Sobota 27. duben 2024 13:42
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 2. listopadu 2023

02.11.2023 16:32  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bankovní rada na svém listopadovém zasedání ponechala úrokové sazby opět beze změny.

Tentokrát ale nelze konstatovat, že šlo o rozhodnutí, jež by bylo plně v souladu s očekáváním finančního trhu.

Očekávání tržních analytiků byla téměř rovnoměrně rozdělena mezi scénářem stability sazeb a jejich mírného snížení, nepatrně nicméně převažovalo očekávání, že ČNB úroky sníží o čtvrt procentního bodu.

Pro snížení úroků hovořila data z české ekonomiky v podobě klesající inflace, slabého výkonu HDP a v porovnání s prognózou ČNB také slabšího růstu mezd.

Koruna je sice oproti srpnové prognóze ČNB ve stávajícím čtvrtletí zatím o více než 1 procento slabší, tržní úrokové sazby jsou ale naopak oproti prognóze centrální banky vyšší a na prostor pro snížení úroků tedy poukazoval i vývoj měnových podmínek v české ekonomice.

Bankovní rada zachovala k otázce změn úrokových sazeb velmi opatrný přístup a je otázkou, zda ve svých komentářích alespoň otevře dveře pro snížení úroků na příštím zasedání v prosinci.

Ponechání repo sazby ČNB na nezměněné úrovni 7,00 % sice pro finanční trh nepředstavuje zásadní překvapení, nepatrně ale převažovalo očekávání, že ČNB sazby mírně sníží, o čtvrt procentního bodu.

Na možnost snížení úrokových sazeb poukazovaly v uplynulých týdnech komentáře několika členů bankovní rady, nejistota však byla výrazná.

Předpokládám, že rozhodnutí bankovní rady nebylo jednomyslné, tedy že vedle většinové podpory stability úroků se vytvořil také tábor, jenž se vyslovil pro zahájení pozvolného snižování úrokových sazeb.

Pro snížení úrokových sazeb hovořila data z české ekonomiky: nejen klesající inflace, ale také slabý výkon HDP a oproti očekávání ČNB také slabší růst mezd.

Při argumentaci proti možnému snížení úroků bylo zmiňováno oslabování koruny pozorované v uplynulých měsících, neboť slabší koruna sama o sobě změkčuje měnové podmínky v české ekonomice.

Úroková složka měnových podmínek však byla přísnější v tom smyslu, že úrokové sazby PRIBOR jsou na vyšší úrovni, než s jakou pracovala srpnová prognóza z dílny ČNB.

Celkový vývoj měnových podmínek, tedy souhrnný dopad vývoje kurzu koruny a tržních úrokových sazeb, též poukazoval na prostor pro snížení úroků ČNB.

Vedle slabší koruny mohla být brzdou v úvahách o snížení úroků také skutečnost, že meziroční inflace v říjnu přechodně vzroste pod vlivem efektu nízké srovnávací základny, neboť loni v říjnu vešel v platnost přechodný úsporný tarif pro ceny elektřiny, zavedený vládou.

Říjnový nárůst meziroční inflace bude ovšem jednorázovou záležitostí: ve zbytku letošního roku opět klesne a výrazný pokles meziroční inflace pak bude následovat v lednu 2024.

Jinými slovy: jednorázový a předem známý výkyv v inflaci by neměl představovat zásadní argument proti změně úrokových sazeb ČNB, když samotná změna úrokových sazeb se na ekonomice plně projeví až s odstupem několika kalendářních čtvrtletí.

Srpnová prognóza z dílny ČNB předpokládala, že inflace v roce 2024 klesne do oblasti dvouprocentního cíle.

Pokud se měnová politika drží vpředhledícího přístupu, tak je při takové prognóze inflace stále těžší obhajovat další odkládání procesu pozvolného snižování úroků ze stávajících 7 %.

Nejistoty ohledně vývoje domácí i světové ekonomiky a souvisejících inflačních tlaků tu samozřejmě jsou, tyto nejistoty však v určité míře přetrvávají prakticky pořád a jsou v zásadě trvalou součástí měnově-politického rozhodování všude na světě.

Zajímavá bude odpolední tisková konference bankovní rady: dozvíme se nejen skóre dnešního hlasování o nastavení úrokových sazeb, navíc bude prezentována čerstvá inflační prognóza z dílny ČNB.

Zajímavé bude, jak se bankovní rada vyjádří k možnosti zahájení snižování úroků již na příštím měnově-politickém zasedání, jež se odehraje těsně před vánočními svátky.

Sdílím názor, že data z ekonomiky poskytovala dostatek argumentů pro snížení úroků již na dnešním zasedání.

Jako pravděpodobné vnímám, že bankovní rada začne snižovat úrokové sazby na předvánočním zasedání v prosinci.

Snižování úroků bude následně pokračovat v příštím roce.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB příští týden úroky nezmění. Nechce destabilizovat banky a bere na zřetel riziko druhé vlny pandemie
    Česká národní banka na měnověpolitickém zasedání příští týden ve středu, 24. června, ponechá své základní úrokové sazby na stávající úrovni. V poslední době se tři členové bankovní ČNB, včetně guvernéra Jiřího Rusnoka, vyslovili pro ponechání sazeb tam, kde jsou, aby byla možnost vyhodnotit dopad dosavadních měnověpolitických kroků a také samotný ekonomický vývoj v letních měsících. Zároveň poukazují na to, že v posledních měsících ČNB již sazby snížila dostatečně razantně.
  • ČNB příští týden zvýší sazby. Korunu tak vůči euru zdraží na nejvyšší úroveň od roku 2001
    Česká národní banka na svém měnověpolitickém zasedání ve středu příští týden zvýší svoji základní úrokovou sazbu. Půjde o třetí zvýšení dvoutýdenní repo sazby v řadě. Něco takového – tedy tři zvýšení úrokové sazby při třech po sobě následujících měnověpolitických zasedáních – se naposledy přihodilo na jaře roku 1996.
  • ČNB půjde v prognóze dolů
    Koruna má za sebou klidný týden, během kterého se držela v úzkém koridoru EUR/CZK 25,50 – 25,54. Relevantní data vesměs naplňovala očekávání, ve stručnosti tedy potvrzovala trend nízké inflace ve státech eurozóny, nevalnou kondici německého průmyslu a slábnoucí hospodářský růst v Evropě. Za záblesk naděje šlo považovat snad jen některé předstihové indikátory, které se sice nadále nacházejí na nízkých úrovních, ovšem prozatím zřejmě zastavily svůj pád. Z Česka pak přišly pouze údaje o PMI a plnění státního rozpočtu, což nechalo trhy zcela chladnými. V USA podle očekávání došlo ke snížení sazeb Fedu o 25 bazických bodů a jak z prohlášení jeho šéfa Powella, tak i z nejnovějších dat o tamním trhu práce, lze usuzovat, že by pro letošní rok mohlo být i poslední.
  • ČNB razantně snížila základní úrok, na technickou nulu to však ještě není, neboť si banka nechává otevřená dvířka pro případ druhé vlny nákazy
    Česká národní banka dnes dle očekávání snížila svoji základní úrokovou sazbu. Poněkud nečekaná je razance tohoto snížení, která je vyšší, než trh předpokládal. Většina analytiků totiž předpokládala, že ČNB sníží základní sazbu pouze o 0,5 procentního bodu. Nicméně ani redukce o 0,75 procentního bodu není úplně překvapivá, zejména v kontextu nynějšího mezinárodního dění v oblasti měnové politiky.
  • ČNB razantně zvyšuje sazby a hodlá pokračovat dál
    Na dnešním zasedání se bankovní rada ČNB rozhodla zvýšit základní úrokovou sazbu – dvoutýdenní repo – na úroveň 2,75 %. Tato sazba se tak dostává na nejvyšší úroveň od konce roku 2008. Současně jde o nejprudší navýšení této sazby od útoku na korunu na jaře 1997. Aktuální rozhodnutí podpořilo (stejně jako minule) 5 ze sedmi členů bankovní rady. Jde nepochybně o velké překvapení pro finanční trhy. A jak to vypadá, překvapením ještě nebude konec.
  • ČNB rázně zasáhla proti inflaci
    „Tempo růstu cen je natolik vysoké, že se Česká národní banka odhodlala k ráznému řešení. Zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu, což je nejvíce od roku 1997. Tento krok nám dává naději, že ceny v příštím roce porostou pomaleji než letos,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • ČNB rozhodla o stabilitě sazeb navzdory jestřábí prognóze
    Potřetí v řadě odhlasovala bankovní rada ČNB stabilitu sazeb a základní úroková sazba tak setrvává na úrovni 7 %. Nová prognóza přitom i navzdory prodlouženému horizontu měnové politiky volala po relativně razantním zvýšení sazeb zhruba o 100 bazických bodů.
  • ČNB rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni 1,75 %
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %.
  • ČNB - rozhodnutí bankovní rady
    Bankovní rada ČNB na svém červnovém zasedání zvýšila svou repo sazbu o čtvrt procentního bodu na úroveň 0,50 %.
  • ČNB, rozhodnutí bankovní rady - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Bankovní rada ČNB na srpnovém zasedání zvýšila svou repo sazbu, podruhé v rámci stávající série a opět o čtvrt procentního bodu, stejně jako v červnu.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 2. února 2023
    Bankovní rada na svém prvním letošním měnově-politickém jednání ponechala úrokové sazby beze změny, což ovšem není překvapivý výsledek.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 20. března 2024
    Bankovní rada na svém březnovém zasedání snížila úrokové sazby o půl procentního bodu: repo sazbu na úroveň 5,75 %.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 21. června 2023
    Bankovní rada na svém červnovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny: v souladu s očekáváním finančního trhu.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 21. prosince 2022
    Bankovní rada ponechala úrokové sazby počtvrté v řadě beze změny, což ovšem není překvapivý výsledek.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 21. prosince 2023
    Bankovní rada na svém prosincovém zasedání snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu: repo sazbu na úroveň 6,75 %.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 22. června 2022
    Bankovní rada ČNB na dnešním měnově-politickém zasedání zvýšila repo sazbu o jeden a čtvrt procentního bodu, na úroveň 7,00 %, což je nejvyšší úroveň od května 1999.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 22. prosince 2021
    Bankovní rada ČNB na posledním zasedání v letošním roce zvýšila svou repo sazbu o plný jeden procentní bod, na úroveň 3,75 %, což je nejvyšší úroveň od počátku srpna 2008.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 27. září 2023
    Bankovní rada na svém zářijovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny: plně v souladu s očekáváním finančního trhu.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 29. března 2023
    Bankovní rada ponechala úrokové sazby opět beze změny, což ovšem není překvapivý výsledek.
  • ČNB – rozhodnutí bankovní rady, 3. listopadu 2022
    Bankovní rada ponechala úrokové sazby opět beze změny, potřetí v řadě, což ovšem není překvapivý výsledek.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new