Úterý 19. březen 2024 06:32
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex Dakar

Nákupy v zemědělství nabývají na obrátkách

10.09.2020 16:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Zatím poslední COT (Commitments of Traders) report řeší komoditní pozice držené a změny prováděné manažery investičních fondů v týdnu do 1. září. V tomto týdnu posílil Bloomberg Commodity Index o 2,1 % a hedgové fondy zvýšily své čisté dlouhé pozice na 24 významných trzích s futures až na maximum od roku 2018. Největší objemy nákupů zaznamenaly sojové boby, kukuřice a pšenice, zatímco většina prodejů probíhala v oblasti energií, kde došlo k největšímu propadu ropy, benzínu a nafty.

Toto shrnutí se zabývá pozicemi ve futures a změnami, které prováděly hedgové fondy, CTA a další spekulanti v oblasti 24 významných komoditních futures v týdnu do 1. září. Během tohoto týdne pomohly agresivní nákupy technologických akcií posílit index S&P 500 o 2,4 % na novou rekordní hodnotu. Výnosy amerických 10letých poukázek zůstávají stejné a dolar dosáhl minulé úterý v tomto cyklu nového minima.

Posílení drahých kovů po setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole, oslabený dolar – přinejmenším do minulého úterý – a pokračování honby za zemědělskými komoditami pomohly indexu Bloomberg Commodity posílit o 2,1 % na šestiměsíční maximum. V reakci na to zvýšily hedgové fondy a další velcí spekulanti své čisté dlouhé pozice u 24 velkých futures kontraktů o 220 tisíc lotů až na 1,9 milionu lotů, což je nejvyšší hodnota od května 2018. Zatímco nejvíc se nakupovaly sojové boby, kukuřice a pšenice, nejvíce prodejů se soustředilo v oblasti energií, kde došlo k nejmarkantnějšímu poklesu u ropy a nafty NY Harbor ULSD.

Energetika

Všech pět energetických kontraktů zažilo čistý výprodej vedený ropou Brent a naftou NY Harbor ULSD. Ropa se za poslední měsíc navzdory několika příznivým událostem nedokázala probojovat někam výš, a tak byl celý sektor vystaven riziku vybírání zisků. V pátek se ropa Brent propadla na jednoměsíční minimum. Uškodil jí silnější dolar, slábnoucí ochota riskovat na akciových trzích a nastupující obavy z toho, že vzhledem k pomalému zotavování globální poptávky po ropě možná skupina OPEC+ navýšila produkci příliš brzy. Pondělní americký Svátek práce odstartoval období nízké poptávky a přinesl riziko kumulace zásob a rostoucího contanga. V případě ropy Brent dosáhl v pátek šestiměsíční spread od listopadu (LCOX0) do května (LCOK1) tříměsíčního maxima na hodnotě 2,7 dolaru/barel, což je známkou rostoucího převisu nabídky.

Nejnovější vývoj: Brent i WTI se už šestý den obchodují níž a atakují svá červencová minima na 38,50 USD a 41,40 USD. Čínský dovoz ropy se v srpnu propadl o 0,9 milionu barelů denně a Saúdská Arábie snížila říjnovou prodejní cenu ropy pro zákazníky v Asii a USA. 

Kovy

Projev předsedy Fedu Powella po setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole, který zmínil toleranci vyšší inflace a dlouhodobě nízké sazby, přispěl v týdnu do 1. září ke zvýšení cen zlata a stříbra. Spekulanti ve futures na drahé kovy však znovu projevili svou nerozhodnost. Navzdory posílení o 8,4 % zůstaly čisté dlouhé pozice ve stříbře beze změny, zatímco ve zlatě byly dlouhé pozice navýšeny o 9 % na 151 tisíc lotů. Korekce vyvolaná silnějším dolarem z minulého týdne zanechala na grafu zlata tři menší vrcholy. To naznačuje slábnoucí momentum a rostoucí riziko hlubší korekce, jakmile začnou z trhu v honbě za lepší startovní úrovní mizet nedávno otevřené dlouhé pozice.

Trh s mědí nebyl v minulém týdnu nijak nepoznamenán ani dolarem, ani korekcemi akciového trhu. Po drobné korekci si rychle našel podporu díky klesající nabídce na burze LME (London Metal Exchange), kde se zásoby propadly na nejnižší hladinu od roku 2005. Hlavní hnací silou je zde čínská ekonomika, která se dál zotavuje z koronavirové pandemie. Spekulanti dál sázeli na vzestup cen a zvýšili čisté dlouhé pozice v HG mědi o 11 % na 70 tisíc lotů, což je nejvíc od června 2018. Počet kontraktů sázejících na pokles se propadl na pouhých 20 tisíc lotů, nejméně od března 2017.

Nejnovější vývoj: Zlato od dosažení březnového minima stoupá podél trendové linie podpory, dnes je na 1930 USD, ale je tu riziko, že dojde k proražení na 1900 USD. Trh se usadil v širokém pásmu, hledá další směr a při tom sleduje dolar, reálné výnosy a vývoj na akciovém trhu. Výzvou se může stát urychlený výprodej akcií, kdy budou zlato a stříbro využity jako zdroj likvidity pro pokrytí maržových výzev a ztrát odjinud.

Zemědělství

Trend uplynulých měsíců pokračuje a nakupovalo se všech deset kontaktů na obiloviny a měkké komodity. V poslední době se z nejshortovanějšího odvětví stalo to nejžádanější. Tento trend vyvrcholil v posledním vykázaném týdnu, kdy spekulativní čisté dlouhé pozice ve všech deseti futures kontraktech poskočily z 239 tisíc na 634 tisíc lotů. Modře zvýrazněné pozice v tabulce ukazují kontrakty, kde čisté dlouhé pozice dosáhly maxima za 12 a více měsíců, což se týká sojových bobů, kukuřice, cukru a bavlny.

Obilniny za poslední měsíc výrazně posílily – přispěly k tomu obavy z rozmarů počasí, slabší dolar a výrazná poptávka z Číny. Kombinované dlouhé pozice v kukuřici, pšenici a sojových bobech jsou nyní na 214 tisících lotů, což je 325 tisíc lotů nad pětiletým průměrem pro toto období. Jindy se touto dobou z fondů zpravidla stávají čistí prodejci, protože se blíží sklizeň a nejistota mizí. Sojovým bobům pomohla silná poptávka z Číny a u kukuřice došlo k poklesu očekávaných výnosů kvůli počasí, takže se v minulém týdnu přehouply zpět do čistých dlouhých pozic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nakupujte české koruny, radí Goldman Sachs, a to zvláště za koruny švédské. Česká měna má přitom dnes našlápnuto uzavřít vůči švédské na nejsilnější úrovni v historii
    Vlivná americká banka Goldman Sachs ve své dnešní analýze doporučuje klientům nakupovat české koruny, zejména pak za ty švédské. Česká měna je přitom dnes na své prakticky nejsilnější úrovni vůči té švédské v celé historii a má našlápnuto ukončit dnešní obchodování na rekordně silné úrovni vůči ní. Pomáhají dnešní lepší než očekávaní čísla k výkonu tuzemské ekonomiky v loňském roce.
  • Nakupujte české koruny, radí svým klientům Bank of America, druhá největší banka v USA. Hrozí totiž citelná inflace a ní spojený růst úroků, přičemž koruna rapidně posiluje už nyní
    Bank of America, druhá největší banka v USA, radí svým klientům nakupovat české koruny. Její nové doporučení vychází z obavy z výrazného letošního zdražení přepravních nákladů, ropy i potravin. Má k němu dojít v celosvětovém měřítku, ale právě země typu České republiky mohou být zasaženy opravdu zásadně. To přiměje centrální banky, v tuzemském případě Českou národní banku, aby rychleji zvyšovala své základní úrokové sazby. Jejich růst pak zatraktivní korunu v očích mezinárodních investorů, neboť korunové úložky budou úročeny ještě atraktivněji než doposud například v porovnání s úložkami eurovými. V eurozóně inflace není tak výrazná jako v ČR.
  • Nákup vládnych dlhopisov
    Po nemeckej Bundesbanke aktuálne oficiálne potvrdzujú svoje aktivity v nákupe vládnych dlhop...
  • Nákupy akcií Amazonu před jejich rozdělením
    V červnu dojde k rozdělení akcií AMZN. Je to pro investory znamení nakupovat ještě teď. Akcie Amazonu (NASDAQ:AMZN) se poslední dobou obchodují mnohem lépe, když od minima v roce 2022 stouply o 26%. Zejména akcie AMZN se od oznámení plánů distribuce akcií v poměru 20:1 obchodují mnohem lépe.
  • Nákupy aktiv ECB budou zastaveny s koncem tohoto roku
    Evropská centrální banka zveřejnila ve 13:45 zápis ze svého aktuálního zasedání. Banka se rozhodla dle očekávání ukončit program nákupu aktiv s koncem roku 2018. Zároveň zveřejnila, že bude reinvestovat maturující dluhopisy ještě i poté, co dojde k prvnímu růstu úrokových sazeb. ECB plánuje ponechat sazby na stávajících úrovních alespoň do léta příštího roku. Euro v okamžité reakci předvedlo přibližně 30 pipový pohyb mezi 1,1360 a 1,1390. Nyní čekáme na tiskovou konferenci guvernéra Draghiho, která začíná ve 14:30. V 15:15 se pak můžete těšit na komentář hlavního analytika XTB Jaroslava Brychty k dnešnímu zasedání.
  • Nákupy ECB
    ECB za minulý týždeň nakúpila dlhopisy v objeme...
  • Nákupy ECB za minulý týždeň
    Objem nákupov ECB za minulý týždeň €4....
  • Nákupy na internetu nebo raději v kamenných obchodech?
    V dnešní době existují různé webové stránky, přes které můžete nakoupit naprosto cokoliv. Takto 1 věc naleznete na něk...
  • Nákupy v obchodech dál narůstají
    I červencová čísla z maloobchodu potvrdila, že ochota nakupovat tuzemským spotřebitelům nechybí. Oproti červnu se tak tržby obchodníků zvýšily o půl procenta (po očištění) a meziročně jsou tak vyšší o necelých šest procent (přesněji o 5,8 %). S ohledem na vývoj v předchozích měsících to není nijak překvapivý výsledek, který by svědčil o nějaké nákupní horečce nebo naopak o velkých obavách z budoucnosti.
  • Nákupy v Polsku jsou pro Čechy výhodné jako nikdy. Zlotý je právě teď vůči koruně rekordně slabý a Polsko navíc dneškem snižuje či ruší DPH
    Nákupy potravin či pohonných hmot teď budou pro Čechy v Polsku tak výhodné jako nikdy. Polská vláda totiž počínaje dneškem přechodně, na půl roku, snižuje DPH na potraviny typu chleba, masa či mléčných výrobků nebo na pohonné hmoty či hnojiva. Navíc ovšem shodou okolností koruna právě v těchto hodinách zpevňuje na svoji nejsilnější úroveň vůči polskému zlotému v historii.
  • Nákup zlotého proti koruně radí Deutsche Bank i RBS. Motorem polské ekonomiky vývoz
    Se shodnou investiční radou pro obchodování s měnami východoevropského regionu přišli analytici Deutsche Bank...
  • Na květen vzít euro nebo usd?
    Po zhruba týdenním vývoji nám hlavní měnový pár stále nevybočuje z námi preferovaného scénáře, kterého se v...
  • Nálada amerických spotřebitelů padla na nejnižší úroveň od října
    University of Michigan spotřebitelský sentiment v USA klesl v březnu na 95,9 bodů z únorových 101 bodů. Tržní očekávání byla nastavena na 95 bodů. Jednalo se o nejnižší úroveň od října. Index padl kvůli šíření koronaviru a prudkým poklesům na akciových trzích.
  • Nálada Čechů ohledně ekonomiky padá nejníže za deset let. Drtí je strach z inflace a pasivita Fialovy vlády, které tak zvoní „alarm“
    Nálada lidí v České republice padá, co se ekonomické situace týče, nejníže za posledních deset let. Podle dnes zveřejněných závěrů pravidelného, každoměsíčního šetření Českého statistického úřadu se totiž důvěra českých spotřebitelů v ekonomiku propadla nejníže od května 2012. A to ji další, zřejmě i citelný pád ještě čeká. Češi už totiž pociťují neblahé dopady růstu cen na svoji finanční situaci. Zároveň se den po dni stupňuje jejich rozhořčení, že vláda s kritickou situací nic moc nedělá. Pro kabinet premiéra Petra Fialy jsou tedy dnešní čísla opravdu „alarmem“.
  • Nálada českých domácností se v červenci solidně zvedla
    Tuzemská spotřebitelská důvěra se v červenci zvedla na nejvyšší úroveň za poslední tři měsíce. Na lepší náladě domácností se podle nás začíná pozitivně projevovat růst reálných mezd, který jsme podle našich odhadů během druhého čtvrtletí mezičtvrtletně zaznamenali. Růstu výdělků pomáhá napjatý trh práce, v reálném vyjádření pak pomáhá snižující se inflace. V červenci tak mírně klesl počet domácností, které se obávají zhoršení své finanční situace, snížil se i počet těch, kteří čekají zhoršení v celé ekonomice v horizontu roku. Zároveň se zvýšil počet domácností, které jsou schopné měsíčně uspořit nějaké prostředky, snížily se obavy domácností ze ztráty zaměstnání.
  • Nálada českých spotřebitelů se v březnu přestala zlepšovat. Bojí se vleklé vysoké inflace
    Důvěra v českou ekonomiku dosáhla letos v březnu úrovně 93,9 bodu. To znamená, že je na úrovni 93,9 procenta průměru let 2003 až 2022. Je tedy stále z dlouhodobé perspektivy podprůměrná. Nicméně i tak je na nejvyšší úrovni od loňského srpna. Zasluhuje se o to nyní hlavně růst důvěry mezi podnikateli. I když mezi nimi není vývoj jednotný. Zlepšuje se totiž nálada podnikatelů a firem v průmyslu a obchodě, zatímco se zhoršuje ve stavebnictví a vybraných službách.
  • Nálada českých spotřebitelů se v prosinci zlepšila meziměsíčně nejvýrazněji za více než pět let, obchodníci tedy mohou čekat rekordní tržby z povánočních výprodejů
    Důvěra českých spotřebitelů se v prosinci v porovnání s listopadem poměrně citelně zvýšila. Hodnota příslušného indexu meziměsíčně stoupla o 2,8 bodu, nejvýrazněji od listopadu 2014, tedy za více než pět let. Důvěra spotřebitelů je nyní nejvyšší od letošního srpna. Obchodníci tedy mohou vyhlížet vysoké tržby i během povánočních výprodejů. Z prosincového šetření Českého statistického úřadu plyne, že se pro nadcházející období snížily obavy spotřebitelů z jejich vlastní finanční situace, oproti listopadu také klesla jejich obava z růstu cen.
  • Nálada investorov je najhoršia za posledné roky. Oprávnene?
    Na akciových trhoch je v posledných týždňoch veselo. Hromadia sa dni s prudkými poklesmi akcií. Investori sú precitliv...
  • Nálada investorů je kvůli japonskému zemětřesení smíšená
    Evropské akciové indexy otevřou v pondělí na stejné úrovni vzhledem k tomu, že v Asii po historickém zemětřesení
  • Nálada klesá, ke slovu se znovu hlásí inflační problém
    Vývoj na evropských akciových trzích je dnes při nejlepším smíšený. Většina hlavních indexů míří dolů, ovšem opačným směrem se vydaly nizozemský AEX či londýnský FTSE 100. Americké futures jsou mírně v červeném. Vedle toho sledujeme nárůst výnosů dluhopisů jak v Evropě, tak ještě více v zámoří. Eurodolar nedokáže těžit z nových dat a klesá asi o půl procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI