Čtvrtek 28. březen 2024 23:18
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

Akcie Shell za 5 dní o 5 % poklesly, ale stále jsou vysoko nad SMA 200 📈

22.02.2023 15:10  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společnosti Shell (SHEL.UK) se daří, i když se problémy se zimními dodávkami a energetická krize neprojevily. Zemní plyn zaznamenává nebývalé výprodeje a ceny ropy navzdory embargu na pohonné hmoty z Ruska klesly z válečných maxim na vlně obav z globální recese.

Bar chart showing the combined earnings of Big Oil companies. In 2022, they reached $222bn, more than double the year before.

V roce 2022 vzrostl zisk společnosti Shell meziročně o více než 100 % na přibližně 40 miliard dolarů. Ve 4. čtvrtletí 2022 společnost vykázala rekordní čtvrtletní finanční výsledky a celoroční zisk výrazně překonal předchozí rekord z roku 2008. Společnost Shell ve 4. čtvrtletí vyplatila na dividendách 6,3 miliardy USD a plánuje další zpětný odkup akcií v hodnotě 4 miliard USD. Zdroj: BBC

Britská 'windfall tax'

Ve Spojeném království se v souvislosti s plánovaným dubnovým zvýšením cen energií o 40 % stupňuje polemika ohledně zisků "Big Oil". Společnost Shell je ve složité situaci, protože sídlí ve Spojeném království, ale v britských vodách těží relativně malé množství ropy a plynu. V roce 2022 zaplatila na daních ze svých britských aktivit 134 milionů dolarů (110 milionů Kč) (asi 1 % z celkových 13 miliard dolarů, které má společnost v roce 2022 zdanit), ale v roce 2023 očekává až 350% nárůst této částky. Společnosti působící ve Spojeném království již platí 40% daň ze zisků z těžby ropy a zemního plynu. Mohou si ji však snížit odečtením nákladů na odstavení ropných plošin, záloh na budoucí investice a ztrát z předchozích let. Spojené království odhaduje, že v letech 2022 až 2028 přinese vyšší 40% daň z neočekávaných příjmů do rozpočtu přibližně 40 miliard liber, které budou vybrány od všech společností působících v britských vodách. Společnost Shell si však pravděpodobně bude moci odečíst více než 90 % nákladů na nový průzkum a těžbu, čímž se konečná daň sníží.

Obcházení sankcí?

Ve vlně zpráv deníku Guardian se rozhořela kontroverze kolem společnosti Shell, která je obviňována z obcházení sankcí využíváním "mezery" v systému, tj. dovozem ruské ropy a jejích derivátů do Evropy přes Turecko, které se stalo importním centrem Kremlu. Analýza údajů společnosti Kpler provedená skupinou Global Witness ukázala, že společnost Shell od 5. prosince dovezla do Nizozemska více než 600 000 barelů rafinovaných produktů z tureckých rafinerií. Není možné prokázat, zda tyto produkty určitě pocházely z Ruska, ale turecké rafinerie dovážejí z Ruska obrovské množství levné ropy, kterou pak rafinují nebo míchají s ropou z jiných zemí. V roce 2022 Turecko dovezlo z Ruska 143 milionů barelů ropy, což představuje meziroční nárůst o 50 %. Společnost Shell oznámila svůj záměr stáhnout se z obchodu s Ruskem, a to loni v březnu po vypuknutí války na Ukrajině. Mluvčí společnosti Shell popřel zprávy médií o sankcích, společnost se na dodávkách LNG do EU podílela 11 %, což zmírnilo tlak na dodávky způsobený sankcemi vůči Rusku.

RNG - BioLNG

Společnost Shell dokončila akvizici největšího evropského výrobce obnovitelného zemního plynu (RNG), společnosti Nature Energy. Podle společnosti se očekává, že akvizice přinese díky širokému portfoliu zákazníků dvouciferné zisky. Společnost Nature Energy má 14 provozovaných zařízení a v roce 2022 vyrobila přibližně 6,5 milionu MMBtu RNG. Více než třetina z 30 nových projektů společnosti je ve střední až pozdní fázi vývoje v Dánsku, Nizozemsku a Francii a do roku 2030 by mohla dodávat až 9,2 milionu MMBtu ročně.  RNG je biometan, který funguje podobně jako konvenční plyn a může být využíván ve stávající infrastruktuře (také jako BioLNG), přičemž neuvolňuje škodlivý metan do atmosféry, což umožňuje jeho zpracování.Akcie Shell (SHEL.UK), interval D1. Akcie si i přes korekci v posledních dnech vedou v poslední době velmi dobře, a to i přes pokles cen ropy (žlutý graf). Hlavní podporou pro akcie je SMA200 (červená linie), která již 2 roky omezuje prostor pro pokles. Nižší úrovně, které stojí za zmínku, jsou 23,6 a 38,2 Fibonacciho retracementu vzestupné vlny započaté v roce 2020. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie se vzpamatovávají po dobrých makrodatech z USA
    US30 vzrostl o více než 100 bodů z denních minim po zveřejnění spotřebitelského sentimentu Conference Board, který ukázal na růst optimismu mezi spotřebiteli. Index vyskočil o 11,2 bodu na 131,4 bodu a dostal se tak nejvýše od listopadu. Report zastínil proslov guvernéra Fedu Jeroma Powella, který se nesl v neutrálním duchu.
  • Akcie se závěrem týdne zhouply vzhůru, na optimismus je však brzy. Dolar pod tlakem
    Pozitivní nálada se hlavních trhů na závěr týdne drží. Nové zdroje nervozity se neobjevují a dochází tak k zavírání krátkých pozic z průběhu týdne. Později během dne náladě prospělo i prohlášení Donalda Trumpa, který podle Reuters věří v rychlý konec rozepře s Čínou. Trhy naopak příliš nepřihlížejí ke špatným americkým datům. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby jednak v dubnu těsně nenaplnily očekávání, a především došlo k revizi slušného března výrazně k horšímu.
  • Akcie se zbavují ztrát a americká křivka prohlubuje inverzi
    Včerejší zprávy z Fedu byly pro trhy překvapivě málo holubičí, což odnesly akcie. Dnes ale přichází velký obrat a Wall Street už smazala většinu včerejších ztrát. Mezitím vykazuje mírný růst většina Evropy, která ovšem nemusí nahrazovat včerejšek. Otřepat se akciím pomáhá pozitivně se vyvíjející výsledková sezóna.
  • Akcie se zelenají. Meta překvapila, Evropa váhá s plynem a Amerika dodá důležitá data
    Jsou to zejména firemní výsledky, které dnes pomáhají hlavním akciovým trhům výrazně nahoru. Růst DAXu se blíží 2 procentům, futures na americký Nasdaq naznačují ještě větší zisky. Klíčovým jménem, které investorům zlepšilo náladu, je Meta. Její akcie by měly začínat strmým růstem.
  • Akcie se zkoušejí odrazit vzhůru i přes nepříznivé zprávy o vakcíně
    Zatímco během minulých měsíců by řada negativních zpráv byla investory ignorována či odbyta vlažnou reakcí, nervozita po strmém propadu velkých techů zvedá i citlivost na nové nepříznivé informace. K nejistotě, že bubliny na derivátových trzích mohou rychle smést i akcie, se přidávají také obavy týkající se dalšího průběhu ekonomického oživení.
  • Akcie se zvedají, koruně pomohl výhled sazeb
    Na trhu jsou dále smíšené zprávy kolem koronaviru či vakcín, přesto se evropské akciové trhy na rozdíl od asijských rychle zvedají po včerejším poklesu. Stoxx Europe 600 přidává necelé procento, zisky DAXu už se blíží 1,5 pct. Dluhopisy se pomalu vzdávají včera dobytých pozic, přičemž americký 10Y výnos stoupá zhruba o jeden bazický bod a německý zatím minimálně. Eurodolar se zvedl z denních minim a usazuje se u 1,2130. Ropa se snaží držet akcií a roste o 0,4 pct.
  • Akcie se zvedají. Přinese šíření viru další vlnu výprodejů?
    Finanční trhy zuřivými změnami směrů a obrovskými pohyby dál přinášejí investorům vysoké riziko, stejně tak ale mohou ty otrlejší vybízet ke krátkodobému tradingu. Na včerejší masivní zisky Wall Street navazují evropské akcie růstem bezmála o 2 procenta. Vedle toho se ale výnosy amerických dluhopisů posunuly o něco níž a akciové futures na tamní akcie jsou v červeném. Takže krátkodobá nákupní horečka včerejšího střihu se na nás znovu asi nechystá.
  • Akcie se zvedly navzdory novým datům. Zlato dál roste a dolar ztrácí
    Pondělní obchodování na hlavních finančních trzích nakonec nevypadá tak hrozně, jako když Evropa po víkendu otevírala. Akcie se po úvodním propadu začaly zvedat, až se postupně dostaly do plusu a to samé předvádí také Amerika. Najdeme však červené výjimky jako evropské banky nebo americké komunikace a cyklickou spotřebu.
  • Akcie Shell na vzestupu i díky rostoucím cenám ropy. Překoná cena akcie Shell 25 USD?
    Akcie Shell jsou zrovna v období, kdy se jim fundamentálně vcelku daří. A to především díky rychlému růstu ceny ropy. Ten by navíc mohl v blízké době pokračovat zejména kvůli eskalaci konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ukážeme si, jak je na tom aktuálně trh s ropou a jaký by mohl být další vývoj ceny akcie Shell. Nebude chybět fundamentální analýza nejnovějších hospodářských výsledků, ani technická analýza cenového grafu a aktuální novinky ohledně Shell.
  • Akcie Shell: Pomůžou společnosti investice do alternativní energie?
    V dnešním článku se zaměříme na akcie Shell. Ropný průmysl dlouhodobě skomírá díky relativně levné ropě. Společnost je do jisté míry na cenách ropy závislá. Zřejmě i z tohoto důvodu se rozhodla zaměřit i na obnovitelné zdroje energie.
  • Akcie Shopify klesají před otevřením trhu navzdory lepším výsledkům za Q4
    Shopify (SHOP.US) před otevřením trhu klesá o více jak 5 % navzdory faktu, že kanadský e-commerce gigant reportoval lepší než očekávané výsledky za Q4. Na horším sentimentu se podepsal slabší výhled na celý fiskální rok 2022.
  • Akcie Shopify padají o 16 % přes dobré kvartální výsledky
    Akcie Shopify (SHOP.US) ve čtvrtek klesají o 16,0 % poté, co slabé finanční výhledy za 1. čtvrtletí zastínily lepší než očekávané výsledky za 4. čtvrtletí.
  • Akcie Shopify se propadají o 16 % kvůli zprávám o propuštění
    Akcie Shopify (SHOP.US) spadly během dnešní seance o více než 16 % poté, co kanadská společnost podnikající v e-commerce plánuje propustit přibližně 10 % svých zaměstnanců (jedná se asi o 1000 osob).
  • Akcie si berou oddechový čas, AUD, NZD, Zlato, ropa, JPY jsou nyní v kurzu; denní přehled událostí
    Americkým akciovým indexům včera došel dech a zahájily pokles. O horší náladu mezi investory se pos...
  • Akcie si dopřávají oddech, než se znovu přihlásí staré problémy
    Už včera v americkém obchodování se akcie dokázaly zvednout a trochu korigovat ztráty z posledních dní. Evropa dnes navazuje a hlavní zdejší indexy se zotavují asi o procento. Co zřejmě pomáhá, je naděje na měnovou pomoc ekonomice v Číně. Tamní centrální banka po dílčím uvolnění povinných minimálních rezerv přislíbila pokračovat v podpoře. Dále pak svou roli podle nás hrají očekávání před důležitými firemními výsledky. Samotná výsledková sezóna stále vyznívá příznivě, co se týče počtu firem formálně překonávajících odhady. Tentokrát nás čekají velké techy jako Alphabet a Microsoft, které mají potenciál v případě dobrých čísel investory uklidnit.
  • Akcie si držia zisky, CHF je pod tlakom.
    Akcie si dnes svoje zisky z posledných dní držia. Na trhoch pokračuje mierny optimizmus, ktorý vyplýva z 1) holubičích vyjadrení viacerých členov FEDu; 2) americko-čínskych rozhovorov o obchodných vzťahoch, ktoré by mohli priniesť zmiernenie napätia. Trhom sa podarilo vyhrabať z červených čísel, do ktorých sa dostali v nočných hodinách po nečakane rýchlom spomalení čínskej inflácie, ktoré je ďalším náznakom spomaľovania čínskej ekonomiky.
  • Akcie si pondělní zisky drží, překvapivě vysoko zůstávají dluhopisové výnosy
    Evropské indexy dnes navazují na včerejší růst a navzdory slabšímu začátku úterní seance se opět vrací do zelených čís...
  • Akcie si před víkendem hlídají své pozice, CAD silnější díky překvapivě dobrým datům
    Páteční seance zatím vypadá velmi klidně. Obchodování na evropských burzách probíhá na výrazně podprůměrných objemech a většina evropských indexů si jen v rámci intradenního šumu drží své včerejší pozice. Nejvíce se z evropských indexů daří britskému FTSE100, který ale roste především kvůli slabší libře, kterou dostaly pod tlak výsledky britského PMI.
  • Akcie si užívají závěr týdne. Rýsující se dohody a Fed nastartovaly zájem o riziko
    Konec týdne je výrazně pozitivní pro akcie nebo ropu, poté co nové zprávy rozproudily poptávku po riziku. Naděje na obchodní dohodu mezi USA a Čínou, brexitovou smlouvu mezi Británií a EU a oznámené nákupy amerických dluhopisů táhnou evropské akcie zhruba o 2,2 procenta do plusu, zatímco americké indexy stoupají o 1,7 pct. Ropa si dnes připisuje 2,3 procenta i s přispěním zprávy o útoku na tanker v Rudém moři.
  • Akcie si vybírají přestávku před americkými daty
    K pozitivním zprávám z posledních dní se přidávají spekulace o tom, že ECB nebude prodlužovat bankám zákaz výplaty dividend dál za konec letošního roku. To by mělo být vodou na mlýn bankovním akciím, které se už tak dostaly do hledáčku investorů sázejících na lepší vyhlídky ekonomického růstu. Dopoledne to však příliš nefunguje. Bankovní sektor klesá a akcie celkově poztrácely úvodní zisky. Nyní se Stoxx Europe 600 nachází 0,2 pod včerejším závěrem. Spíše než další růst tedy na trzích převládla konsolidace.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster