Úterý 19. březen 2024 10:01
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex krypto ebook

Mírné zvyšování sazeb centrálních bank - globální zpomalení

16.12.2022 19:39  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Klesající inflace a relativně mírné zvyšování úrokových sazeb ze strany Bank of England (BoE), Federálního rezervního systému a Evropské centrální banky (ECB) přesunuly pozornost trhu od vysokých cen k možnosti globálního zpomalení.

Údaje o čínské průmyslové výrobě za listopad ukázaly zřetelný pokles. V meziročním srovnání průmyslová produkce klesla z 5 % v listopadu 2021 na 2,2 % ve stejném měsíci letošního roku. Opatrnost Číny v souvislosti s COVID-19 držela průmyslová centra po většinu roku pod zámkem a země teprve začala opouštět svou politiku nulové tolerance vůči koronavirům. Poté, co se při zvládání šíření viru COVID-19 do značné míry spoléhala na výluky, vedla změna politiky k prudkému nárůstu nových případů COVID, které zatěžují hospodářskou aktivitu - stejně jako tomu bylo v jiných zemích, které začaly v tomto roce.

Pro evropské a americké prodejce luxusního zboží, kteří prodávají své výrobky 1,4 miliardám spotřebitelů v Číně, je důležité, že maloobchodní tržby v této asijské velmoci klesly z minus 0,5 % v listopadu loňského roku na minus 5,9 % ve stejném měsíci letošního roku. Vzhledem k tomu, že se očekávalo, že maloobchodní tržby dosáhnou mínus 3,7 procenta, bude mít toto oslabení pravděpodobně dopad na hospodářský výsledek sektoru luxusního maloobchodu, který si bude muset počkat delší dobu, než se poptávka v Číně zotaví.

Poznatky o dopadech utlumených maloobchodních tržeb v Číně se pravděpodobně promítnou do indexů nákupních manažerů (PMI) ve Francii, Velké Británii, Itálii a Německu, které vyrábějí luxusní oblečení, doplňky a automobily. Francouzský index S&P Global Flash Manufacturing PMI za prosinec je na rizikové úrovni 48,9 - cokoli pod 50 znamená pokles. Podobně německý bleskový PMI za prosinec dosáhl hodnoty 47,4.

S přihlédnutím k protivětru se stále počítá jako se světlým bodem, že se Čína postupně vrátí k normálu a ve střednědobém horizontu by se tempo růstu mohlo začít zvyšovat.

Zprávy z trhu v předvánočním týdnu

V pondělí vyjde zpráva německého institutu Ifo o podnikatelském klimatu za prosinec, která je klíčovým ukazatelem ke sledování, protože poslední údaj byl méně pesimistický a v listopadu dosáhl tříměsíčního maxima 86,3 bodu. Pokud by se podnikatelské klima od listopadu do prosince výrazně snížilo, mohlo by to být varovným signálem pro vývoz a omezení dodávek. Již nyní chce méně než polovina dotázaných podniků v příštích třech měsících zvýšit ceny, což znamená pokles oproti předchozím zprávám ve 4. čtvrtletí. Konsenzus pro prosincový průzkum Ifo je viděn na úrovni 87,4 bodu.

Z dalších obchodních zpráv zveřejní Reserve Bank of Australia v úterý zápis ze svého zasedání, který poskytne další pohled na výhled centrální banky ohledně úrokových sazeb. Jedním z hlavních exportních trhů Austrálie je Japonsko, kde se politika úrokových sazeb značně liší s pravděpodobnými dopady na obchodní bilanci a devizový trh.

“Podle mého názoru nejsou obavy ze mzdové spirály v Japonsku zdaleka opodstatněné.” Projev člena Rady guvernérů Bank of Japan Nakamury Toyoakiho, 7. prosince 2022.

Bank of Japan se zaměřuje na dlouhodobá inflační očekávání a ceny v sektoru služeb považuje za pomaleji se měnící než u dováženého a místně vyráběného zboží. Očekává se, že centrální banka zachová ultra nízké úrokové sazby na úrovni minus 0,1 %, čímž bude pokračovat v divergenci s obchodním partnerem Austrálií. Pokud dojde k nějakému překvapení v rozhodnutí BoJ, mohlo by to mít dopad na měnové kříže JPY.

Další rozhodnutí světových centrálních bank bude předznamenáno ve středu, kdy se očekává kanadská inflace za listopad. Růst cen se očekává na úrovni 6,8 % oproti říjnovým 6,9 %. Pokud by inflace nečekaně vzrostla, mohla by se Bank of Canada v lednu rozhodnout pro více jestřábí postoj. Ze stejného důvodu, pokud inflace poklesla, by centrální banka mohla následovat méně jestřábí přístup Federálního rezervního systému, ECB a BoE.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, na našich bezplatných webových seminářích. Setkejte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako investiční poradenství, investiční doporučení, nabídka nebo výzva k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Upozorňujeme, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Mírnější inflace v USA bude trhům vyhovovat
    Srpnová inflační čísla ze zámoří jsou nakonec pro trhy poměrně příznivá. Že nepůjde o vysoké hodnoty, naznačoval už report o výrobních cenách z minulého týdne, a tato indikace se ukázala relevantní. Spotřebitelské ceny meziměsíčně rostly o 0,3, respektive po očištění o potraviny a energie o 0,1 procenta. To je v obou případech pod konsensem nastaveným na 0,4, resp. 0,3 pct. Meziroční inflace klesla podle očekávání na 5,3 z 5,4 procenta, jádrová inflace pak zpomalila rovnou na 4,0 z 4,3 pct.
  • Mírnější postup Trumpa vůči omezování čínských investic pomohl akciím. V ČR mezitím rostou sazby, CZK z jejich zvýšení ale moc nevytěžila
    I dnes je zatím na finančních trzích v centru všeho dění politika. Tentokrát ale z USA přišly pro změnu zase dobré zprávy, když odpoledne vyplynulo najevo, že se americký prezident rozhodl postupovat opatrněji v otázce případného omezování čínských investic. Ty chtěl Trump výrazně omezit ve snaze vytvořit tlak na Čínu, aby dělala něco s dosavadní laxní ochranou duševního vlastnictví. Trump sice tuto otázku do budoucna hodlá stále řešit, rozhodl se však zatím pouze posílit práva státního orgánu, který se touto otázkou dlouhodobě zabývá. Nevyužije tedy aktivaci zákona to roku 1977, který by americkému prezidentu dával možnost přímo rozhodovat o samotné maximální možné výšce investic.
  • Mírné oslabování koruny skončilo s domácími daty
    Koruna v závěru minulého týdne lehce oslabila, ale další ztráty nenabírá a proti euru se obchoduje na 25,87. Nová česká makrodata koruně pomohla, ale reakce byla nepatrná. Inflace stoupla podle očekávání a průmysl překvapil výraznějším zrychlením.
  • Mírně pozitivní úvod při konsolidaci dluhopisů. Po čínských datech vyjdou americká
    Týden začal pro evropské akciové trhy lehce pozitivně. Panevropský Stoxx Europe 600 je o půl procenta v plusu, zatímco hlavní národní indexy za ním trochu zaostávají. Praha se západem kontinentu drží krok. Eurodolar lehce klesá na 1,1925, libra se drží zhruba beze změny.
  • Mírné sankce vedou investory zpět do akcií. Dluhopisy ztrácejí
    Situace kolem Ukrajiny zůstává výrazně nejistá, ovšem po včerejším oznámení západních sankcí se krátkodobě dostavuje zklidnění. Důvodem je jednoznačně to, že sankce jsou velmi mírné a chybějí nové znepokojivé zprávy. Pro Rusko jsou však mírné sankce v podstatě pobídkou pro navýšení požadavků, takže opětovné vyhrocení je docela pravděpodobné. Jako klíčový se nyní jeví okamžik, kdy se Ukrajina odmítne stáhnout ze zbytku Donbasu a Rusko ho tedy bude chtít "osvobodit".
  • Mírné údaje o inflaci v USA tlačí dolarový index dolů.
    Dolarový index v tuto chvíli vytváří nová týdenní minima, protože cena se obchoduje na úrovni 103,75. Po zprávě o americkém CPI na úrovni 7,1 % v ročním vyjádření, tzn. pod očekávanými 7,3 %, je dolar pod tlakem. Cena vytváří nová minima, kdežto RSI vytváří vyšší minima. RSI poskytuje další býčí divergenci. Jedná se o varování, že sestupné momentum slábne. Nemělo by nás překvapit, kdybychom v nadcházejících dnech zaznamenali úplný obrat dolarového indexu nahoru. Rezistence je na úrovni 105,10. Průraz nad ni by signalizoval býčí obrat a my budeme očekávat pohyb nahoru minimálně k úrovni 109. Do té doby ovládají trend stále medvědi.
  • Mírně vyšší inflační čísla z USA trhy nevystraší
    Zářijová data o spotřebitelských cenách v zámoří v podstatě potvrdila, že dochází ke stabilizaci tempa a neobnovuje se jejich zrychlování. Celková inflace se nepatrně zvedla na 5,4 pct, zatímco trh podle konsensu počítal s udržením na 5,3. Jádrová inflace zůstává podle očekávání na 4,0 pct. Na trzích tak sledujeme lehký nárůst dluhopisových výnosů nebo posílení dolaru, ale vážný strach z inflace nepropuká. V rámci reportu však narazíme i na některé nepříznivé tendence. Inflace v cenách potravin, která má slušný potenciál ovlivňovat očekávání spotřebitelů, se postupně zvedá. Energie jsou výrazným proinflačním faktorem už řadu měsíců.
  • Mírné zaváhání ZEW indexu a analýza EUR/GBP
    Německý ZEW index mapující důvěru investorů nečekaně klesl a porušil tak 5měsíční růstový trend. Index ses...
  • Mírné zisky pro akcie, pokles pro ropu či eurodolar. Hlavními tématy zůstávají cla a Fed
    Na úvod dnešního dne se probíraly zejména nové příspěvky Donalda Trumpa k mnoha tématům včetně politiky Fedu a jeho kritiky. Vážný dopad tyto zprávy ale neměly a během dne se pozornost stáčí jinam. Jedním bodem, ve kterém americký prezident také nutně figuruje, je obchodní spor s Čínou. Zdá se, že skepse opět polevuje a na trhy se aspoň trochu vrací naděje na dohodu během víkendové schůzky.
  • Mírné zvyšování sazeb centrálních bank - globální zpomalení
    Klesající inflace a relativně mírné zvyšování úrokových sazeb ze strany Bank of England (BoE), Federálního rezervního ...
  • Mírný Fed trhy potěšil, dnes do hry zasáhne akčnější ČNB
    Včerejší výsledek zasedání amerického Fedu nakonec nepřinesl vážné překvapení. Centrální banka podle očekávání oznámila, že začíná útlum QE, zatímco předseda Powell investory nezarmoutil nějakým nečekaným jestřábím prohlášením. Přesvědčení o přechodnosti inflace zůstává a postupný konec QE podle Powella neznamená, že by měly sazby už brzy začít stoupat.
  • Mírný odraz dolaru před zveřejněním počtu pracovních míst mimo zemědělství a zasedání MMF/ schůzkou ministrů financí zemí G7
    Dolar dnes v noci zažil další volatilní seanci, když na začátku obchodování pokračoval ryc...
  • Mírný optimismus dává euru a komoditním měnám šanci na korekci směrem nahoru. Přehled USD, NZD a AUD
    Trhy se po poměrně aktivních pondělních výprodejích snaží o korekci. Akciové indexy zemí ATP uzavřely obchodní seanci v zelené zóně. Globální výnosy zároveň rostou také po prudkém poklesu kvůli rostoucím obavám z rychlého šíření omikronu a odporu Kongresu USA k Bidenovu stimulačnímu balíčku.
  • Mírný optimismus v USA
    Včerejší obchodování v USA bylo v průběhu dne stále optimističtější. V úvodu obchodní seance byl dokonce technologický index Nasdaq lehce v záporu, ovšem trhy otočily rychle směr a až do samého závěru postupně rostly. Nejlépe se dařilo po několika dnech propadů energetickému sektoru (Chevron +2,6 %, Exxon Mobil +2,9 %, Halliburton +3,7 %). Velmi slušný den měl i finanční sektor (Nank of America +0,5 %, Citigroup +0,9 %, JPMorgan Chase +1,5 %, Mastercard +2 %). Indexům pak včera pomáhala v růstu hlavně velká technologická jména (Apple +1,5 %, Alphabet +1,5 %, Microsoft +1,2 %). Samostatná kapitola v rámci technologického sektoru pak byly polovodiče (AMD +3,9 %, Nvidia +4,7 %, Intel +3 %).
  • Mírný postup vyjednávání ohledně Řecka prospěl regionálním měnám
    Česká koruna se včera obchodovala bez vlivu makroekonomických čísel. Během dne posílila o 0,2 % a testovala hranici 27,20 CZK/EUR...
  • Mírný růst se mění v propad. V čele technologie, Nasdaq -2,5 %
    Solidní nálada na hlavních trzích se během dne zlomila a hlavní akciové trhy nabírají překvapivě velké ztráty. V případě Nasdaqu už pokles překračuje 2,5 procenta a ani další klíčové trhy na tom nejsou zrovna dobře.
  • Míříme k dalším 69 tisícům dolarů? Cena bitcoinu stoupá
    Bitcoin, nesporný král kryptoměn, se opět dostává na titulní stránky novin díky nedávnému prudkému nárůstu ceny, který ho posunul nad kýženou hranici 50 000 dolarů. Tato rally spolu s údaji “extrémní chamtivosti” na indexu Fear and Greed (strachu a chamtivosti) v kryptoburzách vytváří obraz trhu překypujícího optimismem, ale zároveň vyvolává obavy z možného přehřátí.
  • Mísení plynu a vodíku snižuje poptávku po LNG v Evropě
    Německý projekt zaměřený na posílení čisté energie pro vytápění domácností očekává dosažení klíčového milníku. Úspěšné testy potvrzují dobré vyhlídky trhu ohledně spotřeby topných směsí, což znamená, že ceny LNG budou korigovány tak, aby to odrážely.
  • Místopředseda německého parlamentu volá po spuštění Nord Streamu 2. Němečtí průmyslníci varují před zkázou
    V Německu sílí volání po spuštění plynovodu Nord Stream 2. Zaznívá už i z úst nejvyšších ústavních činitelů země. Místopředseda německého parlamentu Wolfgang Kubicki z vládní strany FDP dnes v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RND uvedl, že ke spuštění Nord Streamu 2 by mělo dojít co možná nejrychleji.
  • Místo tří sazeb DPH jen dvě. Kdo na to doplatí?
    Ministr financí Zbyněk Stanjura zběsile hledá nové příjmy do státního rozpočtu. Už před delší dobou avizoval, že zruší stávající tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH) a místo nich zavede sazby jen dvě. Původně tvrdil, že důvodem je zjednodušení systému daní, nikoli vyšší inkaso.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook