Sobota 27. duben 2024 14:27
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO férovost
reklama
Dukascopy new

Týden před námi: Dokáže Nvidia splnit sen o umělé inteligenci?

19.02.2024 10:00  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké akcie v minulém týdnu klesly: index S&P 500 o 0,42 % a Nasdaq o 1,34 % a začátek týdne by mohl být klidný, protože v pondělí se v USA koná Den prezidentů a trhy se uzavřou. To, zda se americkým indexům podaří tyto ztráty vyrovnat, by mohlo záviset na výsledku zveřejnění některých klíčových údajů včetně zápisu ze zasedání FOMC a únorových zpráv o indexech PMI. Společnost Nvidia, miláček světa umělé inteligence, jejíž cena akcií od začátku roku vzrostla o více než 47 %, oznámí ve středu večer své hospodářské výsledky. Není překvapením, že se od společnosti Nvidia očekávají velké výsledky, a pokud je nesplní, mohlo by to pro index S&P 500 znamenat velkou poruchu, neboť pět nejlepších akcií tohoto amerického blue chips indexu podpořilo 75 % jeho dosavadních zisků v roce 2024.

Dlouhodobá rizika pro společnost Nvidia

Když je trh tak koncentrovaný, je správné, že se trh obává výsledkové sezóny. Hlavní akcie AI v indexu zatím vykázaly slušné zisky, ale všichni sledují společnost Nvidia, která vytváří hardware pohánějící revoluci v oblasti AI. Nvidia má 98% podíl na trhu grafických procesorů pro datová centra, které pohánějí AI po celém světě. To je skvělé pro současné zisky, ale co budoucnost? Konkurence v oblasti generativního hardwaru pro AI se zostřuje a je nepravděpodobné, že 98% podíl společnosti Nvidia na trhu vydrží. Také klientská základna společnosti Nvidia je malá, podle úvěrových analytiků Barclays pouhých 5 společností generuje 46 % příjmů. Patří mezi ně Amazon a Meta, které pracují na vlastních čipech. Rizika kolem společnosti Nvidia jsou zprávami o budoucnosti. Tento týden se pozornost zaměří na to, zda Nvidia dokáže dosáhnout dalšího hvězdného čtvrtletí růstu. Ve třetím čtvrtletí rozpálila trh, když ztrojnásobila své tržby. tržby v meziročním srovnání. Podle agentury Bloomberg se očekává další megakvartál, přičemž růst zisku na akcii a tržeb by měl být 400 %, resp. 200 %. To, zda Nvidia letos dokáže vyrůst o dalších 47 %, může záviset na tom, zda se jí podaří 1. naplnit očekávání výsledkové sezóny za 4. čtvrtletí a 2. co řekne o budoucnosti. Trh odměňuje společnosti, které překonaly očekávání ohledně zisků, a trestá společnosti, které tak neučinily. Pokud Nvidia poukáže na rostoucí konkurenci, pak možná bude muset akcionářům poskytnout sladidlo, například oznámení o zpětném odkupu akcií nebo dokonce dividendu, aby zastavila pokles ceny akcií.

Spotřebitelské akcie v centru pozornosti, protože Walmart hlásí zisk

Tento týden se také objeví výsledky některých největších maloobchodních prodejců v USA. Walmart, Target a Home Depot zveřejní své hospodářské výsledky, které budou důležité pro posouzení finančního zdraví amerických spotřebitelů. Očekávání ohledně letošního hospodářského růstu USA jsou vysoká, a to vše je založeno na solidním spotřebitelském růstu. Tyto výsledky pomohou určit, zda je toto přesvědčení pravdivé, či nikoli. Pokud budou tyto výsledky silné, pak by to dodalo odvahu, že americký spotřebitel může v letošním roce podpořit hospodářský růst, i když jsou úrokové sazby na dvacetiletém maximu. Walmart zveřejní výsledky v úterý a očekává se, že tržby vzrostou, ale nejpomalejším tempem za posledních 7 čtvrtletí. Očekává se také pokles zisku v důsledku vyšších nákladů na pracovní sílu a výrobky. U společnosti Target se očekávají slabé tržby a zisky za poslední čtvrtletí.

Spotřebitelský sektor indexu S&P 500 v letošním roce zatím zaostával za celkovým indexem, nicméně začal nabírat tempo. Pokud dojde k lepším než očekávaným výsledkům klíčových maloobchodních prodejců, pak bychom mohli být svědky toho, že se tomuto sektoru bude dařit lépe, což by pomohlo s problémem s rozprostřeností trhu, se kterým se hlavní americký akciový index letos zatím potýká.

Posunou zápisy z jednání ECB a FOMC ručičku pro snižování sazeb?

Tento týden stojí za to sledovat také ekonomické údaje, protože hlavní centrální banky zůstávají v režimu vyčkávání. ECB a FOMC zveřejní zápisy ze svých posledních zasedání. Ačkoli jsme v posledních týdnech slyšeli spoustu řečníků z Fedu, zápis z FOMC stále stojí za pozornost, abychom zjistili, jakým směrem se Fed celkově ubírá. V rámci zápisu se pravděpodobně objeví závazek k pohybu sazeb v závislosti na tom, co říkají ekonomické údaje, a po silné zprávě NFP za leden v kombinaci s některými vyššími než očekávanými údaji o inflaci by to mohlo trhy znepokojit ohledně dalšího kroku Fedu. Pokud budou údaje i nadále překonávat odhady, mohl by být dalším krokem Fedu zvýšení sazeb, nebo delší pauza? Trh neočekává, že by Fed snížil sazby dříve než v červnu, a i poté je přesvědčení o snížení v první polovině roku 2024 nízké. Podle nástroje CME Fedwatch je pravděpodobnost jediného snížení sazeb v červnu aktuálně 53 %, před měsícem byla pouze 8% šance, že sazby budou v červnu na úrovni 5-5,25 %. Došlo také k úpravě ohledně toho, kdy dojde ke snížení sazeb ECB a BOE. Očekává se, že ECB jako první z hlavních centrálních bank sníží sazby v dubnu, BOE pak v srpnu. To by mohlo tento týden pomoci GBP k oživení poté, co se minulý týden vůči euru propadla, což se stalo poprvé za posledních 7 týdnů.

Může Nikkei dosáhnout rekordního maxima?

Evropské a asijské akcie v minulém týdnu překonaly výkonnost amerických akcií: index Eurostoxx vzrostl o 0,99 % a index FTSE 100 o 1,63 %. Čínské a japonské akcie minulý týden rovněž vzrostly o 4,5 %, resp. 3,7 %. Z těchto maxim však na začátku týdne ustoupily, Nikkei je beze změny a Hang Seng je nižší o téměř 1 %. Nikkei se přibližuje ke svému historickému maximu na úrovni 38 915. Bude zajímavé sledovat, zda Nikkei dokáže rozšířit zisky nad rekordní úroveň, pokud jí v nadcházejících dnech dosáhne. Japonská ekonomika se v minulém čtvrtletí rovněž propadla do recese a její deflátor  měřítko inflace  za 4. čtvrtletí činil 3,8 %, což je pokles z 5,2 % ve 3. čtvrtletí. To nemusí zabránit tomu, aby BOJ příští měsíc normalizovala úrokové sazby, což bude mít pravděpodobně velký dopad na japonské akcie do budoucna.

Výsledky britských bank v centru pozornosti

Tento týden budou zveřejněny některé významné výsledky hospodaření ve Velké Británii, včetně úterního zveřejnění výsledků Barclays, středečního zveřejnění výsledků HSBC, Glencore a BAE Systems a čtvrtečního zveřejnění výsledků Anglo American, Rolls Royce, Lloyds a Standard Chartered. Po obecně slabé výsledkové sezóně bank na Wall Street budou britské banky v centru pozornosti a sledovaným ukazatelem bude čistý úrokový výnos. Podíváme-li se nejprve na banku Lloyds, trh očekává, že čisté úrokové výnosy v roce 2023 poklesnou a že v roce 2024 budou dále slabé. Výnosy za 4. čtvrtletí by měly poklesnout o 1,9 % oproti roku 2023, ačkoli za celý rok 2023 se očekává růst výnosů o více než 3 % oproti roku 2022. Výhled hospodářského růstu Spojeného království a další kroky BOE budou klíčovými faktory ovlivňujícími výkonnost ceny akcií Lloyds v roce 2024. Od začátku roku cena akcií klesla o téměř 10 %, nicméně v posledním měsíci se zvedla a v pátek po zveřejnění výsledků společnosti NatWest cena akcií silně vzrostla.

Očekává se, že obrat ve společnosti Barclays bude pokračovat

V centru pozornosti bude také banka Barclays, která oznámí své výsledky a první významnou aktualizaci strategie od roku 2016. Zaváže se banka k dalšímu zvýšení své přítomnosti v retailovém bankovnictví poté, co se po většinu posledních 8 let soustředila na investiční banku? Existují očekávání, že by banka mohla uzavřít své aktivity v oblasti hotovostních akcií a obchodování s komunálními dluhopisy nebo oznámit plány na koupi podniku zabývajícího se správou aktiv. Očekává se, že Barclays vykáže za loňský rok ztrátu ve výši 123 mil. liber kvůli nákladům na restrukturalizaci, a očekává se, že výnosy zaznamenají ve 4. čtvrtletí mírný pokles na 5,8 mld. liber ve srovnání s předchozím rokem. Čisté úrokové výnosy by měly v roce 2023 vzrůst o 20 %, nicméně relativně malý rozsah jejího retailového podnikání znamená, že nedokázala využít nárůstu úrokových sazeb v takové míře jako někteří její konkurenti. Cena akcií Barclays v pátek rovněž vzrostla, ale od začátku roku je rovněž nižší.

Může HSBC i nadále dosahovat lepších výsledků?

A konečně, HSBC se letos dařilo lépe než jejím britským konkurentům a čínskou hospodářskou bouři přestála lépe, než mnozí doufali. Očekává se, že výnosy pro rok 2023 vzrostou o téměř 20 %, ačkoli ve 4. čtvrtletí by se mohly objevit určité známky slabosti, což by nemuselo být dobrou předzvěstí pro rok 2024. Zisk na akcii za 4. čtvrtletí se očekává ve výši 0,44 GBP za 4. čtvrtletí a 1,28 GBP za celý rok 2023, což představuje 44% nárůst oproti roku 2022.

Celkově lze říci, že v nadcházejícím týdnu nás čeká mnoho informací z finančních trhů, což otevírá prostor pro spoustu volatility a zajímavých tržních pohybů.

Graf 1: Jednoletá výkonnost Lloyds, HSBC a Barclays, normalizovaná, aby bylo patrné, že HSBC je ve srovnání se svými britskými konkurenty výkonnější.

Zdroj: Bloomberg and XTB

 


Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A., organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

 

Klíčová slova: Rok 2024 | Hlavní americký akciový index | Rizika pro společnost | Společnost Nvidia | Vice | Závazek | Komise v přenesené pravomoci (EU) | Komise v přenesené pravomoci | Pokles zisku | Marketingová komunikace | BAE Systems | Banka Barclays | NatWest | | Target | Společnost | Meta | Pozornost | Minulá výkonnost | Společnosti | Home Depot | Úrokové výnosy | Čisté úrokové výnosy | Spotřebitelský sektor | Jednání ECB | AI | Konkurence | Plány | Den prezidentů | Zveřejnění výsledků | Nařízení | Nvidia | Společnost XTB | Ceny | Šance | JDE | Umělé inteligence | CL | Růst výnosů | Anglo American | Údaje | Podíl na trhu | Růst | Hlavní centrální banky | FedWatch | NFP | Situace | Pokles | Trhy | Výsledkové sezóny | Komunikace | Spotřebitel | Poradenství | Výsledky hospodaření | Budoucnost | Hospodaření | Zasedání FOMC | Konkurenti | Amazon | Slušné zisky | Finanční situace | Snížení sazeb | Zvýšení sazeb | Růst zisků | Úrokový výnos | Pokles ceny | Podnikání na kapitálovém trhu | MiFID II | CME FedWatch | Očekávání | Ekonomické údaje | Výnosy | Výhled | FTSE 100 | Ztráty | S&P | Walmart | Britské banky | Americký akciový index | Pokles ceny akcií | Glencore | Bankovnictví | Hospodářské výsledky | Podnikání | Snižování sazeb | Standard Chartered | Komise | Tržby | ROCE | Zisky | Předpověď | Volatility | Trh | Japonská ekonomika | Investiční doporučení | Investiční | Index S&P 500 | HSBC | Hang Seng | Graf | Cena akcií | Cena | Banka | Investiční strategie | Index | Ceny akcií | Výsledky | Zisk | Pravděpodobnost | EU | Blue chips | XTB | FTSE | Hospodářský růst | Asijské akcie | Japonské akcie | Obchodování | GBP | Dluhopisy | Barclays | Doporučení | Banky | Úrokové sazby | Zisk na akcii | Wall Street | Výnos | Výkonnost | S&P 500 | Riziko | MIFID | Fed | Index FTSE 100 | FOMC | Ekonomika | ECB | Centrální banky | CME | Bloomberg | Akcie | Sazby | Nikkei | Rizika | Recese | Americké akcie | USA | Nasdaq | Inflace | Akciový index |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
CentroFX
TopForex
reklama
Dukascopy new