Pátek 26. duben 2024 12:51
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Jak dopadla výsledková sezóna S&P 500 za 4. kvartál 2022?

28.02.2023 14:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„94 % společností z indexu již vykázalo své zisky. Silný růst tržeb je doprovázen padajícími zisky. V první polovině roku se očekává pokračování tohoto trendu dolů, “ říká analytik BHS Timur Barotov.

  • Za 4. kvartál 2022 zveřejnilo své výsledky již 94 % společností z indexu S&P 500
  • Pokles zisků společností za 4. kvartál byl v průměru 4,8 %, jedná se tak o první meziroční propad zisků od 3. kvartálu 2020
  • 76 společností z indexu S&P 500 vydalo pesimistický výhled na 1. kvartál 2023, optimistický pouze 21

Růst výnosů společností zahrnutých v indexu ve 4. čtvrtletí 2022 byl mnohem lepší než růst zisků a za poslední čtvrtletí činil 5,4 %. V souhrnu společnosti vykázaly tržby o 1,9 % vyšší, než byly odhady, což je nad historickým průměrem. Jednalo se však o nejnižší tempo růstu výnosů od 4. čtvrtletí 2020 (3,2 %). Růst tržeb vykázalo devět z jedenácti sektorů v čele se sektorem energií (+14,1 %), spotřebního zboží (+10,1 %) a průmyslových podniků (+9,8 %). Naopak pokles tržeb vykázaly sektory materiálů (-4,8 %) a informačních technologií (-1,6 %). Stejně jako v ziscích, mezinárodní společnosti vykázaly nižší růst tržeb než jejich na Ameriku koncentrovanější protějšky (1,8 % oproti 6,7 %).

Zisková výkonnost společností z indexu S&P 500 ve 4. čtvrtletí 2022 byla slabá a znamenala první meziroční pokles od 3. čtvrtletí 2020. Celkově 68 % společností vykázalo zisk na akcii nad odhady analytiků, a to v průměru o 1,2 % výše. Historicky to ovšem bylo výrazně výše: 6,4 % nad odhady. Jedná se tak o druhou nejnižší hodnotu, kterou index vykázal od roku 2008. Za celý index průměrná míra růstu zisků za 4. čtvrtletí 2022 činila -4,8 %, index tak poprvé od 3. čtvrtletí 2020 (-5,7 %) vykázal meziroční pokles zisků. To je pod úrovní, kterou analytici předpokládali na konci roku 2022 (-3,3 %). Pět z jedenácti sektorů vykázalo meziroční růst zisků v čele se sektory energetiky (+57,7 %) a průmyslu (+38,2 %). Energetický sektor se na růstu zisků ve 4. čtvrtletí 2022 podílel největší měrou a pokud bychom jej vyloučili, pokles zisků celého indexu by se prohloubil z -4,8 % na -8,9 %. Po obranném průmyslu přispěly k růstu zisků sektoru průmyslových podniků nejvíce letecké společnosti (Boeing, American Airlines …). Naopak pokles zisků vykázalo šest sektorů v čele se sektory komunikačních služeb (-26,3 %), materiálů (-24,6 %) a zbytného spotřebního zboží (-22,0 %). Sektor komunikačních služeb byl výrazně zatížen hlavními hráči Alphabet (Google), Meta Platforms a Warner Bros. Discovery. Pokud by se tyto společnosti vyloučily, zisk by rostl tempem 18,5 % namísto skutečného poklesu o -26,3 %. Sektor zbytného spotřebního zboží byl výrazně oslaben společností Amazon. V případě jejího vyloučení by sektor spotřebního zboží vykázal růst zisku o 19,5 %, namísto poklesu o -22,0 %. Na druhé straně k růstu zisků výrazně přispěly automobilové společnosti, hotely, restaurace a rekreační sektor. Společnosti s mezinárodní expozicí tržeb nad 50 % vykázaly mnohem větší pokles zisku (-8,4 %) oproti svým protějškům (-2,3 %).

Průměrná čistá zisková marže indexu S&P 500 za 4. čtvrtletí 2022 dosáhla 11,2 %. Je to nejnižší hodnota od 4. čtvrtletí 2020 (10,9 %), což je pod pětiletým průměrem (11,4 %) a má posledních 7 čtvrtletí klesající trend. Tři odvětví vykazují meziroční nárůst ziskových marží v čele s energetickým sektorem (z 9.3 % na 12,9 %). Na druhé straně osm odvětví vykazuje pokles ziskových marží v čele s odvětvím komunikačních služeb (z 11,7 % na 8,9 %) a finančním sektorem (z 18,5 % na 15,3 %).

Trhy v současnosti odměňují pozitivní zisková překvapení více, než je průměr, a trestají negativní zisková překvapení mnohem méně, než je průměr za poslední čtvrtletí. Pozitivní překvapení vedla k 1,1% růstu ceny akcií, spočítáno jako průměr cen 2 dnů před a po zveřejnění výsledků. Historicky se toto číslo pohybuje na úrovni 0,9 %. Negativní překvapení zaznamenala během 4. čtvrtletí 2022 průměrný pokles ceny o -0,6 %, což je výrazně méně, než historický průměr -2,2 %.

Od počátku roku 2023 k celkovému poklesu zisků indexu S&P 500 nejvíce přispělysektory financí a komunikačních služeb. Ve finančním sektoru negativně překvapily svými výnosy na akcii společnosti Goldman Sachs (3,32 USD oproti 5,56 USD) a U.S. Bancorp (0,57 USD oproti 1,12 USD). Revize směrem dolů byly provedeny u společnosti Wells Fargo (z 1,26 USD na 0,59 USD). V sektoru komunikačních služeb negativně překvapily ziskem na akcii společnosti Alphabet (1,05 USD vs. 1,18 USD) nebo Meta Platforms (1,76 USD vs. 2,3 USD). Ke zvýšení celkového tempa růstu tržeb od 31. prosince nejvíce přispěly vykázané společnosti v sektorech veřejné infrastruktury, zdravotní péče, základního spotřebního zboží a zbytného spotřebního zboží.

Výhled zisků společností je většinou pesimistický. Z 97 společností 76 vydalo pesimistický výhled zisku na akcii a 21 optimistický. Na úrovni odvětví byly nejpesimističtější informační technologie (29) a průmyslové podniky (15). Pro fiskální rok 2023 vydalo výhled zisku na akcii 250 společností. Z toho 58 % bylo pesimistických a zbytek optimistických. To znamená, že většina společností očekává horší zisk na akcii, než dříve předpokládala.

Projekce analytiků sestavené společností FactSet se ukázaly být příliš optimistické, pokud jde o zisk za 4. čtvrtletí roku 2022 (-3,3 % odhad oproti -4,8 % skutečnost). Na rok 2023 analytici v současnosti předpokládají čtvrtletní zisky takto: -5,7 %, -3,7 %, +3,0 % a +9,7 % v řadě. V případě výnosů jsou projekce následující: +1,8 %, -0,2 %, +1,3 % a +3,3 % v řadě.  Analytici v průměru odhadují, že index S&P 500 bude na konci roku oceněn na 4 620 bodů, což je přibližně 15,5% nárůst oproti současným úrovním. Na úrovni odvětví analytici favorizují komunikační služby, u nichž se očekává nárůst o 27 % v cenách akcií. Naopak nejmenší nárůst se předpokládá u průmyslového sektoru, a to o 9,8 %. Celkově je z 10 930 vydaných ratingů na společnosti indexu S&P, z toho 53,2 % nákup, 40,6 % držet a 6,2 % prodej. Nejvyšší procento nákupních ratingů mají akcie energetického sektoru (62 %) a komunikačních služeb (60 %), naopak nejnižší procento mají akcie základního spotřebního zboží (43 %).

Z šetření analytiků vyplývá, že nejpříznivější růst v 1. kvartálu 2023 a i ve zbytku roku budou mít společnosti ze sektorů zbytného spotřebního zboží, komunikačních služeb a průmyslu. Naopak by se stranili sektorům materiálů, energií a zdravotnictví.  

Mgr. Barotov Timur, BH Securities a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak dále na turecké liře?
    V posledních dnech jsme se dočkali zvýšené volatility na turecké měny, která byla do značné míry spojená s víkendovými regionálními volbami v Turecku. Investoři chtěli snížit riziko prodejem liry a způsobili tak tlak na tureckou měnu. Turecká centrální banka se snažila měně pomoci nákupem měny za devizové rezervy. Nicméně takový postup má obvykle jen krátkodobý účinek, než opět nastoupí tržní síly. Takže další pohyby turecké liry budou opět záviset na fundamentech a dalších krocích tureckého prezidenta po volbách.
  • Jak diverzifikovat své investice obchodováním pomocí CFD postavených na indexech
    Jedním z nejdůležitějších aspektů, který je třeba vzít v úvahu při vytváření investičního portfolia, je diverzifikace. Zejména v době volatilních trhů mohou investoři snížit riziko rozdělením investic mezi řadu instrumentů a do různých geografických oblastí. Klíčem k úspěšné diverzifikaci je zvolit taková aktiva, která na stejné události a podněty reagují odlišným způsobem, a jejichž minulý vývoj ukázal, že umožňují dosahování zisků i v tržní situaci pro jiná aktiva nepříliš příznivá.
  • Jak dlouho bude držet BoE napětí pod pokličkou?
    Trhy opět zmítá nervozita spojená s výrazným napětím na britském trhu s dluhopisy. I proto musela Bank of England během včerejší seance na trhu intenzivně intervenovat. Výrazně expanzivní rozpočet předložený britskou premiérkou Liz Trussovou po tlaku vlastních poslanců sice prošel určitými změnami, zatím však jen kosmetickými (ústup od plánu zrušit daňové pásmo pro nejvyšší příjmové skupiny). Celkově tak trhy stále nevěří, že by daňové škrty dokázaly ”samy od sebe” zaplatit, zvlášť když je doprovází masivní plošné kompenzace drahých energií ze státní kasy.
  • Jak dlouho bude ECB zvyšovat úrokové sazby?
    Německý prezident Joachim Nagel v úterý uvedl, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset ještě několikrát zvýšit úrokové sazby a poté je po nějakou dobu držet na stejné úrovni, dokud nebude inflace plně potlačena.
  • Jak dlouho dolar oslabuje?
    Účastníci trhu, analytici a ekonomové se těší na dnešní červencovou zprávu o CPI v USA. Očekává se, že dnešní zpráva ukáže částečný pokles celkové inflace, včetně energií a potravin. Rovněž se předpokládá, že mírný pokles ukáže, že inflace vůči CPI se bude pohybovat mezi 8,7 % a 8,8 %, což je 0,3 % pod červnovým CPI, což dokazuje, že inflace byla na 41letém maximu 9,1 %.
  • Jak dlouho může vydržet odraz krypta? Alcoiny stoupají
    Akciové indexy pokračují ve svém silném oživení, technologický index NASDAQ se obchoduje nejvýše za poslední měsíc. Chuť riskovat se zvýšila, což se ukazuje na valuacích Bitcoinu a dalších kryptoměn.
  • Jak dlouho potrvá masivní prodej Netflixu?
    Po celou dobu pandemických restrikcí měla společnost Netflix, která se zabývá domácí zábavou, záviděníhodné místo v portfoliích investorů, její epický pád z výsluní v prvním čtvrtletí byl téměř stejně dramatický jako jeden z jejích filmových trháků.
  • Jak dlouho potrvá růst ropy?
    Ropa už čtvrtý týden v řadě vykazuje růst. Vzhledem k omezené nabídce a silné poptávce zůstává optimistická i prognóza.
  • Jak dnešní zasedání Fedu ovlivní směřování eura a libry?
    Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell již čelil chmurnějším kalkulacím, zejména po nejnovějších údajích o inflaci, které vyšly minulý týden. S největší pravděpodobností bude muset zatlačit ekonomiku do recese, aby znovu získal kontrolu nad cenami, Fed už nemá jiné východisko.
  • Jak doopravdy zářivá jsou čínská data?
    Čínsky export a import v prvním měsíci letošního roku prudce vzrostl. Export z druhé největší ekonomiky světa vzr...
  • Jak dopadly nejvýznamnější technologické firmy? Předznamenávají hospodářskou krizi?
    Tento týden vrcholí sezóna zveřejňování výsledků největších světových firem. Ze stovek z nich stojí za pozornost zejména těchto pět: Microsoft, Facebook, Tesla, FANUC a SK Hynix. Jejich hospodaření nám poskytuje pohled na to, v jakém stavu se nachází světová ekonomika a kde se aktuálně nalézáme v hospodářském cyklu.
  • Jaké akcie byste měli kupovat podle Benjamina Grahama?
    V předcházejícím článku jsme se seznámili s hodnotovým investováním Benjamina Grahama. Zjistili jsme, jaké vlastnosti bychom měli mít, na jaké...
  • Jaké akcie byste měli kupovat podle Warrena Buffetta
    Víte, proč je Warren Buffet jeden z nejúspěšnějších investorů všech dob? V tomto článku odhalíme tajemství výběru těch správných akcií dle jednoho...
  • Jaké akcie jsou pro investory nejodolnější vůči recesi?
    Recese může být pro investory náročným obdobím, protože ekonomická nejistota a volatilita trhu mohou ztěžovat identifikaci bezpečných a výnosných investičních příležitostí. Některé akcie však prokazatelně odolávají hospodářským poklesům a mohou poskytnout určitou míru stability investičního portfolia.
  • Jaké akcie nakoupit podle Petera Lynche
    V minulém článku jsme se zmínili, že Peter Lynch, měl zvláštní preference pro společnosti, jejichž pověst nebyla vždy nejlepší. Ať už šlo o kriminální historii, daňové podvody nebo nepopulární jméno, Lynchův výběr podniků, do kterých investovat, byl v tomto směru dosti svérázný. Na druhou stranu je třeba říct, že Peter Lynch trávil značné množství času detailní analýzou jednotlivých akciových titulů, která byla velmi dlouhá a často i náročná. Lynch byl zkrátka dříč, a možná právě proto odešel do důchodu tak brzy.
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank Řecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z euroz...
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankŘecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z eurozóny, s...
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankŘecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z eurozóny, s...
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Řecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z eurozóny, stejně jako odchod jakékoliv jiné slabé evropské země, by vyústil v masivní výběry peněz z tamních bank. Poté by pravděpodobně následovaly nepředvídatelné přesuny peněž pryč z Evropy, a investoři by se zřejmě zbavovali svých akcií a spíše by investovali do amerických dluhopisů. V každém případě by světové akciové trhy odnesly takovou výraznou změnu velkými ztrátami.
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankŘecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z eurozóny, s...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank