Pátek 29. březen 2024 02:57
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Překoná Tesla již po sedmé za sebou očekávání Wall Street? 🚗

19.10.2022 13:35  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký výrobce elektromobilů Tesla (TSLA.US) v čele s Elonem Muskem dnes představí své finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku. Akcie Tesly od letošního roku zatím ztrácejí 36 %, ale před otevřením se obchodují o 2 % výše:

Tržby: $21.96 mld. (Refinitiv) (60% y/y růst )

Zisk na akcii (EPS): $1 (Refinitiv) (60% y/y růst)

  • Očekávání analytiků jsou opět nafouknutá, protože společnost nedávno oznámila výrobu 365 923 vozů ve 3. čtvrtletí (53% r/r růst). Dodávky také podle společnosti vzrostly na rekord s 343 830 dodanými vozy ve 3. čtvrtletí (42% r/r růst). Investoři uvidí, zda Tesla překoná odhady Wall Street pro sedmé čtvrtletí v řadě a splní obtížné podmínky na trhu;
  • Neméně důležité budou další prognózy, které společnost vydá při prezentaci své zprávy. Průměrná prodejní cena Modelu 3 v USA od ledna 2021 vzrostla o 24 %, zpráva ukáže, zda zvýšení cen elektromobilů společnosti může vyrovnat jakýkoli pokles poptávky po autech a problémy, kterým čelí automobilový sektor v prostředí rekordní inflace a dražší úvěr;
  • Elon Musk, který společnosti vždy předkládal odvážné výzvy, které sdílel s trhem, způsobil, že Wall Street začala ocenit podnikání Tesly za obrovskou prémii. Miliardářův apetit po úspěchu Tesly očividně neochabuje, ale v nepříznivém makroprostředí může být pro společnost těžší plnit své vlastní přemrštěné cíle. V negativním scénáři by to mohlo snížit ocenění akcií a ochladit silný optimismus kolem akcií společnosti, který trvá od roku 2020, a toho se Wall Street obává. Analytici očekávají, že zpráva podrobně popíše předpokládaná a pokračující narušení dodavatelského řetězce, logistické a personální problémy, kterým Tesla v poslední době čelila;
  • Dodávky Tesly ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostly o 27 % a byly solidní o to víc, když vezmeme v úvahu výpadek závodu v Šanghaji. V tomto čtvrtletí k podobnému výpadku nedošlo, takže lze očekávat nárůst dodávek. Továrna v Šanghaji zakončila druhé čtvrtletí rekordním růstem výroby, který bude pravděpodobně překonán. Očekává se, že jeho roční kapacita bude až 750 000 vozů. Optimističtí investoři sázejí na to, že poptávka potvrdí platnost nedávno zvýšené produkce Tesly. Nakonec společnost plánuje během několika příštích let zvýšit dodávky vozidel až o 50 %;
  • Trh s elektromobily je zásadně perspektivní, analytici očekávají CAGR až 20 % do roku 2030. Přední automobilky se snaží dohnat Teslu. Současně však současné náročné tržní prostředí může zpomalit vývoj směrem k EV. Společnost v současnosti ovládá zhruba 70 % trhu s elektromobily.

 

Poptávka po nejoblíbenějších modelech Tesly v USA se v prostředí negativních makrofaktorů výrazně zpomaluje, což podněcuje obavy analytiků. Zdroj: RefinitivTesla si zatím vedla dobře a porážela očekávané zisky na akcii (EPS) Wall Street nepřetržitě od 1. čtvrtletí 2021. Naposledy se společnost oslabením stala v posledním čtvrtletí roku 2020. Zdroj: ReutersTesla (TSLA.US), interval D1. Cena akcií ukázala slabost, když se průměr SMA50 v září pokusil o vzestupný pokles SMA200. Když se podíváme na pololetní kotace, cena může opět vytvořit dvoudenní formaci poblíž 220 až 230 USD, což by mohlo sloužit jako bas pro budoucí odraz. Zároveň je však akcie oceněna obrovskou prémií z hlediska fundamentálních ukazatelů, čímž by mohla výrazně utrpět, pokud sentiment na trhu klesne, a to ještě více, pokud bude překryt slabším čtvrtletím a pod očekáváním Wall Street. Někteří analytici navíc očekávají, že Elon Musk prodá akcie Tesly, aby financoval miliardářovu akvizici Twitteru za 44 miliard dolarů. Zdroj: xStation

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přechodem na euro či úplný bezhotovostní styk můžeme citelně zchudnout. Nepodléhejme mýtům koronakrize
    Koronavirus sice zabíjí, ale také resuscituje. Související ekonomická krize totiž oživuje hned dva mýty týkající se platebního styku. Podle prvního z nich by nám bylo lépe s eurem, neboť koruna přece kvůli koronakrizi tolik oslabila. Druhý z mýtů spočívá zase v tvrzení, že koronavirus definitivně pečetí překonanost hotovosti a měl by uspíšit přechod k plně bezhotovostnímu styku.
  • Přechodná výhra Fedu? Včera výnosy udržel na uzdě, dnes rychle rostou
    Poselství včerejšího zasedání americké centrální banky je jednoznačné: Ekonomika na tom bude daleko lépe, než to dříve vypadalo, trh práce se bude lepšit rychleji, ale inflace se podstatně nad cíl nevydá a sazby nahoru nepůjdou. V podstatě se nám potvrzuje, že Fed je za současné situace tak trochu zamčen z obou stran ve vyčkávacím postoji a tržní očekávání se snaží řídit šikovnou rétorikou.
  • Přejde americko-čínské obchodní příměří v mír? Pochybnosti doléhají na trhy
    Velmi pozitivní vstup finančních trhů do nového týdne střídají pochybnosti. Příslib ze setkání čínského a amerického prezidenta na G20 je sice velmi pěkný, ale pozornost se stáčí k reálné implementaci v podobě konkrétní dohody. Jednak se objevují pochybnosti o tom, zda lze dohodu vůbec stihnout za tři měsíce, když do tohoto období spadají Vánoce, respektive čínský Nový rok. Nejistota panuje i kolem konkrétních závazků, které se nakonec dostanou na papír. Dokáží situaci opravdu zlepšit? A spokojí se s nimi Donald Trump?
  • Překážky na cestě k masovému rozšíření bitcoinu
    Výzkumná zpráva JPMorgan uvádí, že největším problémem bitcoinu je jeho volatilita a cykly boom-and-bust (střídání období vysoké a nízké aktivity), které brání dalšímu přijetí ze strany institucí.
  • Překážky pro drahé kovy
    Největší makro překážkou pro drahé kovy v roce 2022 bylo historické zpřísnění ze strany Federálního rezervního systému, který zavedl nejrychlejší zvýšení sazeb od počátku 80. let. Celkově se sazby za rok zvýšily o 425 bazických bodů a vzrostly na rozpětí 4,25 % až 4,5 %.
  • Překlopí se pokles cen zemědělské produkce na pulty obchodů?
    „Ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 14,3 %. Jde o třetí výrazný pokles v řadě a současně o významnou změnu trendu ve vývoji cen zemědělských komodit, neboť minulý rok v létě dosahoval růst těchto cen až 40 %. Teprve letos v květnu došlo poprvé po více než dvou letech nepřetržitého meziročního růstu k poklesu indexu cen zemědělských výrobců. Ceny výrobců se „propisují“ do cen v obchodech se zpožděním a ovlivňují je i další faktory, nicméně první signály, že ušetří i spotřebitelé, se již objevují. V červenci totiž zbrzdil růst cen potravin, když spotřebitelské ceny meziměsíčně poklesly o 0,8 %. Právě to je jeden z faktorů, který přispívá k pozvolnému krocení inflace u nás,“ komentuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Překonají digitální měny centrálních bank popularitu a růst Bitcoinu?
    V rozvíjejícím se prostředí digitálních financí upoutaly pozornost celého světa kryptoměny, zejména Bitcoin, které zpochybňují tradiční pojetí peněz a finančních systémů. S tím, jak kryptoměnové šílenství stále nabírá na obrátkách, se však objevil další koncept digitálních měn a to jsou digitální měny centrálních bank (CBDC).
  • Překoná Monero cenovou hranici 200 dolarů? 
    Monero (XRM) a další kryptoměny v posledních týdnech zaznamenaly úlevu, díky čemuž tržní kapitalizace kryptoměn vypadala dobře pro kryptoměny v celém odvětví, přičemž mnohá přinesla dvouciferné zisky.
  • Překoná růst americké ekonomiky odhady? Makrodata na 24.-28.11
    Ještě než Američani nakrojí krocana ve čtvrtek na Den díkůvzdání, čeká nás nabitý makroekonomický týden. V úterý bude ...
  • Překoná S&P500 cenu 4156?
    Od začátku dubna se S&P500 moc zásadně neprojevilo. Dostali jsme se na rezistenci, která byla zásadní v únoru. Z grafu je vidět, že trh se snažil tuto úroveň pokořit, ale místo toho začal pokles až do poloviny března. Zmiňovaná rezistence 4156, kde se nyní nacházíme, bude zásadní pro další vývoj trhu. V případě protnutí této hranice, by se mohl trh podívat na další rezistenci až na hodnotě 4306. V opačném případě, že se trhu nepodaří pokořit úroveň, tak se můžeme vrátit zpátky pod hranici 4000.
  • Překotný odklon od jádra a uhlí v EU je jedním z klíčových zdrojů současné rapidní inflace v ČR. Energetická krize v otázkách a odpovědích
    Soubor otázek a odpovědí k energetické krizi v ČR.
  • Překročení hranice 1,1000 EUR/USD může být těžce dosažitelné
    RALLY: Šest měsíců je na devizových trzích dlouhá doba. Kurz EUR/USD se propadl pod paritu v polovině roku 2022 a koncem třetího čtvrtletí se propadl na 0,9500, když v Evropě rostla rizika recese a úrokový diferenciál v USA dosáhl 2 % (viz graf). Rally od té doby byla poháněna více jestřábím postojem ECB, protože rizika růstu vymizela a inflace zůstala na stejné úrovni, což bylo způsobeno malými náznaky nedávné bankovní nákazy.
  • PŘEKVAPENÍ: Index dallaského Fedu překonal očekávání
    Dnes v 16:30 byl zveřejněn výrobní index dallaského Fedu za únor. Očekává se, že zpráva ukáže zlepšení indexu z lednových -27,4 na -14,0 v únoru. Skutečná zpráva se však ukázala jako pozitivní překvapení, když index dosáhl hodnoty -11,3. I když se však ve srovnání s lednem jedná o velké zlepšení, stále je nižší než -9,3 vykázaných za prosinec 2023. USD zaznamenal na zveřejnění jen malou reakci.
  • Překvapení. Lednová inflace v Česku nejspíše byla nižší než na Slovensku, v Rakousku, v Polsku i Maďarsku, a možná dokonce i než v Německu
    Jaká byla lednová inflace? Oficiální číslo se dozvíme ve čtvrtek příští týden. Jde bezesporu o jedno z nejdůležitějších makroekonomických čísel letošního roku.
  • Překvapením lídr nizozemských Zelených. Nizozemské volby ŽIVĚ na Patria.cz!
    Barometr nálad proti imigrantům a establishmentu. Právě tak jsou vnímány nizozemské volby, které začaly dnes v 7:30. Volební místnosti se uzavřou ve 21:00 SEČ. Poté nizozemské televize zveřejní první odhady výsledků. Oficiální výsledky budou k dispozici průběžně během noci. Nizozemské volby pokrýváme online přenosem na Patria.cz.
  • Překvapení od ČNB pod stromeček nečekejme
    Úrokové sazby centrální banky zůstanou pravděpodobně po prosincovém jednání beze změny. Výkon ekonomiky byl sice ve třetím čtvrtletí lepší, než ČNB čekala, další vývoj pandemie je však i nadále nejistý. Zvýšení úrokových sazeb z důvodu vyšší inflace by mohlo narušit již tak zkoušenou finanční stabilitu. Důvodem pro jejich nárůst není podle ČNB ani plánované snížení daní. Úrokové sazby tak podle našeho základního scénáře setrvají na současné úrovni až do konce příštího roku. Rizikem vyšších sazeb v druhé půli roku 2021 je zejména možná vyšší odolnost průmyslového sektoru, či rychlé proočkování populace.
  • Překvapení. Řecká burza je nejvýnosnějším akciovým trhem letošního roku
    Globální žebříček burz, které letos nejlépe zhodnocují peníze investorů, má nečekaného vítěze. Athénskou burzu. Její klíčový burzovní ukazatel, index Athex Composite, dnes krátce před polednem zhodnocoval oproti situaci na Nový rok o 26 procent (viz graf níže). Žádný jiný z hlavních indexů světových burz letos neposkytuje investorům takové zhodnocení.
  • Překvapení se nekonalo, Trump oficiálně zvolen prezidentem
    Zástupci jednotlivých států USA podle očekávání oficiálně zvolili za amerického prezidenta realitního magnáta a republikána Donalda Trumpa. Právě o hlasy volitelů jednotlivých států v prezidentském klání Trump a jeho protikandidátka Hillary Clintonová soupeřili.
  • Překvapí akcie US bank výsledky za Q3?
    V pátek trhy protnuly klíčovou úroveň supportu na indexu S&P 500 a zavřely poprvé od listopadu 2012 pod úrovní 200-denního průměru. Minulý týden byl ve znamení korekce, přestože výsledková sezona začala pozitivními výsledky Alcoa (AA) a ve čtvrtek také pozitivně překvapila Pepsi (PEP). Tento týden se výsledková sezona rozjíždí naplno a uvidíme, zda medvědi budou zahnáni silnými výsledky firem. Dnes před otevřením trhu odstartují tento maraton akcie US bank Citigroup (C), JP Morgan (JPM) a Wells Fargo (WFC).
  • Překvapí Amazon výsledky za první kvartál? 📌
    Další BigTech společností, která tento týden oznámí hospodářské výsledky, je Amazon (AMZN.US). Její report bude zveřejněn po uzavření trhu. Po pozitivních zprávách od Microsoftu (MSFT.US), Google (GOOGL.US) a včera zveřejněném reportu Meta Platforms (META.US) trh očekává, že očekávání naplní i Amazon. Trh bude směřovat svou pozornost na segmenty e-commerce, cloud computing (AWS) a streaming Prime. Investoři budou věnovat pozornost maržím – společnost v posledních měsících snižuje počty pracovních míst a snaží se snižovat náklady. Akcionáři chtějí zjistit, zda se to nakonec podstatně promítlo do vyšších EPS.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader