Čtvrtek 28. březen 2024 14:22
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Překážky pro drahé kovy

05.01.2023 11:18  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

analytics63b68bae51319.jpg

Největší makro překážkou pro drahé kovy v roce 2022 bylo historické zpřísnění ze strany Federálního rezervního systému, který zavedl nejrychlejší zvýšení sazeb od počátku 80. let. Celkově se sazby za rok zvýšily o 425 bazických bodů a vzrostly na rozpětí 4,25 % až 4,5 %.

S ohledem na výrazné protivětry způsobené prudkým zvýšením sazeb ze strany centrálních bank, zejména Fedu, byl loňský výkon cen zlata, stříbra a platiny pozoruhodný.

Poslední čtvrtletí roku bylo pro drahé kovy velmi příznivé, protože se trhy začaly orientovat na obrat Fedu.

Na svém posledním zasedání v roce 2022 Fed zpomalil růst na 50 bazických bodů, ale zůstal vytrvalý ve svém boji za snížení inflace a varoval trhy, že v novém roce dojde k dalšímu zvyšování sazeb, protože inflace není na správné úrovni.

analytics63b68bf76bcc6.jpg

"Letos jsme zvýšili 425 bazických bodů a jsme v restriktivním území. Nyní není tak důležité, jak rychle jdeme. Mnohem důležitější je přemýšlet o tom, jaká je konečná úroveň. A hlavně jak dlouho budeme restriktivní. To bude ta nejdůležitější otázka," řekl novinářům po prosincovém zasedání FOMC předseda Fedu Jerome Powell.

Pokud jde o možnost měkkého přistání, Powell také poznamenal, že čím déle Fed potřebuje držet sazby vysoko, tím se dráha zužuje. "Nemyslím si, že někdo ví, jestli budeme mít recesi, nebo ne. A pokud ano, ať už bude hluboká, nebo ne, prostě to není poznat," řekl.

Poslední mediánová prognóza pro příští rok ukazuje, že sazby by mohly vzrůst na 5,1 %, přičemž Fed rovněž očekává, že reálný HDP bude v roce 2023 činit 0,5 % a inflace PCE zpomalí na 3,1 %.

Trhy již zohlednily další zvýšení sazeb na únor a březen. Mnoho analytiků však předpovídá pauzu poté, co bude následovat potenciální snížení sazeb ke konci roku.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Přehled zajímavých obchodních příležitostí pro 39. týden
    EUR/USD prožilo minulý týden dvě zásadní události v podobě zasedání FOMC, kde překvapivě nedošlo k přistoupení k ...
  • Přehnaná reakce na italské volby
    Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank. Italové odmítli úsporný plán naordinovaný Mariem Montim a tamní volby...
  • Přehodnocení rizik bude vyvíjet tlak na kanadský dolar. Přehled vývoje USD, CAD, JPY
    Vyšší než očekávané údaje o indexu spotřebitelských cen (CPI) v USA otřásly trhem a odsunuly načasování prvního snížení sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Údaje o CPI vyvinuly tlak na akciové trhy, zvýšily výnosy amerických státních dluhopisů a posílily americký dolar.
  • Přehřátý český trh práce chladne, v příštím roce poroste nezaměstnanost. Volných pracovních míst je poprvé za více než čtyři roky méně než 300 tisíc
    Míra nezaměstnanosti v Česku vykázala v říjnu podle očekávání úroveň 3,5 procenta. Česko tak má nadále nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Nezaměstnanost v Česku je nižší i než v Japonsku, což je učebnicový příklad země s dlouhodobě extrémně nízkou mírou nezaměstnanosti.
  • Přehřátý pracovní trh zhoršil náladu
    Americké akcie v pátek zažily turbulentní seanci. Špatné náladě přispěly dobré údaje z trhu práce. Index S&P 500 zamířil k pátému ztrátovému týdnu v řadě. V pátek to nejvíce odnesl technologický index Nasdaq, který přišel o více jak 1 %. Výnosy desetiletých státních dluhopisů přesáhly 3,1 %. Index S&P 500 zaznamenal ke konci minulého týdne nejhorší první čtyři měsíce roku od roku 1939. Základním scénářem zůstává dosahování akciových minim, zatímco výnosových maxim na dluhopisech bude zřejmě teprve dosaženo. Wall Street závěr: Dow Jones -0,3 %; S&P 500 -0,6 %; Nasdaq Composite -1,4 %.
  • Přehřátý trh práce ohrožuje českou ekonomiku
    „Nezaměstnanost v červenci velmi mírně vzrostla a to po čtyřech měsících poklesu - v červenci byla podle Úřadu práce nezaměstnanost 3,5 %, přičemž v červnu 3,4 %. Nepatrný růst je však spíš otázkou sezónních výkyvů souvisejících například s příchodem absolventů na trh práce či ukončováním sezónních prací. Neznamená to však obrat k lepšímu v dlouhodobém strukturálním problému české ekonomiky, jímž je přehřátý trh práce. Je to vidět i na tom, že bez práce bylo v červenci 258 933 lidí, ale volných míst 285 627. Politici se někdy chlubí, že máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v EU – z pohledu voličů, je to pozitivní informace, avšak z pohledu budoucnosti české ekonomiky je to fatální problém,“ vartuje Radovan Hauk, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Přechodem na euro či úplný bezhotovostní styk můžeme citelně zchudnout. Nepodléhejme mýtům koronakrize
    Koronavirus sice zabíjí, ale také resuscituje. Související ekonomická krize totiž oživuje hned dva mýty týkající se platebního styku. Podle prvního z nich by nám bylo lépe s eurem, neboť koruna přece kvůli koronakrizi tolik oslabila. Druhý z mýtů spočívá zase v tvrzení, že koronavirus definitivně pečetí překonanost hotovosti a měl by uspíšit přechod k plně bezhotovostnímu styku.
  • Přechodná výhra Fedu? Včera výnosy udržel na uzdě, dnes rychle rostou
    Poselství včerejšího zasedání americké centrální banky je jednoznačné: Ekonomika na tom bude daleko lépe, než to dříve vypadalo, trh práce se bude lepšit rychleji, ale inflace se podstatně nad cíl nevydá a sazby nahoru nepůjdou. V podstatě se nám potvrzuje, že Fed je za současné situace tak trochu zamčen z obou stran ve vyčkávacím postoji a tržní očekávání se snaží řídit šikovnou rétorikou.
  • Přejde americko-čínské obchodní příměří v mír? Pochybnosti doléhají na trhy
    Velmi pozitivní vstup finančních trhů do nového týdne střídají pochybnosti. Příslib ze setkání čínského a amerického prezidenta na G20 je sice velmi pěkný, ale pozornost se stáčí k reálné implementaci v podobě konkrétní dohody. Jednak se objevují pochybnosti o tom, zda lze dohodu vůbec stihnout za tři měsíce, když do tohoto období spadají Vánoce, respektive čínský Nový rok. Nejistota panuje i kolem konkrétních závazků, které se nakonec dostanou na papír. Dokáží situaci opravdu zlepšit? A spokojí se s nimi Donald Trump?
  • Překážky na cestě k masovému rozšíření bitcoinu
    Výzkumná zpráva JPMorgan uvádí, že největším problémem bitcoinu je jeho volatilita a cykly boom-and-bust (střídání období vysoké a nízké aktivity), které brání dalšímu přijetí ze strany institucí.
  • Překlopí se pokles cen zemědělské produkce na pulty obchodů?
    „Ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 14,3 %. Jde o třetí výrazný pokles v řadě a současně o významnou změnu trendu ve vývoji cen zemědělských komodit, neboť minulý rok v létě dosahoval růst těchto cen až 40 %. Teprve letos v květnu došlo poprvé po více než dvou letech nepřetržitého meziročního růstu k poklesu indexu cen zemědělských výrobců. Ceny výrobců se „propisují“ do cen v obchodech se zpožděním a ovlivňují je i další faktory, nicméně první signály, že ušetří i spotřebitelé, se již objevují. V červenci totiž zbrzdil růst cen potravin, když spotřebitelské ceny meziměsíčně poklesly o 0,8 %. Právě to je jeden z faktorů, který přispívá k pozvolnému krocení inflace u nás,“ komentuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Překonají digitální měny centrálních bank popularitu a růst Bitcoinu?
    V rozvíjejícím se prostředí digitálních financí upoutaly pozornost celého světa kryptoměny, zejména Bitcoin, které zpochybňují tradiční pojetí peněz a finančních systémů. S tím, jak kryptoměnové šílenství stále nabírá na obrátkách, se však objevil další koncept digitálních měn a to jsou digitální měny centrálních bank (CBDC).
  • Překoná Monero cenovou hranici 200 dolarů? 
    Monero (XRM) a další kryptoměny v posledních týdnech zaznamenaly úlevu, díky čemuž tržní kapitalizace kryptoměn vypadala dobře pro kryptoměny v celém odvětví, přičemž mnohá přinesla dvouciferné zisky.
  • Překoná růst americké ekonomiky odhady? Makrodata na 24.-28.11
    Ještě než Američani nakrojí krocana ve čtvrtek na Den díkůvzdání, čeká nás nabitý makroekonomický týden. V úterý bude ...
  • Překoná S&P500 cenu 4156?
    Od začátku dubna se S&P500 moc zásadně neprojevilo. Dostali jsme se na rezistenci, která byla zásadní v únoru. Z grafu je vidět, že trh se snažil tuto úroveň pokořit, ale místo toho začal pokles až do poloviny března. Zmiňovaná rezistence 4156, kde se nyní nacházíme, bude zásadní pro další vývoj trhu. V případě protnutí této hranice, by se mohl trh podívat na další rezistenci až na hodnotě 4306. V opačném případě, že se trhu nepodaří pokořit úroveň, tak se můžeme vrátit zpátky pod hranici 4000.
  • Překoná Tesla již po sedmé za sebou očekávání Wall Street? 🚗
    Americký výrobce elektromobilů Tesla (TSLA.US) v čele s Elonem Muskem dnes představí své finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku. Akcie Tesly od letošního roku zatím ztrácejí 36 %, ale před otevřením se obchodují o 2 % výše:
  • Překotný odklon od jádra a uhlí v EU je jedním z klíčových zdrojů současné rapidní inflace v ČR. Energetická krize v otázkách a odpovědích
    Soubor otázek a odpovědí k energetické krizi v ČR.
  • Překročení hranice 1,1000 EUR/USD může být těžce dosažitelné
    RALLY: Šest měsíců je na devizových trzích dlouhá doba. Kurz EUR/USD se propadl pod paritu v polovině roku 2022 a koncem třetího čtvrtletí se propadl na 0,9500, když v Evropě rostla rizika recese a úrokový diferenciál v USA dosáhl 2 % (viz graf). Rally od té doby byla poháněna více jestřábím postojem ECB, protože rizika růstu vymizela a inflace zůstala na stejné úrovni, což bylo způsobeno malými náznaky nedávné bankovní nákazy.
  • PŘEKVAPENÍ: Index dallaského Fedu překonal očekávání
    Dnes v 16:30 byl zveřejněn výrobní index dallaského Fedu za únor. Očekává se, že zpráva ukáže zlepšení indexu z lednových -27,4 na -14,0 v únoru. Skutečná zpráva se však ukázala jako pozitivní překvapení, když index dosáhl hodnoty -11,3. I když se však ve srovnání s lednem jedná o velké zlepšení, stále je nižší než -9,3 vykázaných za prosinec 2023. USD zaznamenal na zveřejnění jen malou reakci.
  • Překvapení. Lednová inflace v Česku nejspíše byla nižší než na Slovensku, v Rakousku, v Polsku i Maďarsku, a možná dokonce i než v Německu
    Jaká byla lednová inflace? Oficiální číslo se dozvíme ve čtvrtek příští týden. Jde bezesporu o jedno z nejdůležitějších makroekonomických čísel letošního roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader