Úterý 19. březen 2024 11:53
reklama
Purple trading AI
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - Česká ekonomika letos podle EK přidá pod 2 %

17.05.2022 08:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,72

USD/CZK

23,65

EUR/USD

 

1,045

USD/PLN

4,449

Ropa Brent

USD/barel

114,17

Zlato

USD/unce

1827

Aktualizováno

8:33

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česko má díky včerejším cenám výrobců pro zbytek týdne hotovo. Dnes jsou na pořadu dne data hlavně z americké reálné ekonomiky. Zatímco maloobchod bude dál držet solidní tempo, průmysl ukáže známky zpomalování. Včerejší ceny průmyslových výrobců rostly rychlejším tempem než se očekávalo a to se může promítnout v dalším zdražování pro spotřebitele. Evropská komise zveřejnila prognózu, podle které letos české ekonomika poroste o necelá dvě procenta. Příští rok ale očekávají oživení.

Americký maloobchod ukáže za duben další solidní meziměsíční růst. Američany sice také sužují rychle rostoucí ceny, se kterými mzdy nedrží tempo, v zádech mají ale silnou zbraň. V březnu rostl objem úvěrů na kreditních kartách druhým nejrychlejším tempem v historii, a i v dubnu se Američané s největší pravděpodobností opět na kreditní karty spolehnou. Pomoci by měl i silný vývoj v prodeji aut a tržby včetně automobilů rostly podle odhadů rychleji, než bez jejich započítání (0,9 % vs. 0,4 %).

Průmysl v USA by naopak měl v meziměsíčním tempu mírně snižovat tempo a ukázat za duben růst o 0,5 %. To naznačuje i ISM index ze zpracovatelského průmyslu, který v březnu a dubnu klesal. Výhledově by tak průmysl mohl v následujících měsících dále zpomalovat.

Druhý odhad HDP za Q1’22 dorazí z eurozóny. Změna se nečeká, tudíž potvrdit by se měl mezikvartální růst o 0,2 %.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceny českých průmyslových výrobců v dubnu přidaly meziměsíčně 2,3 % a opět tak skončily nad očekáváními (medián odhadu 1,5 %, náš 1,9 %). V meziročním srovnání dosáhly 26,6 % z předchozích 24,7 %. Zdražování se dále projevuje i v potravinářském sektoru. Ceny zemědělských výrobců se oproti březnu zvýšily o 8 %, meziročně o 35,3 %. Pokračující nárůst výrobních nákladů signalizuje další zdražování pro spotřebitele. Upadající spotřebitelská nálada a obavy z budoucího ekonomického vývoje ale značí, že ochota přijímat zdražování se bude snižovat. Výrobci tak pocítí tlak na marže.

Evropská komise včera zveřejnila novou makroekonomickou prognózu. Hrubý domácí produkt má v EU shodně jako v eurozóně růst letos o 2,7 %, příští rok pak o 2,3 %. Česko by mělo letos za Evropou zaostat a růst jen o 1,9 %, příští rok pak o 2,7 %. Pro porovnání, v naší prognóze počítáme pro letošek s růstem českého HDP o 2,5 %. Se svižným zotavením v příštím roce ale nepočítáme a očekáváme růst jen o 0,9 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

EU

HDP, Q1´22 - druhý odhad (v % k/k)

0,2

0,2

0,2

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchodní tržby (duben, m/m, v %)

-

1,0

0,7

 

 

 

 

14:30

USA

Průmyslová výroba (duben, m/m, v %)

-

0,5

0,9

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: EUR druhý odhad HDP za Q1´22, USA maloobchod, průmysl
ST: USA výstavba nových domů
ČT: EUR běžný účet platební bilance, USA Philadelphia Fed Business Outlook
PÁ: SRN cen výrobců, EUR spotřebitelská důvěra                                                                                                               

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Čekají německou ekonomiku lepší časy?
    Dnes vyjde jediný tuzemský údaj tohoto týdne, kdy Český statistický úřad zveřejní, jak se v prosinci vyvíjely ceny výrobců. Stejně jako trh očekáváme, že v průmyslu meziměsíčně v prosinci poklesly o 0,2 %, což by v meziročním srovnání znamenalo růst do 2 %. Zajímavý bude rovněž vývoj v zemědělském sektoru, který nám naznačí další možný vývoj v cenách potravin.
  • Ranní okénko - Čeká nás den nabitý informacemi
    Dnes se dozvíme údaj o českém indexu nákupních manažerů ze zpracovatelského sektoru. Na rozdíl od mnoha jiných evropských zemí se v tuzemsku po jarní vlně pandemie dosud nepodařilo překročit padesátibodovou hranici oddělujícího útlum od expanze. Trh věří, že k jejímu prolomení dojde právě dnes, když vyhlíží nárůst ze srpnových 49,1 na 51 bodů.
  • Ranní okénko - Čeká nás hlavně americký týden
    Prvním významnějším makroekonomickým ukazatelem tohoto týdne bude úterní spotřebitelská inflace v USA. Ta v červenci dosáhla meziročně 5,4 % a po dlouhém období zvyšování tak konečně stagnovala. Tentokrát si trh od cenové dynamiky slibuje dokonce mírný pokles, když vyhlíží 5,3 %. Skutečný údaj bude tentokrát trhem velmi bedlivě sledovaný, jelikož pokud by skutečně začala inflace – byť mírně – slábnout, jednalo by se o podpůrný argument pro pozici, kterou hájí americká centrální banka. Ta dosud nepřistoupila ani k náznakům blížícího se tlumení monetární podpory, jelikož právě momentálně zvýšenou inflaci považuje za přechodnou, a tedy nevyžadující reakci.
  • Ranní okénko - Čeká nás oznámení, kdo bude novým šéfem Fedu, řada předstihových indikátorů nastíní vývoj v Q4
    V Německu i USA bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP za 3. čtvrtletí společně s jeho detailní strukturou. Současně tento týden vyjde i řada indikátorů měřících důvěru v ekonomice v čele s PMI a Ifo průzkumem. Předstihové ukazatele poskytnou informace o tom, jak se ekonomice daří v závěrečném čtvrtletí, ve kterém se očekává podstatně horší výsledek. Ekonomiku zatěžují přetrvávající zádrhely na straně nabídky, vyšší výrobní i spotřebitelské ceny a nově i zhoršení epidemické situace.
  • Ranní okénko - Čeká nás tuzemská výrobní inflace a měsíční data z americké ekonomiky
    Ekonomický kalendář odstartuje český běžný účet za září. Jeho bilance se v poslední době drží v tandemu se saldem zahraničního obchodu v záporu. Za celý rok očekáváme běžný účet blízko nuly či mírně v negativních číslech. Ve zbytku týdne jsou hlavními ukazateli vývoj výrobní inflace – ceny výrobců budou zveřejněny v ČR a v Německu. A dále říjnová měsíční data v USA, kde vyjde maloobchod a průmysl. Koruna začíná týden na stejné úrovni jako minulý týden, tedy poblíž EUR/CZK 25,24. Kalendář eurozóny tento týden není moc zajímavý. Dorazí jen zpřesněné údaje o inflaci a HDP.
  • Ranní okénko - Čeká nás týden nabitý informacemi
    Dnes se dočkáme údaje o vývoji spotřebitelských cen v sousedním Německu za měsíc květen. Po dubnovém meziročním růstu o 2,1 % by v EU-harmonizovaném vyjádření měla cenová dynamika tentokrát dosáhnout 2,3 %, což by odpovídalo meziměsíčnímu růstu cen o 0,3 %.
  • Ranní okénko - Čeká nás zpráva nejvyšší důležitosti - vývoj české inflace
    Den D je tady. Český statistický úřad dnes zveřejní, jak se vyvíjí tuzemská inflace. Na tuto zprávu čeká český národ s vírou, že se konečně dostaneme pod bájnou hranici 10 %. Na základě naší predikce očekáváme, že se to podaří ale jen velmi těsně. Meziroční inflace v červnu podle nás bude činit 9,7 % a pohled dalších hráčů na trhu je velmi podobný. Hlavním důvodem je vysoká srovnávací základna a rovněž klesající ceny komodit, jako jsou pohonné hmoty, elektrická energie či zemní plyn, které v důsledku války na Ukrajině výrazně stouply. Také růst cen služeb a zboží zvolní, což se projeví ve zpomalení jádrové inflace. V meziměsíčním srovnání se předpokládá nárůst o 0,3 %, zatímco naše prognóza počítá s růstem ještě o jednu desetinu vyšším. Během dneška budou publikovány také ceny výrobců v USA a průmyslová výroba v eurozóně.
  • Ranní okénko - Červenec přinesl ochlazení sentimentu napříč státy
    Pro makroekonomická data dnes budeme muset za oceán, odkud se dočkáme hned tří zajímavých údajů. Jako první dorazí červnová informace o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, které podle odhadů mírně zpomalí svoji dynamiku a po květnových 2,3 % tentokrát narostou o 2,1 % meziměsíčně. Následovat bude červencový průzkum spotřebitelské důvěry, která by po impozantní šňůře nepřetržitého růstu, který trval od ledna letošního roku, měla tentokrát poklesnout ze 127,3 na 123,9 bodu. Nestačila by tak ještě ani vyrovnat předpandemické skóre z loňského února, kdy dosahovala 132,6 bodu. Den uzavře další průzkum jedné z poboček amerického Fedu, tentokrát půjde o ten z Richmondu. I jeho šetření mezi zpracovateli by podle odhadů mělo ukázat na ochlazení, které se bohužel stává společným jmenovatelem průmyslu napříč zeměmi. Trh po červnových 22 tentokrát počítá s 20 body.
  • Ranní okénko - Červnový hike Fedu není vyloučen
    Po první polovině května plné ekonomických dat hlásí kalendář na tento týden zvolnění. V Česku budou jediný zápis představovat ve čtvrtek zveřejněné ceny výrobců. Ze sousedního Německa bude kromě pátečních cen výrobců zajímavý zejména zítra zveřejňovaný ZEW index. V USA pak největší naději na rozpohybování trhu mají rovněž v úterý zveřejňované maloobchodní tržby. Ještě v pátek dopoledne byl trh takřka ze 100 % přesvědčen, že Fed již letos nebude zvyšovat sazby. Překvapivě silný optimismus spotřebitelů spolu s vyššími dlouhodobými inflačními očekáváními ale zahýbal tímto předpokladem a trh znovu dává zhruba 15% pravděpodobnost scénáři, kdy v červnu Fed doručí ještě jeden 25bodový hike. Právě maloobchodní tržby tak mohou nabídnout pohled, nakolik se lepší nálada promítá do reálných tržeb a o jak silný proinflační impuls ve výsledku může jít.
  • Ranní okénko - Česká data vybízejí tento týden k překvapením
    Tento týden vyjde série reálných dat z české ekonomiky, doplní je inflace z Německa nebo statistika maloobchodu z eurozóny. Po předchozím nabitém týdnu tak přijde alespoň částečné zklidnění, a to minimálně na úrovni globálních ekonomických dat. V pátek trh šokovala statistika z amerického trhu práce. Namísto očekávaného zpomalení do oblasti pod 200 tisíc ukázala statistika téměř 450 tisíc nově vytvořených pozic.
  • Ranní okénko - Česká ekonomika - recese či stagnace?
    Za chvíli Český statistický úřad zveřejní konečné číslo HDP za 1. čtvrtletí roku 2023 a očekává se, že výkon české ekonomiky bude stejný jako v posledním čtvrtletí roku 2022. Technická recese tak nejspíše skončí. V meziročním srovnání prvního kvartálu let 2023 a 2022 naše ekonomika poklesne přibližně o 0,4 %. Česká ekonomika tak stále výrazně pokulhává. Eurostat představí data týkající se červnové inflace v zemích eurozóny.
  • Ranní okénko - Česká i americká inflace překvapila, avšak opačným směrem
    Ekonomický kalendář závěrem týdne nabídne jen údaj z USA. Dorazí index spotřebitelského sentimentu od University of Michigan. Aktéři na finančním trhu tak budou mít prostor vstřebat včerejší údaje, kdy česká inflace překvapila nižším a americká naopak vyšším růstem. ECB na včerejším zasedání ponechala úrokové sazby beze změny, zveřejnila novou makroekonomickou prognózu a Lagarde na tiskové konferenci zmínila, že „odstoupení od nákupu aktiv v rámci PEPP je předčasné“. Koruna v návaznosti na mírnější tempo tuzemské inflace přechodně oslabila o 6 haléřů, během dne však posilovala až na hodnotu EUR/CZK 25,34. Polský zlotý kopíroval korunu, nicméně ztráty ze začátku pak jen zkorigoval a dále neposílil. Forintu se přechodné oslabení vyhnulo a během dne by víceméně stabilní. Kurz eurodolaru se během zasedání ECB a zveřejnění americké inflace rozkolísal, k nikterak výraznému pohybu ale nedošlo.
  • Ranní okénko - Česká inflace na 12,7 %, zítra vyjde v USA
    První údaj tohoto týdne je hned jeden z těch klíčových. Před několika málo minutami dorazila tuzemská inflace za březen. Po únorových 11,1 % trh očekával 12,4 %. Výsledek byl nakonec 12,7 %, tedy na desetinu stejný jako náš odhad. Současně s tím byly zveřejněny i dovozní a vývozní ceny. Březnové údaje o vývoji inflace byly posledními před dalším zasedáním ČNB začátkem května. Evropskému kalendáři dominuje zasedání ECB a v USA také vyjde březnová inflace.
  • Ranní okénko - Česká inflace patrně opět vyšší, ECB krotí nákupy aktiv
    Dnes bude zveřejněna česká inflace za srpen a v odpoledních hodinách dorazí pouze americká výrobní inflace. Datový kalendář je po zbytek dne prázdný. ECB na včerejším zasedání oznámila, že ekonomická situace umožňuje mírné snížení objemu nákupu aktiv PEPP v příštích třech měsících. Její nová prognóza je bez překvapení a počítá s vyšším růstem HDP i inflace. Trh rozhodnutí ECB absorboval v klidu a včerejší obchodování se obešlo bez výraznějších výkyvů. Koruna je od včerejšího poledne na ústupu. Aktuálně se pohybuje poblíž EUR/CZK 25,45.
  • Ranní okénko - Česká inflace pod 10 %, nižší růst cen v americké výrobě
    Inflační týden se chýlí ke svému konci a po zásadních datech z USA a včerejší inflaci v ČR dorazí v průběhu dneška na trh již jen méně významná data. V případě tuzemské ekonomiky půjde o běžný účet platební bilance, který se měl podle mediánového odhadu trhu měl v květnu dostat těsně do červených čísel.
  • Ranní okénko - Česká inflace překročí 10 %, koruna posiluje, Lagardeovou čeká grilování od novinářů
    Dnešní ekonomický kalendář je pořádně nabitý. Odstartuje ho během několika minut česká inflace, kterou bude odpoledne následovat únorový růst spotřebitelských cen v USA. Důležitou událostí bude i zasedání ECB, kdy se Evropská centrální banka bude moct opřít o novou prognózu. Včera přinesl pozitivní čísla český zahraniční obchod a mírně překvapila vyšší maďarská inflace.
  • Ranní okénko - Česká inflace překvapila, americká potěšila
    Dnes z významnějších ekonomických dat dorazí jen průzkum spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity, konec týdne by se tak měl nést v již uvolněnějším tempu. Po včerejší nižší než očekávané americké inflaci má za sebou americký akciový trh jeden z historicky nejlepších dnů. Index S&P 500 rostl o 5,5 %, technologický NASDAQ přidal dokonce přes 7 %. Stačilo přitom relativně málo. Trh očekával, že inflace zpomalí z 8,2 % na 7,9 %, nakonec americký statistický úřad oznámil meziroční míru na úrovni 7,7 %. Neméně důležitá pak byla jádrová inflace, která ze zářijového 40letého maxima klesla o 0,3 procentního bodu na 6,3 %. Snad ještě více ale včera překvapila česká inflace, která vlivem vládních opatření výrazně poklesla a meziročně dosáhla 15,1 %. Pokud by k zahrnutí tohoto efektu nedošlo, meziroční míra inflace by dále stoupala, a to na 18,6 %.
  • Ranní okénko - Česká inflace těsně pod 16 %, zasedání ECB a data z reálné ekonomiky
    Pozornost investorů v tomto týdnu upoutá především zasedání ECB, která sazby ještě nezvýší, bude ale komunikovat postup normalizování měnové politiky. V USA je hlavním údajem inflace, která měla v květnu setrvat na 8,3 % r/r. Český kalendář je plný důležitých údajů. Dorazí trojice dat z reálné ekonomiky, data z trhu práce a výsledek květnové inflace. Oproti USA se ale čeká další navýšení dynamiky z 14,2 % 15,5 %. My očekáváme inflaci mírně vyšší na 15,7 %.
  • Ranní okénko - Česká inflace v květnu zřejmě na vrcholu
    Ekonomický kalendář pro tento týden je nabitý důležitými údaji z tuzemska i zahraničí. Dorazí měsíční data z reálné ekonomiky, která dosáhnou meziročně nevídaně vysokých hodnot díky srovnání s propadem z loňského jara. Inflace podle nás v květnu vystoupala na 3,3 % meziročně a patrně již dosáhla vrcholu. V nejbližších měsících by měla mírně zvolnit, avšak v závěru roku počítáme s opětovným přiblížením k 3% hranici především kvůli očekávanému růstu cen potravin. Koncem týdne bude jednat ECB a dorazí také struktura HDP eurozóny za první čtvrtletí. V USA budeme sledovat zejména údaje o inflaci.
  • Ranní okénko - Česká míra nezaměstnanosti patrně pokračuje v poklesu
    Globálně toho dnešní ekonomický kalendář moc nenabízí, za to ze středoevropského regionu dorazí klíčové informace. V Polsku bude jednat centrální banka o nastavení úrokových sazeb. Její guvernér se nedávno nechal slyšet, že inflaci nevnímá jako přechodnou a banka proti ní musí dále zakročit. Polská inflace v listopadu překvapila skokem až na 7,7 %, a proto očekáváme, že dnes bude hlavní úroková sazba navýšena o 50bb na 1,75 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024