Úterý 19. březen 2024 05:04
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2020: Světem vládne chaos a centrální banky i vlády ztrácejí kontrolu

03.12.2019 11:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Saxo Bank, přední globální multi-asset zprostředkovatel produktů a služeb na kapitálových trzích, dnes vydala svou publikaci 10 Outrageous Predictions for 2020 (10 šokujících předpovědí pro rok 2020). Tyto predikce se soustřeďují na řadu nepravděpodobných, ale zároveň nedoceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy.  

Nejedná se o oficiální predikce Saxo ohledně situace na trzích v roce 2020, ale spíš o varování, aby investoři špatně nevyhodnotili rizika událostí, u kterých zpravidla předpokládají, že jejich pravděpodobnost nepřesáhne jedno procento.  Je to jakési cvičení, kde se zabýváme věcmi, které možná nejsou příliš pravděpodobné, ale také nejsou nemožné. Nejhorší chaos na trzích (a největší šok) nevyhnutelně způsobí právě ty události, které většinu lidí překvapí.

Letošní Šokující předpovědi komentuje hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen:  

„Všechny letošní Šokující předpovědi se točí kolem tématu nečekaných zvratů, protože stávající paradigma už prostě nemá co nabídnout. Ne snad proto, že bychom ho už měli dost, ale proto, že další pokračování trendů poslední dekády by znamenalo, že začne společnost válčit sama se sebou, na místo trhů nastoupí vlády, jediným obchodním modelem budou monopoly a veřejná debata bude zcela zaslepená a velice fragmentovaná a polarizovaná.

Je to prostředí, kde negativní výnosy znemožňují studentům, starým lidem a domácnostem s nízkými příjmy přístup k hypotékám. A to proto, že potřeba kapitálu staví před tyto skupiny příliš vysoké překážky, které jim znemožní získat úvěr. Místo toho budou muset žít v nájmu, který je bude stát dvojnásobek toho, co by stálo vlastnictví domu – což je do očí bijící zdanění chudých a další faktor prohlubující nerovnost. To s sebou nese i riziko, že celá jedna generace zůstane bez dostatečných úspor, které by jim umožnili pořídit vlastní bydlení. Zpravidla je jediný významnější majetek, který mnohé domácnosti s nižšími a středními příjmy kdy získají. Tím jim odpíráme právě ten ekonomický mechanismus, díky němuž starší generace „zbohatly“, a riskujeme vytvoření trvalých majetkových rozdílů mezi generacemi.

Rok 2020 vnímáme jako rok, kdy se s tématem nejrůznějších zvratů setkáme takřka na každém kroku. Kyvadlo se může přehoupnout na druhou stranu v politickém životě i v monetární a fiskální politice a v neposlední řadě i v oblasti ochrany životního prostředí. V politickém životě to může přinést náhlé selhání populismu, který nahradí snaha spojovat a ne rozdělovat. V politice obecně to může znamenat, že centrální banky vyklidí pole a snad dokonce lehce normalizují sazby a do uvolněného prostoru nastoupí vlády s programy investic do infrastruktury a řešení klimatických problémů.


Publikace Outrageous Predictions 2020 (Šokující předpovědi pro rok 2020) je dostupná na těchto stránkách a zde naleznete shrnutí hlavních bodů:

1. Win-win pro Rusko v oblasti zelené i „černé“ energie

V roce 2020 vycítí Rusko a OPEC zpomalení americké produkce nafty z živičné břidlice kvůli nízké návratnosti investic, chytí příležitost za pačesy a oznámí další výrazné omezení vlastní produkce ropy. Čistě náhodou se načasování shoduje s dalším kolem IPO saudské společnosti Aramco, což jí pomůže zajistit potřebné ocenění ze strany investorů mimo Saúdskou Arábii. Trh na to není připravený a následující horečná snaha pokrýt krátké pozice na trhu s ropou, stejně jako nedostatečně zajištěné expozice vůči vyšším cenám má za následek návrat ceny ropy Brent na 90 USD za barel. Rusko tím dosáhne velkého vítězství, a to nejen pro Rosneft, ale i pro své veřejné finance, protože Rusku k dosažní vyrovnaného rozpočtu na rok 2019 stačila cena ropy Urals ve výši 49 USD za barel.  Akcie největší ruské naftařské firmy Rosneft poskočí o 50 %.

Zelená energie se musí v roce 2020 naopak uskrovnit, protože se navzdory všemu povyku ukáže, že je návratnost souvisejících investic nízká. Navzdory tomu se politika dlouhodobě zaměřuje na podporu elektromobilů a zařízení pro omezení znečištění z osobní dopravy a po celém rozvinutém světě se prohlubují snahy o zodpovědnou klimatickou politiku. Z toho dokáže Rusko těžit hned dvakrát – je totiž největším světovým producentem palladia a to se používá v osobních autech, aby se zlepšila kvalita ovzduší, a zároveň se jedná o jednu z nejvýnosnějších komodit roku 2019. V roce 2020 navíc Demokraté díky přesvědčivému vítězství ovládnou Bílý dům a spolu s Indií dál zpřísní emisní normy.

Druhá věc, na níž Rusko vydělá, je přechod výrobců baterií do elektromobilů z kobaltu na nikl. V roce 2020 se prudce zvýší poptávka po niklu. Vlády v rozvinutých ekonomikách subvencují prodej elektromobilů a velké německé automobilky rozjedou jejich výrobu naplno a budou se snažit zajistit si dlouhodobě dodávku autobaterií. A zatímco Indonésie se rozhodla od ledna 2020 omezit export niklových rud, aby podpořila domácí hutě, ruská těžařská firma MMC Norilsk Nickel využije zvýšené poptávky a vyšších cen a podobně jako Rosneft se bude moct pochlubit zhodnocením svých akcií o 50 %.

2. Náhlá stagflace neodmění růst, ale hodnotu

iShares MSCCI World Value Factor ETF si povedou výrazně lépe než akcie FANGS a překonají je o 25 %. Po skončení Brettonwoodského měnového systému přestal být dolar vázaný na zlato a stal se nekrytou měnou, takže se biliony dolarů — nejen v USA, ale po celém světě – získávaly prostě vypůjčením a nyní se kruh uzavírá. Aby nedošlo k naprosté paralýze amerického i globálního finančního systému, vynucovaly si jednotlivé úvěrové cykly postupně čím dál nižší sazby a větší stimuly. Sazby v podstatě dosáhly nejnižší možné hranice, Spojené státy mají obrovské deficity, které nepřestávají růst, a nadcházející americká recese donutí Fed, aby svou bilanci nafoukl víc, než si kdo dokázal představit, jinak nebude možné financovat další Trumpovy masivní fiskální výdaje na infrastrukturu, které mají zlepšit jeho šance na znovuzvolení. Ale stane se něco zvláštního – jak budou stimulační opatření postupovat americkou ekonomikou, mzdy i ceny prudce vzrostou, paradoxně právě kvůli nedostatku prostředků a kvalifikovaných pracovních síl způsobenému předchozím nedostatkem investic. Rostoucí inflace a výnosy zvýší cenu kapitálu, slabší dlužníci budou jen horko těžko shánět finanční prostředky a zombie firmy půjdou od válu. Jakmile si trh uvědomí, že Fed hodlá jen přifukovat svou bilanci, ale úrokové sazby chce dál držet ukrutně nízko, dojde ke značnému globálnímu znehodnocení dolaru.

3. ECB změní názor a zvýší sazby

V roce 2020 posílí bankovní index EuroStoxx o 30 % a evropské banky zažijí comeback. Navzdory nedávnému zavedení „tieringu“, který pomohl zmírnit negativní následky záporných úrokových sazeb, čelí banky stále závažné krizi. Musejí se vyrovnat s náročným ekonomickým a finančním prostředím: s extrémně nízkými strukturálními sazbami, s přísnější regulací, kterou přináší čtvrtá Basilejská dohoda — a která dál snižuje kapitálovou návratnost bank — a s konkurencí ze strany fintech firem v tržních nikách. Začátkem ledna 2020 dojde k neslýchanému obratu, když nová prezidentka ECB Christine Lagardeová — která dřív záporné sazby podporovala — otočí o 180° a prohlásí, že monetární politika už nemá co nabídnout. Poukáže na fakt, že delší udržování záporných úrokových sazeb z vkladů by mohlo vážně poškodit důvěru v celý evropský bankovní sektor. Aby přinutila vlády eurozóny a zejména Německa, aby zakročily a stimulovaly ekonomiku pomocí fiskální politiky, přehodnotí ECB svou měnovou politiku a 23. ledna 2020 zvýší sazby. Krátce po prvním zvýšení následuje další, které rychle vrátí úrokovou sazbu na nulu a ještě před koncem roku dokonce i lehce do plusu.

4. Když dojde na energie, zelená není nová černá

Poměr fondů VDE investujících do fosilních paliv k fondům ICLN zaměřených na obnovitelné zdroje energie vzroste ze 7 na 12. Naftařský a plynárenský průmysl vyšel z finanční krize po roce 2009 s hlavou hrdě vztyčenou a jeho návratnost od roku 2008 do června 2014, kdy Čína vytáhla světovou ekonomiku z historické úvěrové recese, dosáhla zhruba 131 %. Od té doby muselo toto odvětví čelit útokům hned ze dvou stran. Za prvé to byl nástup amerického břidlicového plynu a rychlá globalizace řetězců dodavatelů zemního plynu s využitím LNG. Následovala americká revoluce v oblasti produkce nafty z břidlic, díky níž se staly Spojené státy největším světovým producentem ropy a ropných produktů. Z druhé strany útočila rostoucí popularita boje proti klimatické změně a s tím spojený politický kapitál, což způsobilo obrovský nárůst poptávky po obnovitelné energii. Nižší ceny a investoři, kteří se vyhýbají špinavé energii, společnými silami stlačili zhodnocení akcií tradičních energetických firem na úroveň o 23 % nižší než u firem poskytujících čistou energii. V roce 2020 se ovšem karta v oblasti investic obrací, protože OPEC dál omezuje výrobu, ztrátové americké firmy podnikající v břidlici zpomalily růst produkce a v Asii znovu stoupá poptávka. Nejenže budou naftařské a plynárenské firmy v roce 2020 překvapivými vítězi — zároveň je to i budíček pro čistou energii.

5. Jižní Afriku potopí dluh firmy ESKOM

Svět odmítne dávat Jihoafrické republice další půjčky a USDZAR vystoupá z 15 na 20. Už koncem letošního roku oznámí jihoafrická vláda, že hodlá zachránit problematickou energetickou firmu ESKOM, aby se národ neponořil do tmy. A to je opravdu špatná zpráva. To totiž znamená, že příští rok vystoupá deficit státního rozpočtu na 6,5 % HDP, což je nejhorší za více než deset let, a vzhledem k tomu, že v posledních letech dokázala vláda stabilizovat finance na téměř konstantním deficitu na úrovni 4 % HDP, je to opravdu výrazné zhoršení. Ještě horší ovšem je odhad Světové banky, že se vnější zadlužení země za toto období více než zdvojnásobilo na víc než 50 % HDP. A tak se může stát fiasko společnosti ESKOM poslední kapkou, než pohár trpělivosti přeteče a věřitelé přestanou zemi, která si desítky let nedokáže dát finanční a správní záležitosti do pořádku, dál financovat. V tomtéž roce budou staženy do propasti i další rozvojové trhy, které neprokážou svou úvěruschopnost, a tak budou výsledky rozvíjejících se ekonomik opravdu velice různorodé. Země dostane na pokraj bankrotu.

6. Americký prezident Trump ohlásí novou daň „America First“, která má snížit obchodní deficit

Daň na všechny zahraniční výnosy naruší zásobování a prudce zvýší inflaci. V roce 2020 vynesou americké desetileté státní pokladniční poukázky chráněné proti inflaci 6 %, protože roste CPI a s ním i zájem investorů. Na počátku roku 2020 je situace v obchodní politice vcelku stabilní, protože se Trumpova administrativa dokázala dohodnout s Čínou a alespoň dočasně zmírnit napětí ohledně tarifů, měnové politiky a nákupu zemědělských produktů. Ale již brzy má americká ekonomika problém se nadechnout a obchodní deficit s Čínou se nijak výrazně nelepší. Navíc nelze reálně očekávat, že by se čínské nákupy zemědělských produktů dál zvyšovaly. Průzkumy předpovídají zdrcující porážku v prezidentských volbách, a tak Trump rychle znervózní a jeho administrativa přijde s novým přístupem, s daní „America First“, která je zoufalou snahou svézt se na vlně protekcionismu. V rámci této daně bude zcela restrukturalizován americký systém zdanění právnických osob, aby byly zvýhodněny firmy vyrábějící na americké půdě, samozřejmě v rámci prosazování principů „volného a férového obchodu“. Všechny dosavadní tarify jsou zrušeny a místo nich je na všechny hrubé výnosy na americkém trhu, které pocházejí ze zahraniční výroby, uvalena 25% DPH. To vyvolá ostré protesty obchodních partnerů, že jsou to vlastně jen staré tarify v novém hávu, ale Trumpova administrativa kontruje tím, že pokud se chtějí zahraniční firmy dani vyhnout, mohou začít vyrábět na americké půdě.

7. Se Švédskem to půjde z kopce

Švédsko musí zapracovat na lepší integraci imigrantů a přetížených sociálních službách, takže dojde k velké a pragmatické změně přístupu, s níž jsou spojeny i nebývalé fiskální stimuly a výrazné posílení SEK. Ale tak jako počátkem 90. let, kdy zašli příliš daleko s progresivním zdaněním a celá ekonomika se zhroutila, zajdou i tentokrát švédští politikové s politickou korektností kolem imigrace tak daleko, až budou vlastně politicky nekorektní. Budou ignorovat nezanedbatelnou a stále rostoucí část Švédů, kteří jejich politiku zpochybňují, a vytěsní je z veřejné debaty. Parlamentní demokracie by měla dát prostor k vyjádření všem přiměřeně velikým skupinám, ale tradiční hlavní strany Švédska se poněkud nezvykle společně rozhodnou ignorovat protiimigrační hlasy, které už představují více než 25 % švédských voličů. Jejich záměry i odůvodnění jsou v pořádku – otevřenost a rovnost pro všechny a ochrana švédského otevřeného ekonomického modelu. Ale čeho je moc, toho je příliš a všechny modely musí být schopné přizpůsobit se změnám okolností, jinak se zhroutí. Ostatní skandinávské země už o „švédských podmínkách“ nemluví jako o modelu hodném následování, ale jako o hrozbě. Švédsko je v recesi a jeho malá otevřená ekonomika je extrémně citlivá na globální zpomalení. Tato zřejmá společenská i ekonomická krize připraví podhoubí pro změnu.

8. Díky ženám a mileniálům získají Demokraté v amerických volbách jasné vítězství

V amerických volbách v roce 2020 získají Demokraté prezidentský úřad a obě sněmovny Kongresu. Akcie velkých zdravotnických a farmaceutických firem se popadnou o 50 %. Před příchodem roku 2020 nejsou průzkumy ani voliči Trumpovi nijak zvlášť nakloněni. Tak jako v roce 2016 je i v roce 2020 marginálním voličem Trumpa starý běloch a tato demografická skupina je už za zenitem, protože největší generací je teď v USA generace mileniálů ve věku 20-40 let, která je mnohem liberálnější. Mileniálové a dokonce i nejstarší část „generace Z“ je ve Spojených státech silně motivovaná nespravedlností a nerovností způsobenou tím, jak centrální banka nalévá peníze do trhu s aktivy, a strachem z klimatické změny, kde je prezident Trump jako její popírač pro rebely ideálním hromosvodem. Hlasy levice se mobilizují na základě odporu proti Trumpovi – mileniálové a ženy z předměstí přijdou vyjádřit své znechucení současným prezidentem. Demokrati vyhrají všelidové hlasování o víc než 20 milionů, dál posílí svou kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a dokonce se jim podaří získat mírnou převahu i v Senátu. Medicare pro všechny a vyjednávání o cenách léčiv brutálně pokrátí zisky odvětví.

9. Maďarsko vystoupí z EU

Od svého vstupu do EU v roce 2004 prožívalo Maďarsko velký hospodářský úspěch. Teď se však zdá, že jejich „manželství“ po 15 letech prožívá krizi, protože EU aktivovala článek 7 kvůli čím dál většímu omezování svobodných médií, soudců, akademiků, menšin a různých skupin na ochranu práv ze strany Maďarska – nebo spíš ze strany premiéra Orbána. Maďarská politická reprezentace kontruje tím, že pouze chrání svou zemi a hlavně svou kulturu před masovou imigrací. Tento status quo je neudržitelný a pro obě strany nebude snadné se smířit, když se systémem EU pomalu propracovává spuštění článku 7. Premiér Orbán už otevřeně hovoří o tom, že Maďarsko nepatří ke zbytku Evropy, ale je „pokrevním bratrem“ odpadlického Turecka, což je velká změna rétoriky, která přichází ve stejné době jako zavírání kohoutků penězovodů z evropských fondů, které v následujících dvou letech téměř vyschnou. Maďarská měna forint (HUF) je na ústupu a EURHUF oslabuje až kamsi na 375, jak si firmy z EU začínají rozmýšlet své maďarské investice a trhy se obávají přerušení či dokonce otočení kapitálových toků.

10. Asie přijde s novou rezervní měnou, aby se zbavila závislosti na dolaru

Asijská digitální rezervní měna podporovaná bankou AIIB sníží index amerického dolaru o 20 % a potopí dolar vůči zlatu o 30 %. Aby čelila prohlubující se obchodní rivalitě a vlastní zranitelnosti vůči narůstající hrozbě, že Američané použijí dolar proti ní, ale i aby zmírnila vliv dolaru na světové finance, přijde Asijská infrastrukturní investiční banka s novým rezervním aktivem nazvaným Asian Drawing Right, neboli ADR. 1 ADR bude mít hodnotu 2 amerických dolarů, takže se stane největší měnovou jednotkou světa. Jasným cílem je vymanit regionální obchod ze závislosti na dolaru. Lokální ekonomiky se dohodnou, že začnou v rámci regionu obchodovat výhradně v ADR, a hlavní vývozci ropy, tedy Rusko a země OPEC, se ještě rádi přidají, protože jsou na asijském trhu stále závislejší. Redenominace značné části globálního obchodu na jinou měnu než americký dolar znamená, že USA přijdou o příliv kapitálu, kterým by mohly financovat svůj dvojí deficit. Během pár měsíců oslabí USD vůči ADR o 20 % a vůči zlatu dokonce o 30 % a spotové zlato v roce 2020 bez problémů překročí hranici 2000 USD za unci.

Klíčová slova: Šokující předpovědi | Předpovědi | Financovat | Dlužníci | Průzkumy | Lagardeová | Firma | Obchod | Bílý dům | LNG | Deficit | Automobilky | iShares | Situace na trzích | Záporné sazby | Prezidentka ECB | Zájem investorů | Majetek | Prezident Trump | Předpovědi Saxo Bank | Mileniálové | Forint | FinTech | Saxo | Bankovní index | Švédsko | Hlavní ekonom | Fiskální stimuly | Monopoly | Příjmy | Výnosy | Krize | Predikce | Mzdy | Steen Jakobsen | Zahraniční firmy | Země OPEC | Biliony dolarů | Firmy | Americké firmy | Index amerického dolaru | Christine Lagardeová | Rosněfť | Energie | Evropské banky | Úspěch | Bankovní sektor | Aramco | Úvěr | Spojené státy | ROCE | Zisky | Zpráva | Trh | Ropy | Maďarsko | Maďarská měna | Investiční | Finanční prostředky | EURHUF | Ekonomická krize | Dolar | Cena | Brent | Banka | Index | Obchodní deficit | Investiční banka | Obchodovat | Výsledky | Pravděpodobnost | Ekonom | EU | Stimulační opatření | Produkce ropy | Investoři | Saxo Bank | Americký prezident | Cena ropy | Finanční krize | USD | Banky | Úrokové sazby | Zlato | Pokladniční poukázky | Stagflace | Riziko | Rezervní měna | Pozice | Měna | Investice | IPO | Finanční trhy | Fed | Ekonomika | ECB | Centrální banky | Centrální banka | Zhodnocení | Americký dolar | Akcie | ADR | Sazby | Kapitál | Export | Politika | Rizika | Daně | Americká ekonomika | Recese | Poptávka | ETF | Ceny ropy | Monetární politika | HDP | OPEC | USA | Rusko | Inflace | Peníze | Finance | Čína |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Šmejc: Ukončení jednání o spojení Monety s bankovní částí PPF bylo správné
    Šéf skupiny PPF Jiří Šmejc po roce od ukončení jednání o spojení Moneta Money Bank s finanční částí investiční skupiny PPF považuje rozhodnutí za jednoznačně správné. Růst Air Bank předčí výhody synergie s Monetou, řekl Šmejc novinářům. Zprávy o obnovení jednání označil za nesmysl. Důvody pro ukončení původní transakce podle něj nepominuly.
  • Šmejc: Ztráty PPF z odchodu z Ruska po invazi dosáhly stovek milionů eur
    Náklady skupiny PPF související s odchodem z Ruska po invazi na Ukrajinu dosáhly stovek milionů eur. Nebýt toho, skupina loni měla vyšší zisk než před pandemií covid-19, řekl novinářům ředitel PPF Jiří Šmejc, který stojí v čele skupiny jeden rok. PPF vykázala za loňský rok čistý zisk 140 milionů eur (asi 3,36 miliardy Kč), o 49 procent méně než o rok dříve. Aktiva skupiny loni klesla o 5,5 procenta na 39,9 miliardy eur (960 miliard Kč).
  • Šok na americkém trhu práce znamená, že další zvýšení sazeb Fedu je na obzoru
    Americká ekonomika za květen vytvořila obrovský nárůst 339 000 pracovních míst oproti 253 000 z předchozího měsíce a šokovala tak trhy, které očekávaly pokles. To dále oddaluje blížící se zpomalení ekonomiky, ale jen podněcuje obavy z inflace a šance, že Fed bude muset více zvýšit úrokové sazby.
  • Šok na trhu s ropou: Klíčoví těžaři nezvyšují těžbu, pohonné hmoty v ČR dále citelně podraží
    Členové kartelu OPEC a jejich spojenci v čele s Ruskem dnes šokovali ropné obchodníky, když nepřikročili k citelnému zvýšení těžby. Umocnili tak obavu trhu, že ropy nebude v čase globálního ekonomického zotavení dost, což vyžene její cenu dále vzhůru. Podpořili tak spekulace, že barel ropy by se ještě letos mohl prodávat až za sto dolarů.
  • Šok odezněl a akcie se vydávají vzhůru. Euro i koruna však zůstávají pod tlakem
    Začátek evropského obchodování na hlavních finančních trzích vypadá výrazně veseleji než ten včerejší. Už včera se zvláště technologickému Nasdaqu dařilo směrem k závěru umazávat ztráty a dnes se evropské akciové indexy nacházejí v plusu asi o půl procenta. Růst se přitom daří i většině bank, které se včera silně vyprodávaly. Na dluhopisech sledujeme konsolidaci, výnosy se drží kolem včerejších hodnot. Zlato ještě mírně ztrácí.
  • Šok pro GBP přichází z Asie.
    Měnové páry s Librou zaznamenaly dnes v 5 minutách největší pokles od Brexitu, kdy propad na měnovém páru GBPUSD dosáhl 800 pips v pouhých 5 minutách a zároveň se dostal na 31-leté minimum. Na ostatních měnových párech s GBP byla situace obdobná.
  • Šokující krach cestovky Thomas Cook
    Konec ikony mezi světovými cestovními kancelářemi, britské Thomas Cook, je krajně zarážející. Firma s takřka 180letou tradicí nevstupuje do insolvenčního procesu, ale končí rovnou v likvidaci. Neproběhne tedy ani pokus o záchranu alespoň části společnosti. Veškerý majetek cestovní kanceláře tak nyní bude kvapem rozprodán, aby byli uspokojeny pohledávky věřitelů s přednostním právem takové kompenzace při zániku společnosti.
  • Šokující předpovědi pro rok 2014
    Evropská daň z bohatství zavání návratem ekonomiky sovětského typu Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank Defla...
  • Šokující předpovědi Saxo Bank na rok 2016
    Mezinárodní investiční a obchodní banka Saxo Bank dnes vydala své každoroční „Šokující předpovědi“ pro příští rok. Zde je 10 nepravděpodobných...
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2019
    Čeho se dočkáme v příštím roce? Recese v Německu, finanční injekce od Apple pro potápějící se Teslu, odchod Jerome Powella z pozice guvernéra Fedu nebo jmenování Jeremyho Corbyna britským premiérem a pád měnového páru GBP/USD až na paritu? Společnost Saxo Bank zveřejnila svých 10 šokujících předpovědí pro rok 2019. Předpovědi se zaměřují na sérii nepravděpodobných, a proto podhodnocených událostí, které by mohly na finančních trzích vyvolat vlnu paniky. Tyto předpovědi nejsou oficiální prognózy Saxo Bank, ale jde o varování před možným nesprávným sdílením rizik investory.
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2021
    Saxo Bank dnes zveřejnila svou dlouho očekávanou publikaci 10 Outrageous Predictions for 2021 (10 šokujících předpovědí pro rok 2021), předkládající 10 scénářů, které se na první pohled jeví nepravděpodobně, zároveň nejsou nereálné. V případě, že by se tyto předpovědi opravdu naplnily, mohly by pořádně rozvířit finanční trhy.
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2022: Přichází revoluce!
    Saxo Bank vydala publikaci 10 Outrageous Predictions for 2022 (10 šokujících předpovědí na rok 2022). Tyto předpovědi se zaměřují na řadu nepravděpodobných, ale také nedoceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy:
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2024: Konečná
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, vydává každoroční Šokující předpovědi pro rok 2024. Ty se zaměřují na řadu nepravděpodobných, ale přitom ne zcela doceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy.
  • Šokující výsledky společnosti Nvidia
    „Po předpovědi rekordního čtvrtletí trhy netrpělivě čekaly na novinky ze společnosti Nvidia a tento gigant v oblasti umělé inteligence je naprosto překonal a dosáhl ohromujícího úspěchu.
  • Šok z trhu práce se neopakuje
    Únorová data z amerického trhu práce jsou smíšená. Vedle stále vysokého přírůstku pracovních míst narostla nezaměstnanost a mzdy stoupaly pomaleji, než se čekalo. Reakce finančních trhů je lehce pozitivní, a to hlavně díky absenci nového šoku směrem k utaženosti pracovního trhu, ale také v kontextu nově zvýšené nervozity kolem bankovního sektoru. V únoru vzniklo 311 tisíc nových pracovních míst, což je stále hodně.
  • Španělé by měli sáhnout pro vnější pomoc, říkají ministr financí, šéf největší banky Santander i G7. Euro pod tlakem (+přehled CDS)
    Evropa by měla poskytnout finanční zdroje na stabilizaci španělských bank, u nic...
  • Španělé čistí banky i regiony, připravují se na přijetí pomoci. Euro i koruna zůstávají slabší
    Měnám středoevropského regionu v úvodu týdne chyběl dech, za čímž stojí jednak slabší euro proti americk...
  • Španělé zvažují, že sanaci bank zaplatí i akcionáři a držitelé dluhopisů. O pomoc požádají v pondělí
    Vláda krizí zasaženého Španělska zvažuje, že ztráty plynoucí z restrukturalizace...
  • Španělská a francouzská aukce uklidňuje trhy, výnos 10letého dluhopisu Francie klesá nejvíce v historii
    Dnešní den přinesl hned dvě důležité aukce státních dluhopisů v eurozóně. Španěl...
  • Španělská aukce mile překvapila: Výnosy výrazně klesly a získalo se více peněz
    Španělsko prodalo pokladniční poukázky v objemu 4,94 miliardy eur, zatímco Madri...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024