Úterý 19. březen 2024 11:17
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Obchodování se stříbrem: čekají nás protivětry nebo vítr v zádech?

02.02.2023 21:54  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Stříbro je jednou z nejoblíbenějších komodit ve světě obchodování. Stříbro má tendenci držet si dlouhodobě svou hodnotu a stejně jako zlato bude pravděpodobně čerpat sílu z prostředí nízkých úrokových sazeb. Zatímco zlato zůstává komoditou číslo jedna, pokud jde o preference obchodníků, stříbro by mohlo být alternativou pro lidi, kteří by rádi prozkoumali svět obchodování s komoditami.

V tomto blogu se s vámi podělíme o některé cenné informace týkající se obchodování se stříbrem a pomůžeme vám posílit vaše znalosti o této komoditě.

Několik zajímavostí o stříbře

Jen málo obchodníků možná ví, že první měna na světě byla vyrobena ze stříbra před více než čtyřiceti stoletími. Podle archivů nalezených díky archeologickému výzkumu jej staří Egypťané označovali jako "bílý kov". Někteří historici se domnívají, že v období Staré říše bylo stříbro dokonce dražší než zlato. Názory na tuto záležitost se však liší, takže tehdejší cenovou převahu stříbra nad zlatem bychom neměli brát jako samozřejmost.

Stříbro se používalo při ražbě mincí a slitků. Stříbro se však dá využít v mnoha dalších oborech, například při výrobě solárních panelů a polovodičů a také při výrobě šperků a ozdob, abychom jmenovali alespoň některé.

Stříbro se v přírodě vyskytuje v kombinaci s dalšími kovy. Největší stříbrné doly na světě se nacházejí v Mexiku, Číně a Peru. Mexiko je zemí s nejvyšší produkcí stříbra a odborníci očekávají, že v roce 2023 zvýší svou těžební činnost, zatímco Peru má největší zásoby.

Spotové ceny stříbra a jejich kolísání

Spotové ceny stříbra za unci jsou obecně mnohem nižší než ceny zlata. Dne 1. února stála unce stříbra 23,56 USD, zatímco unce zlata 1 929 USD. Přestože spotové ceny zlata přitahují pozornost investorů a obchodníků, stříbro by mohlo být alternativní možností pro lidi, kteří by rádi diverzifikovali svá obchodní portfolia.

Zobrazeno: Admirals MetaTrader 5 - XAG/USD Měsíční graf zachycený 2. února 2023. Rozsah data: července 2016 - 2. února 2023. Minulá výkonnost není ukazatelem budoucích výsledků.

Spotové ceny stříbra zaznamenaly v posledních třech letech pozoruhodné výkyvy. Po dosažení dvouletého minima 1. března 2020 spotové ceny stříbra rostly a na začátku srpna 2020 dosáhly sedmiletého maxima. Přestože spotové ceny stříbra dostaly v prvním čtvrtletí roku 2022 impuls, v následujících několika měsících se cena drahého kovu propadla z 25,61 USD (10. dubna) na 18,03 USD (28. srpna) za unci.

Zobrazeno: Admirals MetaTrader 5 - XAG/USD Denní graf zachycený 2. února 2023. Rozsah data: 20. září 2022 - 2. února 2023. Minulá výkonnost není ukazatelem budoucích výsledků..

Čtvrté čtvrtletí roku 2022 bylo pro spotové ceny stříbra příznivé, neboť vzrostly z 18,25 USD (14. října) na 28,89 USD (29. prosince). Dne 2. února 2023 se stříbro obchodovalo za 24,43 USD za unci.

Co předpovídají analytici trhu ohledně spotových cen stříbra?

S obnovením provozu průmyslových podniků po pandemii se projevil problém nedostatečných zásob stříbra. V rozhovoru pro CNBC komoditní analytici naznačili, že spotové ceny stříbra by mohly v roce 2023 dosáhnout 30 dolarů za unci kvůli nedostatku komodity. Je třeba poznamenat, že spotové ceny stříbra dosáhly hranice 30 dolarů za unci naposledy v únoru 2013.

Zpráva CBNC uvádí, že poptávka po stříbře v příštích pěti letech pravděpodobně vzroste o 15 %, protože se očekává zvýšení výroby v automobilovém a elektronickém průmyslu. Průzkum poskytnutý obchodní skupinou Silver Group poznamenal, že nabídka stříbra z důlní produkce v roce 2022 činila 843,2 milionu uncí, což je o dost méně než desetileté maximum 900 milionů uncí v roce 2016.

Někteří analytici však vyjadřují obavy ohledně pozitivního výhledu. Upozorňují, že velká část poptávky po stříbře souvisí s průmyslovou výrobou, kterou by mohly ovlivnit obavy z recese. Proto naznačují, že spotové ceny stříbra by mohly klesnout až na 18 USD za unci, pokud bude americký Federální rezervní systém pokračovat v utahování své měnové politiky a inflace se sníží rychleji, než trh očekává, zejména pokud americká ekonomika zamíří do recese.

Řízení rizik při obchodování je nezbytné

V obchodování je síla ve znalostech. Ztráta kapitálu je možná, pokud se cena aktiva odchýlí od vaší předpovědi. Když správně řídíte své riziko, získáte kontrolu nad výší svých peněz, které mohou být ztraceny při obchodování nebo skupině obchodů, tím, že stanovíte limit.

Abyste mohli naplánovat úspěšnou obchodní strategii, měli byste se nejprve seznámit s trhem. Kromě toho musíte znát prostředky řízení rizik, které váš broker nabízí, a naučit se je používat. I když se nejhorší scénář stane skutečností, můžete své riziko zmírnit, pokud máte plán, jak se s ním vypořádat.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, díky našim bezplatným webinářům. Seznamte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

 

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

ZAREGISTROVAT SE ZDARMA

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako materiál obsahující investiční poradenství, investiční doporučení, nabídku nebo výzvu k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Obchodování pod tlakem: Akcie Nike rostou
    9. listopadu zástupci společnosti Adidas uvedli, že očekávají tržby související s mistrovstvím světa ve výši asi 400 milionů eur (415 milionů dolarů), tedy asi 2 % dodatečného ročního příjmu.
  • Obchodování pro začátečníky - Co jsou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby?
    Jaký je rozdíl mezi oblekem a autem? Je jich více, než si myslíte. Z ekonomického hlediska je zboží krátkodobé spotřeby, jako je oblečení, a zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou automobily, určeno pro spotřebitele různým způsobem. Obleky lidé kupují, používají a relativně rychle vyhazují. S autem se jezdí několik let a je považováno za trvanlivé, protože vydrží déle. Dalším zásadním rozdílem je, že auto stojí mnohem více než oblek.
  • Obchodování pšenice na burze a její sezónní cyklus
    Pšenice hrála zásadní roli při vývoji lidstva. Jako první plodina byla pěstována na velkých rozlohách a mohla být dlouhou dobu skladována. I proto se stale velmi zajímavou pro obchodníky, kteří jsou aktivní na komoditních burzách. Její význam pro lidstvo byl, je a i přes současnou módu bezlepkových diet bude vždy obrovský.
  • Obchodování s akciemi na americkém pre-marketu 24. 1. 2022. Fed může zvýšit klíčovou sazbu celkem 5krát
    Futures na americké akciové indexy v pondělí pokračovaly v poklesu po nejhorším týdnu pro index S&P 500 od března 2020. Investoři se obávají jestřábího postoje Fedu k měnové politice. Berou ohled také na výsledky zpráv o výnosech za 4. čtvrtletí 2021. Dow Jones Industrial Average futures klesly o 107 nebo 0,25 %. Futures na S&P 500 klesly o 0,45 % a futures na Nasdaq 100 klesly o 0,71 %.
  • Obchodování s akciemi Nvidia po výsledcích za 4. čtvrtletí
    Společnost Nvidia zveřejnila svou poslední zprávu o výsledcích za čtvrté fiskální čtvrtletí. Investoři se zajímali o to, jak poptávka po čipech pro aplikace umělé inteligence (AI), jako je ChatGBT, ovlivní zisk.
  • Obchodování Salesforce po zisku za 4. čtvrtletí
    Výkonnost softwarové společnosti Salesforce, která se zabývá řízením vztahů se zákazníky, je v letošní výsledkové sezóně v centru pozornosti, protože společnost jedná s pěti aktivistickými investory.
  • Obchodování s ARM začalo na 54,5 USD
    Obchodování s akciemi společnosti ARM začalo na 54,5 s cenou IPO na 54,1. Akcie vzrostly téměř na 62 USD a v současné době se obchodují mírně pod 60 USD.
  • Obchodování s Bitcoiny a Ethereem dostalo zelenou v největší digitální bance v Brazílii
    Největší brazilská digitální banka Nubank brzy umožní zákazníkům nákup Bitcoinu a Etherea. Neobanka dokonce naznačila, že v budoucnu bude přidávat další kryptoměny.
  • Obchodování s CFD postavenými na indexech: co se obchoduje nejčastěji?
    Obchodování s CFD představuje jeden z nejrychleji rostoucích typů investic. Mnoho obchodníků nyní vnímá výhody toho, že mohou získat pozici na trhu a obchodovat při aktuálních tržních cenách bez nutnosti vlastnit podkladové aktivum. Avšak s více než 20 akciovými indexy, ze kterých je možné si vybírat, investoři často nevědí, co zvolit. Podívejme se tedy na to, které akciové indexy jsou obchodovány nejčastěji.
  • Obchodování se společností Apple při uvedení headsetu Reality Pro VR
    V roce 2022 ztratila společnost Apple kvůli výprodeji na světových burzách a problémům s výrobou ve své hlavní čínské továrně kvůli omezením Covid-19 tržní kapitalizaci ve výši 846,34 miliardy dolarů.
  • Obchodování se zemním plynem a energetická krize
    Zemní plyn je jedním z nejdůležitějších zdrojů energie na světě. Obchodování se zemním plynem přitahuje v posledních letech pozornost, zejména po zahájení střetu na Ukrajině. Důvodem je skutečnost, že Rusko, jeden z nejvýznamnějších producentů plynu na světě, čelilo sankcím uvaleným USA, EU a dalšími zeměmi. Země Evropské unie se snažily snížit spotřebu zemního plynu, zatímco ostatní země našly příležitost zvýšit svou těžbu zemního plynu.
  • Obchodování s finanční pákou
    Leverage, finanční páka, či též pákový efekt, je obchodní nástroj, který uživatelům umožňuje otevřít obchodní pozice o mnohem vyšším objemu, než když dochází k obchodování bez ní. V jednoduchosti a s trochou nadsázky se jedná o jakousi výpůjčku financí, která počíná otevřením obchodní pozice a končí okamžikem jejího uzavření.
  • Obchodování s kakaem: sladké nebo hořké v roce 2023?
    Kolikrát jste četli o obchodování s kakaem? Odpověď zní: pravděpodobně ne příliš často. Zemědělské komodity jsou velkou součástí celosvětové obchodní činnosti. Kakao je důležitou komoditou, se kterou se obchoduje po celém světě, protože je jednou ze základních složek naší každodenní stravy.
  • Obchodování s kávou: Nahlédněte pod pokličku
    Když ráno zapnete kávovar a probudí vás první vůně horkého nápoje, rozhodně nemyslíte na obchodování kávy. Káva však není jen o pití. Obchodování s kávou je významnou součástí obchodování se zemědělskými komoditami. Stále více lidí konzumuje kávu ve svém každodenním režimu, takže poptávka po ní roste.
  • Obchodování s komoditami: Velký průvodce obchodováním 11 komodit
    Když se řekne obchodování s komoditami, většině lidem se vybaví zlato a ropa. Právě o těchto komoditách se nejčastěji mluví ve spojitosti se surovinami. Nejsou to ale jediné významné komodity, které se dají obchodovat na finančních trzích.
  • Obchodování s kryptoměnami v rublech klesá
    Prezidentka Evropské centrální banky, Christine Lagardeové, označila kryptoměny za hrozbu pro globální bezpečnost. Takové tvrzení se však zdá být v rozporu s údaji ze světa a názorem odborníků.
  • Obchodování s mědí: Komodita, která je podceňována?
    Obchodování s mědí a kolísání její ceny se sice nedostává na titulní stránky nejpopulárnějších finančních zpravodajských serverů, ale jen málo analytiků může popřít základní sílu této komodity. Ano, měď je sice na třetím místě za zlatem a stříbrem, pokud jde o hodnotu, ale někdy by se za podhodnocenou hodnotou mohlo skrývat zajímavé překvapení.
  • Obchodování společnosti Disney po zisku za 1. čtvrtletí
    Poslední zpráva o výsledcích společnosti Disney za první fiskální čtvrtletí byla první zprávou, do které se vrátil generální ředitel Bob Iger. Všechny oči se upíraly na výsledky zábavního gigantu v oblasti streamování, který soupeří s Apple TV, Netflixem a dalšími firmami v této oblasti.
  • Obchodování společnosti FedEx po výsledcích za 3. čtvrtletí
    Po loňském poklesu o 33 % zaznamenaly akcie společnosti FedEx v letošním roce impozantní nárůst o 26 %. Aby se investoři ujistili, zda se nejedná pouze o rally na medvědím trhu, pozorně sledují zprávu o výsledcích společnosti.
  • Obchodování s ropou pro začátečníky v roce 2023
    Někteří by řekli, že ropa hýbe světem. Pokud vám to zní jako nadsázka, pravděpodobně nemůžete popřít, že ropa podporuje celosvětovou hospodářskou aktivitu a růst. Přestože dochází k posunu směrem k ekologickým energetickým řešením, zdá se, že ropné a plynárenské společnosti získávají zpět pozice ztracené během pandemické éry.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
CapXmaster