Pátek 29. březen 2024 08:11
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Jak dnešní zasedání Fedu ovlivní směřování eura a libry?

15.06.2022 18:31  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell již čelil chmurnějším kalkulacím, zejména po nejnovějších údajích o inflaci, které vyšly minulý týden. S největší pravděpodobností bude muset zatlačit ekonomiku do recese, aby znovu získal kontrolu nad cenami, Fed už nemá jiné východisko.

Už jsem dříve poznamenal, že vyčkávací postoj, který Powell prokazoval po většinu loňského roku, se mu nyní nevyplatil. Jedinou možností je jít cestou bývalého předsedy Fedu Paula Volckera, který je známý svým tvrdým postojem k úrokovým sazbám. Právě na tom, zda se Powell v současné situaci ujme role "řezníka", bude záviset budoucí směřování amerického dolaru. Rozhodnuto bude na základě dnešního jednání.

analytics62a9a88eb1736.jpg

Předseda Fedu se až do dnešního dne vyhýbal schvalování přísné měnové politiky a represivní hluboké recese, což Volcker před čtyřmi desetiletími potřeboval, aby dostal inflaci pod kontrolu. Přestože Powell nedávno uznal, že kontrola cenových tlaků může vyžadovat určité úsilí a možná i růst nezaměstnanosti, stále se vyhýbal přímým prohlášením o nadcházející recesi ekonomiky.

Powellova tvrdá politika bude pro Demokratickou stranu prezidenta Joea Bidena před listopadovými volbami v polovině období politicky náročná. Stále větší počet ekonomů, včetně bývalého místopředsedy Fedu Blindera, tvrdí, že to může obnášet ekonomický pokles a vyšší míru nezaměstnanosti, aby se inflace nakonec snížila na snesitelnější úroveň, a ještě více, aby se vrátila k cílové úrovni Fedu ve výši 2 %.

Aktuálně výnosy amerických dluhopisů poměrně hodně vzrostly a ceny akcií klesly na další roční minima – všechny důkazy o blížící se recesi v ekonomice jsou evidentní. Výnos 10letých amerických státních dluhopisů dosáhl 3,40 %, čímž překonal maximum roku 2018. Úrokové futures již před zářím tohoto roku signalizují zpřísnění sazeb o 175 bazických bodů – to znamená minimálně jedno zvýšení o 75 bazických bodů najednou, což můžeme vidět dnes. Konečný cíl úrokových sazeb v nadcházejících měsících bude částečně záviset na tom, jak rychle a jak moc chtějí tvůrci politik snížit inflaci a jak moc bolesti jsou ochotni způsobit ekonomice, aby toho dosáhli.

Nedávné údaje o cenovém indexu výdajů na osobní spotřebu (oblíbený ukazatel inflace Fedu) ukázaly v dubnu nárůst o 6,3 % ve srovnání s loňským rokem, což je více než trojnásobek cíle centrální banky ve výši 2 %. Bez zahrnutí volatilních cen potravin a energií základní ceny vzrostly o 4,9 %.

analytics62a9a8cf280e1.jpg

Čím déle bude inflace vysoká, tím je pravděpodobnější, že se v ekonomice prosadí. Nebezpečí však s sebou nesou také příliš agresivní kroky v boji proti neustálému tlaku na ceny. To může ekonomiku dostat do velmi vážné recese, která způsobí rychlý nárůst nezaměstnanosti.

Z toho všeho můžeme usoudit, že na dnešním jednání nebude předseda Fedu agresivní a bude na takovou možnost pouze varovat. Jak čas ukázal, bylo to nutné udělat mnohem dříve. Nyní může agrese způsobit celkem těžké přistání ekonomiky, která je již v recesi. Není důvod dnes očekávat prudký pád eura a libry – všechna rozhodnutí již byla zohledněna v kotacích a pouze ty nejodvážnější změny politiky povedou k nové medvědí rally rizikových aktiv.

Pokud jde o vyhlídky eura, je zřejmé, že medvědí trend nabírá na síle a nejbližší support je nyní viditelný kolem 1,0400. Jediným cílem prodejců je nyní právě tato úroveň. Býci tam musí něco ukázat, jinak se tlak na obchodní instrument jen zvýší. Po vynechání 1,0400 se můžete rozloučit s nadějemi na zotavení páru, což otevře přímou cestu k 1,0350. Průlom v této úrovni supportu jistě zvýší tlak na obchodní instrument a otevře příležitost pro test 1,0310 a 1,0260. O nákupech a pokusech býků o korekci můžeme uvažovat, ale až po zjevném návratu na 1,0480. Teprve poté se otevřou vyhlídky na oživení v oblasti 1,0540 a 1,0585.

Kupující libry nemají o nic méně problémů než Bank of England. Krátkodobě nemají býci trhu co nabídnout, a tak nezbývá než doufat v ochranu ročních minim. Pokud se medvědi prolomí pod 1,1990, pak libra půjde rovnou na 1,1940. Překročení tohoto rozmezí povede k dalšímu sestupnému pohybu již na minima: 1,1870 a 1,1810. O korekci lze hovořit až po prolomení 1,2070, což povede k okamžitému prolomení na 1,2140, kde budou kupující čelit mnohem větším potížím. V případě většího náhlého pohybu libry směrem nahoru můžeme mluvit o aktualizaci 1.2204 a 1.2260.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak dál? - diagram protikrizových opatření a šance na úspěch dle Deutsche
    „Konec řečí, je čas na rázný zásah,“ vzkazují analytici Deutsche Bank politikům v Evropě a stejně přímo nabízejí rychlé a přehledné shrnutí dostupných zbraní pro boj s krizí a jejích účinnosti. Jak ukázala krátkodobost rally po posledních dvou významnějších pozitivních zprávách – pomoc pro španělské banky a řecké volební „Ano“ eurozóně, pro stabilizaci situace je třeba sáhnout hlouběji do základů evropské politiky.
  • Jak daleko zajde Fed?
    Česká měna si na vlně brexitové euforie našla dočasné nové stanoviště v blízkosti EUR/CZK 25,55, kde zahajovala minulý i aktuální týden. Trhy tím ocenily, že byla ze stolu prakticky smetena varianta neřízeného odchodu Britů z osmadvacítky. Výraznější výkyv koruna zaznamenala v uplynulém týdnu prakticky pouze jediný, a to když ve středu promluvil viceguvernér ČNB Marek Mora na téma dalšího vývoje českých sazeb. Mora, který dosud platil za jednoho z mála zastánců jejich dalšího zvýšení, se nechal slyšet, že podle něj argumenty ve prospěch tohoto kroku v poslední době zeslábly. Trhy si tento signál vyložily jako holubičí zpěv a koruna oslabila o zhruba 7 haléřů. Ve zbytku týdne ovšem tuto ztrátu opět umazala.
  • Jak dále na turecké liře?
    V posledních dnech jsme se dočkali zvýšené volatility na turecké měny, která byla do značné míry spojená s víkendovými regionálními volbami v Turecku. Investoři chtěli snížit riziko prodejem liry a způsobili tak tlak na tureckou měnu. Turecká centrální banka se snažila měně pomoci nákupem měny za devizové rezervy. Nicméně takový postup má obvykle jen krátkodobý účinek, než opět nastoupí tržní síly. Takže další pohyby turecké liry budou opět záviset na fundamentech a dalších krocích tureckého prezidenta po volbách.
  • Jak diverzifikovat své investice obchodováním pomocí CFD postavených na indexech
    Jedním z nejdůležitějších aspektů, který je třeba vzít v úvahu při vytváření investičního portfolia, je diverzifikace. Zejména v době volatilních trhů mohou investoři snížit riziko rozdělením investic mezi řadu instrumentů a do různých geografických oblastí. Klíčem k úspěšné diverzifikaci je zvolit taková aktiva, která na stejné události a podněty reagují odlišným způsobem, a jejichž minulý vývoj ukázal, že umožňují dosahování zisků i v tržní situaci pro jiná aktiva nepříliš příznivá.
  • Jak dlouho bude držet BoE napětí pod pokličkou?
    Trhy opět zmítá nervozita spojená s výrazným napětím na britském trhu s dluhopisy. I proto musela Bank of England během včerejší seance na trhu intenzivně intervenovat. Výrazně expanzivní rozpočet předložený britskou premiérkou Liz Trussovou po tlaku vlastních poslanců sice prošel určitými změnami, zatím však jen kosmetickými (ústup od plánu zrušit daňové pásmo pro nejvyšší příjmové skupiny). Celkově tak trhy stále nevěří, že by daňové škrty dokázaly ”samy od sebe” zaplatit, zvlášť když je doprovází masivní plošné kompenzace drahých energií ze státní kasy.
  • Jak dlouho bude ECB zvyšovat úrokové sazby?
    Německý prezident Joachim Nagel v úterý uvedl, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset ještě několikrát zvýšit úrokové sazby a poté je po nějakou dobu držet na stejné úrovni, dokud nebude inflace plně potlačena.
  • Jak dlouho dolar oslabuje?
    Účastníci trhu, analytici a ekonomové se těší na dnešní červencovou zprávu o CPI v USA. Očekává se, že dnešní zpráva ukáže částečný pokles celkové inflace, včetně energií a potravin. Rovněž se předpokládá, že mírný pokles ukáže, že inflace vůči CPI se bude pohybovat mezi 8,7 % a 8,8 %, což je 0,3 % pod červnovým CPI, což dokazuje, že inflace byla na 41letém maximu 9,1 %.
  • Jak dlouho může vydržet odraz krypta? Alcoiny stoupají
    Akciové indexy pokračují ve svém silném oživení, technologický index NASDAQ se obchoduje nejvýše za poslední měsíc. Chuť riskovat se zvýšila, což se ukazuje na valuacích Bitcoinu a dalších kryptoměn.
  • Jak dlouho potrvá masivní prodej Netflixu?
    Po celou dobu pandemických restrikcí měla společnost Netflix, která se zabývá domácí zábavou, záviděníhodné místo v portfoliích investorů, její epický pád z výsluní v prvním čtvrtletí byl téměř stejně dramatický jako jeden z jejích filmových trháků.
  • Jak dlouho potrvá růst ropy?
    Ropa už čtvrtý týden v řadě vykazuje růst. Vzhledem k omezené nabídce a silné poptávce zůstává optimistická i prognóza.
  • Jak doopravdy zářivá jsou čínská data?
    Čínsky export a import v prvním měsíci letošního roku prudce vzrostl. Export z druhé největší ekonomiky světa vzr...
  • Jak dopadla výsledková sezóna S&P 500 za 4. kvartál 2022?
    „94 % společností z indexu již vykázalo své zisky. Silný růst tržeb je doprovázen padajícími zisky. V první polovině roku se očekává pokračování tohoto trendu dolů, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jak dopadly nejvýznamnější technologické firmy? Předznamenávají hospodářskou krizi?
    Tento týden vrcholí sezóna zveřejňování výsledků největších světových firem. Ze stovek z nich stojí za pozornost zejména těchto pět: Microsoft, Facebook, Tesla, FANUC a SK Hynix. Jejich hospodaření nám poskytuje pohled na to, v jakém stavu se nachází světová ekonomika a kde se aktuálně nalézáme v hospodářském cyklu.
  • Jaké akcie byste měli kupovat podle Benjamina Grahama?
    V předcházejícím článku jsme se seznámili s hodnotovým investováním Benjamina Grahama. Zjistili jsme, jaké vlastnosti bychom měli mít, na jaké...
  • Jaké akcie byste měli kupovat podle Warrena Buffetta
    Víte, proč je Warren Buffet jeden z nejúspěšnějších investorů všech dob? V tomto článku odhalíme tajemství výběru těch správných akcií dle jednoho...
  • Jaké akcie jsou pro investory nejodolnější vůči recesi?
    Recese může být pro investory náročným obdobím, protože ekonomická nejistota a volatilita trhu mohou ztěžovat identifikaci bezpečných a výnosných investičních příležitostí. Některé akcie však prokazatelně odolávají hospodářským poklesům a mohou poskytnout určitou míru stability investičního portfolia.
  • Jaké akcie nakoupit podle Petera Lynche
    V minulém článku jsme se zmínili, že Peter Lynch, měl zvláštní preference pro společnosti, jejichž pověst nebyla vždy nejlepší. Ať už šlo o kriminální historii, daňové podvody nebo nepopulární jméno, Lynchův výběr podniků, do kterých investovat, byl v tomto směru dosti svérázný. Na druhou stranu je třeba říct, že Peter Lynch trávil značné množství času detailní analýzou jednotlivých akciových titulů, která byla velmi dlouhá a často i náročná. Lynch byl zkrátka dříč, a možná právě proto odešel do důchodu tak brzy.
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank Řecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z euroz...
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankŘecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z eurozóny, s...
  • Jaké akcie nakoupit pro případ odchodu Řecka z eurozóny?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankŘecko představuje pro finanční trhy obrovské riziko. Odchod Řecka z eurozóny, s...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FXDD
Sunbird FX
Capital.com
reklama
CapXmaster srovnani