Čtvrtek 25. duben 2024 22:10
reklama
FTMO král
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei ProTrader

Obchodní válka mezi USA a Čínou – jaký má vliv na světovou ekonomiku?

11.12.2019 12:23  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Probíhající obchodní válka mezi USA a Čínou neustále eskaluje a pravděpodobnost kýženého kompromisu rychle klesá. Tento konflikt nemá dopad pouze na zúčastněné státy, ale má samozřejmě obrovský a kritický dopad na celou světovou ekonomiku.

Konfliktu, který oficiálně trvá od roku 2018, však předcházela celá řada faktorů, které se vyvíjely několik desetiletí.

V následujícím článku objevíte vše, co potřebujete vědět o obchodní válce mezi USA a Čínou.

Obchodní válka mezi USA a Čínou

 

V následujícím článku se dočtete:

  1. Co je to obchodní válka?
  2. Co vedlo k obchodní válce mezi USA a Čínou?
  3. Jak probíhá obchodní válka mezi USA a Čínou?
  4. Jaké má ekonomická válka mezi USA a Čínou dopady na světovou ekonomiku?
  5. Obchodní války s dalšími státy

Co je to obchodní válka?

Obchodní válka mezi USA a Čínou je pokračující ekonomický konflikt mezi dvěma největšími světovými národními ekonomikami. Americký prezident Donald Trump inicioval roce 2018 zavedení cel a dalších obchodních přirážek na import čínského zboží s cílem donutit Čínu ke změně toho, co USA nazývá nekalými obchodními praktikami.

Mezi tyto obchodní praktiky a jejich účinky patří rostoucí obchodní deficit, krádež duševního vlastnictví a nucený přesun amerických technologií do Číny.

Trump od osmdesátých let obhajuje tarify na zahraniční import, aby snížil obchodní deficit USA a podpořil tuzemskou výrobu. Nastavení těchto sazeb se stalo jednou z hlavních bodů jeho prezidentské kampaně. Ačkoli řada předních amerických ekonomů a politiků tvrdí, že přetrvávající obchodní deficit Spojených států je problematický, jen málo z nich uznává tarify na importované zboží jako efektivní řešení.

Co vedlo k obchodní válce mezi USA a Čínou?

Připojení Číny k WTO v roce 2001

Na základě zákona o vztazích mezi USA a Čínou z roku 2000 se Čína mohla připojit k WTO (World Trade Organization – česky: Světová obchodní organizace) a v roce 2001 a získala od MFN (Most favoured nation – česky: Doložka nejvyšších výhod) status nejoblíbenější země.

Prezident Bill Clinton v roce 2000 inicioval v kongresu schválení obchodní dohody mezi USA a Čínou a přistoupení Číny k WTO s tím, že stimulace čínsko-amerických obchodních vztahů posílí americké hospodářské zájmy.

Washington však následně Čínu obvinil z nedodržování světových obchodních pravidel a požadoval, aby čínská vláda nejprve vyřešila seznam velkých obchodních stížností, který ji předložil – včetně otevření jejích trhů a ochrany autorských práv a patentů.

Mezi klíčové problémy patřil fakt, že Čína byla hlavním zdrojem pirátských hudebních kompaktních disků, video laserových disků a prakticky veškerého počítačového softwaru prodávaného v Číně, kde v té době neexistovaly žádné psané zákony ohledně duševního vlastnictví, což americké společnosti od roku 1994 stálo více než 1 miliardu USD ročně.

Čína - pirátský software - obchodní války

Obvinění WTO Čínou v roce 2008

Jako nový člen se Čína zavázala k tomu, že rychle sníží dovozní cla a otevře své trhy zahraničním společnostem. Mnoho obchodních expertů však od začátku pochybovalo, že bude Čína tyto sliby dodržovat.

V roce 2008 obvinila WTO Čínu z diskriminace zahraničních dodavatelů automobilů prostřednictvím kombinace dotací, daňových zvýhodnění a podhodnocené měny pro čínské společnosti, které tak získávaly nespravedlivé výhody vůči zahraničním společnostem působícím v Číně.

Čína snížila své průměrné dovozní cla do roku 2005 ze 40 % na 10 %. V roce 2005 se čínský vývoz do USA zvýšil o 31 %, ale dovoz ze Spojených států vzrostl pouze o 16 %. Zatímco obchodní deficit USA s Čínou v roce 2001 činil 90,2 miliard USD, do roku 2005 se téměř zdvojnásobil.

Během čtyř let po vstupu do WTO Čína obecně dodržovala mnoho svých zákonných povinností, včetně přijímání zákonů a dodržování termínů. Prosazování práv duševního vlastnictví a zvýšení transparentnosti průmyslových předpisů však bylo pomalé, což ztěžovalo americkým podnikům přístup na čínský trh.

Čtěte také: Jak začít investovat v roce 2020 – akcie, burza a forex

Porušení pokynů WTO ze strany Číny

Obamova administrativa čelila dalším problémům v roce 2010, kdy zahájila vyšetřování o čínských dotacích pro své společnosti z alternativní energie (solární a větrné elektrárny), což bylo v rozporu s pokyny WTO, ke kterým se Čína zavázala.

Na americko-čínském obchodním koncilu v roce 2014 bylo konstatováno, že Čína omezovala investice ve více než 100 průmyslových odvětvích, včetně zemědělství, petrochemie a zdravotnictví, zatímco USA omezovala investice v pouhých 5 odvětvích.

Snížení pracovních míst ve výrobě v USA

Řada senátorů a kongresmanů chtěla, aby Bílý dům stanovil cla na některé z podceňovaných čínských dovozů. V obecném průzkumu sponzorovaném Allstate Insurance a National Journal v roce 2010 by 36 % americké populace podporovalo dovozní cla a penalizaci společností, které přesunuly pracovní místa do zahraničí.

Od roku 2000 se počet pracovních míst ve výrobě v USA snížil o téměř 5 milionů a tento pokles neustále zrychluje. V roce 2011 Donald Trump obvinil Čínu z toho, že uměle manipuluje se svou měnou (Jüan) ve prospěch čínských společností.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Nucený transfer technologií

Technologický sektor je považován za nejdůležitější součást americké ekonomiky. Podle amerického obchodního zástupce Roberta E. Lighthizera Čína udržuje politiku „nuceného transferu technologií“ spolu s praktikováním „státního kapitalismu“, včetně nákupu amerických technologických společností a kybernetických krádeží k získání nových technologií.

Výsledkem bylo, že americká vláda v roce 2018 podnikla kroky, aby zabránila čínským státem kontrolovaným společnostem v nákupu amerických technologických společností a snažila se zabránit americkým společnostem v předávání jejich klíčových technologií do Číny, jako podmínku pro vstup na čínský trh.

Například američtí výrobci automobilů musí založit společný podnik, jehož většinovým vlastníkem je čínský partner, po kterém čínská společnost získá práva k využívání duševního vlastnictví americké společnosti, aby na základě toho mohla vyrábět domácí produkt.

Problémy s nuceným převodem duševního vlastnictví

Také Evropská komise podala v roce 2018 u WTO stížnost na obchodní pravidla v Číně a tvrdila, že zahraniční společnosti jsou nuceny k převodu duševního vlastnictví na svého čínského partnera a zavedení výzkumného oddělení v Číně pro získání povolení k podnikání.

EU je přesvědčena, že to porušuje pravidla WTO vyžadující spravedlivé zacházení s domácími a zahraničními společnostmi. Toto se týká zejména odvětví elektromobilů.

Čtěte také: Nejlepší elektromobilní akcie současnosti

Čínská vláda popřela nucený převod duševního vlastnictví jako povinný postup a vyzdvihla kvalitu čínského výzkumu a vývoje. Bývalý ministr financí USA Larry Summers nakonec skutečně vyhodnotil, že čínské vedoucí postavení v některých technologických oblastech bylo výsledkem „velkých vládních investic do základní vědy“ a nikoli „krádeží“ amerického výzkumu.

V březnu 2019 schválil Národní lidový kongres v Číně nový zákon o zahraničních investicích, který má vstoupit v platnost v roce 2020 a který výslovně zakazuje nucený převod duševního vlastnictví ze zahraničních společností a poskytuje silnější ochranu zahraničnímu duševnímu vlastnictví a obchodním tajemstvím.

Plány Číny do roku 2022

Čína se také do roku 2022 zavázala zrušit omezení zahraničních investic v automobilovém průmyslu. Čínská vláda obviňuje americkou vládu, že zahájila konflikt, a uvedla, že jednání Spojených států ztěžují jednání. Říká se, že obchodní válka měla na svět negativní dopad a že skutečným cílem vlády USA je potlačit čínský růst.

Hongkongský profesor ekonomie Lawrence J. Lau tvrdí, že hlavní askutečnou příčinou obchodní války mezi Čínou a USA je boj o globální ekonomickou a technologickou dominanci.

Průběh obchodní války v roce 2018

Jak probíhá obchodní válka mezi USA a Čínou?

Průběh války v roce 2018

V lednu 2018 Donald Trump oznámil zavedení tarifů na solární panely a pračky. Od března byly zavedeny cla na hliník ze všech států. Více než 1300 kategorií čínských dovozů bylo zařazeno na tarify, včetně letadlových částí, baterií, plochých televizorů, zdravotnických zařízení, satelitů a různých zbraní.

V dubnu zareagovalo ministerstvo obchodu Číny zavedením celních sazeb na 128 produktů, které jsou importovány z USA, včetně hliníku, letadel, automobilů, vepřového masa a sójových bobů.

Čínští představitelé následně souhlasili s podstatným snížením amerického obchodního schodku s Čínou tím, že se zavázali výrazně zvýšit své nákupy amerického zboží. V důsledku toho ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že je obchodní válka pozastavena.

Koncem května však Bílý dům oznámil, že zavede 25% sazbu na čínské zboží s „průmyslově významnou technologií“. Rovněž plánovala uvalit investiční omezení a posílit kontrolu exportu u některých čínských jednotlivců a organizací, aby jim zabránili v získání americké technologie.

Čtěte také: Nejlepší čínské akcie současnosti

14. ledna Wall Street Journal ve svém článku konstatoval, že navzdory celním poplatkům stanoveným USA, byl v roce 2018 roční obchodní přebytek Číny 323,32 miliard USD, což je rekordní maximum. V březnu 2019 americké ministerstvo obchodu uvedlo, že v roce 2018 dosáhl obchodní deficit USA 621 miliard USD, což byl nejvyšší obchodní deficit od roku 2008.

Podle studie Národní maloobchodní federace Spojených států by 25% sazba pouze na čínský nábytek stála americké spotřebitele dalších 4,6 miliardy USD.

Analýza provedená Petersonovým institutem pro mezinárodní ekonomiku zjistila, že Čína v lednu 2018 (ještě před začátkem obchodní války) zavedla jednotná cla v průměru 8 % na všechny své dovozce. V červnu 2019 se dovozy z amerických dovozů zvýšily na 20,7 %, zatímco v ostatních zemích klesly na 6,7 %.

Analýza rovněž zjistila, že průměrné americké tarify na čínské zboží vzrostly z 3,1 % v roce 2017 na 24,3 % v srpnu 2019.

Zpomalení světové ekonomiky kvůli obchodním válkám

Zpomalení světové ekonomiky kvůli obchodním válkám

Hospodářský růst se po obchodní válce ve světě zpomalil. Zpráva Světového ekonomického výhledu Mezinárodního měnového fondu zveřejněná v dubnu 2019 snížila prognózu globálního ekonomického růstu na rok 2019 z očekávaných 3,6 % na 3,3 % a uvedla, že hospodářské a obchodní tření může dále omezit globální ekonomický růst a pokračovat v oslabování investic.

Podle Capital Economics se čínský ekonomický růst v důsledku obchodní války zpomalil, i když celkově čínská ekonomika „dobře obstála“ a čínský podíl na globálním vývozu vzrostl. Hospodářský růst v USA se také zpomalil.

Analýza, kterou provedl Goldman Sachs v květnu 2019, zjistila, že index spotřebitelských cen u devíti kategorií zboží podléhajícího sazbě se dramaticky zvýšil ve srovnání s klesajícím indexem spotřebitelských cen pro všechny ostatní hlavní kategorie zboží.

Průzkumy spotřebitelského sentimentu a důvěry malých podniků ukázaly v srpnu 2019 prudký pokles nejistoty způsobený obchodní válkou.

Čtěte také: Přijde finanční krize v roce 2020? Objevte 15 znaků blížícího se pádu burzy.

30. listopadu prezident Trump podepsal revidovanou dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou v argentinské Buenos Aires. USMCA (United States–Mexico–Canada Agreement) obsahuje článek 32.10, jehož cílem je zabránit tomu, aby jakékoli netržní hospodářství, zejména Čína, využilo výhody dohody.

Jorge Guajardo, bývalý mexický velvyslanec v Číně, řekl: „Jedna věc, kterou Číňané musejí uznat, je to, že se nejedná o Trumpovu záležitost, ale jde o světovou záležitost. Všichni jsou unaveni z toho, jak Čína slibuje něco, co nikdy nedodrží.“

Hned druhý den bylo plánované zvýšení cel odloženo. Bílý dům uvedl, že obě strany „okamžitě zahájí jednání o strukturálních změnách, pokud jde o nucený přenos technologií, ochranu duševního vlastnictví, netarifní překážky, počítačové útoky a krádeže počítačů“.

Obchodní válka v roce 2019

15. května: Trump podepsal výkonný příkaz 13873, který se snažil omezit vývoz amerických informačních a komunikačních technologií na „zahraniční protivníky“ z důvodů národní bezpečnosti.

29. června: Během summitu G20 v Osace Trump oznámil, že se spolu s Xi Jinpingem po rozsáhlých rozhovorech dohodli na „příměří“ v obchodní válce. Předchozí tarify by měly zůstat v platnosti, ale žádné budoucí tarify by prozatím neměly být stanoveny při opětovném zahájení jednání.

Trump dále uvedl, že umožní americkým společnostem prodávat své výrobky společnosti Huawei, ale společnost zůstane na černé listině americké obchodní komory.

5. srpna: Ministerstvo financí USA oficiálně prohlásilo Čínu za manipulátora měny. MMF však následně zjistil, že jüan je správně oceněn, zatímco dolar byl nadhodnocen. Někteří analytici navíc zjistili, spíše než čínská intervence jüan ztratil hodnota v důsledku poklesu tržní síly. Ve stejný den Čína nařídila státním podnikům, aby přestaly kupovat americké zemědělské produkty.

Obchodní válka - USA a Čína

23. srpna: Čínské ministerstvo financí oznámilo nová kola odvetných tarifů na americké zboží v hodnotě 75 miliard USD, účinné od 1. září, které vstoupily v platnost podle plánu. Čína uvalila 5% až 10% cla na jednu třetinu zboží importovaného z USD a plánuje cla zvýšit k 15 prosinci.

USD zareagovali uvalením sazby na přibližně na čínské importované zboží v hodnotě přibližně za 112 miliard USD, což jsou zhruba 2 třetiny spotřebního zboží dováženého z Číny

6. září: Čínská lidová banka oznamuje snížení podílu povinných minimálních rezerv o 0,5 % v reakci na zpomalení čínského hospodářského růstu způsobeného obchodní válkou.

7. října: Ministerstvo obchodu Spojených států citovalo otázky lidských práv a zařadilo 20 čínských úřadů pro veřejnou bezpečnost a osm společností v oblasti špičkové technologie, jako jsou HikVision, SenseTime a Megvii na černou listinu.

LYNX WEBINÁŘ: Základy investování, díl č.1: Jak zhodnotit peníze

Stejně jako Huawei, která byla na seznam dříve přidána z důvodu národní bezpečnosti, tyto společnosti potřebují nyní schválení vlády USA, než budou moci nakupovat komponenty od amerických společností.

11. října: Trump oznámil, že Čína a Spojené státy dosáhly „první fáze“ předběžné obchodní dohody, přičemž Čína souhlasila s nákupem až 50 miliard dolarů v amerických zemědělských produktech a s přijetím dalších amerických finančních služeb na čínský trh. Spojené státy slíbily pozastavit nové tarify, které byly plánované na 15. října.

Jaké má ekonomická válka mezi USA a Čínou dopady na světovou ekonomiku?

V USA obchodní válka přinesla řadu nepříjemností zemědělcům a výrobcům a vyústila ve vyšší ceny pro spotřebitele. V jiných státech konflikt také způsobil řadu problémů, ačkoli některé země těžily z nárůstu exportu, potřebného k zaplnění mezer na trhu.

To také vedlo k nestabilitě akciového trhu. Vlády několika zemí, včetně Číny a USA, podnikly kroky k řešení některých škod způsobených zhoršením vztahů mezi Čínou a USA.

Kritika obchodních válek

Obchodní válka byla mezinárodně kritizována, a to i americkými podniky a zemědělskými organizacemi, přestože většina farmářů Trumpa nadále podporovala. Mezi politiky USA byly reakce smíšené a většina souhlasí s tím, že je třeba na Čínu vyvíjet tlak.

Ke konci listopadu 2019 žádný z předních demokratických kandidátů na prezidenta neřekl, že odstraní cla, včetně Joe Bidena a Elizabeth Warrenové, kteří se shodli na tom, že USA musí čelit nekalým obchodním politikám Číny.

Senátor Bernie Sanders uvedl, že schvaluje použití tarifů jako nástroj pro vyjednávání, ale kritizoval Trumpovy kroky jako naprosto iracionální a destabilizují celou světovou ekonomiku.

Čtěte také: Průvodce indexem MSCI World

První dopady obchodních válek

Začátkem července 2018 již v ekonomice vyplynuly negativní a pozitivní výsledky v důsledku tarifů, přičemž řada průmyslových odvětví vykazovala růst zaměstnanosti, zatímco v jiných průmyslových odvětvích bylo plánováno propouštění. Regionální komentátoři poznamenali, že spotřebitelské výrobky byly s největší pravděpodobností ovlivněny tarify.

Časová osa, kdyby náklady vzrostly, byla nejistá, protože společnosti musely přijít na to, zda by mohly udržet zvýšení cel, aniž by náklady přenesly na spotřebitele.

Američtí zemědělci byli obzvláště tvrdě zasaženi čínskými odvetnými obchodními akcemi. Podle údajů American Farm Bureau se vývoz zemědělských produktů z USA do Číny snížil z 24 miliard USD v roce 2014 na 9,1 miliard USD v roce 2018, včetně poklesu prodeje vepřového masa, sóji a pšenice.

Průzkumy veřejného mínění v červenci 2019 přesto ukázaly, že většina zemědělců Trumpa nadále podporuje, protože 78 % z nich uvedlo, že věří, že obchodní válka nakonec americkému zemědělství prospěje.

Čtěte také: Kdy opustí Velká Británie EU? Zjistěte v podrobném průvodci Brexitem.

Důsledně sledovaný index nákupních manažerů pro výrobu z Institutu pro zásobovací management vykázal v srpnu poprvé od ledna 2016 pokles; ISM citoval několik vedoucích pracovníků, kteří vyjádřili obavy z pokračující obchodní války, a poukázali na zmenšující se vývozní příkazy. Index nákupních manažerů IHS Markit také vykázal v srpnu poprvé od září 2009 pokles.

Analýza provedená agenturou Moody’s Analytics odhadla, že do srpna 2019 bylo 300 000 amerických pracovních míst buď ztraceno, nebo nevytvořeno kvůli obchodní válce. To negativně ovlivnilo zejména výrobu, skladování, distribuci a maloobchod.

Do září 2019 američtí výrobci snižovali své kapitálové investice a zdržovali nájem kvůli nejistotě způsobené obchodní válkou. Analýza Organizace spojených národů z listopadu 2019 uvádí, že „americké tarify na Čínu ekonomicky poškozují obě země“.

Obchodní války - USA, EU

Obchodní války z dalšími státy

Obchodní tarify v USA byly zavedeny i na zboží z jiných států – například z Indie, Mexika nebo Kanady. Největší dopad na světovou ekonomiku však mělo zavedení tarifů na zboží z EU.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, odsoudil americká cla na ocel a hliník a oznámil, že bude následovat právní výzva ve WTO ze strany EU. Americké tarify vstoupily v platnost 1. června.

EU reagovala zavedením cel na americké zboží, která vstoupila v platnost 22. června 2018 a týkala se 180 druhů výrobků. Mezi ovlivněné produkty patří zejména ocel, hliník, zemědělské zboží, oblečení, pračky, kosmetika a strojírenské produkty.

Řada amerických společností, kterých se týkají responzivní tarify EU (například Harley-Davidson), oznámila, že přesune část své výroby za hranice USA.

Vzdělávejte se a obchodujte s LYNX

LYNX pro Vás pravidelně zveřejňuje analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Chcete mít přehled o dění na světových burzách?

Vše co potřebujete vědět do dalšího týdne se dozvíte v LYNX Týdenním přehledu. Obdržíte jej každou neděli v 10:30.

Vyplněním svých údajů a kliknutím na tlačítko výše souhlasíte, že LYNX uloží tyto data a může Vás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky kvůli marketingovým účelům. Telefonická komunikace může být nahrávána z důvodů zkvalitňování našich služeb. Odhlásit se můžete kdykoliv na marketing@lynxbroker.cz.
Zprávy z burzy → Týdenní makroekonomický přehled
Filmy o burze

27 nejlepších filmů, seriálů a dokumentů s investiční tématikou

29. listopadu 2019 | Burzovní průvodce

Zajímají vás filmy na téma investování na burze, tradingu, financí či Wall Street? Objevte 27 snímků, které vám mohou pomoci stát se lepším investorem.

Číst dále
Jak začít investovat v roce 2019

Jak začít investovat v roce 2020 – akcie, burza a forex

07. listopadu 2019 | Burzovní průvodce

Pokud máte v plánu zhodnotit své úspory prostřednictvím investování na burze, je dobré se dostatečně připravit. Objevte, jak začít investovat v roce 2020.

Číst dále
AEX index

AEX index – zjistěte vše o nizozemském akciovém indexu

30. října 2019 | Burzovní indexy

Co je to index AEX a jak jej lze obchodovat? Objevte praktického průvodce indexem AEX, z jakých akcií je složen a kdy zažil největší pády.

Číst dále
Editorial credit: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

The post Obchodní válka mezi USA a Čínou – jaký má vliv na světovou ekonomiku? appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Předseda | Přehled o dění na světových burzách | Zavedení cel | Bernie Sanders | Přehled o dění | Dění na světových burzách | Dovozní cla | Válka mezi USA a Čínou | Nejistoty | Problémy | Klíčové problémy | Čínský vývoz | Čínské zboží | Propouštění | Na burze | Investovat v roce 2020 | Technologický sektor | Předseda Evropské komise | Průzkumy | Miliardy | Vyšetřování | Bývalý ministr financí | Studie | Obchodní dohody | Jak začít investovat | Bílý dům | AEX index | Prezident Donald Trump | Deficit | Huawei | Obchodujte | Obchodní válka mezi USA a Čínou | Jak se stát lepším investorem | Obchodní praktiky | Vývoz do USA | Burzovní průvodce | Americká cla | Ministerstvo obchodu | Investiční omezení | Čínský trh | Americké společnosti | Profesor ekonomie | Zpomalení světové ekonomiky | Obchodovat s akciemi | Steven Mnuchin | Evropská komise | Prezident Trump | USMCA | LYNX Pro | Podniky | Obchodní válka | LYNX webinář | Obchodní války | Začít investovat | IHS Markit | Americká vláda | Krize | Poplatky | Index AEX | Globální ekonomický růst | IHS | Přehled | Energie | Ministr financí | Podnikání | MSCI | Markit | Capital Economics | Burze | Komise | Světové ekonomiky | Spojené státy | ROCE | Ministerstvo financí | Indie | Obchodní pravidla | Zpráva | Webináře | Webinář | Velká Británie | Trh | Řízení rizika | Pšenice | Převodník měn | Management | Jak zhodnotit peníze | ISM | Investování na burze | Investiční | Eura | Ekonomický růst | Dolar | Čínská ekonomika | Burzovní indexy | Banka | Analýzy | Přenos | Index | Ceny akcií | Wall Street Journal | Burzy | Donald Trump | LYNX | Obchodní deficit | Investovat | Světová obchodní organizace | Obchodovat | Index nákupních manažerů | Výsledky | Pravděpodobnost | EU | Ekonomie | Čínské akcie | Indexy | Americký prezident | Hospodářský růst | Finanční krize | Goldman Sachs | USD | Analytici | Wall Street | WTO | VaR | Trigger | Příkaz | Obchodník | Nástroj | Měny | Margin | MMF | Investování | Investor | Investice | Intradenní obchodník | Index spotřebitelských cen | Futures | Ekonomika | CFD | Burza | Analýza | Akcie | Sazby | Hospodářství | Import | Rizika | ETF | Obchodní deník | G20 | Británie | USA | Peníze | Video | Čína | Intervence | Money management | FOREX |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Obchodní tipy pro zlato
    Během dnešní asijské obchodní seance se zlato posunulo o 1 600 pipů a aktualizovalo minimum ze 14. října. Poté se do začátku evropské seance obchodovalo nad touto úrovní. Tato možnost zvyšuje šanci na další cenový růst.
  • Obchodní tipy pro zlato a pár EUR/USD
    Poptávka po euru a zlatě včera prudce vzrostla poté, co obchodníci ohodnotili výroky Jeroma Powella za ne tak úplně jestřábí. Žlutý kov vzrostl o celých 2 700 pipsů za hodinu a dostal se tak na prosincové minimum. Nyní je cílem XAU/USD oblast prodejců vyobrazená na snímku níže:
  • Obchodní válka - aktuální stav
    Situace na obchodní frontě se stále více vyhrocuje. Americké ministerstvo financí oficiálně označilo Čínu za manipulátora s měnovým kurzem. Přestože tento krok můžeme považovat z velké části za symbolický, dobře ilustruje posun, který nastal za necelý týden. V posledních červencových dnech probíhaly poměrně úspěšné rozhovory mezi oběma stranami v Šanghaji.
  • Obchodní válka a útok na ropné zařízení jsou v hledáčku investorů
    Americké akciové indexy uzavřely páteční obchodování se ztrátami. Index Dow Jones klesl o 0,6 %, S&P 500 oslabil o 0,5 % a technologický Nasdaq ztratil 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo výrobcům luxusního zboží (-1,2 %). Na opačné straně se nejlépe umístil sektor zdravotní péče (+0,6 %).
  • Obchodní válka bude udávat směr tohoto týdne
    Americké trhy zakončily páteční obchodování v mírném zisku. Za celý týden jsou však trhy ve ztrátě kolem 1,3 %. Index Dow Jones vzrostl o 0,2 %, S&P 500 posílil o 0,1 % a technologický Nasdaq získal také 0,1 %. Nejlépe se dařilo energetickým společnostem, které posílily o 0,7 %. S odstupem je následovala dvojice sektorů zpracovatelů komodit a technologických firmem, která si shodně připsala 0,2 %. Nedařilo se především telekomunikačním společnostem (-0,6 %).
  • Obchodní válka eskaluje
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátou. Index Dow Jones klesl o 1,1 %, S&P 500 si pohoršil o 1,2 % a technologický Nasdaq ztratil 1,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře dařilo energetickým společnostem, když jejich ztráty dosáhly výše 3,1 %. Hlavním důvodem byla klesající cena ropy na světových trzích. Ceny ropy Brent včera oslabila o přibližně 2,5 USD za barel na 68,5 USD. Nejziskovějším sektorem se stala síťová odvětví, jejichž hodnota akcií vzrostla o 0,8 %. Za celkovou negativní náladou opět stojí obchodní válka s Čínou, kdy se každým dnem přidávají další společnosti k bojkotu spolupráce s firmou Huawei. Poslední, které k tomuto kroku přistoupily, jsou Toshiba a Panasonic. Japonská odnož Amazonu dokonce přestala prodávat zařízení Huawei s vyjádřením, že nechce svým zákazníkům nabízet problematické zboží.
  • Obchodní válka eskaluje, trhy zatím zůstávají v klidu
    Po schválení cel na import čínských produktů do USA v hodnotě 50 miliard amerických dolarů odpověděla Čína velmi rychle obdobnými opatřeními a zavedla cla na import z USA ve stejné výši. Čína ale nebyla v odvetě dostatečně „chytrá“ a cla se týkají hlavně produktů, které se vyrábějí v těch amerických státech, kde měl Donald Trump nejvyšší voličskou podporu ve volbách v roce 2016.
  • Obchodní válka EU versus USA a vývoj cen zlata
    V dnešním světě neubývajících nejistot není od věci otázka, jaký bude mít dopad hrozící obchodní válka mezi EU a USA po zavedení tarifů na dovoz oceli a hliníku do USA, ohlášené Trumpem. Neohrozí ekonomický růst? Jak se promítne na akciové trhy, na vývoj kurzu eura k dolaru i dalším měnám? Nevyvolá případná obchodní válka výraznější turbulence na finančních trzích? Neovlivní cenu zlata a nezvýší zájem o investování do zlata, resp. certifikovaných zlatých slitků a zejména mincí? Na řadu otázek bude možné dát přesnější odpovědi podle toho, jak se bude situace vyvíjet. Pokud jde o poslední z nich, je nutné uvažovat dva aspekty této problematiky:
  • Obchodní válka je blíž, nálada opět klesá. Hlavní měny jsou ovšem klidné
    Téma amerického protekcionismu znovu dusí náladu na finančních trzích. Notně k tomu přispěla rezignace Trumpova poradce Garyho Cohna, který se stavěl proti nově zaváděným clům a jakožto ekonom s historií z Wall Street byl považován za jakousi hráz vůči protitržním nápadům šéfa Bílého domu. Jeho odstoupením se otevírá prostor pro Petera Navarra, který je naopak velkým zastáncem protekcionismu a zvláště opatření namířených proti Číně, takže bude v Donaldu Trumpovi podobné tendence živit. Nebezpečí, že bude aktuální kauza vyhrocena až k obchodní válce, proto roste.
  • Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou se prohlubuje
    Páteční obchodování na americkém akciovém trhu bylo zakončeno velmi různorodě. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,3 %, S&P 500 uzavřel mírně pod čtvrteční zavírací cenou a technologický Nasdaq odepsal 0,5 %. Nejméně se dařilo sektoru zdravotní péče, jenž zakončil se ztrátou jednoho procenta. O jednu desetinu procenta lépe dopadli výrobci luxusního zboží. Před propadem indexu pomohly akcie firem zabývající se nezbytným zboží, které si připsaly 2,3 %. Solidní zisk ve výši 1,6 % zaznamenal také sektor utilit. Za celý minulý týden se trhy v podstatě nikam nepohnuly oproti předchozímu týdnu.
  • Obchodní válka pokračuje
    Obchodní válka dál poutá pozornost médií. Trumpovo oznámení dalších celních sazeb na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů spolu s rostoucími obavami z čínského ekonomického výhledu způsobilo, že čínský jüan klesl. Kryptoměny zažily minulý týden hezké oživení.
  • Obchodní válka přitvrzuje
    Americké akciové trhy vstoupily do poslední obchodní seance tohoto týdne se špatnou náladou. Za tou stojí zhoršený výhled na vývoj obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Donald Trump včera odvolal chystanou schůzku s čínským prezidentem Xi Jinpingem. Ta se měla konat v závěru února a jejím výsledkem mohla být všemi očekávaná obchodní dohoda obou zemí a konec obchodní války. Teď tedy reálně hrozí, že od 1. března dojde ke zvýšení dovozních cel na čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD z 10 na 25 %. Špatnou náladu podpořil hlavní ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. Doplnil Trumpova slova o výrok, že je stále značné množství věcí, které musí obě země dohodnout v rámci obchodních jednání. Díky těmto faktorům tak index Dow Jones klesá o 0,8 %, S&P 500 ztrácí 0,7 % a technologický Nasdaq odepisuje 0,7 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácí všechny sektory. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti (-1,3 %). Nedaří se ani finančním institucím (-1 %) či výrobcům luxusního zboží (-1 %).
  • Obchodní válka s dřevěnými meči
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování v ziscích. To navzdory odvetným opatřením ze strany Číny v oblasti obchodní politiky. Trhy povzbudilo to, že dovozní cla na obou stranách nejsou tak přísná, jak byla původně zamýšlena. Spojené státy plánovaly až 25% cla na zboží v hodnotě 200 mld. USD, ta však nakonec budou až do konce roku pouze 10%. Obdobně zareagovala i Čína, když na dalších 5000 amerických produktů v hodnotě 60 mld. USD uvalí také 10% cla místo očekávaných 20 %. Nově americký prezident Donald Trump pohrozil Číně, aby neuvalovala dovozní cla zasahující americké zemědělce a průmysl. V opačném případě prý přijde rychlá ekonomická odplata. Současně Čína vyzvala americkou vládu, aby zmírnila napětí a navrátila se k jednání a vzájemnému respektu. Dnes by měla opět pokračovat obchodní jednání mezi USA a Kanadou, kterým zbývá již jen týden a půl do termínu finalizace stanoveného Trumpem.
  • Obchodní válka se prohlubuje
    Na evropských trzích se obchodování nese v mírně optimistické náladě. Hlavní index Stoxx 600 aktuálně posiluje o tři desetiny procenta. Nejlépe je na tom sektor zdravotnictví, když akcie těchto společností rostou o 0,9 %. Ve Spojených státech je dnes státní svátek a tamní burzy otevřou až zítra. Nicméně, dá se očekávat, že to nebude veselé zahájení obchodování. Obchodní válka s Čínou nabírá na obrátkách, když po víkendovém vzájemném uvalení cel dnes podala Čína stížnost u Světové obchodní organizace proti zavedení amerických cel na čínské zboží. Stížnost odůvodňují tím, že došlo k porušení dohody o příměří, která vznikla na konci června v rámci zasedání zemí G20.
  • Obchodní válka se stále prohlubuje a trhy na to reagují poklesem
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování poklesem. Všechny tři hlavní indexy shodně ztrácí dvě desetiny procenta. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-0,6 %) a výrobcům luxusního zboží (-0,5 %). Daří se především telekomunikačním firmám (+0,3 %). Za poklesem akciových trhů stojí aktuální dění kolem obchodní války. Vodafone se připojil ke společnostem, které daly na blacklist spolupráci s Huawei. Státní tajemník USA Steven Mnuchin prohlásil, že „nemá žádné plány“ ohledně pokračování obchodních jednání s Čínou. Zatím se tedy celá situace spíše jen komplikuje.
  • Obchodní válka se uklidňuje, trhy rostou
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování se ziskem. Index Dow Jones posiluje o 0,5 %, S&P 500 roste o 0,4 % a technologický Nasdaq stoupá o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe daří energetickým společnostem (+1,1 %) a technologickým firmám (+1 %). Ve ztrátě otevřela pouze síťová odvětví, když odepisují 0,4 % své hodnoty. Hlavním důvodem růstu akciových trhů je uklidnění rozbouřených vod obchodní války, když dnes nedochází k žádným dalším eskalacím. Americký prezident Donald Trump na Twitteru chválil cla na kovy, která dle jeho slov pomohla americkému autoprůmyslu a sektoru obrany. Souběžně s tímto také oznámil, že obchodní dohoda bude uzavřena „až přijde ten pravý čas“ a „bude to mnohem rychleji, než si lidé myslí“.
  • Obchodní válka sráží trhy do červených čísel
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování se ztrátami. Index Dow Jones oslabuje o 1,5 %, S&P 500 ztrácí 1,1 % a technologický Nasdaq také odepisuje 1,1 % své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,8 %). Důvodem negativní nálady na trzích je aktuální vývoj obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, když po víkendovém vzájemném uvalení cel včera podala Čína stížnost u Světové obchodní organizace proti zavedení amerických cel na čínské zboží. Stížnost odůvodňují tím, že došlo k porušení dohody o příměří, která vznikla na konci června v rámci zasedání zemí G20. Aby toho nebylo málo, tak dnes Čína oznámila záměr na zavedení dovozních cel na fenol z Evropské unie, Spojených států, Japonska, Jižní Koreje a Thajska s platností od 6. září. Tato cla mají údajně zamezit dumpingovým cenám dováženého fenolu z těchto zemí, což škodí jeho čínským výrobcům. Fenol je velmi důležitá sloučenina při syntéze plastů, používá se také ve farmaceutickém průmyslu. Tato anti-dumpingová cla budou platit po dobu pěti let. Detaily k výši cel doposud nebyly zveřejněny.
  • Obchodní válka, špatná data a málo holubičí Fed. Akcie znovu padají a poptávka míří do dluhopisů
    Vstup do čtvrtečního obchodování byl pro evropské trhy dosti negativní, a to - jak jinak - kvůli návratu obav z dalšího průběhu obchodní války Čína - USA. Hrozbou jsou jak nová americká cla, tak vyhrocení technologických sankcí z obou stran.
  • Obchodní válka vyvolává velký zmatek
    Hlavní měny měly začátkem tohoto týdne řadu nepříjemných otřesů: americký dolar od konce minulého týdne dvakrát změnil směr a japonský jen udělal to samé během jediného dne poté, co se prezident Trump opět nechal slyšet o clech.
  • Obchodní válka zesiluje, ranní flash crash na TRY
    Konec minulého týdne byl na trzích velmi divoký. Čína nejprve zavedla vlastní protiopatření vůči americkým clům, když rozhodla o zavedení nových cel na americký dovoz v objemu 75 mld. USD. Přestože objem dovozu není tak velký, čínská vláda cla nastavila tak, aby co nejvíce bolela Spojené státy a amerického prezidenta. Čína tak zatížila cly dovoz ropy, sójových bobů a amerických automobilů, a to ve výši 25 %. V reakci na tyto kroky pak americký prezident oznámil své vlastní navýšení cel. Zboží zatíženo 25% cly v první vlně v objemu 300 mld. dolarů bude nově zatíženo cly ve výši 35 %. O 5 % na 15 % pak bude navýšeno i zboží z druhé vlny cel v objemu 300 mld. dolarů. Nová cla přitom vstoupí v platnost od 1 října. Trump zároveň naznačil, že by americké společnosti měly zvážit ukončení aktivit v Číně a přesun výroby zpět do Spojených států. Reakce Číny byla překvapivě mírná, když její zástupci naznačili, že by obě strany měly opět zasednout k jednacímu stolu, kde se mají snažit o vyřešení celého konfliktu. Pozitivní zprávou je také skutečnost, že PBoC prozatím nepokračuje v oslabování CNY a ten si svou úroveň prozatím drží.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Fintokei
NAGA
CapXmaster
reklama
Dukascopy new