranium Energy Corp | Duke Energy | Kazatomprom | Kazachstán | | Společnost | Pozornost | Rumunsko | Energetika | Uhlí | Společnosti | Dominion Energy | ASX | BHP | Spojené arabské emiráty | Technologie | Solární panely | Příležitosti | Paladin Energy | NexGen Energy | NAC Kazatomprom | Denison Mines | Cameco | UUUU | Energy Fuels | UEC | Uranium Energy | Constellation | EDF | Electricite de France | Fosilní paliva | ACT | Rio Tinto | Ministerstvo energetiky | Biden | Ceny | Růst tržeb | Unie | JDE | Argentina | Manažerka | Poradce | Růst | Asociace | Americké ministerstvo energetiky | Americký Úřad pro energetické informace | Úřad pro energetické informace | Prezident | Americké ministerstvo | Jaderné elektrárny | RWE | Plyn | Problémy | Firma | Energetické firmy | Saxo | Očekávání | Příjmy | Výnosy | S&P | Firmy | Energie | Spojené státy | ROCE | Velká Británie | Ropy | Portfolia | Investiční | Fondy | ETF fondy | Cena akcií | Cena | Obchodní příležitosti | Fundamenty | Saxo Bank | Morgan Stanley | YTD | S&P 500 | Nabídka | NYSE | Emise | Cash flow | Akcie | Rizika | Poptávka | ETF | New York | Polsko | Austrálie | Kanada | Evropská unie | Británie | USA | Rusko | Inflace | Japonsko |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tržní kapitalizace kryptotrhu je téměř 3 biliony dolarů, jde o hodnotu všech 10 000+ kryptoměn
    Tržní kapitalizace celého kryptotrhu činí 2,7 bilionu dolarů. V dnešní době má větší hodnotu, než je hodnota tržní kapitalizace Applu. Jeho tržní kapitalizace momentálně činí 2,467 bilionu dolarů.
  • Tržní kapitalizace Solana (SOL) převrátila XRP – Co stojí za nárůstem cen?
    Cena SOL se vyšplhala na maximum v roce 2023 nad 84 USD. Nativní token Solana, SOL, zaznamenal 20. prosince 13,8% nárůst a poprvé od května 2022 překonal 82 dolarů.
  • Tržní kapitalizace XRP překročila 20 miliard dolarů
    Tržní kapitalizace XRP, kontroverzní kryptoměny navázané na společnost Ripple v San Francisku, přesáhla 20 miliard dolarů. Jen za posledních 24 hodin token vzrostl o téměř 5 %.
  • Tržní konsenzus ve výhledu na FX do konce roku počítá s dalším slábnutím především u JPY, NZD a AUD
    Máme za sebou dva klíčové týdny a před sebou několik velmi klidných dnů. Blíží se navíc konec čtvrtletí, takže nastal ...
  • Tržní nálada se zvedla, ale opatrnost převládá. Eurodolar se koncem týdne konsoliduje
    Strach z obchodních válek oběhl svět, ale na konci týdne se přece jen dostavilo zklidnění. Evropské akcie zmenšily úvo...
  • Tržní nálada se zvedla, ale opatrnost převládá. Eurodolar se koncem týdne konsoliduje
    Strach z obchodních válek oběhl svět, ale na konci týdne se přece jen dostavilo zklidnění. Evropské akcie zmenšily úvodní ztráty a Wall Street se snaží držet lehce v plusu. Donald Trump se sice opět snaží kout železo, dokud je "rudé", ale jeho hrozba vetováním zákona o navýšení rozpočtových výdajů už další otřesy nevyvolala. Vzhledem k tomu, že přerušení vládních výdajů zatím vždy trvalo krátce a neznamenalo vážné škody, ho trhy vcelku oprávněně neberou jako bezprostřední hrozbu.
  • Tržní obavy ustupují i přes další německé varování. Akcie začínají týden růstově, eurodolar beze směru
    Dnes ráno trhy nijak zvlášť nevystrašilo další snížení odhadu pro růst HDP ze strany německé vlády už na 0,8 pct. Data o německé průmyslové výrobě za leden můžeme vzhledem k revizím hodnotit jako smíšená, což je po předchozích slabých číslech vlastně posun k lepšímu. Největší vliv na trhy však mělo víkendové ujištění čínské centrální banky, která přislíbila další podporu pro úvěry.
  • Tržní optimismus je v plné síle a vystoupení šéfa Fedu ho nenaruší
    Akcií se drží dobrá nálada, které dalo základ už včerejší americké obchodování. Asie si připsala zisky stejně jako v úvodu Evropa, která poskočila vzhůru a třeba DAX si připisuje asi procento k dobru. Sentiment příznivý pro riziková aktiva rovněž dorazil na trh ropou, která obrátila vzhůru při růstu také asi o procento. A přidávají se i dluhopisové trhy, jejichž výnosy po poklesu obracejí nahoru v případě evropských i zámořských papírů.
  • Tržní optimismus před vystoupením šéfa Fedu vyprchal. Libra však využívá spekulací o brexitu
    Úterý nabídne vedle další várky firemních čísel také americké statistiky z realitního trhu a index spotřebitelské důvěry. Ten by vzhledem k vývoji trhu práce i akcií mohl být za únor slušný. Hlavní pozornost na sebe ale strhne Jerome Powell svým vystoupením v Senátu.
  • Tržní panika odpoledne polevuje. ČNB snižuje sazby
    Po víkendu se akcie na hlavních trzích zanořily hluboko do červeného. Ztráty hlavních indexů během dne činily místy 10-11 procent, ale později se přece jen vydaly o něco výš. Respektive výrazně výš, ale stále jim na páteční závěr zůstává 4-7procentní manko.
  • Tržní sektory s vysokým růstovým potenciálem pro tento rok
    Rostoucí výnosy rozevřely nůžky mezi jednotlivými sektory na akciovém trhu a investoři se nyní ptají, kam fundament pošle akciové trhy ve střednědobém horizontu a zda je na trzích ještě prostor pro nalezení zajímavějších výnosů. Podle JP Morgan napověděly o aktuálním trendu první měsíce v letošním roce.
  • Tržní sentiment se mění ve směru k jestřábímu postoji
    Obchodníci podle nástroje CME Fedwatch ještě před několika týdny viděli šance na březnové snížení úrokových sazeb na 80 %. V době psaní článku byly už jen na 56 %, a to do zasedání zbývají ještě dva týdny. Pravděpodobnost snížení sazeb klesla kvůli výrokům členů FOMC, jejichž smyslem bylo předat trhu jednoduchý vzkaz: k prvnímu snížení sazeb dojde, až si bude centrální banka jistá neochvějným poklesem inflace.
  • Tržní turbulence hýbou i s korunou, která naopak ignoruje domácí data
    Včerejší odpoledne dávalo naději na zklidnění rozbouřených finančních trhů, jenže se tak nestalo. Akcie v USA začaly znovu výrazně padat a následně se vlna výprodejů převalila přes asijské trhy a dorazila znovu do Evropy. Zdejší hlavní indexy začaly hluboko v záporu a jejich ztráty zůstávají velké, přestože se je snaží aspoň trochu umazávat.
  • Tržní volatilita není "in": Má americký dolar vůbec nějaký důvod k silnému růstu?
    Americká měna opět kolísá a z nedávného růstu směřuje k dočasnému poklesu. Zároveň je zpochybňována její možnost prudkého růstu.
  • Tržní výhled pro rok 2023: Co můžeme očekávat?
    Poslední roky byly na trzích jako na horské dráze, po bleskovém propadu na počátku pandemie jsme zažili euforický růst jenom proto, abychom se v druhé polovině roku 2022 začali znovu propadat směrem dolů. Čeho bychom se tedy mohli dočkat v roce 2023? Přijde recese nebo obrat? Nikdo samozřejmě není schopen předpovědět budoucnost, můžeme nicméně stanovit nejdůležitější aspekty, na které se soustředit. Analytický tým XTB proto připravil ebook zaměřující se na toto téma, naleznete v něm sedm klíčových otázek a následný rozbor daných situací, které nám mohou pomoci při navigování trhů v následujícím roce.
  • Tržní vyhlídky - pozor na volatilitu, trendy na Forexu a akciích
    Vysoká míra nejistoty ovlivňuje náladu na trhu již několik měsíců a výhled na další dva týdny je spíše ve znamení zvířecích nálad. Nejistota může vyvolat cenovou změnu a volatilitu, investoři tak mohou vidět příležitosti ve chvíli, kdy se na forexovém a akciovém trhu projeví medvědí trendy.
  • 📉Tržní výprodej - 3 klíčové grafy❗
    Na trzích jsme svědky zvýšené rizikové averze. Obchodníci se bojí utahování měnové politiky a růstu napětí mezi USA a Ruskem okolo Ukrajiny. Po neúspěšných rozhovorech mezi velmocemi se na rusko - ukrajinské hranici zvýšilo napětí. Spojené státy a Velká Británie se rozhodly stáhnout část personálu a jejich rodinných příslušníků ze svých kyjevských ambasád. Trh se začíná bát sankcí na Rusko a jejich dopadů na obchodování s EU (hlavně z pohledu energií). Z pohledu měnové politiky hrozí její utahování v USA. Fed by měl ve středu potvrdit chystaný březnový nárůst a zároveň redukci své rozvahy. Podívejme se na dění na 3 populárních trzích, kde je v těchto dnech rušno: US100, Bitcoin a VOLX
  • Třetí čtvrtletí 2016 bylo pro Deutsche Bank ziskové. Překvapivě
    Třetí čtvrtletí roku 2016 přineslo německé Deutsche Bank, jejíž akcie se v září dotkly historických minim, nečekané zisky. Zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali ztrátu až 394 miliónů eur, Deutsche se za předposlední kvartál podařilo vykázat čistý zisk 256 miliónů eur po rekordní ztrátě šest miliard eur před rokem, a to zejména kvůli odpisům a urovnávání sporů.
  • Třetí kolo obchodních jednání skončilo, trhy rostou
    Americké akciové trhy zahájily poslední obchodní den tohoto týdne v pozitivní náladě. Index Dow Jones roste o 1,3 %, S&P 500 posiluje o 0,7 % a technologický Nasdaq si připisuje 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 rostou všechny sektory. Nejlépe jsou na tom finanční instituce (+1,7 %). Důvodem optimismu na trzích je mimo jiné i vyjádření Bílého Domu ke třetímu kolu obchodních jednání, které dnes skončilo v Číně. Dle něj došlo ke značnému pokroku, avšak stále je zapotřebí vyřešit ještě řadu věcí. Jednání budou pokračovat příští týden ve Washingtonu. Cílem stále je stihnout vše v rámci původní 90denní lhůty příměří do konce února.
  • Třetina dotázaných si myslí, že umělá inteligence ovlivní jejich zaměstnání
    Třetina obyvatel Česka se domnívá, že umělá inteligence bude mít v následujících pěti letech alespoň malý vliv na jejich zaměstnání. Největší dopad předpokládají u profesí softwarových inženýrů, grafických designérů a novinářů. Vyplývá to z výzkumu, který provedla společnost Ipsos ve spolupráci s Katedrou žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). Data dále ukazují, že pětina respondentů si už vyzkoušela systém na bázi umělé inteligence ChatGPT. Užitečným ho shledává sedm z deseti z nich.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader