Pátek 29. březen 2024 00:23
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Ekonomika Francie přežila, ale stávky mohou způsobit značné škody.

31.01.2023 16:03  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle zveřejněných údajů se Francie na konci roku 2022 vyhnula propadu ekonomiky, čímž rozptýlila obavy, že eurozóna nadále sklouzává do recese, způsobené prudkým zvýšením úrokových sazeb v důsledku rychlého růstu cen. Účastníci trhu mezitím doufají, že se euro dokáže ubránit a udržet se nad 1,0840.

analytics63d8be498f490.jpg

Statistická agentura Insee uvádí, že nové investice a silné maloobchodní tržby pomohly francouzskému hrubému domácímu produktu ve čtvrtém čtvrtletí růst o 0,1 %. Podle ekonomů se očekávalo, že HDP zůstane stejný. Poté, co srovnatelné údaje za Německo ukázaly nečekaný pokles, tato čísla poskytují určité uspokojení. Zpráva o HDP za celou eurozónu bude zveřejněna o něco později a mnozí se domnívají, že koncem loňského roku HDP klesl.

To je špatná zpráva pro euro, které závisí na tom, zda Evropská centrální banka bude na svém čtvrtečním zasedání pokračovat ve své agresivní měnové politice. Vzhledem k tomu, že ekonomika má potenciál výrazně zpomalit, lze od regulátora očekávat cokoli. Předpokládám, že poptávka po rizikových aktivech zůstane silná a že euro bude po zasedáních centrální banky dále růst, pokud tempo růstu překročí nebo alespoň dosáhne prognózy ekonomů.

Ani rozporuplný obraz, který předkládá Francie a Německo, podle některých odborníků pravděpodobně neodradí Evropskou centrální banku od zvyšování úrokových sazeb. I přes zpomalení růstu cen se vládní úředníci obávají pokračování jádrové inflace.

Ohledně zprávy je důležité poznamenat, že ne vše proběhlo dobře. Domácí poptávka vykazovala známky zhoršení v důsledku snížení výdajů domácností. Spotřebitelské výdaje se v samotném prosinci ve srovnání s listopadem snížily o 1,3 %, ačkoli ekonomové očekávali nárůst o 0,3 %.

Podle předpovědí Insee se očekává, že HDP Francie v tomto čtvrtletí vzroste pouze o 0,1 %. Průzkumy ukazují, že zatímco nespokojenost spotřebitelů s ekonomikou roste, důvěra podniků je stále nad dlouhodobými trendy.

Protesty a stávky mohou mít dopad na aktivitu.

V úterý uspořádají francouzské odborové svazy druhý den velkých stávek a shromáždění proti zvyšování věku odchodu do důchodu, čímž vystaví Emmanuela Macrona a jeho ekonomickou reformu zkoušce.

Podle národního železničního operátora bude brzy v provozu pouze jedna třetina vysokorychlostních TGV. Předpokládá se, že provoz pařížského metra bude narušen. Uzavře se také mnoho škol.

Není divu, že Macron měl největší protesty za celé své prezidentství po plánované změně na zvýšení věku odchodu do důchodu. Více než 1,1 milionu lidí vyšlo do ulic v důsledku sjednocení různých odborových svazů v zemi. Od té doby průzkumy ukazují, že opozice sílí.

Ústup by ohrozil klíčovou součást Macronova plánu stabilizovat rozpočtový deficit Francie a kapacitu ekonomiky expandovat a vytvářet pracovní místa, takže se již zavázal svůj program ukončit.

analytics63d8be524306c.jpg

Francouzská vláda také uvedla, že je nutná reforma, aby se předešlo nedostatku v nadcházejících letech, zejména s ohledem na tlak na veřejné finance, který již způsobily masivní výdaje v reakci na pandemii a energetickou krizi. Vzhledem k relativně nízké míře zaměstnanosti starších zaměstnanců Mezinárodní měnový fond v pondělí uvedl, že reforma by mohla pomoci zlepšit nabídku práce. To je další důležitá priorita Macronovy administrativy.

V každém případě bude zhoršení stávkové situace v zemi negativně ovlivňovat postoje investorů, protože podobný vývoj situace v jiných zemích lze jen těžko vyloučit.

Pokud jde o technickou analýzu EUR/USD, stále existuje poptávka po jednotné měně a existuje možnost, že měsíční a roční maxima se budou nadále aktualizovat. K dosažení tohoto cíle je důležité zůstat nad 1,0840, což způsobí nárůst obchodního nástroje na 1,0880. Nad touto úrovní můžete snadno dosáhnout 1,0910 a v blízké budoucnosti aktualizovat 1,0970. Pouze kolaps supportu na 1,0840 vyvine větší tlak na pár a dostane EUR/USD na 1,0805 s možností poklesu minimálně na 1,0770 v případě poklesu obchodního nástroje.

Pokud jde o technický obrázek GBP/USD, tlak na libru se postupně zvyšuje. Kupující se musí vrátit nad 1,2330, aby obnovili svou výhodu. Avšak pouze v případě prolomení rezistence na 1,2380 bude větší šance na odraz do oblasti 1,2440, po kterém bude možné diskutovat o rychlejším pohybu libry až do oblasti 1,2490 a 1,2550. Poté, co se medvědi zmocní kontroly nad 1,2330, je možné diskutovat o tlaku na obchodní nástroj. GBP/USD se v důsledku toho vrátí zpět na 1,2270 a 1,2170 a zasáhne pozice býků.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomika eurozóny směřuje do recese
    Ekonomika eurozóny velice pravděpodobně nyní směřuje do recese, naznačuje to kompozitní index nákupních manažerů PMI za říjen, jehož hodnota poklesla ze zářijových 47,2 bodů na 46,5 bodů. Úroveň tohoto veledůležitého indexu se tak dostala ještě hlouběji pod kritickou 50-bodovou hranici, která odděluje ekonomickou expanzi od ekonomické kontrakce, a zároveň se dostala na 35-měsíční minimum. Ekonomický propad eurozóny tak pokračoval pátým měsícem v řadě. Přitom výstup soukromého sektoru klesal nejrychlejším tempem za více než poslední dekádu, pokud bychom abstrahovali od kritického pandemického období.
  • Ekonomika eurozóny stagnuje
    Včera zveřejněný zpřesněný odhad HDP potvrdil, že ekonomika eurozóny se nachází v útlumu, který alespoň prozatím nevyústil v propad růstu do červených čísel. Stalo se tak však jen velmi těsně – v mezikvartálním srovnání ekonomika eurozóny v posledním čtvrtletí 2022 stagnovala, což je o desetinku procentního bodu horší výsledek oproti bleskovému odhadu.
  • Ekonomika eurozóny ve 3Q zpomalila
    HDP ve 3. čtvrtletí podle předběžných odhadů zpomalil na 0,2 % mezikvartálně a na 2,1 % meziročně.
  • Ekonomika eurozóny v útlumu
    Podnikatelská nálada v eurozóně se v srpnu dále viditelně zhoršila. Souhrnný index PMI propadl na 47 bodů, nejslabší úroveň od listopadu 2020. Za propadem stojí jak přetrvávající útlum ve zpracovatelském sektoru, tak nově i zrychlující pokles aktivity v sektoru služeb. Z pohledu včerejších čísel je nepříjemná i slabost vpřed-hledících indikátorů, jako jsou nové objednávky nebo očekávání o budoucí výrobě, které indikují pokračující hospodářský útlum. Hlavní brzdou evropské ekonomiky zůstává především zpracovatelský průmysl.
  • Ekonomika eurozóny v útlumu
    Eurozóna se na rozdíl od Spojených států dokázala v první části roku vyhnout (technické) recesi, vstup do druhé poloviny se však nese ve znamení viditelného zpomalení růstové dynamiky. Včera zveřejněný souhrnný index nákupních manažerů (PMI) za země eurozóny skončil i v srpnu pod hranicí 50, což signalizuje pokles hospodářské aktivity ve třetím čtvrtletí.
  • Ekonomika eurozóny v útlumu, vyhlídky nejsou dobré
    Podnikatelská náladě v eurozóně se v srpnu dále viditelně zhoršila. Souhrnný index PMI propadl na 47 bodů, nejslabší úroveň od listopadu 2020 a hlouběji do pásma recese. Za propadem stojí jak přetrvávající útlum ve zpracovatelském sektoru, tak nově i prudce zrychlující propad aktivity v sektoru služeb. Z pohledu dnešních čísel je nepříjemný i propad vpřed-hledících indikátorů, jako jsou nové objednávky nebo očekávání o budoucí výrobě, které indikují pokračující útlum.
  • Ekonomika eurozóny zpomaluje
    Poslední čtvrtletí letošního roku nezačalo pro eurozónu z hlediska důležitých makroekonomických dat příliš slavně. Ve čtvrtek byl totiž zveřejněn Kompozitní index nákupních manažerů PMI, tj. nejdůležitější předstihový indikátor sentimentu mapující aktuální kondici i očekávání do příštích měsíců u soukromých společností v průmyslu a ve službách. Pokles indexu byl větší než analytici očekávali, když se ze zářijových 54,1 bodů propadl na 52,7 bodů. Na základě historické korelace mezi hodnotou indexu a dynamikou HDP je aktuální hodnota indexu konzistentní s mezikvartálním růstem HDP eurozóny ve výši 0,3 procenta, což je nejslabší tempo za posledního dva a půl roku.
  • Ekonomika eurozóny zůstává dynamická i po dosažení růstového vrcholu
    Německo, Nizozemsko a státy Pyrenejského poloostrova udržely ve druhém čtvrtletí eurozónu ve stavu stabilního růstu (+ 0,4 %). Roční míra se přitom průměrně pohybovala na hodnotě + 2,2 %. Zdá se, že obchodní válka nemá tak znatelný dopad, jak se očekávalo.
  • Ekonomika eurozóny zůstává na nule
    HDP eurozóny zůstává i ve 4. kvartále 2023 podle předběžných odhadů a odhadu trhu na nula procentech jako v předchozím čtvrtletí.
  • Ekonomika: Fialův správný krok do mlhy
    Koaliční smlouva a vládní programové prohlášení vznikající Fialovy garnitury se v ekonomických bodech vydává často správným směrem, ale krokem méně jistým, než jaký by ideálně měl být. To proto, že řada ekonomicky přínosných cílů je formulována až příliš vágně, ba mlhavě, což otevírá prostor spekulaci, do jaké míry na nich bude nová vláda trvat, nesleví z nich a nesejde z cesty nastoupené správným směrem.
  • Ekonomika chřadne. Roste nezaměstnanost a stát se zadlužuje
    „Opatření proti šíření koronaviru poničila naši ekonomiku. Na trhu práce narůstá nezaměstnanost a některým lidem se propadá životní úroveň. Stát se masivně zadlužuje a řada podniků balancuje na hraně bankrotu. Pandemie koronaviru pravděpodobně vyvolá největší ekonomickou krizi v novodobých dějinách České republiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ekonomika na dně, ČNB dál sníží sazby
    Makroekonomická data zveřejňovaná v průběhu května ukáží ekonomiku která v březnu začala padat volným pádem a v průběhu dubna dosáhla pravděpodobně dna. Nyní ekonomika začíná růst, ale její útlum je stále vysoký a oživení má řadu překážek. ČNB proto pravděpodobně dál sníží úrokové sazby.
  • Ekonomika na přelomu roku v oslabení
    Data o vývoji české ekonomiky za čtvrté čtvrtletí minulého roku potvrdí mírnou expanzi včetně zvýšení průměrné mzdy. Naopak statistiky z počátku letošního roku budou odrážet opětovné uzavření ochodů a služeb a pokles důvěry v ekonomiku. Průmysl tíží problémy se subdodávkami a komplikace v zahraničním obchodě. Navíc je zde trvající riziko nuceného uzavření výroby kvůli šířící se pandemii. Spotřebitelské ceny se pravděpodobně zvedaly mírnějším tempem, přičemž meziroční inflaci bude v dalších měsících navyšovat efekt klesající základny z minulého roku. Od ČNB na březnovém zasedání očekáváme pouze vyčkávání na další vývoj.
  • Ekonomika na začátku silné expanze
    Meziroční data z reálné ekonomiky začnou od března vykazovat silnou expanzi, která je daná srovnáním s loňským vypuknutím pandemie. Na meziměsíční bázi nicméně čekáme v případě maloobchodu slabé údaje, protože obchody byly zavřeny. V průmyslu by již v březnu mohlo dojít k růstu navzdory problémům s dodávkami komponent. Vyšší ceny u čerpacích stanic přizvednou meziroční inflaci. ČNB bude prozatím vyčkávat na další vývoj. Zvýšení úrokových sazeb čekáme i nadále letos ve čtvrtém čtvrtletí, respektive po odeznění rizik souvisejících s epidemií.
  • Ekonomika Německa zpomalila
    Podle předběžných odhadů klesl HDP za 4. čtvrtletí loňského roku na 1,4 % meziročně oproti revidovaným 2,8 % ve 3Q 2021. Trhy očekávaly zpomalení na 1,8 % meziročně.
  • Ekonomika Nového Zélandu: Co je třeba vědět
    Pokud jste právě začali objevovat svět obchodování, měnové páry založené na novozélandském dolaru mohou být jednou z možností, které váš makléř nabízí. Obchodování měnových párů vám poskytne příležitost dozvědět se o měnách věci, o kterých jste možná nikdy předtím neslyšeli. Novozélandský dolar možná není tak populární jako americký dolar, britská libra nebo euro, ale je jednou z nejobchodovanějších měn na světě. Vzhledem k tomu, že Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) právě zpřísňuje svou měnovou politiku, bylo by dobré dozvědět se něco o novozélandské ekonomice.
  • Ekonomika ožila vlivem uvolněných restrikcí
    Dnes zveřejněný v pořadí třetí a zároveň konečný odhad tuzemského HDP za druhé letošní čtvrtletí pouze potvrdil mezičtvrtletní nárůst ekonomiky o 1 % po předchozím poklesu o 0,4 %. V meziročním srovnání vzrostlo tuzemské hospodářství o 8,1 % (předchozí odhad hovořil o 8,2 %), na což však významně působila nízká srovnávací základna loňského roku. Ekonomická aktivita se však i tak dostala již téměř tam, kde se nacházela před vypuknutím pandemie, když ve druhém čtvrtletí dosahovala 95 % své úrovně ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019.
  • Ekonomika ožila vlivem uvolněných restrikcí
    Dnes zveřejněný v pořadí třetí a zároveň konečný odhad tuzemského HDP za druhé letošní čtvrtletí pouze potvrdil mezičtvrtletní nárůst ekonomiky o 1 % po předchozím poklesu o 0,4 %. V meziročním srovnání vzrostlo tuzemské hospodářství o 8,1 % (předchozí odhad hovořil o 8,2 %), na což však významně působila nízká srovnávací základna loňského roku. Ekonomická aktivita se však i tak dostala již téměř tam, kde se nacházela před vypuknutím pandemie, když ve druhém čtvrtletí dosahovala 95 % své úrovně ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019.
  • Ekonomika padá, akciové trhy rostou
    Registrace aut v eurozóně, které už v předchozích měsících meziročně klesaly o více než 7 %, v březnu vlivem opatření proti šíření pandemie propadly do meziročního záporu 55.1 %. Není náhoda, že k největšímu poklesu došlo v Itálii (-85,4 % y/y). Naopak nejmenší pokles hlásí Finsko (-0,9 %) či Švédsko (-8,6 %). V Česku registrace aut meziročně klesly o 36,6 %.
  • Ekonomika padá, trhy rastú
    Akciové indexy v Európe a v USA majú za sebou pozitívny týždeň, nakoľko všetky hlavné indexy zaznamenali nárast. Hnacím motorom rastu ostávajú naďalej početné fiškálno-monetárne stimuly zavedené centrálnymi bankami a vládami na podporu ekonomík, ako aj klesajúca dynamika šírenia nákazy koronavírusu, ktorá motivovala niektoré vlády pristúpiť k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení. Tieto správy investorov na finančných trhoch potešili a v vďaka tomu vzrástol dopyt po rizikových aktívach – akciách.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI