Úterý 19. březen 2024 05:25
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook

Ranní okénko - ČNB dnes zvýší sazby a poodhalí další postup

31.03.2022 09:32  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


24,42

USD/CZK

21,86

EUR/USD

 

1,117

USD/PLN

4,160

Ropa Brent

USD/barel

109,11

Zlato

USD/unce

1926

Aktualizováno

9:04

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes bude nejdůležitějším bodem zasedání ČNB a následná tisková konference. Místo jemného dolaďování to totiž vypadá, že zvyšovací jízda bude i nadále pokračovat a všechny bude zajímat, kde vlastně skončí. Kromě změny sazeb dorazí finální údaj ohledně vývoje české ekonomiky ve Q4 minulého roku, druhá revize už ale změny obvykle nepřináší. Z eurozóny dnes dorazí informace ohledně únorové nezaměstnanosti a z dalších evropských států data o inflaci – včerejší čísla z Německa a Španělska ukázala, že o překvapení na vyšší straně nebude nouze. V USA bude stát za pozornost informace a osobních příjmech a výdajích.

ČNB dnes podle našeho odhadu zvýší sazby z 4,5 % na 5 %. Mediánový tržní odhad je stejný, ale nechybí ani tipy na zvýšení o 25 či 75 bazických bodů. Oblak nejistoty mají na svědomí někteří členové bankovní rady, kteří zaskočili trh nečekaně jestřábími názory v minulém týdnu. V naší prognóze jsme počítali s tím, že ČNB u hranice 5 % zabrzdí a přestane zvyšovat sazby kvůli negativním očekáváním ohledně dalšího vývoje ekonomiky. V důsledku situace na Ukrajině může na přelomu roku česká ekonomika stagnovat a domácí poptávka by měla zpomalit – tím pádem i poptávkové inflační tlaky. Inflace tak bude tažena čím dál tím více nabídkovou stranou, kterou centrální banka nemůže příliš ovlivnit. Prognóza ČNB ovšem může říkat něco jiného, a ačkoliv ke zveřejnění dojde až v květnu, některé části té aktuální by Rusnok mohl poodhalit již dnes. Stejně tak by mohlo zaznít, jestli se členové shodli na snaze zpomalit inflaci spíše skrze úrokové sazby nebo i prostřednictvím devizových rezerv. Není vyloučeno, že během následujících zasedání by sazby mohly vystoupat i k 6 %.

Zpřesněný údaj o HDP s největší pravděpodobností nepřinese změnu a potvrdí růst o 3,3 %.

Nezaměstnanost v eurozóně by měla v únoru opět snížit historické minimum z 6,8 na 6,7 %.

Český export zaznamenal na počátku letošního roku solidní výkon. Oproti loňskému lednu se hodnota vývozu zboží zvýšila o 12,9 %, což v porovnání s covidem nezasaženým rokem 2019 představuje zlepšení o 10,6 %. I za únor vykazují data příznivý výsledek. Obrat o 180 stupňů bohužel přinese válkou ovlivněný březen. Vývoz si proto těžko udrží vydařený lednový start. Dle odhadu Indexu Exportu by se mohlo průměrné tempo vývozu v prvním letošním kvartále pohybovat mezi 4 - 5 %.

 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Německá březnová inflace se utrhla ze řetězu, vysoce předčila tržní očekávání, a stoupla meziročně z 5,1 na 7,3 %. Podrobný rozklad inflace není k dispozici, ale data z některých regionů napovídají, že za překvapením mohla stát především kategorie dopravy (pohonné hmoty) a bydlení (účty za energie). Stydět se nemusí ani španělská inflace, která stoupla z 7,6 na 9,8 %. Vyšší tak bude i suma za celou eurozónu, kde březnová inflace zítra pravděpodobně bude začínat sedmičkou.

Vysoká evropská inflace vytváří tlak na rychlejší utahování ze strany ECB, naděje na diplomatické řešení mezi Ruskem a Ukrajinou naopak snižuje evropské geopolitické riziko. Euro tak proti dolaru posílilo od začátku týdne o více jak 1,5 % k hranici 1,1200 EUR/USD.

Report ADP z amerického trhu práce větší překvapení nepřinesl a v březnu podle něj vzniklo ve Spojených státech 455 tisíc pracovních míst. Podrobnější čísla ohledně trhu práce dorazí z USA v pátek.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

EUR

Míra nezaměstnanosti (únor, v %)

-

6,7

6,8

 

 

 

 

14:30

ČR

Měnověpolitické zasedání ČNB (v %)

5,00

5,00

4,50

 

 

 

 

14:30

USA

Osobní výdaje (únor, v %)

-

0,5

2,1

 

 

 

 

14:30

USA

Osobní příjmy (únor, v %)

-

0,5

0,0

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: ČR zasedání ČNB, SRN nezaměstnanost, SRN maloobchod, EUR nezaměstnanost, USA osobní příjmy a výdaje a týdenní data z trhu práce
PÁ: ČR PMI v průmyslu, EUR inflace, USA měsíční zpráva z trhu práce                                                                                                                      

Autor: Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Český PMI, HDP a inflace v eurozóně
    Z českých ekonomických dat je dnes na řadě index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (PMI) a odpoledne Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu. Listopadový PMI výsledky již dorazily také pro regiony Číny, což investorům slouží jako další dílek skládačky k posouzení, v jakém stavu se nachází globální ekonomické oživení. Tamní PMI v průmyslu mírně poklesl z 50,6 na 49,9 bodů, přičemž trh čekal stabilitu.
  • Ranní okénko - Český průmysl a zahraniční obchod - první data z reálné ekonomiky od vypuknutí války
    Týden odstartují data z české ekonomiky. Březnový výsledek průmyslu a zahraničního obchodu budou první data z reálné ekonomiky zahrnující dopad války na Ukrajině. Duo doplní míra nezaměstnanosti za duben. Zítra následuje inflace, která o den později vyjde i v USA.
  • Ranní okénko - Český průmysl potěšil, německý tolik ne
    Dnes nás čeká informace o vývoji českých maloobchodních tržeb za měsíc duben. V nich by se již mělo projevit postupné znovuotevírání české ekonomiky, což naznačují průběžné indikátory o mobilitě obyvatel i objemy karetních transakcí. Čekáme tak meziroční růst tržeb o 26,0 % celkově a po vyloučení automobilového segmentu pak o 11,6 %.
  • Ranní okénko - Český průmysl v problémech, zahraniční obchod opět v plusu. Co dnes maloobchod?
    Dnes dorazí další údaj o tuzemské ekonomice, a to o maloobchodních tržbách. Ty klesají již více než rok v meziročním vyjádření a ani výhled na září není příliš optimistický. Ve druhé polovině roku jsme očekávali oživení v maloobchodním sektoru, ale navzdory klesající inflaci zůstávají domácnosti obezřetné pravděpodobně v souvislosti s přicházející zimní sezónou. Spotřeba domácností tak zatím ani zdaleka nedosahuje předcovidové úrovně, lidé stále výrazně šetří, což se projevuje na nedobrém výkonu tuzemského hospodářství. Na základě naší prognózy očekáváme za měsíc září pokles o 3,2 % a medián trhu naznačuje ještě horší výsledek (-3,7 %).
  • Ranní okénko - Čína se ocitla v teritoriu deflace
    Dnes je ekonomický kalendář prázdný a trh bude vyčkávat zejména na zítřejší výsledek americké, ale i české inflace. Výsledek ohledně červencové inflace ostatně dorazil již dnes v ranních hodinách z Číny, kde se meziroční dynamika dostala do záporných čísel a největší asijská ekonomika se tím dostala do teritoria deflace. Cenová hladina zde meziročně poklesla o 0,3 %. I přesto, že pro většinu světa může v podmínkách aktuální vysoké inflace znít deflační scénář lákavě, pro Čínu jde o zásadní problém, kdy ceny klesají zejména v důsledku oslabující globální poptávky a dopadají tak negativně na ekonomický růst. Například včerejší čísla z exportu ukázala, že jeho hodnota poklesla meziročně o téměř 15 %. Roste proto „poptávka“ po větších fiskálních výdajích, skrze které by se dařilo stimulovat ekonomiku.
  • Ranní okénko - Čínská ekonomika nabírá tempo, optimismus vzrostl
    Český ekonomický kalendář dnes otevírá PMI pro výrobní sektor a následuje údaj o stavu státního rozpočtu ke konci února. Německý statistický úřad bude reportovat data o spotřebitelské inflaci a nastolí tak očekávání pro zítřejší zveřejnění pro eurozónu. Kromě Německa byla inflace reportována mimo jiné již včera ve Francii, kde byla mírně nad očekáváními (7,2 % vs 7,0 %) a ve Španělsku (6,1 % vs 5,8 %). V USA v odpoledních hodinách dorazí výsledky ISM indexů, které nastíní situaci v průmyslu nejen z pohledu objemu výroby, ale i cen.
  • Ranní okénko - Čínská ekonomika zpomalila a PMI patrně korigovaly k nižším hodnotám
    Finanční trh se probouzí do ne zrovna povzbuzujících zpráv. Čína, druhá největší ekonomika světa, rostla v Q3 o 0,2 % mezičtvrtletně oproti 1,3 % v Q2, čímž zaostala za očekávanými 0,4 %. Výsledek není příznivou zprávou pro tržní zhodnocení vyhlídek globální ekonomiky pro nejbližší období. Další na řadě jsou ceny tuzemských výrobců, kdy je další zdražení velmi pravděpodobné. Průběh týdne bude z pohledu ekonomických dat spíše poklidný. Nejzajímavější údaj nás čeká až v pátek, kdy budou zveřejněny výsledky říjnového průzkumu mezi nákupními manažery PMI v eurozóně i USA. Celková hodnota indexu by se měla snížit kvůli zpomalení tempa výroby. Neméně důležité budou ale i jednotlivé subindexy měřící zpoždění dodávek materiálu, růst cen výrobních komponent a snahy zvýšené cenové tlaky přenášet do pultovních cen.
  • Ranní okénko - ČNB bude dál zvyšovat, inflace v eurozóně překoná 7 %
    Dnes je na pořadu dne další dávka ekonomických dat. Z Česka dorazí březnový PMI index, který by měl zaznamenat mírný pokles. Po dílčích datech z jednotlivých států dorazí dopoledne inflace za celou eurozónu a již nyní je jisté, že se bude pohybovat nad odhadem trhu. Pátek na přelomu měsíce pak patří také datům z amerického trhu práce, kde bude sledovaný hlavně počet nových míst a míra nezaměstnanosti. Včera ČNB zvýšila repo sazbu o 50 bazických bodů a otevřela dveře pro pokračující zvyšování. Přeci jen ale mírně ztlumila vysoká očekávání trhu.
  • Ranní okénko - ČNB dnes představí novou prognózu
    Dnešní den zahájíme informací o tuzemských maloobchodních tržbách za měsíc březen. Vzhledem k tomu, že ekonomické restrikce v tomto období zůstávaly v platnosti, neděláme si naděje na velké zázraky. Tržby podle nás meziměsíčně významněji nenarostou a aktuální výsledek tak bude tažen hlavně efektem nízké srovnávací základny z loňské první vlny uzavírek. Díky ní by tak měl podle nás přijít na oko líbivý růst o 15,8 % meziročně, přičemž zbytek trhu je v tomto názoru s námi za jedno.
  • Ranní okénko - ČNB dnes sníží sazby, otázkou zůstává o kolik
    Dnes v odpoledních hodinách zasedá Česká národní banka, která s největší pravděpodobností sníží sazby. Podstatně méně jasné ale je, v jak velkém rozsahu toto snížení proběhne. Bankovní rada bude mít k dispozici aktualizovanou prognózu, která patrně stejně jako v předcházejících verzích nabídne prostor k rychlému snižování sazeb. Zároveň většina členů vyjádřila relativně velkou míru jistoty, že lednové přecenění nebude natolik výrazné jako v předcházejících letech, což by mělo srazit meziroční míru inflace do oblasti okolo 3 %.
  • Ranní okénko - ČNB dnes zvýší sazby. O kolik?
    Z pohledu domácí ekonomiky bude dnes nejdůležitější událostí zasedání ČNB. Od bankovní analytici očekávají zvýšení základní sazby v rozsahu od 75 do 150 bazických bodů, tuzemská centrální banka ale již několikrát ukázala, že nemá problém zaskočit trh a výsledek dnešního zasedání může překvapit. Vzhledem k obměně části bankovní rady (od začátku července) půjde ale s největší pravděpodobností o poslední zvýšení sazeb v letošním roce. Z Evropy pak odpoledne dorazí informace ohledně spotřebitelské důvěry. Čekat lze pokračující stabilitu na historicky nízkých hodnotách.
  • Ranní okénko - ČNB, ECB, inflace, HDP. Finanční trh bude zpracovávat jeden údaj za druhým
    Finanční trhy ještě ani nestihly zcela vstřebat jestřábí zasedání Fedu a hned mají před sebou další nabitý týden. Čeká nás další várka výsledků HDP evropských zemí, inflace v eurozóně a zasedání ECB a britské centrální banky. Pozadu ale nezůstává ani domácí ekonomický kalendář. ČNB zvýší úrokové sazby a představí novou makroekonomickou prognózu, ČSÚ vydá předběžný odhad HDP a Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu za leden.
  • Ranní okénko - ČNB nechá 2T repo sazbu na 7 %
    Na rozdíl od finále mezi Francií a Argentinou postrádá datový kalendář pro tento týden náboj a finanční trh může zvolnit ve vánoční atmosféře. Důležité lokální události se ale přece jen najdou. Ve středu zasedá ČNB. Oproti ECB, Fedu či Bank of England, které minulý týden jednotně zvýšily úrokové sazby o 50b, se akce nečeká. Hlavní úroková sazba by měla nadále zůstat na 7 %. Z německé ekonomiky bude stěžejní prosincový Ifo index, jehož složka očekávání nastíní vývoj ekonomiky v prvních měsících nového roku. Výsledky předstihových ukazatelů vyjdou i v eurozóně a USA.
  • Ranní okénko - ČNB pokračuje v jestřábích signálech
    Dnešní den zahájíme informací o zářijové evropské spotřebitelské důvěře. Ta se ze dna dosaženého v dubnu 2020, kdy dosáhla -21,9 bodu, stačila vyškrábat až na -3,30 v letošním červnu, čímž nejen že překonala předpandemickou úroveň, ale zároveň dosáhla rekordu od ledna roku 2018. Od té doby ovšem opět klesá a podle tržního odhadu bude klesat i nadále. Po srpnových -5,3 se tak tentokrát čeká -5,9 bodu.
  • Ranní okénko - ČNB ponechá sazby na 7 %
    V Česku bude dnes prim hrát odpolední zasedání ČNB, byť jakákoliv změna v aktuálním nastavení sazeb je vysoce nepravděpodobná. Analytici jednomyslně očekávají stabilitu, čemuž nahrávají i komentáře členů bankovní rady z posledních týdnů. Důležitější tak bude, co zazní na tiskové konferenci a očekávat lze i otázky novinářů ohledně dalšího intervenování ve prospěch koruny.
  • Ranní okénko - ČNB pravděpodobně opět navýší sazby
    Tento týden ČNB patrně opět navýší hlavní úrokovou sazbu. Dále dorazí měsíční data z tuzemské ekonomiky za červen. Ucelí tak pohled na druhé čtvrtletí, během kterého ekonomika vzrostla významně nižším tempem (o 0,6 % k/k), než se očekávalo (konsensus 2,0 % k/k). Zajímat nás bude především výsledek průmyslové výroby, respektive dopady komplikací na nabídkové straně. V tomto ohledu přinese důležitý update červencový PMI průzkum ve zpracovatelském průmyslu, který vyjde dnes v 9:30. Další v pořadí je údaj o státním rozpočtu ke konci července. Z globální ekonomiky tento týden dominuje měsíční report z amerického trhu práce – dle odhadů akcelerovalo nabírání zaměstnanců a míra nezaměstnanosti poklesla na 5,7 %. V Evropě budeme sledovat především německý průmysl a tovární objednávky.
  • Ranní okénko - ČNB pravděpodobně podrží sazby na 7 %
    Finanční trh má za sebou náročný týden. Po jestřábím zasedání Fedu si investoři uvědomili, že úrokové sazby mohou vystoupat až těsně pod 5 %. V prognóze nyní počítáme se sérií hiků: +75bb, +50bb a +25bb na následujících třech zasedání, což by dostalo sazby do rozmezí 4,50-4,75 %. Akciové trhy se po zasedání propadly a výnosy vládních dluhopisů stoupaly během jejich výprodeje. Napětí v eurozóně dnes se začátkem obchodování setrvá, jelikož parlamentní volby v Itálii vyhrála krajně-pravicová strana pod vedením Giorgia Meloni.
  • Ranní okénko - ČNB rozhodne o nastavení úrokových sazeb
    Očekávanou událostí tohoto týdne je bezpochyby zasedání ČNB, na kterém by mělo dojít k navýšení hlavní úrokové sazby z 0,75 % na 1,25 %. Sledované budou také inflační statistiky z Německa a eurozóny za září. Z tuzemské ekonomiky koncem týdne dorazí index PMI ve výrobní sféře a Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu. Z globální ekonomiky pak během týdne dorazí indikátory sentimentu.
  • Ranní okénko - ČNB rozhodne o stabilitě, Maďaři snižují sazby
    Dnes v odpoledních hodinách zasedá Česká národní banka. S největší pravděpodobností poosmé v řadě zvolí cestu stability, a to i přesto, že na posledním zasedání tři ze sedmi členů hlasovali pro zvýšení sazeb. Potvrzují to komentáře jednotlivých členů podpořené nejaktuálnějšími měsíčními daty. Pokud ČNB opravdu nezvýší sazby, patrně se guvernér Michl na tiskové konferenci nevyhne otázce ze strany novinářů na výhled budoucího snižování sazeb.
  • Ranní okénko - ČNB: stabilita nebo cut, to je, oč tu běží
    Předvánoční období kromě shánění vánočních dárků, pečení cukroví či sledování pohádek vyplní poslední měnově-politické zasedání České národní banky v tomto roce, které je do poslední chvíle zahaleno pod rouškou nejistoty. Již na listopadovém jednání rozhodnutí nebylo jednomyslné (5:2) a nyní se očekává velmi vyrovnaná diskuse. Členové bankovní rady budou zvažovat několik faktorů, které budou vstupovat do jejich rozhodnutí. Velikou neznámou je síla lednového přecenění v příštím roce, která mimo jiné souvisí s cenami energií, daňovými změnami v rámci konsolidačního balíčku či cenovou politikou obchodníků.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024