Čtvrtek 25. duben 2024 21:43
reklama
FTMO král
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Nový svět přináší vyšší úrokové sazby

20.04.2023 11:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po téměř patnácti letech, kdy úrokové sazby ignoroval, si teď svět začíná pomalu uvědomovat jejich citelné dopady na makroekonomickou situaci. To může přinést celou řadu problémů.

Napětí panující v poslední době na trzích a neustávající tlaky, s nimiž se musejí vyrovnávat menší americké banky, nápadně připomínají krizi spořitelních a úvěrových družstev ve Spojených státech z let 1986 až 1995. Ta skončila krachem téměř 1/3 z 3234 těchto organizací a zčásti se jednalo o krizi durace. Spořitelní a úvěrová družstva totiž musela obstát v konkurenci státem financovaných podniků nabízejících 30leté hypotéky s pevnou sazbou, které vzhledem ke své problematické duraci nemají v rozvaze co dělat. Trochu to připomíná hypoteční úvěry First Republic Bank v hodnotě 98 miliard USD. Stejně jako dnes tehdy rychle rostoucí úrokové sazby snížily profitabilitu bank, takže pak byly zejména ty menší z nich ohroženy možností výběru většího objemu vkladů. Příčinou letošního krachu Silicon Valley Bank nebyly jenom dluhopisy, které měla banka ve svém držení, ale také hypotéky s pevnou úrokovou sazbou, které se nacházely v její rozvaze. To vše lze ale napravit.

Politické instituce zatím vždy reagovaly rychle a dokázaly dostat situaci pod kontrolu. Využívaly staré triky, které se osvědčily během předchozích epizod finančních problémů, a zajistily tak trhu likviditu – prostřednictvím přístupu k nouzovým půjčkám a dolarových swapových linek, které zvyšují likviditu dolaru. Poslední zmíněný nástroj slouží ve finančním sektoru jako pojistka – jakákoli velká světová banka, která může složit solidní bankovní záruku u Bank of England, Švýcarské národní banky, Evropské centrální banky nebo Bank of Japan, může kdykoli dostat dolary od své centrální banky (která je dostává z amerického Federálního rezervního systému). Je to něco jako globální diskontní okénko pro dolary a účelem je zabránit jejich nedostatku. Během předchozí krize pomohly tyto mechanismy postupem času znovu dosáhnout stability, a dá se tedy čekat, že zafungují i tentokrát. Ale tato pojistka likvidity – která se rozhodně nedá srovnávat s kvantitativním uvolňováním – tentokrát v reálné ekonomice využita nebude. A to by nám mělo dělat starosti.

Vyšší riziko recese v USA

Když jsme zveřejnili své prognózy pro rok 2023, nepatřili jsme do tábora „recesistů“. Tehdejší úroveň úvěrů v rámci ekonomiky totiž recesi neodpovídala. Ve 4. čtvrtletí roku 2022 vzrostly komerční a průmyslové půjčky – jeden z klíčových ukazatelů ekonomického růstu – meziročně o neuvěřitelných 11,5 %. Reálně se jednalo o 5,05 % (viz níže uvedený graf). Předpokládali jsme tedy, že ekonomika vstupuje do období rychle oscilujících expanzí a kontrakcí, kdy růst možná oslabí a nezaměstnanost vzroste, byť jen mírně. Většina firem nebyla připravená vzdát se zaměstnanců, které tak obtížně získávaly (čímž rostlo riziko zombifikace pracovních míst). Pro značnou část účastníků trhu byla taková situace patrně řešitelná hůř než standardní recese, s níž už se umíme vyrovnat.


Teď se ale situace mění. Americké banky, kterým se nedostává hotovosti, si od Federálního rezervního systému napůjčovaly obrovské sumy peněz. My však bohužel nevěříme, že bude většina těchto bankovních rezerv znovu rozpůjčována. Hlavním makroekonomickým rizikem plynoucím ze současného napětí na trzích je zpomalení růstu bankovních úvěrů. Proč na tom záleží? V tak zadlužené ekonomice je k dosažení růstu nezbytný neustálý přísun úvěrů. Ve Spojených státech, kde hrají při tvorbě úvěrů jednu z klíčových rolí kapitálové trhy, poskytují banky ještě pořád zhruba 40 % soukromých úvěrů. A pro SME (malé a střední podniky) – které mají zvlášť velkou makroekonomickou stopu – představuje zpřísnění bankovních úvěrových podmínek velký problém. I dnes jsme přesvědčeni, že je ještě brzy hlásat, že Spojené státy směřují k recesi – chybí nám makroekonomická data, kterými bychom podobné tvrzení podložili. Ale rizika spojená s novou dynamikou už pravděpodobnost recese výrazně zvyšují.

Čemu věnovat pozornost do budoucna?

Přesnější vyhodnocení makroekonomické situace si vyžádá ještě celé týdny, ne-li měsíce. Úroveň nejistoty je nezvykle vysoká. Zejména ve Spojených státech bychom mezitím měli sledovat komerční cenné papíry kryté hypotékami a úvěrové spready. Podmínky pro poskytování mezibankovních úvěrů rozhodně nejsou příliš užitečné, přinejmenším v krátkodobém horizontu a po zavedení zábran. V reálném čase se dají tlaky monitorovat jen velmi obtížně.

Očekáváme ovšem, že se budou centrální banky snažit co nejotevřeněji komunikovat s bankovním sektorem, aby předcházely případnému napětí na trhu. Vážnější riziko série runů na banky podle nás neexistuje – to je jasné. Účastníci trhu se ale musí zaměřit na dopady rostoucího tržního napětí na širší úvěrové podmínky a hlubší strukturální oslabení menších bank, zejména ve vztahu k investičním nemovitostem. Ty se mohou stát pro Spojené státy problémem, který každý vidí, ale nikdo o něm nechce mluvit nahlas.

Za neuvěřitelných 67 % úvěrů na investiční nemovitosti jsou zodpovědné menší banky, které se neprobojovaly mezi 25 největších. Podle Mezinárodního měnového fondu tak mají menší americké banky v tomto sektoru vázané úvěry dosahující 2 bilionů dolarů. Problém je, že COVID změnil fungování světa práce. Zhruba 50 % zaměstnanců už se zpátky do svých kanceláří nikdy naplno nevrátilo a je tu vysoké riziko, že u mnoha nájemních smluv nedojde k jejich prodloužení. Pak ovšem bankám (a zejména těm menším) zůstane spousta nesplácených úvěrů.

Problémy jsou patrné i v Evropě, i když prozatím nejsou tak akutní. I tady vyšší úrokové sazby a nižší dostupnost nemovitostí destabilizují finanční a makroekonomické prostředí. Stáváme se svědky důsledků ukončení politiky záporných sazeb, zejména v zemích, kde jsou nabízeny hypoteční úvěry s proměnlivou sazbou (což je v zásadě většina Evropy). V Řecku stoupá počet návrhů na zabavení zadlužené nemovitosti (zejména poté, co Nejvyšší soud povolil nakupovat a prodávat nemovitosti soukromým investičním fondům ze zahraničí, čímž podpořil spekulace na realitním trhu). Ve Švédsku zažívá trh s rezidenčními nemovitostmi jeden z nejhorších globálních propadů – už v loňském roce klesla hodnota rodinných domů a bytů o 16 %, když se vyšší úrokové sazby promítly do proměnlivých sazeb hypoték.

Tím to ale nekončí. Švédská centrální banka Riksbank očekává, že oproti vrcholu, jehož bylo dosaženo před rokem, dojde celkem k propadu o 20 %. Ve Velké Británii kvůli vyšším sazbám rychle klesá počet schvalovaných hypoték. Podle britské Národního statistického úřadu ONS (Office for National Statistics) vzrostly k prosinci 2022 měsíční náklady na nové hypotéky u průměrného dvojdomku meziročně o 61 %. A rostou dál. Na jednoznačné zhodnocení makroekonomických dopadů je ještě příliš brzy. To potrvá celé měsíce. Jisté však je, že dosavadní vývoj nevěstí nic dobrého a makroekonomické vyhlídky jsou horší než před pouhými pár týdny.

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nový rozpočet: vláda upřednostňuje rychlé škrty, i když si tím může popudit nemalou část veřejnosti a usnadnit tak Babišovi cestu na Hrad
    Poslanecká sněmovna dnes projedná a vzhledem k rozložení sil nejspíše také v prvním čtení schválí základní rámec vládního návrhu rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 280 miliard korun. Fialův kabinet tak v porovnání s návrhem ještě Babišovy vlády našel úspory za 76,6 miliardy korun. Zároveň uplatní dodatečné příjmy, celkově odpovídající 62,2 miliardy, které hodlá ze zhruba třetiny, tedy v částce kolem 21 miliard, využít na letošní mimořádné navýšení důchodů, zvýšení příspěvku v souvislosti s růstem cen energií nebo kompenzace pro podnikatele.
  • Nový růstový motiv chybí, a tak akcie padají. Peníze míří do dluhopisů
    V minulých dnech jsme psali o malé aktivitě akciových trhů, na kterých investoři postrádají nová témata, ale zatím nesahají k prodejům. To se dneškem mění. Hlavní indexy v Evropě jsou výrazně v záporu a ztráty se zvětšují. DAX klesá o 1,5 pct, ale CAC 40 nebo FTSE 100 jsou dole o víc než 2 procenta a IBEX ztrácí dokonce 3 pct. Amerika má stejný směr, ale pokles je mělčí, u hlavních indexů do jednoho procenta. Pražská burza je za dnešek dole o 0,5 pct.
  • Nový salvadorský návrh zákona o bitcoinu nabízí daňové úlevy pro technologické inovace
    Populární crypto-friendly stát, El Salvador, učinil velký krok ke zlepšení hospodářského růstu prostřednictvím technologií. Nedávno zde byl revidován daňový systém, který technologické inovace osvobodil od daní, aby byl podpořen rozvoj země.
  • Nový seriál: Investování do fyzických drahých kovů, část 1.
    Rozložení kapitálu mezi více investičních tříd je jedním z nejzákladnějších investičních pravidel již od dávných let. Tradiční bohatá společenství...
  • Nový specializovaný hardware na těžbu kryptoměn určený běžným uživatelům
    Společnost ASICLine, která se zaměřuje na prodej technologií pro těžbu kryptoměn, představila dva své nové produkty – 5nm těžební hardware FirstLine a PowerBox. Tato těžební zařízení jsou určená běžným koncovým uživatelům, kteří chtějí investovat do těžby kryptoměn, bez ohledu na jejich znalosti a zkušenosti.
  • Nový spořicí účet od Raiffeisenbank nabízí úrok 4,50 %
    Od 17. května 2022 nabízí Raiffeisenbank nový spořicí účet HIT PLUS s úrokovou sazbou 4,50 %. Nabídka platí pro všechny, kteří si spořicí účet založí.
  • Nový stavební zákon by zlepšil dostupnost bydlení, ale také zmírnil politickou polarizaci
    V Česku se staví zdlouhavě, to je známá věc. Z mezinárodně srovnatelných údajů Světové banky plyne, že proces povolování staveb je tu extrémně komplikovaný. Má to své neblahé ekonomické i sociální důsledky. Pomalá výstavba například způsobuje fatální nedostatek nových nemovitostí zejména ve vyhledávaných rezidenčních oblastech, což stupňuje tlak na růst cen bydlení. Ale nejen to.
  • Nový stavební zákon může v důsledku učinit bydlení dostupnějším, zvýšit porodnost či stáhnout náskok Polska a Maďarska ve výstavbě dálnic
    Vláda má dnes schvalovat nový stavební zákon. Návrh je sice kompromisem, k ideálu mu cosi schází, avšak jde o krok vpřed, protože snižuje počet nutných razítek a zkracuje povolovací a stavební proces. Nový stavební zákon by české ekonomice a vlastně celé tuzemské společnosti prospěl jako máloco jiného. Namátkou může v důsledku dokonce i zvýšit porodnost, zlepšit životní prostředí či urychlit výstavbu klíčové infrastruktury.
  • Nový stavební zákon zmírní politickou polarizaci Česka
    V Česku se staví zdlouhavě, to je známá věc. Z mezinárodně srovnatelných údajů Světové banky plyne, že proces povolování staveb je tu extrémně komplikovaný. Má to své neblahé ekonomické i sociální důsledky.
  • Nový strašák českých domácností: obavu z drahoty střídá strach z propouštění a nezaměstnanosti
    České domácnosti se obávají zhoršení své vlastní finanční situace v nadcházející době jako dosud nikdy v historii měření od roku 2003. Jejich obava je hlubší dokonce než během světové finanční krize před třinácti lety a je mnohem hlubší než kdykoli během pandemie. Vyplývá to z říjnových dat k náladě v ekonomice, která dnes zveřejnil ČSÚ (viz graf níže).
  • Nový šéf ECB bude Draghi
    Európsky parlament potvrdil Draghiho ako nového &scaro...
  • Nový šéf Fedu otáča rétoriku
    V utorok sme videli testimóniu nového šéfa Fedu Jeromeho Powella. Podľa jeho prvého prejavu to ale vyzerá tak, že zo známeho jastraba sa stal zástanca aktuálnej politiky Janet Yellen, teda pomalého zvyšovania úrokových sadzieb. Taktiež poznamenal, že nulové úrokové sadby pomohli oživiť pracovný trh, vytvorili milióny pracovných miest a napriek tomu nespôsobili infláciu, ani neohrozili finančné trhy
  • Nový šéf VIG Hagen: Letošek bude rekordní, v CEE porosteme dalšími akvizicemi. PIIGS nás netrápí
    Výhled svého předchůdce Güntera Geyera na rekordní výsledek v historii pojišťova...
  • Nový trolejbus Škody Electric
    Plzeňská Škoda Electric vyvinula a také už vyrobila nový trolejbus Škoda 35 Tr. Je to osmnáctimetrový kloubový vůz fešácké zelené barvy, který už dokonce vyrazil do zkušebního provozu v Plzni. Trolejbus vznikl zejména ve spolupráci s výrobcem karosérie společnosti Iveco. Jde o pokročilou a v poslední době také velice preferovanou generaci trolejbusů. Vozy mohou být průběžně nabíjeny baterií In-Motion Charge přes trolejové vedení umožňující ukládat energii do bateriových akumulátorů ve vozu.
  • Nový týden navazuje dalším růstem, pomáhá Čína
    Hlavní evropské akciové trhy začínají další týden růstově a navazují tak na pozitivní vývoj z posledních dní. Zisky klíčových indexů jsou však o poznání skromnější, když se vejdou do pár desetin procenta. Daří se také dluhopisům na evropské straně, přičemž výnosy v Německu jdou dolů asi o 5 bazických bodů.
  • Nový týden, nová vakcína. Akcie opět reagují růstově
    Zatímco zkraje minulého týdne trhy nadchla zpráva o vysoké účinnosti vakcíny z dílny Biontech/Pfizer, tentokrát je tomu podobě s vakcínou od Moderny. Účinnost preparátu prvně jmenované dvojice byla nad 90 procent, pak přišli Rusové s účinností své vakcíny přes 92 procent a nyní Moderna ještě trochu přihodila, když účinnost na vzorku 30 tis. osob uvádí 94,5 procenta. Čím více výrobců dokáže svůj preparát dodat pro široce dostupné očkování, tím větší šance na rychlé vybudování obranyschopnosti populace. S tím se snižuje potenciál dalších škod napáchaných koronavirem, takže reakce trhů je opět velice pozitivní.
  • Nový týden začal na akciích poklesem, i když Wall Street už mírní ztráty. Zlato a ropa nahoře
    Akciové trhy vstupují do nového týdne poklesem, což znamená druhou ztrátovou seanci za sebou. Nervozitu na trh vzneslo napětí na Blízkém východě po zabití íránského velitele Američany.
  • Nový týden začal pro korunu dalším posílením, euro se po pátku zvedá
    Finanční trhy začátkem týdne nepouští optimismus, což se u měn projevuje růstem ...
  • Nový výhled Goldman Sachs: Pevnější koruna, ne tak silné euro (+ investiční tipy)
    Viditelně slabší eurodolar proti předchozímu výhledu čekají analytici Goldman Sachs v průběhu roku 2013 v nové prognóze vývoje měn. U české koruny jsou nadále přesvědčeni o posílení, na ročním horizontu ji vidí na úrovni 25,65 k euru. Výkonnost komodit strhla výhled pro australský dolar a postoj centrální banky i vlády pro japonský jen. Do hry vstupují stále silnější signály z Fedu, že útlum či konec QE mohou nastat ještě letos.
  • Nový výhled na Fed: ještě dvakrát +25bps a dost
    V USA se pomalu po bankovní mini-krizi usazuje zvířený prach a únorová inflační data jsou venku - čas na to si říct, jak zrevidovat výhled na úrokové sazby Fedu. Předně hned na počátku je třeba si uvědomit, že pokud by o víkendu nezkrachovaly dvě americké banky, tak se dnes o revizi politiky Fedu vůbec nebavíme a trpělivě čekáme na to, až příští středu večer americká centrální banka zvedne sazby o 50 bazických bodů a publikuje velmi jestřábí prognózu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Fintokei
NAGA
CapXmaster
reklama
FTMO férovost