Čtvrtek 28. březen 2024 12:30
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Nová světová ekonomická krize: Přehled USD, CAD, JPY

09.03.2022 17:45  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zvýšená volatilita trhů přetrvává i ve středu. Oznámení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina neaspiruje na vstup do NATO "v blízké budoucnosti", a ochota diskutovat o statutu obou separatistických republik vedly k malému přívalu pozitivity, ale ne na dlouho. Jakmile americký prezident Joe Biden oznámil, že USA zakážou dovoz ruské energie, komodity opět prudce vzrostly a akciové indexy se vrátily do červené zóny.

Obchodní bilance USA nadále padá do propasti, v lednu deficit vzrostl z 82 miliard na 89,7 miliardy a je třeba předpokládat, že další kolo sankční války k jejímu zlepšení nepřispěje.

analytics62285c9e89804.jpg

Ve čtvrtek bude zveřejněna zpráva o inflaci v USA za únor, prognóza je již 7,9 % a snad ji reálný výsledek pokryje, vzhledem k extrémnímu růstu cen benzínu. Jak se blíží datum zasedání Fedu, vyvstává stále více otázek, protože rostoucí inflace vyžaduje akci a zpomalení ekonomického růstu vyžaduje přesně opačné kroky. Hrozba stagflace se blíží.

USDCAD

Bank of Canada podle očekávání začala normalizovat měnovou politiku a zvýšila klíčovou sazbu o 0,25 % na 0,5 %. Rozhodnutí banky přichází bezprostředně po zveřejnění ekonomických dat za 4. čtvrtletí 2021, které ukázaly, že kanadská ekonomika vzrostla za čtvrtletí meziročně o 6,7 % a meziročně o 4,6 % jako celek. Růst zajistil zpracovatelský sektor, který v podstatě vytáhl kladná data o HDP i na pozadí relativně nízkých výdajů domácností a zpomalení nákupů.

Guvernér Bank of Canada Tiff Macklem na závěrečné tiskové konferenci poznamenal, že začátek cyklu růstu umožní ovlivnit vnitřní příčiny inflace, ale pokud jde o vnější příčiny, zde jsou možnosti banky extrémně omezené.

Kromě zvýšení sazeb zahájí BoC normalizaci své bilance, která se v důsledku rozsáhlých nákupů státních dluhopisů vyhoupla na více než 20 % HDP. Celý proces snižování bilance trvá zhruba dva roky. Celkově můžeme říci, že zasedání BoC je pro pro CAD sebevědomě optimistické.

Čistá dlouhá pozice na CAD opět vzrostla, týdenní změna je +385 milionů, býčí převaha je +1,11 miliardy, odhadovaná cena neustále klesá.

analytics62285ca7d3f88.jpg

Makroekonomický obrázek je obecně ve prospěch CAD, ale geopolitické napětí se zdá být nyní výraznější a ani explozivní růst cen komodit nepomáhá kanadskému dolaru. Průlom od sbíhajícího se trojúhelníku nahoru napomáhá cíli 1,2950/60, poté 1,3020. Zároveň je třeba předpokládat, že fundamentální prostředí je ve prospěch CAD, takže pokles eskalace rychle povede k obratu USDCAD směrem dolů.

USD/JPY

Dne 9. března zveřejnil kabinet ministrů Japonska druhý předběžný odhad HDP za 4. čtvrtletí, růst reálného HDP byl revidován dolů o 1,3 %. Pokud srovnáme tempa růstu HDP s předpandemickým rokem 2019, pak je dynamika stejná i v roce 2020. HDP klesl o 4,5 %, takže růst 4,6 % od roku 2020 znamená pouze návrat na úroveň předchozího roku, tj. je, že japonská ekonomika je slabě rostoucí ekonomika.

Schodek platební bilance prudce vzrostl na 1,11 bilionu jenů, což je nejhorší číslo od března 2014. Je zřejmé, že pokud bude šílenství na komoditních trzích pokračovat a obecně není důvod očekávat zlepšení, platební bilance půjde dále dolů a jen bude dále slábnout. Je jasné, že za takových podmínek bychom neměli očekávat žádné kroky od Bank of Japan k normalizaci měnové politiky.

Čistá krátká pozice za vykazovaný týden opět vzrostla na 7,476 miliardy, což je výrazná medvědí marže. Vypořádací cena je nad dlouhodobým průměrem.

analytics62285cb28b902.jpg

Prognóza možného poklesu USDJPY se nenaplnila; od rána 9. března je mírná býčí převaha. Předpokládáme, že v blízké budoucnosti dojde k pokusu překonat rezistenci 116,35, nicméně žádné zvláštní důvody pro silný pohyb neexistují.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nová prognóza ČNB zklamala svým holubičím vyzněním, koruna oslabila
    Česká národní banka dnes podle očekávání trhu i většiny analytiků zvedla svou základní úrokovou sazbu o 25 bb na 1,25%. Na rozhodnutí bankovní rady česká koruna reagovala bezprostředním oslabením o 4 haléře oproti hodnotě 25,58 CZK/EUR, kde dnes otvírala. Většina trhu si ale počkala na vyjádření guvernéra J. Rusnoka na následné tiskové konferenci a především na prognózu, která obsahuje nový výhled na růst úrokových sazeb.
  • Nová prognóza ECB bude pochmurná
    K jednacímu stolu již zítra zasedne Evropská centrální banka. Žádné akce od ní neočekáváme, ačkoli její nová ekonomická prognóza může k takovýmto krokům svádět. Další opatření, jakými může být zařazení hypotečních úvěrů do programu TLTRO či rozšíření programu QE, očekáváme až na podzim. Tržní eurové úrokové sazby se podle nás v současnosti nachází na svém cyklickém dně a ve zbytku roku by měly začít postupně růst. Zároveň vidíme riziko, že by tento nárůst mohl nastat dříve a s větší dynamikou. Finanční trhy podceňují možnost návratu inflace k vyšším úrovním v delším horizontu a neberou v potaz možné dopady nedávno představeného záchranného fondu.
  • Nová prognóza Fedu bude ukazovat na stabilitu úrokových sazeb
    K jednacímu stolu zasedne ve středu americká centrální banka. Bude to poprvé od konference v Jackson Hole, kde její šéf Jerome Powell vyhlásil změnu inflačního cíle. Ta bude v praxi znamenat ještě delší období nízkých úrokových sazeb. Zveřejněna bude i nová prognóza Fedu, která by mohla přinést revizi HDP pro letošní rok směrem nahoru. Zajímavý bude i medián výhledu úrokových sazeb, který se protáhne až do roku 2023. Ukazovat bude zřejmě stabilitu úrokových sazeb. Počet hlasů pro jejich zvýšení bude ale stoupat. Náš odhad počítá s prvním růstem sazeb v roce 2023. To reflektuje i vývoj na finančních trzích. Tržní dolarové úrokové sazby krátce po vypuknutí pandemie spadly na svá historická minima. Dosavadní vývoj prozatím nedává příliš důvodů k jejích nárůstu a trhy tak vyčkávají na vyřešení aktuálních problémů. Očekáváme, že jejich návrat k vyšším úrovním bude pozvolný a tažený zejména delším koncem křivky. Rizika však vidíme směrem k rychlejšímu nárůstu.
  • Nová prognóza MMF – USA budú rásť podstatne pomalšie, eurozóna zase o niečo rýchlejšie
    MMF dnes zverejnil svoj októbrový ekonomický výhľad. Ten ostal oproti júlovej revízii aprílovej prognózy nezmenený – pre rok 2016 na úrovni 3,1% a pre rok 2017 na úrovni 3,4%. Hoci headline ostal nezmenený, tak koktejl by podľa novej prognózy mal byť namiešaný inak, na úrovni jednotlivých krajín a ekonomických zoskupení došlo k celkom zaujímavým zmenám v prognózach.
  • Nová prognóza NBP ukáže, zdali existuje nějaká šance na snížení sazeb
    Polská centrální banka (NBP) dnes ponechá oficiální úrokové sazby zcela jistě beze změny. Přesto zasedání Výboru pro měnovou politiku může být zajímavé, neboť bude zveřejněna nová kvartální inflační prognóza. Z čísel, která budou publikována, považujeme za nejdůležitější inflační výhled pro rok 2025. Pokud nová prognóza nebude indikovat pokles inflace k hornímu limit cíleného koridoru (3,5 %) do konce roku 2025, pak to může tlačit krátký a střední segment polské výnosové křivky vzhůru, přičemž takovýto jestřábí signál by zlotému měl prospět. Dodejme, že tisková konference guvernéra Glapinského by měla proběhnout jako obvykle až následující den po zasedání NBP.
  • Nová roční maxima USDJPY - Vytvoří pozitivní PMI z Ameriky další býčí dynamiku?
    Zdá se, jako by trochu trvalo, než pár USDJPY zareagoval na poslední ekonomický vývoj v Japonsku minulé pondělí. Japonské HDP ve 4. čtvrtletí roku 2019 kleslo ročně o 6.3%, což je horší než již tak pesimistické prognózy trhu 3.7%.
  • Nová ropná dohoda je jiná, mění situaci na trhu i na Blízkém východě
    Rusko a další země mimo kartel OPEC souhlasí s omezením těžby ropy. Podpoří tak rozhodnutí zemí OPEC snížit v prvních šesti měsících roku 2017 těžbu o 1,2 milionu barelů za den. Tento vývoj ukazuje na významné geopolitické změny, které se projeví na trhu s ropou i v celém regionu Blízkého východu.
  • Nová slovenská vláda rychle se zadlužující zemi zřejmě zadluží ještě více, bude se možná i znárodňovat. Zatím ale má Slovensko kde brát, neboť pravděpodobnost jeho bankrotu je 1 % a v nejhorším – skrze euro – mu pomůže i německý daňový poplatník
    Novou slovenskou vládu bude pravděpodobně sestavovat někdejší premiéra Robert Fico. Koaličními partnery jeho Smeru by v takovém případě nejspíše byly před lety od Smeru odštěpený Hlas a Slovenská národná strana. Taková koalice by měla pohodlnou – byť ne ústavní – většinu 79 ze 150 poslanců Národní rady. Od takové koalice – vzhledem k volebním programům zmíněných stran – nelze čekat jakkoli výraznější důraz na konsolidaci slovenských veřejných financí.
  • Nová strategie ČNB stabilizuje devizové rezervy
    „Za uplynulých 10 měsíců se výše devizových rezerv znehodnotila o 215 miliard korun. Výrazné znehodnocení devizových rezerv je způsobeno posilováním koruny vůči jiným měnám. Do budoucna lze očekávat, že koruna bude dál sílit,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Nová studená válka USA a Číny kvůli pandemii
    Vztahy mezi Spojenými státy a Čínou kvůli pandemii koronaviru nastartovaly novou studenou válku. Americký prezident Donald Trump hrozí úplným přerušením komunikace a čínské státní deníky zveřejňují agresivní komentáře o USA.
  • Nová Terra LUNA náhle stoupá o 17 %, zde je důvod
    Nová Terra LUNA, vytvořená po květnové implozi sítě, náhle získala více než 43 %, když vzrostla z minima z 11. října na 2,20 USD a v době tisku dosáhla vnitrodenních maxim 3,15 USD.
  • Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů
    Sociální sítě nyní baví vtípek stavějící na analýze vzájemného zápolení USA a Číny. Obsahuje totiž také graf zachycující segmenty, v nichž dominují Spojené státy a ve kterých naopak Čína. Čína vede například v 5G technologiích nebo ve výrobě komerčních dronů. Spojené státy mají navrch v kvantové výpočetní technice, ve fúzní energii nebo v produkci biofarmak. „Plichta“ je to pak mezi oběma zeměmi v rozvoji umělé inteligence, ve výrobě polovodičů nebo v hi-tech průmyslové výrobě. Jistý internetový vtipálek pak ke grafu přidělal Evropu. S tím, že dominuje v jediné sféře – v regulacích.
  • Nová varianta covidu citelně oslabuje korunu. Nepomáhají jí ani včerejší slova guvernéra Rusnoka
    Koruna dnes dopoledne středoevropského času znehodnotila vůči euru na svoji nejslabší úroveň od začátku letošního července. Oslabila až na 25,793. Od začátku listopadu si tak vůči euru pohoršila přibližně o 0,6 procenta, vůči dolaru ovšem dokonce o 3,1 procenta. To vše v měsíci, kdy Česká národní banka nečekaně prudce zvýšila svoji základní úrokovou sazbu, o 1,25 procentního bodu, tedy nejvýrazněji od června 1997. Ani nejvydatnější zvýšení základní úrokové sazby za poslední takřka čtvrtstoletí tedy nestačilo na to, aby koruna vůči světovým měnám v listopadu byť jen nepatrně zpevnila.
  • Novavax blízko historického minima kvůli slabému výhledu a finančním problémům 📉
    Společnost Novavax (NVAX.US), výrobce léku Nuvaxovid proti viru Covid-19, se v posledních letech těšila obrovským příjmům, které však s odezněním pandemie skončily a nahradily je finanční problémy. Společnost varovala, že možná nebude schopna přežít, což včera vyvolalo panickou reakci investorů.
  • Novavax hlásí čtvrtletní výsledky a postup restrukturalizace
    Novavax (NVAX.US) vykázal za třetí čtvrtletí vyšší než očekávané tržby, především díky grantům vlády USA na klinické studie. Navzdory meziročnímu poklesu tržeb ze 734,58 milionů USD na 187 milionů USD se společnost zaměřuje na optimalizaci těchto grantových příležitostí. Aby se společnost Novavax vypořádala s menším trhem s vakcínami COVID-19, než se očekávalo, snížila své závazky a připravuje se na snížení nákladů o dalších 300 milionů dolarů v roce 2024.
  • Novavax se po výsledcích propadá o téměř 30 %
    Akcie společnosti Novavax (NVAX.US) se dnes propadají o více než 20 %, čímž náhle končí růstová korekce, která během několika dní vynesla akcie společnosti o 50 % výše. Společnost dnes před otevřením seance na Wall Street zveřejnila zprávu o výsledcích za 4. čtvrtletí 2023, která obsahovala zklamání z celoročních odhadů.
  • Novavax se propadl o téměř 20 % 📉
    Akcie společnosti Novavax (NVAX.US), která vyvíjí vakcíny nové generace, se dostaly pod tlak v souvislosti s nabídkou prodeje kmenových akcií v hodnotě 125 milionů USD. Očekává se, že prostředky z prodeje budou injekcí do rozpočtu a výdajů společnosti. Společnost hodlá poskytnout 30denní opce na nákup dalších kmenových akcií v hodnotě až 18,75 milionu USD:
  • Nová vize Elona Muska: Kamkoliv na Zemi do hodiny
    Podnikatel Elon Musk, jehož věčným snem je vybudovat lidskou kolonii na Marsu, plánuje postavit novou raketovou loď s názvem “BFR” schopnou cestovat kamkoliv na Zemi do jedné hodiny.
  • Nová vláda Itálie se představuje: Monti bude nejen premiérem, ale i ministrem financí
    Finančník a bývalý eurokomisař Mario Monti obsadí v nové technokratické vládě It...
  • Nová vyjednávání mezi USA a Čínou mají začít už tento čtvrtek
    Máme konečně pár nových informací ohledně vyjednávání mezi USA a Čínou o obchodní dohodě. Minulé týdny příliš optimismu nepřinesly. Vyjednávání se zadrhla a začaly se objevovat informace, že Čína z některých svých původních závazků vůči USA začíná ustupovat, protože ji podmínky dohody přišly až příliš jednostranné. Důkazem toho, že jednání nejdou podle plánu, pak bylo zrušení březnové schůzky mezi americkým a čínským prezidentem, na které měla být obchodní dohoda podepsána.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader