Pátek 29. březen 2024 07:47
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

Invesco: Investiční pojištění – bude třeba v roce 2023 změnit staré zvyky?

06.01.2023 17:29  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace bude pravděpodobně přetrvávat i v roce 2023 a donutí mnoho pojistitelů diverzifikovat svá aktiva ve snaze chránit se před jejími bezprostředními i dlouhodobými dopady. Tlak regulačních orgánů na odvětví pojišťoven bude také sílit, což přinese nové požadavky týkající se například řízení rizik, udržitelnosti a uspokojování zájmů klientů. Tváří v tvář těmto výzvám si pojistitelé musí uvědomit, že investiční strategie, které se mohly v minulosti ukázat jako účinné, se v budoucnu nemusí ukázat jako tak účinné.

Ve 30. letech 20. století, v době velké hospodářské krize, stál John Maynard Keynes v čele revoluce v ekonomickém myšlení. Zpochybnil zavedené principy neoklasické ekonomie, a nakonec změnil přístup k měnové a fiskální politice.

Když popisoval proces získávání uznání pro své převratné teorie, Keynes jednou poznamenal, že obtížnost nespočívá ani tak v rozvíjení nových myšlenek, jako spíše v úniku od těch starých. Dnes, kdy pojišťovny čelí téměř nepřetržitému toku nových výzev, by si měly tento postřeh zapamatovat.

Rok 2022 byl determinovaný inflací, která bude hrát významnou roli i v roce 2023, a v příštím roce vstoupí v platnost také různé regulační iniciativy. Jak vysvětluje tento článek, tato a další dynamika by mohla pojistitele donutit přehodnotit dlouho zažité investiční zvyklosti,“ říká Charles Moussier, vedoucí klientských řešení pro oblast EMEA ve společnosti Invesco.

Inflace, budoucnost a snaha o překonání výkonnosti

Rekordní úroveň inflace, které jsme byli svědky v roce 2022, byla pro pojistitele obzvláště těžkou zkouškou. Toto odvětví je totiž neobvykle zranitelné při ohrožení kupní síly. Je to proto, že inflace může ovlivnit obě strany rozvahy pojistitele. Někdy může způsobit dvojí úder, a to pokles hodnoty aktiv a současný nárůst hodnoty závazků.

Do budoucna bude vývoj inflace nadále určovat měnovou politiku. Ta zase bude určovat povahu a rychlost oživení. Centrální banky budou pokračovat v utahování měnové politiky, pokud inflace přetrvá, ale pokud se inflace v nadcházejících měsících zmírní, může dojít k přestávce,“ poukazuje na vliv inflace Charles Moussier z Invesca.

Investiční výhled společnosti Invesco na rok 2023 upřednostňuje jako základní scénář druhou variantu. Vysvětluje, že se v současné době nacházíme ve fázi kontrakce hospodářského cyklu, kdy je růst pod trendem a zpomaluje, a že oživení – za předpokladu, že inflace nezůstane vysoká – se začne projevovat později v průběhu roku.

Oživení by mělo přinést zrychlení růstu, i když stále pod trendem. Vzhledem k tomu, že ceny aktiv jsou samy o sobě cyklické, mělo by to také vést k tomu, že riziková aktiva budou mít v průběhu času lepší výkonnost.

Nevyhnutelnou otázkou pro investory všech typů je tedy, jaká aktiva budou s největší pravděpodobností dosahovat lepších výsledků, až se nový hospodářský cyklus rozběhne. Pro pojistitele však bude tento rozměr pravděpodobně jen jedou z kapitol celého příběhu, neboť rok 2023 bude rovněž kritickým rokem z hlediska regulatorní reformy.

Měnící se regulační prostředí

Dlouho očekávané změny požadavků Solvency II by mohly být v Evropské unii i ve Spojeném království dokončeny v roce 2023. Stejně jako inflace budou mít tyto revize a zpřesnění pravděpodobně dopad na investiční myšlení pojistitelů.

Vzhledem ke značně rozdílným názorům na optimální směr vývoje existuje možnost, že jednání v EU narazí na překážku. Přesto lze rozumně předpokládat, že návrhy týkající se vymáhání a řešení pojistných událostí budou připraveny do poloviny roku.

Ve Spojeném království mezitím ministerstvo financí již zveřejnilo balíček doporučení. Patří mezi ně snížení rizikové marže o 65 % pro životní pojišťovny a o 30 % pro neživotní pojišťovny, jakož i rozšíření kritérií pro aktiva a pasiva pro odpovídající úpravu – což by umožnilo investovat do širšího spektra aktiv.

Regulační orgány jsou rovněž připraveny zachovat – a dokonce zintenzivnit kladení důrazu na udržitelnost v roce 2023. Například European Insurance and Occupational Pensions Authority – evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění v EU i britský Prudential Regulation Authority budou nadále kontrolovat, jak se posouvá začleňování klimatických rizik.

V souvislosti s tím byl EIOPĚ udělen mandát k prošetření "greenwashingu" v pojišťovnictví – zejména s ohledem na dodržování nařízení o zveřejňování informací o udržitelném financování, taxonomii EU a preferencích udržitelnosti podle směrnice o distribuci pojištění.

Pod drobnohledem zůstane i ochrana spotřebitele. V červenci má vstoupit v platnost zásada britského úřadu Financial Conduct Authority o povinnosti spotřebitele, která bude všechny poskytovatele finančních služeb zavazovat k tomu, aby jednali v nejlepším zájmu svých klientů, zatímco EIOPA pravděpodobně začne uplatňovat novou metodiku pro měření hodnoty za peníze u produktů vázaných na podílové listy.

Výhody diverzifikace

V současné době je těžké předpovídat s naprostou jistotou. Možná jsme ještě nezažili to nejhorší na trzích, jak připouští náš investiční výhled na rok 2023. Přesto se zdá být rozumné dospět k několika závěrům o dalším vývoji,“ říká Charles Moussier.

Nejdůležitějším z nich je asi to, že "obvyklý postup" pravděpodobně nebude ideálním vodítkem pro investiční rozhodování pojistitelů. Staré zvyky se sice těžko opouští, jak naznačil Keynes, ale ve skutečnosti se jen zřídka hodí pro situace, které se vyznačují radikálními změnami a výkyvy.

Dalším klíčovým závěrem – který úzce souvisí s výše uvedeným – je, že často citované pořekadlo o tom, že není vhodné dávat všechna vejce do jednoho košíku, se stalo obzvláště výstižným. Pojišťovny, které se v nejistých dobách spoléhají na konvenční aktiva s pevným výnosem, si musí uvědomit pravděpodobné výhody diverzifikace.

Zmatky způsobené inflací nás budou ještě nějakou dobu provázet, a to i v těch nejoptimističtějších prognózách. To znamená, že zajištění proti inflaci bude mít pravděpodobně místo v dobře sestaveném, prozíravém portfoliu s různými aktivy,“ dodává Charles Moussier.

V oblasti dluhů existuje několik potenciálně atraktivních možností, včetně seniorních zajištěných úvěrů a dluhů bez ratingu. Zvýšená expozice vůči alternativním investicím s přímou vazbou na inflaci – například nemovitostem, infrastruktuře a komoditám – by také mohla pomoci poskytnout ochranu a generovat solidní výnosy.

A co je důležité, tento druh diverzifikace může být také považován za zásadní pro splnění rostoucích regulačních požadavků. Je to proto, že konvenční strategie by se mohly ukázat jako nedostatečné při řízení rizik spojených s rychle se vyvíjejícím ekonomickým prostředím – což by mohlo vést k nedostatkům při zajišťování udržitelnosti, uspokojování zájmů klientů a poskytování hodnoty za peníze.

Závěr: flexibilita a perspektiva

Diverzifikace v žádném případě není lék na všechny neduhy. Pro mnoho pojistitelů by však mohla představovat přesvědčivý protiklad ke strategiím, které v podstatě dělají stále totéž.

Takový přístup ignoruje nepříjemnou pravdu, že to, co dobře fungovalo v minulosti, nemusí tak dobře fungovat v budoucnosti. Přehlíží také skutečnost, že pojistitelé, stejně jako všichni investoři, musí reagovat na to, co se děje kolem nich.

Keynes k tomu měl také co říci: "Když se mé informace změní," řekl, "změním své závěry." To je pravda. V souladu s jeho étosem je nyní čas být flexibilní a myslet dopředu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Invesco: Evropské akcie – Rozplétání tržní skepse
    Trhy se v současné době potýkají se spoustou dalších změn, například s vysokou inflací a rostoucími úrokovými sazbami – a s jejich potenciálními důsledky pro ekonomiku a korporátní zisky. Lepší pochopení toho, co v současné době trhy promítají do cen, lze využít při vyhledávání příležitostí, které se na trhu objevují. Nyní začínáme pozorovat zisková varování u ekonomicky citlivějších společností, a to v důsledku kombinace slabší než očekávané koncové poptávky a vyšších nákladů.
  • Invesco: Evropský trh s ETFky je nastartovaný na odpovědné investování
    Evropský trh s ETFky potřeboval jen něco málo přes 20 let, aby nashromáždil aktiva v hodnotě 1,2 bilionu liber v přibližně 2 000 fondech. Avšak jejich využívání asset manažery, finančními poradci a mladší generací soukromých investorů začalo nabírat na síle až v posledních několika letech. Investoři stále častěji zařazují ETF do svých portfolií, ať už kvůli diverzifikaci, přístupu k novým příležitostem nebo jednoduše kvůli snížení nákladů. Celá portfolia jsou nyní sestavována z ETF. Přesto vše nasvědčuje tomu, že se nacházíme v počátečních fázích růstu, přičemž průzkumy zdůrazňují nedostatečné porozumění jako důvod, proč mnoho investorů v současné době ETF nedrží.
  • Invesco: Farmářský model pro pojišťovny – fixně úročené portfolio „buy and maintain“
    Současné podmínky považujeme za příznivé pro akumulaci výnosů investičního stupně, zejména kratších splatností, tedy v kapitálově efektivní části výnosové křivky.
  • Invesco: Fixed income výhled na rok 2024
    V posledních několika letech byly dluhopisy všechno, jen ne nudné. Prostředí nízkých úrokových sazeb, jaké dominovalo světu po globální finanční krizi, se obrátilo naruby. Nejprve pandemie, pak narušení dodavatelských řetězců, a nakonec vypuknutí války na Ukrajině. Každý z těchto faktorů se přičinil o vznik tak vysoké inflace, jakou celá generace nespatřila, následované cyklem agresivního zvyšování úrokových sazeb ze strany téměř všech významných centrálních bank.
  • Invesco: Globální alokace aktiv pro rok 2024
    Vzhledem k našemu názoru, že rok 2024 přinese mnohem nižší úrokové sazby, očekáváme lepší výnosy u aktiv s pevným výnosem a také to, že rizikovější aktiva budou těžit z nižších sazeb a dalších vyhlídek na růst. Celkově předpokládáme nejlepší výnosy od roku 2019 i u dalších aktiv. V důsledku toho snižujeme v rámci naší modelové alokace aktiv hotovost na nulu, zatímco zvyšujeme váhu u investičního stupně, vysokého výnosu (rizikových aktiv), bankovních úvěrů a REITS (vše nadváha) a akcií (stále podváha). Preferujeme aktiva evropských a rozvíjejících se trhů (EM).
  • Invesco: Globální trhy – co sledovat v listopadu?
    Ekonomika eurozóny vykazuje známky dalšího oslabování a Čína oznámila data, která odhalila složitou cestu k hospodářskému oživení.
  • Invesco: ChatGPT, umělá inteligence a Metaverzum
    ChatGPT, umělá inteligence a Metaverzum "Pokud chceme vytvořit trojrozměrný internet, pak je bezpodmínečně nutné, aby lidé, kteří se na něm podílejí, také vytvářeli obsah –⁠ a jediná naděje, že se nám to podaří, je, že nám pomůže umělá inteligence." - Rev Lebaredian, viceprezident pro technologie Omniverse a simulace ve společnosti NVIDIA.
  • Invesco: Inflace a znovuotevření Číny pomohou trhům v roce králíka
    V Číně začal nový lunární rok a je to rok králíka. V roce tygra byly trhy „zničeny“, takže doufám, že tento rok přinese na finanční trhy jinou energii.
  • Invesco: Investice do vodíku
    Vodík bude hrát zásadní roli při přechodu na nízkoemisní hospodářství. Ačkoli se předpokládá, že větrné a solární energie budou v nadcházejících letech pokrývat většinu světové poptávky po elektřině, elektrifikace není vždy možná nebo není nejúčinnějším zdrojem energie. Vodík – a zejména zelený vodík – může být nejlepším řešením pro dekarbonizaci těžkých průmyslových odvětví, jako je lodní doprava a letectví, a také může poskytovat čistší zdroj tepla. Vodík je sice ve srovnání s jinými technologiemi čisté energie v raném stádiu vývoje, ale vzhledem k tomu, že již byly vyčleněny značné investice, mohl by zaznamenat jeden z nejsilnějších růstů.
  • Invesco: Investiční alternativy pod drobnohledem
    Lidé se často ptají na názor na alternativní aktiva, tedy nelikvidní aktiva, která jsou obvykle mimo dosah průměrného investora. Příkladem mohou být nemovitosti, private equity a mnoho strategií hedgeových fondů (distressed assets, merger arbitrage atd.). Do této kategorie mohou spadat i komodity vzhledem k obtížnosti jejich dodávání a skladování.
  • Invesco: Investiční trendy u burzovně obchodovatelných fondů
    Burzovně obchodované fondy neboli ETF se začínají čím dál víc prosazovat i v evropském regionu. Celková globální hodnota ETF od všech emitentů se přitom od roku 2018 do loňska téměř zdvojnásobila. Začátek roku 2022 přitom naznačuje, že zájem o ETF bude pokračovat.
  • Invesco: Investiční výhled na rok 2024 v oblasti nemovitostí
    Existuje citát běžně připisovaný Marku Twainovi, který říká: "Kdykoli se ocitnete na straně většiny, je čas se zastavit a zamyslet". Je to dobrá rada obecně – ale možná obzvlášť důležitá pro aktivní investory, kteří hledají nekonsenzuální příležitosti.
  • Invesco Investment Outlook 2022: Normálnější růst i inflace, vyšší volatilita v roce plném změn
    Po dvou letech mimořádných kroků fiskální a měnové politiky, které vyvolala pandemie, očekávají investiční stratégové společnosti Invesco, že rok 2022 bude rokem změn. Politiky a ekonomiky se budou přibližovat normálnějšímu stavu. Uprostřed pokračujících narušení dodavatelského řetězce a nárůstu poptávky se výhled na rok 2022 soustředí také na otázku inflace a na to, jak na ni mohou trhy a tvůrci politik reagovat.
  • Invesco: Investování může být šetrné vůči životnímu prostředí
    Nedávné trendy na cestě k nulovým emisím nejsou povzbudivé. Stručně řečeno, pokud chceme dosáhnout čisté nulové emise CO2, musí se intenzita hospodářské činnosti dramaticky snížit – mnohem více než v posledních desetiletích. Válka na Ukrajině navíc vyvolala otázky týkající se energetické bezpečnosti. Rovněž přiměla země, aby přenastavily svůj energetický mix.
  • Invesco: Loučení se zvyšováním sazeb Fedu
    V souvislosti s americkým Federálním rezervním systémem (Fed) prožívám vlnu emocí. Za námi je dlouhý a vyčerpávající cyklus zvyšování sazeb. Zatím jsme měli jen jedno větší finanční zranění – regionální bankovní minikrizi – ale víme, že čím déle cyklus zvyšování sazeb trvá, tím větší je šance na další „nehody“ a „zranění“. A vzhledem k opožděným účinkům měnové politiky může ke zraněním dojít i po skončení zvyšování sazeb. Stručně řečeno, už nějakou dobu čekám, kdy Fed ukončí cyklus zvyšování sazeb, takže bych posledních několik měsíců označila za dlouhé loučení.
  • Invesco: Měsíční přehled vývoje na trzích za červen 2023
    Červen byl pro globální akciové trhy převážně pozitivním měsícem, protože ve všech hlavních regionech se trhy odrazily od květnových ztrát. Inflace v Evropě a USA se zmírňuje, přičemž v USA bylo po posledním zasedání Federálního rezervního systému pozastaveno zvyšování úrokových sazeb. Evropská centrální banka a Bank of England budou ve zvyšování sazeb prozatím pokračovat. V Číně přetrvávají obavy kolem post-covidové ekonomiky, ale nezabránily jejím ziskům. Dařilo se i Austrálii, Japonsku a Indii. Trhy s pevným výnosem zůstaly pod tlakem kvůli dalšímu zvyšování úrokových sazeb ze strany některých centrálních bank.
  • Invesco: Měsíční zpráva o výkonnosti zlata
    Zlato v únoru přidalo 0,2 % a zakončilo měsíc na hodnotě 2 044 dolarů. K nárůstu ceny došlo navzdory tomu, že se očekávání trhu ohledně termínu prvního snížení úrokových sazeb ze strany Fedu zpozdila – nyní se očekává, že to bude ve 3. čtvrtletí 2024. V průběhu měsíce se směr ceny zlata řídil tradičními makro faktory, ale na konci měsíce si zlato dokázalo připsat zisk, protože jádrová inflace dopadla podle očekávání.
  • Invesco: Měsíční zpráva o zlatě
    Cena zlata si v říjnu přidala 7,3 %. Výkonnost zlata byla o to působivější, že výnos amerického desetiletého dluhopisu v průběhu měsíce překročil 5 % a dolar se obchodoval na vyšší úrovni.
  • Invesco: Metaverzum aneb další proměny internetu
    Nic nezměnilo naše životy v posledních dvou desetiletích tolik jako internet. Nyní však samotný internet čeká jedna z jeho dosud největších proměn: metaverzum. Všeobecně se považuje za další přelom internetu a očekává se, že předznamená vznik jednotného a trvalého prostředí, které uživatelům poskytne přístup k zážitkům ve virtuální realitě (VR) a rozšířené realitě (AR). Jinými slovy, 2D internet, který známe dnes, se jednoho dne může vyvinout v pohlcující 3D online svět.
  • Invesco: Mohou prezidentské volby v USA v roce 2024 ovlivnit výkonnost trhu?
    „V době, kdy se v USA rozbíhají prezidentské volby 2024, se lidé často ptají, co může republikánský nebo demokratický prezident znamenat pro finanční trhy. Naše odpověď zní, že v USA se trhy o volby nezajímají. V celé historii USA nemělo to, kdo je prezidentem a která strana je u moci, vliv na výkonnost trhů, ekonomiky nebo vlády,“ říká Brian Levitt, stratég pro globální trhy, Invesco Ltd.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader