Pátek 19. duben 2024 20:13
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
FTMO férovost

Invesco: Inflace a znovuotevření Číny pomohou trhům v roce králíka

02.02.2023 11:38  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V Číně začal nový lunární rok a je to rok králíka. V roce tygra byly trhy „zničeny“, takže doufám, že tento rok přinese na finanční trhy jinou energii.

Podle čínské tradice je králík "velmi jemné a chytré zvíře. Není sice nejsilnějším z dvanácti zvířat, ale svým šarmem a rychlostí přitahuje dobré vlastnosti, jako jsou peníze, partnerství a úspěch". Očekává se obecně, že letošní rok "bude pravděpodobně klidný a mírný a přinese energii, která pomůže těm, kteří hledají vyrovnanější život.“ 

Mohla by se mírnost králíka promítnout do mírných zisků na trzích? Mohla by být chytrost králíka znamením, že aktivní správa může investorům pomoci v orientaci v tomto roce? To ukáže čas.

Inflace v Evropě a ve Spojeném království je vysoká, ale zmírňuje se

Jednou z oblastí, kde doufám, že dojde k většímu uklidnění, je inflace, která se nyní v eurozóně a ve Spojeném království nadále snižuje. Inflace v eurozóně se v prosinci meziročně snížila na 9,2 % po listopadové hodnotě 10,1 % a říjnovém maximu 10,6 %. Podobně inflace ve Spojeném království za prosinec meziročně vzrostla o 10,5 %, což je méně než listopadových 10,7 % a říjnové maximum 11 %, kdy prudce vzrostly účty za energie pro domácnosti.

Samozřejmě nemůžeme přehlédnout, že tato čísla jsou stále velmi vysoká, a tak není jasné, zda budou dostatečně uspokojivá, aby příslušné centrální banky brzy stiskly tlačítko "pauza".

Federální rezervní systém omezuje řeči o snižování sazeb

Stejnou otázku si klade i americký Federální rezervní systém. V poslední době se "Fedspeak" nese v jestřábím tónu.

Předseda newyorského Fedu John Williams uvedl, že "přeřazování rychlostních stupňů přísnější měnové politiky" "má žádoucí účinky", ale že očekává možná víc zvýšení sazeb, než  trh předpokládá: "máme před sebou ještě dlouhou cestu", než základní úroková sazba Fedu dosáhne "úrovně, která je podle mého názoru dostatečně restriktivní k dosažení našich cílů ".

Místopředsedkyně Fedu Lael Brainardová se pokusila zchladit názor, že Fed brzy začne snižovat sazby: "Politika bude muset být po nějakou dobu dostatečně restriktivní, aby se zajistil trvalý návrat inflace na 2% úroveň.“

Osobně si myslím, že druhá možnost je pravděpodobnější než první a že Fed stiskne tlačítko pauza už letos na jaře. Zároveň se však domnívám, že je nepravděpodobné, že by letos snížil sazby, pokud se stav ekonomiky nezhorší mnohem více, než se očekávalo. Pokud jde o druhou možnost, už se šušká, že se Fed pravděpodobně připravuje na rozhodnutí, jak má vypadat inflace a další údaje, pro stisknutí tlačítka pauza.

Otevření Číny má zásadní význam pro hospodářský růst Asie

Zatímco inflace a politika centrálních bank jsou rozhodujícími faktory, které budou v letošním roce určovat hospodářský růst hlavních vyspělých zásadních ekonomik, domnívám se, že rozhodujícím faktorem pro hospodářský růst Asie bude znovuotevření Číny. S potěšením jsem zaznamenala, že náměstkyně výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Gita Gopinathová potvrdila náš názor, že v Číně by od druhého čtvrtletí mohlo dojít k prudkému oživení hospodářského růstu.

Je zajímavé, že mnozí očekávají, že Čína bude v letošním roce rozhodujícím faktorem nejen pro růst v Asii, ale i pro globální hospodářský růst. Kristalina Georgievová, výkonná ředitelka MMF, uvedla, že úspěšné obnovení čínské ekonomiky "je velmi pravděpodobně nejdůležitějším faktorem pro globální růst v roce 2023. Má to obrovský význam."

Povzbudily mě také komentáře čínského vicepremiéra Liu He na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Ve své výzvě investorům řekl vše podstatné: "Čínská realita ukazuje, že otevření se světu je nutností, nikoliv účelovostí. Musíme se otevřít šířeji a zajistit, aby to fungovalo lépe." Kromě toho přítomné ujistil, že "podnikatelé, včetně zahraničních investorů, budou hrát rozhodující roli, protože jsou klíčovými prvky tvorby společenského bohatství". Někteří mohou být skeptičtí k tomu, že regulační politika v tomto roce splní tato očekávání, ale domnívám se, že zmírnění lockdownů a omezení souvisejících s COVID-19 je velmi přesvědčivé.

Rychlý jako králík?

Králíci jsou jemní a chytří, ale rychlí. Rychlost bude letos důležitá, protože doufám, že se rychle stanou dvě klíčové věci:

1. Chtěla bych, aby se centrální banky rychle spokojily s tím, jak moc zkrotily poptávku a kontrolovaly inflaci, a ukončily cyklus zpřísňování dříve, než utlumí poptávku natolik, že to ekonomiku poškodí.

2. Chtěla bych, aby v Číně rychle klesl počet případů nákazy COVIDem, který tedy pravděpodobně vzroste v důsledku cestování během oslav čínského Nového roku, a uvolnila se tak cesta k silnějšímu hospodářskému růstu.

Výhled do budoucna: Výsledková sezóna a inflace v USA

Dostáváme se hlouběji do výsledkové sezóny, což znamená, že pravděpodobně uslyšíme nějaké neuspokojivé výsledky a dostaneme nějaké pokyny k omezení. To se dá očekávat a neměli bychom se nechat vyděsit volatilitou, kterou to pravděpodobně vyvolá. Je to nešťastný, ale nepřekvapivý vedlejší produkt zpřísňování centrální banky - stejně jako všechny nedávné titulky o propouštění - a je to to, co chce Fed vidět v rámci svého úsilí o ochlazení poptávky.

Například jeden z amerických stavitelů domů nedávno oznámil výrazný nárůst počtu zrušených zakázek ve čtvrtém čtvrtletí, některé velké firmy z oblasti finančních služeb zaznamenávají nárůst úvěrových ztrát. Není však právě toto ochlazování ekonomik tím, co centrální banky chtějí vidět? Musíme to brát tak, že jsme o krok blíže k pozastavení kroků centrálních bank a nakonec k hospodářskému oživení.

Kristina Hooper, vedoucí stratéžka pro globální trhy, Invesco Ltd.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Invesco: ETFka, která si rozumí s ESG
    Silná poptávka po pasivních investicích do ESG vedla v uplynulém desetiletí k zavedení více než 500 typů ETF zaměřených na ESG. V současné době je v ETF, které jejich emitenti klasifikují jako ESG, investováno více než 310 miliard dolarů aktiv. Jak ale při takovém množství fondů, které jsou nyní v Evropě k dispozici, mohou investoři najít ty, které jim nejvíce vyhovují? V tomto článku prozkoumáme a pomůžeme definovat širokou škálu přístupů ESG, včetně toho, co je jejich cílem…a co jejich cílem není.
  • Invesco: EU a Velká Británie se rozcházejí v regulaci umělé inteligence
    Evropští politici se předhánějí v tom, aby se vypořádali s novými příležitostmi a riziky, které přináší umělá inteligence (Al), a aby zavedli regulaci, která by podporovala vývoj a využívání Al a zároveň chránila před přirozenými riziky. EU a Spojené království zaujímají rozdílné přístupy, přičemž EU navrhuje právní předpisy a Spojené království zaujímá nelegislativní přístup.
  • Invesco: Evropské akcie – Rozplétání tržní skepse
    Trhy se v současné době potýkají se spoustou dalších změn, například s vysokou inflací a rostoucími úrokovými sazbami – a s jejich potenciálními důsledky pro ekonomiku a korporátní zisky. Lepší pochopení toho, co v současné době trhy promítají do cen, lze využít při vyhledávání příležitostí, které se na trhu objevují. Nyní začínáme pozorovat zisková varování u ekonomicky citlivějších společností, a to v důsledku kombinace slabší než očekávané koncové poptávky a vyšších nákladů.
  • Invesco: Evropský trh s ETFky je nastartovaný na odpovědné investování
    Evropský trh s ETFky potřeboval jen něco málo přes 20 let, aby nashromáždil aktiva v hodnotě 1,2 bilionu liber v přibližně 2 000 fondech. Avšak jejich využívání asset manažery, finančními poradci a mladší generací soukromých investorů začalo nabírat na síle až v posledních několika letech. Investoři stále častěji zařazují ETF do svých portfolií, ať už kvůli diverzifikaci, přístupu k novým příležitostem nebo jednoduše kvůli snížení nákladů. Celá portfolia jsou nyní sestavována z ETF. Přesto vše nasvědčuje tomu, že se nacházíme v počátečních fázích růstu, přičemž průzkumy zdůrazňují nedostatečné porozumění jako důvod, proč mnoho investorů v současné době ETF nedrží.
  • Invesco: Farmářský model pro pojišťovny – fixně úročené portfolio „buy and maintain“
    Současné podmínky považujeme za příznivé pro akumulaci výnosů investičního stupně, zejména kratších splatností, tedy v kapitálově efektivní části výnosové křivky.
  • Invesco: Fixed income výhled na rok 2024
    V posledních několika letech byly dluhopisy všechno, jen ne nudné. Prostředí nízkých úrokových sazeb, jaké dominovalo světu po globální finanční krizi, se obrátilo naruby. Nejprve pandemie, pak narušení dodavatelských řetězců, a nakonec vypuknutí války na Ukrajině. Každý z těchto faktorů se přičinil o vznik tak vysoké inflace, jakou celá generace nespatřila, následované cyklem agresivního zvyšování úrokových sazeb ze strany téměř všech významných centrálních bank.
  • Invesco: Globální alokace aktiv pro rok 2024
    Vzhledem k našemu názoru, že rok 2024 přinese mnohem nižší úrokové sazby, očekáváme lepší výnosy u aktiv s pevným výnosem a také to, že rizikovější aktiva budou těžit z nižších sazeb a dalších vyhlídek na růst. Celkově předpokládáme nejlepší výnosy od roku 2019 i u dalších aktiv. V důsledku toho snižujeme v rámci naší modelové alokace aktiv hotovost na nulu, zatímco zvyšujeme váhu u investičního stupně, vysokého výnosu (rizikových aktiv), bankovních úvěrů a REITS (vše nadváha) a akcií (stále podváha). Preferujeme aktiva evropských a rozvíjejících se trhů (EM).
  • Invesco: Globální trhy – co sledovat v listopadu?
    Ekonomika eurozóny vykazuje známky dalšího oslabování a Čína oznámila data, která odhalila složitou cestu k hospodářskému oživení.
  • Invesco: Chaotické první čtvrtletí na světových trzích je charakterizováno malými vítězstvími
    Na trzích panovaly v prvním čtvrtletí výkyvy, protože se množila různá prohlášení centrálních bank a způsobovala zmatek. Některá „malá vítězství“ bylo proto možná snadné přehlédnout. Jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu za březen přinesl úlevu – a získal důvěru od předsedy Federálního rezervního systému Jaye Powella.
  • Invesco: ChatGPT, umělá inteligence a Metaverzum
    ChatGPT, umělá inteligence a Metaverzum "Pokud chceme vytvořit trojrozměrný internet, pak je bezpodmínečně nutné, aby lidé, kteří se na něm podílejí, také vytvářeli obsah –⁠ a jediná naděje, že se nám to podaří, je, že nám pomůže umělá inteligence." - Rev Lebaredian, viceprezident pro technologie Omniverse a simulace ve společnosti NVIDIA.
  • Invesco: Investice do vodíku
    Vodík bude hrát zásadní roli při přechodu na nízkoemisní hospodářství. Ačkoli se předpokládá, že větrné a solární energie budou v nadcházejících letech pokrývat většinu světové poptávky po elektřině, elektrifikace není vždy možná nebo není nejúčinnějším zdrojem energie. Vodík – a zejména zelený vodík – může být nejlepším řešením pro dekarbonizaci těžkých průmyslových odvětví, jako je lodní doprava a letectví, a také může poskytovat čistší zdroj tepla. Vodík je sice ve srovnání s jinými technologiemi čisté energie v raném stádiu vývoje, ale vzhledem k tomu, že již byly vyčleněny značné investice, mohl by zaznamenat jeden z nejsilnějších růstů.
  • Invesco: Investiční alternativy pod drobnohledem
    Lidé se často ptají na názor na alternativní aktiva, tedy nelikvidní aktiva, která jsou obvykle mimo dosah průměrného investora. Příkladem mohou být nemovitosti, private equity a mnoho strategií hedgeových fondů (distressed assets, merger arbitrage atd.). Do této kategorie mohou spadat i komodity vzhledem k obtížnosti jejich dodávání a skladování.
  • Invesco: Investiční pojištění – bude třeba v roce 2023 změnit staré zvyky?
    Inflace bude pravděpodobně přetrvávat i v roce 2023 a donutí mnoho pojistitelů diverzifikovat svá aktiva ve snaze chránit se před jejími bezprostředními i dlouhodobými dopady. Tlak regulačních orgánů na odvětví pojišťoven bude také sílit, což přinese nové požadavky týkající se například řízení rizik, udržitelnosti a uspokojování zájmů klientů. Tváří v tvář těmto výzvám si pojistitelé musí uvědomit, že investiční strategie, které se mohly v minulosti ukázat jako účinné, se v budoucnu nemusí ukázat jako tak účinné.
  • Invesco: Investiční trendy u burzovně obchodovatelných fondů
    Burzovně obchodované fondy neboli ETF se začínají čím dál víc prosazovat i v evropském regionu. Celková globální hodnota ETF od všech emitentů se přitom od roku 2018 do loňska téměř zdvojnásobila. Začátek roku 2022 přitom naznačuje, že zájem o ETF bude pokračovat.
  • Invesco: Investiční výhled na rok 2024 v oblasti nemovitostí
    Existuje citát běžně připisovaný Marku Twainovi, který říká: "Kdykoli se ocitnete na straně většiny, je čas se zastavit a zamyslet". Je to dobrá rada obecně – ale možná obzvlášť důležitá pro aktivní investory, kteří hledají nekonsenzuální příležitosti.
  • Invesco Investment Outlook 2022: Normálnější růst i inflace, vyšší volatilita v roce plném změn
    Po dvou letech mimořádných kroků fiskální a měnové politiky, které vyvolala pandemie, očekávají investiční stratégové společnosti Invesco, že rok 2022 bude rokem změn. Politiky a ekonomiky se budou přibližovat normálnějšímu stavu. Uprostřed pokračujících narušení dodavatelského řetězce a nárůstu poptávky se výhled na rok 2022 soustředí také na otázku inflace a na to, jak na ni mohou trhy a tvůrci politik reagovat.
  • Invesco: Investování může být šetrné vůči životnímu prostředí
    Nedávné trendy na cestě k nulovým emisím nejsou povzbudivé. Stručně řečeno, pokud chceme dosáhnout čisté nulové emise CO2, musí se intenzita hospodářské činnosti dramaticky snížit – mnohem více než v posledních desetiletích. Válka na Ukrajině navíc vyvolala otázky týkající se energetické bezpečnosti. Rovněž přiměla země, aby přenastavily svůj energetický mix.
  • Invesco: Loučení se zvyšováním sazeb Fedu
    V souvislosti s americkým Federálním rezervním systémem (Fed) prožívám vlnu emocí. Za námi je dlouhý a vyčerpávající cyklus zvyšování sazeb. Zatím jsme měli jen jedno větší finanční zranění – regionální bankovní minikrizi – ale víme, že čím déle cyklus zvyšování sazeb trvá, tím větší je šance na další „nehody“ a „zranění“. A vzhledem k opožděným účinkům měnové politiky může ke zraněním dojít i po skončení zvyšování sazeb. Stručně řečeno, už nějakou dobu čekám, kdy Fed ukončí cyklus zvyšování sazeb, takže bych posledních několik měsíců označila za dlouhé loučení.
  • Invesco: Měsíční přehled vývoje na trzích za červen 2023
    Červen byl pro globální akciové trhy převážně pozitivním měsícem, protože ve všech hlavních regionech se trhy odrazily od květnových ztrát. Inflace v Evropě a USA se zmírňuje, přičemž v USA bylo po posledním zasedání Federálního rezervního systému pozastaveno zvyšování úrokových sazeb. Evropská centrální banka a Bank of England budou ve zvyšování sazeb prozatím pokračovat. V Číně přetrvávají obavy kolem post-covidové ekonomiky, ale nezabránily jejím ziskům. Dařilo se i Austrálii, Japonsku a Indii. Trhy s pevným výnosem zůstaly pod tlakem kvůli dalšímu zvyšování úrokových sazeb ze strany některých centrálních bank.
  • Invesco: Měsíční zpráva o výkonnosti zlata
    Zlato v únoru přidalo 0,2 % a zakončilo měsíc na hodnotě 2 044 dolarů. K nárůstu ceny došlo navzdory tomu, že se očekávání trhu ohledně termínu prvního snížení úrokových sazeb ze strany Fedu zpozdila – nyní se očekává, že to bude ve 3. čtvrtletí 2024. V průběhu měsíce se směr ceny zlata řídil tradičními makro faktory, ale na konci měsíce si zlato dokázalo připsat zisk, protože jádrová inflace dopadla podle očekávání.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader